Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: "Πρώιμη κρίση στην Ελλάδα"
  • [02] Ο παλμός των εφήβων στη Βουλή
  • [03] Συνάντηση Χατζηδάκη - προεδρείου ΟΣΠΑ
  • [04] Συνάντηση Σαρκοζί -Μέρκελ
  • [05] Επίσκεψη Αλαβάνου στα Ζωνιανά
  • [06] Ν. Μπακογιάννη: "Ενιαίο εθνικό μέτωπο"
  • [07] Αλ. Τσίπρας: "Αντεπίθεση της Αριστεράς"
  • [08] Δίχτυ ασφαλείας στη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο

    [01] Πολιτική

    Αλ. Παπαρήγα: "Πρώιμη κρίση στην Ελλάδα"

    11/10/2008 1:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2008 3:50:42 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Πρώιμη οικονομική κρίση στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, ανεξάρτητα από την κρίση στις ΗΠΑ και τη διεθνή κρίση, προέβλεψε ότι θα σημειωθεί η Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το 18ο συνέδριο του κόμματος που έδωσε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

    Επεσήμανε ότι αυτή η κρίση θα είναι ανεξάρτητη από την παγκόσμια γιατί επενδύθηκαν κεφάλαια στα Βαλκάνια, τα οποία θα μπορούσαν να επενδυθούν στην Ελλάδα. Άρα, είπε, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα εμφανιζόταν η κρίση, αλλά τώρα -λόγω της γενικής- θα εμφανιστεί πιο γρήγορα.

    Όσον αφορά τις προτάσεις που κάνουν τα άλλα κόμματα για την έξοδο από αυτή, σημείωσε ότι αυτοί που πρέπει να "πληρώσουν το μάρμαρο" είναι οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες "τζογάρανε" τα χρήματα τους.

    Η Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο που τοποθετούνται απέναντι στην κρίση.

    Για τον Πρωθυπουργός είπε ότι είναι "ανοησίες" η προσωποποιημένη κριτική, ότι "είναι εκτός τόπου και χρόνου" και σημείωσε πως "ο κ. Καραμανλής μιλάει για τον σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου".

    Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ έχουν μια κοινή θέση, που είναι η υιοθέτηση της πρότασης της σοσιαλδημοκρατίας όταν είναι στην αντιπολίτευση, με την ελπίδα ότι θα χαλιναγωγήσουν τη δυσαρέσκεια και θα επιστρέψουν στη διακυβέρνηση. Στην ουσία "ξελασπώνουν" τις Τράπεζες και τα μονοπώλια, να συνεχίσουν την κερδοφορία τους, επισήμανε.

    Όσον αφορά την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για χορήγηση 1.000 ευρώ το μήνα στα χαμηλά εισοδήματα τόνισε ότι "δεν είναι πρόταση αυτή, διότι με 69 λεπτά την ημέρα δεν αντιμετωπίζεται η φτώχεια".

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι "ενδιαφέρεται όταν θα κάνει τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ να μην είναι ο "φτωχός συγγενής" και να δείξει ότι το στρίμωξε το ΠΑΣΟΚ και άλλαξε".

    Ως προς τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για εγγύηση των καταθέσεων σημείωσε πως «αν υπάρξει κραχ, δεν θα τους δώσουν τίποτε. Έχουμε ξαναζήσει τέτοια πράγματα».

    Ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθούν τα επιτόκια και να "παγώσουν" τα δάνεια στις περιπτώσεις εργαζομένων δανειοληπτών που απολύονται.

    [02] Κοινωνία

    Οι αγωνίες για το εκπαιδευτικό σύστημα

    Ο παλμός των εφήβων στη Βουλή

    11/10/2008 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το εκπαιδευτικό σύστημα και τα προβλήματα του, αποτέλεσαν το επίκεντρο της συζήτησης της Βουλής των Εφήβων που πραγματοποιείται για 13η συνεχή χρονιά. Η σύνοδος αποτελείται από 306 βουλευτές από την Ελλάδα, 25 από την Κύπρο και 25 του απόδημου ελληνισμού και καταθέτει τις απόψεις και τους προβληματισμούς για όλα τα θέματα που απασχολούν τους έφηβους.

    [03] Πολιτική

    Σε καλό δρόμο ο διάλογος για την Ολυμπιακή

    Συνάντηση Χατζηδάκη - προεδρείου ΟΣΠΑ

    11/10/2008 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μια τελευταία συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), θα έχει τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να τους παραδώσει ολοκληρωμένο το σχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, όπως ζήτησε με εξώδικο η Ομοσπονδία, η οποία στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει διάλογος επί της ουσίας για το εργασιακό και ασφαλιστικό. Ο κ. Χατζηδάκης τη Δευτέρα ουσιαστικά ολοκληρώνει το διάλογο με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων και την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή. Τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκαν διαφωνίες μεταξύ των Σωματείων, σχετικά με το αν θα προσέλθουν σε διάλογο με τον υπουργό. Η ΟΣΠΑ τηρούσε σκληρή στάση, απορρίπτοντας το διάλογο, αλλά οι Ενώσεις των Ιπτάμενων Συνοδών-Φροντιστών, οι πιλότοι και οι συμβασιούχοι, προσήλθαν στο διάλογο και συμφώνησαν σε πάρα πολλά σημεία με τα όσα προβλέπει για το εργασιακό τους μέλλον, το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

    Συγκεκριμένα, για τους ιπτάμενους συνοδούς-φροντιστές, ο υπουργός Μεταφορών ικανοποίησε το αίτημά τους για επιπλέον προσαύξηση 50% των ενσήμων τους, σε όσους έχουν προσληφθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1993. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι αεροσυνοδοί θα προσληφθούν στην ΥΠΑ. Για τους συμβασιούχους ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε αύξηση του επιδόματος του ΟΑΕΔ κατά 50%, αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος από 6 μήνες σε 1 χρόνο και επιδότηση με 30.000 ευρώ για κάθε συμβασιούχο της Ολυμπιακής που θέλει να ανοίξει ατομική επιχείρηση. Τέλος, για τους πιλότους συμφωνήθηκε η ενίσχυση της σύνταξής τους και η καταβολή επιδόματος μετάβασης, σε άλλη ή στη νέα εταιρεία.

    [04] Κόσμος

    Παρίσι, Γαλλία

    Συνάντηση Σαρκοζί -Μέρκελ

    11/10/2008 5:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2008 6:47:07 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το Σάββατο με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να εγκαινιάσουν ένα μνημείο προς τιμήν του πρώην προέδρου της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ στη γενέτειρα του Κολομπί λε ντεζ Εκλιζ, 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παρισιού, με αφορμή την 50η επέτειο από τη συνάντηση του ντε Γκολ με τον τότε καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας Κόναρντ Αντενάουερ. Η ιστορική συνάντηση μεταξύ ντε Γκολ και Αντενάουερ ήταν μέρος της διαδικασίας συμφιλίωσης Γαλλίας- Γερμανίας μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μια εξέλιξη που θεωρήθηκε ως ο θεμέλιος λίθος για την αποκατάσταση της πολιτικής τάξης στη μεταπολεμική Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, υπογράμμισαν τη βούληση των χωρών τους για μια "συντονισμένη" ευρωπαϊκή δράση απέναντι στην οικονομική κρίση. Όπως είπε ο κ. Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με την Μέρκελ στο Κολμπέ-λε-ντεζ-Εγκλίζ, Γαλλία και Γερμανία αναλύουν από κοινού την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και είναι "απόλυτα σύμφωνες" όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές της. "Δεν υπάρχουν σκιές διαφωνίας, όσο μικρές και αν είναι, στα θέματα αυτά", τόνισε.

    Ανάληψη "συντονισμένης" δράσης

    Τη βούληση των χωρών τους για μια "συντονισμένη" ευρωπαϊκή δράση απέναντι στην οικονομική κρίση, υπογράμμισαν το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Ο Σαρκοζί, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, συγκάλεσε για την Κυριακή στο Παρίσι έκτακτη σύνοδο των 15 χωρών της ευρωζώνης. Στο Παρίσι αναμένεται να βρεθεί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, μολονότι η χώρα του δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ.

    Όπως είπε ο Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με την Μέρκελ στο Κολμπέ-λε-ντεζ-Εγκλίζ, Γαλλία και Γερμανία αναλύουν από κοινού την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και είναι "απόλυτα σύμφωνες" όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές της. "Δεν υπάρχουν σκιές διαφωνίας, όσο μικρές και αν είναι, στα θέματα αυτά", τόνισε.

    Η Μέρκελ από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται "σε κοινό δρόμο για την εφαρμογή μιας συντονισμένης δράσης στην ευρωζώνη". Υπογράμμισε ωστόσο ότι χρειάζονται "τα απαραίτητα περιθώρια ελιγμών για κάθε κράτος-μέλος". Οι γερμανικές αρχές, που απέρριπταν μέχρι τώρα κάθε διεθνές σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, υπαναχώρησαν από το βράδυ της Παρασκευής, ανοίγοντας το δρόμο για συντονισμένη δράση στην Ευρώπη. Αποφεύγοντας να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για το σχέδιο αυτό, ο Σαρκοζί είπε ότι "ο καλύτερος τρόπος για το συντονισμό δεν είναι να ανακοινώνεις πριν από τη σύνοδο τα αποτελέσματά της". Υπενθύμισε ότι θα δεχτεί τους ηγέτες των "15" στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), παρουσία του πρωθυπουργού της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Λίγο νωρίτερα, στις 16:30, θα δεχτεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν.

    [05] Πολιτική

    Κρήτη

    Επίσκεψη Αλαβάνου στα Ζωνιανά

    11/10/2008 5:10:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Την παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου άμεσα, ζήτησε από τα Ζωνιανά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, απαξιώνοντας την επανάκτηση από το κράτος του ελέγχου της Eθνικής. Ακόμα ζήτησε να παγώσουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις των Τραπεζών και των ασφαλιστικών ιδρυμάτων που δρομολογεί η κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στα Ζωνιανά, συμμετείχε σε συνάντηση -σύσκεψη με τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Ι. Μουτζούρη, την κα Θ. Φωτίου, Καθηγήτρια του Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του ΕΜΠ, τον κ. Δημ. Δαράκη, μέλος του ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης, φορείς και κατοίκους του χωριού με σκοπό να υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη των μελετών ανάπτυξης από το ΕΜΠ για τα Ζωνιανά και την ευρύτερη περιοχή του Ανω Μυλοποτάμου.

    Μετά τη συνάντηση έκανε τις εξής δηλώσεις: "Είναι σημαντική στιγμή για τα Ζωνιανά. Σήμερα το ΕΜΠ και το ΤΕΕ ανακοινώνουν το πρόγραμμα μελετών το οποίο έχει πια και τη χρηματοδότησή του, σχετικά με την ανάπτυξη και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και των οικονομικών δυνατοτήτων των Ζωνιανών, ώστε να ξεκινήσει μια νέα πορεία. Είναι σημαντική στιγμή κι εμείς χαιρόμαστε γιατί ο σπόρος που έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα βρήκε μια μεγάλη ανταπόκριση τόσο από αυτούς τους θεσμούς όσο και από τον πρόεδρο και τους συμβούλους της κοινότητας αλλά και από την κοινωνία των Ζωνιανών. Και νομίζω ότι όλα αυτά εφ όσον εφαρμοστούν και υλοποιηθούν, θα δώσουν άλλες δυνατότητες για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν σε αυτό τον τόπο. Και θα μπορούσαν να τον κάνουν έναν τόπο-πρότυπο, έναν τόπο που θα δείξει όπως και άλλοι έχουν κάνει, το δρόμο για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη της ορεινής Κρήτης, η οποία είναι τεράστιος και μοναδικός πλούτος. Στο ΕΜΠ υπάρχουν όλοι οι προβληματισμοί και σε σχέση με τη δημιουργία υποδομών και κέντρων για τους νέους. Σκεφτείτε τα Ζωνιανά σε λίγο, γεμάτα από νέους επιστήμονες, φοιτητές του ΕΜΠ που θα μιλάνε στα καφενεία και στα σπίτια με τους κατοίκους και θα δημιουργούν σχέδια σε μια κοινωνία η οποία ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό αρκετά κλειστή και δεν αξιοποιούσε τις μεγάλες δυνατότητες οι οποίες δίνονται ειδικά από τον επιστημονικό χώρο".

    [06] Πολιτική

    Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της ΠΓΔΜ

    Ν. Μπακογιάννη: "Ενιαίο εθνικό μέτωπο"

    11/10/2008 4:45:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε ενιαίο μέτωπο στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ολοκληρώνοντας την ενημέρωση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, για την νέα πρόταση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας με την ΠΓΔΜ. Την Παρασκευή ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και ακολούθησαν οι συναντήσεις της με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ την Πέμπτη είχε ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    "Έχουν όλοι πλήρη εικόνα για τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία συνεχίζεται. Γνωρίζουν τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ Νίμιτς. Είχα την ευκαιρία να καταγράψω και λεπτομερώς και σε επιμέρους ζητήματα τις θέσεις των κομμάτων", δήλωσε η κα Μπακογιάννη. "Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, κατά την είσοδό της στο γραφείο του Προέδρου, ο δε κ. Παπούλιας σημείωσε πως "δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκληρές διαπραγματεύσεις".

    "Είμαστε εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης" δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Σιούφας μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι "η Βουλή στηρίζει τις εθνικές θέσεις". "Με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μια εθνική κόκκινη γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Οχι στη διπλή ονομασία.

    Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε με την κ. Μπακογιάννη. "Προφανώς λέμε όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    "Απαιτούμε να υπάρχει σαφής επεξήγηση" ότι το όνομα θα περιλαμβάνει "καθαρά γεωγραφικό όρο", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών.

    Ένα βήμα εμπρός, χαρακτήρισε το νέο πακέτο Νίμιτς ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, αλλά τόνισε ότι πρέπει να διαλευκανθεί η πτυχή του εύρους της χρήσης και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Ο ΣΥΝ, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτό το θέμα να γίνει πεδίο τεχνητής πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Η νέα πρόταση Νίμιτς δεν θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε από τη συνείδηση του ελληνικού λαού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μετά την ενημέρωσή του απο την υπουργό Εξωτερικών.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι η νέα δέσμη ιδεών του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, αν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

    "Ο πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ, με την επιστροφή του από τη Ν.Υόρκη, ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ για τις συνομιλίες, που είχε, καθώς και για την προτεινόμενη δέσμη ιδεών του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι αν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις, η δέσμη αυτή ιδεών, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και οριστικής υπέρβασης της εκκρεμότητας της ονομασίας. Με σκοπό να διαμορφωθεί κοινή και συμφωνημένη θέση, ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι, στη διάρκεια της άλλης εβδομάδας, θα συγκαλέσει συντονιστική συνάντηση της ηγεσίας της χώρας, με σκοπό να διαμορφωθεί κοινή και συμφωνημένη θέση για το θέμα αυτό", αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι.

    [07] Πολιτική

    Αλ. Τσίπρας: "Αντεπίθεση της Αριστεράς"

    11/10/2008 12:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η διεθνής οικονομική κρίση και οι προτάσεις του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας για την αντιμετώπισή της βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΝ Α. Τσίπρα με την οποία άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της Συνόδου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιείται στην Αθήνα το διάστημα 10-12 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι βιώνουμε ιστορικές στιγμές, καθώς "είμαστε σε ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία και πρόσθεσε ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης". "Μαζί του, όμως, κλονίζεται και η ηγεμονία της ενιαίας σκέψης, η οποία επιβλήθηκε στον κόσμο μετά το 1989" σημείωσε ο ίδιος.

    "Αλλαγή των συσχετισμών"

    Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσίπρας είναι αν το σημερινό σύστημα θα απορροφήσει πολύτιμους κοινωνικούς πόρους για να βγει από την κρίση και να εξακολουθήσει την ίδια στρατηγική, ή αν το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα επανακαθοριστεί με διαφορετικά κριτήρια, μετά την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού, για να υπογραμμίσει ότι εδώ είναι μεγάλη η ευθύνη της Αριστεράς αλλά και των κοινωνικών κινημάτων.

    Τώρα είναι η στιγμή για μια μεγάλη αντεπίθεση των σοσιαλιστικών ιδεών και αξιών, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσθέτοντας ότι τώρα είναι η στιγμή για μια συνολική παρέμβαση που θα αλλάξει τους συσχετισμούς, που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία της απορύθμισης και θα βάλει στην ατζέντα νέους κανόνες. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς πρέπει να αναλάβει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης:

    Κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και αντικατάσταση του με ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος. Επαναφορά του άμεσου ελέγχου στην νομισματική πολιτική της ΕΕ και τον καθορισμό της από το Συμβούλιο Κορυφής, σε συνεργασία με το ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι από την Κεντρική Τράπεζα, με κριτήρια την ανάπτυξη, την απασχόληση και όχι τα μονεταριστικά δόγματα Έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων Επανεξέταση της απελευθέρωσης της αγοράς Θέσπιση νέων κανόνων στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. \ Αύξηση του Κοινοτικού προϋπολογισμού σε πρώτη φάση, στο 5% του κοινοτικού ΑΕΠ Επαναφορά του δημόσιου ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Όλα αυτά, είπε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα για την ανακούφιση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, την προστασία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την κατοχύρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών και την επιβολή κοινωνικού ελέγχου.

    [08] Κόσμος

    Δίχτυ ασφαλείας στη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο

    11/10/2008 12:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2008 12:47:10 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με ένα δίχτυ ασφαλείας για την αποτροπή αυτοκτονιών, αξίας 50 εκατ. δολαρίων, θα περιβληθεί η φημισμένη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο, καθώς οι αρμόδιοι για τη λειτουργία της έκριναν ότι η προστασία των ανθρώπινων ζωών είναι σημαντικότερη από την διατήρηση της αισθητικής της.

    Κατά μέσο όρο, 20 άνθρωποι κάθε χρόνο αυτοκτονούν στη γέφυρα, σκαρφαλώνοντας το κιγκλίδωμα, ύψους 1,2 μ., και πέφτοντας στα Νερά του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο από ύψος 75 μέτρων.

    Το 2007, συνολικά 37 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο πέφτοντας από την μήκους 1.280 μέτρων γέφυρα που συνδέει το Σαν Φρανσίσκο με την κομητεία Μαρίν στο βορρά. Άλλοι 17 έχουν αυτοκτονήσει μέχρι στιγμής εφέτος.

    Τα ατσάλινα συρματοπλέγματα θα έχουν ύψους 6 μέτρων και πλάτος άλλων 6 και θα έχουν μικρή επίπτωση στην εικόνα της γέφυρας, σύμφωνα με το συμβούλιο που είναι αρμόδιο για την διαχείρισή της.

    "Το δίχτυ αυτό μας προσφέρει έναν τρόπο να κάνουμε το πιο ανθρώπινο και σώφρον πράγμα, με ένα τρόπο που είναι αισθητικά μινιμαλιστικός, όσον αφορά την επίπτωση που θα έχει στη γέφυρα", δήλωσε ο Τσαρλς ΜακΓκλέισαν, μέλος του διαχειριστικού συμβουλίου της γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ.

    Πάντως, ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί ο τρόπος χρηματοδότησης του σχεδίου, ενώ εκκρεμεί η εκπόνηση μελέτης από περιβαλλοντολόγους για τις επιπτώσεις που θα έχει το προστατευτικό δίχτυ στα πουλιά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 October 2008 - 16:50:14 UTC