Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας
  • [02] Κ. Καραμανλής: "Η Ελλάδα επέδειξε καλύτερα αντανακλαστικά"
  • [03] Γ. Παπανδρέου: "Άλλοθι για τη ΝΔ η διεθνής κρίση"
  • [04] European Rescue Plan

    [01] Οικονομία

    Εγγυήσεις και παρεμβάσεις

    Ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας

    12/10/2008 8:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2008 10:53:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απάντηση στους ευρωπαίους πολίτες ότι τα μέλη-κράτη αποτελούν τον εγγυητή της προστασίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έδωσαν το βράδυ της Κυριακής με το κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των 15 χωρών της Ευρωζώνης και η Βρετανία, μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, στο Παρίσι. Με ένα σχέδιο έξι βασικών σημείων διασφαλίζονται η κρατική προστασία των τραπεζών (όπου είναι επιβεβλημένο), οι τραπεζικές συναλλαγές, ο δανεισμός και η συνεχής ροή χρηματοδότησης μεταξύ των τραπεζών, με χρονικό ορίζοντα την ουσιαστική αντιστροφή του κλίματος. Το κείμενο βασίστηκε στην εισήγηση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν ο οποίος αποκαλείται "μάγος" από τις γαλλικές εφημερίδες- κατά τα πρότυπα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στη Βρετανία. Την ίδια ώρα, η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για την πορεία και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης κορυφώνεται. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -το οποίο συνεδριάζει αύριο- Ντομινίκ Στρος Κάν προειδοποιεί ότι το σύστημα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, η Αυστραλία παίρνει γενναία έκτακτα μέτρα για την προστασία των καταθετών και στη Βρετανία αναμένονται νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι κρατικοποιήσεις τουλάχιστον δύο τραπεζών.

    Ρευστότητα και δάνεια με κρατική εγγύηση

    Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να προσφέρουν εγγυήσεις στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών, σε προσωρινή βάση, αναφέρει το κείμενο της κοινής διακήρυξης των "15". Το κείμενο σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη χρεοκοπία των τραπεζών, ακόμη και προστρέχοντας στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο ιδιαίτερα "τεχνικό" κείμενο αναφέρεται ότι τα κράτη θα μπορούν να παρέμβουν με πολλούς τρόπους για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, προσφέροντας εγγυήσεις, διαβεβαιώσεις ή "παρόμοιους διακανονισμούς".

    Οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα λεγόμενα "τοξικά" κεφάλαια έναντι κρατικών ομολόγων, προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζες.

    "Οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να αποφύγουν κάθε χρεοκοπία ιδρυμάτων συστημικώς σημαντικών μέσω των κατάλληλων μέσων, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων τους" προστίθεται στο κείμενο. "Κατά τον τρόπο αυτό, θα φροντίσουμε τα συμφέροντα των φορολογουμένων" καταλήγει το κείμενο.

    Συγκεκριμένα, το σχέδιο των έξι σημείων προβλέπει:

    διασφάλιση ρευστότητας δανεισμός με κρατικές εγγυήσεις επανακεφαλαιοποίηση εξυγίανση διοίκησης και λειτουργίας εκσυγχρονισμός των λογιστικών προτύπων "φρένο" στον αθέμιτο ανταγωνισμό

    Οι 15 ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν απόψε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης που θα εγγυάται το διατραπεζικό δανεισμό και θα αφήνει ανοιχτή την προσφυγή στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών κεφαλαίων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου τους στο Παρίσι.

    Όπως είπε ο Σαρκοζί οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα εγγυηθούν τα διατραπεζικά δάνεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα εμποδίσουν τη χρεοκοπία των τραπεζών προχωρώντας σε ενέργειες επανακεφαλαιοποίησης.

    Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία "και οι άλλες χώρες" θα παρουσιάσουν το απόγευμα της Δευτέρας τις λεπτομέρειες των δικών τους σχεδίων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Οι χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν "ταυτόχρονα" αύριο το απόγευμα τις λεπτομέρειες των σχεδίων διάσωσης, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο. Η κρίση "χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα και ενότητα-και αυτά είχαμε σήμερα", τόνισε ο Σαρκοζί και πρόσθεσε: "Απόψε ήταν η ώρα της Ευρώπης που επιδείκνυε την ενότητά της. Αύριο θα είναι η ώρα κάθε κράτους που θα βγάλει τα συμπεράσματά του απ όσα αποφάσισε η Ευρώπη".

    Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, η Sύνοδος αυτή απέδειξε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί συλλογικά στην κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο και κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

    Ο Νικολά Σαρκοζί πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να διεξαχθεί μια σύνοδος κορυφής για την "αναμόρφωση του διεθνούς οικονομικού συστήματος".

    Την αισιοδοξία του ότι "τις επόμενες ημέρες" θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξέφρασε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν , μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους ηγέτες της Ευρωζώνης. "Οι αποφάσεις που θα λάβουμε τις επόμενες ημέρες θα έχουν επιπτώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια", πρόσθεσε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

    Στο χείλος του γκρεμού η παγκόσμια οικονομία

    Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, προειδοποίησε από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρόσθεσε ότι τα μέτρα σταθεροποίησης μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει ούτε σε επίπεδο ψυχολογίας των επενδυτών. "Τις επόμενες ημέρες θα περιμένω να δω αν η αντίδραση των τραπεζών θα καταστήσει δυνατό το «ξεπάγωμα» των αγορών και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης" δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

    Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι απούσα από τις εξελίξεις λόγω προεδρικών εκλογών.

    Η αυριανή αργία αύριο στις ΗΠΑ, στις τράπεζες, την αγορά ομολόγων και την κυβέρνηση δεν αναμένεται να αλλάξει το δυσμενές κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η παγκόσμια κρίση πλήττει ήδη την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η General Motors και η Chrysler βουλιάζουν στα χρέη και συζητούν μια πολύ αιματηρή συγχώνευση. Εάν ευοδωθούν οι συνομιλίες η General Motors θα πρέπει να απολύσει το 25% των υπαλλήλων της. Το ζητούμενο για την Chrysler είναι να βρει τα κεφάλαια για την εξαγορά σε μια στιγμή που η αγορά έχει στερέψει από ρευστό.

    Η Αυστραλία αποφάσισε να πάρει γενναία μέτρα για προσφέρει ασφάλεια στους καταθέτες. Έτσι, όλες οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες που συνολικά εκτιμώνται σε 700 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας εξασφαλίζονται για τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα διατίθενται κεφάλαια ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά ομολόγων.

    Το πρωί της Δευτέρας και πριν ανοίξουν οι αγορές, η βρετανική κυβέρνηση αρχίζει την επιχείρηση επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που παραπαίουν. Η Royal Bank of Scotland ζητά κεφάλαια 12 δισεκατομμυρίων λιρών και η κυβέρνηση παίρνει το 50% των μετοχών. Η Hallifax Bank of Scotland ζητά 10 δισεκατομμύρια στερλίνες και θα κρατικοποιηθεί σε ποσοστό 70%.

    Tο σχέδιο Μπράουν προβλέπει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορέσει να διαθέσει 200 δισεκατομμύρια λίρες πόσο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που δαπανά η βρετανική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της για την δημόσια υγεία.

    Στην υποθετική περίπτωση που η επιχείρηση διάσωσης της Northern Rock αποτύχει, το κράτος και οι Βρετανοί φορολογούμενοι θα έχουν χάσει 119 δισεκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή πολύ περισσότερα χρήματα από τα 82 δισεκατομμύρια που προβλέπονται ως δαπάνες του προϋπολογισμού για την παιδεία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γκάρντιαν", τα χειρότερα έρχονται με την κρίση να περνά στην πραγματική οικονομία και συνεπακόλουθα τις καταρρεύσεις επιχειρήσεων και ένα εκατομμύριο περισσότερους ανέργους έως τις γιορτές.

    Αύριο Δευτέρα, η γαλλική κυβέρνηση θα εξετάσει, κατά τη διάρκεια εκτάκτου υπουργικού συμβουλίου, ένα σχέδιο νόμου με βάση το οποίο το κράτος θα εγγυάται την αναχρηματοδότηση των γαλλικών τραπεζών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου Ζιλ Καρέζ.

    Στη Γερμανία, η κυβέρνηση δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σχέδιο σωτηρίας του τραπεζικού τομέα πριν από αύριο, Δευτέρα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι να υιοθετηθεί γρήγορα ένας νόμος" ώστε "να αποφευχθούν περαιτέρω ζημίες για την οικονομία", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες, το γερμανικό σχέδιο θα είναι ύψους 300-400 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα περιλαμβάνει εγγυήσεις για τα διατραπεζικά δάνεια.

    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι εγγυάται "τις χρηματοδοτικές πράξεις" των πορτογαλικών τραπεζών μέχρι του ποσού των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    [02] Πολιτική

    Κ. Καραμανλής: "Η Ελλάδα επέδειξε καλύτερα αντανακλαστικά"

    12/10/2008 10:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2008 10:44:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην παγκοσμιοποίηση, η κρίση λειτουργεί ως τσουνάμι που επηρεάζει τους πάντες, δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Καταλήξαμε, σημείωσε, ότι πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά και συντονισμένα. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό συστήματος, δημιουργούν κλίμα ηρεμίας στις αγορές, στηρίζουν την πραγματική οικονομία στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών, είπε ο Πρωθυπουργός.

    Τα συγκεκριμένα μέτρα που λάβαμε εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα αναγκαία κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα, και διευρύνουν τους λογιστικούς κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, δήλωσε.

    Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των αγορών είναι μια επίπονη υπόθεση, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επέδειξε πολύ καλύτερα ανακλαστικά στην κρίση, ενώ η κυβέρνηση εγγυήθηκε τις καταθέσεις από την πρώτη στιγμή.

    Ο Πρωθυπουργός, τέλος, μίλησε για σχέδιο εγγυοδοσίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τόνισε ότι η οικονομία μας αντέχει στους κραδασμούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    "Οι παρεμβάσεις μας, στην ιδιαίτερα δύσκολη αυτή περίοδο, έχουν στόχο να ενισχύσουν την ασπίδα προστασίας που χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι λοιπόν:

    Συνεχίζουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα, που το ιδιαίτερα αυστηρό στις εκτιμήσεις του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τις χώρες της Ευρωζώνης, ειδικά για την Ελλάδα, προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης στο 2%. Συνεχίζουμε τις πολιτικές απασχόλησης για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας και να μειώσουμε, ακόμη περισσότερο, την ανεργία. Συνεχίζουμε με το βλέμμα στραμμένο στην πραγματική οικονομία. Αυτήν που εγγυάται το εισόδημα του κάθε Έλληνα εργαζόμενου. Που ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    [03] Πολιτική

    Γ. Παπανδρέου: "Άλλοθι για τη ΝΔ η διεθνής κρίση"

    12/10/2008 9:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Την πρότασή του για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην οικονομία κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη διεθνή κρίση ως άλλοθι για την αντιλαϊκή της πολιτική και τόνισε ότι η χώρα και οι πολίτες απαιτούν αλλαγή πορείας και υπεύθυνη ηγεσία.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η διεθνής οικονομική κρίση, είναι αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων επιλογών και η εγχώρια οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα των νέο-συντηρητικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι το μεγάλο ερώτημα διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, είναι "ποιός θα πληρώσει το λογαριασμό της κρίσης" και προειδοποίησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ μαζί με τους πολίτες δεν θα αφήσουν το λογαριασμό της αποτυχίας της να το πληρώσει ο λαός.

    Επίσης, ανέφερε ότι πλέον δεν αρκούν τα λόγια και χρειάζονται πράξεις, και στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, πρότεινε την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς επίσης και την ευελιξία σήμερα και την αλλαγή αύριο στο Σύμφωνο Σταθερότητος.

    Κατά τον κ. Παπανδρέου, λεφτά για τον πολίτη υπάρχουν και αυτό όπως σημείωσε φάνηκε, με λεφτά που βρέθηκαν για τη στήριξη των Τραπεζών, με στόχο την προστασία, όχι μόνο των Τραπεζικών και Ασφαλιστικών Συστημάτων, αλλά και του εισοδήματος των πολιτών.

    Παράλληλα, επανέλαβε το πλαίσιο των θέσεων και των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, μέσα από μια νέα κοινωνική συμφωνία με τους πολίτες.

    Αναφερόμενος, τέλος, στα σκάνδαλα, είπε ότι τα παράγει, τα διακινεί και τα συγκαλύπτει η Κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ειδικότερα για την υπόθεση Βατοπαιδίου, τόνισε ότι είναι "μια υπόθεση που προσβάλλει, αδικεί τους Έλληνες και δεν το χωράει ο νους".

    [04] Guarantees and Intervention

    European Rescue Plan

    12 Οκτ 2008 20:52:00 (Last updated: 12 Οκτ 2008 21:35:35)

    Sources: ΝΕΤ, Reuters, ΑNA-ΜPA

    The Eurozone extraordinary meeting ended Sunday evening, with the 15 member-states, including Britain issuing a joint communiqu&#233; as per which all EU members states would guarantee for the protection of the monetary system. A six-point plan will secure state protection to Banks, Bank transactions, loans and the continuous flow of cash among banks until the climate changes. The text was based on British PM Gordon Browns proposal to Europe to adopt the "British Model". At the same time, concern worldwide on the consequences of the financial crisis has been culminating. The Head of the International Monetary Fund Dominique Strauss-Kahn has warned that the system is on the brink of collapse. Australia from its side is taking extraordinary measures to the protection of depositors, while the two banks will be nationalized in Britain Monday.

    Liquidity with Loans and State Guarantee

    Eurozone countries are ready to offer guarantee to the re-financing of Banks on a temporal basis reads the text hammered out by the "15", adding that the governments are determined to prevent the bankruptsy of banks even by restructuring their capital.

    Eurozone countries will be able to exchange the so-called "toxi" capital in exchange to state bonds in order to support banks.

    The six-point plan secures liquidity, re-capitalisation, issuing of loans with state guarantees, streamling of administration and operation, modernization of accounting standards and halt to unfair competion.

    Meanwhile, Mr Brown expressed his optimism over the next days, adding that the decisions to be taken in the next days will affect the next three years. "We are ready to intervene if needed. We have reserves," stressed Kostas Karamanlis prior to the meeting. The Greek PM further added that there were no problems with small banks in Greece, also arguing that a possible readjustment to the state budget would not be a problem.

    Translated by John Crystallidis

    Read the story on other sources:

    BBC: EU chiefs confront markets crisis

    Related News:

    Europe Working in Unison


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 October 2008 - 20:50:24 UTC