Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οργή και καταδίκη
  • [02] Τα διεθνή μέσα για το θάνατο του 16χρονου και τα επεισόδια

    [01] Οργή και καταδίκη

    Ναι στις διαδηλώσεις, όχι στην ωμή βία, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνεργασία που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Παναγιώτη Χηνοφώτη. Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά τον τραγικό θάνατο του 16χρονου, το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί του θέματος και ο νόμος θα επιβληθεί εναντίον κάθε υπεύθυνου, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται κανείς την οργή, καθώς και ότι από το πλαίσιο των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Σύνταγμα, μπορεί ο καθένας να διαδηλώσει, εκείνο όμως που είναι αδιανόητο είναι η ωμή βία. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο προς κάθε κατεύθυνση, κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος. Τη βαθιά οδύνη και τα θερμά συλλυπητήρια εξέφρασε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, κάνοντας λόγο για ευθύνες που θα καταλογιστούν και για παραδειγματική τιμωρία.

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στους τραγικούς γονείς. "Σας εκφράζω την πιο βαθιά μου οδύνη για την απώλεια του γιού σας. Ο θάνατός του υπήρξε τραύμα στη λειτουργία του κράτους-δικαίου. Εύχομαι να είναι το τελευταίο και είμαι βέβαιος ότι οι ευθύνες θα καταλογιστούν στους υπαίτιους" αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην επιστολή του προς τη μητέρα του μαθητή εκφράζει τα συλλυπητήριά του και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιείκεια στην απόδοση ευθυνών.

    Την οδύνη του ίδιου και του Πρωθυπουργού για το τραγικό συμβάν, εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Παράλληλα, τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας υπέβαλαν ο Υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Χηνοφώτης, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό.

    Απόλυτα καταδικαστέο χαρακτήρισε το συμβάν ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ζήτησε η κοινωνία να επιδείξει ψυχραιμία.

    Από το βήμα της 24ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, τη θλίψη του εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης και παράλληλα τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα όργανά της για την ανεύρεση της αλήθειας και την απόδοση δικαίου.

    Υπάρχει αυτονόητη καταδίκη και ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταθούμε στα αίτια που γεννούν τέτοια γεγονότα, τους γνωστούς αγνώστους και τη στάση της Αστυνομίας.

    Είναι αυτονόητες οι ευθύνες της κυβέρνησης για το κλίμα στα Σώματα Ασφαλείας, σημειώνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι οι τυφλοί εμπρησμοί δεν αποτελούν απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό. Επίσης, επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στη ΓΑΔΑ. Το ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Δευτέρας στην Ομόνοια, για να καταγγείλει όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, τις ευθύνες της κυβέρνησης και την κρατική καταστολή.

    "Το θέμα δεν είναι η εκδίκηση, με καταστροφή καταστημάτων, με πυρκαγιές, με εμπρησμούς αυτοκινήτων. Όλα αυτά αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κρατικής καταστολής και όλων εκείνων που θέλουν να περάσουν το συντηρητισμό, τη φοβία στο λαό, την αποχή από τις μαζικές κινητοποιήσεις" δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Για άγρια δολοφονία που θέτει γενικότερο πολιτικό πρόβλημα, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνθημα "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία" είναι πάλι στην επικαιρότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, λέγοντας ότι στην Ελλάδα της ΝΔ το να είσαι νέος θεωρείται κακούργημα.

    Η συνεχώς κλιμακούμενη βία θα κατέληγε κάποια στιγμή στο μοιραίο, από την μία ή την άλλη πλευρά, σημείωσε ο ΛΑΟΣ.

    Τα συλλυπητήριά του εκ μέρους ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης συμμετέχοντας στο πένθος της οικογένειας του 16χρονου, και αναστέλλει μέχρι νεοτέρας το σύνολο των χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων καθώς και το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου τη φωταγώγηση των κεντρικών πλατειών και μνημείων της πόλης. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τα επεισόδια που έπληξαν για ακόμη μία φορά το εμπορικό κέντρο και την οικονομική ζωή της Αθήνας επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ψυχολογία της αγοράς και τις αγωνίες των εργαζομένων.

    Ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαιώνει τους καταστηματάρχες και τους δημότες των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου θα συνδράμουν με το μεγαλύτερο δυνατό ζήλο το έργο της αποκατάστασης των συνθηκών για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην ομαλότητα που απαιτεί η ήδη δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση πλειοψηφία των Αθηναίων. Ως ελάχιστη συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την απαλλαγή των εμπορικών καταστημάτων, που υπέστησαν φθορές, από την καταβολή των αναλογούντων στο 2009 δημοτικών τελών.

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης με γραπτή δήλωση εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και σημειώνει ότι απαιτείται απ' όλους ψυχραιμία ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, ενώ τονίζει ότι αναμένονται το συντομότερο τα αποτελέσματα της έρευνας και ο καταλογισμός ευθυνών.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καταδικάζει τη δολοφονία του 16χρονου και ζητά συγνώμη απ την οικογένειά του αλλά και από την κοινωνία που είναι σοκαρισμένη από το τραγικό συμβάν. Επίσης, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν ενδιαφέρθηκε για την αλλαγή νοοτροπιών και αντιλήψεων και τώρα ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα.

    Σε τριήμερη απεργία από αύριο καλεί τους πανεπιστημιακούς καθηγητές η ΠΟΣΔΕΠ και καταγγέλλει την δολοφονία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, του 16χρονου από ένστολο αστυνομικό. Η εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας συνεδρίασε εκτάκτως με αφορμή τη χθεσινή τραγωδία στα Εξάρχεια, και αποφάσισε να προτείνει στους συλλόγους των πανεπιστημιακών καθηγητών απεργία από αύριο και μέχρι της 10 του μήνα, οπότε θα συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Πεδίο μάχηςΠοινικές διώξεις για τους δύο αστυνομικούς

    Είδηση: 16431

    [02] Τα διεθνή μέσα για το θάνατο του 16χρονου και τα επεισόδια

    Το γύρο του κόσμου κάνουν η είδηση για τον τραγικό θάνατο του 16χρονου και οι εικόνες των επεισοδίων από το κέντρο της Αθήνας. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ελληνική πρωτεύουσα και άλλες πόλεις μεταβλήθηκαν σε πεδίο μάχης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις πορείες διαμαρτυρίες το μεσημέρι της Κυριακής.

    "Καταστήματα και τράπεζες πυρπολήθηκαν σε ταραχές εξαιτίας του πυροβολισμού ανήλικου από αστυνομικό" γράφουν οι Times του Λονδίνου.

    "Βίαιες ταραχές στην Ελλάδα αφότου αστυνομικός τραυμάτισε θανάσιμα έφηβο" τιτλοφορείται το άρθρο της γαλλικής Le Monde.

    Τα ρεπορτάζ των ξένων μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

    Το CNN και το BBC κάνουν ιδιαίτερες αναφορές στη γειτονιά των Εξαρχείων. Μιλούν για τις συχνές επιθέσεις αναρχικών εναντίον αστυνομικών και για το πόσο γρήγορα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας επικοινωνώντας μέσω sms και ιστοσελίδων.

    Είδηση: 16427


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 December 2008 - 21:52:26 UTC