Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρένα και το Παιδαγωγικό
  • [02] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών - Μετανάστευση
  • [03] Έργα υποδομής 75 εκ. ευρώ
  • [04] ΕΕ β Φθηνότερες διεθνείς κλήσεις
  • [05] Νεκρός Κύπριος στο μακελειό της Βομβάης - 2 Έλληνες εγκλωβισμένοι
  • [06] Αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία

    [01] Αρένα και το Παιδαγωγικό

    Με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς", ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γιάννης Παπαδάτος, ύστερα από επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του περίπου 30 νεαροί. Οι άγνωστοι φορώντας κουκούλες και κρατώντας λοστούς εισέβαλαν στο αμφιθέατρο όπου γινόταν ημερίδα της ΔΑΠ , στην οποία ο κύριος Παπαδάτος ήταν ομιλητής. Τα αυγά και τα γιαούρτια είχαν ως στόχο και τη δεύτερη ομιλήτρια του πάνελ. Η καθηγήτρια Μαρία Τζάνη τραυματίστηκε κατά τη συμπλοκή ελάφρα στο χέρι, υπέστη όμως λιποθυμικό επεισόδιο με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Στο αμφιθέατρο επικράτησε πανικός. Το περιστατικό καταδίκασε με ανακοίνωσή της η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρείς ημέρες που αμφιθέατρο πανεπιστημίου μετατρέπεται σε αρένα.

    Είδηση: 16069

    [02] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών - Μετανάστευση

    Την πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας, για την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της λαθρομετανάστευσης που παρατηρούνται στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και την εφαρμογή, επί μέρους αξόνων του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, επεσήμανε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, στις 18 και στις 19 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εμπειρογνωμόνων από τις τέσσερεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα και Ιταλία) για να συζητήσουν τα θέματα της μετανάστευσης, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου 2009, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της "ομάδας των τεσσάρων" στη Ρώμη, προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή θέση, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της συνεργασίας τους.

    Το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο αποτελεί την πρώτη σταθερή βάση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση και για τη λαθρομετανάστευση, για τα θέματα του ασύλου, των εξωτερικών συνόρων και της συνεργασίας για την ανάπτυξη τόσο των χωρών όπου ζουν οι μετανάστες όσο και ιδίως των χωρών προέλευσης, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός. "Μπορούμε και πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κοινό κείμενο συνεργασίας το οποίο αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου και αυτό εντοπίζεται κυρίως στο πώς - με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου- είναι δυνατόν να ενισχύσουμε τους άξονες εκείνους οι οποίοι αφορούν την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης , το θέμα του ασύλου και το θέμα της ανάπτυξης των χωρών προέλευσης των μεταναστών".

    Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Επαναπροώθησης εκείνων που εισέρχονται παρανόμως στις χώρες μέλη της ΕΕ, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες που το παραβιάζουν και δείχνουν "αδιαφορία" στην υπογραφή ή και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής, όπως κάνει η Τουρκία.

    Το ζήτημα της κοινής πολιτικής προστασίας απασχόλησε επίσης το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε την ελληνική πρόταση που είναι η διαμόρφωση μονάδων κοινής δράσης, τονίζοντας ότι πριν λίγο καιρό ήταν κάτι που φαινόταν "εντελώς αδύνατο", ενώ μέχρι τώρα τα βήματα τα οποία έχουν γίνει είναι μικρά. Σημείωσε, επίσης, ότι η Γαλλική Προεδρία έχει βοηθήσει να γίνουν σημαντικά βήματα, όπως η απόφαση για κοινή εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τους κοινούς κινδύνους και τις κοινές ασκήσεις. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση των κινδύνων χρειάζονται "πολυεθνικές" δυνάμεις στο χώρο της ΕΕ, ανάλογα με τη φύση του κινδύνου, αναφέροντας ως πρωτοποριακή προσπάθεια τις κοινές ασκήσεις που γίνονται από ελληνογαλλικές ομάδες στα θέματα της πυρόσβεσης.

    Τέλος, σχετικά με την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που έγινε στη Βομβάη της Ινδίας, ο Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι "η Ελλάδα ενώνει τη φωνή της μαζί με την Ευρώπη, με το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, για να καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την αποτρόπαιη πράξη". "Αυτό το αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα δείχνει ότι απαιτείται εγρήγορση και διεθνής συνεργασία για την πρόληψη της τρομοκρατίας και για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που είναι υπαίτιοι και σε εκείνους που κρύβονται πίσω τους", κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

    Είδηση: 16068

    [03] Έργα υποδομής 75 εκ. ευρώ

    Έργα συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του αγροτικού τομέα του νομού Λασιθίου εξήγγειλε από την Ιεράπετρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κ. Κοντός κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο νομό της Κρήτης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Λασιθίου, Ι. Πλακιωτάκη, το ΓΓ Περιφέρειας Κρήτης, Σ. Τσόκα, τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Δ. Παπαγιαννίδη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ν. Κατσαρό είδε από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσαν σε καλλιέργειες και θερμοκήπια οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις και δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις στους αγρότες θα δοθούν με γρήγορο και αντικειμενικό τρόπο.

    Αναλυτικά, τα έργα είναι:

    -"ΔΙΚΤΥΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΖΟΥ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ", προϋπολογισμού 1,2 εκατ. β¬.

    - "ΦΡΑΓΜΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ" συνολικού προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ (11 εκατ. β¬ για το φράγμα και 8 εκατ. β¬ για τα δίκτυα), που θα αρδεύσει 12.000 στρ.

    -Στα πλαίσια της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου μέσω του "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΑ 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής" προγραμματίζεται η υλοποίηση του "Φράγματος Λιθινων" (α΄φάση) στην περιοχή Πιλαλημάτων Νομού Λασιθίου, προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ περίπου.

    -Επίσης, χρηματοδότηση άμεσα μελέτης για την προσαγωγό διώρυγας των ΜΠΡΑΜΙΑΝΩΝ. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα από τη Νομαρχία και η μελέτη θα στοιχίσει 1 εκατ. ευρώ.

    -Στα πλαίσια του Π.Α.Α. 2007-2013 "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ" υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης αντιστοίχων έργων με τα ΟΠΑΑΧ του Γ΄ΚΠΣ, όπως μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων (βελτίωση -εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων), έργα πρόσβασης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (αγροτική οδοποιία) κλπ, σε ορεινά και μειονεκτικά Δημοτικά Διαμερίσματα. Το ύψος της χρηματοδότησης αυτής ανέρχεται σε 10,8 εκατ. ευρώ.

    Είδηση: 16067

    [04] ΕΕ β Φθηνότερες διεθνείς κλήσεις

    Φθηνότερες θα είναι οι διεθνείς κλήσεις από κινητά τηλέφωνα καθώς θα μειώνεται το κόστος τους έως το 2012. Αυτό ενέκριναν οι υπουργοί Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης. ειδικότερα οι υπουργοί Τηλεπικοινωνιών ενέκριναν πρόταση της ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία παρατείνεται για τρία ακόμη χρόνια η ισχύς του κανονισμού για τις κλήσεις περιαγωγής. Με τον κανονισμό αυτό από το 2007 που ισχύει, οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη έχουν επωφεληθεί από σημαντική εξοικονόμηση που φτάνει στο 60% για τις διεθνείς κλήσεις από κινητά. Η πτωτική τάση των τιμών θα συνεχιστεί μέχρι το 2012 με ετήσια μείωση κατά 3 λεπτά του ευρώ για κάθε λεπτό χρόνου ομιλίας. Επιπλέον οι υπουργοί συμφώνησαν να επεκταθούν οι ρυθμίσεις αυτές και στις υπηρεσίες γραπτών μηνυμάτων και δεδομένων. Έτσι αναμένεται να μειωθούν αυτές τις τιμές περίπου κατά 60%. Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε σημαντικές τις σημερινές αποφάσεις τόσο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών όσο και για τους καταναλωτές. Για τις επιχειρήσεις δημιουργείται ένα καινούριο πλαίσιο λειτουργίας, προσαρμοσμένες στις εξελίξεις της τεχνολογίας και της αγοράς, ενώ οι καταναλωτές προστατεύονται με τη χρονική επέκταση των ρυθμίσεων για τις κλήσεις περιαγωγής και αποστολής μηνυμάτων.

    Είδηση: 16066

    [05] Νεκρός Κύπριος στο μακελειό της Βομβάης - 2 Έλληνες εγκλωβισμένοι

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Ένας Κύπριος πολυεκατομμυριούχος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, περιλαμβάνεται στους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μουμπάι της Ινδίας. Πρόκειται για τον Ανδρέα Λιβέρα, 72 ετών, πλοιοκτήτη, που είχε πάει στη Μουμπάϊ για έκθεση πλοίων, πιάστηκε όμηρος και εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους τρομοκράτες. Εν τω μεταξύ, εγκλωβισμένοι βρίσκονται δύο Έλληνες πολίτες στο ξενοδοχείο Ομπερόι του Μουμπάι. Και οι δύο επικοινωνούν με τον Έλληνα Επιτετραμμένο Ιωάννη Ανδρεάδη γνωστοποίησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους.

    Τις συνθήκες εκτέλεσης του Ανδρέα Λιβέρα περιέγραψε στη Λευκωσία ο αδελφός του Θεοφάνης Λιβέρας. Όπως είπε, ο Ανδρέας βρισκόταν στο εστιατόριο του Ταζ Μαχάλ, στο οποίο διέμενε και κρατήθηκε όμηρος μαζί με άλλα άτομα.Οι τρομοκράτες συγκέντρωσαν τους ομήρους σε ένα δωμάτιο, από όπου ο Ανδρέας Λιβέρας τηλεφώνησε στο γιο του και τον διαβεβαίωσε ότι δεν κινδύνευε. Στη συνέχεια όμως οι τρομοκράτες ζήτησαν από τους ομήρους να δείξουν τα διαβατήριά τους. Ο Λιβέρας ο οποίος είχε αγγλικό διαβατήριο πυροβολήθηκε εν ψυχρώ μαζί με άλλα πέντε άτομα.

    Ο 73χρονος Ανδρέας Λιβέρας, ο οποίος διέμενε στο Λονδίνο από το 1963 ήταν πατέρας 4 παιδιών. Βρισκόταν ένατος στη λίστα με τους εκατόν πλουσιότερους Έλληνες του Λονδίνου.

    Υπήρξε ο ιδρυτής των ομώνυμων επιχειρήσεων με έδρα το Λονδίνο, η αξία των οποίων μαζί με τα οικογενειακά ακίνητα, ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια λίρες.

    Ο Λιβέρας πήγε από την Κύπρο στη Βρετανία το 1963 και εργάστηκε ως πωλητής και διανομέας σε εταιρεία ζαχαροπλαστικής για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εξαγορά της εταιρείας, την οποία πούλησε το 1986 έναντι 130 εκατομμυρίων λιρών.

    Η οικογένεια Λιβέρα συνέστησε επίσης εταιρεία ενοικίασης θαλαμηγών.

    Είδηση: 16065

    [06] Αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία

    Αεροσκάφος Airbus A320 με πενταμελές πλήρωμα κατέπεσε και συνετρίβη στη θάλασσα στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Γαλλίας, ενώ πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση. Ανάμεσα στα θύματα οι δυο Γερμανοί κυβερνήτες που εργάζονταν για την γερμανική εταιρεία τσάρτερ XL Airways Germany, ανακοίνωσε η εταιρεία αυτή που εκμεταλλευόταν με λίζινγκ το αεροπλάνο αυτό από το 2006.

    "Οι πιλότοι ήταν Γερμανοί, και οι δυο εργάζονταν για μας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασγκερ Σούμπερτ, εκπρόσωπος αυτής της εταιρείας που εδρεύει κοντά στην Φρανκφούρτη. "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση" πρόσθεσε.

    Το αεροπλάνο που κατασκευάστηκε το 2005, πραγματοποιούσε πτήσεις από το 2006 για λογαριασμό της XL Airways Germany που το νοίκιαζε με λίζινγκ στην εθνική αεροπορική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας Air New Zealand.

    Τα πέντε άλλα μέλη του πληρώματος εργάζονταν "για την Air New Zealand ή για την εταιρεία συντήρησης EAS", σύμφωνα με τον Σούμπερτ.

    Η XL Airways Germany είναι μια εταιρεία που κάνει πτήσεις τσάρτερ για λογαριασμό τουριστικών γραφείων, κυρίως στην γερμανική αγορά, διευκρίνισε.

    Είδηση: 16062


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 November 2008 - 21:55:29 UTC