Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από 1η Ιουλίου τέλος στο τσιγάρο
  • [02] Επιτροπή για τον προϋπολογισμό στη Βουλή
  • [03] Εορταστικό χρώμα στην Αθήνα
  • [04] Ελπίδες για την καταπολέμηση του AIDS από φάρμακο
  • [05] Πόλεμος για τα κολέγια
  • [06] Το 1613 π.Χ. εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης
  • [07] Εκδήλωση Συνθετική Βιολογία και Τεχνητή Ζωή
  • [08] Οι εκτυπωτές λέιζερ εκπέμπουν παθογόνα;
  • [09] Αντιβιοτικά, φάρμακα που προκαλούν αλλεργίες
  • [10] Ανοιχτά την Κυριακή μόνο αν το ζητήσουν όλοι
  • [11] Φινλανδία: Επαφές Μπακογιάννη στην υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ
  • [12] Έλεγχοι για νικέλιο στα πλοία του ναυτικού

    [01] Από 1η Ιουλίου τέλος στο τσιγάρο

    Νωρίτερα κατά 6 μήνες θα απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτηςστη Βουλή ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τροποποιώντας σχετική διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους θα απαγορεύεται από την 1η Ιουλίου 2009 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2010 όπως προβλεπόταν αρχικά.

    Είδηση: 16275

    [02] Επιτροπή για τον προϋπολογισμό στη Βουλή

    Σε «περίοδο ανάπαυσης» μπαίνει η δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας της Βουλής όπου εξετάζεται, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κρατικός προϋπολογισμός έτους 2009.

    Σ' αυτή τη φάση της διεθνούς κρίσης, «δεν μπορούμε παρά να έχουμε μία περίοδο ανάπαυσης σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή» είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Η δημοσιονομική προσαρμογή, που έγινε την περίοδο 2004-7, και αποτελούσε ένα από τους πρωταρχικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής, «δεν μπορεί παρά να μπει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, φέτος» είπε ο κ. Αλογοσκούφης, παρατηρώντας μάλιστα ότι «αυτή είναι και η έννοια της ευέλικτης εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης».

    Επισήμανε ωστόσο πως «είναι δυστύχημα» ότι η διεθνής κρίση μας βρήκε στο μέσο της προγραμματισμένης πορείας εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της χώρας: «Είχαμε πει ότι ο πρώτος στόχος ήταν να φτάσουμε στα επίπεδα του 3%, και κάτω από αυτά. Ο δεύτερος στόχος, δηλαδή, να φτάσουμε σε μηδενικά ελλείμματα, θα πρέπει να αναβληθεί» είπε ο υπουργός Οικονομίας, καθώς «δεν μπορούμε, με τον ίδιο ρυθμό, σε μια περίοδο κρίσης, να επιδιώκουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή».

    Προειδοποίησε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε και να γυρίσουμε σε επίπεδα ελλείμματος και χρέους του παρελθόντος: «Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Στόχος μας είναι να γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή, η ελάχιστη δυνατή, και θα περιμένουμε την περίοδο της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας για να ξαναμπούμε σε μια πιο εντατική προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και μείωσης του δημοσίου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ».

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, «σίγουρα ανακόπτουμε ταχύτητα, διότι δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σε προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, σε προβλήματα της ανάπτυξης, που κινδυνεύει και από τη χρηματοπιστωτική κρίση και από την έλλειψη της διεθνούς ζήτησης, και στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων».

    Είδηση: 16268

    [03] Εορταστικό χρώμα στην Αθήνα

    Με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στο Σύνταγμα, την ερχομένη Κυριακή στις 8 το βράδυ, θα ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα που θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2009. Σε εστίες χαράς θα μεταμορφωθούν ο Εθνικός Κήπος με το δάσος των παραμυθιών, η Τεχνόπολις και οι πλατείες της Κυψέλης και του Κολωνού, ενώ δρώμενα θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της Αθήνας αλλά και στην ενίσχυση της ταυτότητας και της εικόνας της, αποσκοπούν οι φετινές εκδηλώσεις για τις εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, δήλωσε την Τετάρτη κατά την παρουσίαση του εορταστικού προγράμματος ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. "Τα Χριστούγεννα φέτος θα φτάσουν παντού, όλη η πόλη θα είναι μια γιορτή". Αυτό άλλωστε θα είναι και το σύνθημα , τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ήδη από πέρσι ο δήμος είχε εγκαινιάσει την προσπάθεια να ενσωματωθούν στις γιορτές των Χριστουγέννων έννοιες όπως: η συμμετοχή, η αίσθηση της κοινότητας μέσα στην πόλη, το "ανήκειν" στο κοινωνικό σύνολο, στοχεύοντας έτσι στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της πόλης . "Οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων απλώνονται για πρώτη φορά σε όλη σχεδόν την Αθήνα" είπε ο κ. Κακλαμάνης, "σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και σε πολλές γειτονιές και φτάνουν στους ηλικιωμένους και κυρίως τους μοναχικούς ανθρώπους, αλλά και σε κάθε παιδί της πόλης μας, φτάνουν όμως και σε όλους τους πολίτες που φέτος ειδικά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από ψυχική ανάταση". Και επειδή ο εμπορικός κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη από ενίσχυση οι εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίτερα, από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, και αυτό θα καθιερωθεί, ώστε ένας ολόκληρος μήνας, να είναι αφιερωμένος στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Όλοι οι πολίτες - και ιδιαίτερα στα παιδιά - έχουν την ευκαιρία να νιώσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα κοντά τους, όπου και αν μένουν.

    Πλατεία Συντάγματος: Το κέντρο της γιορτής

    Από τις 7 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 6 Ιανουαρίου 2009, η πλατεία Συντάγματος θα αποτελέσει τον πυρήνα του χριστουγεννιάτικου σκηνικού της πόλης μας, μια εντυπωσιακή εορταστική εικόνα. Εν μέσω λαμπερής φωταγώγησης θα στολιστεί το Δέντρο της Πόλης και θα εγκατασταθούν ειδικές κατασκευές, παιχνίδια και μία σκηνή που θα φιλοξενήσει μουσικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για παιδιά. Στο κεντρικότερο σημείο της πλατείας θα δεσπόζει το μεγάλο λαμπερό χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου ενώ το καθιερωμένο πλέον καρουζέλ θα κεντρίσει και πάλι το ενδιαφέρον των μικρών μας -και όχι μόνο- φίλων. Η πλατεία Συντάγματος καθ' όλη την διάρκεια του μήνα θα αποτελέσει μια όαση μουσικής με κλασικές και τζαζ μελωδίες, χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο, βυζαντινούς ύμνους, έθνικ μουσικές και παραδοσιακούς χορούς. Η πόλη θα φωτισθεί στα μεγάλα εγκαίνια του εορταστικού προγράμματος του Δήμου, με την Φιλαρμονική ορχήστρα, την παιδική χορωδία του Δήμου Αθηναίων και την Big Band να δίνουν τον ρυθμό. Με το άναμμα του δέντρου της πόλης , την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 20:00, θα ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις εν μέσω φαντασμαγορικού show πυροτεχνημάτων. Σε όλη την διάρκεια του μήνα η πλατεία Συντάγματος θα φιλοξενήσει σειρά καλλιτεχνικών και μουσικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι γνωστοί μουσικοί παραγωγοί Θόδωρος Σαραντής και Νίκος Λυμπερόπουλος θα πλημμυρίσουν την πόλη με τις μουσικές τους. Η Συμφωνική Ορχήστρα (υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λευτέρη Καλκάνη) και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή), θα παρουσιάσουν ένα ειδικό πρόγραμμα που θα φέρει στους Αθηναίους ακούσματα από γνωστά μιούζικαλ και χριστουγεννιάτικα τραγούδια διασκευασμένα ειδικά για τη βράδια με τη συμμετοχή των τενόρων Νίκου Στεφάνου, Δημήτρη Κασιούμη, Γιάννη Χριστόπουλου και Σταμάτη Μπερή σε μια εορταστική βραδιά για τους κάτοικους της πόλης.Περιμένοντας την στιγμή που θα αλλάξει ο χρόνος πυροτεχνήματα θα λούσουν τον ουρανό από 4 διαφορετικά σημεία (πλατεία Συντάγματος σε δύο σημεία, λόφος του Λυκαβηττού και Τεχνόπολις).

    Εθνικός Κήπος: Το Δάσος των Παραμυθιών

    Με στόχο να μαγέψει τα παιδιά και να ξαναδώσει στους ενήλικες το βλέμμα της παιδικής ξεγνοιασιάς ο Δήμος από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου (10:00 - 17:00) έχει διαμορφώσει τον εθνικό κήπο στον απόλυτο προορισμό μάθησης και διασκέδασης. Εντυπωσιακές κατασκευές, πληθώρα διαδραστικών δραστηριοτήτων, παιχνίδια, ψυχαγωγία και εκπαίδευση συνθέτουν το σκηνικό του πιο όμορφου κήπου της Αθήνας. Οι μικροί επισκέπτες καλούνται να ακολουθήσουν μία μαγική διαδρομή μέσα στον Εθνικό Κήπο, στο γεμάτο από μικρά ξύλινα σπιτάκια χωριό, τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες, συναντούν πλάσματα και ιστορίες βγαλμένα από τον μαγευτικό κόσμο των παραμυθιών και των ονείρων.

    Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

    Στις 24 Δεκεμβρίου 2008 και στις 31 Δεκεμβρίου 2008, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, θα διοργανωθούν μεγάλα πάρτυ που έχουν στόχο να προσελκύσουν τους νέους της πόλης.Τα πάρτυ θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή 6 γνωστών DJs και ραδιοφωνικών παραγωγών που θα είναι ανεβασμένοι σε ειδικά decks και θα «συνομιλούν» μουσικά μεταξύ τους και με το κοινό.

    Πλατεία Κανάρη - Κυψέλη

    Εγκαίνια: Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στις 19.00 με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Για πρώτη χρονιά φέτος η πλατεία Κανάρη μεταμορφώνεται σε έναν από τους κεντρικούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς της πόλης με το δικό της carusel, ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο και πολλά φώτα.Πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα - ΚολωνόςΕγκαίνια: Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στις 19.00με τον Dj Γιάννη ΜουτσάτσοΟ ¶γιος Βασίλης περιμένει τα παιδιά στην καλύβα του και φωτογραφίζεται μαζί τους δίπλα από το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, δύο από τις νέες εγκαταστάσεις που θα υπάρχουν φέτος στην ειδικά διαμορφωμένη για τις εορταστικές εκδηλώσεις πλατεία του Κολωνού.

    Εκδηλώσεις στα διαμερίσματα "Χριστούγεννα παντού ...όλη η πόλη μια γιορτή"

    Από τις 7 Δεκεμβρίου 2008 και κάθε μέρα μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα θα δίνουν συναυλίες και παραστάσεις στις γειτονιές και τα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας. Οι Αθηναίοι θα έχουν φέτος την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε μία πολύ μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε πολλές γειτονιές της πόλης.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων στο www.christmasinathens.gr

    Είδηση: 16276

    [04] Ελπίδες για την καταπολέμηση του AIDS από φάρμακο

    Ο ιός του HIV που προσβάλλει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, 25 χρόνια μετά την ανακάλυψη του, εξακολουθεί να σπέρνει το θάνατο, αλλά και το φόβο. Η ασθένεια παραμένει χωρίς θεραπεία, συνεχίζει την εξάπλωσή της σε ολόκληρη την υφήλιο και οι επιστήμονες αναζητούν πυρετωδώς ένα φάρμακο, το οποίο να αντιμετωπίζει ή έστω να καθυστερεί το ξέσπασμά της. Στον ορίζοντα δε διαφαίνεται η παρασκευή - σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα - ούτε καν ενός εμβολίου κατά του AIDS. Ωστόσο, ένα καινούριο φάρμακο, που βρίσκεται όμως ακόμα σε πειραματικό στάδιο, κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το νέο αυτό φάρμακο έχει να επιδείξει ιδιαίτερα ενθαρρυντικές κλινικές έρευνες.

    Το φάρμακο ονομάζεται "Μαραβιρόκ" και παρασκευάζεται από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία Πφάιζερ. Επικεφαλείς των κλινικών δοκιμών είναι ο Γερμανός καθηγητής της ιατρικής Γκερντ Φέτκενχόιερ και ο Αμερικανός συνάδελφός του από το Γουέιλ Μέντικαλ Κόλετζ, στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, Ρόι Γκούλικ. Ο καθηγητής Φέτκενχόιερ, ο οποίος εργάζεται στην πανεπιστημιακή κλινική της Κολονίας, εξήγησε, μιλώντας στη "ΝΒ", πως σχεδόν όλα τα φάρμακα, που έχουν παρασκευαστεί για την καταπολέμηση του ιού HIV, επιτίθενται στον ιό όταν εκείνος έχει ήδη εισχωρήσει στο ανθρώπινο κύτταρο.

    Μπλόκο στους κυτταρικούς υποδοχείς

    Είδηση: 16271

    [05] Πόλεμος για τα κολέγια

    Οι απόφοιτοι των κολεγίων θα μπορούν να παίρνουν μέρος και στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, εφόσον έχουν κατοχυρώσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, το βράδυ της Τρίτης από την εκπομπή της ΝΕΤ «PRESS». Ωστόσο, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, χαρακτηρίζουν "αιτία πολέμου τη νομιμοποίηση των κολεγίων" και προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, με πρώτη την 24ωρη απεργία στις 10 Δεκεμβρίου. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα πολιτικά κόμματα για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

    Η δυνατότητα των πτυχιούχων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που συνεργάζονται με κολέγια να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τον διορισμό τους στο δημόσιο, αφού εδραιώσουν επαγγελματικά δικαιώματα, απορρέει από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Για πρώτη φορά ο Υπ. Παιδείας διατυπώνει με σαφήνεια την πρόθεση του να συμπεριλάβει αυτήν την παράμετρο στο προεδρικό διάταγμα που θα ενσωματώνει την σχετική οδηγία.

    Από τριετίας πάντως ο ΑΣΕΠ έχει δώσει την δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς σε κατόχους ευρωπαϊκών τίτλων που είτε έχουν αναγνωρίσει το πτυχίο τους στο ΔΟΑΤΑΠ είτε έχουν κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα μέσω του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών.

    Το προεδρικό διάταγμα αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009. Πανεπιστημιακοί καθηγητές και φοιτητές βρίσκονται σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις και ζητούν να κλείσουν τα κολέγια αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν αφήνει περιθώρια μη αναγνώρισής τους.

    Είδηση: 16273

    [06] Το 1613 π.Χ. εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης

    Με τίτλο "Το αίνιγμα της χρονολόγησης της μινωικής έκρηξης - στοιχεία από τη Σαντορίνη και την Αίγυπτο", στο αρχαιολογικό Δανικό Ινστιτούτο Αθηνών στην Πλάκα, δύο ερευνητές παρουσίασαν το βράδυ της Τρίτης τα πορίσματα των ερευνών τους για την μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δύο ελαιόδενδρα που θάφτηκαν από τη μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, επιτρέπουν μια άμεση και ακριβή χρονολόγηση, με βάση τη μέθοδο του ραδιοάνθρακα, του καταστροφικού γεγονότος, το οποίο συνέβη το 1613 π.Χ. (συν/πλην δέκα χρόνια). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον δρα Βάλτερ Φρίντριχ του δανικού πανεπιστημίου του ¶αρχους και τον δρα Βάλτερ Κούτσερα του αυστριακού πανεπιστημίου της Βιέννης.

    Είδηση: 16272

    [07] Εκδήλωση Συνθετική Βιολογία και Τεχνητή Ζωή

    Εκδήλωσημε θέμα "Συνθετική Βιολογία και Τεχνητή Ζωή", πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Γαλλική Πρεσβεία-Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων. Ο ¶λντους Χάξλεϋ θα πρέπει να νιώθει τώρα δικαιωμένος - έστω και από τον τάφο του - για τη φαντασία του, καθώς η κοινωνία του μέλλοντος που περιέγραψε με τόσο ανησυχητικά χρώματα στο αριστούργημά του "Ο θαυμαστός καινούριος κόσμος", το 1932, στην οποία, μεταξύ άλλων, ο φυσιολογικός τοκετός είχε καταργηθεί και στη θέση του γινόταν πλέον η γέννηση των παιδιών από τεχνητές μήτρες, σε κάποια χρόνια από σήμερα μπορεί να γίνει πραγματικότητα, χάρη (ή εξαιτίας) στις εξελίξεις στη σύγχρονη βιολογία.

    Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Φραγκίσκος Κολίσης, καθηγητής βιοτεχνολογίας του ΕΜΠ και διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ, εξήγησε ότι κατά την τρέχουσα δεκαετία στους επιστημονικούς κύκλους επικρατεί πλέον μια όλο και πιο εμφανής συστημική και ολιστική άποψη για τα κύτταρα και τον οργανισμό, με τη βοήθεια των μαθηματικών και της βιοπληροφορικής. Η συνέπεια της νέας τάσης είναι η επιστήμη να απομακρύνεται από την επικρατούσα μέχρι πρόσφατα λογική του προκαθορισμού των επί μέρους χαρακτηριστικών από επί μέρους γονίδια (ότι δηλαδή ένα συγκεκριμένο γονίδιο αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο ανθρώπινο χαρακτηριστικό), καθώς είναι πια φανερό ότι πολλά γονίδια μαζί συνεργάζονται για να προκύψει αυτό το χαρακτηριστικό (ο "φαινότυπος" με βάση την επιστημονική ορολογία). Η εστίαση της προσοχής των βιολόγων πλέον είναι στο πώς συνεργάζονται τα γονίδια μεταξύ τους, καθώς και στο πώς μπορεί να αναδιοργανωθεί η γενετική βιολογία για να δημιουργηθεί ένα νέο κύτταρο και ένας νέος οργανισμός (συνθετική βιολογία) είπε ο κ. Κολίσης.

    Για το μελλοντικό όραμα μιας τεχνητής μήτρας (το βιβλίο του "Τεχνητή Μήτρα" μίλησε εκτενώς ο επίτιμος καθηγητής βιοφυσικής Ανρί Ατλάν, διευθυντής ερευνών στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) της Γαλλίας, καθώς και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ανθρώπινης Βιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο "Χαντασά" της Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι απέχουμε ακόμα κάποιες δεκαετίες από την υλοποίησή της για τη μαζική ανάπτυξη βρεφών.

    Όπως ανέφερε, ο Ανρί Ατλάν, οι συνέπειες από την εξάπλωση της τεχνητής μήτρας -αν όντως γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή- θα είναι πολλαπλές και θα φέρουν στο προσκήνιο το κεντρικό ερώτημα "ποιανού δουλειά είναι τελικά να αποφασίζει για το αν θα υπάρξει και πότε παιδί;". Όπως το αντισυλληπτικό χάπι και η τωρινή ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχουν αυξήσει τις επιλογές των γυναικών και των συντρόφων τους σε σχέση με την εγκυμοσύνη, έτσι και η τεχνητή μήτρα θα τραβήξει στα άκρα αυτή τη δυνατότητα. Υπογράμμισε επίσης ότι, μεταξύ άλλων επιπτώσεων, η τεχνητή μήτρα θα αλλάξει δραματικά τις σχέσεις μητέρας - παιδιού και θα κάνει τη μητρότητα "συμμετρική" και "ισοδύναμη" με την πατρότητα, αφού πλέον θα είναι ίδια η συμβολή και των δύο γονιών στη γέννηση του εμβρύου. Η τεχνητή μήτρα θα πολλαπλασιάσει τα "παράδοξα" που ήδη και σήμερα υπάρχουν με την τεχνητή γονιμοποίηση, ενώ για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία -καλώς ή κακώς- θα είναι εφικτή η αναπαραγωγή χωρίς τη σεξουαλικότητα.

    Είδηση: 16270

    [08] Οι εκτυπωτές λέιζερ εκπέμπουν παθογόνα;

    Θέμα διαφωνίας και αντιπαράθεσης αποτελεί το κατά πόσον οι εκτυπωτές λέιζερ εκπέμπουν παθογόνα σωματίδια από το μελάνι τους (τόνερ) στον αέρα. Γερμανοί ερευνητές του Ινστιτούτου Fraunhofer Wilhelm Klauditz, σε συνεργασία με Αυστραλούς συναδέλφους τους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, μελέτησαν το θέμα και το πόρισμά τους ήταν ότι ναι μεν, αντίθετα με πολυάριθμες άλλες αναφορές, οι εκτυπωτές λέιζερ δεν εκπέμπουν σχεδόν καθόλου σωματίδια από το τόνερ τους στον αέρα, ωστόσο αυτό που όντως εκπέμπουν είναι υπερβολικά μικρά σωματίδια από ευμετάβλητες οργανικές-χημικές ουσίες. Τα σωματίδια αυτά δεν έχουν σχέση με τη σκόνη του τόνερ.

    Είδηση: 16269

    [09] Αντιβιοτικά, φάρμακα που προκαλούν αλλεργίες

    Αρχίζουν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 1ου ετήσιου συνεδρίου για τις "Σύγχρονες εξελίξεις της λοιμωξιολογίας". Οι αλλεργικές αντιδράσεις καλύπτουν το 10-14% των συνολικών ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων, ενώ ποσοστό 5% των ενηλίκων ασθενών παρουσιάζει τουλάχιστον ένα επεισόδιο φαρμακευτικής αλλεργίας. Τα συνηθέστερα φάρμακα, που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις είναι τα αντιβιοτικά, με κυριότερο εκπρόσωπο την πενικιλίνη και τα παράγωγά της επισημαίνει ο καθηγητής παθολογίας - ανοσολογίας στο ΑΠΘ Μιχαήλ Δανιηλίδης με αφορμή τη διάλεξη που θα δώσει με θέμα "Αλλεργικές αντιδράσεις στα αντιβιοτικά". Η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης στην πενικιλίνη, σύμφωνα με τον κ Δανιηλίδη, είναι περίπου 2% σε κάθε σχήμα θεραπείας, με πιο συχνή εκδήλωση τα εξανθήματα, ενώ το ποσοστό ιδιαίτερα σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, απειλητικών για τη ζωή, είναι 0,01% έως 0,05% (1- 5/10.000).

    Είδηση: 16267

    [10] Ανοιχτά την Κυριακή μόνο αν το ζητήσουν όλοι

    Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν προτίθεται ν΄ ανοίξει θέμα ωραρίου ή κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ με θέμα την παρουσίαση έρευνας για τις διεθνείς επιχειρηματικές συμβάσεις. Διευκρίνισε δε, ότι σε περίπτωση που υποβληθεί πλήρης και ολοκληρωμένη πρόταση από το σύνολο των φορέων, μόνον τότε το υπουργείο θα την μελετήσει. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του αργότερα το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης αναφορικά με το χρόνο διενέργειας των εκπτώσεων. «Αν υπήρχε εμπεριστατωμένη εισήγηση από τον εμπορικό κόσμο για έναρξη των εκπτώσεων νωρίτερα από τις 15 Ιανουαρίου, θα το συζητούσαμε», τόνισε.

    Είδηση: 16266

    [11] Φινλανδία: Επαφές Μπακογιάννη στην υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ

    Στο περιθώριο της υπουργικής Συνοδού του ΟΑΣΕ, με την οποία κλείνει η Φινλανδική προεδρία και αναλαμβάνει η Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποιεί την Πέμπτη σειρά διμερών επαφών. Η κ. Μπακογιάννη την Πέμπτη θα έχει χωριστές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και με τη Γεωργιανή ομόλογό της Έκα Τκεσελασβίλι. Θα συναντηθεί επίσης με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς, το Σέρβο ομόλογο της Βουκ Γέρεμιτς καθώς και με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών κ. Λουλζίμ Μπάσα. Στις πεντέμισι η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, μετά από ελληνική πρωτοβουλία.

    Είδηση: 16265

    [12] Έλεγχοι για νικέλιο στα πλοία του ναυτικού

    Υψηλή συγκέντρωση νικελίου εντοπίστηκε στη δεξαμενή ύδατος από αφαλατωτή παλαιού τύπου στην φρεγάτα «Κανάρης». Ο χημικός έλεγχος έγινε προληπτικά καθώς το συγκεκριμένο πλοίο επρόκειτο να πάρει μέρος σε αποστολή των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. Αντ' αυτού θα πάει η φρεγάτα «Σαλαμίς». Επίσης, για λόγους πρόληψης αντικαταστάθηκε με τη φρεγάτα «Ψαρά» η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που επρόκειτο την επόμενη εβδομάδα να πάει στον Ινδικό ωκεανό για περιπολίες κατά των πειρατών στον κόλπο του ¶ντεν. Έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλα τα πλοία του ναυτικού, καθώς η μακροχρόνια χρήση νερού με υψηλό ποσοστό νικελίου είναι υπαίτια για πρόκληση καρκίνου και δερματικών παθήσεων.

    Είδηση: 16263


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 December 2008 - 21:52:56 UTC