Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολυτεχνείο: Κορύφωση των εκδηλώσεων
  • [02] Πράσινο φως από την ΕΕ για το σχέδιο ρευστότητας
  • [03] Bροχές - καταιγίδες με προβλήματα σε διάφορες περιοχές
  • [04] Βατερλώ το συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος
  • [05] Με πτώση 4,24% έκλεισε το ΧΑΑ
  • [06] Ρομποτική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης
  • [07] Τέλος στα άδεια καθίσματα στις πτήσεις
  • [08] Προσφυγή ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
  • [09] Κυβερνητικές εγγυήσεις για τις συντάξεις
  • [10] Κάτω από τα 56 δολάρια το αμερικανικό αργό

    [01] Πολυτεχνείο: Κορύφωση των εκδηλώσεων

    Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κορυφώθηκαν, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, οι εκδηλώσεις μνήμης για την 35η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Eπεισόδια δημιουργήθηκαν όταν μπλοκ αντιεξουσιαστών έφτασε έξω από την πρεσβεία. Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότωφ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με τη σειρά τους ρίχνοντας δακρυγόνα. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι. Στην κορυφή της πορείας βρέθηκεη αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία κρατούν φοιτητές της ΠΑΣΠ. Ακριβώς πίσω από τη σημαία, πορεύτηκαν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, φοιτητικές και κομματικές οργανώσεις. Η σημαία του Πολυτεχνείου "έφυγε" στις 3 το μεσημέρι από το κτίριο του Πολυτεχνείου και τέθηκε επικεφαλής της πορείας στην Πλατεία Συντάγματος. Οι πύλες του Μετσόβειου έκλεισαν στις 2 το μεσημέρι, καθώς ξεκινούσε η κεντρική εκδήλωση. Δόθηκαν πριν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στην κυκλοφορία οι οδοί Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αμαλίας και Πειραιώς που ήταν κλειστές από το μεσημέρι.

    Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, το μεγάλο μπλοκ των αναρχικών έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία και άρχισε να ρίχνει ξύλα, πέτρες και μολότωφ στην αστυνομική δύναμη των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν αμέσως και άρχισαν να τους καταδιώκουν με αποτέλεσμα να τους χωρίσουν σε τρία τμήματα ρίχνοντας τους δακρυγόνα. Οι αναρχικοί χωρίστηκαν σε τρία τμήματα από τα οποία το ένα κατευθύνθηκε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και τα υπόλοιπα δύο κατευθύνθηκαν προς τον κόμβο της Πανόρμου όπου και διαλύθηκαν.

    Σε επιφυλακή ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ως περιφρούρηση καθηγητές, φοιτητές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από πλευράς αστυνομίας, στους δρόμους, από τους οποίους θα περάσουν οι διαδηλωτές, τους οποίους θα περιφρουρούν χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ αποκλεισμένοι από την κυκλοφορία οχημάτων είναι από νωρίς το πρωί οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο. Αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ ενώ κλειστοί παραμένουν μέχρι το τέλος της βάρδιας οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιο και Μέγαρο Μουσικής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας προσήλθαν από το πρωί στο Πολυτεχνείο ανάμεσα σε δεκάδες απλούς πολίτες. Από το Μεξικό ο Γιώργος Παπανδρέου αφιέρωσε τις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.Στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν επίσης σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος. "Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το βρίσκουμε σήμερα στους συλλογικούς αγώνες αντίστασης και ανυπακοής ενάντια σε εκείνους που θέλουν το μέλλον μας χειρότερο από το παρόν μας", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

    Τα μηνύματα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένουν διαχρονικά, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η δημοκρατία στον τόπο μας έχει στεριώσει και εξελίσσεται ομαλά, ενώ υπογράμμισε ότι ''αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας και οι κίνδυνοι που υπάρχουν αφορούν κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα.''

    Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή πορεία θα είναι μαζική για να τιμηθούν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ενώ σημείωσε ότι η αστυνομία, που, όπως είπε, δεν αποτελεί δύναμη καταστολής, θα είναι δίπλα στον πολίτη αλλά και σε εκείνους που θα διαδηλώσουν για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

    Το ΠΑΣΟΚ, παρουσία του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, προγραμματίζει τις επόμενες μέρες να παραδώσει την σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Προεδρείο της Βουλής, αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη και τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-1974, Δ. Πρωτοψάλτη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης. Με την επιστολή του αυτή, ο κ. Ραγκούσης, απαντά στο αίτημα του ΕΜΠ για παράδοση της σημαίας, ώστε αυτή να αποτελέσει έκθεμα του υπό δημιουργία μουσείου ιστορικής μνήμης.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Μικροσυμπλοκές και ένταση μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων αλλά και προπηλακισμοί πρυτανικών αρχών σημειώθηκαν στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Πλήθος κόσμου ,οι πρυτανικές αρχές ,φοιτητές και φορείς της πόλης κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής ενώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που θα μείνει και φέτος όλη τη μέρα ανοιχτό, διοργανώνονται εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν με την κεντρική πορεία προς το αμερικανικό προξενείο στις 4.30 το απόγευμα, κάτω από την επιτήρηση 1.500 αστυνομικών.

    Στις 5:30 το απόγευμα θα ξεκινήσει και δεύτερη πορεία από τους συλλόγους φοιτητών αριστερών σχημάτων.

    Πηγές: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 15648

    [02] Πράσινο φως από την ΕΕ για το σχέδιο ρευστότητας

    Το σχέδιο για την ρευστότητα των τραπεζών, ενέκρινε η ΕΕ.Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών υπογράμμισαν ότι: "ρυθμιστήκαν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες με την Κομισιόν" και θα προχωρήσει κανονικά η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Το απόγευμα ο εκπρόσωπος της αρμοδίου για το ζήτημα επιτρόπου Νέλι Κρος είχε διαψεύσει ότι οι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και επιβεβαίωσε ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στην Ολλανδή επίτροπο και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. "Δεν υπάρχουν επιφυλάξεις από την ΕΕ αλλά κάποιες τεχνικές παρατηρήσεις για το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των Τραπεζών τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Τροποποιήσεις ζήτησε ο πρόδρος της Marfin-Απάντηση Αλογοσκούφη Με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος της Marfin, Ανδρέας βγενόπουλος ζήτησε τροποποιήσεις στο σχέδιο των 28 δις ευρώ, προκειμένου να μη δημιουργηθούν μετά την ψήφισή του, θέματα ερμηνείας και εποπτείας με εξαιρετικά επιβλαβείς για τον τραπεζικό τομέα προεκτάσεις. Συγκεκριμένα ζητά να υπάρξει δεσμευτική αναφορά ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ όπως και το να αποσαφηνιστεί το πρόσθετο όφελος που θα έχει το Δημόσιο, πέραν της απόδοσης του 10%, από την υπεραξία των προνομιούχων μετοχών που θα κατέχει, τη στιγμή της πώλησή τους στις τράπεζες.Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, στο άρθρο 2 παραμένει ασαφές το ποια θα είναι η λήξη της παρεχόμενης εγγύησης σε περίπτωση που τα δάνεια που προβλέπεται να συναφθούν έχουν διάρκεια μικρότερη των 5 ετών.Ο κ. Βγενόπουλος, αναφέρεται και στην ανάγκη εκτεταμένης αναδιατύπωσης και αποσαφήνισης του άρθρου 5, διότι περιέχει ρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για σημαντικές νομικές και πολιτικές αντιδικίες στο μέλλον.

    Επίσης τονίζει ότι τα αντληθέντα βάσει της εγγυήσεως του Δημοσίου κεφάλαια από τις τράπεζες πρέπει να παραμένουν σε ειδικό και εύκολα εποπτευόμενο λογαριασμό τηρούμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι της εκταμίευσης τους, άλλως όπως τονίζει θα υπάρξει σύγχυση αυτής της ρευστότητας με τα υπόλοιπα κεφάλαια των τραπεζών και θεωρητικά αυτή η νέα ρευστότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή ιδίων υποχρεώσεων των τραπεζών ή και για την αύξηση χορηγήσεων και ενίσχυση της οικονομίας άλλων χωρών.

    Τέλος θεωρεί ότι θα πρέπει να τεθεί ένα περιορισμός ούτως ώστε οι τράπεζες που θα χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη ρευστότητα που τους παρέχει το Δημόσιο βάσει του σχετικού νομοσχεδίου δεν θα μπορούν την ίδια περίοδο να χρησιμοποιούν τα δικά τους κεφάλαια για αγορά ιδιών μετοχών".

    Παράλληλα αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Alpha Bank κ. Γ. Κωστόπουλου με την οποία έκανε γνωστό ότι η τράπεζα θα μπει στο κυβερνητικό σχέδιο ο κ.Βγενόπουλος αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Αλογοσκούφη: "Αποκαλύπτει τις προθέσεις των μεγάλων τραπεζών για τη χρήση και τα αποτελέσματα της ρευστότητας που θα τους δώσετε: Τα χρήματα και οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνον για νέα δάνεια αλλά και για την αντιμετώπιση υφισταμένων προβλημάτων ρευστότητας, τα επιτόκια των δανείων δεν θα μειωθούν ουσιαστικά και οι Έλληνες καταθέτες και φορολογούμενοι θα στηρίξουν τον δανεισμό και την ανάπτυξη των Βαλκανίων με την αναβίωση της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου!".Απαντώντας ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλαγοσκούφης αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της MIG επισήμανε πως οι περισσότερες παρατηρήσεις του κ. Βγενόπουλου είναι ήδη ενσωματωμένες στο Σχέδιο Νόμου ή στις Υπουργικές Αποφάσεις εφαρμογής του Νόμου, ενώ κάποιες άλλες δεν είναι συμβατές με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σχετικά εθνικά προγράμματα.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη υπάρχουν και κάποιες παρατηρήσεις που προφανώς οφείλονται σε παρερμηνεία ή παράβλεψη βασικών διατάξεων του Σχεδίου Νόμου.Την Τετάρτη θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΝΔ με θέμα ημερήσιας διάταξης "Διεθνής οικονομική κρίση: Πρόκληση ευθύνης για όλους".

    Στη συνεδρίαση εκλήθησαν να αναπτύξουν τις θέσεις και τις προτάσεις των φορέων η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Εισηγήσεις θα κάνουν ο Υπουργός Οικονομίας και ο Υπουργός Ανάπτυξης.

    Σήμερα Δευτέρα και η Γενική Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων για τους επαγγελματίες κατά 0,5% και συμμετοχή στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΕ. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρία Τειρεσίας Α.Ε., οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν τον Οκτώβριο κατακόρυφη αύξηση κατά 95% φτάνοντας τα 152,5 εκ ευρώ.

    Είδηση: 15647

    [03] Bροχές - καταιγίδες με προβλήματα σε διάφορες περιοχές

    Προβλήματα δημιούργησε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε το απόγευμα την Αττική.

    Η Πυροσβεστική δέχθηκε περίπου 40 κλήσεις για πλημμύρες, οι περισσότερες από τις οποίες, προέρχονταν από την περιοχή του Γέρακα. Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν στην Αττική Οδό, στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και στη λεωφόρο Μαραθώνος.

    Επίσης, τηλεφωνήματα έγιναν από τα Γλυκά Νερά, την Αγία Παρασκευή, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και την Παλλήνη, καθώς και από το Κερατσίνι και τον Πειραιά. Προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώνονται σε περιοχές όπως το Μαρκόπουλο και τα Βριλήσσια και Μαρούσι.

    Η πρόγνωση για αύριο Τρίτη 18-11-2008

    Τα γενικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες. Πολύ ισχυροί θα είναι οι βορειοανατολικοί άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο.

    Μακεδονία, Θράκηκαιρός: νεφώσεις με παροδικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. πιθανές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές. άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. θερμοκρασία: από 6 έως 12 βαθμούς κελσίου.

    Δυτική Ελλάδα

    καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νησιά του ιονίου και τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. άνεμοι: νοτιοανατολικοί έως βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. θερμοκρασία: από 8 έως 19 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

    καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. πιθανότητα τοπικών καταιγίδων. άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ. θερμοκρασία: από 9 έως 18 βαθμούς κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. άνεμοι: νότιοι 3 με 4 μποφόρ. θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς κελσίου.

    νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησακαιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ. θερμοκρασία: από 11 έως 19 βαθμούς κελσίου.

    Αττική καιρός: νεφώσεις με παροδικές βροχές. άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη καιρός: νεφώσεις με βροχές. άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 τοπικά 5 μποφόρ.

    Είδηση: 15655

    [04] Βατερλώ το συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    Το Συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) που διεξήχθη κατά το περασμένο τριήμερο στην πόλη Ρεμς, με στόχο την αποδοχή μιας πολιτικής γραμμής και ενός αρχηγού, καταγράφεται στα χρονικά ως το πλέον "θυελλώδες", ως το "μεγάλο συνέδριο της διχόνοιας", της "διάσπασης" ή ακόμη το συνέδριο που "θρυμμάτισε" το κόμμα, όπως τιτλοφορούν στην πλειονότητά τους οι σημερινές γαλλικές εφημερίδες. Οι οπαδοί του κόμματος έφθασαν σε κατάσταση "νευρικής κρίσης", γράφει η κομμουνιστική ''Ουμανιτέ'', ενώ η συντηρητική ''Λε Παριζιέν'' υπογραμμίζει τη διαπίστωση ότι το συνέδριο αυτό "ενεργοποίησε το μηχανισμό διάσπασης του κόμματος" για το οποίο οι οπαδοί μιλούν με μία λέξη: "Βατερλώ".

    Ύστερα από τρεις ημέρες συζητήσεων και διαβουλεύσεων που κρατούσαν έως αργά τη νύχτα, τα πολλαπλά ρεύματα που συνθέτουν το PS (τουλάχιστον 7) δεν κατόρθωσαν να βρουν τρόπο συναίνεσης ή να συσπειρωθούν διαμορφώνοντας μια πλειοψηφία, από την οποία θα μπορούσε να αναδειχθεί ο μελλοντικός αρχηγός.

    Έτσι η ευθύνη τώρα "έχει μετατεθεί στους οπαδούς" που θα ψηφίσουν την ερχόμενη Πέμπτη και πιθανώς και την Παρασκευή, εάν χρειασθεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του αρχηγού, ο οποίος όμως μην έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των μελών του κόμματος, αναμένεται να συναντήσει μεγάλες δυσκολίες για τη διακυβέρνηση: "Μ' έναν αρχηγό εκλεγμένο από τους οπαδούς, τον οποίο όμως απορρίπτουν τα μέλη, οι προοπτικές για το μέλλον του κόμματος μοιάζουν εφιαλτικές", γράφει η ''Λιμπερασιόν'', υποστηρίζοντας ότι "ένα ακυβέρνητο PS είναι καταδικασμένο σε αλλαγή".

    Το θέμα αφορά κυρίως τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ έναντι της οποίας, όπως εκτενώς αναφέρει ο Τύπος, τα στελέχη του κόμματος έχουν διαμορφώσει ένα μέτωπο "Όλοι εκτός η Ρουαγιάλ " με ακρωνύμιο TSR (Tout Sauf Royal), όπως στις αρχές της δεκαετίας του '90 ένα παρόμοιο μέτωπο TSR αφορούσε το Μισέλ Ροκάρ.

    Παρ' όλα αυτά, "η αμφισβητούμενη Μαντόνα", όπως γράφει η ''Ουμανιτέ'', ξεπερνώντας για ακόμα μία φορά τον κομματικό μηχανισμό, κατεβαίνει ως υποψήφια εμπιστευόμενη την ψήφο των οπαδών.

    Τρεις είναι τελικά οι υποψήφιοι από τους οποίους οι οπαδοί έχουν να διαλέξουν τον αρχηγό του κόμματος την ερχόμενη Πέμπτη: Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που υποστηρίζει το άνοιγμα προς το Κέντρο και την ανανέωση του κόμματος, η πρώην υπουργός Εργασίας (θεσμοθέτησε το 35ωρο) και κόρη του Ζακ Ντελόρ, Μαρτίν Ομπρί, που είναι πιο κοντά στο κόμμα και αρνείται κάθε άνοιγμα προς το Κέντρο, και ο νεαρότερος (40 ετών) Μπενουά Αμόν που υποστηρίζει στροφή προς τα αριστερά και που αν και ευρωβουλευτής τάχθηκε κατά της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

    Ο μεγάλος απών είναι ο δήμαρχος των Παρισίων, Μπερνάρ Ντελανοέ, ο οποίος αποφάσισε ν' αποσυρθεί από τη μάχη όταν είδε ότι η πολιτική του πρόταση (motion) ήλθε δεύτερη στην προτίμηση των μελών του κόμματος με 25%, με πρώτη την πολιτική πρόταση της Σεγκολέν Ρουαγιάλ με 29%.

    "Απεσύρθη από τη μικρή πόρτα" στο τέλος του συνεδρίου, σημειώνει η ''Λιμπερασιόν'', χωρίς να υποδείξει ποιον υποψήφιο υποστηρίζει, αφήνοντας στους υποστηρικτές "την ελευθερία ψήφου", γράφει η ''Φιγκαρό''.

    Θέση τελικά που δεν άντεξε πέραν της νυκτός, αφού με σημερινή πρωινή του δήλωση ανακοίνωσε ότι η προτίμησή του είναι στην Μαρτίν Ομπρί.

    Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει σε πολλά άρθρα είναι "Πού πάει το κόμμα'', για να υπογραμμίσουν όπως η ''Λε Παριζιέν'' ότι "η μάχη ανάμεσα σε Ρουαγιάλ και Ομπρί αναμένεται αδυσώπητη", ενώ "οι μεγάλοι νικητές του συνεδρίου είναι ο Σαρκοζί, ο Μπαϊρού (Κέντρο) και ο Μπεζανσό" (Άκρα Αριστερά).

    Είδηση: 15654

    [05] Με πτώση 4,24% έκλεισε το ΧΑΑ

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.921,96 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 4,24%.Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 135,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των πρώτων υλών κατά 6,21%,των Τραπεζών κατά 5,77%, των Τηλεπικοινωνιών κατά 5,77%,της Τεχνολογίας κατά 5,52%, των Χημικών κατά 5,25% και των Κατασκευών κατά 4,79%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 4,94%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 3,20% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 0,42%.

    Είδηση: 15653

    [06] Ρομποτική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης

    Νέα δεδομένα και στις δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις θολοπλαστικής για αποκατάσταση διαφραγματοκήλης και της αχαλασίας οισοφάγου, δημιουργεί στη χώρα μας η Ρομποτική Χειρουργική. Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή της Ρομποτικής Χειρουργικής για αποκατάσταση διαφραγματοκήλης καθώς και η επέμβαση Heller για την ολοκληρωτική διόρθωση της αχαλασίας οισοφάγου, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 26ο Πανελλήνιο Χειρουργικό Συνέδριο. Μιλώντας στο Συνέδριο ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ανέφερε πως η Ρομποτική Χειρουργική προσφέρει "τεχνολογία αιχμής στη χειρουργική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων του ανώτερου πεπτικού".

    "Η συσσωρευμένη εμπειρία με τη λαπαροσκόπηση μας βοήθησε να πετύχουμε τον δύσκολο αυτό στόχο και στη ρομποτική με τη βοήθεια του χειρουργικού ρομπότ DaVinci", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης, αμέσως μετά την εισήγησή του στο 26ο Πανελλήνιο Χειρουργικό Συνέδριο. Οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής που πραγματοποιήθηκε στο Athens Hilton από 12 έως 15 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και με συμμετοχή διακεκριμένων χειρουργών από όλη την Ελλάδα και επίτιμων προσκεκλημένων ομιλητών από το εξωτερικό.

    Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη προβλήματα που ταλαιπωρούν σήμερα δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, όπως η γνωστή σε όλους διαφραγματοκήλη και η συχνά συνοδός οισοφαγίτιδα αλλά και η σοβαρή δυσλειτουργία των ασθενών με αχαλασία οισοφάγου απαιτούν επεμβάσεις με χειρουργικούς χειρισμούς υψηλής ακρίβειας και σταθερότητας σε πολύ στενούς χώρους της άνω κοιλίας.

    Τα ήδη γνωστά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής του ανώτερου πεπτικού, έχουν μεταφέρει τις ελάχιστα τραυματικές επεμβάσεις στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των ασθενών με διαφραγματοκήλη ή αχαλασία οισοφάγου. Η διαφραγματοκήλη αντιμετωπίζεται με άριστα αποτελέσματα με επέμβαση ρομποτικής θολοπλαστικής του στομάχου κατά Nissen. Οι ασθενείς με αχαλασία παρουσιάζουν εντυπωσιακή βελτίωση μετά από τη ρομποτική μυοτομή κατά Heller.

    Όπως είναι γνωστό η ρομποτικά-υποβοηθούμενη χειρουργική έχει περάσει στην κλινική πράξη τα τελευταία δυο χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αίσθησης βάθους και του προσανατολισμού στον χώρο για τον χειρουργό- λαπαροσκόπο (χάρη στη στερεοσκοπική όραση που προσφέρει το σύστημα DaVinci) και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας με χρήση των ρομποτικών εργαλείων σε σχέση με τα εργαλεία της συμβατικής λαπαροσκόπησης.

    "Το χειρουργικό ρομπότ DaVinci αποδείχθηκε ο καλύτερος βοηθός του χειρουργού στις δύσκολες επεμβάσεις θολοπλαστικής για αποκατάσταση διαφραγματοκήλης, καθώς και σε πολύπλοκες περιπτώσεις ευμεγέθους παραοισοφαγικής διαφραγματοκήλης", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και κατέληξε: "η κατανόηση της τρισδιάστατης ανατομίας της περιοχής του κατώτερου οισοφάγου και η δυνατότητα ανάταξης και διόρθωσης της κήλης χωρίς τραυματισμό του οισοφάγου, των νεύρων και αγγείων της περιοχής είναι οι δύο βασικές παράμετροι που οδηγούν σε μία επιτυχή επέμβαση διαφραγματοκήλης".

    Η χειρουργική ομάδα του κ. Κωνσταντινίδη συμπλήρωσε δυο χρόνια εφαρμογής της Ρομποτικής Χειρουργικής στη χώρα μας από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πρώτη επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής πραγματοποιήθηκε από την ίδια ομάδα τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

    Κατά τη διάρκεια του 26ου Πανελλήνιου Χειρουργικού Συνεδρίου, τα μέλη της ομάδας Κωνσταντινίδη παρουσίασαν πρωτοποριακά βίντεο ρομποτικής χειρουργικής στον οισοφάγο, στον στόμαχο, στο ήπαρ, στο παχύ έντερο και στον νεφρό και τα επινεφρίδια με χρήση του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι επεμβάσεις θολοπλαστικής για αποκατάσταση διαφραγματοκήλης καθώς και η επέμβαση Heller για την ολοκληρωτική διόρθωση της αχαλασίας οισοφάγου.

    Είδηση: 15652

    [07] Τέλος στα άδεια καθίσματα στις πτήσεις

    Καθώς σε όλο τον κόσμο τα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν ολοένα αυξανόμενα προβλήματα χωρητικότητας και δυνατότητας εξυπηρέτησης τόσο των αεροσκαφών όσο και των επιβατών, ένας έλληνας επιστήμονας πληροφορικής, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, από το ΤΕΙ Πάτρας, σχεδίασε ένα «έξυπνο» σύστημα που εξασφαλίζει ότι σε κάθε πτήση θα γεμίζουν όσο περισσότερες θέσεις είναι δυνατό και ότι κανείς επιβάτης δεν θα ξεμένει στην αναμονή του check-in.Η σχετική εργασία περιγράφεται στο διεθνές περιοδικό εφαρμογών πληροφορικής "International Journal of Computer Applications in Technology", ενώ σχετικό δημοσίευμα υπήρξε και στην ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily.

    Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, οι εταιρίες αερομεταφορών τα τελευταία χρόνια έχουν εξαρτηθεί όλο και περισσότερο από τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τόσο για τη λειτουργική όσο και για τη στρατηγική διοίκησή τους.

    Όμως τα εργαλεία λογισμικού που χρησιμοποιούν για να «παντρέψουν» τους επιβάτες με τις διαθέσιμες θέσεις στις πτήσεις, είναι συχνά ξεπερασμένα και αναποτελεσματικά.Ένα βασικό πρόβλημα, όπως επισημαίνει, είναι ότι το λογισμικό απλώς δεν «καταλαβαίνει» τις ανάγκες των επιβατών που αγοράζουν εισιτήριο.

    Παίρνοντας έμπνευση από ένα προηγούμενο σύστημα που δημιούργησαν ερευνητές στην Ισπανία, το οποίο «ταίριαζε» εργοδότες με εργαζόμενους στην αγορά εργασίας, ο Κανελλόπουλος σχεδίασε μια «έξυπνη» διαδικτυακή πύλη που λειτουργεί ως παροχέας υπηρεσιών για τις αεροπορικές εταιρίες.

    Η πύλη θα βοηθά τους πελάτες να βρίσκουν αεροπορικές θέσεις που να ταιριάζουν στις προσωπικές ταξιδιωτικές τους προτιμήσεις, με βάση λέξεις-κλειδιά που θα δίνει ο πελάτης.Ο πελάτης θα καταγράφει στο σύστημα τις ιδιαίτερες ανάγκες του, αν π.χ. θέλει μικρότερο χρόνο check-in, χρειάζεται πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, επιθυμεί να φθάσει στο Παρίσι για μια σύσκεψη πριν τις 3 μ.μ. την ερχόμενη Τρίτη και δεν ενδιαφέρεται για πολυτέλειες στη διάρκεια της πτήσης.

    Οι πληροφορίες αυτές θα μεταφέρονται στη βάση δεδομένων που έχουν δημιουργήσει οι αεροπορικές εταιρίες και η οποία παρέχει όλες τις δυνατές επιλογές από άποψη χρόνου πτήσης, θέσης, φαγητού κ.λπ., όπου και θα γίνεται το καλύτερο δυνατό «ταίριασμα».Το μοντέλο του κ. Κανελλόπουλου επιτρέπει στην «έξυπνη» πύλη να «καταλαβαίνει» τις απαιτήσεις του πελάτη.

    Σε μία επέκταση της εργασίας του, ο έλληνας ερευνητής έχει επεκτείνει την λογική της «έξυπνης πύλης» και στο κλείσιμο ταξιδιωτικών πακέτων [ξενοδοχεία κ.λπ.].

    Είδηση: 15641

    [08] Προσφυγή ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

    Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησαν τα Σκόπια. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κίνησε διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας τη χώρα μας για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και για το βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. "Η Ελλάδα ήταν ενημερωμένη για την κίνηση αυτή. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες αξιολογήσεις και θα τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα όταν εκεινη το κρίνει σκόπιμο", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος χώρας, η ΠΓΔΜ κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να "υποχρεωθεί η Ελλάδα να σεβαστεί τις νομικές της υποχρεώσεις, οι οποίες προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, που είναι υποχρεωτική για τις δύο χώρες".

    "Σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας - συνεχίζει η ανακοίνωση - η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.Όμως,στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η Ελλάδα παρεμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε κατάφωρα τις υποχρεώσεις της από την Ενδιάμεση Συμφωνία".

    "Κάθε φορά που επιστρέφει ο κ. Γκρουέφσκι από την Αμερική, κουβαλάει όλο και πιο περίεργες ιδέες.Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης.Το θέμα είναι, εάν υπάρχει νοικοκύρης.", σχολίασε ο ΛΑΟΣ..ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,9-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 15651

    [09] Κυβερνητικές εγγυήσεις για τις συντάξεις

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα δώσει λύση έμπρακτα και αποτελεσματικά στα προβλήματα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ώστε να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε έδωσε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων. Η κυρία Πετραλιά τους διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση εγγυάται συντάξεις και παροχές και σημείωσε ότι μετά τις ενοποιήσεις ταμείων ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν όπως και όλες οι παροχές που είχαν κατοχυρωθεί.

    Είδηση: 15650

    [10] Κάτω από τα 56 δολάρια το αμερικανικό αργό

    Κάτω από τα 56 δολάρια το βαρέλι, σε επίπεδα πλησίον των χαμηλότερων σε διάστημα σχεδόν δύο χρόνων, υποχώρησε η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς η σύνοδος κορυφής της G20 έληξε με περιορισμένο αριθμό συγκεκριμένων προτάσεων για διαχείριση της παγκόσμιας ύφεσης.

    Το κλίμα βάρυνε από την ανακοίνωση ότι η ιαπωνική οικονομία εισήλθε σε τεχνική περίοδο ύφεσης, με το ιαπωνικό ΑΕΠ να συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο τρίτο φετινό τρίμηνο και κατά 0,4% σε ετήσια βάση, ενώ η China National Petroleum Corp., η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως καταναλώτρια οικονομία, γνωστοποίησε ότι η ζήτηση μειώθηκε στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα λόγω της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι 1,12 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με το "κλείσιμο" της περασμένης Παρασκευής, με την τιμή του να υποχωρεί στα 55,92 δολάρια. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 55,60 δολάρια.

    Στα 53,26 δολάρια υποχωρούσε η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου Μπρεντ, χάνοντας 98 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή "κλεισίματος" της περασμένης Παρασκευής, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στα 53 δολάρια.

    Στις πιέσεις που ασκούνται στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές συνέβαλαν και οι ενδείξεις για το ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης για νέα μείωση της παραγωγής του, μέχρι την επίσημη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο που είναι προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο.

    Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Σακίμπ Χελίλ, είπε ότι ο διεθνής οργανισμός ενδέχεται να περιμένει μέχρι τότε για να προχωρήσει σε κίνηση που θα στοχεύει στη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου εντός της προτιμούμενης περιοχής των 70 με 90 δολαρίων το βαρέλι, καθώς τα αποτελέσματα της τελευταίας μείωσης δεν είναι ακόμη σαφή.

    Διευκρίνισε ότι βλέπει τη συνάντηση της 29ης Νοεμβρίου στο Κάιρο περισσότερο σαν μία συνάντηση, στην οποία θα διαμορφωθούν προτάσεις για δράση, σχετικά με τις οποίες θα ληφθεί απόφαση κατά τη συνάντηση της 17ης Δεκεμβρίου στο Αλγέρι.

    Πολλές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ απευθύνουν έκκληση για νέα μείωση, αντιμετωπίζοντας μείωση εσόδων, με το Ιράν να ζητά μείωση κατά ένα με ενάμιση εκατομμύριο βαρέλια, την ημέρα στη συνάντηση στα τέλη Νοεμβρίου.Σήμερα ο ΟΠΕΚ, αναθεώρησε προς τα κάτω για τρίτο συνεχόμενο μήνα, την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης για αργό πετρέλαιο το 2009.

    Στην έκθεση του μηνός Νοεμβρίου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός προέβη στην εκτίμηση ότι, το 2009, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 0,57% ενώ στην έκθεση του μηνός Οκτωβρίου έκανε λόγο για αύξηση 0,87%.

    Αναμένει πλέον ζήτηση 86,68 εκατομμυρίων βαρελιών αργού την ημέρα του χρόνου, 530.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από ό,τι ανέμενε τον προηγούμενο μήνα.

    "Η χρηματοπιστωτική κρίση κυριάρχησε στην αγορά ενώ η επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού της οικονομίας κατάφερε πλήγμα στη ζήτηση για αργό", σημειώνεται στην έκθεση στην οποία τονίζεται επίσης ότι οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης θα οφείλεται κυρίως στην ώθηση από τις εκτός ΟΟΣΑ χώρες, ιδιαιτέρως από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Κίνα".

    Είδηση: 15646


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 November 2008 - 17:53:05 UTC