Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 5,5 η διαφορά
  • [02] Υπέρ της προσφυγής οι Σκοπιανοί
  • [03] Άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • [04] Γραμμή παραπόνων για τα Ταξί
  • [05] Γ. Aλογοσκούφης: ομιλία για την ευρυζωνικότητα

    [01] Στο 5,5 η διαφορά

    Σε νέα δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για τον Αntenna, η διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι της τάξεως του 5,5%.

    Με αναγωγή, το ΠΑΣΟΚ Φάνει το 39,6 με 147 έδρες. Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 47% και η ΝΔ στο 31%.

    Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής με 33,1% έναντι του 30,1% του Γιώργου Παπανδρέου.

    Αναλυτικά τα ποσοστά, όπως προκύπτουν από τη δημοσκόπηση:

    ΝΔ 29,4% ΠΑΣΟΚ 34,9% ΚΚΕ 6,9% ΣΥΡΙΖΑ 8,5% ΛΑΟΣ 4,9% ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2,5%

    Είδηση: 16329

    [02] Υπέρ της προσφυγής οι Σκοπιανοί

    To 62,8% των πολιτών στα Σκόπια υποστηρίζουν την κίνηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της τοπικής οργάνωσης "Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία". Ποσοστό 18% είναι αντίθετο με την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, ενώ 19,2% δεν έχει απάντηση για το ζήτημα αυτό.Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, στις 17 Νοεμβρίου, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ - που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 1995 - εξαιτίας του βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, με δείγμα 1.100 πολιτών.

    Το συγκυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, συνεχίζει να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της χώρας.

    Σε ερώτηση, "ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν αύριο βουλευτικές εκλογές", ποσοστό 27,8% αναφέρει ότι θα ψήφιζε το VMRO-DPMNE.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 10,2% των ερωτηθέντων.

    Το επίσης συγκυβερνών αλβανικό κόμμα "Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη" ( DUI) του Αλί Αχμέτι συγκεντρώνει ποσοστό 8,6%, ενώ το αντιπολιτευόμενο "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, αποσπά τις προτιμήσεις του 2,5% των ερωτηθέντων.

    Ποσοστό 26% δήλωσε "δεν ξέρω", "δεν απαντώ", ενώ ποσοστό 21% ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει στις εκλογές.

    Τα ποσοστά των κομμάτων της δημοσκόπησης αυτής παραμένουν σχεδόν τα ίδια με τα αντίστοιχα ίδιας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο.

    Σε ερώτηση "ποιον πολιτικό εμπιστεύεστε περισσότερο", 30,7% απάντησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Ακολουθούν ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι με 8,3% και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με 8,2%

    Ποσοστό 45% θεωρεί ως σημαντικότερο, από τα τρέχοντα ζητήματα, αυτό της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου. Ποσοστό 30,3% θεωρεί ως σημαντικότερο ζήτημα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ενώ 18,6% θεωρεί ως σημαντικότερο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Είδηση: 16327

    [03] Άνοδος στο Χρηματιστήριο

    Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.840,88 μονάδες έναντι 1.834,31 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 6,57 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,36 %. Από τις 260 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 88 κινήθηκαν ανοδικά, 116 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 56 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

    Το κλείσιμο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Λονδίνοftse100 4.163,61 - 6,35 -0,15% Φρανκφούρτηdax30 4.564.23 - 3,01 -0,07% ΦρανκφούρτηEurostoxx50 2.368,72 - 0,80 -0,03% Παρίσιcac40 3.161,16 - 5,49 -0,17% Ζυρίχηsmi 5.649,14 +44,91 +0,79%

    Στις ΗΠΑ

    Είδηση: 16328

    [04] Γραμμή παραπόνων για τα Ταξί

    Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, υλοποιώντας τη δέσμευση του Υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, μετά από συνάντηση που είχε στις 8 Ιουλίου του 2008 με την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ και Αγοραίων, θέτει σε λειτουργία τη Γραμμή «1019» για την καταγραφή παραπόνων και καταγγελιών καθώς και για την παροχή πληροφοριών σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΤΑΧΙ. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια βελτίωσης των μετακινήσεων των πολιτών με ΤΑΧΙ.

    Τους τρεις μήνες της πιλοτικής λειτουργίας του το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει με δεκαπέντε (15) γραμμές και θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία (αριθμός τηλεφωνημάτων, κατηγορίες παραπόνων κτλ) ώστε να προχωρήσει άμεσα η λειτουργία του μόνιμου τηλεφωνικού κέντρου. Το «1019» σε πρώτη φάση θα είναι στη διάθεση πολιτών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αθηνών - Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου και της νήσου Ρόδου της Ν. Α. Δωδεκανήσου.

    Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η γραμμή «1019» με χρέωση μιας απλής τηλεφωνικής κλήσης:

    Παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν τη χρήση των ΤΑΧΙ (πού υπάρχουν πιάτσες, τιμολόγια, ειδικές χρεώσεις, δικαίωμα για διπλή ταρίφα, υποχρεώσεις οδηγών με βάση τη νομοθεσία κλπ.)

    Δέχεται καταγγελίες και αναφορές σχετικά με προβληματική λειτουργία ή παράνομες ενέργειες που προκύπτουν κατά την χρήση των υπηρεσιών ταξί. Οι καταγγελίες και οι αναφορές των πολιτών θα καταγράφονται από τη Γραμμή «1019», θα ταξινομούνται ανάλογα με το περιεχόμενο και την περιοχή προέλευσής τους και θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

    Για τις επώνυμες καταγγελίες, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων του καταγγέλλοντος και τη διαβίβασή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες, θα προχωρεί, με βάση το νόμο, η διερεύνηση και η τυχόν επιβολή κυρώσεων.

    Για τις ανώνυμες καταγγελίες, θα γίνεται καταγραφή και ταξινόμηση προκειμένου να εξάγονται από το Υπουργείο όσα συμπεράσματα είναι δυνατόν να εξαχθούν, αλλά και να ενημερώνονται τα σωματεία των ταξί, προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Αποστέλλει δύο φορές την ημέρα ηλεκτρονικά, στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων τις καταγγελίες των πολιτών που αφορούν τη συγκεκριμένη Υπηρεσία. Οι νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οφείλουν να απαντούν στο τηλεφωνικό κέντρο.Ενημερώνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση το Υπουργείο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Ν. Α. , σε περιπτώσεις θεμάτων που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης (ληστείες, κλοπές κλπ.)

    Επιστρέφει την κλήση και ενημερώνει τον πολίτη για την πορεία και την έκβαση της καταγγελίας του.

    Στη συνέχεια υποβάλλονται τακτικές εκθέσεις για τη λειτουργία του κέντρου καθώς και για τα στατιστικά στοιχεία. Συντάσσονται, δηλαδή, εβδομαδιαίες και μηνιαίες εκθέσεις της πορείας του έργου, στις οποίες θα περιγράφονται η κίνηση των κλήσεων και η θεματολογία που απασχόλησε το τηλεφωνικό κέντρο.

    Από την πιλοτική λειτουργία αλλά και τις υποδείξεις του κοινού θα αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την επέκταση της θεματολογίας της λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου.

    Μετά την ενημέρωση με τα στατιστικά στοιχεία για το είδος και τη συχνότητα των παραβάσεων, το Υπουργείο Μεταφορών, βασισμένο στα σχετικά στοιχεία, μπορεί να προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των ΤΑΧΙ και των προβλεπόμενων από το νόμο ποινών.

    To κόστος του πιλοτικού προγράμματος ανέρχεται στα 44.000β¬

    Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο στους πολίτες - χρήστες των ταξί όσο και στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας καθώς θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πολίτες και στην αγγλική γλώσσα.

    Η Γραμμή «1019» λειτουργεί σε καθημερινή βάση (εκτός Κυριακής και επίσημων αργιών) από τις 8.00πμ έως τις 10.00μμ τις εργάσιμες ημέρες και από τις 8.30πμ έως τις 8.00μμ το Σάββατο.

    Είδηση: 16326

    [05] Γ. Aλογοσκούφης: ομιλία για την ευρυζωνικότητα

    Σε εκδήλωση για τα τέσσερα χρόνια του παρατηρητηρίου για την κοινωνία της πληροφορίας, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Αλογοσκούφης:

    "Το να σας μιλήσω λοιπόν για τους ρυθμούς διείσδυσης της ευρυζωνικότητας που πια ξεπερνά το 12,5% στον πληθυσμό, δεν θα σας προκαλέσει κάποια έκπληξη. Όπως έκπληξη δεν σας προκαλεί πια η σύγκριση με το παρελθόν, που βρισκόμασταν, όπως γνωρίζετε, στο "ψηφιακό σκοτάδι". Τότε που η Ελλάδα ήταν καθηλωμένη στην απολύτως τελευταία θέση σε όλους τους δείκτες για την αξιοποίηση του γρήγορου Internet, και τότε που ήμασταν η πιο ακριβή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνδέσεις. Αυτό όμως που δεν προκαλεί σε όλους εμάς έκπληξη, φέρνει πολύ ορατά καθημερινά αποτελέσματα στον Έλληνα πολίτη και στην Ελληνική επιχείρηση. Και για τους Έλληνες πολίτες, τα καθημερινά οφέλη της Ψηφιακής Ελλάδας είναι σιγά-σιγά μια ευχάριστη έκπληξη. Και πρέπει επιτέλους να απαγκιστρωθούμε από τις αναφορές μόνο στην ευρυζωνικότητα και τις τιμές του γρήγορου Internet. Εκεί έχουμε καταφέρει πολλά. Ήμαστε ήδη το 2006 και το 2007 η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ευρυζωνικότητα, και με βάση στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2008 αυτή η πορεία συνεχίζεται".

    Συνεχίζοντας ο κ. Αλογοσκούφης παρουσίασε τις εννέα δράσεις γιατη δεύτερη φάση υλοποίησης της ψηφιακής στρατηγικής, που είναι συνολικού ύψους 2 δις ευρώ και είναι οι ακόλουθοι:

    Πρώτον: χρηματοδότηση δράσεων για την Ψηφιακή γνώση. Δηλαδή δράσεις για την ψηφιακή πρόσβαση στη γνώση, πέρα και πλέον της επίσημης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτό δεν αφορά μόνο σε μαθητές ή φοιτητές, αλλά και σε εργαζόμενους, σε στελέχη επιχειρήσεων, σε οποιονδήποτε, είτε παράγει, είτε διαχειρίζεται, είτε αναζητεί τη γνώση με ψηφιακό τρόπο.

    Δεύτερον: ψηφιακός καταναλωτής. Δηλαδή σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις που με εργαλείο την τεχνολογία θα δώσουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράζουν με ηλεκτρονικό τρόπο φθηνότερα και καλύτερα προϊόντα αλλά και να ενημερώνονται καλύτερα για τις επικρατούσες τιμές. Στο ίδιο σύνολο, περιλαμβάνονται δράσεις ηλεκτρονικού εμπορίου για επιχειρήσεις αλλά και δράσεις για φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι με εργαλείο τις νέες τεχνολογίες, μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτή.

    Τρίτον: Δράσεις για την ψηφιακή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Στοχεύουμε στην ηλεκτρονική παρακολούθηση φυσικών πόρων και στη πρόληψη καταστροφών με ηλεκτρονικά μέσα.

    Τέταρτον: Ψηφιακή Ασφάλεια. Έχουμε διαπιστώσει πως το έλλειμμα εμπιστοσύνης αποτελεί πλέον σημαντικό εμπόδιο στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Αντιμετωπίσαμε το έλλειμμα υποδομών. Αντιμετωπίσαμε τα υψηλά κόστη της ευρυζωνικότητας. Τώρα ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη πολιτών και επιχειρήσεων στα νέα ψηφιακά μέσα, χρηματοδοτώντας δράσεις για την ψηφιακή ασφάλεια. Αυτές οι δράσεις είναι προτεραιότητα ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις.

    Πέμπτον: δράσεις για την ψηφιακή Υποστήριξη της Εργασίας. Θέλουμε να ενισχύσουμε την αναζήτηση και εξεύρεσης εργασίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να διευκολύνουμε την πρόσβαση στην εργασία με ψηφιακά μέσα, και να δημιουργηθούν ψηφιακές υπηρεσίες που διευκολύνουν την προσφορά εργασίας από επιχειρήσεις.

    Έκτον: Ψηφιακή Υποστήριξη της ποιότητας ζωής. Πρόκειται για δράσεις νέων τεχνολογιών που συμβάλλουν στην υγεία, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, εξοικονομεί χρόνο και τους διευκολύνει στις καθημερινές τους ψυχαγωγικές ή άλλες δραστηριότητες.

    Έβδομον: Δράσεις για την Ψηφιακή Υποστήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης και της συμμετοχής. Δηλαδή πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση μη-προνομιούχων κοινωνικών ομάδων καθώς και ομάδων πολιτών που εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην Ψηφιακή Ελλάδα.

    Όγδοον: Ψηφιακή Υποστήριξη της Εξωστρέφειας και αυτό αφορά ιδιαιτέρως τον κλάδο των νέων τεχνολογιών. Στοχεύουμε στην ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας εκτός των παραδοσιακών τοπικών αγορών αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων.

    Ένατον: Σύνολο δράσεων για την Ψηφιακή Περιφέρεια. Πρόκειται για εξειδικευμένες τεχνολογικές δράσεις σε τοπικό επίπεδο, που αξιοποιούν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για να αναδείξουν πολύ ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε: "Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλούνται πια όλοι οι φορείς (δημόσιοι και ιδιωτικοί) να προτείνουν και να σχεδιάσουν τις νέες πρωτοβουλίες για την Ψηφιακή Ελλάδα των επόμενων ετών. Αυτό είναι το μονοπάτι που ορίζει η Ψηφιακή Στρατηγική, για τα χρόνια που έρχονται. Σε αυτές τις κατευθύνσεις θα κινηθούμε, αλλά ακόμη πιο δυναμικά και με ακόμη περισσότερη έμφαση στην απευθείας χρήση των νέων τεχνολογιών από τους πολίτες".

    Είδηση: 16322


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 December 2008 - 21:55:22 UTC