Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Παπανδρέου στη διεθνή διάσκεψη της ΓΣΕΕ
  • [02] Νέες καταθέσεις στην εξεταστική για το Βατοπαίδιο
  • [03] Σε σκληρή γλώσσα ο Αλαβάνος
  • [04] Σχηματίζει κυβέρνηση-Δέχεται απειλές από Αλ Κάιντα
  • [05] Χριστουγεννιάτικο δώρο ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Γκόρντον Μπράουν
  • [06] Χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια - ακριβό το πλαστικό χρήμα
  • [07] Βολές Παπαρήγα κατά πάντων

    [01] Ομιλία Παπανδρέου στη διεθνή διάσκεψη της ΓΣΕΕ

    Η αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και του τραφικινγκ είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στη διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας προσώπων που διοργανώνει η ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το κόμμα του έχει συγκεκριμένες προτάσεις και ζήτησε την κινητοποίηση όλων, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση πως έχει ρόλο παρατηρητή στο θέμα . Ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε και στην διεθνή οικονομική κρίση επισημαίνοντας ότι χρειάζονται πολιτικές ανάπτυξης οι οποίες θα εμπεδωθούν σ΄όλες τις χώρες προκειμένου ν' αρχίσει η ανάκαμψη. Ταυτόχρονα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει δίπλα στις πολιτικές ανάπτυξης, ρύθμιση και έλεγχος στην αγορά, διαφάνεια και δημοκρατικός έλεγχος.

    "Το τραφικινγκ είναι ένα δουλεμπόριο, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στη χειρότερη μορφή, ακύρωση στην πράξη κάθε δημοκρατικού και κοινωνικού αγώνα που έχει καταφέρει το Εργατικό Κίνημα τις τελευταίες δεκαετίες, αν θέλετε, και τον τελευταίο αιώνα, επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου ο οποίος όπως είπε στην Ελλάδα το πρόβλημα εντοπίζεται στην ανυπαρξία ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου.

    "Και ο νόμος του 2002, και ο μεταναστευτικός νόμος του 2005, εξασφαλίζουν τόσο την προστασία, όσο και την αρωγή των θυμάτων των εγκλημάτων αυτών. Αλλά χρειάζεται η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους", τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει μόνο το ρόλο του παρατηρητή.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών, και σε ό,τι αφορά το δικαίωμα ακόμα και απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας. Αυτά, ως μέτρα διασφάλισης μιας ευνομούμενης Πολιτείας, που προστατεύει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτό τον τόπο.

    Αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, την χαρακτήρισε ως ένα ακόμα παράδειγμα της ανισότητας, διότι όπως εξήγησε έχει ως αίτιο τη δυνατότητα που έχουν οι λίγοι να συγκεντρώσουν τεράστιο πλούτο και τεράστια εξουσία στα χέρια τους και με αυτό τον τρόπο να καταφέρνουν να αποτρέπουν κάθε κανονισμό, κάθε εποπτεία και κάθε ρύθμιση της αγοράς.

    "Χωρίς εποπτεία, χωρίς ρύθμιση, χωρίς διαφάνεια, το σύστημα έφτασε σε ένα αδιέξοδο από την απληστία και την κερδοσκοπία και, βεβαίως, έφτασε και στην κρίση, στο κραχ', σημείωσε και συμπλήρωσε "ότι η κρίση αυτή αποτελεί κυρίαρχα και πρόβλημα δημοκρατίας, μιας νέας ανακατανομής πολιτικής εξουσίας, που στερεί από τον πολίτη σε κάθε χώρα, αλλά και παγκοσμίως, το δικαίωμα να ελέγχει επιτέλους την εξουσία με διαφάνεια, να συμμετέχει, να ακούγεται η φωνή του και βεβαίως να προστατεύει τα δικαιώματά του".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης, χρειάζεται η διαμόρφωση εργαλείων, θεσμών, σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα ελέγχονται δημοκρατικά, την προστασία των βασικών δικαιωμάτων παγκοσμίως, την επένδυση σημαντικών ποσών στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης που όπως εκτίμησε λόγω της κρίσης, θα οξυνθεί.

    "Πρέπει να χτυπήσουμε την αντίληψη, ότι μπορεί κανείς ασύδοτα και αυθαίρετα να κινείται σε μια παγκόσμια πια κοινωνία, να βάλουμε νόμους, αρχές, αξίες, ώστε να φτιάξουμε ευνομούμενη πολιτεία σε κάθε χώρα, αλλά και έναν ευνομούμενο πλανήτη", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και έκανε έκκληση για κινητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για να μπορεί να υπάρξει διαφορετική πορεία.

    Είδηση: 15877

    [02] Νέες καταθέσεις στην εξεταστική για το Βατοπαίδιο

    Με νέες καταθέσεις συνεχίζει το απόγευμα τις εργασίες της, η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπαιδίου, στην οποία χθες κατέθεσαν οι δύο συνεταίροι του επιχειρηματία Πολέμη που αγόρασε το ολυμπιακό ακίνητο. Οι κύριοι Τζανής και Θεοδωρακόπουλος είπαν ότι έδωσαν τα 41 εκ. ευρώ και τη δωρεά των 9 εκ. στον εκπρόσωπο της Μονής και πρόεδρο της οφ-σορ εταιρείας "Ρασαντέλ" Άθω Κοιρανίδη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αγορά του ακινήτου.

    Το ρόλο του Κυπρίου επιχειρηματία Άθου Κοιρανίδη, ως οικονομικού διαχειριστή της Μονής Βατοπαιδίου, επιβεβαίωσαν στην κατάθεσή τους ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, οι μέτοχοι της εταιρείας NOLIDEN που αγόρασε το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, Σπύρος Τζανής και Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

    Μετά βεβαιότητος ο νευροχειρούργος Σπύρος Τζανής και πιο επιφυλακτικός ο χημικός μηχανικός Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, υπέδειξαν τον Άθω Κοιρανίδη, ως τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε ο τελικός αποδέκτης στην Κύπρο, των δύο εμβασμάτων της NOLIDEN για το ολυμπιακό ακίνητο ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ και την "δωρεά υπό όρους", ύψους 9 εκ. ευρώ.

    Οι δύο μάρτυρες μαζί με τον επιχειρηματία Σπύρο Πολέμη είχαν ως στόχο να ιδρύσουν στο ολυμπιακό ακίνητο πρότυπο νοσοκομείο.

    Κατά τις διαπραγματεύσεις για την αγορά του ακινήτου, η Μονή ενημέρωσε τους δύο άνδρες για τις μελλοντικές δραστηριότητες ενός κοινωφελούς Ιδρύματος που επρόκειτο να δημιουργήσει στο Γραμματικό.

    Για να μην χαλάσει η συμφωνία για την αγορά του ολυμπιακού ακινήτου η NOLIDEN, διαβεβαίωσαν προφορικά τους εκπροσώπους της Μονής πως θα προέβαινε σε μία δωρεά υπό τον όρο ότι θα συμμετείχε στην κατασκευή και διαχείριση του Ιδρύματος.

    Κληθείς να σχολιάσει το ύψος της τιμής για την αγορά του ολυμπιακού ακινήτου, ο κος Τζανής απάντησε πως αν και η τιμή πώλησης του ακινήτου ήταν υψηλή εξυπηρετούσε τα σχέδια της εταιρείας.

    "Γνωρίζαμε πως δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτήριο, αλλά ξέραμε πως η αλλαγή της χρήσης στην περιοχή, ήταν εφικτή. Αν πάλι δεν γινόταν νοσοκομείο, θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο: Για να το φτιάχναμε από την αρχή θα χρειάζονταν πέντε χρόνια, οπότε αγοράζοντας το κτήριο, θα ήμασταν 5 χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό", τόνισε.

    Ο κ. Τζανής διαβεβαίωσε επίσης κατηγορηματικά πως δεν υπήρχε η παραμικρή εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην διαδικασία απόκτησης του ολυμπιακού ακινήτου από πλευράς τους.

    Είδηση: 15875

    [03] Σε σκληρή γλώσσα ο Αλαβάνος

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Εφ' όλης της ύλης μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος μίλησε σε συγκέντρωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εικόνα που δίνουν σήμερα το Άγιο Όρος και η Θεσσαλονίκη, με την εμπλοκή προσώπων στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε σε σκληρή γλώσσα τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε, "μετέτρεψαν τη χώρα σε πεδίο σκανδάλων", αναφέρθηκε στα προβλήματα των φυλακών, αλλά και στην οικονομική κρίση και επανέλαβε ότι η λύση είναι η στροφή των πολιτών στις προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς.

    Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι βάζουν εμπόδια στη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και είπε χαρακτηριστικά ότι "διακωμωδούν" και "εξευτελίζουν" τη διαδικασία όταν δεν τους είναι χρήσιμη.

    "Κάνουν το Άγιο Όρος να έχει μια εικόνα σαν να είναι Σόδομα και Γόμορρα του σημερινού καπιταλισμού, από οίκος του Θεού σε οίκο εμπορίου. Βλέπουμε τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης να έχει ως εξομολόγο τον αρχιυπεύθυνο του σκανδάλου, τον επικεφαλής της Μονής Βατοπαιδίου. Και βλέπουμε τους μεγαλοεργολάβους, που είναι μπλεγμένοι στο σκάνδαλο των ανταλλαγών, να έχουν ως εξομολόγο τον εκπρόσωπο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί αυτή η εικόνα, γιατί αυτή η παρακμή", αναρωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος.

    Με αφορμή το πρόβλημα των φυλακών και τα αιτήματα των κρατουμένων σε αυτές, ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε: "Ανοίξτε τις πόρτες των Φυλακών, να βγουν οι κρατούμενοι εκείνοι οι οποίοι μπορούν, με την κοινωνική στήριξη, να σταθούν, ειδικά οι νέοι και οι ανήλικοι. Αφήστε ανοιχτές τις πόρτες να μπει μέσα ο Εφραίμ και η παρέα του από τη Θεσσαλονίκη και από τις άλλες περιοχές, οι οποίοι δυναστεύουν τη χώρα".

    Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι δεν της αξίζει αυτή τη τύχη. "Κι αν κατάφερε να γίνει συμπρωτεύουσα επί Ν.Δ. η Θεσσαλονίκη, έγινε συμπρωτεύουσα στα θέματα των σκανδάλων, της διαφθοράς και του τέλματος που υπάρχει στη χώρα μας", τόνισε και παρατήρησε: "Αντί να υπάρχει στην πόλη μια συμμαχία για την ανάπτυξη και την πρόοδο, βλέπουμε μια συμμαχία εκβιαστών, εκβιαζομένων, εργολάβων, πολιτευτών του δικομματισμού, παπάδων που ξεφτιλίζουν το Ευαγγέλιο, μοναχών γιάπηδων, οφ σορ εταιριών, εφοπλιστών. Αυτή είναι η δική τους Θεσσαλονίκη. Είναι μια Θεσσαλονίκη και μια Μακεδονία που την κάνουν κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωσή τους. Τίποτε δεν έμεινε όρθιο".

    Για την κυβέρνηση της Ν.Δ. ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "η κατάρρευση της είναι χωρίς επιστροφή", ενώ για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως η παλιά συνταγή της επαναφοράς του για μια ακόμη φορά στην εξουσία δεν μπορεί να είναι η απάντηση.

    Η λύση είναι Αριστερά, σημείωσε και δήλωσε πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα γίνει κόμμα θεατής, ή κόμμα που ενδιαφέρεται για τις καρέκλες της εξουσίας, δεν θα γίνει "τσόντα" του δικομματισμού, ούτε κόμμα των γραφείων. Επισήμανε, ακόμα, ότι "κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι πέρασε η «χρυσή περίοδος» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α", διότι το μήνυμά του είναι ισχυρό. Δίνει αγώνες και φέρνει αποτελέσματα.

    Στους πολίτες που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και ζητούν συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥ.ΡΙΖ.Α για να φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνέστησε στα μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α να μην στέκονται απέναντί τους σαν εισαγγελείς. Να συζητούν μαζί τους, να τους εξηγούν ότι έκαναν το πρώτο βήμα κατανοώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση από το δικομματισμό και να τους καλούν στους αγώνες με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

    Άσκησε επίσης κριτική στο ΠΑΣΟΚ διότι αρνήθηκε να ψηφίσει πρόταση νόμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για διάκριση των ρόλων του Κράτους και της Εκκλησίας, στο πλαίσιο του Συντάγματος.

    Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης παρατήρησε πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σερβίρει "μπαγιάτικο πιάτο" μέτρων που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ και απέτυχαν. Για το ΠΑΣΟΚ που έχει ταχθεί υπέρ του σχεδίου του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν είπε ότι στην ουσία είναι το ίδιο με τα μέτρα της κυβέρνησης και ότι στη Βρετανία το σχέδιο Μπράουν δεν έφερε αποτελέσματα.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από γυναίκα κρατούμενη στις Φυλακές Διαβατών. Η φωνή της ακούστηκε από τα ηχεία και η κρατούμενη αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις Φυλακές και τα αιτήματα τους, ενώ ευχαρίστησε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τη συμπαράσταση.

    "Οσο υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους στα κολαστήρια και τα «εξπρές του μεσονυχτίου» των Φυλακών, θα είμαστε δίπλα τους", τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

    Πηγές: NET 105.8, AΠΕ

    Είδηση: 15879

    [04] Σχηματίζει κυβέρνηση-Δέχεται απειλές από Αλ Κάιντα

    Τη λίστα των κυβερνητικών στελεχών που θα τον πλαισιώσουν συμπληρώνει αυτές τις ημέρες ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, βρήκε στο πρόσωπο του Ρόμπερτ Γκιμπς το νέο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Την ίδια ώρα ο νούμερο 2 στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αιμάν Αλ Ζαουάχρι με ηχητικό μήνυμα απειλεί τον Ομπάμα και τον προειδοποιεί να μην ακολουθήσει πολιτική ίδια με του προκατόχου του.

    Ο Ρόμπερτ Γκιμπς θα είναι ο νέος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο 37χρονος από το 'Αρκανσο, στη μακρά και δύσκολη προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα για την προεδρία των ΗΠΑ, συνόδευσε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών σε όλα τα ταξίδια του, ως διευθυντής επικοινωνίας και εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα.

    Επίσης μετείχε στην ομάδα Ομπάμα κατά την προεκλογική εκστρατεία για τη Γερουσία το 2004 και την ίδια χρονιά ήταν εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Τζον Κέρι στην εκστρατεία του για την προεδρία των ΗΠΑ.Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε επίσης τον Τίμοθυ Γκάιτνερ ως υπουργό Οικονομικών και το Λώρενς Σάμερς ως διευθυντή του εθνικού συμβουλίου για την οικονομία του Λευκού Οίκου.

    Η επιλογή των δύο βετεράνων της κυβέρνησης Κλίντον, που τυγχάνουν εκτίμησης στην Ουώλ Στρητ, έχει στόχο να καθησυχαστούν οι αγορές,. Ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει τους διορισμούς τους σε συνέντευξη Τύπου αύριο Δευτέρα.

    Οι μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη του 6% την Παρασκευή όταν διέρρευσε η πληροφορία πως ο Γκάιτνερ, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, θα αναλάβει το θώκο.

    Οι δύο άνδρες θεωρούνταν ως οι επικρατέστεροι για το θώκο του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο ο Ομπάμα επέλεξε να τους αξιοποιήσει μαζί.

    Κι ενώ το επιτελείο του Ομπάμα σιγά, σιγά σχηματίζεται, ο Αιμάν Αλ Ζαουάχρι, με νέο ηχητικό μήνυμα προειδοποιεί τον Ομπάμα να μην ακολουθήσει την πολιτική του Μπους στο θέμα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, διαφορετικά θα αποτύχει.

    Τον κατηγορεί για εύνοια προς τους Ισραηλινούς κι ότι είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που ήταν ο Μάλκολμ Χ

    "Αντιπροσωπεύεις το ακριβώς αντίθετο από αξιότιμους αφροαμερικανούς όπως ο Μάλκολμ Χ. Στο πρόσωπο σου όπως και σε αυτό του Κόλιν Πάουελ, της Ράις και των ομοίων σας, επιβεβαιώνονται τα λόγια του Μάλκολμ Χ που μιλούσε για τους νέγρους του σπιτιού", σημειώνει σο μήνυμά του.

    Πρόκειται για υποτιμητικό όρο που είχε χρησιμοποιήσει ο Μάλκολμ Χ. Με αυτόν δείχνει την αντίθεση ανάμεσα στους νέγρους του χωραφιού και αυτούς του σπιτιού που υπηρετούσαν πιστά τους λευκούς αφέντες τους.

    Είδηση: 15873

    [05] Χριστουγεννιάτικο δώρο ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Γκόρντον Μπράουν

    Στο Περού, με γενικόλογες εξαγγελίες και χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις, οι ηγέτες των 21 χωρών του Φόρουμ Ασίας - Ειρηνικού αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να περάσει από τα λόγια στην πράξη. Πρόωρο "χριστουγεννιάτικο δώρο" στους καταναλωτές ετοιμάζεται να κάνει τη Δευτέρα ο Γκόρντον Μπράουν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση κατά 2,5% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας.

    Μείωση του ΦΠΑΤις τελευταίες τροποποιήσεις εξετάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός για τις οικονομικές εξαγγελίες του, τις κρισιμότερες της τελευταίας δεκαετίας, όπως τις χαρακτηρίζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Στο επίκεντρο του σχεδίου τόνωσης της βρετανικής οικονομίας, που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, φέρεται ότι θα είναι η πρόσκαιρη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 17,5% στο 15%, μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ασθενέστερους και φοροελαφρύνσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Το χριστουγεννιάτικο δώρο στους καταναλωτές αναμένεται ότι θα κοστίσει περίπου 14 δισ. ευρώ. Το σύνολο του κόστους για την κυβέρνηση θα καλυφθεί με δανεισμό, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια στερλίνες. Όμως το επιτελείο του Γκόρντον Μπράουν φέρεται έτοιμο να ριψοκινδυνεύσει, για να εφοδιαστεί η αγορά με ζεστό χρήμα και να ενισχυθεί η εθνική οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση.

    "Η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή. Χρειαζόμαστε έγκαιρη δράση τώρα, προκειμένου να αποφύγουμε μόνιμες βλάβες" δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Στη Λίμα του Περού, αντιθέτως, οι 21 ηγέτες του Φόρουμ Ασίας και Ειρηνικού απέφυγαν τις τολμηρές κινήσεις. Τάχθηκαν υπέρ της μεταρρύθμισης των διεθνών δανειοδοτικών ιδρυμάτων και κατά του προστατευτισμού της αγοράς, αλλά δεν είχαν καμία καινούρια πρόταση για να αποτραπεί η βαθιά ύφεση. Απλώς αρκέστηκαν στη δέσμευση να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την από κοινού αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης.

    Είδηση: 15889

    [06] Χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια - ακριβό το πλαστικό χρήμα

    Ενάμιση και πλέον έτος μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα επιτόκια στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα στα ελληνικά νοικοκυριά παρέχονται από τα ελκυστικότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων μεταξύ των 14 κρατών μελών, ενώ όσον αφορά στην καταναλωτική πίστη τα ονομαστικά επιτόκια είναι κάτω του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το λεγόμενο "πλαστικό χρήμα" στη χώρα μας πληρώνεται ακριβά.

    Με τα πιο χαμηλά επιτόκια στεγαστικής πίστης μεταξύ των 14 κρατών μελών της Ευρωζώνης δανείστηκαν τα ελληνικά νοικοκυριά το Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, το επιτόκιο είναι 5,46%, την ώρα που στην Γαλλία είναι 5,35%, στο Λουξεμβούργο 6,17% και στην Σλοβενία 7,05%.

    Στην καταναλωτική πίστη, με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο για ένα χρόνο, δανειζόμαστε φθηνότερα από την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά ακριβότερα από την Γερμανία. Αναλυτικά τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων:

    -Ελλάδα 8,73% -Ισπανία 11,87% -Ιταλία 10,47% -Γερμανία 6,08%

    Η Ελλάδα δανείζει στους κατόχους πιστωτικών καρτών με επιτόκιο από 16,1% έως 21,8%, Αναλυτικά:-Ελλάδα 16,1% έως 21,8%, -Ηνωμένο Βασίλειο από 14,9% έως 27,9%, -Πορτογαλία από 21,65% έως 24,4% και -Γερμανία με 18,63%.

    Οι Έλληνες πάντως χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες σε μικρότερο βαθμό από ότι οι άλλοι πολίτες της ευρωζώνης, με 10 συναλλαγές κατα μέσο όρο τον χρόνο έναντι δεκατριών, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πραγματοποιούν όμως αγορές με ελαφρώς υψηλότερη αξία ανά συναλλαγή σε ετήσια βάση με μέσο όρο 105 ευρώ, έναντι 83,3 ευρώ των άλλων Ευρωπαίων.

    Ανοιχτά δάνεια και μεταφορές πληρώνονται ακριβά. Έχουμε το υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη 15,15%, ακολουθεί η Ιρλανδία με 13,98% και το φθηνότερο του είδους, στην Κύπρο 7,43%.

    Είδηση: 15888

    [07] Βολές Παπαρήγα κατά πάντων

    Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από την Σπάρτη η γγ του ΚΚΕ με αφορμή την οικονομική κρίση. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι τα δυο μεγάλα κόμματα αποτελούν εναλλακτική δύναμη σωτηρίας για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ άσκησε σκληρή κριτική και στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι σιγοντάρει την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Για το ΛΑΟΣ είπε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί είτε με τη ΝΔ είτε με το ΠΑΣΟΚ.

    Πυρά κατά πάντων εξαπέλυσε από τη Σπάρτη η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η γγ του ΚΚΕ σε ομιλία της σε εκδήλωση για τα 90 χρόνια του κόμματος εκτίμησε ότι η παγκόσμια κρίση θα φέρει σοβαρά πλήγματα στους εργαζόμενους αλλά και στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και χαρακτήρισε ως εναλλακτικές δυνάμεις σωτηρίας του κεφαλαίου τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

    "Πέθανε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης. Το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο αναγορεύεται στο νέο μοντέλο διαχείρισης. Όταν μας λένε ότι πρέπει να φύγει η ΝΔ όσο γίνεται πιο γρήγορα, ένα πράγμα εννοούν, να ξαναγίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ γιατί τάχα συνιστά την απάντηση στην αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία, γιατί τάχα θα ξαναζήσουμε στιγμές που λεγόμενου κοινωνικού κράτους." , τόνισε χαρακτηριστικά καυτηριάζοντας παράλληλα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη κρίση.

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως πάντα είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο, φτερό στον άνεμο κυριολεκτικά" είπε και συμπλήρωσε: Αυτήν την κρίσιμη ώρα αποκαλύπτονται πολλά. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις προτάσεις του ΣΕΒ. Και ο ΣΕΒ δεν έχει σε τίποτε να φοβηθεί από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε επίσης ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, βλέποντας την φθορά της κυβέρνησης, άλλαξαν συμπεριφορά και στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.

    "Με πλάγιους τρόπους και κυρίως με τα διατεταγμένα ή νεοστρατολογημένα παπαγαλάκια επιχειρούν να πείσουν το λαό ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εναλλακτική λύση. Ότι μπορεί η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση να αποδειχθεί κοινωνικότερη από την φιλελεύθερη" είπε.

    Ταυτόχρονα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως όση κριτική και αν κάνει στο ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα σιγοντάρει την επιστροφή του στην κυβέρνηση, αφήνοντας σκοπίμως ανοικτό το θέμα για το πότεθα πει το μεγάλο ναι στην είσοδό του στην κυβέρνηση.

    Από τα πυρά της δεν ξέφυγε και ο ΛΑΟΣ, που όπως είπε δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί είτε με τη ΝΔ είτ με το ΠΑΣΟΚ, για να μπει στην κυβέρνηση.

    "Η ΝΔ αποδείχθηκε εναλλακτική δύναμη της φθοράς του ΠΑΣΟΚ, και τώρα το ΠΑΣΟΚ λανσάρεται ως εναλλακτική δύναμη της φθοράς της ΝΔ. Και τα δύο κόμματα καθένα στην ώρα του αποδεικνύεται εναλλακτική δύναμη σωτηρίας για το σύστημα, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, τόνισε η κ. Παπαρήγα και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνταχθούν με τα δυνάμεις του ΚΚΕ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες πολιτικές διεργασίες που μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια νέες πολιτικές δυνάμεις ριζοσπαστικές διατεθειμένες να συγκρουστούν σε όλα τα μέτωπα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

    Είδηση: 15876


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 November 2008 - 17:52:42 UTC