Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευκρινίσεις για τα τεκμήρια
  • [02] Ταϊλάνδη: Συνεχίζεται η κατάληψη των αεροδρομίων
  • [03] Η γυναικεία απιστία αρχίζει στα 30
  • [04] Η δημιουργική φωτογραφία στην αρχαιολογία

    [01] Διευκρινίσεις για τα τεκμήρια

    Στα κυβερνητικά μέτρα ενάντια στην οικονομική κρίση αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, εν αναμονή των ανακοινώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μείωση των επιτοκίων, αλλά και των αποφάσεων των Βρυξελλών, όπου Eurogroup και Ecofin εξετάζουν τα του πακέτου των 200 δισ. για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μιλώντας στο Ρ/Σ σταθμό City 99,5 ο Υπουργός ανακοίνωσε την εξαίρεση των συνταξιούχων από τα τεκμήρια διαβίωσης και απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξομειώσεις του ΦΠΑ. Κάνουμε μια πολιτική, η οποία θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά κυρίως να διατηρήσει την ανάπτυξη και να ενισχύσει αυτούς που πλήττονται από την κρίση, είτε είναι δανειολήπτες, είτε είναι άνεργοι, είτε χαμηλοσυνταξιούχοι, είπε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, καθώς κάθε μέρα προκύπτουν νέα δεδομένα. Υπάρχει μια φημολογία περί παροχών από την κυβέρνηση αλλά προς το παρόν αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι πολίτες θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τα ειδοποιητήρια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα έχει συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

    Η κυβέρνηση στοχεύει στη στήριξη ευπαθών ομάδων, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με παράλληλη συνέχιση μεταρρυθμίσεων και αξιοποίηση όλων των περιθωρίων ευελιξίας του Συμφώνου ΣταθερότηταςΤο ελληνικό σχέδιο κατά της κρίσης προβλέπει: *επίδομα θέρμανσης *αύξηση του επιδόματος ανεργίας *ενίσχυση συνταξιούχων ΟΓΑ, δικαιούχων ΕΚΑΣ, μονογονεϊκών οικογενειών *αναστολή καταβολής δόσεων από δανειολήπτες που έμειναν άνεργοι από Σεπτέμβριο *200.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ *αξιοποίηση προκαταβολών 409 εκ. του ΕΣΠΑ *διευκόλυνση δανειοδότησης των μικρών επιχειρήσεων με ποσά έως 350.000 ευρώ.

    Εν ω μεταξύ, ο υπολογισμός του ελάχιστου κόστους χρήσης για ακίνητα, αυτοκίνητα και σκάφη, την τελική μορφή του οποίου επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να λειτουργήσει ως ασπίδα κατά της φοροδιαφυγής. Με το νέο σύστημα, θα διασφαλίζεται ότι κανένας δεν θα δηλώνει εισοδήματα μικρότερα από τα ποσά που θα προκύπτουν με βάση την ακίνητη και κινητή περιουσία που διαθέτει.

    Ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε ότι από το νέο σύστημα τεκμηρίων θα εξαιρεθούν αφορούν οι συνταξιούχοι: "Δεν έχουμε σκοπό να εφαρμόσουμε το σύστημα στους συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι θα εξαιρούνται πλήρως από αυτό το σύστημα. Και δεν αφορά και τους μισθωτούς στην πραγματικότητα, διότι με βάση τις δαπάνες που θα καθοριστούν και ξέροντας τι δηλώνουν οι μισθωτοί - ακόμα και οι χαμηλόμισθοι - δεν πρόκειται να τους αφορά αυτό το σύστημα. Αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες", είπε.

    Το προσεχές διάστημα θα ξεκαθαριστεί και αν θα επισπευσθεί η μείωση του κεντρικού φορολογικού συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα, πέραν των δύο που ήδη έχουν αποφασισθεί για το 2009.

    "O προϋπολογισμός του 2009 που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή είναι κάλπικος, με παραποιημένα στοιχεία. Οι εκτιμήσεις του για όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη είναι στον αέρα και εκτός πραγματικότητας και για το λόγο αυτό θα τον καταψηφίσουμε στο σύνολο του (και τις αμυντικές δαπάνες)", ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2009, Χρήστος Παπουτσής. Ο κ. Παπουτσής ανέφερε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2009 "είναι καθρέφτης της κυβερνητικής ανεπάρκειας και των επιλογών της και αγνοεί σκόπιμα ποια είναι η αποτελεσματική ρήση των πόρων που διαθέτει η χώρα μας", ενώ χαρακτηρίζεται "από ιδεολογικές αγκυλώσεις και διαχειριστικές ανεπάρκειες".

    Εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ

    Το άνοιγμα, της στρόφιγγας του δανεισμού, περιμένει εναγωνίως η αγορά, μετά και την ένταξη των τραπεζών, στο σχέδιο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ανακούφιση στους δανειολήπτες αναμένεται να φέρουν εν καιρώ οι μειώσεις στις δόσεις των δανείων που συνδέονται με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με αναλυτές η ΕΚΤ εξετάζει δύο σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων. Το πρώτο προβλέπει να πτώση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 2,75% και να ακολουθήσει και μια εξίσου μεγάλη μείωση τον Ιανουάριο. Το δεύτερο προβλέπει μια απευθείας, μεγαλύτερη, μείωση κατά 75 μονάδες βάσης στο 2,5% προκειμένου το φθηνό χρήμα να απορροφηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από την αγορά.

    Για 15ετές δάνειο 100.000 ευρώ αν ή μείωση είναι 0,5% το μηνιαίο όφελος θα είναι 28,5 ευρώ, ενώ αν η μείωση είναι 0,75% η δόση θα είναι χαμηλότερη κατά 41,5 ευρώ.

    Το ζητούμενο όμως είναι να υποχωρήσουν οι δόσεις και στα δάνεια που συνδέονται με το euribor το οποίο στη χώρα μας δεν ακολουθεί ακόμα την πτωτική πορεία της Ευρώπης.

    Είδηση: 16163

    [02] Ταϊλάνδη: Συνεχίζεται η κατάληψη των αεροδρομίων

    Για έβδομη συνεχή ημέρα το διεθνές αεροδρόμιο Σουβαναμπχούμι της Μπαγκόνγκ βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Ένα άτομο βρήκε τον θάνατο κι άλλα 20 τραυματίσθηκαν, μεταξύ των διαδηλωτών, που είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων της Μπανγκόκ, έπειτα από την έκρηξη μίας βόμβας νωρίς το πρωί της Τρίτης, τοπική ώρα, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Λα Νασιόν, επικαλούμενη νοσοκομειακές πηγές. Η επίθεση στο αεροδρόμιο Ντον Μουεάνγκ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρας αφότου η Λαϊκή Συμμαχία για τη Δημοκρατία, στην οποία συντάσσονται οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού Σομτσάι Ουονσαουάτ, τερμάτισε τον τρίμηνο αποκλεισμό της έδρας της κυβέρνησης. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έξι τραυματίες: "υπήρξε μία έκρηξη βόμβας στο Ντον Μουεάνγκ λίγο μετά τα μεσάνυκτα (19.00 ώρα Ελλάδος). Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για έξι τραυματίες", αναφερόταν στο ανακοινωθέν των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Στην ιστοσελίδα της η Νασιόν δεν προσδιορίζει εάν ο νεκρός ανήκει στις τάξεις των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να λύσουν τον αποκλεισμό ένεκα των εξακολουθητικών επιθέσεων με χειροβομβίδες των οποίων γίνονταν στόχος. Οι επιθέσεις εκείνες είχαν προκαλέσει τον θάνατο δύο διαδηλωτών και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν παράλληλα ανακοινώσει την πρόθεσή τους να εντείνουν τον αποκλεισμό στα δύο αεροδρόμια της Μπανγκόκ.

    Αποκλεισμένο παραμένει και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων του Ντον Μουεάνγκ. Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αψηφώντας τις εντολές των αρχών να αποχωρήσουν, συνεχίζουν την κατάληψη του αεροδρομίου, με αίτημα την ανατροπή του πρωθυπουργού Σομτσάι Ουονγκσαουάτ. Αν και οι διαδηλωτές επέτρεψαν σε 37 περίπου άδεια αεροσκάφη να πετάξουν από το διεθνές αεροδρόμιο Σουβαναμπχούμι προς γειτονικά αεροδρόμια προκειμένου να αποχωρήσουν κάποιοι από τους τουρίστες...υπολογίζεται πως εκατό χιλιάδες τουρίστες παραμένουν ακόμα αποκλεισμένοι.Οι διαδηλωτές, μέλη της Λαϊκής Συμμαχίας για την Δημοκρατία (PAD), ύστερα από προτροπή του ηγέτη τους Τσαμλόνγκ Σριμουάνγκ άρχισαν να αποχωρούν από την έδρα της κυβέρνησης την οποία είχαν καταλάβει στις 26 Αυγούστου επικεντρώνοντας τις ενέργειες τους στα αεροδρόμια της Μπανγκόκ.Την ίδια στιγμή περίπου 300 αυστραλοί υπήκοοι άρχισαν το ταξίδι της επιστροφής. Μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο αεροδρόμιο του Πουκέ και από εκεί αναμένεται να πετάξουν προς Σιγκαπούρη την Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες και η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να νοικιάσει ένα μεγάλο μεταφορικό αεροσκάφος για να βοηθήσει στην επιστροφή στην πατρίδα, τους υπηκόους της που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ταϊλάνδη. Η ατμόσφαιρα αναμένεται εκρηκτική έξω απο το Συνταγματικό Δικαστήριο μιας και οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού ίσως προβούν σε αποκλεισμό του χώρου.

    Μάλιστα την Κυριακή χιλιάδες οπαδοί της κυβέρνησης, ντυμένοι στα κόκκινα, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μπανγκόκ για να καταγγείλουν το "μεταμφιεσμένο πραξικόπημα". Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πάντως πως η απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου την Τρίτη, θα είναι εξέχουσας σημασίας μιας και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διατάξει την αναγκαστική παραίτηση της κυβέρνησης. Υπολογίζεται πως η Ταϊλάνδη χάνει έως και 85 εκατομμύρια δολάρια την ήμερα από τον αποκλεισμό των αεροδρομίων. Οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο έχουν απορρίψει κάθε είδος διαπραγμάτευσης εμμένοντας στην απαίτηση τους για άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού. Τον κατηγορούν πως είναι φερέφωνο και συνεχιστής της πολιτικής δυναστείας του Θακσίν Σιναουάτρα, του οποίου είναι κουνιάδος. Ο Σιναουάτρα είχε ανατραπεί με πραξικόπημα το 2006 όταν κατηγορήθηκε για διαφθορά και έκτοτε ζει εξόριστος.

    Ταϊλάνδη: επίκεντρο το αεροδρόμιο

    Είδηση: 16162

    [03] Η γυναικεία απιστία αρχίζει στα 30

    Οι γυναίκες, αντίθετα με πολλούς άνδρες, όπως έχει διαπιστωθεί σε αρκετές έρευνες, προτιμούν ενστικτωδώς μια μονογαμική σχέση, κυρίως επειδή αισθάνονται ότι χρειάζονται βοήθεια για να μεγαλώσουν τα παιδιά που πιθανώς θα προκύψουν. Αν όμως υποκύψουν στον πειρασμό της απιστίας και νιώσουν τη διάθεση για ερωτικές περιπέτειες, αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί μόλις έχουν εισέλθει στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Ο λόγος είναι πάλι βιολογικός, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα, καθώς αντιλαμβάνονται αυτή την ηλικία ως την τελευταία τους ευκαιρία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον κατάλληλο άνδρα για τα παιδιά τους. Η ίδια περιόδος συμπίπτει με την σεξουαλική τους κορύφωση, οπότε και αυξάνονται οι ευκαιρίες τους για ανεύρεση του επιθυμητού συντρόφου. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε ο δρ Ντέηβιντ Σμιτ του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπράντλεϊ του Ιλινόις, ο οποίος υπομονετικά συνέλεξε στοιχεία για τις σεξουαλικές συνήθειες γυναικών από 48 χώρες ανά τον κόσμο.

    Διαπίστωσε ότι ενώ η "κοινωνιο-σεξουαλικότητα" των ανδρών (η ροπή τους για ερωτικές περιπέτειες) κορυφώνεται συνήθως ανάμεσα στα 25 και 30 χρόνια τους, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να φανούν άπιστες με μια χρονική?υστέρηση, λίγο μετά τα 30 τους. Όπως είπε ο δρ Σμιτ στο New Scientist, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν κάποια περιπέτεια όταν η γονιμότητά τους για πρώτη φορά αρχίζει να εξασθενεί. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, οι πιθανότητές τους για σύλληψη μωρού αρχίζουν να πέφτουν με αυξανόμενο ρυθμό και παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης μωρού με κάποιο πρόβλημα υγείας.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η αυξημένη "κοινωνιο-σεξουαλικότητα" σε εκείνη περίπου την περίοδο, αντανακλά από πλευράς της γυναίκας μια εξελιγμένη αναπαραγωγική στρατηγική, η οποία μεγιστοποιεί την πιθανότητα σύλληψης ενός υγιούς μωρού. Η διαπίστωση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τη διάλυση αρκετών σχέσεων ή και γάμων, όταν οι γυναίκες βρίσκονται στα 30 τους χρόνια ή λίγο μετά..

    Σύμφωνα με άλλες επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν βιολογικοί και εξελικτικοί λόγοι που οι άνδρες έχουν συνήθως συχνότερες ερωτικές περιπέτειες και απιστίες από τις γυναίκες. Σε όλους τους πολιτισμούς οι γυναίκες είναι αυτές που φέρουν το βάρος της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της ανατροφής του μωρού, γι' αυτό τείνουν να είναι πιο επιλεκτικές όσον αφορά τους σεξουαλικούς συντρόφους τους. Οι άνδρες δεν έχουν αυτό το βάρος και συνεπώς είναι πιο ανοικτοί σε βραχύχρονες σχέσεις.

    Όταν όμως το βιολογικό ρολόι χτυπά μια περασμένη ώρα, μετά τα 30 τους, οι γυναίκες δεν διστάζουν να μπουν σε "περιπέτειες", αφού κατά βάθος, λένε οι επιστήμονες, ο σκοπός (ένα υγιές μωρό με κατάλληλο σύντροφο) μπορεί κατ' εξοχήν να τις ωθήσει σε περιπέτειες και απιστίες.

    Είδηση: 16175

    [04] Η δημιουργική φωτογραφία στην αρχαιολογία

    Περισσότερες από 100 φωτογραφίες, 11 ξένων και Ελλήνων φωτογράφων- ταξιδιωτών, επαγγελματιών, ειδικευμένων στην αρχαιολογική φωτογραφία αλλά και ερασιτεχνών, παρουσιάζουν την εξέλιξη της αρχαιολογικής φωτογραφίας από τα πρώτα της βήματα από το 1853 μέχρι και σήμερα παρουσιάζονται στην έκθεση "Η δημιουργική φωτογραφία στην αρχαιολογία", που εγκαινιάζεται στις 3 Δεκεμβρίου στο Κτήριο Οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. Οι φωτογραφίες έχουν επιλεγεί ως χαρακτηριστικά δείγματα της κάθε εποχής (από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις φωτογραφίες του Σκωτσέζου Τζέιμς Ρόμπερτσον, μέχρι σήμερα, με τις φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, που καταγράφει τα τελευταία 30 χρόνια όλες τις φάσεις των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη) που περιγράφουν την εικαστική πρόθεση των φωτογράφων σε συνδυασμό με την υποκειμενική, συνήθως, "πραγματικότητα" στην καταγραφή της πληροφορίας.

    Συνοψίζοντας τις μύριες φάσεις της αρχαιολογικής φωτογραφίας ο ιστορικός της φωτογραφίας Κωστής Αντωνιάδης τονίζει ότι τον 19ο αιώνα η φωτογραφία των αρχαιοτήτων ήταν μια περιηγητική υπόθεση, που αναζητούσε τα πρότυπά της στη ζωγραφική και τη γραφικότητα. Εν συνεχεία, αντανακλώντας τις νέες τάσεις της τέχνης και των ιδεολογιών, έδινε έμφαση στον τονισμό της έκφρασης με τις έντονες φωτοσκιάσεις και τις δραματικές γωνίες λήψης, ενώ μεταπολεμικά τον πρώτο λόγο έπαιρνε η σαφήνεια, η ψυχραιμία

    Η έκθεση, με χαρακτηριστικά δείγματα των προσεγγίσεων κάθε εποχής, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Φέρφιλντ των Ηνωμένων Πολιτειών το 2007 και εν συνεχεία στην Γκαλερί Κούρος της Νέας Υόρκης και στη Βαλτιμόρη, σε πανεπιστημιακό χώρο. Η περιοδεία της θα συνεχιστεί με σταθμούς στα Πανεπιστήμια του Νάσβιλ και του Τζορτζτάουν.

    Ένα πολυτελές λεύκωμα με 76 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και άρθρα ειδικών στην αρχαιολογική φωτογραφία ανθολογεί τους γνωστούς και άγνωστους φωτογράφους: Τζέιμς Ρόμπερτσον, Δημήτριο Κωνσταντίνου, Γουίλιαμ Τζέιμς Στίλμαν, Πέτρο Μωραΐτη, Κωνσταντίνο Αθανασίου, Άντον Σιλμπερχούμπερ, Φρεντερίκ Μπουασονά, Βάλτερ Χέγκε, Χέρμπερτ Λιστ, Γκέστα Χέλνερ και Σωκράτη Μαυρομμάτη.

    Είδηση: 16177


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 December 2008 - 22:01:57 UTC