Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Εξεταστική ο Εφραίμ
  • [02] Κύπρος: σταθερή η κατάσταση του Τ.Παπαδόπουλου
  • [03] Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πτώση στα ασιατικά
  • [04] ΗΠΑ: το οικονομικό επιτελείο του ανακοινώνει ο Ομπάμα
  • [05] Βαριές ποινές για ισραηλινούς νεοναζί εφήβους
  • [06] Προς τα πάνω το πετρέλαιο
  • [07] Ταϊλάνδη: διαδηλωτές περικύκλωσαν τη Βουλή
  • [08] Βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνισαν την Βαγδάτη
  • [09] Βενεζουέλα: νίκη των υποψηφίων του κόμματος του Τσάβες
  • [10] Τα βρήκαν Τζάκσον και πρίγκιπας του Μπαχρέιν

    [01] Στην Εξεταστική ο Εφραίμ

    Με πολυμελή συνοδεία έφτασαν στην Βουλή ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος προκειμένου να προσέλθουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Τόσο ο Εφραίμ όσο και ο Αρσένιος ζήτησαν να καταθέσουν με υπομνήματα. Ο ηγούμενος Εφραίμ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις με το αιτιολογικό ότι έχει κληθεί ως ύποπτος από τον εισαγγελέα. Το αίτημα του να παρίσταται ο δικηγόρος του απορρίφθηκε ομοφώνως καθώς για την Εξεταστική δε θεωρείται ύποπτος, αφού δεν εξετάζονται ποινικές ευθύνες αλλά πολιτικές. Ο ηγούμενος Εφραίμ εξέφρασε το παράπονο ότι τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και οι δημοσιογράφοι τον έχουν καταστήσει κατηγορούμενο χωρίς να έχει δώσει εξηγήσεις. Αυτή την ώρα τα μελή της Εξεταστικής συνεδριάζουν για το εάν θα δεχθούν τα υπομνήματα ή θα επιμείνουν σε καταθέσεις, ενώ ο Αβραάμ και ο Αρσένιος περιμένουν την απόφαση σε γραφείο της Βουλής. Σήμερα εξάλλου έχει κληθεί να καταθέσει κι ο δικηγόρος Διονύσης Πελέκης, πατέρας της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη και πεθερός του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη.

    Χθες Κυριακή κατέθεσε στην Επιτροπή ο πρώην δήμαρχος Μίκρας Νίκος Πανέρης, ο όποιος υπαινίχθηκε μεθόδευση από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, καθώς ο πρόεδρός της είχε πει σε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που τον είχαν επισκεφτεί το Φεβρουάριο του 2007, ότι το Δημόσιο είχε μόνο ένα οικόπεδο 137 στρεμμάτων, ενώ 20 μέρες μετά το Μάρτιο του 2007, έδωσε 630 στρέμματα της ίδιας περιοχής, στη Μονή.

    Να δοθεί άμεσα νέα παραγγελία στην Εισαγγελία για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση, ζήτησαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είπε ότι ''δεν υπάρχει τρόπος να υποχρεώσει η Επιτροπή, τον Εισαγγελέα Εφετών να ανοίξει λογαριασμούς".

    Η Μονή Βατοπεδίου κατέθεσε στο ΣτΕ προσφυγή κατά της απόφασης του υφυπουργού Οικονομίας, με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από τους υφυπουργούς Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δρυ και Απόστολου Φωτιάδη, σχετικά με την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλημνίων εκτάσεων.

    Στο μεταξύ τη βεβαιότητά του, πως οι παραχωρούμενες εκτάσεις του Δημοσίου, που ανταλλάχθηκαν με τη λίμνη Βιστωνίδα υποτιμολογήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, εξέφρασε ο πρώην νομάρχης κ. Αργύρης Λαφαζάνης, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. "Τα 16 οικόπεδα στη Σάρτη -είπε- έχουν εκτιμηθεί σε 1,2 εκ. ευρώ, ενώ η αξία του είναι κατά τη γνώμη μου, περίπου διπλάσια. Τα 220 στρέμματα του Ξηροποτάμου έχουν τρομακτική αξία - με πάνω από 200 χιλιάδες το στρέμμα αγγίζουν τα 45 εκ. ευρώ, παραλιακά, σε μια περιοχή από τις καλύτερες της Χαλκιδικής".

    Κληθείς από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Νιώτη να αποτιμήσει τα 8.600 στρέμματα της Ουρανούπολης ως "άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα", (όπως έχει εμφανιστεί σε δύο σημεία του συμβολαίου) ο μάρτυς ανέφερε πως η αξία της έκτασης είναι αστρονομική («100.000 ευρώ το στρέμμα το λιγότερο»), αλλά "εδώ ίσως υπερβάλλουμε. Δεν ήταν δυνατόν 8500 στρέμματα να γίνουν οικόπεδα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιος οικισμός".

    Ο κος Λαφαζάνης, μετέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή, τις εκτιμήσεις των δασικών της Χαλκιδικής, ότι η έκταση στην Ουρανούπολη είναι δάσος - ένα δάσος, απ' το οποίο την περίοδο 1995-2002, έγιναν παραχωρήσεις οικοπέδων, επτακόσιες τον αριθμό.

    Ανάλογη καταγγελία είχε κάνει στην Εξεταστική Επιτροπή και η διευθύντρια Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, προκειμένου να στηρίξει τη θέση της, ότι η έκταση ήταν δασική και όχι δάσος. Ο κος Λαφαζάνης ωστόσο, ήταν απόλυτος: Οι εν λόγω παραχωρήσεις (στο νομό Χαλκιδικής συνολικά), ήταν σχεδόν όλες παράνομες και γι' αυτό διατάχθηκε και ΕΔΕ που καταλόγισε ευθύνες. «Τώρα, αν μπήκε στο αρχείο της Εισαγγελίας, ή αν εμείς οι ίδιοι δεν θελήσαμε να τιμωρήσουμε τους υπαλλήλους, είναι άλλη ιστορία".

    Ανάμεσα στις παραχωρήσεις αυτές που έγιναν έναντι ευτελούς τιμήματος (1,5 εκ. δρχ. για ένα παραλιακό στρέμμα) με βλάβη του Δημοσίου, υπάρχει και η παραχώρηση 300 στρεμμάτων στο Παλιούρι προς τη Μονή Ιβήρων, από έκταση της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα.

    Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ακόμη ότι οι υπογραφές για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας με εκτάσεις του Δημοσίου "μπήκαν στις 26 Ιουλίου 2006, δύο μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μονή Βατοπεδίου".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15903

    [02] Κύπρος: σταθερή η κατάσταση του Τ.Παπαδόπουλου

    Σταθερή παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα η κατάσταση του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται από προχθές αργά το βράδυ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Θεόδωρος Κυπριανού "η κατάσταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σταθερή και ο ίδιος επικοινωνεί με το περιβάλλον". Ο Τάσσος Παπαδόπουλος διακομίστηκε στη ΜΕΘ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από ιδιωτική κλινική, όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Τετάρτη, με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Το ενδεχόμενο μετάβασής του στο εξωτερικό για εξειδικευμένες εξετάσεις θα επανεκτιμηθεί από τους θεράποντες ιατρούς, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται απομακρυσμένο.

    Είδηση: 15901

    [03] Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πτώση στα ασιατικά

    Με έντονες ανοδικές τάσεις άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.Ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 2,30% και διαμορφώθηκε στις 3.867,76 μονάδες.Με άνοδο άνοιξε και το Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC-40 ενισχύθηκε κατά 2,36% και διαμορφώθηκε στις 2.947,15 μονάδες.Με μικρή άνοδο άνοιξε και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,97% και διαμορφώθηκε στις 4.167,71 μονάδες.

    Ανοδικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 10:45 η ώρα βρισκόταν στις 1.842,84 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,90%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 11,6 εκατομμύρια ευρώ.Οι επιμέρους δείκτες κινούνται στην πλειονότητά τους σε θετική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι δείκτες των Ταξιδιών & Αναψυχής κατά 1,85%, της Υγείας κατά 1,73%, των Χημικών κατά 1,48% και των Πρώτων υλών κατά 1,23%.Τη μεγαλύτερη πτώση έχουν οι δείκτες των Τροφίμων & ποτών κατά 0,80% και των Τηλεπικοινωνιών κατά 0,19%.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,98%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει άνοδο κατά 1,23% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 0,32%.Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται 62 ενισχύονται, 13 υποχωρούν και 18 παραμένουν αμετάβλητες.

    Πτωτική ήταν η συνεδρίαση στις ασιατικές χρηματαγορές με την έναρξη της εβδομάδας. Στο -3,3% ήταν το κλείσιμο στη Σεούλ, -2,60% στη Σαγκάη, ενώ κλειστό λόγω εθνικής εορτής είναι το χρηματιστήριο του Τόκιο.

    Ανοδικές είναι σήμερα οι τάσεις στις τιμές του πετρελαίου, που κινούνται λίγο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    Έκκληση για "ταχεία και αποφασιστική" δράση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, απηύθυναν οι ηγέτες του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού.Επίσης, οι 21 ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, ζητούν να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του εμπορίου.

    Επένδυση 20 δισ. δολάρια στον όμιλο Citigroup που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα , με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών της Τράπεζας από το αμερικανικό Δημόσιο, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.Εντός της ημέρας θα ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα τη σύνθεση του οικονομικού του επιτελείου, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.Παράλληλα, ετοιμάζει σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ύψους 700 δις δολαρίων.

    Σε μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, κατά 2,5% προχώρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, στο πλαίσιο του σχεδίου τόνωσης της οικονομίας, που θα ανακοινωθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Είδηση: 15902

    [04] ΗΠΑ: το οικονομικό επιτελείο του ανακοινώνει ο Ομπάμα

    Σήμερα Δευτέρα αναμένεται ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα να ανακοινώσει την σύνθεση του οικονομικού του επιτελείου που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση. Ο Ομπάμα, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα Προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, θα ανακοινώσει τα ονόματα στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αναμένεται να δεχτεί ερωτήσεις για το πώς σχεδιάζει ως πρόεδρος να βγάλει από την κρίση τις αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες εταιρίες που πλήττονται. Τα κεντρικά πρόσωπα που θα απαρτίζουν το οικονομικό του επιτελείο είναι ήδη γνωστά: ο 47χρονος Τίμοθι Γκάιτνερ, επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών και ο 53χρονος Λόρενς Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, θα είναι ο νέος επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Στο μεταξύ ο Ομπάμα και οι δημοκρατικοί του Κογκρέσου ετοιμάζουν ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης που είναι πιθανόν να ανέλθει στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν εγκριθεί το σχέδιο, θα πρόκειται για το ευρύτερο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης από το New Deal του Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ στη δεκαετία του '30.

    Τόσο ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Τζον Κόρζιν, όσο και ο Λόρενς Σάμερς, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ, τους οποίους ο Ομπάμα επέλεξε ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Λευκού Οίκου, αναφέρθηκαν στην πιθανότητα ενός πακέτου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων νέων δημοσίων δαπανών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η Washington Post αναφέρει επίσης ότι τόσο ο Ρόμπερτ Ράιχ, σύμβουλος του Ομπάμα και πρώην υπουργός Απασχόλησης στην κυβέρνηση Κλίντον, όσο και ο Τσαρλς Σάμερ έκαναν λόγο για δαπάνες ύψους 500-700 δις δολαρίων για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

    Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους οικονομικούς του συμβούλους να ετοιμάσουν σχέδιο ανάκαμψης ικανό να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

    Ο Ομπάμα δήλωσε ότι σκοπεύει να βάλει τους ανθρώπους στη δουλειά με την ανακατασκευή δρόμων και γεφυρών, τον εκσυγχρονισμό των σχολείων, ενθαρρύνοντας την εκλογική, την ηλιακή ενέργεια και τα οικονομικής κατανάλωσης αυτοκίνητα.

    Σκοπεύει να αναπτύξει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι οποίες θεωρεί ότι μπορούν να απελευθερώσουν τις ΗΠΑ από την σημερινή τους εξάρτηση από τον ξένο πετρέλαιο και να επιτρέψουν στην αμερικανική οικονομία να παραμείνει ανταγωνιστική στο μέλλον.

    Είδηση: 15900

    [05] Βαριές ποινές για ισραηλινούς νεοναζί εφήβους

    Βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ενός έως επτά ετών επέβαλε ισραηλινό δικαστήριο σε μία ομάδα οκτώ εφήβων 16 έως 19 ετών, που ανήκαν σε νεοναζιστική οργάνωση που προέβαινε σε επιθέσεις εναντίον ξένων εργαζομένων, υπερορθοδόξων Εβραίων και αστέγων, και σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον Αράβων.Μάλιστα, η συμμορία αναρτούσε βιντεοκλίπ που εξυμνούσαν τον Αδόλφο Χίτλερ στο Διαδίκτυο.Ως "σοκαριστικές και φρικτές" χαρακτήρισε τις πράξεις των εφήβων που διαπράχθηκαν στην διάρκεια ενός έτους, ο πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου του Τελ Αβίβ, Ζβι Γκαρφίνκελ.Ο κ. Γκαρφίνκελ είπε ότι επέβαλε βαριές ποινές στους εφήβους, εν μέρει για παραδειγματισμό των εφήβων της χώρας, ως μέτρο αποτροπής της ένταξής τους σε νεοναζιστικές ομάδες.Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετώπισαν οι έφηβοι ήταν η σύληση μιας συναγωγής, στην οποία ζωγράφισαν σβάστικες και το ότι σχεδίαζαν να διοργανώσουν ένα μεταθανάτιο "πάρτυ γενεθλίων" για τον Αδόλφο Χίτλερ.Έγγραφα που ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα ένταξης στην κοινωνία, κάτι που όπως υποστήριξε τους ώθησε να ενταχθούν στη συμμορία, παρουσίασε η υπεράσπιση των οκτώ εφήβων μεταναστών στο Ισραήλ από την πρώην Σοβιετική Ένωση.Επισήμανε ακόμη ότι ένας από τους εφήβους είναι εγγονός Εβραίων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος.Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τη Ρωσία, κι άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μετανάστευσαν στο Ισραήλ μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.Πολλοί διακρίθηκαν στην πολιτική και την οικονομία, όμως αρκετοί άλλοι αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες ένταξης, περιλαμβανομένων χιλιάδων που δεν θεωρούνται Εβραίοι από τις θρησκευτικές αρχές.Πάντως, η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει σοκ στο Ισραήλ.

    Είδηση: 15897

    [06] Προς τα πάνω το πετρέλαιο

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς η αγορά αναμένει μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Στις πρωϊνές συναλλαγές ,η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου κατέγραφε άνοδο κατά 63 σεντς στα 50,56 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ ήταν επίσης αυξημένη κατά 79 σεντς στα 49,98 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά αναμένει την απόφαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ που συναντώνται το Σάββατο στο Κάιρο και στις 17 Δεκεμβρίου στο Οράν της Αλγερίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Ενέργειας της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, ο ΟΠΕΚ θα μειώσει κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημερήσια παραγωγή του πριν το τέλος του έτους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15896

    [07] Ταϊλάνδη: διαδηλωτές περικύκλωσαν τη Βουλή

    Ανεστάλη η σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Ταϊλάνδης καθώς χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκούν το κτήριο στο αποκορύφωμα της προσπάθειας της αντιπολίτευσης να ανατρέψει την Κυβέρνηση. Τουλάχιστον 10.000 οπαδοί της λεγόμενης Λαϊκής Συμμαχίας για την Δημοκρατία απέκλεισαν την πρόσβαση στο κτήριο του Κοινοβουλίου, εμποδίζοντας τους βουλευτές να εισέλθουν στην εθνοσυνέλευση. Την αναστολή των εργασιών της Βουλής ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος Τσάι Τσίντσομπ, που δεν διευκρίνισε την ημερομηνία στην οποία μετατίθεται. Από τη Λίμα του Περού, όπου βρίσκεται για το φόρουμ APEC, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σομτσάι Ουονγκσάουατ επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις της φιλομοναρχικής αντιπολίτευσης, ενώ επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους περί εκδήλωσης νέου πραξικοπήματος στη χώρα.

    "Αναδειχθήκαμε στην εξουσία με δημοκρατικές εκλογές, και δεν σκέπτομαι καθόλου το ενδεχόμενο να παραιτηθώ", δήλωσε ο Σομτσάι σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    "Θα επιδείξω την ύψιστη αυτοσυγκράτηση. Πρέπει να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε για τη συμφιλίωση", συνέχισε, τονίζοντας ότι ο στρατός έχει αποκλείσει την πιθανότητα να προχωρήσει σε νέο πραξικόπημα και δεν θεωρεί αναγκαία τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15895

    [08] Βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνισαν την Βαγδάτη

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι είναι νεκροί από δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, η μία εκ των οποίων έγινε από γυναίκα βομβιστή αυτοκτονίας στην αυστηρά φρουρούμενη "πράσινη ζώνη".Λίγο νωρίτερα έγινε έκρηξη βόμβας σε δρόμο από όπου περνούσε λεωφορείο με υπαλλήλους του υπουργείου Εμπορίου.

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στην είσοδο της πολύ καλά φρουρούμενης "πράσινης ζώνης" στον κέντρο της Βαγδάτης, από γυναίκα καμικάζι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια στο Ντουμπάι.Αναλυτικότερα, στις 08:20 τοπική ώρα [07:20 ώρα Ελλάδος] αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων γυναίκα που είχε κρύψει μια βόμβα κάτω από τα ρούχα της, πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό και ανατινάχθηκε έξω από την πράσινη ζώνη, κοντά σε μία από τις μεγαλύτερες πύλες της αυστηρά φρουρούμενης περιοχής, την ώρα που πολλοί εργαζόμενοι πήγαιναν στην εργασία τους.Από την επίθεση, που σημειώθηκε κοντά στη ζώνη της πόλης στην οποία στεγάζονται το ιρακινό κοινοβούλιο, κυβερνητικές υπηρεσίες, η πρεσβεία των ΗΠΑ και ξένες διπλωματικές αποστολές, τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι, ανακοίνωσε η αστυνομία.Το συγκεκριμένο σημείο ελέγχου φρουρείται από στρατιώτες του ιρακινού στρατού, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί εντός της πράσινης ζώνης, αλλά, σε άλλο οδόφραγμα.

    Νωρίτερα, βομβιστικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος που ήταν τοποθετημένος στην άκρη κεντρικής λεωφόρου εξερράγη κατά τη διέλευση λεωφορείου που μετέφερε εργαζόμενους του υπουργείου Εμπορίου στη συνοικία Νέα Βαγδάτη, στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 7, ανακοίνωσαν η αστυνομία και νοσοκομειακές πηγές.Τα θύματα από την βομβιστική αυτή επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη ήταν στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Στους νεκρούς συγκαταλέγεται κι ένα 10χρονο κοριτσάκι, διευκρίνισε η αστυνομία αναφέροντας ότι τα πτώματα βρέθηκαν απανθρακωμένα από την έκρηξη.

    Είδηση: 15894

    [09] Βενεζουέλα: νίκη των υποψηφίων του κόμματος του Τσάβες

    Νικητές σε τουλάχιστον 17 από τις 22 μάχες για την ανάδειξη κυβερνητών στη Βενεζουέλα αναδείχθηκαν οι υποψήφιοί του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) του Προέδρου της χώρας Ούγο ΤσάβεςΗ αντιπολίτευση κέρδισε ωστόσο δύο από τα μεγαλύτερα διοικητικά διαμερίσματα της χώρας καθώς και στην πρωτεύουσα Καράκας. Σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή έφθασε το 65,45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό που "αντιπροσωπεύει μια πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές από ό,τι τα τελευταία χρόνια", όπως δήλωσε η πρόεδρός της, Τιμπίσαϊ Λουσένα.

    Λίγο μετά τις 23:00 τοπική ώρα (05:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) η εθνική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για 20 θέσεις κυβερνητών, με το 97,67% των ψήφων καταμετρημένο.

    Η αντιπολίτευση κέρδισε τρεις θέσεις κυβερνητών, έναντι δύο που κατείχε, με σημαντικότερες αυτή στη Σούλια, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας, στο βορειοδυτικό της τμήμα, και στην Μιράντα, την δεύτερη πολυπληθέστερη. Ακόμη, κέρδισε στο Καράκας.

    Στην Μπαρίνας, από όπου κατάγεται ο Πρόεδρος, ο αδελφός του Αντάν Τσάβες προηγείτο με 49,63% του Χούλιο Σέζαρ Ρέγιες, απερχόμενου δημάρχου και πρώην μέλους της συμμαχίας του Τσάβες, με 44,58% των ψήφων. Στην επαρχία το θώκο του κυβερνήτη είχε ο πατέρας του Τσάβες.

    Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε αναγάγει τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα για την Προεδρία του. "Διακυβεύεται το μέλλον της επανάστασης, το μέλλον του σοσιαλισμού, της Βενεζουέλας, της επαναστατικής Κυβέρνησης και του Ούγο Τσάβες", είχε πει.

    Η αντιπολίτευση, οι ελπίδες της οποίας αναπτερώθηκαν μετά την ήττα του Τσάβες στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 2007 για την προώθηση σημαντικών συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, θεωρούσε πέραν από δοκιμασία των δυνάμεών της τη χθεσινή ψηφοφορία ως την έναρξη "ενός μαραθωνίου προς την ελευθερία".

    Χθες το μεσημέρι ο Τσάβες διαβεβαίωσε ότι η ψηφοφορία διεξαγόταν ομαλά και υποσχέθηκε να σεβαστεί "τη φωνή του έθνους".

    Δύο θέσεις κυβερνητών -στο Καραμπόμπο και την Τασίρα- δεν έχουν κριθεί και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15893

    [10] Τα βρήκαν Τζάκσον και πρίγκιπας του Μπαχρέιν

    Σε εξωδικαστική συμφωνία κατέληξε ο Μάικλ Τζάκσον με τον πρίγκιπα του Μπαχρέιν, ο οποίος τον κατηγορούσε για αθέτηση συμβολαίου και του ζητούσε αποζημίωση ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του Αμερικανού τραγουδιστή.Ο 50χρονος pop-star δεν θα παραστεί τελικώς στο δικαστήριο του Λονδίνου που επρόκειτο να εκδικάσει σήμερα η εν λόγω υπόθεση, αν και είχε αφήσει να εννοηθεί νωρίτερα ότι θα πήγαινε στο δικαστήριο για να καταθέσει."Την ώρα που ο κ. Τζάκσον ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του για το Λονδίνο οι νομικοί εκπρόσωποί του τον συμβούλευσαν να ματαιώσει το ταξίδι επειδή οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία", είπε η εκπρόσωπος.Ο Σεΐχ Αμπντάλα μπιν Χάμαντ αλ-Χαλίφα, δεύτερος γιος του βασιλιά του Μπαχρέιν, υποστήριζε ότι ο Τζάκσον δεν τήρησε το συμβόλαιό του, βάση του οποίου θα έπρεπε να ηχογραφήσει ένα νέο δίσκο, να γράψει την αυτοβιογραφία του και να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο.Επίσης, του ζητούσε 7 εκατομμύρια δολάρια για τα νομικά έξοδα, για τα ταξίδια και για άλλα έξοδα που έκανε ο πρίγκιπας για αυτόν το 2005 και το 2006.

    Είδηση: 15892


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 November 2008 - 9:53:38 UTC