Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νευρική κρίση
  • [02] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [03] Fit of hysterics
  • [04] Αναδρομή στο έργο του Ηλία Δεκουλάκου
  • [05] "Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα" του Έσερ
  • [06] Αίτημα για αλλαγή ωραρίου στα καταστήματα
  • [07] Αναμνήσεις από Supertramp στο Badminton
  • [08] Η μουσική αυξάνει τη φυσική αντοχή
  • [09] Αυστραλία: Φταίνε τα labtop για το πρόβλημα στην Qantas;
  • [10] Νέα ευρήματα για την ανάπτυξη του καρκίνου
  • [11] Κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό
  • [12] Λιβύη: Λιβύη διακόπτει κάθε οικονομική συνεργασία με την Ελβετία
  • [13] Ενημέρωση για το Σκοπιανό
  • [14] Επίσκεψη Καραμανλή στη Μάλτα
  • [15] "Οδηγεί "την κούρσα ο Ομπάμα

    [01] Οικονομία

    Νέα μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια

    Νευρική κρίση

    10/10/2008 9:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2008 10:49:58 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μεγάλη πτώση και σήμερα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές καθώς ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατά την έναρξη των συναλλαγών κατέγραψε πτώση κατά 2,77 μονάδες (0,06%) ενώ στη συνέχεια σημείωσε βουτιά καθώς υποχώρησε κατά 10,20% και διαμορφώθηκε στις 3.873,99 μονάδες, κάτω από το όριο των 4.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 3 Ιουλίου του 2002. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 6,46% και διαμορφώθηκε στις 3.220,36 μονάδες. Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά την έναρξη των συναλλαγών κατά 5,99% και στη συνέχεια κατέγραψε απώλειες άνω του 10%, πριν από τη σύνοδο της G7. Απογοητευτική εικόνα εμφανίζουν κι οι ασιατικές αγορές στον απόηχο της νέας μεγάλης βουτιάς των μετοχών στη Wall Street, που έκλεισαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα 5 ετών. Με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 21 χρόνων έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 9,62% (881,06 μονάδες) φτάνοντας τις 8.276,43, επ αόριστον διέκοψε τη λειτουργία του το χρηματιστήριο της Τζακάρτα, με -8,3% έκλεισαν Αυστραλία και Σιγκαπούρη, απώλειες πάνω από 7% στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στις άλλες χρηματαγορές της Άπω Ανατολής. Δεν θα αρχίσουν σήμερα το πρωί οι συναλλαγές στα δύο Χρηματιστήρια της Μόσχας, το RTS και το Micex, μετά από απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματαγορών. Προηγήθηκε κατρακύλα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με -7,3% έκλεισε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, και σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι αναλυτές αποδίδουν τη δραματική πτώση των μετοχών σε κινήσεις πανικού των επενδυτών, οι οποίοι φαίνεται να αδιαφορούν για τις όποιες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνητικών πρωτοβουλιών σε πολλές χώρες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πιστωτικής κρίσης. Άλλα 34 δισ. ευρώ διοχέτευσε ως ένεση ρευστού στην τραπεζική αγορά η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τηλεοπτικό μήνυμά του θα προσπαθήσει να πείσει τους Αμερικανούς να έχουν εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της Κυβέρνησής του για σταθεροποίηση του οικονομικού συστήματος. Στα χαμηλότερα επίπεδα για το 2008 βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου: 82,85 δολάρια η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού αυτή την ώρα στις ασιατικές αγορές - ενώ κάτω από τα 80 δολάρια έπεσε η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, που αυτή την ώρα είναι στα 79,19 αυτή την ώρα.

    Καθίζηση στα ασιατικά Χρηματιστήρια

    Νέα καθίζηση υπέστησαν σήμερα τα χρηματιστήρια της Ασίας υπό τον πανικό της χθεσινής μεγάλης πτώσης στη Wall Street και οι επενδυτές στρέφουν πλέον τα βλέμματα για σωτηρία στην κρίσιμη αποψινή σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου, στην Ουάσινγκτον.

    Με τον Dow Jones να κλείνει χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, με πτώση 7,33%,για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, το χρηματιστήριο του Τόκιο ακολούθησε υποχωρώντας κατά 10,44% στο μέσον της συνεδρίασης για να κλείσει τελικά στις 8.276,43 μονάδες υποχωρώντας κτά 9,62%

    Εφιαλτική είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ έκλεισε με απώλειες 8,3% ενώ το Χονγ Κόνγκ υποχωρούσε λίγο πριν το κλείσιμο κατά 7,48%,της Σαγκάης κατά 3,81%, της Σεούλ 7,34%, της Σιγκαπούρης 6,71%,της Μπανγκόκ 7,19% και της Νέας Ζηλανδίας κατά 4,80%.

    "Είμαστε σε κατάσταση πανικού", τόνισε ο αναλυτής της Σάμσουνγκ Σεκιούριτις, Ο Χιουν Σεόκ.

    "Μετά τα τεράστια προβλήματα της Τζένεραλ Μότορς, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία αυξάνονται και δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης της πιστωτικής κατάστασης" πρόσθεσε.

    Λόγω της κρίσης και της αναμενόμενης μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης υποχωρούν πάντως και οι τιμές του πετρελαίου με το Μπρεντ να πέφτει για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

    Στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των τραπεζιτών της ομάδας των Επτά που ξεκινά στις 21.00 (ώρα Ελλάδς) στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να βρεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη θέση του κατηγορουμένου, καθώς οι υπόλοιπες ισχυρότερες οικονομικά δυνάμεις θεωρούν ότι πίσω από την κρίση βρίσκεται η πολιτική Μπους.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μάλιστα και νέα τηλεοπτική εμφάνιση στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) για να "διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς πως πρέπει να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη, καθώς οι οικονομικοί υπεύθυνοι ενεργούν δραστικά για να σταθεροποιήσουν την αμερικανική οικονομία", όπως τόνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) προχώρησε για τρίτη φορά σήμερα σε "ένεση" ρευστότητας για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, ρίχνοντας στην αγορά άλλα 1.000 δισεκατομμύρια γεν (7,5 δισεκατομμύρια ευρώ), αφού είχαν προηγηθεί άλλες δύο "ενέσεις", συνολικής αξίας 3.500 δισεκατομμυρίων γεν.

    Έτσι συνολικά μέσα σε μία ημέρα η Τράπεζα της Ιαπωνίας ρίχνει στην αγορά 4.500 δισεκατομμύρια γεν (34 δισεκατομμύρια Ευρώ), ποσό που αποτελεί ρεκόρ. Είναι η 18η ημέρα στη σειρά που η Τράπεζα της Ιαπωνίας επεμβαίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας στην τραπεζική αγορά.

    Κατακόρυφη βουτιά για τη Wall Street

    Κατακόρυφη βουτιά έκανε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς άνεμος πανικού κατέλαβε προς το τέλος της συνεδρίασης του επενδυτές που ανησυχούν για τις απώλειες των τραπεζών και της General Motors. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 678,91 μονάδες και έκλεισε στις 8.579,19 μονάδες, μειωμένος κατά -7,33%. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2003 που ο Dow Jones πέφτε κάτω από τις 9.000 μονάδες.

    Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 1.645,12 μονάδες, χάνοντας 95,21 μονάδες ή -5,47% και ο δείκτης Standard & Poors 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, υποχώρησε κατά 75,02 μονάδες (-7,62%), για να κλείσει στις 909,92 μονάδες.

    Η νέα "βουτιά", η έβδομη κατά σειρά, σημειώνεται ακριβώς ένα χρόνο μετά το απόλυτο ρεκόρ που είχε σημειώσει ο Dow Jones πέρσι, όταν άγγιξε τις 14.164,53 μονάδες. Από τότε έχει χάσει το 40% της αξίας του.

    "Πρόκειται για τον απόλυτο πανικό, δεν υπάρχει άλλη λέξη", σχολίασε ο Γκρέγκορι Βολοχίν της Meeschaert New York.

    Η Κυβέρνηση της Ολλανδίας θα θέσει στη διάθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βούτερ Μπος. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των "υγιών επιχειρήσεων", διευκρίνισε ο υπουργός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Ο Μπος διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι Ολλανδοί πελάτες της ισλανδικής τράπεζας Icesave που πάγωσε τις καταθέσεις των πελατών της στο εξωτερικό θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους "με τον ένα ή τον άλλο τρόπο".

    [02] Πολιτική

    Νέες δημοσκοπήσεις

    10/10/2008 9:53:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μία μονάδα προηγείται το ΠΑΣΟΚ στο Βαρόμετρο της Public Issue που έγινε για λογαριασμό της "Καθημερινής" και του "Σκάϊ". Το ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 3,5 μονάδες από το Σεπτέμβριο προηγείται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου με 36% έναντι 35% της ΝΔ που αύξησε επίσης τη δύναμή της μία μονάδα. Ο ΣΥΝ υποχώρησε στο 12,5% χάνοντας 3 μονάδες, το ΚΚΕ παρέμεινε αμετάβλητο στο 8%, ο ΛΑΟΣ έπεσε 0,5% στο 5%, οι Οικολόγοι 2,5% και λοιπά 1%. Οι ερωτηθέντες θεωρούν καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της τη ΝΔ σε ποσοστό 29% έναντι 27% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ. Καμία από τις δύο δηλώνει το 40% και οι δύο το 1%, ενώ δεν απάντησε το 3%. Ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 41% έναντι 33% του Γιώργου Παπανδρέου προηγείται στο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Κανένας από τους δύο δηλώνει το 23%. Καθόλου έως όχι και τόσο ικανοποιημένο είναι το 82% των ερωτηθέντων για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα, ενώ πολύ έως αρκετά το 17%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ είναι 81% και 17% αντίστοιχα.

    Σε άλλη δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Παρασκηνιο", ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν από 24% στο ερώτημα ποια είναι καλύτερη κυβέρνηση για τον τόπο. Το 48% δηλώνει καμία από τις δύο. Επίσης, το 53% τάσσεται υπέρ ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης έναντι 27% που δηλώνει να προχωρήσει η κυβέρνηση με την ίδια σύνθεση. Ακόμη το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και μόνο το 32% τάσσεται υπέρ. Τέλος, η φτώχεια, οι χαμηλοί μισθοί - συντάξεις και η οικονομική κρίση είναι για το 52% απ όσους ερωτήθηκαν το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας. Ακολουθεί με 23% η ακρίβεια, 10% η ανεργία και 4% η διαφθορά.

    [03] International Markets Sustain Heavy Losses

    Fit of hysterics

    10 Οκτ 2008 09:17:00 (Last updated: 10 Οκτ 2008 11:06:52)

    Sources: ΝΕΤ 105.8

    After US stocks slid to five-year low yesterday, the Asian Markets continue loosing ground. Tokyos Stock Exchange recorded its biggest daily drop in the last 21 years, with Nikkei dropping by 9.62% and with Jakartas Stock Exchange closing its doors indefinitely. Australia and Singapore sustained losses amounting to 8.3%, Hong Kong and other Far East Markets went down by 7%. Moscows RTS and Micex will not open today, at the decision of the Federal Stock Markets Service. On Wall Street, the Dow Jones was down 0.73%, while European Markets suffered heavy losses. Analysts have attributed the brutal losses to the investors panic and despite the Banks and governments moves to combat the crisis. Meanwhile, the Bank of Japan injected an additional injected 34 billion to Banks, while US President George Bush will address his fellow citizens, in an attempt to convince them to show confidence to the governments efforts to tackle the crisis. Meanwhile, light crude has been trading under US$82.85 per barrel in Asian Markets, while the price of Brent, North Sea dropped below US$80. Presently it is trading at US$79.19 per barrel.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Fear Has Prevailed

    Economy Armouring

    Crisis Continues

    [04] Πολιτισμός

    Αναδρομή στο έργο του Ηλία Δεκουλάκου

    10/10/2008 11:10:00 πμ

    Αναδρομή στο έργο του Ηλία Δεκουλάκου παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης από τις 30 Οκτωβρίου 2008 στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 δίπλα στο Εθνικό Θέατρο).

    Ο Ηλίας Δεκουλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929 με καταγωγή από τη Λάγια της Ανατολικής Μάνης. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ. Ανήκει στη γενιά του 60 και μάλιστα σε εκείνους που παρέμειναν και εργάστηκαν στην Ελλάδα. Από το 1960 έως το 1968 δίδαξε στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου (Δοξιάδη). το 1982 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1988 δημοσιοποιώντας τους λόγους του. Από το 1988 υπήρξε ομότιμος καθηγητής. Στις αρχές της εκθεσιακής του δραστηριότητας (δεκαετία του 60), παρουσίασε μια εξπρεσιονιστικού τύπου αφηρημένη ζωγραφική. Σύντομα, όμως, επανήλθε στις λύσεις της παραστατικής ζωγραφικής, φτάνοντας σε ένα είδος σκληρού φωτογραφικού ρεαλισμού με έντονα κριτικό περιεχόμενο. Το 1979 θεματολογικά στρέφεται προς τον κριτικό σχολιασμό της αλλοτρίωσης που προκαλεί η τεχνολογία. Το 1984, στην 4η ατομική έκθεση έργων του, στην γκαλερί "Ωρα", παρουσίασε ζωγραφική, κατασκευές και βίντεο αρτ. Aργότερα στράφηκε στην τοπιογραφία με μια σειρά τοπία από τη Μάνη και την Αθήνα.

    Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή ανήκουν σε δύο περιόδους. Τα έργα της πρώτης περιόδου 1969-1973 επρόκειτο να παρουσιαστούν στην γκαλερί «Αθηνών Χίλτον», το 1973, αλλά η έκθεση έκλεισε πριν εγκαινιαστεί και τα έργα παρουσιάστηκαν αργότερα στην γκαλερί «Νέες Μορφές» . Τα έργα της δεύτερης περιόδου (1976-1978, μαζί με σπουδές 1974-78), όλα μεγάλων διαστάσεων, και με ενιαίο θέμα, ζωγραφισμένα σε μουσαμά με ακρυλικά χρώματα με την τεχνική του αερογράφου, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1979 στην γκαλερί «Δεσμός», που ήταν γνωστή για τις πρωτοποριακές της επιλογές. Η τεχνική του αερογράφου ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εικαστικής έκφρασης του Δεκουλάκου. Τα μεγάλα σύνολα που δημιούργησε με αυτό το μέσο είναι από τα πιο εντυπωσιακά που εκτέθηκαν στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια και όχι μόνο λόγω της τεχνικής του.

    Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του βλέπουμε ότι « ο Δεκουλάκος είχε έναν τρόπο να παραβαίνει τόσο τις επικοινωνιακές συμβάσεις όσο και τις τεχνοτροπικές επιταγές της εποχής του, ίσως επειδή ο βαθύτερος στόχος του ήταν να προσεγγίσει κάτι διαχρονικό και παγκόσμιο, να μετέχει σε μια καθολικότητα, που είναι η πεμπτουσία της καλλιτεχνικής δύναμης», όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Μάρθα Χριστοφόγλου στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση του Μ.Ι.Ε.Τ.

    Ο Ηλίας Δεκουλάκος εκτός από τις ατομικές εκθέσεις του, έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, σε πανελλήνιες, αλλά και διεθνείς διοργανώσεις, όπως στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών, στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας κ.ά. Έργα του παρουσιάστηκαν μετά το θάνατό του σε ομαδικές εκθέσεις στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στη Θεσσαλονίκη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Ρέθυμνο, στην Πάτρα, στη Ρόδο, στην Ξάνθη.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Δεκεμβρίου 2008 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη Κυριακή 10 π.μ.2 μ.μ. Τρίτη & Πέμπτη 6 8 μ.μ. Πληροφορίες: 210 3234 267, 210 5223 101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης)

    [05] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο Ηρακλειδών

    "Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα" του Έσερ

    10/10/2008 10:56:00 πμ

    Ο "ανέφικτος κόσμος" του Ολλανδού καλλιτέχνη, Μάουριτς Κορνέλις Έσερ (1898-1972), όπως τον μελέτησε όλη του τη ζωή και απέδωσε στις αμέτρητες κυρίως λιθογραφίες και ξυλογραφίες του, με οπτικές απάτες και μαθηματικούς συνειρμούς, "εγκαταστάθηκε" στο Μουσείο της Ηρακλειδών, στο Θησείο, έτοιμος προς εξερεύνηση από το ελληνικό κοινό.

    Οι ιδρυτές του Μουσείου Ηρακλειδών, Παύλος και Άννα Φυρρού, συγκέντρωσαν από ιδιώτη συλλέκτη, το μεγαλύτερο μέρος από τα δημοφιλή χαρακτικά του. Συγκεκριμένα, 40 χαρακτικά, πλαισιωμένα από 60 σχέδια-μελέτες που προηγήθηκαν των έργων, ξύλινες μήτρες, ακουαρέλες, έφθασαν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της έκθεσης, η οποία λόγω του μεγάλου αριθμού έργων, χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

    Η πρώτη θα διαρκέσει έως τις 11/1, με τίτλο η "περίοδος της Ανακάλυψης", και αναφέρεται στις ανακαλύψεις του Escher μέσω των μελετών του αλλά και αντίστροφα, στην ανακάλυψη του ιδίου και του έργου του από τους επιστήμονες.

    Η δεύτερη ενότητα, ονομάζεται "Ιταλική περίοδος", (17/1 έως 18/4), η τρίτη "Ο άγνωστος Escher", (25/4 έως 2/8) και η τέταρτη "Το χρώμα στον Escher", (22/8 έως 15/11).

    [06] Οικονομία

    Αίτημα για αλλαγή ωραρίου στα καταστήματα

    10/10/2008 10:48:00 πμ

    Μία ώρα αργότερα να ανοίγουν καθημερινά τα καταστήματα του κέντρου προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στα μέλη του.

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο του εμπορίου, τις νέες δομές και τις συνήθειες των καταναλωτών, αποφάσισε να προτείνει στα μέλη του ένα νέο πιο παραγωγικό ωράριο που θα διατηρεί τις ίδιες περίπου ώρες λειτουργίας των καταστημάτων(57 ώρες), σε ένα νέο πιο σύγχρονο πλαίσιο. Η πρότασή λαμβάνει υπόψη τα κυκλοφοριακά προβλήματα, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών - μια απαίτηση που έχει ήδη καταγραφεί".

    Το προτεινόμενο ωράριο είναι για Δευτέρα - Τέταρτη - Σάββατο από 10:00 έως 18:00 και Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή από τις 10:00 έως 21:00.

    Η δε έναρξή του προτείνεται από 1ης Νοεμβρίου 2008.

    [07] Πολιτισμός

    Αναμνήσεις από Supertramp στο Badminton

    10/10/2008 10:37:00 πμ

    Μία συναυλία, το Σάββατο 11 του μηνός, στο θέατρο Badminton, θα δώσει ο Roger Hodgson, θρυλική φωνή των Supertramp, της δεκαετίας του 70, γιατί ενώ μετά την Αθήνα ο Hodgson και η ομάδα του συνεχίζουν την περιοδεία τους στη Ρωσία, η ρωσική πρεσβεία στον Καναδά δεν έδωσε έγκαιρα βίζα στο σαξοφωνίστα Aaron Mc Donald. Το ζήτημα διευθετήθηκε αλλά ο σαξοφωνίστας δεν προλάβαινε να έρθει νωρίτερα στην Αθήνα κι έτσι ακυρώθηκε η συναυλία της Κυριακής.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας του Roger Hodgson περιλαμβάνει τις μεγάλες του επιτυχίες "Logical Song Breakfast in America" και άλλα τραγούδια της εποχής που οι "Supertramp" μεσουρανούσαν. Ο ίδιος ήταν η ψυχή του συγκροτήματος για 14 χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 εγκατέλειψε το συγκρότημα, αποτραβήχτηκε στη φύση με την οικογένειά του "κι από τότε ζει όσο πιο απλά μπορεί", είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της συναυλίας.

    [08] Υγεία

    Η μουσική αυξάνει τη φυσική αντοχή

    10/10/2008 10:31:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η προσεκτικά επιλεγμένη μουσική μπορεί να αυξήσει σημαντικά, μέχρι και κατά 15%, τη φυσική αντοχή ενός ανθρώπου και να έχει θετικές επιπτώσεις στην καρδιοαγγειακή άσκηση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας του δρ. Κώστα Καραγιώργη, υφηγητή αθλητικής ψυχολογίας στη Σχολή Άθλησης και Εκπαίδευσης του βρετανικού πανεπιστημίου Μπρουνέλ.

    Η έρευνα, που θα δημοσιευτεί στο αμερικανικό περιοδικό αθλητικής ψυχολογίας "Journal of Sport and Exercise Psychology", επισημαίνει την ευεργετική επίδραση της μουσικής την ώρα της άσκησης, κάτι που κορυφαίοι αθλητές, όπως ο μαραθωνοδρόμος και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Χαϊλέ Γκεμπρελασιέ, κάνουν συστηματικά.

    Η μουσική, πέρα από τη βελτίωση της φυσικής αντοχής, δημιουργεί αίσθημα μεγαλύτερης ευφορίας στον ασκούμενο και τον βοηθά να νιώσει πιο θετικά, ακόμα και όταν ασκείται πολύ εντατικά, στα όρια της φυσικής εξάντλησης.

    Τα πορίσματα της έρευνας εφαρμόστηκαν στην πράξη, στις 5 Οκτωβρίου, στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου, σε δρόμο μεγάλης απόστασης που διοργάνωσε η Sony Ericsson με τίτλο "Τρέξε με το ρυθμό". Ο δρ. Καραγιώργης επέλεξε, με επιστημονικά κριτήρια, τη μουσική που έπαιζαν ζωντανά 17 μουσικοί σταθμοί και συνόδευε από τα ακουστικά 12.500 δρομείς.

    Η έρευνα του δρ. Καραγιώργη έχει σημασία ειδικότερα για πάσχοντες από διάφορα νοσήματα (π.χ. καρδιοαγγειακά, παχυσαρκία π.χ.), οι οποίοι έχουν ιατρικές οδηγίες να ασκούνται βαδίζοντας γρήγορα ή τρέχοντας. Η συνοδεία μουσικής μπορεί να κάνει την όλη εμπειρία τους πιο θετική.

    [09] Κόσμος

    Αυστραλία: Φταίνε τα labtop για το πρόβλημα στην Qantas;

    10/10/2008 10:29:00 πμ

    Οι αρμόδιες αυστραλιανές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα αεροσκάφους της Qantas να προκλήθηκε και από labtop επιβατών. Όπως ανακοινώθηκε οι έρευνες θα στραφούν και προς αυτή την κατεύθυνση. Ως γνωστόν το αεροσκάφος τύπου A330-300s ενώ εκτελούσε πτήση από τη Σιγκαπούρη στο Πέρθ της Αυστραλίας έχασε ξαφνικά και εντελώς απροειδοποίητα ύψος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 50 επιβάτες του. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει και τους 303 επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης δίνοντάς τους αεροπορικά εισιτήρια όσο το κόστος της διαδρομής Αυστραλίας-Λονδίνου. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους όμως όλοι οι επιβάτες-και όχι μόνο όσοι τραυματίστηκαν-θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις και το συνολικό κόστος για την εταιρία ίσως ανέλθει σε εκατομμύρια δολάρια. Ακόμα μεγαλύτερο είναι όμως το κόστος της αξιοπιστίας της Qantas η οποία, παρά το γεγονός ότι είναι επικερδής, τους τελευταίους μήνες είχε πολλά ατυχήματα και είναι θαύμα που έχει αποφευχθεί μια πολύνεκρη τραγωδία.

    [10] Υγεία

    Νέα ευρήματα για την ανάπτυξη του καρκίνου

    10/10/2008 10:28:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ερευνητές της Σχολής Ιατρικής του αμερικανικού πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, υπό τον καθηγητή Γιάννη Λάμπρη, ανακάλυψαν ότι ορισμένες πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί, αντί να καταπολεμήσουν, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

    Οι ερευνητές, όπως αναφέρουν σε εργασία τους στο περιοδικό "Nature Immunology", διαπίστωσαν ότι η πρωτεϊνη C5a, που παράγεται στη διάρκεια της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν όγκο, βοηθά τους όγκους να δημιουργούν μοριακές "ασπίδες" κατά της επίθεσης των κυττάρων Τ του ανοσοποιητικού. Κανονικά, η πρωτεϊνη C5a είναι μέρος των αμυντικών μηχανισμών του ανθρώπου κατά των παθογόνων οργανισμών. Πολλές θεραπείες του καρκίνου στοχεύουν ακριβώς στο να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τις πρωτεϊνες του για να καταπολεμήσουν τον όγκο.

    Όμως, αντίθετα με ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, όπως δήλωσε ο κ.Λάμπρης, υπό ορισμένες συνθήκες, που εξαρτώνται από το συγκεκριμένο καρκινικό όγκο και το περιβάλλον όπου αναπτύσσεται, μπορεί το ανοσοποιητικό σύστημα να τον βοηθήσει να μεγαλώσει.

    Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι μπλοκάροντας τον υποδοχέα της πρωτεϊνης C5a στις επιφάνειες των κυττάρων, επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου με τον ίδιο ρυθμό που επιτυγχάνεται μέσω του φαρμάκου χημειοθεραπείας Paclitaxel. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα κατά του καρκίνου, με πολύ λιγότερες παρενέργειες από ό,τι η χημειοθεραπεία.

    Ο δρ Λάμπρης δήλωσε ότι η ιατρική έρευνα προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ανοσοποιητικών θεραπειών και εμβολίων κατά του καρκίνου, που όμως συχνά αποτυγχάνουν. Η νέα έρευνα προτείνει ένα διαφορετικό πιθανό μηχανισμό υπερπήδησης αυτού του προβλήματος. Η ομάδα του δρος Λάμπρη εργάζεται ήδη σε νέες μελέτες για την πρακτική εφαρμογή της ανακάλυψης.

    [11] Κόσμος

    Κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό

    10/10/2008 10:22:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μέσα σε κλίμα απαισιοδοξίας λόγω των συνεχών τουρκικών αδιάλλακτων δηλώσεων, ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ άρχισαν σήμερα το πρωί την τρίτη ουσιαστική συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ και αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

    Οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τη συζήτηση του θέματος της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αρχίσουν τη συζήτηση του θέματος της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της μορφής του πολιτεύματος του νέου κράτους που θα προκύψει από τις συνομιλίες.

    Στις 9.30 το πρωί, ύστερα από προηγούμενη διαβούλευσή τους, ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχαν κατ ιδίαν συνάντηση, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα και να συζητηθούν τρόποι επιτάχυνσης της διαδικασίας και αποφυγής του ενδεχομένου να καταστεί αναποτελεσματική. Στη συνέχεια άρχισε συνάντηση στην παρουσία των συμβούλων των δύο πλευρών.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε "εγώ δεν θέλω να χύνω λάδι στη φωτιά, προπάντων μπροστά σε τόσες κάμερες", όταν ρωτήθηκε κατά πόσο κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ θα αναστραφεί το κλίμα που δημιουργήθηκε από τις αρνητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    "Η προσπάθεια μου πάντοτε είναι να υπάρχει καλό κλίμα και να υπάρχει, αν θέλετε και κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ηγετών", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς αν σήμερα θα ξεκαθαρίσει η βάση λύσης του Κυπριακού, είπε ότι έχει ήδη ξεκαθαρίσει η βάση του Κυπριακού. Η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη ύστερα από τρεις εβδομάδες.

    [12] Κόσμος

    Λιβύη: Λιβύη διακόπτει κάθε οικονομική συνεργασία με την Ελβετία

    10/10/2008 10:11:00 πμ

    Όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια που έχει σε ελβετικές τράπεζες αποφάσισε να αποσύρει η Λιβύη και επιβεβαίωσε ότι διακόπτει την παράδοση πετρελαίου στην Ελβετία, όπως μετέδωσε απόψε το επίσημο λιβυκό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana. Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται "πηγή του υπουργείου Εξωτερικών", η Τρίπολη θα σταματήσει τον ανεφοδιασμό της Ελβετίας σε αργό και θα αποσύρει τα κεφάλαια που διαθέτει σε ελβετικές τράπεζες, τα οποία εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποφασίστηκε επίσης να διακοπεί "κάθε οικονομική συνεργασία με την Ελβετία", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "κακομεταχείριση" που επεφύλαξε η αστυνομία της Γενεύης σε "Λίβυους διπλωμάτες και επιχειρηματίες". Η Τρίπολη είχε απειλήσει να σταματήσει τις παραδόσεις πετρελαίου στην Ελβετία μετά τη σύλληψη, στις 15 Ιουλίου, στη Γενεύη, του Ανίμπαλ Καντάφι, γιου του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

    [13] Πολιτική

    Ενημέρωση για το Σκοπιανό

    10/10/2008 10:09:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζει και σήμερα την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα για το περιεχόμενο της πρότασης που κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής , Μάθιου Νίμιτς.

    Στις δώδεκα το μεσημέρι θα συναντηθεί με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ , Αλέκα Παπαρήγα μια ώρα αργότερα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα και στις δυο το μεσημέρι , τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ , Γιώργο Καρατζαφέρη. Νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής , Δημήτρη Σιούφα

    Χθες η κυρία Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ , Γιώργο Παπανδρέου .Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση , ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι " οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής" και επανέλαβε την εναντίωσή του " στη διπλή ονομασία".

    [14] Πολιτική

    Επίσκεψη Καραμανλή στη Μάλτα

    10/10/2008 9:36:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες στη Μάλτα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα έχει σήμερα συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

    Ειδικότερα, κ. Καραμανλής το πρωί θα συναντηθεί κατ ιδίαν με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι. Η συνάντησή τους θα διαρκέσει 20 λεπτά, και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών. Οι συνομιλίες είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν 40 λεπτά και στις 11:30 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας Έντουαρτ Φένεκ-Αντάμι.

    Στις 12:30 το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στη Βαλέτα και στη συνέχεια στις 13:30, θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας.

    Στις 15:15 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την παλιά πόλη Mdina και το απόγευμα στις 16:30 θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [15] Κόσμος

    "Οδηγεί "την κούρσα ο Ομπάμα

    10/10/2008 8:56:00 πμ

    Νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Μπαράκ Ομπάμα να προηγείται σε κρίσιμες πολιτείες και σε εθνικό επίπεδο, διατηρώντας ψηλά τις πιθανότητες για εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, η σφυγμομέτρηση των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, δίνει προβάδισμα πέντε μονάδων στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, σε εθνικό επίπεδο, σε δείγμα 1.203 ψηφοφόρων, με ποσοστό λάθους 2,9%. Ο Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό 48% έναντι 43% του Μακέιν, αυξάνοντας επιπλέον το ποσοστό του ανάμεσα στις γυναίκες, από 9 σε 12%. Επίσης, ο Ομπάμα προηγείται ανάμεσα στους ισπανόφωνους, στους νέους , αλλά και στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους.

    Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, ο Ομπάμα επωφελείται από την τρομερή οικονομική κατάσταση και από την κακή, όπως φαίνεται, εμφάνισή του Μακέιν στην τηλεοπτική αναμέτρηση.

    Άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Rasmussen, εμφανίζει τον Ομπάμα να προηγείται με 50% έναντι 47% του Μακέιν στη Φλόριντα, μια από τις Πολιτείες που αναμένεται ότι θα παίξουν ρόλο-κλειδί στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Η Φλόριντα αναδεικνύει 27 εκλέκτορες.

    Το Ινστιτούτο δίνει επίσης προβάδισμα μιας μονάδας στον Ομπάμα στη Βόρεια Καρολίνα, μια πολιτεία που ψηφίζει κατά παράδοση τους Ρεπουμπλικάνους στις δέκα τελευταίες προεδρικές εκλογές.

    Στο Μίσιγκαν ο Ομπάμα προηγείται καθαρά με 16 μονάδες, ενώ στο Νιου Τζέρσεϊ είναι μπροστά με 50% έναντι 42% του Μακέιν.

    Σε εθνικό επίπεδο το Rasmussen φέρνει τον Ομπάμα μπροστά με 50% και τον Μακέιν να ακολουθεί πέντε μονάδες πίσω, στο 45%.

    Να σημειωθεί ότι το ινστιτούτο Gallup έδινε την Πέμπτη στον Ομπάμα προβάδισμα έντεκα μονάδων σε εθνικό επίπεδο, με ποσοστό 52% έναντι 41% του Μακέιν.

    Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Τετάρτη σε δείγμα 700 ατόμων έχει περιθώριο λάθους τεσσάρων μονάδων.

    Να σημειωθεί ότι το ινστιτούτο Gallup έδινε την Πέμπτη στον Ομπάμα προβάδισμα έντεκα μονάδων σε εθνικό επίπεδο, με ποσοστό 52% έναντι 41% του Μακέιν.

    Συνεχίζεται η έρευνα σε βάρος της Πέιλιν

    Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλάσκας απέρριψε το αίτημα των Ρεπουμπλικανών βουλευτών που ζητούσαν να ματαιωθεί η έρευνα που διεξάγεται σε βάρος της υποψήφιας αντιπροέδρου του Τζον Μακέιν και κυβερνήτριας της Πολιτείας, Σάρας Πέιλιν, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

    Η Πέιλιν βρίσκεται στο επίκεντρο επίσημης έρευνας για το λεγόμενο σκάνδαλο "Τρούπεργκεϊτ" που αφορά κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως κυβερνήτριας της Αλάσκας. Η έρευνα διατάχθηκε προτού επιλεγεί από τον Μακέιν για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

    Η Πέιλιν κατηγορείται ότι στις 11 Ιουλίου απέλυσε καταχρηστικά τον επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας της Αλάσκας επειδή αυτός αρνήθηκε να απολύσει έναν αστυνομικό που, όπως αποδείχτηκε, ήταν πρώην γαμπρός της. Ο αστυνομικός αυτός είχε παντρευτεί την αδελφή της κυβερνήτριας, όμως ο γάμος τους κατέληξε σε ένα θυελλώδες διαζύγιο.

    Πέντε Ρεπουμπλικανοί βουλευτές είχαν ζητήσει να σταματήσει η έρευνα με το αιτιολογικό ότι είχε πολιτικά κίνητρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 October 2008 - 8:50:53 UTC