Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συντονισμός και ταχεία δράση
  • [02] Νέα τροπή στη διερεύνηση του Βατοπαιδίου
  • [03] Ναι της Alpha στο σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών
  • [04] Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό
  • [05] Η Ρωσία ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για τα αντιπυραυλικά
  • [06] Σούπερ-ποντίκια στην υπηρεσία της έρευνας
  • [07] Το μέλλον στις διαστάσεις του νανόμετρου
  • [08] Επιμελητήρια: Σε ομηρία οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες
  • [09] Διεθνές συνέδριο με θέμα τη νανοπαραγωγή

    [01] Συντονισμός και ταχεία δράση

    Τον ερχόμενο Απρίλιο, παρουσία και του νέου Aμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της G20 για την αντιμετώπιση της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Το Σάββατο οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο δήλωσαν από στην Ουάσινγκτον την αποφασιστικότητα τους να αποκαταστήσουν την παγκόσμια οικονομική τάξη και να μεταρρυθμίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ηγέτες της G20 έδωσαν διορία έως τις 31 Μαρτίου στους υπουργούς Οικονομίας προκειμένου να εργαστούν σε μια σειρά συστάσεων και προτάσεων για τη ρύθμιση των αγορών. Στόχος η λήψη κατάλληλων φορολογικών και νομισματικών μέτρων, ώστε να σταθεροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και να ανακάμψει η οικονομία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της έκτακτης συνόδου κορυφής την οποία χαρακτήρισε ιστορική. Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μέσω των εκπροσώπων του τάχθηκε και αυτός υπέρ μιας συντονισμένης αντίδρασης απένταντι στην κρίση.

    Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ και ο Τζιμ Λιτς, πρώην στέλεχος του Κογκρέσου, που είχαν σταλεί από τον Ομπάμα ως εκπρόσωποί του για να συναντήσουν μέλη των αντιπροσωπειών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο, μετέφεραν την "αποφασιστικότητα του Ομπάμα να συνεχίσει την συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών όταν αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο".

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου έχουν τώρα "ένα σαφές χρονοδιάγραμμα" για να μεταρρυθμίσουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, επισήμανε. "Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας, όχι το τέλος", υπογράμμισε.

    "Είναι απολύτως σαφές ότι προσπαθούμε να οικοδομήσουμε νέους θεσμούς για το μέλλον", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και μίλησε για μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Υπογράμμισε πως οι σημερινοί θεσμοί χρονολογούνται από τη μεταπολεμική περίοδο. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργήθηκαν το 1944 στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

    Ο Μπράουν, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός των κυβερνητικών σχεδίων ανάκαμψης και πρόσθεσε πως ένας αριθμός χωρών θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες στη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15608

    [02] Νέα τροπή στη διερεύνηση του Βατοπαιδίου

    Επί τρείς ώρες κατέθετε στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης η δικηγόρος Τάνια Σωτηροπούλου στο πλαίσιο επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται, μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την προβολή του βίντεο ντοκουμέντο που παρουσίασε ο ΑΝΤ1. Το επίμαχο βίντεο παρουσίαζε τον σύζυγό της Μιχάλη Κουκοβίνο να ζητάει οικονομικά ανταλλάγματα και ακίνητα για να μην φέρει στο φως στοιχεία για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Η Τάνια Σωτηροπούλου δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση και αποχώρησε από την πίσω πόρτα του δικαστικού μεγάρου όπου την περίμενε ο σύζυγός της Μιχάλης Κουκοβίνος.

    Στο βίντεο - ντοκουμέντο ο Μιχάλης Κουκοβίνος ανέφερε και το όνομα της Τάνιας Σωτηροπούλου κάνοντας λόγο για μουσαντένια μήνυση. Η κ. Σωτηροπούλου είναι η πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μαδεμλή. Μετά από αυτές τις εξελίξεις η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής την Δευτέρα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο Πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναμένεται να ζητήσει την επανεξέταση της Τάνιας Σωτηροπούλου, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν κι άλλοι μάρτυρες. Εξοργισμένοι είναι οι ακτήμονες της Ρεδαιστού καθώς μετά από την παρουσίαση του επίμαχου βίντεο αισθάνονται - όπως δηλώνουν - προδομένοι.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης, οποίος σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου είχε πει ότι οι εντολές για το θέμα της Μονής είχαν δοθεί από τον Πρωθυπουργό, δήλωσε μέσω του Mega ότι υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο.Έντονες είναι οι αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. που μιλούν για βρώμικο παρασκήνιο.

    Ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, βουλευτής της Ν.Δ. και πρόεδρος της Εξεταστικής για τη διερεύνηση της υπόθεσης χαρακτήρισε το βίντεο, σημαντικό ντοκουμέντο. Για σκοτεινό παρασκήνιο στην υπόθεση έκανε λόγο ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ενώ ο γραμματέας της Κ.Ο. της Γιάννης Τραγάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ καλεί αναξιόπιστους μάρτυρες.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σχετικά με το Βατοπαίδιο έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ότι υπήρχε κεντρικός κυβερνητικός σχεδιασμός είναι αυταπόδεικτο. Τίποτα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς την παρότρυνση και την προστασία υψηλά ισταμένων παραγόντων της κυβέρνησης. Η ουσία είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου μετατράπηκε σε μετόχι της Μονής Βατοπεδίου. Ότι σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση υπάρχουν μέτοχοι με φιλικές, προσωπικές και πνευματικές σχέσεις. Και ότι πέραν των golden boys υπάρχει golden fathe".

    Στην Επιτροπή καταθέτουν πολλοί μάρτυρες και αποδεικνύεται ότι υπήρχε ιθύνων νους στην υπόθεση ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    ΛΑΟΣ: Δυσοσμία γύρω από το ΒατοπέδιΟ Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από το Βατοπέδι, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Για όσους και όπως ανακατεύτηκαν με τον Εφραίμ και την παρέα του, ισχύει η λαϊκή παροιμία, όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες."

    Για σκοτεινό παρασκήνιο στην υπόθεση έκανε λόγο ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ενώ ο γραμματέας της Κ.Ο. της Γιάννης Τραγάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ καλεί αναξιόπιστους μάρτυρες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου του αναφέρεται στην υπόθεση του Βατοπαιδίου υποστηρίζει ότι η Μονή μπορούσε να κάνει επενδύσεις, χωρίς αβαρίες και χωρίς να δίνουν ή να παίρνουν χρήματα κάτω από το τραπέζι. Προσθέτει, ωστόσο, ότι αν τα πράγματα έγιναν έτσι αυτό θα το πει η Δικαιοσύνη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15609

    [03] Ναι της Alpha στο σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών

    Την ένταξη της Alpha Bank στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών, γνωστοποίησε ο πρόεδρός της Γιάννης Κωστόπουλος σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής. "Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ενταχθούμε πρώτοι και έτσι απαλλάσσουμε τις υπόλοιπες τράπεζες από κάθε δισταγμό", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στο σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ, το Σάββατο από την Κοζάνη, υπογράμμισε ότι στόχος του παραμένει η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση απαντά στις πραγματικές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων με κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα και εγγυήθηκε ιδιαίτερα τη στήριξη των νοικοκυριών.

    Στόχος η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων

    "Στόχος του σχεδίου είναι η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων και συνεπώς των επιτοκίων για τα δάνεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Από την εφαρμογή του σχεδίου αυτού όχι μόνο δεν επιβαρύνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι, αλλά εξασφαλίζονται έως και 500 εκ. ευρώ επιπλέον έσοδα για την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και των Δημοσίων Επενδύσεων. Ασκήσαμε, ασκούμε και θα ασκήσουμε κάθε αναγκαία παρέμβαση για την επίτευξη χαμηλών επιτοκίων και για τον αποκλεισμό καταχρηστικών όρων από τις τράπεζες" τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Μέτρα, όπως, η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη κάτω από 20.000 ευρώ και σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας, η δανειοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων μέχρι 350.000 μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, θα συμβάλλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης.

    Απόφαση της κυβέρνησης είναι να ληφθούν πρόσθετα μέτρα αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα κοινοτικά προγράμματα και κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού.

    Εν αναμονή της έγκρισης από την ΕΕ

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει ληφθεί η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο θωράκισης των ελληνικών τραπεζών, εκτίμησε από το Λονδίνο ο Υπουργός Οικονομίας.

    Η Κομισιόν με επιστολή της προς την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, ζητά να περιοριστεί στους 6 μήνες αντί μέχρι το τέλος του 2009 η υλοποίηση των μέτρων και να δοθεί συγκεκριμένη αιτιολογία αν τα μέτρα διαρκέσουν πάνω από τρία χρόνια, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο στήριξης η διάρκεια τους είναι πενταετής.

    "Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτά που αναφέρει η επιστολή είναι τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου. Άλλωστε τέτοιες συζητήσεις για τεχνικές λεπτομέρειες γίνονται με όλες τις χώρες." τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας.

    Συμμετοχή στο κυβερνητικό σχέδιο

    Το δρόμο και στις υπόλοιπες τράπεζες να ενταχθούν στο σχέδιο ενίσχυσης ανοίγει, μετά την Αγροτική και η Αlpha Bank. Ο πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Κωστόπουλος σε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής τονίζει ότι Alpha Bank θα ενταχθεί στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών, κάνοντας χρήση όλων των μέτρων, που το ελληνικό Δημόσιο παρέχει, διότι πιστεύει πως το σχέδιο είναι καλό για την οικονομία, και ό,τι είναι καλό για την οικονομία είναι καλό και για τις τράπεζες.

    "Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ενταχθούμε πρώτοι στο σχέδιο χωρίς να κάνουμε διάκριση στα επιμέρους μέτρα, προσβλέποντας ακριβώς στο να δημιουργήσουμε άμεσα μια θετική δυναμική μεταξύ των τραπεζών. Έτσι, απαλλάσσουμε τις υπόλοιπες τράπεζες από κάθε δισταγμό για ένταξη στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητος της οικονομίας", αναφέρει ο κ. Κωστόπουλος. Και προσθέτει: "Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να έχουμε και μια αίσθηση του τι γίνεται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι: δεν είναι δυνατόν, όταν κολοσσοί στην Αμερική και την Ευρώπη κάνουν χρήση των αντίστοιχων μέτρων κεφαλαιακής ενισχύσεως, εμείς στην Ελλάδα να ομφαλοσκοπούμε".

    Ερωτηθείς για την πορεία των επιτοκίων στην Ελλάδα αναφέρει: "Όλοι μιλάνε για τα επιτόκια των χορηγήσεων, ενώ κανένας δεν αναφέρεται στα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια καταθέσεων. Όταν υποχρεωνόμαστε να προσελκύουμε καταθέσεις με επιτόκια, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το 7% και το 8%, πώς θα δανείσουμε με χαμηλά επιτόκια;" Και προχωράει στην εκτίμηση: "Σε σχέση με τα σημερινά επίπεδά τους, ασφαλώς θα πέσουν τα επιτόκια. Αλλά, μην περιμένετε ότι θα γυρίσουν εκεί που ήταν στην αρχή του 2008".

    Να σημειωθεί ότι στοιχεία που θα ληφθούν σοβαρά υπόψη για την κατανομή των 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες θα είναι μεταξύ άλλων, η ανάγκη κεφαλαιακής επάρκειας, το άνοιγμα σε αγορές εκτός Ελλάδας, το μερίδιο αγοράς και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους.

    Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15599

    [04] Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα προεδρεύσει απόψε Κυριακή 16 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τη Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Νοεμβρίου, στις εργασίες του Συμβουλίου το οποίο αποτελείται από περίπου 400 άτομα από όλο τον κόσμο. Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Nuevo Vallarta, στο Μεξικό, τελεί υπό την αιγίδα των δύο Μεξικανικών κομμάτων - μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό, Partido Revolucionario Institucional (PRI) και το Partido de la Revolucion Democratica (PRD).

    Στη Σύνοδο, βασικά θέματα συζήτησης είναι:

    Η επιστροφή της πολιτικής: ο κρίσιμος ρόλος των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών πλαισίων στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και δίκαιης παγκόσμιας οικονομίας. - Νέες δυνατότητες διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας μετά από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.- Νέες προσεγγίσεις στις πολιτικές για κοινωνική δικαιοσύνη και ενσωμάτωση τους στις οικονομίες των υπό ανάπτυξη χωρών. - Αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες και ενδυναμώνοντας την περιφερειακή συνεργασία: η σκοπιά της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Είδηση: 15614

    [05] Η Ρωσία ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για τα αντιπυραυλικά

    Την επιθυμία της Μόσχας να έχει μια στρατηγική σύμπραξη με την Ουάσινγκτον, παρόμοια με εκείνη που διατηρεί με το Πεκίνο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στις ΗΠΑ. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία ελπίζει πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα οδηγήσει σ' ένα λιώσιμο των πάγων στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις και πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα της πυραυλικής άμυνας με τις ΗΠΑ.

    Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ τα υφιστάμενα προγράμματα πυραυλικής άμυνας, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος -ο οποίος συναντήθηκε και με την πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ απεσταλμένη του Μπάρακ Ομπάμα στη Σύνοδο των "20"- σηματοδοτώντας μια άμβλυνση της κατηγορηματικής αντίθεσης της Ρωσίας στα σχέδια των ΗΠΑ.

    "Δεν θα κάνουμε τίποτε πριν η Αμερική κάνει το πρώτο βήμα", δήλωσε ο Μεντβέντεφ αναφερόμενος στην απάντηση που η Ρωσία υποσχέθηκε ότι θα δώσει στα σχέδια των ΗΠΑ περί ανάπτυξης στοιχείων του συστήματος πυραυλικής άμυνάς της στην ανατολική Ευρώπη.

    "Πιστεύω πως έχουμε μια ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα είτε συμφωνώντας σ' ένα παγκόσμιο αντιπυραυλικό σύστημα είτε, το ελάχιστο, να βρούμε μια λύση σχετικά με τα υφιστάμενα προγράμματα που θα εξυπηρετεί τη Ρωσική Ομοσπονδία", δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

    "Το πρώτο σήμα που λάβαμε (από την επόμενη κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα) δείχνει ότι οι εταίροι μας μάλλον σκέφτονται αυτό το πρόγραμμα παρά σχεδιάζουν απλώς να το επισφραγίσουν", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Είδηση: 15597

    [06] Σούπερ-ποντίκια στην υπηρεσία της έρευνας

    Ισπανοί επιστήμονες δημιούργησαν "σούπερ-ποντίκια" που είναι ανθεκτικά στον καρκίνο και ζουν 40% περισσότερο. Τα ποντίκια έχουν υποστεί γενετικές μετατροπές από τους ερευνητές του αντικαρκινικού ερευνητικού κέντρου CNIO και του Πανεπιστημίου της Βαλένθια. Κλειδί του πειράματος είναι ένα ένζυμο που ονομάζεται τελομεράση, το οποίο επιμηκύνει τα τελομερή, τις απολήξεις των χρωμοσωμάτων του κυττάρου. Η τελομεράση επιτρέπει στα κύτταρα να εξακολουθούν να διαιρούνται και πιστεύεται ότι αυξάνει τη μακροζωία, αλλά αυξάνει επίσης και το κίνδυνο καρκίνου.

    Τα ποντίκια υπέστησαν γενετικές τροποποιήσεις προκειμένου να είναι απρόσβλητα από τον καρκίνο, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η ποσότητα τελομεράσης στον οργανισμό τους. Ως αποτέλεσμα των τροποποιήσεων αυτών, έχουν, σε προχωρημένη ηλικία, καλύτερο νευρομυϊκό συντονισμό, λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη και υγιέστερους ιστούς από τα συνηθισμένα ποντίκια, ενώ ζουν 40% περισσότερο.

    Η σχέση μεταξύ των τελομερών και της γήρανσης είναι γνωστή από το 1990, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής ενός ολόκληρου οργανισμού, δήλωσε στην εφημερίδα Ελ Μούντο, η συντονίστρια της έρευνας, Μαρία Μπλάσκο.

    Παρόμοιες τεχνικές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ζουν μέχρι τα 120 χρόνια, συμπλήρωσε η Μπλάσκο, εξήγησε ωστόσο ότι δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί η ίδια μέθοδος γενετικής τροποποίησης σε ανθρώπους.

    Είδηση: 15605

    [07] Το μέλλον στις διαστάσεις του νανόμετρου

    Αυτοκίνητα, επιστρωμένα με ειδικά νανο-υλικά, που αυτοκαθαρίζονται απλώς με το νερό της βροχής. Αυτοκαθαριζόμενα τζάμια στα σπίτια μας. Ρούχα (σε πρώτη φάση στρατιωτικά και αργότερα κάθε είδους) που, χάρη στην ενσωμάτωση νανο-υλικών, μένουν αδιάβροχα, δεν λερώνουν ή -ακόμα πιο εντυπωσιακό- χάρη σε ενσωματωμένες νανο-γεννήτριες παράγουν το δικό τους ρεύμα, με το οποίο φορτίζεται το κινητό τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής κλπ. Κόλλες με νανο-υλικά που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να γίνονται "σπάϊντερ-μαν" και να περπατούν-κολλούν σε τοίχους και ταβάνια. Μοριακές μηχανές και κινητήρες σε μοριακό επίπεδο. Μετα-υλικά που μετατρέπουν σε αόρατους ή διαφανείς τους ανθρώπους και τα αντικείμενα που επιστρώνονται με αυτά. Νανο-ρομπότ που στέλνονται στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς, όπως π.χ. για καταστροφή καρκινικών κυττάρων. Αυτές και πολλές άλλες "εξωτικές" και πολλά υποσχόμενες όψεις της νανοτεχνολογίας παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές στην εκδήλωση με τίτλο "Η Νανοτεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου", που διοργάνωσε, χθες βράδυ, το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με τον πρόγραμμα Megaron Plus του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

    Η Νανοτεχνολογία αφορά οτιδήποτε συμβαίνει στις διαστάσεις του νανόμετρου, που ισούται περίπου με το 1/80.000 μιας ανθρώπινης τρίχας ή το 1/10.000 μιας τελείας κειμένου. Η τεχνολογία μπορεί να οριστεί ως η δημιουργία υλικών και συστημάτων σε νανοκλίμακα, δηλαδή από 1 έως 100 νανόμετρα (1 νανόμετρο ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου). Ένας εναλλακτικός ορισμός είναι ο απευθείας έλεγχος υλικών και συσκευών σε μοριακή και ατομική κλίμακα.

    Όπως τονίσθηκε στην εκδήλωση, οι νανοτεχνολογίες έχουν πλέον ποικίλες εφαρμογές στη νανοηλεκτρονική, τα νανοϋλικά ή τη βιοϊατρική και οι επιπτώσεις τους γίνονται σταδιακά όλο και πιο αντιληπτές σε ολοένα και περισσότερα επίπεδα των σύγχρονων κοινωνιών.

    Να μη χάσει η Ελλάδα το νανο-τρένο

    Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης επεσήμανε ότι η νανοτεχνολογία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον 21ό αιώνα, ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα σε αυτόν τον τομέα και ότι πρέπει να αναδείξουμε και στη χώρα μας την αξία της έρευνας σε ένα χώρο αόρατο από το ανθρώπινο μάτι.

    Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού Γιώργος Χρυσολούρης τόνισε ότι ουσιαστικά τώρα ανοίγει το θέμα της νανοτεχνολογίας σε όλο τον κόσμο και ανέλυσε τις ποικίλες εφαρμογές της στη βιομηχανία, εξ ου και ο νέος όρος "νανοπαραγωγή", που αφορά στην κατασκευή διαφόρων "νανοπροϊόντων" (η νανοπαραγωγή εργάζεται σε κλίμακα 0,1 - 1.000 νανόμετρων), η οποία, όπως είπε, θα επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής μας.

    Στο συνέδριο επίσης μίλησαν ο Νικολά Λετεριέ, εκπρόσωπος του τεχνολογικού συνεργατικού σχηματισμού ("cluster") Minalogic στη Γκρενόμπλ (την οποία χαρακτήρισε "γαλλική Σίλικον Βάλεϊ"), οι ερευνητές του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" Νίκος Γλέζος και Χρήστος Τσάμης (για το άλμα πλέον της μικροηλεκτρονικής από τα μικρο-συστήματα στα νανο-συστήματα), ο ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Νίκος Ταγματάρχης (για τη σχέση νανοτεχνολογίας-χημείας), ο ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας Ηρακλείου Κρήτης Μανόλης Στρατάκης (για τις θαυμαστές ιδιότητες των νανο-υλικών) και ο Αλ. Λουίζος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που μίλησε αναλυτικά για τις πολλά υποσχόμενες εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ιατρική.

    Η επανάσταση της νανο-ιατρικής

    Οι επιπτώσεις της νανοτεχνολογίας στην ιατρική, όπως τονίσθηκε, θα είναι καταλυτικές στο προσεχές μέλλον:

    -Διάγνωση: Νέοι βιοαισθητήρες και νέες τεχνικές μοριακής απεικόνισης με νανοσωματίδια. Για παράδειγμα, οι λεγόμενες "κβαντικές τελείες", δηλαδή νανοκρυσταλλικοί ημιαγωγοί με ενισχυμένες ιδιότητες φθορισμού, θα εντοπίζουν έγκαιρα τα καρκινικά κύτταρα (όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουίζος, "στο μέλλον ο καρκίνος θα λάμπει από τα πρώτα του κύτταρα"). Επίσης νανοτρανζίστορ για ανίχνευση ιών και βακτηρίων.

    -Θεραπεία: Στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων στα πάσχοντα όργανα και ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμακευτικών ουσιών, π.χ. μόνο σε καρκινικούς όγκους ή δυσλειτουργούντα νευρικά κύτταρα. Ειδικά νανοσωματίδια (μπάλες από πολυμερή), που στο εσωτερικό τους θα έχουν φάρμακα, θα καθοδηγούνται μέσω μαγνητικών πεδίων με ακρίβεια στα πάσχοντα κύτταρα και θα είναι βιοδιασπώμενα, βιοσυμβατά και μη τοξικά. Επίσης ειδικοί νανοσωλήνες που θα απελευθερώνουν ελεγχόμενα κάποιο φάρμακο μέσα στον οργανισμό.

    -Χειρουργική: Μικρο- και νανο-εμφυτεύματα, καθώς και μικρο- ή νανο-ρομπότ. Τα νανο-εμφυτεύματα θα επιτρέπουν, για παράδειγμα, αντικατάσταση οστών από ένα κράμα τιτανίου επικαλυμμένου με νανοπορώδη αλουμίνα, γεγονός που θα αυξάνει τη βιοσυμβατότητα του συνθετικού οστού. Επίσης αγγειονάρθηκες ("στεντ" για τις αρτηρίες) επικαλυμμένοι με νανο-υλικά, ώστε να βελτιώνεται η βιοσυμβατότητα και να αποφεύγεται η επαναστένωση της αρτηρίας. Τα νανο-ρομπότ (που δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένα) θα αποτελούν μικροκατασκευές, οι οποίες με μικρολαβίδες και με καθοδήγηση από μαγνητικά πεδία θα μπορούν να παίρνουν δείγματα ιστών από το εσωτερικό του σώματος για βιοψία, γεγονός που θα επιτρέπει μικρότερα χειρουργικά τραύματα. Άλλα νανο-ρομπότ θα μπορούν να καθαρίζουν τις αρτηρίες από μέσα.

    Πιθανοί κίνδυνοι και ανάγκη για νέους κανονισμούς προφύλαξης

    Αν και η έμφαση στην εκδήλωση δόθηκε στην ευεργετική πλευρά της νανοτεχνολογίας, δεν έλειψαν οι επισημάνσεις για τους εν δυνάμει νανο-κινδύνους, κυρίως σε σχέση με την απορρόφηση των νανο-υλικών από τον άνθρωπο και τη φύση και τις πιθανές επιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη για νέες προστατευτικές ρυθμίσεις και κανονισμούς σε σχέση με όλους τους εμπλεκόμενους (παραγωγούς, καταναλωτές, εργαζόμενους) και ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, περίπου 600 προϊόντα νανοτεχνολογίας βρίσκονται ήδη στην αγορά. Η αρχή έγινε από τις ΗΠΑ και η Ευρώπη ακολούθησε, όπως και η Ασία. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο τζίρος στην αγορά νανο-προϊόντων θα φθάσει τα 25 δισ. δολ. το 2009. Η μεγάλη πλειονότητα των προϊόντων (το 54%) αφορά τα περιφερειακά της πληροφορικής, το 22% τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά, το 8% την αυτοκινητοβιομηχανία, το 6% την ιατρική κ.α. Στο μέλλον, άλλοι τομείς, όπως το περιβάλλον, αναμένεται να έχουν αυξημένο μερίδιο.

    Την ημερίδα συντόνισαν οι ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίου Αλέξανδρος Σταυρόπουλος (Πειραιώς) και Ηλίας Κούβελας (Ιατρική Πάτρας), ενώ χαιρέτισαν ο Ιωάννης Μάνος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», και η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και μορφωτική ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας Catherine Suard.

    Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο, με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Είδηση: 15611

    [08] Επιμελητήρια: Σε ομηρία οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες

    Την αγωνία τους για την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που μετείχαν στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη της Καβάλας, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη και του ειδικού γραμματέα Ανταγωνισμού Λευτέρη Σταυρόπουλου. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της χώρας Γιώργος Κασιμάτης κατήγγειλε τη μεθοδευμένη όπως τη χαρακτήρισε ομηρία του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. "Καταγγέλλουμε τις μεθόδους που ακολουθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας για περισσότερα κέρδη. Καταγγέλλουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει ακόμη και σήμερα να πράττει και να μην αφουγκράζεται τις παραινέσεις της κυβέρνησης οι οποίες έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και όχι μόνο", σημείωσε. Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση είναι κοντά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους εκπροσώπους της.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων συμπλήρωσε πως δεν έχουν πρόθεση να υποβάλλουν μήνυση στις τράπεζες αλλά σημείωσε ότι "μας ωθούν να φθάσουμε στο σημείο αυτό δεδομένου ότι οι παρανομίες και όχι οι παρατυπίες τους είναι άφθονες. Ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ηγεσίες των ελληνικών τραπεζών θα επιδείξουν σύνεση και θ' αποφορτίσουν το κλίμα, διαφορετικά θα μας βρουν απέναντί τους".

    Αναφερόμενος στην οικονομική δραστηριότητα σημείωσε πως το τελευταίο δίμηνο παρουσιάζει τόσο μεγάλη κάμψη που δε θα μπορέσει να επανέλθει ούτε σ' ένα χρόνο.

    Ο κ. Κασιμάτης ζήτησε αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2009 λέγοντας πως πρέπει να είναι ρεαλιστικός, αντικειμενικός και χωρίς υπερβολές. Χαρακτήρισε αδύνατο να υπάρξουν ρυθμοί ανάπτυξης του 3%, ενώ ζήτησε να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και οι δαπάνες και να υπάρξει πιο αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

    Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση είναι κοντά στις ΜΜΕ και στους εκπροσώπους της.

    "Με μια σειρά μέτρων η κυβέρνηση" συμπλήρωσε ο υφυπουργός, "τόσο μακροπρόθεσμων όσο και άμεσου χαρακτήρα προσπαθεί να βοηθήσει και να στηρίξει τις ΜΜΕ βάσει της αρχής που υπερασπίζεται ότι οι ΜΜΕ είναι στην πρώτη προτεραιότητα. Πέρα από την πρωτοβουλία για ένα πλάνο διαμόρφωσης μιας ενιαίας στρατηγικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο στήριξης των ΜΜΕ, η κυβέρνηση έχει λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή του προσανατολισμού της κατεύθυνσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, αναγορεύοντας το σ' ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών των ΜΜΕ επιχειρήσεων".

    Είδηση: 15607

    [09] Διεθνές συνέδριο με θέμα τη νανοπαραγωγή

    Η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας σε θέματα βιομηχανικής παραγωγής (ή αλλιώς "Νανοπαραγωγή") αποτελεί το πρωτότυπο αντικείμενο διήμερου διεθνούς συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το συνέδριο "6th International Symposium on Nanomanufacturing, Nanomanufacturing Systems, Processes and Simulation (ISNM-6)" εστιάστηκε στις ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της Νανοτεχνολογίας που δίνουν την δυνατότητα καλύτερης κατανόησης φαινομένων σχετικών με τα υλικά σε ατομικό και μοριακό επίπεδο. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν τη βάση αφενός για το σχεδιασμό και κατασκευή συσκευών και εξαρτημάτων, τα οποία παρουσιάζουν καινοτόμες ιδιότητες και λειτουργίες, και αφετέρου για διαφορετικούς, καινοτόμους τρόπους παραγωγής τους.

    Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες διεθνούς κύρους προερχόμενοι από παγκοσμίως αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ινστιτούτα, καθώς και βιομηχανίες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κορέα, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία.

    Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, με ευθύνη του διευθυντή του καθηγητή Γεωργίου Χρυσολούρη και με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Μ.Ι.Τ. των ΗΠΑ.

    Όπως τόνισε ο κ.Χρυσολούρης, "η νανοτεχνολογία είναι ένα ευρύ και διεπιστημονικό πεδίο έρευνας, το οποίο αναπτύσσεται παγκοσμίως, υποσχόμενο, εκτός των άλλων, να μετατρέψει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται υλικά και προϊόντα. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον στην ερευνητική κοινότητα ανά τον κόσμο δείχνει την προοπτική των νανοτεχνολογιών σε πολλούς τομείς της επιστήμης".

    Oι εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για διατιθέμενα παγκοσμίως νανοπροϊόντα αξίας 20-50 δισ. δολαρίων, με προοπτική να φθάσουν το 1 τρισ. δολάρια ως το 2010 και περισσότερο από τα 2 τρισ. δολάρια το 2015. Με άλλα λόγια, ενδέχεται το 2016 το 15% της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής να απαρτίζεται από νανοπροϊόντα.

    Οι νανο-δομές και οι νανο-διεργασίες τυπικά καλύπτουν διαστάσεις μικρότερες των 100 nm (ένα νανόμετρο ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου) και συναντώνται σε προϊόντα των οποίων το μέγεθος κυμαίνεται μεταξύ των συνηθισμένων μακροσκοπικών προϊόντων και των μικρο-συσκευών και μορίων.

    Σύμφωνα με τον κ.Χρυσολούρη, "η εφαρμογή της Νανοτεχνολογίας σε θέματα βιομηχανικής παραγωγής (Nanomanufacturing) περιλαμβάνει όλες τις διεργασίες, που στοχεύουν στην κατασκευή δομών, χαρακτηριστικών, μηχανισμών και συστημάτων νανο-διαστάσεων, κατάλληλων για λειτουργία ή και την ενσωμάτωση σε ανώτερες κλίμακες διαστάσεων, με στόχο πλήρως λειτουργικά προϊόντα και χρήσιμες υπηρεσίες. Οι τεχνικές που είναι διαθέσιμες, στηρίζονται τόσο στην αφαίρεση όσο και στην πρόσθεση ύλης".

    Όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, η Νανοτεχνολογία προβλέπεται να έχει επιπτώσεις σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ειδικότερα στην ηλεκτρονική, στα υλικά, στην βιολογική επιστήμη και την ιατρική.

    Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Β.Ν. Chichkov απο το Κέντρο Laser του Ανόβερου (LZH) παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην χρήση των Laser στην παραγωγή προϊόντων στη νανο-κλίμακα, ενώ ο καθηγητής D.E. Hardt, από το τμήμα Μηχανολόγων του ΜΙΤ, παρουσίασε καινοτόμες μεθόδους παραγωγής νανο-καλουπιών για παραγωγή ηλεκτρονικών και ιατρικών εξαρτημάτων.

    Ανάμεσα στα αξιοσημείωτα του συνεδρίου ήταν και η ενεργειακή και οικολογική προσέγγιση των νανο-διεργασιών απο τον καθηγητή Τ. Gutowski (του ΜΙΤ), καθώς και η σύνοψη των χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων Νανοπαραγωγής, για μεν την Αμερική από τον δρα Β. Kramer, για δε την Ευρώπη από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δρα Ν. Δεληγιαννάκη.

    Τα συνέδρια ISNM δημιουργήθηκαν για να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα στις βιομηχανίες και την ακαδημαϊκή-ερευνητική κοινότητα στο χώρο της νανοτεχνολογίας. Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 2003 στο ΜΙΤ των ΗΠΑ, το δεύτερο το 2004 στην Κορέα, το τρίτο το 2005 στο πανεπιστήμιο της Κύπρου, το τέταρτο ξανά στο ΜΙΤ το 2006 και το πέμπτο στη Σιγκαπούρη το 2007.

    Είδηση: 15606


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 November 2008 - 18:06:06 UTC