Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη κατάθεση για την υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ
  • [02] Ο Τ. Γκάιτνερ υπ. Οικονομικών του Ομπάμα
  • [03] Συνάντηση Παπαρήγα -Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
  • [04] Σύλληψη στελέχους της ΕΤΑ
  • [05] Άφησαν πίσω τους το Γκουαντάναμο
  • [06] Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το μέλλον
  • [07] Βρέθηκε ο τάφος του Κοπέρνικου
  • [08] Πιο κοντά ΕΡΤ- ARTE
  • [09] Αγχώδεις για τη σεξουαλική τους απόδοση οι Ελληνίδες
  • [10] Αφαιρέθηκε όγκος 4,5 κιλά!
  • [11] Και κόμμα τουβ¦Σεξ στην Αυστραλία
  • [12] Ανακαλύφθηκε μεγάλη μάζα σκοτεινής ύλης
  • [13] Πραγματικότητα τα λεπτότερα ηχεία του κόσμου

    [01] Πρώτη κατάθεση για την υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ

    Συντάχθηκε απο τον/την Κατερίνα Ιωαννίδου

    Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, προέδρου της ΜΕΒΓΑΛ, Π. Παπαδάκη, προχώρησε τη Δευτέρα η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζονται για εκβίαση της γαλακτοβιομηχανίας ο πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Π. Αδαμόπουλος, ο εκτελωνιστής, Π. Αναγνωστόπουλος και ο έμπορος σιτηρών, Κ. Κωνσταντινίδης. Με την έναρξη της διαδικασίας, το δικαστήριο απέβαλε από πολιτική αγωγή το δημόσιο, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα που υπέβαλε, στις 3 Νοεμβρίου, η υπεράσπιση. Στη δίκη παρίστανται πλέον, ως πολιτική αγωγή, η ΜΕΒΓΑΛ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας.

    Είδηση: 15931

    [02] Ο Τ. Γκάιτνερ υπ. Οικονομικών του Ομπάμα

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Το διορισμό του Τίμοθι Γκάιτνερ ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής του -η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση- επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν. Όπως έγινε γνωστό, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου ορίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών του προέδρου Μπίλ Κλίνταν, Λόρενς Σάμερς. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Σικάγο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να υιοθετηθεί άμεσα ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας για να αντιμετωπιστεί η κρίση, καλώντας το Κογκρέσο να ενεργήσει "αμέσως". Το σχέδιο "θα πρέπει να έχει το απαραίτητο εύρος και την εμβέλεια για να ξαναβάλει σε τροχιά την οικονομία μας" πρόσθεσε ο Ομπάμα. Παράλληλα, δήλωσε ότι η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα "τείνει το χέρι" στις άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Ο 47χρονος Γκάιτνερ είναι πρόεδρος της FED Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος της νομισματικής επιτροπής της FED.

    Διακεκριμένος οικονομολόγος, είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της χάραξης των μέτρων εξαίρεσης που ελήφθησαν από τη FED στην προσπάθεια υπέρβασης της τρέχουσας κρίσης, όπως η διάσωση των τραπεζών και οι πολλές καινοτομίες που εφαρμόστηκαν από την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια για να μην διακοπεί η ροή των πιστώσεων.

    Κατά τη θητεία του, θα πρέπει να διαχειριστεί το σχέδιο ανάκαμψης του οικονομικού τομέα που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο από το Κογκρέσο για ένα συνολικό ποσό 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Την εμπιστοσύνη του στον Τίμοθι Γκάιτνερ εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Χένρι Πόλσον.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: CNN: Obama says he and Bush are 'united' to fix economy

    Είδηση: 15930

    [03] Συνάντηση Παπαρήγα -Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

    Με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συναντήθηκε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η κ. Παπαρήγα, κατηγόρησε την ελληνική και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γιατί "τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα παίρνονται μέτρα για την ακραία φτώχεια, αν θέλετε τη γνώμη μας, είναι και προσβλητικά αυτά τα μέτρα γιατί οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες και όχι τα 100 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης, συνειδητά όμως αφήνουν απ' έξω ένα πολύ μεγάλο μέρος εργαζομένων που επίσης η ζωή τους έχει επιδεινωθεί και θέλουν να τους φορτώσουν και τα βάρη της κρίσης". Η Γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα οποία λέγονται από την πλευρά της κυβέρνησης "εμάς μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους ακριβώς γιατί η λογική είναι: Να βοηθήσω την κερδοφορία και να πέσει κυριολεκτικά πέλεκυς πάνω στα δικαιώματα των εργαζομένων".

    Είδηση: 15929

    [04] Σύλληψη στελέχους της ΕΤΑ

    Στη σύλληψη του Μιγκέλ ντε Γκαρικόιτς Ασπιάτσου Ρουμπίνα, γνωστού και με το όνομα"Τσερόκι", 35 ετών, προχώρησαν οι αρχές της Γαλλίας. Ο "Τσερόκι" φέρεται σαν ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA και η ισπανική εφημερίδα EL Pais, του προσάπτει "τη διάλυση των ελπίδων για ειρήνη", αναφερόμενη σε δολοφονίες που έκανε η ΕΤΑ στο τέλος του 2003, ενώ η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, είχε επιχειρήσει να ανοίξει διαδικασίες διαλόγου με την ΕΤΑ.

    Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό Μαρί, ο 35χρονος φέρεται ως δράστης της δολοφονίας των δύο ισπανών αστυνομικών την 1η Δεκεμβρίου 2007στο Καπμπρετόν της νοτιο-ανατολικής Γαλλίας, ενώ η σύλληψή του έγινε το πρωί της Δευτέρας στα Άνω Πυρηναία, στη νοτιο-δυτική Γαλλία.Στο διαμέρισμα του συλληφθέντος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα περίστροφο, πλαστά έγγραφα και ένας υπολογιστής.Μαζί του συνελήφθη και μια γυναίκα, η οποία φέρεται επίσης ότι ανήκει στην οργάνωση ETA. Τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα χαρακτήρισαν "εξαιρετική είδηση" τη σύλληψη του "Τσερόκι", που θεωρείται ότι ανέλαβε την αρχηγία της ένοπλης πτέρυγας της ETA το 2003. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται καρπός της συνεργασίας της γαλλικής και της ισπανικής αστυνομίας.

    Είδηση: 15642

    [05] Άφησαν πίσω τους το Γκουαντάναμο

    Ο Λαχντάρ Μπουμεντιέν είναι ένας από τους ελάχιστους κρατούμενους της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, το όνομα του οποίου είναι γνωστό στις ΗΠΑ. Ο 42χρονος Αλγερινός είχε συλληφθεί στα τέλη του 2001 στη Βοσνία, μαζί με άλλους πέντε συμπατριώτες του. Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια, με απεργίες πείνας και αλλεπάλληλες προσφυγές, μέχρις ότου αμερικανικό δικαστήριο να αποφανθεί την Πέμπτη ότι ο Μπουμεντιέν και οι τέσσερις από τους πέντε Αλγερινούς πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη διαφωνία του για την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή , σημειώνοντας ωστόσο ικανοποίησή που ο έκτος Αλγερινός κρίθηκε από το ίδιο δικαστήριο "μαχητής του εχθρού" που κρατείται νομίμως.

    Ο Μπουμεντιέν ήταν ο πρώτος κρατούμενος που προσέφυγε στα αμερικανικά δικαστήρια αμφισβητώντας το δικαίωμα των ΗΠΑ να τον κρατούν φυλακισμένο. Ήταν επίσης αυτός που κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να του αναγνωριστεί το δικαίωμα να προσφύγει στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη. Τον περασμένο Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο τον δικαίωσε: άνοιξε τις πόρτες των ομοσπονδιακών δικαστηρίων στους άνδρες αυτούς που κρατούνται εδώ και επτά χρόνια ως ύποπτοι για τρομοκρατία, χωρίς όμως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ούτε να έχουν δικαστεί. Εκείνη η απόφαση, όπως και η χθεσινή, φέρουν το όνομά του: "Μπουμεντιέν κατά Μπους".

    Από τον Δεκέμβριο του 2006 ο Μπουμεντιέν κάνει απεργία πείνας. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, Στίβεν Ολέσκι, υποφέρει πολύ. Έχει χάσει πολύ βάρος και δύο φορές την ημέρα τον δένουν σε μια καρέκλα, του βάζουν μια μάσκα στο στόμα και τον σιτίζουν αναγκαστικά με ένα σωληνάκι από τη μύτη. "Το ένα από τα ρουθούνια του έκλεισε, χρησιμοποιούν το άλλο. Μερικές φορές ο σωλήνας πηγαίνει στους πνεύμονες αντί για το στομάχι: είναι βασανιστήριο", είπε ο Ολέσκι που συναντήθηκε με τον πελάτη του στις αρχές Οκτωβρίου.

    Οι έξι Αλγερινοί είχαν συλληφθεί από τη βοσνιακή αστυνομία με την υποψία ότι ετοίμαζαν επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο. Απαλλάχτηκαν από την κατηγορία, όμως παραδόθηκαν στις αμερικανικές αρχές που, στις 20 Ιανουαρίου 2002, τους μετέφεραν στα ανοιχτά κελιά του Γκουαντάναμο.

    Στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, τον ίδιο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τους είχε παρουσιάσει ως "έναν τρομοκρατικό πυρήνα που θα έκανε επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας".

    Ωστόσο, επτά χρόνια αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση εγκατέλειψε αυτήν την κατηγορία και υποστήριξε μόνο ότι ο Μπουμεντιέν, ο Μουστάφα Αΐτ Ιντίρ, 38 ετών, ο Μοχάμεντ Νέσλα, 40 ετών, ο Χάτζι Μπουντέλα, 43 ετών και ο Σάμπερ Λάχμαρ, 39 ετών, σκέφτονταν να πάνε στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν εναντίον των συμμαχικών στρατευμάτων που καταδίωκαν τους Ταλιμπάν

    Ο έκτος από τους Αλγερινούς, ο Μπελκασέμ Μπενσαγιά, 46 ετών, φέρεται να είχε "τηλεφωνικές επαφές" με ένα μέλος της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και ότι "οργάνωνε" τη μετάβαση των υπόλοιπων στη χώρα αυτή. Ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον θεώρησε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι βάσιμες και έκρινε ότι ο Μπενσαγιά κρατείται νομίμως, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πέντε.

    Είδηση: 15818

    [06] Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το μέλλον

    Ο κόσμος θα γίνει πιο επικίνδυνος απ' ότι είναι σήμερα, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, αλλά με αφθονία σε όπλα, ενώ η οικονομική και πολιτική επιρροή των ΗΠΑ θα υποχωρήσει τις επόμενες δύο δεκαετίες, όπως προβλέπουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η έκθεση αυτή, που βασίζεται στην ανάλυση των τάσεων από Αμερικανούς ειδικούς, είναι πιο απαισιόδοξη για το μέλλον των ΗΠΑ σε σχέση με τις προηγούμενες, που γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Σημειώνει όμως ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις ενέργειες της ηγεσίας, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές "τα επόμενα 20 χρόνια της μετάβασης σε ένα νέο σύστημα είναι γεμάτα με κινδύνους".

    Η ανάλυση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ που τιτλοφορείται "Παγκόσμιες Τάσεις το 2025" υποστηρίζει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση στη Γουόλ Στριτ είναι η αρχή μιας παγκόσμιας επανεξισορρόπησης ενώ ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου θα αποδυναμωθεί μέχρι του σημείου που θα γίνει ένα νόμισμα "πρώτο μεταξύ ίσων".

    Σύμφωνα με τους ειδικούς η Κίνα και η Ινδία είναι πιθανό να αυξήσουν την επιρροή τους και να ανταγωνίζονται στο μέλλον τις ΗΠΑ. Οι δυνατότητες της Ρωσίας δεν είναι και τόσο βέβαιες όμως το Ιράν, η Τουρκία και η Ινδονησία ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τη δύναμή τους.

    Μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ή θα οδεύει προς την ολοκλήρωσή της η στροφή προς την ενέργεια που δεν θα βασίζεται στο πετρέλαιο. Οι βελτιωμένες τεχνολογίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως ο ήλιος και ο άνεμος) αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για μια γρήγορη μετάβαση, σε χαμηλό κόστος.

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι έως τότε αισθητή και η έλλειψη νερού, τροφίμων και ενέργειας μπορεί να πυροδοτήσει συγκρούσεις.

    "Το διεθνές σύστημα, όπως οικοδομήθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα είναι σχεδόν αγνώριστο το 2025, λόγω της ανάδειξης των αναπτυσσόμενων δυνάμεων, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της ιστορικής μεταφοράς του πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή" σημειώνεται στην έκθεση.

    "Μολονότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα παραμείνουν η πιο ισχυρή δύναμη, η σχετική ισχύς τους, ακόμη και στο στρατιωτικό τομέα, θα υποχωρήσει και η δραστικότητά τους θα περιοριστεί. Οι στρατηγικές αντιπαλότητες είναι πιθανότερο ότι θα αφορούν το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις τεχνολογικές καινοτομίες αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα σενάριο επιστροφής στο 19ο αιώνα, με κούρσα εξοπλισμών, εδαφική επέκταση και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς" καταλήγει η έκθεση.

    Είδηση: 15817

    [07] Βρέθηκε ο τάφος του Κοπέρνικου

    Οι συγκριτικές μελέτες του DNA σε δύο τρίχες και ένα δόντι έδωσαν οριστικό τέλος σε μια μακροχρόνια αναζήτηση για τον τάφο του διάσημου αστρονόμου του 16ου αιώνα Νικόλαου Κοπέρνικου, ο οποίος ταρακούνησε τον κόσμο, όταν ανακοίνωσε ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος. Οι γενετικοί έλεγχοι επιβεβαίωσαν ότι τα απομεινάρια που είχαν βρεθεί το 2005 στον καθεδρικό του Φρόμποργκ, στη βόρεια Πολωνία, ανήκουν όντως στον "πατέρα" της σύγχρονης ηλιοκεντρικής αστρονομίας, δίνοντας ένα τέλος και σε μια επιστημονική διαμάχη για την ταυτοποίηση των οστών και του τάφου.

    Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Βαρσοβία, οι ειδικοί σύγκριναν το γενετικό υλικό δύο τριχών που είχαν βρεθεί στο "Calendarium Romanum Magnum", ένα βιβλίο του Γιοχάνες Στέφλερ, το οποίο εκδόθηκε το 1518 και ανήκε στον Κοπέρνικο επί πολλά χρόνια, με ένα δόντι από το κρανίο και ένα κόκαλο που βρέθηκαν στο Φρόμποργκ. Όπως δήλωσε η ειδική της γενετικής Μαρί Άλεν από το σουηδικό πανεπιστήμιο της Ουψάλα, διαπιστώθηκε ότι όλα είχαν την ίδια γονιδιακή αλληλουχία.

    Μέχρι τώρα ο τάφος του Κοπέρνικου, που γεννήθηκε το 1473 στο Τόρουν της βόρειας Πολωνίας, αποτελούσε μυστήριο, παρά τις αναζητήσεις, επί δύο αιώνες, από πολωνούς, γάλλους και γερμανούς ερευνητές.

    Η ανακάλυψη έγινε τελικά από τον πολωνό αρχαιολόγο Γιέρζι Γκασόφσκι, μετά από αίτημα του επισκόπου του Φρόμποργκ να μελετήσει τα εκατοντάδες απομεινάρια που είναι θαμμένα κάτω από τον ρωμαιοκαθολικό γοτθικό καθεδρικό της πόλης, η οποία βρίσκεται στην πολωνική βαλτική ακτή. Ο Κοπέρνικος είχε διατελέσει ιερέας σε αυτό το ναό και συνεπώς το μέρος αυτό ήταν το πιο πιθανό να φιλοξενεί την τελευταία κατοικία του.

    Το 2005 ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους, κάτω από τα πλακάκια στο πάτωμα του καθεδρικού, το κρανίο και τα οστά ενός 70χρονου άνδρα, που παραδόθηκαν στο εγκληματολογικό εργαστήριο της πολωνικής αστυνομίας, η οποία σχεδίασε στον υπολογιστή μια πιθανή αναπαραγωγή του προσώπου, που είχε μεγάλη ομοιότητα με τα γνωστά πορτρέτα του Κοπέρνικου - συμπεριλαμβανομένης μιας ουλής πάνω από το φρύδι του και ενός σπασίματος στη μύτη.

    Αν και η ηλιοκεντρική θεωρία είχε πρωτοδιατυπωθεί στην αρχαία Ελλάδα από τον Αρίσταρχο το Σάμιο, στη συνέχεια υποσκελίσθηκε από την πτολεμαϊκή γεωκεντρική θεωρία, που αργότερα είχε την υποστήριξη της ισχυρής Καθολικής Εκκλησίας. Ο Κοπέρνικος, με το έργο του "De Revotutionibus Orbium Celestium", που εκδόθηκε λίγο πριν το θάνατό του το 1543, έφερε ξανά στο φως την κίνηση των ουράνιων σφαιρών (των πλανητών) γύρω από τον Ήλιο και όχι τη Γη, με συνέπεια να καταδικασθεί από τον Πάπα Παύλο τον 5ο το 1616, με το αιτιολογικό ότι αντιβαίνει στις Γραφές.

    "Τώρα θα μπορέσουμε να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στον Κοπέρνικο με ένα τάφο αντάξιο αυτής της επιφανούς ιστορικής προσωπικότητας", δήλωσε ο επίσκοπος του Φρόμποργκ, Γιάτσεκ Γιεζιέρσκι.

    Είδηση: 15819

    [08] Πιο κοντά ΕΡΤ- ARTE

    Η διαμόρφωση μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της ΕΡΤ και του γαλλογερμανικού Arte, ενός εκ των σημαντικότερων τηλεοπτικών οργανισμών στην Ευρώπη, αποτέλεσε το αντικείμενο συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων των δυο πλευρών, που πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο Ραδιομέγαρο. Αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις προοπτικές αυτής της συνεργασίας, η οποία μέχρι στιγμής μεταφράζεται σε προβολές παραγωγών της Arte από την ελληνική τηλεόραση, όμως, όπως είπαν μετά τη συνάντηση ο κ. Π. Λουκάκος, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Υπεύθυνος για την Ψηφιακή και ο κ. Δ. Γόντικας Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης, εξετάζεται η διεύρυνση της ανταλλαγής προγραμμάτων, καθώς και το ενδεχόμενο συμπαραγωγών. "Πολύ σύντομα θα έχουμε κι άλλα αποτελέσματα" σημείωσε ο κ. Λουκάκος και περιέγραψε τον Arte ως "έναν από τους πιο σοβαρούς τηλεοπτικούς οργανισμούς της Ευρώπης, αν όχι και του κόσμου". Την επιθυμία για στενότερη συνεργασία εξέφρασε εκ μέρους του Arte ο Olaf Gunert υπεύθυνος του Τμήματος Θεματικών Βραδιών του τηλεοπτικού δικτύου.

    Το δίκτυο Arte επί του παρόντος κατατάσσεται στο "βαρύ πυροβολικό" της ευρωπαϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι, στηρίζοντας τη δημιουργία σε κάθε της μορφή, μέσα από παραγωγές υψηλού ποιοτικού προφίλ, όπου η ψυχαγωγία και η επιμόρφωση διατηρούν ισότιμους ρόλους.

    Προτάσσοντας ως γνώμονα τον πολιτισμό και τη γνώση και κρατώντας συνειδητά αποστάσεις από τις επιταγές των μετρήσεων τηλεθέασης, το Arte ξεκίνησε τις πρώτες εκπομπές το 1992, μέσα από μια σύμπραξη Γαλλίας και Γερμανίας - επρόκειτο ιστορικά για το πρώτο εγχείρημα του είδους, που έγινε πραγματικότητα με τις υπογραφές των Φρανσουά Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ - με στόχο τη διάνοιξη δίαυλων επικοινωνίας και προσέγγισης μεταξύ των δύο λαών.

    Σύντομα όμως αναδείχθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό σημαντικού κύρους, σημείο αναφοράς στον οπτικοακουστικό χάρτη και απέκτησε διεθνές βεληνεκές, μέσα από συνεργασίες με κρατικά κανάλια ανά την Ευρώπη, αλλά και προβολή των εκπομπών του μέσω δορυφόρου σε Αφρική και Αμερική.

    Ετησίως το Arte παρουσιάζει πλούσια δραστηριότητα, χρηματοδοτώντας ταινίες γνωστών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά μαγκαζίνο.

    Οι συμπαραγωγές του Arte είναι σχεδόν "θαμώνες" των γνωστότερων κινηματογραφικών φεστιβάλ και πολλές φορές έχουν προταθεί ή βραβευτεί. Οι αδελφοί Νταρντέν , ο Λαρς φον Τρίερ, ο Μίκαελ Χάνεκε, αλλά και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (στο "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" και στο "Λιβάδι που δακρύζει") είναι μερικοί από τους δημιουργούς που έχουν στηριχθεί από το κανάλι, ενώ έχει συνεργαστεί και την ΕΡΤ, στη συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ, όπως το "Sugartown: Οι Γαμπροί" του Κίμωνα Τσακίρη και "Θάνατος στην Αρχαία Αγορά" του Αγγελου Αμπαζογλου. Το τελευταίο μάλιστα προβλήθηκε και στο αφιέρωμα "Arte εν λευκώ" που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με τη συνεργασία πρεσβειών Γαλλίας, Γερμανίας, του Ινστιτούτου Γκαίτε και της ΕΡΤ.

    Ήδη μέσω της ΕΡΤ προβάλλονται παραγωγές του Arte στην ψηφιακή τηλεόραση, αλλά και στη NET και την ΕΤ1.

    Είδηση: 15462

    [09] Αγχώδεις για τη σεξουαλική τους απόδοση οι Ελληνίδες

    Τελικά όχι μόνο οι άντρες, αλλά και οι γυναίκες αγχώνονται για τη σεξουαλική τους απόδοση, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ). Προηγούμενα δεδομένα που αφορούσαν στα τηλεφωνήματα ανδρών που έλαβε η γραμμή βοήθειας (2310 99 90 99) του ΚΕΣΑΥ από όλη την χώρα, για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2007, έδειξαν πως η πλειοψηφία των ανδρών (81%) ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν άγχος για τις σεξουαλικές επιδόσεις τους. Όσον αφορά τις Ελληνίδες, όπως προκύπτει από στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν από το 2004 μέχρι και τον Αύγουστο του 2008, από τα ερωτήματα που έθεσαν στην ανοικτή γραμμή του ΚΕΣΑΥ, το πιο κοινό πρόβλημα που ανέφεραν σε ποσοστό 30% είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας (3 στις 10), από τις οποίες το 24% εμφάνιζαν άγχος, δυσκολία στην κορύφωση αντιμετώπιζε το 24,6% εκ των οποίων το 68% είχε άγχος, ενώ για το 6 % των γυναικών που χρειαζόταν βοήθεια, η σεξουαλική επαφή ήταν επώδυνη και από αυτές οι περισσότερες από τις μισές (54%) είχαν άγχος.

    Είδηση: 15786

    [10] Αφαιρέθηκε όγκος 4,5 κιλά!

    Όγκος 4,5 κιλών και διαστάσεων 25Χ35 εκατοστά αφαιρέθηκε μετά από επιτυχή πολύωρη χειρουργική επέμβαση από το συκώτι 43χρονου Έλληνα εκπαιδευτικού πατέρα δυο παιδιών. Η επιτυχής χειρουργική επέμβαση, σπάνια για τα ελληνικά αλλά και τα παγκόσμια ιατρικά δεδομένα -όσον αφορά το μέγεθος και το βάρος του όγκου- πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα της Νέας Ιωνίας από τον Ηπατο-Χειρουργό κ. Σπύρο Δελή και το Διευθυντή της Α' Χειρουργικής Κλινικής κ. Χρήστο Δερβένη. "Πράγματι πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, καθώς το μέγεθος του όγκου πλησίαζε αυτό της μπάλας ποδοσφαίρου και κάλυπτε το 70% του συκωτιού του ασθενή και είχε καλύψει σχεδόν όλα τα όργανα της κοιλιάς", τόνισε μετά την επέμβαση ο χειρουργός κ. Δελής.

    "Ο ασθενής, συνέχισε ο κ. Δελής, μετά από παραμονή συνολικά επτά ημερών στο νοσοκομείο επέστρεψε στο σπίτι του και αναρρώνει, καθώς δεν υπάρχει καμία επιπλοκή. Ο όγκος έχει σταλεί για εξετάσεις προκειμένου να δούμε τι ακριβώς είναι".

    Όπως έγινε γνωστό ο ασθενής εδώ και αρκετό καιρό ένιωθε ενοχλήσεις στην κοιλιά του, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου γίνονταν εντονότερες, ενώ η κοιλιά του άρχισε να διογκώνεται.

    Ο οικογενειακός γιατρός που τον εξέτασε αρχικά θεώρησε πως πρόκειται για στομαχικό έλκος και συνέστησε φαρμακευτική αγωγή, η οποία όμως δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

    Στη συνέχεια ο ασθενής υποβλήθηκε σε υπερηχογράφημα ήπατος, το οποίο εντόπισε ένα όγκο διαστάσεων 25 Χ 35 εκατοστά στο συκώτι και ο οποίος καταλάμβανε το 70% του οργάνου.

    Μετά από πολλές επισκέψεις σε διάφορα νοσοκομεία , ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Χειρουργικής Ήπατος της Α' Χειρ. Κλινικής του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας "Η Αγία Όλγα" μετά και την παραίνεση του διάσημου καθηγητή κ. Ανδρέα Τζακη ότι πρέπει να υποβληθεί σε ηπατεκτομή.

    "Αρχικά μελετήσαμε προσεκτικά τα δεδομένα και βάλαμε τον ασθενή στο χειρουργείο, καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή, αφού σε λίγους μήνες με μαθηματική ακρίβεια ο άνθρωπος οδηγούνταν στο θάνατο, καθώς θα σταματούσε η λειτουργία του ήπατος",τόνισε ο κ. Δελής και κατέληξε: «Ήταν ίσως η πιο δύσκολη επέμβαση, από τις εκατοντάδες ηπατεκτομές, που έχουμε κάνει στην κλινική μας, αφού αναγκαστικά αφαιρέσαμε το 70% του συκωτιού του ασθενή".

    Ο 43χρονος εκπαιδευτικός αμέσως μετά την επέμβαση οδηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης, όπως παρέμεινε για νοσηλεία μόνο για μία ημέρα. Η μετεγχειρητική πορεία υπήρξε ομαλή και ο ασθενής εξήλθε σε άριστη γενική κατάσταση.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς σύντομα το συκώτι του θα αναπαραχθεί και πάλι στην αρχική του μορφή, καθώς είναι το μόνο ανθρώπινο όργανο που αναπαράγεται.

    Είδηση: 15724

    [11] Και κόμμα τουβ¦Σεξ στην Αυστραλία

    Με το σκεπτικό ότι οι διάφορες θρησκευτικές ομάδες έχουν αυξήσει την επιρροή τους στην κυβέρνηση και την πολιτική με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερο να αυξάνονται οι περιορισμοί, η αυστραλιανή βιομηχανία του σεξ περνά στην αντεπίθεση. Έτσι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί αίτηση στο εκλογοδικείο για την αναγνώριση ενός νέου πολιτικού κόμματος την οποία υπογράφουν 500 πολίτες. Πρόκειται για το Κόμμα του Σεξ που φιλοδοξεί να έχει, τουλάχιστον ένα, εκπρόσωπο στην αυστραλιανή γερουσία μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Το νέο κόμμα αρχικά θα χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία του σεξ από όπου προέρχονται και τα πρώτα μέλη του. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Φιόνα Πάτεν, κίνητρο για την ίδρυσή του αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης, τον περασμένο Ιανουάριο, να τοποθετήσει υποχρεωτικό φίλτρο στο Ιντερνετ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, που στόχο έχει να προστατέψει τα παιδιά από τη διαδικτυακή πορνογραφία και βία, οι παροχείς υπηρεσιών Ιντερνετ θα πρέπει να φιλτράρουν κάθε είδους πορνογραφικό ή άλλο ακατάλληλο υλικό, όταν τροφοδοτούν οικογένειες και σχολεία. "Δεν μπορεί μια μικρή θρησκευτική μειοψηφία να καθορίζει τι θα δούμε ή τι θα κάνουμε στις κρεβατοκάμαρές μας" δήλωσε η κα Πάτεν προσθέτοντας ότι σήμερα επικρατούν στην Αυστραλία αυστηρότεροι νόμοι λογοκρισίας από ότι πριν μια 20ετία.

    Είδηση: 15788

    [12] Ανακαλύφθηκε μεγάλη μάζα σκοτεινής ύλης

    Ενδείξεις για την ύπαρξη μίας πιθανής μεγάλης μάζας μυστηριώδους σκοτεινής ύλης, σχετικά κοντά στο ηλιακό μας σύστημα, εντόπισε -σύμφωνα με το πρακτορείο REUTERS και την ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist- ένα επιστημονικό όργανο της NASA, αερομεταφερόμενο σε ένα μπαλόνι ηλίου για πειράματα, πολλά χιλιόμετρα πάνω από την Ανταρκτική.Αυτό δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, βάση σχετικής επιστημονικής εργασίας του Τζων Γουέφελ καθηγητή φυσικής του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ.Όπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, το όργανο ανίχνευσε μία εντυπωσιακά μεγάλη ποσότητα ηλεκτρονίων κοσμικής ακτινοβολίας πολύ υψηλής ενέργειας [300 έως 800 GeV], που προέρχονται από μία άγνωστη πηγή σε απόσταση περίπου 3.000 ετών φωτός από το ηλιακό σύστημα [ένα έτος φωτός ισούται με 10 τρισ. Χλμ.], γεγονός που χαρακτηρίζεται ως απρόσμενο.

    Σύμφωνα με τον ερευνητή, μία πιθανή εξήγηση του φυσικού αυτού φαινομένου είναι το ότι τα ηλεκτρόνια πηγάζουν από τη μεταξύ τους σύγκρουση σωματιδίων σκοτεινής ύλης, η οποία οδηγεί στην αμοιβαία καταστροφή τους.Η εξαφάνιση των "εξωτικών" σωματιδίων σκοτεινής ύλης [των λεγόμενων και "σωματιδίων Kaluza Klein"], εκτιμάται από τους επιστήμονες ότι παράγει κανονικά σωματίδια, όπως ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, πρωτόνια και αντιπρωτόνια, που είναι παρατηρήσιμα.Αυτό το είδος σωματιδίων σκοτεινής ύλης ανήκει στην κατηγορία των σωματιδίων WIMP, ενός από τα κατ' εξοχήν υποψήφια -ως συστατικά της σκοτεινής ύλης- τα οποία βασίζονται σε θεωρίες ότι το σύμπαν έχει επιπλέον διαστάσεις.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι περίπου το 25% του σύμπαντος αποτελείται από σκοτεινή ύλη, η οποία αντιδρά στη βαρύτητα, όπως και η κανονική ύλη που είναι μόλις το 5%, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι η ακόμα πιο μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια, που πιθανώς "εξαναγκάζει" το σύμπαν να επεκτείνεται με αυξανόμενο ρυθμό.

    Αν και η σκοτεινή ύλη θεωρείται ότι είναι διάχυτη στο σύμπαν, είναι αόρατη και δυσνόητη για τους επιστήμονες, που προσπαθούν εδώ και χρόνια να βρουν απτά στοιχεία για την ύπαρξή της, κάτι που -πιθανώς- πέτυχε η έρευνα πάνω από την Ανταρκτική.Σύμφωνα με τον Γουέφελ, "αυτή μπορεί να είναι η πρώτη έμμεση ανίχνευση της αυτοκαταστροφής των σωματιδίων σκοτεινής ύλης".

    Η μεγάλη ποσότητα των εκπεμπόμενων ηλεκτρονίων -σύμφωνα με τους επιστήμονες- πάντως, θα μπορούσε να προέρχεται από πιο συμβατικές πηγές, όπως ένα γρήγορα περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων ["πάλσαρ"], μία μεσαίου μεγέθους μαύρη τρύπα ή τα απομεινάρια της έκρηξης ενός άστρου σουπερνόβα.Όμως, η ομάδα του Γουέφελ -μέχρι στιγμής- δεν κατόρθωσε να συσχετίσει την παρατηρηθείσα εκπομπή ηλεκτρονίων με την εύρεση μίας τέτοιας εναλλακτικής πηγής ακτινοβολίας, ενώ ο Γουέφελ δήλωσε ότι, λόγω της τόσο υψηλής ενέργειας που ανιχνεύθηκε [300 - 800 GeV], "δεν υπάρχει τίποτε γνωστό στη φυσική υψηλής ενέργειας ή στην αστροφυσική που να συμβαίνει σε αυτή την ενεργειακή γκάμα".

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σκοτεινή ύλη, αν και κατανέμεται σχετικά ομοιόμορφα στο σύμπαν, έχει επίσης την τάση να συγκεντρώνεται πιο μαζικά γύρω από τις συγκεντρώσεις της κανονικής ύλης, όπως είναι οι γαλαξίες, λόγω της βαρυτικής έλξης των τελευταίων.Τα ηλεκτρόνια που ανίχνευσε το επιστημονικό όργανο, μπορεί ακριβώς να προέρχονται από μια τέτοια συγκέντρωση σκοτεινής ύλης σε μια πηγή [γαλαξία] σχετικά κοντά -σε αστρονομικούς όρους- με το δικό μας ηλιακό σύστημα.

    Το 2007 οι "κυνηγοί" της σκοτεινής ύλης είχαν μια άλλη πιθανή επιτυχία: ο δορυφόρος WMAP της NASA ανίχνευσε μια μεγάλη ποσότητα μικροκυμάτων με προέλευση το κέντρο του γαλαξία μας, η οποία επίσης θεωρήθηκε ότι προερχόταν από συγκρούσεις σωματιδίων σκοτεινής ύλης, [όμως το πείραμα της Ανταρκτικής ανίχνευσε 200 φορές περισσότερη εν δυνάμει σκοτεινή ύλη σε σχέση με την εκπομπή από το γαλαξιακό κέντρο].Εξάλλου, πριν λίγους μήνες, μία άλλη επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι βρήκε ενδείξεις σκοτεινής ύλης με τη βοήθεια του ανιχνευτή Pamela.Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο ακτινών γάμμα "Φέρμι" άρχισε να ψάχνει για πιθανές πηγές σκοτεινής ύλης.

    Ακόμα κι αν η ανακάλυψη πάνω από την Ανταρκτική αποδειχθεί τελικά ότι δεν αφορά σκοτεινή ύλη, έχει τη σημασία της, σύμφωνα με τον καθηγητή αστροφυσικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Άντι Τέηλορ, γιατί οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει τι είναι αυτό επιταχύνει τα ηλεκτρόνια και τα άλλα φορτισμένα σωματίδια στο σύμπαν, δημιουργώντας το αίνιγμα της κοσμικής ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας, ένα μυστήριο διαφορετικό από αυτό της σκοτεινής ύλης, που επίσης χρήζει εξήγησης.

    Είδηση: 15768

    [13] Πραγματικότητα τα λεπτότερα ηχεία του κόσμου

    Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εφηύραν τα λεπτότερα και πιο εύκαμπτα ηχεία του κόσμου, μια καινοτομία που μπορεί να φέρει επανάσταση στα ακουστικά, τα ηχεία κάθε χώρου και σε άλλες συσκευές παραγωγής ήχου. Η εφεύρεση, που περιγράφεται στο περιοδικό "Nano Letters" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, αφορά εύκαμπτα ηχεία, λεπτότερα και από φύλλο χαρτιού, που μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στα αυτιά ή να προσαρμοστούν σε τοίχους, ταβάνια, ρούχα, μαξιλάρια, παράθυρα, ακόμα και σε μια σημαία που κυματίζει και συνεχώς αναδιπλώνεται από τον αέρα! Το υλικό που χρησιμοποιείται, είναι προϊόν της νανοτεχνολογίας και αποτελείται από διαφανές φιλμ νανοσωλήνων άνθρακα, το οποίο διπλώνεται, τεντώνεται και γενικά "ταλαιπωρείται" κατά βούληση.

    Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι τα περισσότερα σημερινά ηχεία είναι ογκώδη, πολύπλοκα και άκαμπτα, ενώ οι καταναλωτές ζητούν όλο και συχνότερα μικρότερα ηχεία για τις φορητές ψηφιακές συσκευές τους, πράγμα που απαιτεί μια ριζικά νέα τεχνολογία από τους κατασκευαστές.

    Η κινεζική εφεύρεση συνίσταται στην ανάπτυξη πολύ λεπτών (με πλάτος μόλις το ένα χιλιοστό μιας ανθρώπινης τρίχας) φιλμ νανοσωλήνων άνθρακα, που είναι ικανοί να μεταδίδουν μουσική και άλλους ήχους και μάλιστα με την ίδια εξαιρετική ποιότητα που έχουν τα καλά συμβατικά ηχεία. Αναμένονται πλέον οι πρακτικές εφαρμογές της καινοτομικής τεχνολογίας.

    Είδηση: 15677


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 November 2008 - 22:00:06 UTC