Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βατοπαίδι: Μετωπική κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ
  • [02] Διάσκεψη κατά της εμπορίας ανθρώπων
  • [03] Κίνα: Ακόμα χίλια νήπια νοσηλεύονται λόγω μελαμίνης
  • [04] Κάτω από 49 δολάρια το βαρέλι
  • [05] Ο Γερμανός δραπέτης του χαρτοκιβώτιου
  • [06] 42 τηλεοπτικοί σταθμοί αποκτούν συχνότητα ψηφιακής μετάδοσης
  • [07] Τέλος ο Τζορτζ Κλούνεϊ ζήτω ο Χιού Τζάκμαν
  • [08] Οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ από την Αθηνών-Λαμίας
  • [09] Διήμερο αφιερωμένο στο Γ. Κοίλιαρη
  • [10] Κρήτη: Συνελήφθησαν δύο αδέλφια για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας
  • [11] Προχωρά ο σχηματισμός της κυβέρνησης Ομπάμα
  • [12] Προκαταρκτική για την Ι.Μ. Τοπλού ζήτησε ο Σανιδάς
  • [13] Kατηγορίες του Ισραήλ, σε βάρος του Ιράν

    [01] Βατοπαίδι: Μετωπική κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ

    Ντόμινο εξελίξεων στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η αποκάλυψη της συνάντησης του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωσταντίνου με το μάρτυρα στην υπόθεση, επιχειρηματία Πάπιστα, έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση, δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, να κάνει λόγο για τεράστιο ηθικό και πολιτικό θέμα. Σήμερα κατέθεσαν στην Εξεταστική, μεταξύ άλλων και η Ντίνα Κάνου φίλη της δικηγόρου Τάνιας Σωτηροπούλου, η οποία επιβεβαίωσε τη συνάντηση που είχαν με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ενώ κατέθεσε και ιδιόχειρο σημείωμα της Σωτηροπούλου με οδηγίες για την κατάθεσή της. Στο μεταξύ, την Παρασκευή διαβιβάζονται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών στην Εξεταστική τα στοιχεία δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων της Μονής Βατοπαιδίου συνολικού ποσού 67 εκ.ευρω που είχε διαταχθεί από τον Εισαγγελέα κ. Κολιούση. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης,κατέθεσε ο επιχειρηματίας Μ. Καραμπέρης.

    Σφοδρή αντιπαράθεση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε λόγο για τεράστιο πολιτικό και ηθικό θέμα, αφού, όπως σημείωσε, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του κ. Γ. Παπανδρέου - ήταν ενήμερο για την ύπαρξη ενός dvd εκβιασμού.

    "Αντί να πάει να πει όσα στοιχεία έχει στον εισαγγελέα - υπενθυμίζω ότι είναι και βουλευτής - αποκρύπτει όσα ξέρει για πολύ καιρό, για δύο μήνες. Συγκατανεύει, στην κλήτευση μαρτύρων που αποδεικνύεται ότι είναι ψευδομάρτυρες, ότι ανήκουν σε περίεργο εσμό ανθρώπων, που έχουν άμεση σχέση με το dvd του εκβιασμού", ανέφερε ο κ. Αντώναρος.

    Με αφορμή άλλη ερώτηση χαρακτήρισε ουσιαστικό το χθεσινό ερώτημά του τι συνδέει τον κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Πάπιστα και σημείωσε ότι περιμένει απάντηση, επισημαίνοντας "κοινή ένοχη σιωπή" των δύο ανδρών.

    Κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Παπακωνσταντίνου πως παρ' ότι γνώριζε, το χρησιμοποίησε και πολιτικά με στόχο να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και φέρνοντας ως παράδειγμα ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στις 18 Νοεμβρίου, σημείωσε ότι εκεί έκανε αναφορές στο dvd, χωρίς να λέει ότι ήξερε για την ύπαρξή του, προσπαθώντας να ταυτίσει αυτά τα πρόσωπα με το χώρο της ΝΔ.

    "Μήπως προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στη ΝΔ, γιατί έχουν τη φωλιά τους λερωμένη;", αναρωτήθηκε και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ψάξει με ποιους κομματικούς σχηματισμούς είχαν διασυνδέσεις ορισμένα από αυτά τα άτομα. Παράλληλα, έκανε λόγο για απύθμενη υποκρισία και πολιτική κακοβουλία χωρίς όριο και δήλωσε πως δεν γνωρίζει να έχει γνώση οποιοδήποτε στέλεχος της ΝΔ για αυτό το υλικό.

    Ερωτηθείς, εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση για τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι προφανώς μετείχε ο ίδιος στην οργάνωση των μαρτύρων, που κάλεσαν κάποιοι στην Εξεταστική Επιτροπή και με οργανωμένες ερωτήσεις οδήγησαν σε συγκεκριμένες απαντήσεις.

    Ο κ. Αντώναρος ρωτήθηκε και αν το θέμα αγγίζει τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. "Εγώ θέτω το ερώτημα. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Παπανδρέου; Ούτε αφού έκανε την κατάθεσή της η αποδεδειγμένα αναξιόπιστη μάρτυρας κα Σωτηροπούλου και αφού έσπευσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιχαίρουν; Ούτε τότε δεν ήξερε για το dvd του εκβιασμού που έχει ομολογήσει ότι γνώριζε ο εκπρόσωπός του;", αναρωτήθηκε.

    Για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζοντας ότι είχε υποδείξει στον κ. Πάπιστα να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επιχειρηματίας.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 διέψευσε ότι υπάρχει ζήτημα υποβολής παραίτησης του εκπροσώπου του κόμματος και επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η συνάντηση Παπακωνσταντίνου- Πάπιστα δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας. Μίλησε, τέλος, για σπείρα που οργάνωσε μια παράνομη ανταλλαγή ακινήτων του ελληνικού δημοσίου.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε κόλαφο για τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και για το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι γνώριζαν για το βίντεο μήνες τώρα και το απέκρυπταν από τον ελληνικό λαό. Ο κ. Ψωμιάδης επισήμανε πως ό,τι είχε να πει το είπε, ανέφερε ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν προβάλλουν την αλήθεια και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει στον εισαγγελέα όταν κληθεί να το κάνει.

    Ερωτηθείς για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν για τα οικόπεδα της Μονής Βατοπαιδίου στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Ψωμιάδης ανέφερε: "Η πολεοδομία έκανε πολύ σωστά το καθήκον της. Λειτουργούμε με νόμους και αποφάσεις. Όλα έγιναν νόμιμα".

    "Τα όσα καθημερινά αποκαλύπτονται αναδεικνύουν τη βαθιά σήψη που επικρατεί στο πεδίο που συναντιούνται και συναλλάσσονται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων τα κόμματα εξουσίας, μοναστήρια, επιχειρηματίες, οι μηχανισμοί του κράτους κλπ. Για μια ακόμα φορά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν ο καθένας να συγκαλύψει με κάθε τρόπο τις δικές του ευθύνες για το σκάνδαλο, αναδεικνύοντας, στο πλαίσιο της δικομματικής αντιπαράθεσης, μόνο τις ευθύνες του άλλου", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Για δυσοσμία που αναδύεται από το πολιτικό σύστημα και απέραντη τηλεοπτική χαβούζα, με ευθύνη του δικομματισμού, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνος μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τόνισε ότι η δυσκολία του θέματός απαιτεί σοβαρότητα αντιμετώπισης από τα κόμματα και από τα μέλη της Επιτροπής και κατηγόρησε τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι "συμπεριφέρονται -με διαφορετικές, βέβαια, ευθύνες το καθένα- όπως η Θύρα 7 ή η Θύρα 13, ανάλογα από το τι λέει, κάθε στιγμή, ο κάθε μάρτυρας".

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι, "είναι σημαντικό όλα αυτά να έρθουν στην επιφάνεια, παρά, κάτω από τη χώρα να λειτουργεί ένα τέλμα, στο οποίο θα μπορούσαμε να βουλιάξουμε όλοι. Και με αυτή την έννοια, το ότι όλα αυτά τα θέματα έρχονται σε επίγνωση του λαού είναι μια θετική προσφορά, για τη χώρα, του θεσμού της Εξεταστικής ".

    Χαρακτήρισε αρνητική για την εικόνα της Εξεταστικής την αποδοχή παράνομων προϊόντων η χρήση των οποίων αποτελεί κακούργημα και επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των διαδικασιών εξέτασης για υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη παρουσία ψευδομαρτύρων στην Εξεταστική είπε πως η αξιοπιστία της δεν εξαρτάται από κρούσματα του είδους, αλλά από το αξιόπιστο του πορίσματος.

    Αε ερώτηση σχετικά με την συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Πάπιστα, ο κ. Αλαβάνος απάντησε: "Εμείς πιστεύουμε ότι όλα ανεξαίρετα τα θέματα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, χωρίς την προσπάθεια βέβαια να αντλήσουμε ευκαιριακούς εντυπωσιασμούς. Επομένως, και αυτό το θέμα".

    "To θέμα του dvd δείχνει την σχέση και του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Βατοπεδίου - Παπίστα. Η εμπλοκή του δικομματισμού είναι πασιφανής. Φαίνεται ότι και το ΠΑΣΟΚ ...θέλει τον Ανδριανό του" σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλος .

    Νέες αποκαλύψεις από την Κάνου

    Η Ντίνα Κάνου φιλη της δικηγόρου Τάνιας Σωτηροπούλου καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή επιβεβαίωσε τη συνάντηση που είχαν με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    Έφερε μαζί της μια κασέτα που περιέχει τηλεφωνική συνομιλία της με την κ. Σωτηροπούλου, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την Επιτροπή, ενώ κατέθεσε και ένα ιδιόχειρο σημείωμα μιας σελίδας, που ισχυρίστηκε πως ήταν οι οδηγίες της κ. Σωτηροπούλου προς την ίδια ως προς το τί να πει στην Επιτροπή, και στο οποίο την προτρέπει να υποστηρίξει πως δεν μπορεί όσο και να προσπαθεί, να θυμηθεί αν αναφέρθηκε το όνομα του Πρωθυπουργού στη συνάντηση.

    Ακόμη η κ. Κάνου υποστήριξε ότι την ημέρα της κατάθεσης της κ. Σωτηροπούλου στην Εξεταστική, της τηλεφώνησε ο κ. Κουκουβίνος ο οποίος της είπε πως είναι ευκαιρία να βγάλουν πολλά λεφτά.

    Την Παρασκευή αναμένεται να διαβιβαστούν στη Βουλή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκο Καρούτσο οι καταθέσεις που έλαβαν οι δύο εισαγγελείς Εφετών αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.

    Στην Επιτροπή προσήλθαν και οι βουλευτές της ΝΔ Χαλκιδικής Αθηναίος Φλωρίνης και Γιώργος Βαγιωνάς, αλλά και ο Σ. Πολέμης, μεγαλομετόχου της εταιρείας Noliden, που αγόρασε το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες.

    Ο κ. Πολέμης είπε πως ενδιαφερόταν με τους συνεταίρους να επενδύσει στη δημιουργία νοσοκομείου και πως το Μάρτιο του 2008 έμαθε πως υπήρχε ένα κατάλληλο ακίνητο κάπου στην Αθήνα, αλλά και κάποιες συζητήσεις με τη Μονή Βατοπεδίου, που είχε δημιουργήσει ένα κοινωφελές ίδρυμα με στόχο και τη δημιουργία ενός κέντρου αποκαταστάσεως αναπήρων.

    Μία εβδομάδα αργότερα, οι συνεταίροι του κ Τζανής και Θεοδωρακόπουλος, του ανακοινώσαν πως συμφώνησαν με τη Μονή, να της δώσουν 9 εκ. ευρώ δωρεά, υπό την προϋπόθεση ότι, μετά τη δημιουργία του κέντρου αποκατάστασης, η εταιρεία Noliden θα γινόταν διαχειρίστριά του εντός δύο ετών - διαφορετικά το τίμημα θα επέστρεφε. Στις 15 Μαΐου, ο επιχειρηματίας κατέβαλε στη Μονή, το τίμημα των 41 εκ. ευρώ για το ολυμπιακό ακίνητο και των 9 εκ. ευρώ για τη δωρεά, "χωρίς ωστόσο η μία υπόθεση να σχετίζεται με την άλλη".

    Ο κος Πολέμης, αγνοούσε ότι το ακίνητο δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτήριο χωρίς να υπάρξει αλλαγή της χρήσης του. όπως είπε: "μου ελέχθη ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικό κέντρο, ή οτιδήποτε". Ούτε καν αυτοψία δεν είχε πραγματοποιήσει πριν την καταβολή του τιμήματος αγοράς του, δεν ήταν παρών στην υπογραφή του συμβολαίου ενώ για τη "δωρεά υπό όρους" που έκανε, δεν υπήρχε η παραμικρή γραπτή συμφωνία: "Υπήρχε μία προφορική συμφωνία, η οποία επαληθεύτηκε την άλλη μέρα, όταν έγινε η αποδοχή δωρεάς, όπου μου εστάλη επιστολή που έγραφε λεπτομερώς και τους όρους". Ούτε στην Εφορία δηλώθηκε η πράξη, αφού ο κ. Πολέμης δεν είχε συμβουλευθεί δικηγόρους.

    ''Business plan δεν προλάβαινε να γίνει, τη νομική υπόσταση του ακινήτου και τα τεχνικά δεδομένα του δεν τα ελέγξατε, τα 9 εκ. ευρώ πού πήγαν και πώς θα επιστρέψουν, δεν τα ελέγξατε. Από πού όλη αυτή η εμπιστοσύνη;" ρώτησε ο Μανώλης Βολουδάκης (ΝΔ)

    "Τι να σας πω; Δεν έχω απάντηση. Με εμπιστοσύνη γίνονται πάρα πολλά πράγματα και έτσι έχω λειτουργήσει στη ζωή μου" απάντησε ο κος Πολέμης.

    Τα 9 εκ. ευρώ , βρίσκονται στη διαδικασία της επιστροφής, εφ' όσον έχει διαφανεί πως η Noliden δεν πρόκειται να γίνει διαχειρίστρια του κοινωφελούς Ιδρύματος της Μονής, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται.

    Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Φλωρίνης περιέγραψε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής με μελανά χρώματα τους δύο μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου, χρεώνοντας σ' αυτούς και την "αρπαγή" της βουλευτικής του έδρας μέσω του Εκλογοδικείου, προκειμένου να δοθεί "σε ένα πνευματικό παιδί του Εφραίμ". "Δεν τους γνωρίζετε. Είναι άνθρωποι αδίστακτοι, που δεν κάνουν πίσω με τίποτα. Όταν βάλουν κάτι στο μυαλό τους, θέλουν με κάθε τρόπο να το επιτύχουν", είπε χαρακτηριστικά.

    Μονή, κατά τον μάρτυρα, υποστηρίζεται από έναν κύκλο προσώπων με επιρροή στην δικαστική και εκτελεστική εξουσία - ο ίδιος, είπε ότι έχει δεχθεί μέχρι και τηλεφωνικές απειλές. Όσο για τους υπουργούς, αν και δεν εμπλέκονται στη στήριξη της Μονής, "δεν δέχεται ότι παραπλανώνται".

    Ο Γιώργος Βαγιωνάς, βουλευτής της ΝΔ, στη δική του κατάθεση εξέφρασε με τη σειρά του την έκπληξή του για την "υποτιμολόγηση" της έκτασης στην Ουρανούπολη και τον τρόπο σύνταξης των συμβολαίων των ανταλλαγών. Οι δασικές υπηρεσίες είναι αυστηρότατες - χαρακτηριστικά ο κ. Βαγιωνάς. Επίσης καταλόγισε "ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις από το 1998 μέχρι σήμερα - ανεξάρτητα αν κάποιες παραγράφηκαν. Η ηθική δεν παραγράφεται. Αυτό λέει η πολιτική".

    Κατά τα άλλα, ο μάρτυς ανέφερε πως η ιστορία των διεκδικήσεων, δεν περιορίζεται στη Μονή Βατοπεδίου και τη Βιστωνίδα: "Τούτη τη στιγμή, όλες οι μονές διεκδικούν πάνω από 150.000 στρέμματα, ολόκληρη τη Σιθωνία, σχεδόν ολόκληρη την Κασσάνδρα και το μεγαλύτερο κομμάτι της Χαλκιδικής. Η Μονή Διονυσίου βρέθηκε ξαφνικά να έχει 15000 στρέμματα στη Μεταμόρφωση Ορμυλίας, όπου, με βοήθεια ψευδομαρτύρων, παραλιακά κομμάτια "βρέθηκαν" να βρίσκονται στο βουνό. Με αποφάσεις της Νομαρχίας από το 1996 (και ίσως το 1986) με κάποια επιτροπή άρχισαν οι εκτιμήσεις για το ποια γη ανήκει στη Μονή και ποια στους ακτήμονες", είπε.

    Συνεχίζεται η δικαστική έρευνα

    Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Μαδεμλή, κατέθεσε σήμερα ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται, ύστερα από τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο, για να διαπιστωθεί έαν έχουν διαπραχτεί ή όχι αξιοποίνες πράξεις. Μετά την ολοκλήρωσή της, ο επιχειρηματίας δεν θέλησε να κάνει δηλώσει. Όπως έγινε γνωστό, ο Μ. Καραμπέρης επανέλαβε όσα κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

    Την Παρασκευή, θα καταθέσει και ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, βασικός μέτοχος της κατασκευαστικής εταιρίας, που αγόρασε από τη Μονή Βατοπαιδίου τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη. Θα προηγηθεί κατάθεση του δημοσιογράφου της Θεσσαλονίκης, Στέφανου Διαμαντόπουλου, ο οποίος φέρεται να είδε το επίμαχο βίντεο, ύστερα από σχετική πρόσκληση του επιχειρηματία

    Σήμερα, πάντως, ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους άλλοι δύο από τους ακτήμονες που διεκδικούσαν τα κτήματα στη Νέα Ραιδεστό και είχαν αναθέσει τις διεκδικήσεις τους στη δικηγόρο Τάνια Σωτηροπούλου

    Στο μεταξύ, ο σύντροφος τής κ. Σωτηροπούλου Μιχάλης Κουκουβίνος, ο οποίος υποβλήθηκε επέμβαση αγγειοπλαστικής στην Καρδιολογική Κλινική τού ΑΧΕΠΑ, αποχώρησε με δική του ευθύνη παρά τις αντιρρήσεις των γιατρών. Την ίδια ώρα οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν το επαγγελματικό παρελθόν του.

    Οι Εισαγγελείς Εφετών που διερευνούν την υπόθεση ζήτησαν από την Οικονομική Επιθεώρηση να ελέγξει υπεύθυνες δηλώσεις συμβολαίων της Μονής Βατοπαιδίου με το Δημόσιο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι αληθείς οι δηλώσεις που έχουν επισυναφθεί σε συμβόλαια ως προς τον χαρακτηρισμό των ακινήτων. Ο λόγος είναι ότι σε ορισμένα από τα υπό διερεύνηση συμβόλαια, ακίνητα που δηλώνονται ως άρτια και οικοδομήσιμα χωρίς ωστόσο από τις δηλώσεις να προκύπτει εάν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις που αυξάνουν τους συντελεστές δόμησης (πχ αν εφάπτονται στην θάλασσα κ.α.).

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15773

    [02] Διάσκεψη κατά της εμπορίας ανθρώπων

    Διεθνή συνδικαλιστική διάσκεψη πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ στις 21, 22 και 23 Νοεμβρίου στην Αθήνα (Αμφιθέατρο Μεγάρου Θ.Καρατζά) με θέμα: "Καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας προσώπων". Η διεθνής αυτή διάσκεψη είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια ίδρυσης της ΓΣΕΕ (1918-2008) και στοχεύει να συμβάλει στις πρωτοβουλίες και δράσεις των Συνδικάτων σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση και πάταξη αυτής της απεχθούς εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων. Την έναρξη της Διάσκεψης θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Γ. Παπανδρέου, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντ. Μπακογιάννη, συνδικαλιστικά στελέχη απ' όλο τον κόσμο και διεθνείς Οργανισμούς. Η Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Αθήνας για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας προσώπων.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: "Το 1918, οι εργάτες στην Ελλάδα οργανώθηκαν για να διεκδικήσουν κοινωνική δικαιοσύνη και το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή, σε ένα καλύτερο μέλλον ιδρύοντας τη ΓΣΕΕ. Το 2008 που τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Δράση κατά της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων, η Γενική Συνομοσπονδία φιλοδοξώντας να συμβάλλει στον προβληματισμό γύρω από ένα εξαιρετικά κρίσιμο και πολυδιάστατο ζήτημα διοργανώνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της μια σημαντική διεθνή εκδήλωση".

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: "Η διάσκεψη για την Καταπολέμηση της Καταναγκαστικής Εργασίας και της Εμπορίας Προσώπων διοργανώνεται σε συνεργασία με την Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία και την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC και εντάσσεται στην πρωτοβουλία για μια Παγκόσμια Συνδικαλιστική Συμμαχία. Με δεδομένη την κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κέντρο βάρους για τα συνδικάτα τοποθετείται και στην εργασιακή διάσταση του θέματος καθώς - εκτός άλλων - διαστρεβλώνεται η αγορά εργασίας, διευρύνεται μια ειδεχθής μορφή εκμετάλλευσης, υποθάλπεται η διαφθορά ενώ υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική σε πολλές περιοχές του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρική στόχευση της Διεθνούς Διάσκεψης παράλληλα με την καταγραφή/ανάλυση σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο του πολυδιάστατου αυτού προβλήματος αποτελεί η διαμόρφωση συγκροτημένης συνδικαλιστικής στρατηγικής ενάντια στην εμπορία ανθρώπων και την καταναγκαστική εργασία σ' όλες τις μορφές της. Η Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση της διακήρυξης της Αθήνας για την «Καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας προσώπων» και την ψήφιση του Πανευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση και την πρόληψη της σύγχρονης αυτής μάστιγας η οποία αριθμεί τουλάχιστον 13 εκατ. θύματα παγκοσμίως, αποφέροντας στο οργανωμένο έγκλημα 32 δις εκατ. δολλάρια το χρόνο".

    Είδηση: 15784

    [03] Κίνα: Ακόμα χίλια νήπια νοσηλεύονται λόγω μελαμίνης

    Πάνω από χίλια νήπια σην Κίνα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο για θεραπεία από τα συμπτώματα που παρουσίασαν κυρίως στα νεφρά, εξαιτίας της κατανάλωσης επιμολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείου Υγείας.

    Συνολικά 50.741 παιδιά ανάρρωσαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία μετά από τις πληροφορίες ότι πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν μολυνθεί με μελαμίνη γεγονός που ανάγκασε πολλούς γονείς να τα πάνε εσπευσμένα στα νοσοκομεία για εξετάσεις.

    Τέσσερα παιδιά πέθαναν από τα προβλήματα που τους παρουσιάστηκαν και προκλήθηκε πανικός στον κόσμο αφού βρέθηκαν πολλά προϊόντα όπως γλυκά, μπισκότα και παγωτά να είναι επιμολυσμένα με την ουσία αυτή.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ''Νέα Κίνα'', από τους ελέγχους σε σπίτια πάνω από 307.000 οικογενειών στο Πεκίνο με παιδιά κάτω των τριών ετών βρέθηκαν περίπου 75.000 παιδιά να έχουν καταναλώσει γαλακτοκομικά προϊόντα επιμολυσμένα με μελαμίνη.

    Είδηση: 15781

    [04] Κάτω από 49 δολάρια το βαρέλι

    Η τιμή του πετρελαίου έπεσε σήμερα κάτω από τα 49 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2005,ενώ στην Νέα Υόρκη έπεσε κάτω από τα 51 δολάρια το βαρέλι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2007.

    Στην αγορά επικρατεί εκνευρισμός, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

    Από τον Ιούλιο, όταν η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε ύψη ρεκόρ, έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας της.

    Είδηση: 15774

    [05] Ο Γερμανός δραπέτης του χαρτοκιβώτιου

    Διεθνές ένταλμα σύλληψης σκοπεύει να εκδώσει η γερμανική αστυνομία για έναν καταζητούμενο έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος κρύφτηκε σε ένα χαρτοκιβώτιο που προοριζόταν για ανακύκλωση και με τον τρόπο αυτό κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή στην οποία κρατείτο.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας της γερμανικής πόλης Φίρσεν δήλωσε ότι ο 37χρονος τούρκος έμπορος ναρκωτικών, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη και κρατείτο στη φυλακή Βίλιχ, κατάφερε να δραπετεύσει όταν κρύφτηκε σε ένα χαρτοκιβώτιο το οποίο παρέλαβε φορτηγό για ανακύκλωση.

    Είδηση: 15778

    [06] 42 τηλεοπτικοί σταθμοί αποκτούν συχνότητα ψηφιακής μετάδοσης

    Σαράντα δύο τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας θα αποκτήσουν συχνότητα ψηφιακής μετάδοσης του αναλογικού τους προγράμματος, ύστερα από σχετική έγκριση του ΕΣΡ.

    Πρόκειται για τους: "Αχελώος TV" , "West Channel", "Flash τηλεόραση", "Top Channel", "TRM", "Πέλλα TV", "TV 100", "4Ε", "Εγνατία Τηλεόραση", "Europe one", "Γνώμη του πολίτη", "Διον Channel", "Βαλκάνια TV", "Center TV", "Ενα Channel", "NEST ALFA TV", "ΣΤΑΡ TV", "ΔΕΛΤΑ τηλεόραση", "Θεσσαλία TV", "TRT", "Αρχιπέλαγος TV", "Ένα TV", "Etv", "Σταρ Κεντρικής Ελλάδας", "Lepanto TV", "Ηλέκτρα TV", "DR TV", "Ελλάδα TV", "MTV", "MAD", "SPORT TV", "06 TV", "Shop TV", "Τηλεφώς", "Blue sky " "Channel 9", "Σύρος TV 1", "TV Rodes-Cosmos", "Ίριδα TV", "Κρήτη TV", "Κύδων", και "Creta Channel".

    Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο, «σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου 3592/2007, η μετάδοση του προγράμματος των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας με ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναλαμβάνεται είτε από την ΕΡΤ ΑΕ, είτε από άλλο φορέα, που θα συστήσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδουν ψηφιακά, στον οποίο μπορεί να συμμετέχει και η ΕΡΤ ΑΕ.»

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, ως και 175 συνολικά σταθμοί έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν ψηφιακά και όσοι δεν έλαβαν έγκριση, μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, χωρίς χρονικό περιθώριο, εφόσον προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν ή καταθέσουν πρόγραμμα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις, που έχει θέσει το ΕΣΡ.

    Πρόσθεσε δε, ότι η έγκριση που δόθηκε μπορεί να ανακληθεί αν διαπιστωθεί, ύστερα από έλεγχο, ότι κάποιος σταθμός δεν εκπέμπει το πρόγραμμα, που έχει δηλώσει.

    Είδηση: 15777

    [07] Τέλος ο Τζορτζ Κλούνεϊ ζήτω ο Χιού Τζάκμαν

    Ο διάσημος αυστραλός ηθοποιός Χιού Τζάκμαν είναι σύμφωνα με το ετήσιο τεύχος του αμερικάνικου περιοδικού "People", ο "πιο σέξι εν ζωή άνδρας" στον κόσμο, θέση που κατείχαν προηγουμένως ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Μπραντ Πιτ.

    Ο 40χρονος Τζάκμαν ψηφιζόταν από το People ως ένας από τους 50 ομορφότερους ανθρώπους στον κόσμο επί πέντε συναπτά έτη (2.000-20004). Το ίδιο περιοδικό τον συμπεριέλαβε το 2007 στη λίστα με τα πιο σέξι και καλογυμνασμένα αντρικά σώματα του Χόλιγουντ.

    Ο Τζάκμαν συμπρωταγωνιστεί με την διάσημη συμπατριώτισσά του Νικόλ Κίντμαν στην κινηματογραφική υπερπαραγωγή "Αυστραλία" , η παγκόσμια προβολή της οποίας έγινε χθες στο Σίδνεϊ.

    Πρόσφατα ο Χ. Τζάκμαν απέκτησε το δικό του αστέρι στην περίφημο Λεωφόρο της Δόξας, στο Χόλυγουντ.

    Είδηση: 15779

    [08] Οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ από την Αθηνών-Λαμίας

    Οι καπνοπαραγωγοί δεν θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους έως το 2013. Αυτό δήλωσε ο υπ. αγροτικής ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός και πρόσθεσε ότι το 70% των άμεσων επιδοτήσεων θα εισπράττεται απ' ευθείας από τους παραγωγούς ενώ το 30% θα λαμβάνεται έμμεσα από τα ειδικά προγράμματα στήριξης των καπνοπαραγωγικών περιοχών. Ο κ. Κοντός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πέτυχε αύξηση της επιδότησης για τους νέους αγρότες στις 70.000 ευρώ από 55.000 που ήταν έως σήμερα. Για αποφάσεις αντιαγροτικού χαρακτήρα που θα επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών έκανε λόγο το ΚΚΕ

    Και σήμερα, πάντως, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις καπνοπαραγωγών ,με μπλόκα σε εθνικές οδούς.. Ως προσπάθειες παραπλάνησης των καπνοπαραγωγών αποτίμησε τις δηλώσεις του κ. Κοντού ο ΣΥΝ, αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφτηκε τους αγρότες, στον κόμβο της Αταλάντης.Διεξάγεται κανονικά από νωρίς το απόγευμα η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας διξάγεται μετά την απόφαση των αγροτών να αποσύρουν τα τρακτέρ και να απελευθερώσουν την εθνική οδό στο 140ό χλμ, στον κόμβο της Αταλάντης, που την κρατούσαν κλειστή από τις 10 το πρωί.

    Λίγο νωρίτερα, είχαν απελευθερώσει την εθνική οδό και οι συνάδελφοί τους στο 210 χλμ, στον κόμβο της Λαμίας.

    Από τις 10 το πρωί μέχρι την απόσυρση των τρακτέρ, χιλιάδες οδηγοί αυτοκινήτων ταλαιπωρήθηκαν, αφού ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και να κινούνται στο τμήμα μεταξύ Λαμίας και Θήβας μέσα από την παλιά εθνική οδό δια μέσου Μπράλου, Αμφίκλειας και Λειβαδιάς.

    Οι αγρότες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέο αποκλεισμό της εθνικής οδού και στα δύο σημεία, αύριο στις 9 το πρωί.

    Είδηση: 15783

    [09] Διήμερο αφιερωμένο στο Γ. Κοίλιαρη

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    O πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που σκοτώθηκε σε εμπόλεμη ζώνη, ήταν ο Γιώργος Κοίλιαρης της ΝΕΤ. Στη μνήμη του είναι αφιερωμένο το διήμερο συνέδριο για τη Βαλκανικη ειρήνη που θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου στη Νομική το Σάββατο και στην ΟΤΟΕ την Κυριακή. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, μίλησαν δημοσιογράφοι, φίλοι του Γ. Κοίλιαρη και εκπρόσωπος της Συμμαχίας σταματήστε τον πόλεμο, που διοργανώνει το διήμερο, στο οποίο συμμετέχουν 13 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Σχολιάσθηκε, ιδιαίτερα, το ότι στον 21ο αιώνα έχουν καταγραφεί πολλές απώλειες δημοσιογράφων στα διάφορα πολεμικά μέτωπα, γεγονός που καθιστά τους πολεμικούς ανταποκριτές στις εμπόλεμες ζώνες "στόχους προς εξόντωση".

    Όπως είπαν οι ομιλητές, "ο Γιώργος Κοίλιαρης δεν ανήκε στην κατηγορία των δημοσιογράφων με "κρατική κάλυψη", ενώ σε διάστημα τριών ημερών χρειάστηκε να αλλάξει έντεκα νοσοκομεία μέχρις ότου, τελικά, καταλήξει στο ΚΑΤ, γεγονός που αποδεικνύει αδράνεια, σε υψηλό επίπεδο, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μας".

    Μαρία Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος, φίλη Γιώργου ΚοίλιαρηΔεν μπορώ ακόμη να μιλήσω για τον Γιώργο Κοίλιαρη. Έχω μεγάλα αναπάντητα ερωτηματικά για το πώς έχασε την ζωή του. Να ευχαριστήσω την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο για ότι αφιέρωσε μια τόσο σημαντική εκδήλωση προς τομή του. Θέλω οπωσδήποτε να εκπληρώσουμε την αποστολή στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε ο Γιώργος.

    Εκ μέρους της Συμμαχίας, ο Γιάννης Σηφακάκης χαρακτήρισε το θάνατο του Γιώργου Κοίλιαρη "παράπλευρη απώλεια και δολοφονία που έγινε σε ένα πόλεμο, στον οποίο συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση" και πρόσθεσε ότι "η παγκόσμια οικονομική κρίση συμβάλει στο να εντείνονται οι πολεμικοί εξοπλισμοί και οι αντιπαραθέσεις". Τόνισε δε, ότι ένας από τους στόχους της βαλκανικής συνάντησης ειρήνης είναι και ο συντονισμός σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο γα την πανευρωπαϊκή διαδήλωση στο Στρασβούργο, 3-5 Απριλίου, ενάντια στο ΝΑΤΟ.

    Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας, Καμπάνια 60 χρόνια ΝΑΤΟ είναι αρκετά!Η βαλκανική Συνάντηση Ειρήνης είναι αναγκαία. Είναι βήμα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο και πρόσφατα πάνω από 2000 διαδηλώσαμε στα Χανιά για να κλείσει η βάση της Σούδας που μάλιστα την επεκτείνουν. Για τον φίλο Γιώργο Κοίλιαρη τι να πούμε. Θα τον προσθέσουν σαν άλλο ένα αριθμό στις μακάβριες απώλειες δημοσιογράφων που αναζητούσαν την αλήθεια. Είναι ένα δείγμα ο θάνατος του πόσο για τους κυβερνώντες έχει απαξιωθεί η ανθρώπινη ζωή αφού την βάζουν κάτω από τα κέρδη τους. Να ετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα γιατί οι κρίσεις τους φέρνουν πολέμους. Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην πρόεδρος ΟΤΟΕΣτη Βαλκανική συνάντηση πρέπει να συνδέσουμε την απάντηση στη κρίση, με το κίνημα ειρήνης, την ώρα που μας λένε οι τραπεζίτες ότι μας κάνουν χάρη αποδεχόμενοι τα 28δις. Οι πόλεμοι γίνονται για τα οικονομικά συμφέροντα και να μην ξεχνάμε ότι η κρίση του 1929 τέλειωσε στο σφαγείο του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Για τον Γιώργο Κοίλιαρη τον θυμάμαι στην απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων να μου λέει "κράτα γερά, μην κάνεις πίσω" και όχι να καλύπτει ψυχρά τα γεγονότα. Λουκάς Δημάκας, δημοσιογράφος ΤΑ ΝΕΑ250 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει κάθε χρόνο η συμμετοχή της Ελλάδας σε πολέμους. Σκεφτείτε πόσα σχολεία και νοσοκομεία θα φτιάχναμε με αυτά τα χρήματα. Άραγε ποια σύνορα και τι υπερασπίζονται σε εκστρατείες σε σχεδόν 18 χώρες οι 2250 έλληνες στρατιωτικοί; Το τελευταίο διάστημα μάλιστα στέλνουμε επιπλέον τζίπ και μας πιέζουν αφόρητα για να στείλουμε ελικόπτερα Απάτσι; Για τον Γιώργο Κοίλιαρη διαβάζοντας την αναφορά του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και συνομιλώντας με έλληνες αξιωματικούς έχω να πώ: Ναι κάποιοι ρίσκαραν την ζωή τους μεταμφιεσμένοι για να πάνε να τον περιμαζέψουν από ένα νοσοκομείο. Όμως για να φτάσει στο ΚΑΤ πέρασε από 11 νοσοκομεία. Ηταν 11 μαχαιριές στο σώμα της ελληνικής πολιτείας αντί για μια και μόνη μεταφορά με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο..Μάλιστα η περιοχή στην οποία έχασε την ζωή του είναι καυτή εμπόλεμη ζώνη και μου είναι σαφές ότι έτρεχαν για να ξεφύγουν από τις συνθήκες της περιοχής την ώρα του σούρουπου. Ντίνα Βαγενά, δημοσιογράφος ΕλευθεροτυπίαΟ Γιώργος Κοίλιαρης μάλλον είναι ο πρώτος έλληνας δημοσιογράφος που έχει σκοτωθεί σε αποστολή. Ο αριθμός των συναδέλφων διεθνώς που χάνουν την ζωή τους σε πολεμικά μέτωπα ανεβαίνει τρομακτικά. μετά τον αποκλεισμό της Γάζας όπου χάθηκαν έξι και το ξεκίνημα του πολέμου στο Ιράκ δεκατρείς. Θέλω να σας καλέσω να υποστηρίξουμε μια αποστολή βοήθειας στο Αφγανιστάν που θα ολοκληρώνει την προσπάθεια του Γιώργου Κοίλιαρη, να πάμε στο Νουριστάν εκεί που ο ίδιος ξεκίνησε να πάει και δεν έχουμε ακόμη όλα τα στοιχεία πως έχασε την ζωή του.

    Δημήτρης Καρανικόλας, δημοσιογράφος ΕΡΤΕίναι πολύ θετικό ότι μια εκδήλωση σαν την Βαλκανική Συνάντηση Ειρήνης στις 29-30 Νοέμβρη αφιερώνεται στην μνήμη του Γιώργου Κοίλιαρη. Εμείς τον Γιώργο τον ζούσαμε καθημερινά με τα ρεπορτάζ του αλλά και την αγωνιστική του στάση στη ζωή. Διαβάζοντας τα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης συμπεραίνουμε ότι ήταν μια παράπλευρη απώλεια. Πρώτο, ο θάνατος του έγινε σε εμπόλεμη ζώνη με χαμηλές δυνατότητες ιατρικής περίθαλψης. Δεύτερο, υπάρχει το ερώτημα πώς πήγε σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Δήμου Αθηναίων χωρίς την απαραίτητη στρατιωτική κάλυψη; Παραπέρα, είναι δυνατόν να υπήρξε η αναίδεια ότι δεν μπορεί να τον περιθάλψει το ιατρικό σύστημα γιατί δεν είχε επίσημα έγγραφα; Θα μιλήσω στην Βαλκανική συνάντηση Ειρήνης γιατί θέλω να προσπαθήσω να δώσω συνέχεια στον αγώνα του Γιώργου Κοίλιαρη.

    Είδηση: 15782

    [10] Κρήτη: Συνελήφθησαν δύο αδέλφια για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας

    Δύο αδέλφια από την Κρήτη, 26 και 30 χρόνων, αγρότης και επιχειρηματίας αντίστοιχα, συνελήφθησαν για διακίνηση ιδιαίτερα σκληρού υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω Ίντερνετ.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της Ιντερπόλ, σύμφωνα με τις οποίες είχαν εντοπιστεί στοιχεία για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας από την Κρήτη.

    Μετά την ψηφιακή ανάλυση από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκαν τα στοιχεία των δύο αδελφών και μετέβη στην Κρήτη κλιμάκιο από την Ασφάλεια Αττικής, που συνέλαβε τους δράστες. Σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες κατείχαν εκατοντάδες αρχεία σκληρότατου υλικού παιδικής πορνογραφίας και κατασχέθηκαν τέσσερις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Τα αδέλφια οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ τα κατασχεθέντα πειστήρια στάλθηκαν για εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

    Είδηση: 15780

    [11] Προχωρά ο σχηματισμός της κυβέρνησης Ομπάμα

    Συνεχίζει τις διεργασίες για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την νέα κυβέρνηση της χώρας του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπάρακ Ομπάμα.Σε δύο γυναίκες φέρεται να ανατίθενται τα υπουργεία εθνικής ασφαλείας και εμπορίου.Ήδη, στον σχηματισμό της κυβέρνησής του και επέλεξε για τη θέση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών τον πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας, Τομ Ντασλ, ο οποίος από τη θέση του αυτή αναμένεται ότι θα ηγηθεί των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας.Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιλογή του πεπειραμένου γερουσιαστή στη θέση του υπουργού Υγείας, δείχνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να αναλάβει επιθετικές πρωτοβουλίες για την αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας και περίθαλψης.

    Δύο νέα γυναικεία πρόσωπα φαίνεται ότι προστίθενται στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.Η κυβερνήτης της Αριζόνα και πρώην εισαγγελέας Τζάνετ Ναπολιτάνο, λέγεται ότι θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας.Η 49χρονη επιχειρηματίας καταγώμενη από το Σικάγο Πένυ Πρίτζκερ, η οποία -σύμφωνα με το περιοδικό Forbes- είναι η 135η πλουσιότερη αμερικανίδα, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου.

    Η Πένυ Πρίτζκερ η επιχειρηματίας δισεκατομμυριούχος του Σικάγο, που ήταν επικεφαλής των Οικονομικών του Ομπάμα κατά την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας και μάζεψε ρεκόρ χρημάτων για εκείνον, για τη θέση της υπουργού Εμπορίου.

    Άλλοι δύο στενοί συνεργάτες του -όπως έγινε γνωστό- θα πλαισιώσουν τον 44ο αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, οι οποίοι δύο θα εργαστούν σε θέσεις συμβούλων.Ο ένας είναι ο έμπιστός του Ντέϊβιντ Αξελροντ και ο άλλος είναι το πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων του Μπιλ Κλίντον, Γκρεγκ Κρεγκ.

    Όσον αφορά το μήνυμα του υπαρχηγού της Αλ Κάϊντα Αϊμάν Ζαουάχρι που εξαπέλυσε ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα, περνά από κόσκινο.Ειδικοί στην αντιτρομοκρατία κάνουν λόγο για πανικόβλητη απάντηση της τρομοκρατικής οργάνωσης στην δημοτικότητά του 44ου αμερικανού Προέδρου, που μπορεί να αποκαταστήσει την εικόνα της Αμερικής.Όπως επισημαίνουν, αυτό είναι ένα γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στην Αλ ΚάΪντα στους τομείς των οικονομικών πόρων, της επιχειρηματολογίας και της στρατολόγησης νέων τρομοκρατών.

    Είδηση: 15776

    [12] Προκαταρκτική για την Ι.Μ. Τοπλού ζήτησε ο Σανιδάς

    Ανοίγει η υπόθεση των 26 χιλιάδων στρεμμάτων της Μονής Τοπλού στην Κρήτη μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά.Η υπόθεση έχει χαρακτηριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως "το Βατοπαίδι της Κρήτης".Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Τοπλού στο νομό Λασιθίου Κρήτης, υπόθεση που αφορά έκταση 26.000 στρεμμάτων, έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Βασιλική Θεοδώρου.Όπως, υποστηρίζει η Ι.Μονή- η επίμαχη έκταση, παραχωρήθηκε μέσω του Ιδρύματος "Παναγία η Ακρωτηριανή" που συνέστησε για 80 χρόνια σε εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση.

    Μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει για την υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ερεύνησε την υπόθεση και στην παραγγελία του ζητά η έρευνα να εντοπίσει εάν έχουν διαπραχθεί σε βαθμό κακουργήματος τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου εκ μέρους της Ι.Μονής, της άμεσης συνέργειας σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, της ψευδούς βεβαίωσης εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις εκ μέρους της Ι.Μονής.

    Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, όπως αυτό αναφέρεται στην παραγγελία του κ. Σανιδά, το 1926 και μετά από νόμο που προηγήθηκε για τη σύσταση Ταμείου Εφέδρων με σκοπό την παροχή σε αυτούς ακινήτων, χωρίστηκαν εκτάσεις, με αποτέλεσμα η Ι.Μονή να έχει στην κατοχή της περίπου 3.500 στρέμματα και το Ταμείο Εφέδρων περίπου 4.000 στρέμματα. Ωστόσο, η Ι.Μονή μετά το 1950 αρχίζει σταδιακά να εμφανίζει στις εκτάσεις άλλα όρια, με αποτέλεσμα να της κατοχυρωθούν τελικώς το 1999, 30.000 στρέμματα με απόφαση του Εφετείου Κρήτης.

    Ο κ. Σανιδάς, που επικαλείται στο ιστορικό του σωρεία δικαστικών αποφάσεων, γνωματεύσεων, καθώς και πραγματογνωμοσύνες, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά:"Βεβαίως, η συμπεριφορά αυτή των οργάνων του κράτους -και ιδία των δασικών υπαλλήλων- δεν είναι παράδοξη, αν ληφθεί υπ' όψιν το ότι όργανα υπερκείμενα αυτών -ακόμη και βουλευτές- εμφανίζονταν να διάκεινται ευμενώς προς τα συμφέροντα της Μονής Τοπλού".

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για την αναφορά του αυτή, επικαλείται δε πόρισμα Διοικητικής Εξέτασης, σύμφωνα με το οποίο διάφοροι φορείς της περιοχής είχαν αντιδράσει σε σύσκεψη που είχε γίνει το 1996 στην έκθεση δασολόγου, ο οποίος χαρακτήριζε την έκταση της Ι.Μονής ως δασική, αναγνωρίζοντας στην ουσία την κυριότητα του δημοσίου.

    Από εφέτη ανακριτή, ζητά από την κ. Θεοδώρου ο κ. Σανιδάς στην παραγγελία του, να διενεργηθεί η κύρια ανάκριση και -λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης- μετά το πέρας της προκαταρκτικής και την άσκηση ποινικών διώξεων, να συγκληθεί η ολομέλεια Εφετών Κρήτης.

    Δηλώσεις Αλ. ΑλαβάνουΤη πικρία, τη δυσφορία και την αγανάκτηση για τις "αναθυμιάσεις ενός οχετού", από τον οποίο -δυστυχώς- δεν προφυλάχθηκαν ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση και οι οποίες αναδύονται από το θέμα του Βατοπαιδίου», εξέφρασε ο κ. Αλ. Αλαβάνος, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Ο κ. Αλαβάνος ότι,"Όσο δυσάρεστο κι αν είναι το θέμα, είναι σημαντικό όλα αυτά να έρθουν στην επιφάνεια, παρά, κάτω από τη χώρα να λειτουργεί ένα τέλμα, στο οποίο θα μπορούσαμε να βουλιάξουμε όλοι και με αυτή την έννοια, το ότι όλα αυτά τα θέματα έρχονται σε επίγνωση του λαού είναι μια θετική προσφορά, για τη χώρα, του θεσμού της εξεταστικής επιτροπής", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η δυσκολία του θέματός απαιτεί σοβαρότητα αντιμετώπισης από τα κόμματα και από τα μέλη της Επιτροπής επεσήμανε ο κ. Αλαβάνος και κατηγόρησε τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι "συμπεριφέρονται -βεβαίως, με διαφορετικές ευθύνες το καθένα- όπως η Θύρα 7 ή η Θύρα 13, αναλόγως με το τι λέει κάθε στιγμή ο κάθε μάρτυρας".

    Ως "μία παρουσία σεμνότητας, σύνεσης και αυτοσυγκράτησης χαρακτήρισε την παρουσία του Νίκου Τσούκαλη", γεγονός που όπως είπε ο κ. Αλαβάνος είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρόσθεσε ότι " η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει με τα DVD, με προσωπικές ή με οικονομικές "τσόντες", χωρίς καν η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής να αξιοποιήσει εκείνα τα μέτρα ασφαλείας, που θα επιτρεπόταν, αλλά και να σταθεί σύμφωνη με το νόμο".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ενδεχόμενη παρουσία ψευδομαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι "η αξιοπιστία της επιτροπής δεν θα κρίνεται από το αν παρουσιαστούν ή παρουσιάστηκαν τέτοια κρούσματα, αλλά, από το κατά πόσο το πόρισμά της θα είναι αξιόπιστο".

    Όσον αφορά την καθυστέρηση στο άνοιγμα των λογαριασμών, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «αυτές οι καθυστερήσεις μόνο εμπόδιο στη δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής είναι και ότι είναι απαραίτητο αυτό που έχουμε ζητήσει, ως ΣΥΡΙΖΑ, ευθείς εξ αρχής -πριν καν συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή- να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί της επιχείρησης Εφραίμ".

    Τοποθετούμενος σχετικά με την συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Πάπιστα, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε χαρακτηριστικά λέγοντας: "Εμείς πιστεύουμε ότι όλα ανεξαιρέτως τα θέματα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, βεβαίως, χωρίς την προσπάθεια να αντλήσουμε ευκαιριακούς εντυπωσιασμούς. Επομένως και το θέμα αυτό".

    Είδηση: 15775

    [13] Kατηγορίες του Ισραήλ, σε βάρος του Ιράν

    Τη δική του ερμηνεία έδωσε την Πέμπτη το Ισραήλ, σχετικά με την πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και η οποία διαπιστώνει προβλήματα συνεργασίας με το Ιράν, για το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος. Η έκθεση σημειώνει ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση από την Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για το αν η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς. Αξιοποιώντας την ευκαιρία, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοινωθέν που εξέδωσε τονίζει μεταξύ άλλων :

    "Συνεχίζει την εξαπάτηση και την τακτική της φαινομενικής υποχώρησης το Ιράν. Δεν έχει ανάμεσα στους στόχους του το Ιράν να διαλύσει τις ανησυχίες και τους φόβους της διεθνούς κοινότητας, αναφορικά με τον πραγματικό στόχο του πυρηνικού του προγράμματος. Απουσιάζει ακόμα η σημαντική πρόοδος στον φάκελο των πυρηνικών του Ιράν, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιδίωξη του Ιράν είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων".Aξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα και η αντίθεσή του στην ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας από το Ιράν, γίνεται υπό το φόβο πιθανής επίθεσης με αυτά, σε βάρος του.

    Είδηση: 15785


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 November 2008 - 17:52:37 UTC