Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατηγικές συμφωνίες Ελλάδας-Κίνας
  • [02] Ψηφίστηκε το σχέδιο ρευστότητας
  • [03] Αντιδρούν στην παραχώρηση του λιμανιού
  • [04] Βατοπαίδι: Κατέθεσε ο Π. Ψωμιάδης
  • [05] Χατζηγάκης: Στόχος η αποφυλάκιση 3.720 κρατουμένων έως τις γιορτές
  • [06] Δ. Αβραμόπουλος: Αυξητική τάση του AIDS
  • [07] Δύσκολη χρονιά το 2009
  • [08] Δυσμενείς προβλέψεις ΟOΣΑ
  • [09] Πρόστιμα για παραβίαση όρων ανταγωνισμού σε BP και SHELL
  • [10] Eurobank: Μειώνει τα επιτόκια στεγαστικής πίστης
  • [11] Ισπανία-Γερμανία: Διακοπή στην παραγωγή αυτοκινήτων για τις γιορτές και απολύσεις

    [01] Στρατηγικές συμφωνίες Ελλάδας-Κίνας

    Η υπογραφή τριών σημαντικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας επισφράγισε την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο. Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου επισήμανε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας απο το 2006 και αναφέρθηκε στην υπογραφή σημαντικών συμφωνιών για συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας ,της Οικονομίας, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού. Ο κ. Χού Ζιντάο νωρίτερα είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ενώ ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη από τον υπουργό Πολιτισμού.

    Τρεις σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης υπογράφηκαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Κινέζο πρόεδρο.

    Η συμφωνία για την παραχώρηση του σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά στην COSCO, η συμφωνία συνεργασίας του ΟΤΕ με την κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών HUAWEI και συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και της κινεζικής τηλεόρασης CCTV.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Καραμανλής εξήρε το επίπεδο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και χαρακτήρισε στρατηγική την ελληνοκινεζική οικονομική σχέση.

    "Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της με την Κίνα και είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε τα ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα των τελευταίων ετών", τόνισε ο κ. Καραμανλής και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας το χώρο της ναυτιλίας.

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε, επίσης, καίριο το ρόλο της Κίνας στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, ειδικά την περίοδο χρηματοπιστωτικής κρίσης που διανύουμε και έδωσε έμφαση στη συμφωνία που υπογράφηκε για την παραχώρηση του σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ του ΟΛΠ και της εταιρίας COSCO.

    "H Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της COSCO, η οποία υπεγράφη πριν από λίγο, σηματοδοτεί ένα νέο, σημαντικό κεφάλαιο στη συνεργασία μας. Τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να καταστούν διαμετακομιστικά κέντρα των κινεζικών προϊόντων, τόσο στις χώρες της ΕΕ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.", σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

    Ακόμη ανέφερε ότι και ο τουριστικός τομέας προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και τόνισε ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής σχέσης που υπογράφτηκε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο το 2006, έδωσε απτά αποτελέσματα.

    Ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο εκτίμησε ότι από το 2006 η συνεργασία των δυο χωρών σημείωσε μεγάλη πρόοδο και αναφέρθηκε στους τομείς που θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από εδώ και στο εξής:

    Όπως είπε ο κ. Ζιντάο, η κινεζική πλευρά υποστηρίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ανταγωνιστική αγορά της Κίνας και επισήμανε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξισορροπηθεί το διμερές εμπόριο.

    Επίσης τόνισε ότι Ελλάδα και η Κίνα πρέπει να εντείνουν τη ναυτιλιακή συνεργασία με επενδύσεις και υποδομές, να ενισχυθούν οι ανθρωπιστικές ανταλλαγές και να ενταθεί η συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο.

    "Είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια στη νέα τάξη πραγμάτων για την εδραίωση της στρατηγικής σχέσης Κίνας και Ελλάδας", κατέληξε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο.

    Συναντήσεις με Παπανδρέου και Παπαρήγα και ΣιούφαΝωρίτερα ο κ. Ζιντάο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο άντρες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κίνας.

    "Η Κίνα, παίζει και θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στα διεθνή οικονομικά ζητήματα, πόσο μάλλον και σήμερα με τη διεθνή οικονομική κρίση", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Χου Ζιντάο με την Αλέκα Παπαρήγα.

    "Εμείς καταρχήν δεν είμαστε αντίθετοι στη διεθνή συνεργασία όταν στηρίζεται στο αμοιβαίο όφελος." υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, ωστόσο τάχθηκε εναντίον της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά.

    "Η αντίθεσή μας δεν είναι στο ποιος θα αγοράσει, δηλαδή αν θα είναι της μίας ή της άλλης εθνικότητας. Θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι λαϊκή περιουσία και εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο τομέα", τόνισε.Λίγο αργότερα ο κ. Ζιντάο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Στη συνάντηση επιβεβαιώνεται το υψηλό επίπεδο των διακοινοβουλευτικών σχέσεων των δύο χωρών και του απονέμεται το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων. Επίσκεψη στην ΑκρόποληΤο πρωί ξεναγήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, στην Ακρόπολη.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού έθεσε στον Πρόεδρο της Κίνας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την παράνομη εξαγωγή αρχαιοτήτων και τον ενημέρωσε για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού πρόσφερε στον Κινέζο Πρόεδρο μία ρίζα ελιάς από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ως ένα συμβολικό δώρο ειρήνης και συναδέλφωσης.

    Ο κ. Λιάπης, προσέφερε ως δώρο στον κ. Ζιντάο μια μικρή ελιά.

    Είδηση: 15953

    [02] Ψηφίστηκε το σχέδιο ρευστότητας

    Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών εκρίθηκε απόψε, στο σύνολο του, σε ψηφοφορία στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης το προσεχές διάστημα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους τραπεζίτες για την εφαρμογή του σχεδίου, ενώ σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γεώργιο Προβόπουλο, εντός δεκαημέρου αναμένεται να ξεκινήσει η εκταμίευση προς τις τράπεζες του πακέτου των 28 δισ ευρώ. Την ίδια ώρα ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπει εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,9%, αύξηση της ανεργίας, λίγο πάνω από 8% και έλλειμμα κάτω από το 3%.

    Προβόπουλος: "Πολύ δύσκολα τα πράγματα μέχρι τέλους 2009"

    Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος ερωτηθείς, σχετικά με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης, απάντησε ότι "τα πράγματα στην περίοδο από σήμερα ως το τέλος του 2009 θα είναι πολύ δύσκολα, κρίνοντας και από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, για αρνητική ανάπτυξη, της τάξης του -0,5%, στην ευρωζώνη". Πρόσθεσε, πάντως, ότι τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού μπορούν να υλοποιηθούν, "αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός".

    Εμφανίστηκε αισιόδοξος για ομαλοποίηση της αγοράς σε βάθος χρόνου, τόνισε ότι η προβλεπόμενη πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα μπορεί να είναι της τάξης του 10% και προέβλεψε "γάμους" και συγχωνεύσεις, κυρίως μεταξύ μικρών τραπεζών, την επόμενη ημέρα της κρίσης.

    Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ούτε η ελληνική, ούτε οι ξένες οικονομίες διατρέχουν κίνδυνο αποπληθωρισμού, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κίνησης Μπράουν για μείωση ΦΠΑ κατά 2,5%.

    Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στα 28 δισ. ευρώ, ο κ.Προβόπουλος επεσήμανε ότι για την αξιοποίηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης (5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 28 δισ.), η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ σύντομη, της τάξης των 3-4 εβδομάδων.

    Προειδοποίησε ότι η Τράπεζα έχει λάβει μέριμνα, ώστε η πιστωτική επέκταση που θα "πυροδοτήσει" το πακέτο ενίσχυσης να κατευθυνθεί "εκεί που πρέπει για να ανασάνει η ελληνική οικονομία", δηλαδή στον παραγωγικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Αφετέρου, πρόσθεσε, η ΤτΕ έχει κλείσει τη "στρόφιγγα" για να μην υπάρξουν "διαρροές" προς τα Βαλκάνια.

    Σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κ.Προβόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με βάση τα εθνικά προγράμματα ενίσχυσης (που στο σύνολο της ΕΕ ανέρχονται σε 2 τρισ. ευρώ), αλλά και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κατάσταση θα αρχίσει σταδιακά να ομαλοποιείται, το κόστος για τις τράπεζες θα πέσει και αυτό θα ωφελήσει τελικά τους δανειολήπτες."Βέβαια, δεν μπορούμε να προσδοκούμε άμεση αλλαγή του σημερινού κλίματος", πρόσθεσε.

    Ομιλίες στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

    Το όλο θέμα, φυσικά, απασχόλησε και τις εργασίες του Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας".

    Η διεθνής κρίση έχει δημιουργήσει ευκαιρίες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, επισήμανε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας".

    "Εξακολουθώ να θεωρώ ότι οι ελπίδες για ανάκαμψη της αγοράς βρίσκονται και πάλι στους ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι θα επιστρέψουν μόλις το κλίμα βελτιωθεί διεθνώς και μόλις διακρίνουν επενδυτική ευκαιρία στην ελληνική αγορά", ανέφερε ο κ. Καπράλος.

    Ο σημαντικότερος κίνδυνος που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή για την ελληνική αγορά είναι η μείωση της ρευστότητας, αυτό γιατί πολλά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια τείνουν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους στις περισσότερο ανεπτυγμένες αγορές. Επίσης, η έλλειψη ισχυρού εγχώριου επενδυτικού κοινού, με τα Αμοιβαία Κεφάλαια που έχουν εκροές, τις Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου που έχουν απορροφηθεί από τις τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που απέχουν από την αγορά, δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά μας, ανέφερε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν υπερκέρδη αλλά τα αποτελέσματα τους είναι αυτά που χρειάζονται για να είναι υγιείς με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Αλέξανδρος Μάνος, στην ομιλία του

    Ο κ. Μάνος έδωσε έμφαση στην ανάγκη υπεύθυνης και ειλικρινής συνεργασίας των συναλλασσόμενου κοινού και ειδικότερα των δανειοληπτών με τις τράπεζες ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αδυναμίας εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων.

    Μιλώντας στο Συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής Τρύφων Κολλίντζας επισήμανε ότι το σχέδιο στήριξης των τραπεζών είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα έχει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες που αναμένεται να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

    Ο αντιπρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος άσκησε έντονη κριτική στο σχέδιο. Τα πρώτα μηνύματα από την διαχείριση του σχεδίου είναι απογοητευτικά ανέφερε ο κ.Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης ορισμένων μόνον τραπεζών για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και όχι για μέτρα στήριξης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της ρευστότητας των τραπεζών. Εχουν γίνει εγκλήματα αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα της χώρας τα οποία θα τα δούμε καθώς προχωράμε ανέφερε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι και οι τράπεζες που θα κάνουν χρήση των μέτρων θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον.

    Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος στην ομιλία του ανέπτυξε τη διεθνή πτυχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης επισημαίνοντας την αναγκαιότητας καλύτερου συντονισμού σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ εποπτικών οργανισμών και φορέων ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

    Είδηση: 15968

    [03] Αντιδρούν στην παραχώρηση του λιμανιού

    Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν οι λιμενεργάτες, οι οποίοι αντιδρούν στην παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά στην κρατική κινεζική εταιρεία COSCO. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν το φόβο ότι η πώληση θα επιφέρει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και πιθανές απολύσεις. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί. Την αντίθεσή τους στην εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ στην κινεζική εταιρεία εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ.

    Απεργοί λιμενεργάτες του ΟΛΠ, έκλεισαν το πρωί το δρόμο έξω από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για την παραχώρηση της διαχείρισης του σταθμού του ΣΕΜΠΟ για 35 χρόνια, στην κινεζική κρατική εταιρεία COSCO.

    Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι η εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ θα επιφέρει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και απολύσεις, και κάνουν λόγο για εκποίηση μιας κερδοφόρας επιχείρησης όπως είναι ο ΟΛΠ.

    Οι εργαζόμενοι, εδώ και καιρό πραγματοποιούν αποχή από την υπερωριακή απασχόληση, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση εμπορευμάτων στους σταθμούς.

    Ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνος Καμένος, μιλώντας στη ΝΕΤ και την "Πρώτη Γραμμή", πάντως έδωσε τη ρητή διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα απολυθεί και ότι τα εργασιακά δικαιώματα δεν θίγονται.

    Στην πορεία των εργαζομένων, που επέδωσαν ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής, συμμετείχε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και βουλευτές της Αντιπολίτευσης από την Α και Β Πειραιά.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μοιράζει την Ολυμπιακή στο Κατάρ, τον ΟΤΕ στους Γερμανούς και το λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους και αναρωτήθηκε:

    "Πρωθυπουργέ, γιατί «δουλεύετε» τον κόσμο; Πώς είναι δυνατόν να βρίσκετε 28 δις β¬ για να δώσετε στους μεγάλους τραπεζίτες, και να μην έχετε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όσο θα βάλουν οι Κινέζοι στην επένδυσή τους, για να ανανεώσετε και εκσυγχρονίσετε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, το οποίο είναι κερδοφόρο και έχει τεράστιες δυνατότητες;"

    Την αντίθεσή του εξέφρασε στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ -ΚΟΣΚΟ εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί την ώρα που επανεξετάζεται παγκοσμίως ο ρόλος του κράτους, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τις τηλεπικοινωνίες στους Γερμανούς ,την Ολυμπιακή στους Άραβες και τα λιμάνια σε μια κρατική κινεζικη εταιρεία.

    "Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για τις επιλογές αυτές ,σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και στο πλαίσιο αυτό θα εκτιμήσει την κατάσταση που θα υπάρχει τότε .

    Είδηση: 15962

    [04] Βατοπαίδι: Κατέθεσε ο Π. Ψωμιάδης

    Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για άλλα επτά, μη πολιτικά πρόσωπα, ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος. Πρόκειται για πρόσωπα από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, συμβολαιογράφους και δικηγόρους που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Παράλληλα, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της Προέδρου του Πρωτοδικείου Ροδόπης και των κ.κ. Ευφραίμ και Αρσένιου παρήγγειλε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Σήμερα κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη, ενώ νωρίτερα προσήλθε ο πρόεδρος της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Στυλιανός Γκρόζος. Τα μέλη της Εξεταστικής εξέφρασαν εκ νέου τη δυσαρέσκειά τους για την απαράδεκτη χθεσινή συμπεριφορά, όπως τη χαρακτήρισαν, των μοναχών του Βατοπαιδίου. Με αυστηρή επιστολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Μαρκογιαννάκης, επισημαίνει την άρνηση του ηγουμένου και του μοναχού να καταθέσουν -επισυνάπτοντας και τα σχετικά πρακτικά- και ζητά από τον Εισαγγελέα να προβεί στις δικές του ενέργειες. Την επανάκληση στην Εξεταστική των Εφραίμ και Αρσένιου ζήτησε ο ΣΥΝ.

    "Δεν φέρω ευθύνη"

    "Εύχομαι από σήμερα να αρχίσετε να λέτε την αλήθεια γιατί μέχρι τώρα λέγατε ψέματα" είπε προς τους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην Επιτροπή, ο κ. Ψωμιάδης.

    Στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με τη Θεσσαλονίκη και πως ό,τι διαχειρίστηκαν οι υπηρεσίες του, έγινε νομότυπα, χωρίς όμως ο ίδιος να λάβει γνώση.

    Για ό,τι κι αν συνέβη, σημείωσε αμέσως μετά προς τους δημοσιογράφους ο κ. Ψωμιάδης, την ευθύνη έχει η "παράγκα" που -όπως είπε- δρούσε στην Αθήνα. Έκανε λόγο για επισκέψεις μοναχών στην πρωτεύουσα με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του από το '99.

    Επίσης είπε πως κανένας υπουργός, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τη ΝΔ δεν φέρει ευθύνη.

    Με μια κίνηση συμψηφισμού εκ μέρους του κ . Ψωμιάδης έκανε λόγο ο Νίκος Τσούκαλης, από το ΣΥΡΙΖΑ.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκρόζος ενημερώνοντας νωρίτερα τα μέλη της Εξεταστικής για τις ενέργειες της Αρχής, ανέφερε ότι μέχρι τώρα και με εντολή του Εισαγγελέα, έχει ανοίξει το 60% των λογαριασμών που σχετίζονται με τη Μονή Βατοπαιδίου στην Ελλάδα.

    Ο ίδιος υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι απαράδεκτο η Μονή να σχετίζεται με την εταιρεία Rassadel που είναι off shore, ενώ εκτίμησε ότι και η εταιρεία Αστική Ανάπτυξη του κ. Πάπιστα, παραπέμπει και αυτή σε off shore εταιρία.

    Την επανάκληση στην Εξεταστική των Εφραίμ και Αρσένιου ζήτησε ο ΣΥΝ.

    Σύμφωνα με δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου στην αντίθετη περίπτωση πρέπει να ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή τους και στην περίπτωση που δεν δεχτούν να απαντήσουν να ασκηθεί εις βάρος τους δίωξη για ψευδομαρτυρία. Όπως είπε, η Εξεταστική έχει ανακριτικές αρμοδιότητες και αρμοδιότητες Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών, σύμφωνα με το άρθρο 145 παράγραφος 1 της βουλής. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν το αίτημα αυτό.

    Στα χέρια του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών βρίσκεται ήδη η πλειοψηφία των στοιχείων από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής Βατοπαιδίου που απέστειλε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εξεταστική Επιτροπή.

    Την Τετάρτη επίσης αναμένεται να αποσταλεί στη Βουλή το έγγραφο προς την Ένωση Τραπεζών για το άνοιγμα των λογαριασμών των άλλων επτά προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στις επίμαχες ανταλλαγές.

    Εν τω μεταξύ, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της Προέδρου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης Μαρίνας Ψάλτη, για παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος, και του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, για ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης. Ο κ.Κανελλόπουλος επιφυλάσσεται για περαιτέρω απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων (απάτη σε βαθμό κακουργήματος) μετά το τέλος των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

    Ανακοινώθηκε επίσης η ανάκληση της οικοδομικής άδειας που είχε εκδοθεί για τα τρία οικόπεδα της Μονής Βατοπαιδίου, τα οποία βρίσκονται στο δήμο Ωραιοκάστρου, από τον δήμαρχο της περιοχής Νίκο Μπάτο, ο οποίος επικαλέστηκε σχετικό έγγραφο του τμήματος Πολεοδομίας Δυτικής Θεσσαλονίκης.

    Δυσαρέσκεια για τη στάση των κ. Ευφραίμ και Αρσένιου

    Το θέμα της κατάθεσης των υπομνημάτων εξακολουθεί να πυροδοτεί πολιτικές αντιδράσεις.

    Η εμφάνιση Εφραίμ και Αρσένιου ήταν απαράδεκτη, δεν μπορούν να εκθέτουν ούτε την ορθοδοξία, ούτε το Άγιο Όρος και οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για το τί έγινε και τί δεν έγινε, τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ενόχλησε η συμπεριφορά του κ. Εφραίμ, από την άλλη πλευρά όμως χάρηκα καθώς όλα τα κόμματα κράτησαν κοινή στάση, επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, σημειώνοντας ότι όταν ακούμε ηγούμενους με off shore εταιρείες, αυτό δεν είναι αγιοσύνη.

    Η παρουσία των δυο μοναχών στη Βουλή, που επί της ουσίας δεν μας είπαν τίποτε, προκάλεσε αποστροφή, τόνισε στη ΝΕΤ 105.8, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση αυτοί οι δυο άνθρωποι δεν εκφράζουν την Ορθοδοξία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη επισήμανε ότι η συμπεριφορά του κ. Εφραίμ ήταν απαράδεκτη, και πως η άρνηση μαρτυρίας είναι αξιόποινη πράξη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αμετροέπεια και προσβολή του κοινοβουλίου τη στάση των δύο μοναχών για την υπόθεση του Βατοπαιδίου και ζήτησε από το νομάρχη Θεσσαλονίκης να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την επιστολή που έστειλε το 2005 στον πρωθυπουργό και στο μισό περίπου Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σε ερώτηση σχετικά με έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Το Εθνος", ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε παρόμοιο έγγραφο με το οποίο να ζητείται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πλήρης απογραφή των καλύτερων φιλέτων της ελληνικής γης. Και πρόσθεσε ότι το στοιχείο αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί, καθώς αποτελεί ένδειξη ότι όλη αυτή η υπόθεση δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν δεν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός, ιθύνων νους και υψηλή προστασία.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πίστεψε ποτέ τον μύθο των παραπλανημένων υπουργών. Δεν υπάρχουν παραπλανημένοι υπουργοί, είπε, αλλά υπουργοί που βάζουν υπογραφές και υπουργοί που πρέπει να λογοδοτήσουν για όσα έχουν κάνει.

    Ήταν απαράδεκτο αυτό που συνέβη στην Εξεταστική, και απαράδεκτο που το δέχθηκε αυτό η ΝΔ. Ήταν άλλο ένα δείγμα ότι η υπόθεση πάει για κουκούλωμα, τόνισε από την πλευρά της μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

    Χθες έπρεπε να έχουμε λάβει μια απόφαση ότι δεν θα δεχθούμε κατάθεση με υπόμνημα. Πρέπει να επιληφθεί ο Εισαγγελέας για την άρνηση κατάθεσής τους. Τα υπομνήματα τους είναι πιο φτωχά απ' ότι περιμέναμε. Φοβάμαι μήπως η κατάθεση υπομνημάτων δημιουργήσει κακό προηγούμενο, καθώς την άλλη εβδομάδα θα καταθέσουν πολιτικά πρόσωπα, ανέφερε μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Γιώργος Πεταλωτής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Συνεχίζεται και η δικαστική έρευνα

    Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τον εκβιασμό, που φέρεται να προκύπτει από βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, θα κληθούν να καταθέσουν μεθαύριο ως ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων της εκβίασης και της απάτης οι δικηγόροι Μιχάλης Κουκουβίνος και Σταματίνα Σωτηροπούλου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15954

    [05] Χατζηγάκης: Στόχος η αποφυλάκιση 3.720 κρατουμένων έως τις γιορτές

    Ελπίδα και προσπάθειά μου είναι με τις νέες ρυθμίσεις, οι αποφυλακιζόμενοι να κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι τους, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου "Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης - μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις".

    Ο κ. Χατζηγάκης, που κάλεσε τους βουλευτές να βοηθήσουν για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου αύριο, ώστε αυτό να ψηφιστεί από την ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε ότι πρόκειται για μια "συμβολική και έμπρακτη" προσπάθειά της κυβέρνησης, ώστε το 2009 να βρει τους 3.720 κρατούμενους με δικαίωμα αποφυλάκισης, μετά την ψήφιση του νόμου, "σε ένα διαφορετικό ξεκίνημα της ζωής τους".

    Υπέρ της ψήφισης των σχετικών μέτρων, παρά τις επιφυλάξεις του, τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για "πρόσκαιρη απάντηση": Η λύση του προβλήματος, είπε, δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση των αιτίων συμφόρησης, την επανεξέταση των στρεβλώσεων από τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης και από τη συμπεριφορά δικαστών, την ολοκλήρωση των προγράμματος των υποδομών και τη λειτουργία νέων και υπαρχόντων θεσμών όπως οι μονάδες ελεύθερης διαβίωσης.

    Το νομοσχέδιο διαπνέεται από μια αντίφαση, είπε ο αγορητής του ΚΚΕ Ι. Γκιόκας: Από τη μια αυστηροποιούνται ποινικές κυρώσεις σε εγκλήματα με έντονη ηθικοκοινωνική απαξία, και από την άλλη παίρνονται μέτρα αποσυμφόρησης φυλακών, τη στιγμή που τα 4/5 των αποφυλακισμένων ξανακαταλήγουν σε αυτές. Αυτό, συνέχισε ο κ. Γκιόκας, δείχνει αδυναμία πρόληψης και αποτελεσματικής σωφρονιστικής πολιτικής, καθώς και αδυναμία αντιμετώπισης των αιτίων που γεννούν έγκλημα.

    Την επιφύλαξη του κόμματός του να καθορίσει τη στάση του μετά και την κατάθεση σχετικών τροπολογιών του, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Κουράκης, ο οποίος αναγνώρισε, όπως είπε, την καλή διάθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Εξάλλου, ο αγορητής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου, ρωτώντας εάν η ρύθμιση είναι να φύγουν μερικοί από φυλακές, να αδειάσουν και να μπούνε οι επόμενοι: "Γιατί ο επόμενος που θα κάνει το (ίδιο) αδίκημα την επόμενη χρονιά, δεν θα μπορεί να μετατραπεί η ποινή του μετά τα τρία χρόνια; Γιατί θα υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά για την ίδια ποινή φυλάκισης;" είπε ο κ. Βορίδης εκφράζοντας προβληματισμούς για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης.

    Τέλος, με τροποποίηση που επέφερε στο νομοσχέδιο (άρθρο 19) ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι διατάξεις του άρθρου 110 Α του Ποινικού Κώδικα, που αφορούν στην υφ' όρων απόλυση πασχόντων, επεκτείνονται και στους πάσχοντες "από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του 67% ή από γεροντική άνοια έχοντας υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας".

    Έτσι, το άρθρο 19 διαμορφώνεται ως ακολούθως:

    "Οι διατάξεις του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα, που αφορούν στην υφ' όρων απόλυση των πασχόντων από το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, επεκτείνονται, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, και στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση, από ανθεκτική φυματίωση ή είναι τετραπληγικοί καθώς και από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή από γεροντική άνοια έχοντας υπερβεί το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας".

    Είδηση: 15966

    [06] Δ. Αβραμόπουλος: Αυξητική τάση του AIDS

    Συντάχθηκε απο τον/την Ανδρέας Ροδίτης

    Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για τη νόσο, υπάρχει αύξηση νέων μολύνσεων από τον ιό HIV, φαινόμενο που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα πρόληψης και εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς διαπιστώνεται ότι κάθε χρόνο μειώνεται η ενίσχυση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    "Το AIDS δεν είναι ένας εφιάλτης που πέρασε, δεν είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε στο πίσω μέρος του υποσυνείδητου. Παραμένει τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μία απειλή για τη δημόσια υγεία εφ' όσον επικρατήσει ο εφησυχασμός", είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η φετινή εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης κατά του AIDS.

    Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του για το θέμα των προμηθειών επανέλαβε ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο τα νοσοκομεία θα προμηθεύονται υλικό, τεχνολογία και φάρμακα, κάτι το οποίο προβληματίζει ορισμένους στο χώρο της υγείας. "Αυτοί οι περίεργοι τύποι που πήγαιναν στα νοσοκομεία και δήλωναν προμηθευτές, τελείωσαν", είπε και επανέλαβε ότι όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα εξοικονομούνται τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Όσον αφορά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να τιμολογεί το ίδιο τα φάρμακα και όχι το υπουργείο Ανάπτυξης, είπε ότι "δεν ήρθαμε να διαχειριστούμε βολεμένες καταστάσεις", στέλλοντας σαφές μήνυμα προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων και τους φαρμακοβιομηχάνους ορισμένοι εκ των οποίων όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ημερίδα του Economist, προβληματίζονται με την εξέλιξη αυτή.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον ΟΠΑΔ εξήγησε ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την εξόφληση γιατρών και φαρμακοποιών έχουν δοθεί και επισήμανε ότι το ΕΣΥ, παρά τα προβλήματά του, "καλά κρατεί".

    Μιλώντας για τις προσλήψεις είπε ότι αναμένεται να στελεχώσουν τα νοσοκομεία 5.000 νέοι νοσηλευτές μέσα στο 2009, ενώ παρουσίασε στοιχεία από το ΕΚΕΠΥ που δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία.

    Όσον αφορά τα απογευματινά ιατρεία, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν.

    Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε άσκοπες και ατυχείς τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη χθεσινή ημερίδα του Economist οι οποίες αφορούσαν τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

    Χθες, ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρτ στην ομιλία του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: "Με άλλους πρεσβευτές προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να βρει μια ταχεία λύση σε αυτό το πρόβλημα".

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αν οι αμερικανικές εταιρίες που εκπροσωπούσε στην ομιλία του τον είχαν ενημερώσει σωστά, θα γνώριζαν ότι το θέμα ήδη διευθετείται. Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, επιλύει τα θέματα με τον καλύτερο τρόπο και δεν δέχεται οδηγίες.

    Είδηση: 15969

    [07] Δύσκολη χρονιά το 2009

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης επιβεβαίωσε στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του "Economic Outlook" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα απαισιόδοξα σενάρια για την ελληνική οικονομία, προβλέποντας εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,9%, αύξηση της ανεργίας, λίγο πάνω από 8% και έλλειμμα κάτω από το 3%. Ο οικονομικός Οργανισμός επισημαίνει επίσης η ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση, βασιζόμενη στον καλύτερο έλεγχο των δημόσιων δαπανών και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ προβλέπει σταδιακή σταθεροποίηση της κατάστασης στο δεύτερο τρίμηνο του 2009. Η κυβέρνηση με τις πολιτικές που άσκησε εξανέμισε το αναπτυξιακό απόθεμα της χώρας που δημιουργήθηκε στην πορεία προς την ΟΝΕ και μετά την ένταξη σε αυτήν, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και χαρακτήρισε τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού χειρότερες και από αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Εκτιμήσεις από τον ΟΟΣΑ

    Ο πληθωρισμός πρόκειται να σημειώσει πτώση, αλλά θα διατηρηθεί πιθανώς η διαφορά του ποσοστού με την ευρωζώνη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,4% το 2010, από 4,5% το 2008 και 2,7% το 2009.

    Η χρηματοοικονομική αναταραχή και η σχετιζόμενη πιστωτική στενότητα, η εξασθένηση της εμπιστοσύνης καταναλωτών και των επιχειρηματιών και η κατά έναν τρόπο πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική δημιουργούν συνθήκες δυσμενείς για την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης μετά την προβλεπόμενη κάμψη θα ισχυροποιηθεί σταδιακά και ενδεχομένως λόγω της βελτίωσης των εξαγωγών και της υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων, θα φτάσει στα τέλη του 2010 το 2,5%, υπερβαίνοντας το μέσο όρο της ευρωζώνης.

    Η συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης, αναμένεται να φέρει αύξηση της ανεργίας, με το ποσοστό να εκτιμάται ότι θα υπερβεί ελαφρά το 8% στα τέλη του 2009 και θα ανέλθει στο 8,2% το 2010, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 7,6% φέτος.

    Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 13,9% του ΑΕΠ για το 2009 και στο 13,2% του ΑΕΠ το 2010.

    Είδηση: 15971

    [08] Δυσμενείς προβλέψεις ΟOΣΑ

    Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία για την πορεία της οικονομίας των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό. Ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις οικονομικές προοπτικές προβλέπει ύφεση 0,4% τον επόμενο χρόνο, και μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων από τα 34 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 42 εκατομμύρια ως το 2010. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων από το 3,25 στο 2 % μέχρι την άνοιξη του 2009. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το βασικό επιτόκιο, ίσως μειωθεί ακόμη περισσότερο και από το 2%, αν η κατάσταση επιδεινωθεί. Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνει μέτρα για τα κράτη- μέλη, εν μέσω διαφωνιών, για την περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ, που αποφάσισε ο Γκόρντον Μπράουν.

    Ύφεση κατά 0,4% το επόμενο έτος και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 1,5% το 2010, προβλέπει ο ΟΟΣΑ, για τις χώρες που ανήκουν στον Οργανισμό.

    Προβλέπει δε ότι για τις περισσότερες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2010, χαρακτηρίζοντας την ύφεση αυτή ως τη σοβαρότερη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ΗΠΑ, με τον Οργανισμό να εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ύφεση της ζώνης, με πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 0,9% το 2009, ανάκαμψη από το τρίτο τρίμηνο του 2009, αργούς ρυθμούς ανάπτυξης έως το 2010 και ανεργία που θα αυξηθεί στο 7,3% το 2009 και στο 7,5% το 2010.

    Στην Ευρώπη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Γερμανία πρώτη οικονομία της ζώνης του ευρώ, θα γνωρίσει ύφεση καθ' όλη τη διάρκεια του 2009 με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,8% και ανάκαμψη από το 2010 με μέση ανάπτυξη κατά 1,2%.

    Ο Οργανισμός αναθεωρεί επίσης προς τα κάτω τα στοιχεία που αφορούν την βρετανική οικονομία και προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ το 2008 κατά 0,8%, έναντι 1,2% σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου, συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2009, καθώς και αύξηση της ανεργίας στο 8% στο τέλος του επόμενου έτους, έναντι 5,5% το 2008.

    Για τη Γαλλία ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση κατά το 2009, με υποχώρηση κατά 0,4% του ΑΕΠ και ποσοστό ανεργίας στο 8,2% του ενεργού πληθυσμού και αύξηση του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους.

    Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επίσης αύξηση κατά 8 εκατομμύρια του αριθμού των ανέργων στις χώρες μέλη του μέχρι το 2010, δηλαδή στα 42 εκατομμύρια έναντι 34 εκατομμυρίων σήμερα.

    Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ τη σημαντικότερη άνοδο της ανεργίας θα αντιμετωπίσει η ζώνη του ευρώ, όπου θα ανέβει από 7,4% που είναι φέτος σε 8,6% το 2009 και σε 9% το 2010.

    Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ζώνη του ευρώ θα γνωρίσει ύφεση το επόμενο έτος με μείωση κατά 0,6% του ΑΕΠ, έναντι -0,5% σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη πριν από μόλις 10 ημέρες.

    Για την αντιμετώπιση της ύφεσης στη ζώνη του ευρώ, ο Οργανισμός προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να μειώσει το βασικό επιτόκιο της από 3,25% στο 2% μέχρι την άνοιξη 2009 και να παραμείνει στο επίπεδο αυτό για διάστημα ενός έτους.

    Όσον αφορά την Ιαπωνία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει υποχώρηση κατά 0,1% του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά το 2010 και επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για τη συνέχιση της ύφεσης στη δεύτερη οικονομία του κόσμου κατά το 2009 με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1%, πριν ανακάμψει κατά 0,6% το 2010.

    Εν μέσω των δυσμενών προβλέψεων του Οργανισμού, η Γερμανία ανακοίνωσε πτώση των εξαγωγών και μείωση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνοντας ότι η πρώτη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση.

    Η έκθεση αναφέρει συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 0,5%.

    Την ίδια ώρα, στη Βρετανία οι περισσότερες εφημερίδες εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το αν το "στοίχημα" του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, για τη χρηματοδότηση με δανεισμό της μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ ανακοίνωσε την Δευτέρα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης με άξονα την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ κατά 2,5% μονάδες (από 17,5% στο 15%).Tο σχέδιο προβλέπει επίσης:

    Την κατάργηση της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε χαμηλόμισθους, αύξηση του επιδόματος παιδιού από τον ερχόμενο Ιανουάριο, εφ άπαξ επίδομα στο δώρο των Χριστουγέννων και στις συντάξεις του Ιανουαρίου, μεγαλύτερη φορολόγηση όσων έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, περικοπή των επιδομάτων για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 125 χιλιάδων ευρώ και πλήρη κατάργησή τους για όσους κερδίσουν πάνω από 188 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

    Την αντίθεσή τους στα μέτρα της Βρετανίας εξέφρασαν Γαλλία και Γερμανία. Ωστόσο η Ιταλία δεν απέκλεισε μια μείωση του ΦΠΑ."Εκτιμούμε το ζήτημα, υπάρχει ακόμα και αυτή η υποθετική ενέργεια", δήλωσε ο ο υφυπουργός Οικονομίας Αλμπέρτο Τζιορτζέτι.

    Η κυβέρνηση του κ. Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε σήμερα ένα πακέτο μέτρων κατά της οικονομικής κρίσης ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα μοιραστεί αναλόγως σε επιχειρήσεις, σε άπορες οικογένειες, σε οικογένειες με πολύ μικρά έσοδα.

    Αύριο Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας, η επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και η αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων για την τόνωση της απασχόλησης θα είναι ορισμένα από τα μέτρα της Κομισιόν.

    Στην Ουάσιγκτον ο υπουργός οικονομικών Χένρυ Πόλσον ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς δανείων που ουσιαστικά πάγωσε τον Οκτώβριο διοχετεύοντας στην αγορά 800 δισεκατομμύρια δολάρια

    Η Κεντρική Τράπεζα (Fed) θα αναλάβει έως και 600 δισεκατομμύρια δολάρια από το χρέος των εταιρειών χρηματοδότησης ενυπόθηκων δανείων της Fannie Mae και της Freddie Mac, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων της Νέας Υόρκης θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηριχθούν τα καταναλωτικά δάνεια και αυτά των μικρών επιχειρήσεων.

    Είδηση: 15967

    [09] Πρόστιμα για παραβίαση όρων ανταγωνισμού σε BP και SHELL

    Υψηλότητα πρόστιμα για παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού επιβάλλει η επιτροπή ανταγωνισμού στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών BP και SHELL. Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή ανταγωνισμού επιβάλλει πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ στην BP και 19,5 εκατ. ευρώ στην SΗELL για εναρμονισμένη πρακτική στην εκπτωτική τους πολιτική προς τους πρατηριούχους που είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της τελικής τιμής του προϊόντος.

    Πρόκειται για υπόθεση η οποία εκκρεμεί στην επιτροπή ανταγωνισμού εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια η δε απόφαση εκδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου και ανακοινώθηκε ε επισήμως σήμερα Τρίτη.

    Είδηση: 15965

    [10] Eurobank: Μειώνει τα επιτόκια στεγαστικής πίστης

    Η Eurobank EFG, σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από 10/11/2008 για τη στήριξη των νοικοκυριών και των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων ανακοίνωσε τα εξής:

    1) Το Βασικό Στεγαστικό Επιτόκιο της Τράπεζας (ΒΣΤΕ) μειώνεται κατά 0,50% από την Πέμπτη 27/11/2008.

    Η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την αυτόματη μείωση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), ή με το επιτόκιο αναφοράς Euribor ή Libor (δανείων σε ελβετικό φράγκο), έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης των πελατών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από την Τράπεζά μας με βάση τα παραπάνω επιτόκια.

    2) Επιπλέον, για τα νέα στεγαστικά δάνεια, η Eurobank EFG από την Πέμπτη 27/11/2008 μειώνει κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%) τα επιτόκια της για τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου για ένα, δύο και τρία έτη σε ευρώ και ελβετικό φράγκο.

    Είδηση: 15964

    [11] Ισπανία-Γερμανία: Διακοπή στην παραγωγή αυτοκινήτων για τις γιορτές και απολύσεις

    Η ισπανική αγορά αυτοκινήτου γνώρισε το τελευταίο τρίμηνο του έτους μία πτώση της τάξης περίπου 50%,ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ισπανικής Ρενώ Ζαν-Πιερ Λοράν.

    "Τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους υπολογίζουμε ότι η αγορά θα γνωρίσει μία πτώση 45% με 50% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο το 2007"δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο μία οικονομικής συνόδου που οργανώθηκε από το βρετανικό περιοδικό Τhe Economist.

    Σε όλο το 2008,η πτώση ήταν περίπου 30% σε σχέση με το 2007,πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Ρενώ μίας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ισπανίας.

    Τον Οκτώβριο, οι καταχωρήσεις σημείωσαν πτώση περίπου 40% σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων(Anfac).

    Στην Φρανκφούρτη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW έκανε σήμερα γνωστό, με δήλωση εκπροσώπου της προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι πρόκειται να καταργήσει πολλές εκατοντάδες προσωρινές θέσεις εργασίας στην Λειψία(ανατολικά) επιπλέον του μεγάλου σχεδίου της για κατάργηση περίπου 8.100 θέσεων εργασίας σε διάφορες χώρες του κόσμου.

    Σύμφωνα με το περιοδικό Automobilwoche, πρόκειται για περίπου 500 θέσεις, ένας αριθμός που δεν επιβεβαιώθηκε από την γερμανική εταιρεία η οποία προβλέπει μία μείωση της παραγωγής της κατά 65.000 μονάδες μέσα στο 2008,που σημαίνει μείωση κατά 4% σε σχέση με το 2007.

    Εξάλλου, η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen σχεδιάζει να διακόψει την παραγωγή της για τρεις εβδομάδες την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της. "Είναι ακόμη υπό συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Το μέτρο, που αφοράει περίπου 16.000 εργαζομένους θα ισχύσει από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, είπε η ίδια πηγή.

    Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων οι γερμανικές Οpel,Daimler(Mercedes)και BMW.

    Είδηση: 15963


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 November 2008 - 18:08:36 UTC