Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
  • [02] Mεταφορά του Γ. Κοίλιαρη στο Αμπού Ντάμπι
  • [03] Ολυμπιακή: Επιπλέον παροχές στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης
  • [04] Κ. Ράις: "Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για αφαίρεση της Β. Κορέας"
  • [05] Διπλωματικός αναβρασμός για το Κόσοβο

    [01] Οικονομία

    Από την Τετάρτη

    Διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

    10/10/2008 9:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2008 10:15:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη, θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης που φέτος θα το πληρώσουμε ακριβότερα από πέρυσι από 16 έως 32 λεπτά το λίτρο ανάλογα με την περιοχή. Εκτός εάν συνεχιστεί η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου που κατακρημνίστηκαν λόγω της κρίσης. Ωστόσο, η πτώση των τιμών δεν φτάνει την ελληνική αγορά καυσίμων με τους παράγοντες διύλισης και εμπορίας να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Αν σήμερα ήταν η πρεμιέρα της 15ης Οκτωβρίου, η αγορά εκτιμά ότι η τιμή του θα ξεκινούσε από 78 λεπτά το λίτρο έναντι 62 λεπτών πέρυσι την ίδια περίοδο. Οι τιμές αναμένεται να ξεκινούν από 0,82 ε/λιτ για λιγότερα από 1000 λίτρα, από 0,82-90 ε/λιτ στην περιφέρεια, από 82 λεπτά για λιγότερα από 1000 λίτρα. Στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να φτάσoυν και τα 90 . Κι όλα αυτά την ώρα που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βυθίζονται σε χαμηλά έτους. Το μπρεντ έπεσε στα 78 δολάρια το βαρέλι, ενώ πέρσι ήταν κοντά στα 84.

    Η τιμή του βαρελιού δεν καθορίζει τις τιμές στην αγορά επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα διυλιστήρια της χώρας. Ως κύριους παράγοντες αναφέρουν

    - στις διεθνείς τιμές προϊόντων(platts) - στην ισοτιμία ευρω/δολαρίου - στο κόστος επενδύσεων στην ποιότητα

    Ωστόσο η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή του ντήζελ στις 9 Οκτωβρίου πέρυσι ήταν λίγο κάτω από 700 δολάρια ανά μετρικό τόνο και μετά από μια ανοδική κούρσα, τώρα υποχωρεί κάτω από τα 800 δολάρια. Είναι δηλαδή ακριβότερη από πέρυσι κατά 14,5% ενώ η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται ακριβότερη κατά 32%. Όσο για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου δεν απέχει πλέον πάρα πολύ από τα περσινά δεδομένα για να μπορεί να δικαιολογήσει τη μεγάλη απόκλιση των λιανικών τιμών.

    [02] Κοινωνία

    Θα υποβληθεί σε επέμβαση

    Mεταφορά του Γ. Κοίλιαρη στο Αμπού Ντάμπι

    10/10/2008 10:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στο Αμπού Ντάμπι όπου θα γίνει η επέμβαση για την αποκατάσταση της υγείας του μεταφέρεται ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κοίλιαρης. Την Πέμπτη ο Γ. Κοίλιαρης τραυματίστηκε σοβαρά στο Αφγανιστάν, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, ανατράπηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας επιδόθηκαν στην προσπάθεια να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια και ιατρική συνδρομή στον τραυματία. Η διοίκηση της ΕΡΤ ανακοίνωσε, ότι την Παρασκευή εκρίθη αναγκαία η μεταφορά του από το νοσοκομείο της Καμπούλ σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο εκτός Αφγανιστάν. Ήδη, με τη συνδρομή των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Υγείας και την βοήθεια του ΕΚΑΒ έχει "στηθεί" μια δύσκολη, λόγω των επικρατουσών εκεί συνθηκών, επιχείρηση αερομεταφοράς σε γειτονική χώρα με ειδικά διασκευασμένο αεροσκάφος. Συγγενείς του Έλληνα δημοσιογράφου, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος και άνθρωποι της ΕΡΤ θα μεταβούν στο ιατρικό κέντρο του Αμπού Ντάμπι, όπου θα γίνει η επέμβαση για την αποκατάσταση της υγείας του Γιώργου Κοίλιαρη.

    [03] Κοινωνία

    Ολοκληρωμένο σχέδιο

    Ολυμπιακή: Επιπλέον παροχές στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης

    10/10/2008 9:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Ενα βήμα προς τον διάλογο με τον Κωστή Χατζηδάκη έκανε σήμερα η Ομοσπονδία εργαζομένων στην Ολυμπιακή μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών παρουσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών.

    Σύμφωνα με δηλώσεις των εργαζομένων, ο υπουργός Μεταφορών δεσμεύτηκε να τους παραδώσει τη Δευτέρα ολοκληρωμένο το σχέδιο που αφορά στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και στη συνέχεια η ΟΣΠΑ θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει διάλογος επί της ουσίας για το εργασιακό και ασφαλιστικό.

    Επιπλέον σημαντικές παροχές επιπλέον αυτών που αρχικά προβλέπονταν στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής για τους 3.200 συμβασιούχους της εταιρείας ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση του υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των συμβασιούχων. Μεταξύ αυτών, αύξηση του επιδόματος του ΟΑΕΔ κατά 50%, αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος από 6 μήνες σε 1 χρόνο και επιδότηση με 30.000 ευρώ για κάθε συμβασιούχο της Ολυμπιακής που θέλει να ανοίξει ατομική επιχείρηση.

    Απόψε ο κ. Χατζηδάκης συναντάται με τους πιλότους της Ολυμπιακής.

    [04] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Κ. Ράις: "Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για αφαίρεση της Β. Κορέας"

    10/10/2008 8:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις, είχε την Παρασκευή συνομιλίες με τους εταίρους της στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, όμως "καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν" για να αφαιρεθεί η Πιονγιάνγκ από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

    Η κυρία Ράις είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους της από την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα , δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός της Σιν Μακόρμακ.

    "Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν", σχετικά με την αφαίρεση της Πιονγιαάνγκ από τον αμερικανικό κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα αυτό.

    [05] Κόσμος

    Δεύτερη απέλαση πρέσβη από τη Σερβία

    Διπλωματικός αναβρασμός για το Κόσοβο

    10/10/2008 8:25:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Θετική εξέλιξη θεώρηση η Γαλλία την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Φρεντερίκ Ντεζανιέ, που δήλωσε: "Η αναγνώριση του Κοσόβου από δύο γείτονές του, μαζί με αυτήν της Πορτογαλίας την Τρίτη, είναι μια καλή είδηση για την περιοχή των Βαλκανίων, τη σταθερότητα της οποίας θα ενισχύσει". Επόμενο ήταν και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, να εκφράσει την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι: "Οι αποφάσεις του Μαυροβουνίου και της Μακεδονίας στοχεύουν στην ενδυνάμωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της περιφερειακής συνεργασίας και ταυτόχρονα στην επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των χωρών μας στην ευρωατλαντική κοινότητα". Αν και το θέμα της νομιμότητας της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, παραπέμφθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (μετά από σερβική πρωτοβουλία και ισχνή πλειοψηφία στην ψηφοφορία) στο Διεθνές Δικαστήριο, 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Σερβικές αντιδράσεις

    Στην άλλη πλευρά, η Σερβία μετά την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη να απελάσει τον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου, την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απελάσει και τον πρεσβευτή της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Βασίλεβσκι από το Βελιγράδι. Πρόκειται για σερβικά αντίποινα στην αναγνώριση των συγκεκριμένων χωρών, στην απόφαση του Κοσόβου για μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

    Η ΠΓΔΜ

    Αντιδρώντας στην απόφαση των Σέρβων, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι: "Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή είναι άστοχη και βεβιασμένη, καθώς θεωρούμε ότι οι δύο χώρες έχουν καλλιεργήσει καλές σχέσεις μέχρι σήμερα. Η κίνηση αυτή μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ασύμμετρη προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας προς τις γειτονικές χώρες οι οποίες αναγνώρισαν το Κόσοβο, για παράδειγμα το Βελιγράδι δεν έδιωξε τους πρέσβεις της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας. Παρόλα αυτά, ο πρέσβης της Σερβίας είναι ευπρόσδεκτος στα Σκόπια ώστε να ασκεί τα καθήκοντά του και μπορεί να βασιστεί στο ότι θα υπάρχει πλήρης συνεργασία με όλους τους κρατικούς θεσμούς. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την τρέχουσα θέση της Σερβίας, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι εάν η Σερβία βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση με την Μακεδονία, έχοντας και το Βελιγράδι και την Πρίστινα ως άμεσους γείτονες, θα αποφάσιζε την αναγνώριση πολύ νωρίτερα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 October 2008 - 20:49:50 UTC