Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μακελειό στη Βομβάη
  • [02] Τρέλανε την Ευρώπη ο Παναθηναϊκός
  • [03] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στο Γ.Κ. Νίκαιας
  • [04] Βραζιλία 97 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις
  • [05] Εργάτης καταπλακώθηκε σε οικοδομή
  • [06] Εξεταστική: Στο μικροσκόπιο οι λογαριασμοί της Μονής
  • [07] Ταϊλάνδη: Πιθανή η παρέμβαση του στρατού

    [01] Μακελειό στη Βομβάη

    Σε 101 ανέρχονται οι νεκροί και σε τουλάχιστον 287 οι τραυματίες από το μπαράζ ένοπλων επιθέσεων σε τουριστικές περιοχές, νοσοκομεία και σιδηροδρομικούς σταθμούς το βράδυ της Τετάρτης στη Βομβάη. Αυτή την ώρα, σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται το κεντρικό ξενοδοχείο "Τρίντεντ Ομπερόι", όπου έχουν εισβάλει επίλεκτες μονάδες του στρατού για να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν ένοπλοι, ενώ νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούνταν στο άλλο μεγάλο ξενοδοχείο, το "Ταζ Μαχάλ", το οποίο είχαν επίσης καταλάβει οι δράστες. Ωστόσο, εκπρόσωπος της κρατιδιακής κυβέρνησης στη Μαχαράστρα υποστηρίζει ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό πλήρη έλεγχο. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η οργάνωση "Μουτζαχεντίν του Ντεκάν". Σύμφωνα με τις Αρχές, τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν, ενώ έγιναν εννέα συλλήψεις. Μεταξύ των νεκρών είναι ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη Βομβάη και τέσσερις ξένοι τουρίστες, ενώ έχουν τραυματιστεί ένας Βρετανός ευρωβουλευτής και δύο Αυστραλοί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στην περιοχή δεν βρίσκονται Έλληνες υπήκοοι. Για τρομοκρατική ενέργεια κάνει λόγο η ινδική κυβέρνηση, ενώ τις πολύνεκρες επιθέσεις καταδικάζει η διεθνής κοινότητα.

    Στόχος τουριστικά σημεία της πόλης

    Σοκ έχουν προκαλέσει στην Ινδία αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα οι πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον πολυτελών ξενοδοχείων, νοσοκομείων, και καφέ στο οποίο συχνάζουν τουρίστες και του σιδηροδρομικού σταθμού στη Βομβάη, που εξαπέλυσαν χθες ένοπλοι σκοτώνοντας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 101 άνθρωποι. Ωστόσο, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέβαζαν ακόμη περισσότερο τον τραγικό απολογισμό, με την εφημερίδα Times of India να αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε έως και 900.

    Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης στην Μαχαράστρα της Ινδίας, στο ξενοδοχείο "Τρίντεντ-Ομπερόι" είναι πιθανόν να βρίσκονται από 100 έως 200 φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν οχυρωμένοι 10-12 εξτρεμιστές.

    Όπως μεταδίδει το ινδικό πρακτορείο Press Trust, ανάμεσα στους νεκρούς των επιθέσεων στο ξενοδοχείο είναι τουλάχιστον δύο ξένοι, από την Ιαπωνία και την Αυστραλία, ενώ έντεκα άτομα -από Αυστραλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Νορβηγία, Καναδά και Σιγκαπούρη- έχουν τραυματιστεί.

    Σύμφωνα με τις αρχές, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που εισήλθαν στο "Ταζ Μαχάλ" προχωρούν "δωμάτιο προς δωμάτιο", ενώ έχουν ανευρεθεί πτώματα.

    "Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα η ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες. Η Πρεσβεία θα παραμείνει σε συνεχή επικοινωνία με τις ινδικές αρχές και έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Εάν υπάρξουν πρόσθετα στοιχεία θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Όπως δήλωσε ο ομογενής από την Αυστραλία Νίκος Παπαζαχαριάκης, ο ίδιος και η οικογένεια του είναι τυχεροί που ζουν, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των επιθέσεων. Η οικογένεια Παπαζαχαριάκη βρίσκεται στην Ινδία για τον γάμο της κόρης τους με διάσημο Ινδό ηθοποιό. Την ώρα που ξέσπασαν οι επιθέσεις, βρίσκονταν καθ ' οδόν για να δειπνήσουν σε εστιατόριο 300μ. από το ξενοδοχείο "Ταζ Μαχάλ".

    Ανάληψη ευθύνης

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες των επιθέσεων ήταν νέοι άνδρες με παρουσιαστικό νοτιοασιατών, που μιλούσαν ινδικά και ούρντου.

    Την ευθύνη διεκδίκησε μια προηγουμένως άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται "Μουτζαχεντίν της Ντέκαν", με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε σε ΜΜΕ. Αναλυτές εκτίμησαν πως, αν και δεν είναι σαφές εάν η ανάληψη της ευθύνης έχει σχέση με τους πραγματικούς δράστες, οι επιθέσεις ενδέχεται να έγιναν από την οργάνωση "Μουτζαχεντίν της Ινδίας", παραφυάδα της απαγορευμένης παράταξης Ισλαμικό Κίνημα Φοιτητών της Ινδίας (SIMI). Σύμφωνα με τις αρχές, Ινδοί μουσουλμάνοι έχουν εκπαιδευτεί και υποστηριχθεί από εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις στο Πακιστάν και το Μπανγκλαντές. Στο κίνημα αυτό έχουν αποδοθεί σχεδόν όλες οι πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στην Ινδία, περιλαμβανομένων εκείνων με στόχο δύο επιβατικά τρένα στη Βομβάη πριν από δύο χρόνια, όταν είχαν βρει το θάνατο 187 άνθρωποι.

    Σύμφωνα με τις ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι Μουτζαχεντίν ενδέχεται να έχουν ενσωματώσει μέλη της οργάνωσης "Χάρκατ ουλ Τζιχάντ αλ Ισλάμι" του Μπανγκλαντές.

    Τον Μάιο, οι Μουτζαχεντίν είχαν απειλήσει να επιτεθούν σε τουριστικά αξιοθέατα εάν η κυβέρνηση δεν σταματούσε να στηρίζει τις ΗΠΑ στη διεθνή κονίστρα. Η απειλή είχε γίνει σε μήνυμα, με το οποίο είχε διεκδικηθεί η ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις οι οποίες είχαν στοιχίσει 63 ζωές στην τουριστική πόλη Τζαϊπούρ. Το μήνυμα "κήρυττε πόλεμο εναντίον της Ινδίας". Αυτόπτες μάρτυρες των χθεσινών επιθέσεων στο Μουμπάι είπαν ότι οι δράστες "ξεχώριζαν" Αμερικανούς και Βρετανούς.

    Σε όλες τις ενέργειες των Ινδών Μουτζαχεντίν, η μέθοδος που είχε επιλεγεί ήταν η τοποθέτηση βομβών και η ταυτόχρονη, ή συντονισμένη, πυροδότησή τους. Οι χθεσινές επιθέσεις ήταν επίσης συντονισμένες, αλλά έγιναν από ενόπλους, ορισμένοι εκ των οποίων έφεραν χειροβομβίδες.

    Η τακτική που επελέγη -μια στρατιωτικού τύπου επίθεση σε "εύκολους" στόχους, με τον διαχωρισμό ξένων και την απαγωγή ομήρων- είναι μάλλον σπάνια και δεν συνάδει με τις συνήθεις επιλογές των εξτρεμιστών όταν δρουν σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

    Άλλοι αναλυτές, πάντως, περιλαμβανομένου του περιοδικού Foreign Policy, εκτίμησαν πως για τις επιθέσεις μπορεί να ευθύνεται η "Λασκάρ ε Τόιμπα" του Πακιστάν, συνδέοντας τις με την πρόσφατη διάλυση της πολιτικής πτέρυγας της ISI, της πακιστανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, από την κυβέρνηση του Προέδρου Ζαρντάρι. Η "Λασκάρ ε Τόιμπα" θεωρείται ότι συνδεόταν με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στο Πακιστάν και το Νέο Δελχί έχει επιρρίψει στην οργάνωση επιθέσεις σε ινδικό έδαφος με καθοδήγηση του Ισλαμαμπάντ, κάτι που το Πακιστάν διέψευσε κατηγορηματικά.

    Διεθνής κατακραυγή

    "Βία σε τέτοιο βαθμό είναι εντελώς απαράδεκτη"δήλωσε η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε ανακοίνωση του ΟΗΕ. Ο ΓΓ επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον πολιτών και ζητεί οι δράστες γρήγορα να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου παράλληλα ο Μπαν Κι Μουν εκφράζει τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και αλληλεγγύη στο λαό και την κυβέρνηση της Ινδίας.

    Από την πλευρά τους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις, όπως και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. "Αυτές οι συντονισμένες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών αποδεικνύουν τη σοβαρή και άμεση απειλή της τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους με την Ινδία και με τα κράτη σε όλο τον κόσμο για να εξαρθρώσουν και να καταστρέψουν τα δίκτυα των τρομοκρατών" δήλωσε η εκπρόσωπος του Ομπάμα σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας Μπρουκ Αντερσον.

    Τις αιματηρές επιθέσεις στη Βομβάη καταδίκασε η πρόεδρος της Ινδίας Πρατίμπα Ντεβίσινγκ Πάτιλ, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στο Βιετνάμ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η αναμέτρηση των αρχών ασφαλείας με τους ενόπλους που κρατούν ομήρους σε ξενοδοχεία στην πόλη θα τερματισθεί γρήγορα.

    Και η κυβέρνηση του Πακιστάν καταδίκασε με τη σειρά του τις επιθέσεις, κι επανέλαβε ότι αντιτίθεται στην τρομοκρατία. Το Νέο Δελχί έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ότι στηρίζουν ισλαμιστές εξτρεμιστές που μάχονται εναντίον των Ινδικών υπηρεσιών ασφαλείας στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και έχουν προβεί σε βομβιστικές επιθέσεις σε άλλες περιοχές της Ινδίας.

    Τις "τερατώδεις" και "απάνθρωπες" επιθέσεις στη Βομβάη καταδίκασε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφι, σε συλλυπητήρια επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ινδίας.

    "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή τρομοκρατικής επίθεσης" τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησής του για τα θύματα και την αλληλεγγύη της στην οικογένειές τους και τους τραυματίες.

    Αποτροπιασμό για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. "Τις καταδικάζουμε απερίφραστα, όπως και κάθε πράξη βίας, ανεξαρτήτως κινήτρων, που στρέφεται κατά αθώων πολιτών, κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την κυβέρνηση της Ινδίας" ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Μακελειό στην Ινδία

    Είδηση: 16036

    [02] Τρέλανε την Ευρώπη ο Παναθηναϊκός

    Συντάχθηκε απο τον/την Ανθή Νταουσάνη

    Ένας συγκλονιστικός Παναθηναϊκός βγαλμένος από τα παλιά πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του με 1-0 μέσα στο «Μεάτσα» επί της Ίντερ για την 5η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι παίκτες του Τεν Κάτε δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι έγραψαν μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του Παναθηναϊκού, απέναντι στο θεωρητικό φαβορί του 2ου ομίλου και έδωσαν τη δική τους απάντηση στους υπερόπτες Ιταλούς (σ.σ. πόσο σίγουρος ήταν ο Μουρίνιο για την ανωτερότητα των Ιταλών πριν τον αγώνα!)

    Είδηση: 16035

    [03] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στο Γ.Κ. Νίκαιας

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της Υγείας άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την επίσκεψή του το πρωί της Πέμπτης στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Επισκεπτόμενος τη Μονάδα Εντατικής, την οποία είχε επισκεφτεί και πριν από ένα χρόνο, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν λειτουργεί, τόνισε ότι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ είναι η Υγεία και η Παιδεία και δεσμεύθηκε για προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών τα επόμενα χρόνια.

    Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί σε μία λαϊκή κοινωνία της Αττικής να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη δημόσια υγεία, ενώ υπάρχουν υποδομές και προσωπικό, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "αντί να πηγαίνουμε καλύτερα πηγαίνουμε χειρότερα" και πως μέριμνα και επένδυση της πολιτείας "κι ας πάει το έλλειμμα λίγο παραπάνω, κάτι που οι σοσιαλιστές και οι προοδευτικοί λένε σε όλη την Ευρώπη".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι απαράδεκτο να φεύγει το προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία και χαρακτήρισε δικαιολογία την επίκληση των καθυστερήσεων του ΑΣΕΠ στην πρόσληψη προσωπικού.

    Ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης είχε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων και του επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου, οι οποίοι έκαναν λόγο για ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του νοσοκομείου του είπαν ότι αυτή στιγμή δυσχεραίνει το έργο τους ο προβληματικός στεφανιογράφος, ο οποίος ωστόσο αναμένεται να αντικατασταθεί.

    Επίσης του ανέφεραν ότι υπάρχουν προβλήματα στην τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να υποαπασχολούνται οι τεχνίτες, ενώ ζήτησαν 50 νοσηλευτές και 50 εργαζόμενους στα παραϊατρικά επαγγέλματα επιπλέον του υπάρχοντος προσωπικού ώστε να λειτουργήσει το νοσοκομείο σωστά καθώς οι εργαζόμενοι, όπως είπαν, έχουν φτάσει στα όρια ψυχικής και σωματικής εξάντλησης.

    Είδηση: 16042

    [04] Βραζιλία 97 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

    Τουλάχιστον 97 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στη νότια επαρχία της Βραζιλίας Σάντα Καταρίνα από το Σαββατοκύριακο, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές εξ αιτίας των καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στη λατινοαμερικανική χώρα εδώ και δεκαετίες, ανακοίνωσαν οι αρχές αργά χθες Τετάρτη. Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας στην επαρχία ανέφερε ότι ανασύρθηκαν 13 σοροί την Τετάρτη και πρόσθεσε ότι άλλα 19 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Συνολικά οι πληγέντες από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις φθάνουν το 1,5 εκατ. ανθρώπων, ενώ 80.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Ο Pρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε την διάθεση 538 εκατ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της περιοχής και τη στήριξη των πλημμυροπαθών. Χθες Τετάρτη πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πόλεις που επλήγησαν.

    Οκτώ δήμοι παρέμεναν αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη επαρχία. Οι έξι κηρύχθηκαν περιοχές όπου έχει σημειωθεί καταστροφή.

    Είδηση: 16038

    [05] Εργάτης καταπλακώθηκε σε οικοδομή

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής από τις 8:10 το πρωί για την ανάσυρση εργάτη, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε στην οδό Μπακοπούλου 7, στο Νέο Ψυχικό. Στο σημείο γίνονταν εργασίες για την ανέγερση οικοδομής, δίπλα στην οποία υπήρχε ένας μαντρότοιχος, που λόγω της εκσκαφής κατέρρευσε και πλάκωσε τον εργάτη. Στο σημείο βρίσκονται διασώστες της ΕΜΑΚ, καθώς και 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Προανάκριση για το εργατικό ατύχημα διενεργεί το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, που αναζητεί τους υπεύθυνους του έργου, ενώ ερευνάται εάν είχαν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16039

    [06] Εξεταστική: Στο μικροσκόπιο οι λογαριασμοί της Μονής

    Το δρόμο της παραίτησης από τη θέση του ηγουμένου της Μονής του Βατοπαιδίου θα δείξει, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Παρασκευή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον αρχιμανδρίτη Εφραίμ ο οποίος έχει κληθεί για εξηγήσεις στο Φανάρι. Η απόφαση εξήφθη από την Ιερά Συνοδό του Πατριαρχείου, μετά και τη δημοσιοποίηση ότι η Μονή Βατοπαιδίου διαθέτει στο όνομά της off-shore εταιρείες και διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά. Στο μεταξύ, κλήση από τον Εισαγγελέα για να απολογηθούν στις 5 Δεκεμβρίου έλαβαν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος σχετικά με την άρνησή τους να καταθέσουν στην Εξεταστική. Την ίδια ώρα "ύποπτες κινήσεις" μεγάλων ποσών εμφανίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής Βατοπαιδίου που εστάλησαν από την Εισαγγελία Εφετών στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ άλλων διακινούνται τραπεζικές επιταγές με ποσά άνω του ενός εκατ. ευρώ χωρίς να φαίνεται ο παραλήπτης.

    Χθες Πέμπτη στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος της Μονής, Διονύσης Πελέκης, πατέρας της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 16041

    [07] Ταϊλάνδη: Πιθανή η παρέμβαση του στρατού

    Αναλυτές κάνουν λόγο για πιθανή παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης εν μέσω της κλιμακούμενης πολιτικής κρίσης και του κινδύνου να ξεσπάσουν χαοτικές οδομαχίες, καθώς ο πρωθυπουργός Σομτσάι Ουονγκσάουατ απέρριψε τις προτροπές της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί και του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να προκηρύξει εκλογές. Εγχώριοι τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν ότι διαδηλωτές της αντικυβερνητικής φιλομοναρχικής Λαϊκής Συμμαχίας για την Δημοκρατία συνεχίζουν να καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι της Μπανγκόκ, το σημείο εισόδου στη χώρα για 14,5 εκατ. επισκέπτες και τουρίστες σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας έχουν επίσης καταλάβει το Ντον Μουάνγκ, το παλιό διεθνές αεροδρόμιο που πλέον εξυπηρετεί τις εγχώριες αερομεταφορές. Νεοσυσταθείσα προσκείμενη στην κυβέρνηση οργάνωση απείλησε να διοργανώσει αντικινητοποιήσεις στους δρόμους αντιδρώντας στις ενέργειες της ΛΣΔ πάντως οι δρόμοι της πρωτεύουσας παρέμεναν σχετικά ήρεμοι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη.

    Τη νύκτα αναφέρθηκαν πολλαπλές μικρής ισχύος εκρήξεις στο κτηριακό συγκρότημα της κυβέρνησης, που έχουν καταλάβει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές από τον Αύγουστο. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σε εθνικό δίκτυο αργά την Τετάρτη ο Σομτσάι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του εξελέγη δημοκρατικά και θα συνεχίσει να εργάζεται για το "καλό της χώρας", αψηφώντας την απαίτηση της αντιπολίτευσης --που τον κατηγορεί ότι αποτελεί μαριονέτα του ανατραπέντα το 2006 με στρατιωτικό πραξικόπημα και καταδικασθέντα για υποθέσεις διαφθοράς, εξόριστου σήμερα, πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα-- να εγκαταλείψει την εξουσία.

    Ο Σομτσάι, κουνιάδος του Τάκσιν, θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στη βόρεια πόλη Τσιανγκ Μάι σήμερα Πέμπτη. Θα εξετασθεί η λήψη "μέτρων" εναντίον της ΛΣΔ--η φύση των μέτρων δεν είναι σαφής.

    Η άρνηση του πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως τον κάλεσε να πράξει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Άνουπονγκ Παοτσίντα, επιτείνει τη φημολογία περί επικείμενου πραξικοπήματος.

    Ο στρατηγός Άνουπονγκ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι απρόθυμες να παρέμβουν εκ νέου στην πολιτική ζωή, υποστηρίζοντας πως το επιτελείο δεν είναι σε θέση να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην πολιτική ελίτ της Μπανγκόκ και την μεσαία τάξη, που απεχθάνεται τον Τάκσιν, και το φτωχό λαό στην επαρχία που τον λατρεύει.

    Ωστόσο πηγή των ενόπλων δυνάμεων είπε πως αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων --περιλαμβανομένων επιτελών του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας-- συζητούν έντονα το εάν και κατά πόσον είναι σκόπιμο να προχωρήσουν σε νέο πραξικόπημα δύο χρόνια μετά την ανατροπή του Τάκσιν και την ανάληψη της εξουσίας από μια χούντα η οποία φερόταν να έχει άτυπη, σιωπηρή συναίνεση του βασιλέα.

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ίσως αποβούν εις βάρος της ΛΣΔ, καθώς οι σημαντικότερες εφημερίδες που έδειχναν να την υποστηρίζουν αποδοκίμασαν έντονα την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου. "Δεν πρόκειται για πολιτική ανυπακοή. Η ΛΣΔ κρατά τους ταξιδιώτες ομήρους", έγραψε στο κύριό της άρθρο η εφημερίδα Nation της Μπανγκόκ.

    "Με το στρατό να έχει βρεθεί στη μέση και να είναι απρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία είτε για να τερματίσει την κατάληψη του αεροδρομίου είτε για να εκδιώξει τη σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Σομτσάι Ουονγκσάουατ μοιάζει όλο και πιο ανίσχυρη όσο περνούν οι ώρες", ανέφερε ακόμη το άρθρο της εφημερίδας.

    Η ένταση εντωμεταξύ επεκτεινόταν κι εκτός της πρωτεύουσας. Στην Τσιανγκ Μάι, ένας "όχλος" υποστηρικτών της κυβέρνησης πυροβόλησε και σκότωσε έναν διαδηλωτή της φιλομοναρχικής αντιπολίτευσης την Τετάρτη αφού τον έβγαλε με τη βία από το αυτοκίνητό του.

    Ο Άνουπονγκ κάλεσε τη ΛΣΔ να τερματίσει τον αποκλεισμό του αεροδρομίου Σουβαρναμπούμι όπου όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν χθες και χιλιάδες τουρίστες παγιδεύθηκαν. Η Thai Airways --που χθες ανακοίνωσε ότι χάνει 14 εκατ. δολάρια την ημέρα εξ αιτίας του αποκλεισμού-- ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι ακυρώνει όλες τις πτήσεις από το Ντον Μουάνγκ. Δεν αναφέρθηκε στο Σουβαρναμπούμι. Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση που καλεί τη ΛΣΔ να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο, όμως η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα την εφεσιβάλει κι απέρριψε την προτροπή του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να τερματίσει τον αποκλεισμό.

    Η φιλοκυβερνητική οργάνωση Δημοκρατική Συμμαχία Εναντίον της Δικτατορίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δικές της κινητοποιήσεις στους δρόμους - κάτι που απειλεί να οδηγήσει σε οδομαχίες.

    Πηγή της ΔΣΕΔ είπε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από μέρους της κυβέρνησης θα εκληφθεί ως στρατιωτικό πραξικόπημα και προειδοποίησε ότι θα αντεπιτεθεί ακόμη κι εναντίον του στρατού. "Θα ξεσπάσει πόλεμος", απείλησε η πηγή αυτή.

    Είδηση: 16037


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 November 2008 - 9:54:08 UTC