Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η διεθνής κρίση στο επίκεντρο της Κ.Ο. της ΝΔ
  • [02] Η αντιπολίτευση για την ομιλία Καραμανλή
  • [03] Βατοπαίδι: Καταθέτει η κ. Πελέκη
  • [04] Ετήσιο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ
  • [05] Iράν: έλλειψη συνεργασίας με την ΙΑΕΑ
  • [06] Επιπλέον υποχώρηση τιμών στο πετρέλαιο
  • [07] Πρώτη μεταμόσχευση οργάνου από βλαστοκύτταρα
  • [08] Διαπλανητικό Ίντερνετ ετοιμάζει η Nasa
  • [09] Κύπρος: Ο τέως πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος εισήχθη σε κλινική
  • [10] Πορεία φοιτητών για ιδιωτικά κολέγια με μικροεπεισόδια
  • [11] Χρ. Φώλιας: «Καμιά αύξηση στη ΔΕΗ το 2009»
  • [12] Έκρηξη αντιύλης σε εργαστηριακές συνθήκες
  • [13] Χρήματα για ανθρωπιστική αποστολή στη μνήμη του Γιώργου

    [01] Η διεθνής κρίση στο επίκεντρο της Κ.Ο. της ΝΔ

    Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που συνεδρίασε για την οικονομική κρίση. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι κάποιοι ψεύδονται και αυτοδιαψεύδονται όταν υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση χαρίζει δισεκατομμύρια στις τράπεζες και κατηγόρησε όλους όσοι πολεμούν το σχέδιο για τη ρευστότητα ότι εξυπηρετούν ιδιοτελείς και κομματικές σκοπιμότητες. Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας τους εκπροσώπους του διαχρονικούς δημοκόπους που διαψεύδονται συνεχώς. Η κυβέρνηση, επεσήμανε, πήρε και θα πάρει κάθε εφικτό μέτρο για τη στήριξη των πολιτών. Επίθεση στα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τις θέσεις που υιοθετούν έναντι της οικονομικής κρίσης εξαπέλυσε ο Υπουργός Οικονομίας στη δική του παρέμβαση στην ΚΟ της ΝΔ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να χαθούν οι προσπάθειες των τελευταίων πέντε ετών. Τις θέσεις και απόψεις τους για την κρίση και την οικονομία κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ οι κοινωνικοί εταίροι.

    Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία Καραμανλή στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ με αντικείμενο τη διεθνή κρίση .

    Το διακύβευμα σήμερα είναι η υπευθυνότητα, η σύγκρουση ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα είναι εκείνο που θα κρίνει τις επιλογές της κοινωνίας, επισήμανε ο κ. Καραμανλής και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι χρήσιμος δεν είναι εκείνος που τάζει, αλλά εκείνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το εκρηκτικό τοπίο της κρίσης.

    Κάποιοι αρνούνται να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης, υπακούοντας σε ιδιοτελείς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, επιδίδονται στη δημαγωγία, υπηρετούν την αντίδραση, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ακοστολόγητες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις, για δημαγωγία, εμπαιγμό της κοινής γνώμης και αμετροέπεια.

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έτοιμες συνταγές και λύσεις δεν υπάρχουν και σημείωσε ότι η κρισιμότητα της συγκυρίας δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμούς, και επισήμανε με έμφαση ότι ψεύδονται όσοι λένε ότι χαρίζονται δισεκατομμύρια στις τράπεζες, με το σχέδιο ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παραπληροφορούν, πολεμούν την αλήθεια για ιδιοτελείς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    Ανεβάζοντας ακόμα πιο πολύ τους τόνους χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ως διαχρονικούς δημοκόπους που διαψεύδονται συνεχώς.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και ξεκαθάρισε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των φόρων και ότι αντίθετα θα υπάρξει έλεγχος των δαπανών.

    Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο ρεαλιστικό και υπεύθυνο σχέδιο και είναι αποφασισμένη να πάρει κάθε αναγκαίο και εφικτό μέτρο, αλλά δεν θα τα τινάξει όλα στον αέρα, στο βωμό του εντυπωσιασμού, επεσήμανε ο Κώστας Καραμανλής και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

    Αναφερόμενος δε στις διοικήσεις των τραπεζών είπε ότι θα πρέπει να αυξήσουν τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και να μειώσουν τα επιτόκια, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μικρότερο περιθώριο κέρδους.

    Ταυτόχρονα απευθυνόμενος στις επιχειρήσεις είπε ότι θα πρέπει να δεχθούν μείωση κερδών, προκειμένου να προστατεύσουν την απασχόληση και να αποφύγουν τις απολύσεις.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη μείωση των συνεπειών από τη διεθνή κρίση και για μια καλύτερη επόμενη ημέρα. Ομιλίες Αλογοσκούφη και ΦώλιαΠριν απ΄τον Πρωθυπουργό, μίλησε ο Υπουργός Οικονομίας ζητώντας να μη χαθούν οι προσπάθειες των πέντε τελευταίων ετών.Υπάρχουν δυο σχολές σκέψης είπε: αυτή των εύκολων λύσεων και του λαϊκισμού και η άλλη της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας. Εμείς ακολουθούμε το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Ξέρουμε τα προβλήματα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επίλυσή τους, αλλά ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αυτές τις παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Και με αυτές τις ανεύθυνες πολιτικές οδήγησαν το δημόσιο χρέος στο εκατό τοις εκατό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι καλύτερες για όλα τα μεγέθη από αυτές για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ωστόσο όπως επισήμανε η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει αλλά δεν προχωρά και σε αλλαγή πολιτικής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στο σχέδιο ρευστότητας κατηγορώντας την αντιπολίτευση και κάποιους εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων ότι συκοφαντούν όταν λένε ότι η κυβέρνηση χαρίζει 28 δισ. στις τράπεζες.

    " Εάν τα χαρίζαμε δεν θα ήταν διστακτικές και θα έρχονταν όλες οι τράπεζες αμέσως. Αυτή είναι η αλήθεια, είπε ο κ. Αλογοσκούφης τονίζοντας ότι το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ στοχεύει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Δεν θα υπάρξει καμιά αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για το 2009, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας.

    "Είναι εθνικό διακύβευμα να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία", ανέφερε ο κ. Φώλιας και πρόσθεσε ότι "τα πολλά και εύκολα λόγια είναι βλαπτικά για τη χώρα". Ακόμη είπε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών των Τραπεζών. "Η Κυβέρνηση βάζει τέρμα στην ασύδοτη συμπεριφορά των εισπρακτικών εταιρειών" ανέφερε.Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα υπαρκτά περιθώρια για να μπορέσει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ασθενέστερες ομάδες επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά το τέλος της συνεδρίασης.Παρεμβάσεις κοινωνικών φορέων

    Την διαφωνία του με τον τρόπο υλοποίησης και αξιοποίησης των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ρευστότητας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, και πρότεινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες από τους μετόχους και όπου δεν υπάρχει επάρκεια οικονομική να παρέμβει το κράτος και να κρατικοποιήσει μερικώς αυτές τις τράπεζες.

    Πρέπει να "χυθεί αίμα", είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, διευκρινίζοντας ότι εννοεί πως πρέπει να υπάρχουν συνέπειες σε αυτούς που οδήγησαν στην κρίση.

    Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η κρίση στην ελληνική οικονομία προϋπήρχε της διεθνούς η οποία όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι ενόψει της κρίσης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πρόσθετους φόρους και αφαιρεί πόρους από διαθέσιμες επενδύσεις.

    Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η ασυδοσία και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και του ανταγωνισμού χωρίς κρατικό έλεγχο είναι ο κυριότερος παράγοντας της κρίσης.

    Επιτέθηκε στους τραπεζίτες λέγοντας ότι όταν ήρθε η ώρα της κρίσης κανείς δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τα υπερκέρδη για στήριξη των τραπεζών και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην περίθαλψη, στο συνταξιοδοτικό και στο μισθολογικό. Και ζήτησε τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κασιμάτης, απαίτησε από τις τράπεζες'' να σταματήσουν να κερδοσκοπούν παρανομώντας, εκμεταλλευόμενοι μονοπωλιακές καταστάσεις'' και κάλεσε την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πολιτική, η οποία όπως είπε, θα εδραιώσει την κοινωνική συνοχή και την κατανάλωση.

    Κανένας κλάδος και καμιά κοινωνική ομάδα δεν θα αποφύγουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Κατέρρευσε ο ασύδοτος χρηματοικονομικός καπιταλισμός επισήμανε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένας νέος συσχετισμός κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής και μια στροφή από την εικονική χρηματοπιστωτική οικονομία στην πραγματική οικονομία.

    Ο φόβος της παγκόσμιας ύφεσης είχε αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η αγορά νοσεί, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) Βασίλης Κορκίδης, και πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν.

    Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα, επισήμανε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ για τον προϋπολογισμό, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης και ζήτησε επιστροφή φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών και δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας για τις αγροτικές επιχειρήσεις. Την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που όμως να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.

    Ο κ. Ασημακόπουλος μίλησε για ένα στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης την τελευταία 20ετία που είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία ολιγοπωλιακών δομών στην αγορά και την αύξηση των εισαγωγών από το εξωτερικό.

    Είδηση: 15722

    [02] Η αντιπολίτευση για την ομιλία Καραμανλή

    Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ για την οικονομία και τη διεθνή οικονομική κρίση. Σε αυστηρό τόνο απάντησε το ΠΑΣΟΚ, στην επίθεση του Πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του, χρησιμοποίησε τους κοινωνικούς εταίρους ως φόντο για να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός αδυνατεί να αντιμετωπίσει την μεγάλη οικονομική κρίση και εξαντλείται σε εκκλήσεις και μηνύματα. Ο ρόλος του Πρωθυπουργού - σημείωσε - είναι να πράττει, να νομοθετεί και να παίρνει μέτρα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε υπαίτιο για την εσωτερική οικονομική κρίση τον κ. Καραμανλή, σημειώνοντας παράλληλα ότι αδυνατεί να διαχειριστεί τη διεθνή οικονομική κρίση. Οι πολίτες θέλουν μια άλλη πολιτική και αλλαγή πορείας τόνισε.

    Αντιδράσεις ΚΚΕ, Συνασπισμού, ΛΑΟΣΤην ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο της Ν.Δ σχολίασε το γραφείο τύπου του ΚΚΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων:

    "Ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να αναφερθεί στις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας και της υπερσυσσώρευσης των κεφαλαίων, για να μην αποκαλυφθεί ότι ούτε η κυβέρνησή του, ούτε η Ε.Ε έχουν όπλα για την αντιμετώπισή της. Αυτό που παρουσίασε ως απάντηση στην κρίση, τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, είναι η πολιτική της Ε.Ε που αποδεδειγμένα τρέφει την καπιταλιστική κρίση."

    Από την πλευρά του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει:

    "Ο πρωθυπουργός μίλησε. Τώρα είναι ο καιρός να απαντήσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Για όσους δεν κατάλαβαν, ο πρωθυπουργός στη σημερινή του ομιλία σήκωσε τα χέρια ψηλά και επί της ουσίας μας δήλωσε ευθαρσώς: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική γιατί η κρίση του κερδοσκοπικού κεφαλαίου επιτάσσει νέες θυσίες από τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη της περαιτέρω εξαθλίωσης της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού."

    Είδηση: 15734

    [03] Βατοπαίδι: Καταθέτει η κ. Πελέκη

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Βατοπαιδίου καταθέτει σήμερα η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελεκη-Βουλγαράκη, η οποία θεωρείται σημαντικός μάρτυρας καθώς έχει συντάξει τα συμβόλαια της Μονής. Χθες το βράδυ τα μέλη της Επιτροπής είδαν τελικώς το πλήρες βίντεο με τη συναλλαγή του δικηγόρου Κουκουβίνου, συντρόφου μέχρι πρόσφατα της μάρτυρος Σωτηροπούλου. Η ίδια η μάρτυρας, μιλώντας χθες το βράδυ στην τηλεόραση αποκήρυξε τις ενέργειες του κυρίου Κουκουβίνου. Το θέμα των ανταλλαγών της Μονής εξακολουθεί να προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Εν τω μεταξύ, στοιχεία για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών περισσοτέρων από 10 ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου ζήτησαν οι δύο εισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα. Το άνοιγμα θα διαταχθεί από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

    Από την προβολή της πλήρους εκδοχής του επίμαχου βίντεο δεν προέκυψε κάποιο νεότερο στοιχείο σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση.

    Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Αντώναρο να μιλά για "ορισμένους που με την κλήτευση συγκεκριμένων πρόσωπων θέλουν να ευτελίσουν τη διαδικασία" και τον Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου να επαναλαμβάνει ότι στην υπόθεση του Βατοπαιδίου υπήρχε "ιθύνων νους, εκτελεστικός βραχίονας και υψηλή προστασία".

    Στις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου απάντησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης: "Βιάστηκε να πανηγυρίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου για τις στημένες καταθέσεις και τα κατευθυνόμενα ψεύδη, που καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Και μετά τον Καραμανλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου και το ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Θεσσαλονίκη. Αφού την εγκατέλειψαν επί 20 χρόνια, δυστυχώς, δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται τη Θεσσαλονίκη ως παρακράτος, παρέες, εκβιαστές, κλέφτες και λωποδύτες, αδιαφορώντας για τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Όμως, με μαϊμού αντιπολίτευση δεν εκβιάζεται η ψήφος των πολιτών".

    Ο καθένας που προτείνει έναν μάρτυρα, θα πρέπει να ελέγχει και την αξιοπιστία του είπε στη ΝΕΤ 105.8 ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής.

    Οι μάρτυρες καλό είναι να αξιολογούνται μετά τις καταθέσεις τους. Κανένας δεν πρέπει να δέχεται a priori ότι όλοι είναι αξιόπιστοι, σχολίασε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού της ΝΕΤ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς.

    O ΛΑΟΣ αντέδρασε τστην προβολή του βίντεο λέγοντας πως "η Βουλή να παρανομεί, παρακολουθώντας προϊόντα υποκλοπής, που επισύρουν ποινές σε βαθμό κακουργήματος. Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται, ότι οι νόμοι καταργούνται όταν βολεύουν κάποιους."

    Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής έκαναν τα μέλη της Εξεταστικής που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ διότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης δεν συμφωνεί να κληθούν ουσιώδεις μάρτυρες -μη πολιτικά πρόσωπα- όπως οι κύριοι Φλωρίνης, Ψωμιάδης, ο πρόεδρος του ΣΔΟΕ και δημοσιογράφοι.

    Κατάθεση Καραμπέρη

    Σε επιβεβαίωση της κατάθεσης του επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα, σχετικά με τον εκβιασμό του από τον Μ. Κουκουβίνο, προέβη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο φίλος και κουμπάρος του Μάρκος Καραμπέρης.

    Ο κ. Καραμπέρης, τον οποίον προσέγγισε ο δικηγόρος Μ. Κουκουβίνος προκειμένου να εκβιάσει τον Αθ. Πάπιστα, ανέφερε πως υπήρξε μία αρχική συνάντηση των τριών ανδρών σε καφετέρια της Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2007, απ' όπου ο κ. Πάπιστας έφυγε εκνευρισμένος, όταν άκουσε τις αξιώσεις του δικηγόρου. Αργότερα δε, είπε στον μάρτυρα "να χειριστεί εν λευκώ την υπόθεση", με μοναδικό γνώμονα, "να μην χαλάσει το πρεστίζ της επιχείρησής του". Με το σκεπτικό αυτό, ο Αθ. Πάπιστας δεν προσέφυγε και στην τακτική Δικαιοσύνη προκειμένου να καταγγείλει τον εκβιασμό.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ. Καραμπέρης έδωσε στον δικηγόρο συνολικά 18.000 ευρώ μέχρι το Πάσχα του 2007, χωρίς να έχει ενημερώσει τον κ. Πάπιστα - αλλά όταν τον Ιούλιο δέχθηκε εκ νέου την επίσκεψη του Μ. Κουκουβίνου και είδε πως η κρυφή κάμερα που διατηρεί στην επιχείρησή του, είχε καταγράψει την συνομιλία τους, ενημέρωσε τον εκβιαστή για την ύπαρξη του dvd και τον απείλησε, πως σε περίπτωση που τον ξαναενοχλήσει, θα αντιμετωπίσει τον εισαγγελέα. Έκτοτε, είπε, ο Μ. Κουκουβίνος δεν ξαναενόχλησε τους δύο επιχειρηματίες.

    Ερωτηθείς εάν γνωρίζει την φίλη της Τάνιας Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνα Κάνου, ο κ. Καραμπέρης απάντησε αρνητικά - την θυμήθηκε ωστόσο με το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο "Αζέλ", που διατηρούσε όταν εργαζόταν σε νυκτερινό κέντρο που διατηρούσε ο πατέρας του προ 25ετίας.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ο μάρτυρας απάντησε πως "έχει ψηφίσει επί χρόνια ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια ΝΔ" και πως "έχει κατέβει και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ".

    Αίτημα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

    Εν τω μεταξύ, στοιχεία για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών περισσοτέρων από 10 ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου ζήτησαν οι δύο Εισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα. Το άνοιγμα θα διαταχθεί από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.Οι καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζονται και επόμενο στάδιο θα είναι η κλήτευση υπόπτων ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τους 30.

    Αύριο Πέμπτη το πρωί αναμένεται να καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται, ύστερα από την προβολή του βίντεο, στο οποίο ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος εμφανίζεται να ζητά οικονομικά ανταλλάγματα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο επιχειρηματίας, ο οποίος φαίνεται στο βίντεο να συνομιλεί με το δικηγόρο Μ. Κουκουβίνο, κλήθηκε για την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευάγγελο Μαδεμλή, που ανέλαβε να φέρει σε πέρας την έρευνα.

    Ακολούθως -πιθανότατα την Παρασκευή- θα καταθέσει για την ίδια υπόθεση ο επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της κατασκευαστικής εταιρίας, που αγόρασε από τη Μονή Βατοπαιδίου ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, Αθανάσιος Πάπιστας.

    Οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης διερευνούν το παρελθόν του Μ. Κουκουβίνου, εξετάζοντας δικογραφίες, στις οποίες ο δικηγόρος έχει παραπεμφθεί να δικαστεί, ενώ σήμερα ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους δύο ακόμη ακτήμονες, που διεκδικούσαν ακίνητα στη Νέα Ραιδεστό.

    Στο μεταξύ, ο Μ. Κουκουβίνος νοσηλεύεται στην Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, έπειτα από επέμβαση αγγειοπλαστικής.

    Επιστροφή οικοπέδων ζητά ο δήμος Ωραιοκάστρου

    Εξάλλου την ανάκληση της εκδοθείσας οικοδομικής άδειας και την άμεση επιστροφή κατ' αρχήν στο Ελληνικό Δημόσιο και μετέπειτα στην τοπική κοινωνία των τριών εναπομεινάντων οικοπέδων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ωραιοκάστρου, τα οποία παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου, ζητά ο δήμαρχος Νικόλαος Μπάτος με νέο κύκλο επαφών και διεκδικήσεών του προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

    Με νέο σχετικό έγγραφό του, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου καλεί την Πολεοδομία Δυτικής Θεσσαλονίκης να προβεί άμεσα στην ανάκληση της υπ' αριθμ. 4360/2008 οικοδομικής άδειας, η οποία αφορά τα τρία επίμαχα οικόπεδα. Σε δήλωσή του ο κ. Μπάτος επισημαίνει ότι ήδη ο Δήμος πέτυχε πολλά, επεστράφησαν τα πρώτα 18 από τα συνολικά 21 οικόπεδα, τα οποία αρχικώς είχαν ανταλλαχθεί μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15726

    [04] Ετήσιο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ

    Περιβαλλοντικά θέματα (όπως η διαχείριση απορριμμάτων), οικονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά (βρεφονηπιακοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κ.λπ.) και θεσμικά ζητήματα ήταν στο επίκεντρο του ετησίου τακτικού συνεδρίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Είδηση: 15737

    [05] Iράν: έλλειψη συνεργασίας με την ΙΑΕΑ

    Στο σκοτάδι παραμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, (ΙΑΕΑ), στο θέμα της ύπαρξης ή μη στρατιωτικής πτυχής στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτό προέκυψε "από την έλλειψη πραγματικής συνεργασίας με την Τεχεράνη", όπως αναφέρει σε έκθεσή της η ΙΑΕΑ. Σε άλλο σημείο της έκθεσης που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στη Βιέννη, αναφέρεται ότι:

    "Είναι λυπηρό, αλλά λόγω έλλειψης ουσιαστικής συνεργασίας με την Τεχεράνη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν μπορεί να έχει μια αξιοσημείωτη πρόοδο στη ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν". Με την αναφορά ότι η Τεχεράνη συνεχίζει τις δραστηριότητες στον τομέα του εμπλουτισμού του ουρανίου, αν και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει ζητήσει τον άμεσο τερματισμό τους, αλλά και τη διαπίστωση ότι το Ιράν δεν βοηθά στην επίτευξη προόδου και στο ζήτημα των πυραύλων Shahab-3, η έκθεση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Στις 27 Νοεμβρίου, η έκθεση θα παρουσιαστεί αναλυτικά στις 35 χώρες μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΙΑΕΑ σε σύνοδό τους.

    Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 15739

    [06] Επιπλέον υποχώρηση τιμών στο πετρέλαιο

    Νέα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, σήμερα το απόγευμα, εξαιτίας των αυξανόμενων ενδείξεων για τη μειωμένη ζήτηση εν μέσω ενός ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε υποχώρηση 38 σεντς το βαρέλι και βρισκόταν στα 54,01 δολάρια, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 53,30 δολάρια, που αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο του 2007.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ σημείωνε πτώση κατά 44 σεντς, και βρισκόταν στα 51,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 50,61 δολάρια.

    Είδηση: 15735

    [07] Πρώτη μεταμόσχευση οργάνου από βλαστοκύτταρα

    Γιατροί στην Ισπανία πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση ολόκληρου οργάνου -μιας τραχείας- το οποίο δημιούργησαν από βλαστοκύτταρα της ίδιας της ασθενούς. Η Κλάουντια Καστίγιο, μια 30χρονη Κολομβιανή, υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή επέμβαση τον Ιούνιο σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης και σήμερα χαίρει άκρας υγείας, σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Βρετανικές εφημερίδες χαιρετίζουν σήμερα το επίτευγμα χαρακτηρίζοντάς το "θαύμα" και "επανάσταση". Επιστήμονες από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ειδικοί από την Ιταλία συμμετείχαν σ' αυτό το "πανευρωπαϊκό" πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να καταστήσει υπόθεση ρουτίνας τη δημιουργία οργάνων "στα μέτρα" κάθε ασθενούς σταματώντας έτσι τη χρήση φαρμάκων κατά της απόρριψης των μοσχευμάτων, σύμφωνα με την επιθεώρηση The Lancet.

    Για να δημιουργήσουν τη νέα αεραγωγό οδό του πνεύμονα, οι γιατροί πήραν μια τραχεία από δωρητή, έναν ασθενή που είχε πρόσφατα πεθάνει. Χρησιμοποίησαν ισχυρά χημικά και ένζυμα για να αφαιρέσουν όλα τα κύτταρα από την τραχεία του δωρητή, αφήνοντας μόνο το πλαίσιο του ιστού που είναι φτιαγμένο από κολλαγόνο. Έτσι είχαν τη δυνατότητα να γεμίσουν την τραχεία του δωρητή με κύτταρα από το μυελό οστών της ίδιας της Καστίγιο.

    Έπειτα από καλλιέργεια τεσσάρων ημερών στο εργαστήριο, η τραχεία του δωρητή που είχε πλέον καλυφθεί με τα κύτταρα της Καστίγιο ήταν έτοιμη να μεταμοσχευθεί στην ασθενή.

    "Φοβόμουν πολύ. Πριν απ' αυτή την επέμβαση, είχαμε κάνει αυτή τη δουλειά μόνο με χοίρους", δήλωσε ο καθηγητής Πάολο Μακιαρίνι της Νοσοκομειακής Κλινικής της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, που πραγματοποίησε την επέμβαση.

    "Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα", τόνισε προσθέτοντας πως η ασθενής "απολαμβάνει τώρα μια φυσιολογική ζωή".

    Ο δρ. Μάτιν Μπίρτσολ, καθηγητής Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος βοήθησε να αναπτυχθούν τα κύτταρα για τη μεταμόσχευση, δήλωσε ότι η επέμβγαση αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.

    Ο δρ. Μπίρτσολ προέβλεψε ότι σε 20 χρόνια σχεδόν όλες οι μεταμοσχεύσεις οργάνων θα μπορούν να γίνονται μ' αυτό τον τρόπο.

    Είδηση: 15728

    [08] Διαπλανητικό Ίντερνετ ετοιμάζει η Nasa

    Η NASA ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη πετυχημένη δοκιμή για ένα νέο φιλόδοξο επικοινωνιακό δίκτυο, που θα επεκτείνεται στο "βαθύ διάστημα" και θα βασίζεται στο μοντέλο του επίγειου Ίντερνετ, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας για το έργο αυτό, Άντριαν Χουκ, "είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας τελείως νέας υποδομής διαστημικών επικοινωνιών, ενός Διαπλανητικού Ίντερνετ".

    Κατά το πρώτο τεστ, οι μηχανικοί της NASA χρησιμοποίησαν ένα νέο λογισμικό που ονομάζεται "Δικτύωση Ανεκτική σε Διακοπές" (Disruption-Tolerant Networking - DTN), για να μεταδώσουν δεκάδες διαστημικές εικόνες προς και από το διαστημόπλοιο "Epoxi" της NASA (βρίσκεται καθ΄οδόν προν τον κομήτη "Xάρτλεϊ 2"), όταν ήταν σε απόσταση περίπου 32,4 εκατ. χλμ. από τη Γη.

    Το λογισμικό αυτό, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αντέχει σε καθυστερήσεις, διακοπές και άλλες ανωμαλίες, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Βιντ Σερφ, αντιπρόεδρο της Google. Το DTN χρησιμοποιεί μια μέθοδο διαφορετική από το κανονικό πρωτόκολλο του Ίντερνετ (το TCP/IP), στο σχεδιασμό του οποίου είχε επίσης συμμετάσχει ο Σερφ. Το DTN, αντίθετα με το TCP/IP, δεν προϋποθέτει μια συνεχή επικοινωνία δεδομένων μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη, καθώς συχνά στο διάστημα μπορεί να υπάρξει διακοπή μετάδοσης, όταν π.χ. ένα διαστημόπλοιο κρύβεται από έναν πλανήτη ή συμβαίνουν ηλιακές καταιγίδες.

    Σύμφωνα με τη NASA, για παράδειγμα, η καθυστέρηση αποστολής/λήψης δεδομένων προς και από τον Άρη κυμαίνεται μεταξύ 3,5 - 20 λεπτών με την ταχύτητα του φωτός. Όταν ένα "πακέτο" δεδομένων δεν κατορθώνει να φθάσει στον προορισμό του για οποιονδήποτε λόγο, τότε δεν απορρίπτεται, αλλά περιμένει υπομονετικά σε έναν κόμβο του διαστημικού δικτύου μέχρι να μεταδοθεί με ασφάλεια από άλλο κόμβο στον τελικό χρήστη.

    Μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι τεχνικοί και επιστήμονες στο έδαφος πρέπει χειροκίνητα να προγραμματίζουν τις συνδέσεις για λήψη/αποστολή δεδομένων και να δίνουν οι ίδιοι τις εντολές για το ποια δεδομένα θα σταλούν, πότε και που. Τώρα, με το υπό ανάπτυξη διαστημικό δίκτυο, όλα πια θα γίνονται αυτόματα.

    Το πρώτο δοκιμαστικό διαπλανητικό δίκτυο περιλάμβανε δέκα κόμβους: έναν στο διαστημόπλοιο "Epoxi" και άλλους εννέα στη Γη και σε δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Όπως ανακοίνωσε η NASA, ένα επόμενο τεστ, που θα περιλαμβάνει στο δίκτυο και το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι.

    Σύμφωνα με τη NASA, το Διαπλανητικό Ίντερνετ θα καταστήσει εφικτά πολλά διαφορετικά είδη διαστημικών αποστολών, π.χ. με την ταυτόχρονη συμμετοχή πολλαπλών διαστημικών σκαφών, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει μελλοντικά να υπάρξουν αξιόπιστες επικοινωνίες μεταξύ της Γης και αστροναυτών στη Σελήνη.

    Είδηση: 15732

    [09] Κύπρος: Ο τέως πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος εισήχθη σε κλινική

    Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εισήχθη το απόγευμα σε Πολυκλινική, υποφέροντας από ισχυρό ισχιαλγικό πόνο.

    Ο γιατρός που παρακολουθεί τον κ. Παπαδόπουλο, καρδιολόγος Χάρης Φεσάς, δήλωσε ότι ο πόνος εκδηλώθηκε εδώ και μερικές ημέρες και επειδή ήταν δυνατός, αλλά και λόγω του ιατρικού ιστορικού του κ. Παπαδόπουλου κρίθηκε ότι είναι καλύτερα να γίνει από κοντά παρακολούθησή του. Σύμφωνα με το στενό περιβάλλον του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, παράλληλα με τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα υποβληθεί και σε συνήθεις ιατρικές εξετάσεις.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είναι 74 ετών.

    Είδηση: 15738

    [10] Πορεία φοιτητών για ιδιωτικά κολέγια με μικροεπεισόδια

    Φοιτητές της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης πορεύτηκαν σήμερα προς στα γραφεία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κολεγίων, στο κέντρο της Αθήνας, και επιχείρησαν να επιδώσουν ψήφισμα για την προοπτική νομιμοποίησης των κολεγίων στην Ελλάδα.

    Ομάδα αστυνομικών εμπόδισε τους φοιτητές να μπουν μέσα στο κτήριο και εκείνοι αντέδρασαν πετώντας αβγά τόσο εναντίον των ανδρών της Αστυνομίας, όσο και εναντίον ανδρών των ΜΑΤ, που έσπευσαν στο σημείο, λίγο αργότερα.

    Σήμερα, πάντως, άρχισε η 48ωρη απεργία των καθηγητών πανεπιστημίων, ενώ κλειστά είναι τα ΤΕΙ Αθήνας και Ηπείρου.

    Είδηση: 15736

    [11] Χρ. Φώλιας: «Καμιά αύξηση στη ΔΕΗ το 2009»

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τη δυσφορία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών έχουν προκαλέσει τα διαδοχικά αιτήματα του προέδρου της ΔΕΗ για ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε "σενάρια για τα οποία δεν έχει γνώση" τις αυξήσεις που προβλέπονται στο νέο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο 2009-2014 της ΔΕΗ, που παρουσίασε ο κ. Αθανασόπουλος. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για προχειρότητα και μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα, τονίζοντας πως είναι πρωταρχικής σημασίας η παροχή φθηνής ενέργειας στους καταναλωτες.

    Με την δυσαρέσκεια της κυβέρνησης να είναι εμφανής στο πρόσωπο του και το Υπουργείο Ανάπτυξης να αρνείται κάθε πρόταση για αυξήσεις εν μέσω κρίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος κάνει στροφή 180 μοιρών προτείνοντας αύξηση μόλις 1% στα τιμολόγια για το 2009.

    Το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης περιλαμβάνει τώρα σωρευτική αύξηση 23% μέσα σε μια εξαετία από 35% που ήταν ο πήχης των συνολικών αυξήσεων έως το 2014.

    Οι νέες προτεινόμενες αυξήσεις από τη ΔΕΗ είναι για το 2009 στο1%, το 2010 στο 5% , το 2011 στο 5% , το 2012 στο 5% , το 2013 στο 4% και το 2014 στο 3%.

    Μαζί με την ρήτρα καυσίμων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο και συνεπάγεται αύξηση 5,6% σύμφωνα με την ΔΕΗ η τελική αύξηση στα τιμολόγια το πρώτο τρίμηνο του έτους θα είναι 6,6% και ακλουθούν ισόποσες μειώσεις στα τιμολόγια ως το τέλος του χρόνου έναντι αύξησης 14% που ήταν η αρχική πρόταση τη ΔΕΗ.

    Υπάρχει ωστόσο και ένα δεύτερο σενάριο στην περίπτωση που η ΔΕΗ από το 2013 κληθεί να πληρώσει 1,4 δισ ευρώ για δικαιώματα ρύπων. Σ' αυτή την περίπτωση ισχύει το σενάριο για συνολικές αυξήσεις 35% έως το 2014.

    Την ίδια ώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας με σημερινές του δηλώσεις δεν αφήνει κανένα περιθώριο ούτε για ψαλιδισμένες αυξήσεις από το 2009, χωρίς παράλληλα να επιβεβαιώνει τις φήμες περί απομάκρυνσης του Τακη Αθανασόπουλου από το τιμόνι της ΔΕΗ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θέλω για άλλη μια φορά να πω ρητά και κατηγορηματικά: Καμιά αύξηση στα τιμολόγια για το 2009».

    Άμεση μείωση τιμών σε πρώτη φάση κατά 8% και στη συνέχεια κατά 30% στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ, ζήτησε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Διοίκηση της ΔΕΗ "για το φιάσκο του νέου επιχειρησιακού της σχεδίου που μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες παρουσιάστηκε χθες σε θεσμικούς φορείς".

    Είδηση: 15733

    [12] Έκρηξη αντιύλης σε εργαστηριακές συνθήκες

    Αρκεί να πέσει μια ακτίνα λέιζερ πάνω σε μια ποσότητα χρυσού σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, για να εμφανιστούν ξαφνικά πάνω από 100 δισεκατομμύρια σωματίδια αντιύλης, με μορφή ποζιτρονίων, μια τεράστια ποσότητα που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε δημιουργηθεί σε συνθήκες εργαστηριακού πειράματος. Η ανακάλυψη έγινε στο Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ από τον ερευνητή Χούι Τσεν και τους συνεργάτες του. Αυτή η νέα ικανότητα δημιουργίας μεγάλου αριθμού ποζιτρονίων σε ένα εργαστήριο ανοίγει το δρόμο σε περαιτέρω έρευνες στο πεδίο της αντιύλης, καθώς και στην κατανόηση αστροφυσικών φαινομένων όπως οι μαύρες τρύπες και οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα στο διάστημα. Απάντηση επίσης αναζητείται στο μεγάλο ερώτημα γιατί περισσότερη ύλη και όχι αντιύλη επιβίωσε στο σύμπαν μετά το αρχικό "Μπιγκ Μπανγκ".

    Το πείραμα στο "Λόρενς Λίβερμορ" κατόρθωσε να ανιχνεύσει περισσότερη αντιύλη από ό,τι έχει ποτέ καταστεί εφικτό σε πείραμα λέιζερ. Ο Τσεν και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα ισχυρό λέιζερ βραχέος παλμού για να ακτινοβολήσουν μια επιφάνεια χρυσού, πάχους ενός χιλιοστού. Στο πείραμα το λέιζερ ιόνισε και επιτάχυνε τα ηλεκτρόνια, που καθοδηγήθηκαν μέσω του χρυσού, όπου αντέδρασαν με τους πυρήνες του, οι οποίοι με τη σειρά τους λειτούργησαν ως καταλύτες για τη δημιουργία ποζιτρονίων. Συγκεντρώνοντας την ενέργεια στο χώρο και το χρόνο, το λέιζερ παρήγαγε ποζιτρόνια πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη πυκνότητα από ποτέ μέσα σε εργαστήριο.

    Τα σωματίδια αντιύλης σχεδόν αμέσως εκμηδενίζονται μετά την επαφή τους με την κοινή ύλη και μετατρέπονται σε καθαρή ενέργεια (ακτίνες γάμμα). Οι φυσικοί αναρωτιούνται γιατί το παρατηρήσιμο σύμπαν αποτελείται, κατά τα φαινόμενα, μόνο από ύλη, κατά πόσο υπάρχουν άλλα μέρη σχεδόν αποκλειστικά από αντιύλη και τι θα συμβεί αν η αντιύλη τεθεί κάποτε υπό έλεγχο.

    Η ύλη και η αντιύλη βρίσκονταν σε ισορροπία στο πρώτο στάδιο ζωής του σύμπαντος, αλλα εξαιτίας μιας "ασυμμετρίας" η αντιύλη εξαφανίσθηκε και σήμερα μόνο μια πολύ μικρή ποσότητά της είναι ορατή. Η ύπαρξη της αντιύλης επιβεβαιώθηκε πειραματικά από τους φυσικούς το 1932.

    Οι κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας που προσπίπτουν στην ατμόσφαιρα της Γης, παράγουν μικροσκοπικές ποσότητες αντιύλης, ενώ, από την πλευρά τους, οι φυσικοί έχουν μάθει να δημιουργούν μικρές ποσότητες αντιύλης χρησιμοποιώντας τους παραδοσιακούς επιταχυντές σωματιδίων.

    Η παραγωγή αντιύλης από λέιζερ δεν είναι νέα ανακάλυψη. Οι ερευνητές του "Λόρενς Λίβερμορ" ανίχνευσαν αντιύλη πριν δέκα χρόνια σε πειράματα με λέιζερ - αλλά τότε μόνο 100 περίπου σωματίδια. Τώρα όμως, με τη χρησιμοποίηση χρυσού ως "στόχου" για το λέιζερ, οι αμερικανοί ερευνητές παρήγαγαν πάνω από 1 τρισ. σωματίδια, από τα οποία περίπου τα 100 δισ. ήσαν ποζιτρόνια (δηλαδή αντι-ηλεκτρόνια), που συμπεριφέρονται παρόμοια με τα ηλεκτρόνια, αλλά έχουν αντίθετο φορτίο.

    Οι ερευνητές του αμερικανικού εργαστηρίου δήλωσαν ότι "πλέον εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή. Οραματιζόμαστε ένα κέντρο έρευνας αντιύλης, που θα χρησιμοποιεί λέιζερ σαν φθηνά εργοστάσια αντιύλης".

    Είδηση: 15731

    [13] Χρήματα για ανθρωπιστική αποστολή στη μνήμη του Γιώργου

    Στη μνήμη του ανιδιοτελή εθελοντή της δημοσιογραφίας και αδικοχαμένου Γιώργου Κοίλιαρη, οι συνάδελφοί του στην ΕΡΤ συγκεντρώνουν χρήματα τα οποία θα καταθέσουν στον λογαριασμό της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Γιατροί της Ειρήνης" προκειμένου να οργανωθεί μια ανθρωπιστική αποστολή με το όνομά του.

    Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν μπορούν να καταθέτουν χρήματα έως τις 30 Νοεμβρίου στον λογαριασμό 107/480170-91 της Εθνικής Τράπεζας.

    Είδηση: 15729


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 November 2008 - 18:26:03 UTC