Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η κρίση
  • [02] Ενημέρωση για τη νέα πρόταση
  • [03] Τέσσερις μονάδες μπροστά ο Ομπάμα
  • [04] Crisis Continues
  • [05] Αγνοούνται 50 λαθρομετανάστες
  • [06] Έκρηξη στο Ισλαμαμπάντ
  • [07] Οριακό προβάδισμα
  • [08] Αυστραλία: 29 γυναίκες τεκνοποίησαν με το σπέρμα ενός άνδρα
  • [09] Κολομβία: 8 στρατιώτες νεκροί από νάρκες
  • [10] Αλεξάνδρεια: 11 νεκροί από κατάρρευση συγκροτήματος
  • [11] Κίνα: 10.666 παιδιά άρρωστα από το επιμολυσμένο γάλα

    [01] Οικονομία

    Παρά τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού

    Συνεχίζεται η κρίση

    9/10/2008 9:44:00 πμ

    Πτωτικές τάσεις καταγράφονται και σήμερα Πέμπτη στα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά και τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, παρά τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται παγκοσμίως να περιοριστεί η πιστωτική κρίση. Πάντως, η Τράπεζα της Ιαπωνίας χορήγησε σήμερα, για 17η φορά, "ένεση" ρευστού στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ύψους 30 δισ. ευρώ (4.000 δισεκατομμυρίων γεν), το μεγαλύτερο ποσό που έχει χορηγηθεί μέσα σε μια ημέρα, από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση. Την ίδια ώρα με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 45,83 μονάδες (0,50%) φτάνοντας τις 9.157,49. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Wall Street για έκτη συνεδρίαση υπέστη απώλειες, παρά τη συντονισμένη προσπάθεια στήριξης της χρηματαγοράς με τη μείωση των επιτοκίων. Ήταν μία συνεδρίαση με μεγάλες διακυμάνσεις και χωρίς κατεύθυνση, αλλά εκείνο που τη χαρακτήρισε μία ώρα πριν από τον τερματισμό των συναλλαγών ήταν η προειδοποίηση του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, ότι η αναταραχή "δεν θα τελειώσει γρήγορα". Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 2%, ο δείκτης Standard & Poors 500 κατά 1,13% ενώ ο έχασε 0,83%. Με πτώση 4,30%, στις 2.512 μονάδες, έκλεισε χθες Τετάρτη και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Νωρίτερα Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο ανακοίνωσαν ότι θα εγγυηθούν τα δάνεια της κλυδωνιζόμενης τράπεζας Dexia ενώ με 40 δισ. δολάρια ενισχύει η αμερικανική Κυβέρνηση Μπους τον ασφαλιστικό όμιλο AIG.

    Εξάλλου χθες και η βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ευρύτατο σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας με πιστώσεις 200 δισ. στερλινών ενώ το ισλανδικό κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της τράπεζας "Κάουπτινγκ", που είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η Χρηματοπιστωτική Αρχή Μετά και την εθνικοποίηση και της Κάουπτινγκ ,οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας έχουν περάσει υπό τον έλεγχο του κράτους

    "Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε επιβράδυνση", επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι προτεραιότητα των Κυβερνήσεων πρέπει να είναι η σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα, η στήριξη της ανάπτυξης και η συγκράτηση του πληθωρισμού.

    Σε πτωτική πορεία η τιμή του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση μείωσε τη ζήτηση σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της αμερικανικής Κυβέρνησης για μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα αποθέματα αργού και βενζίνης: 87,56 δολάρια το βαρέλι, η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού πετρελαίου αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    Μικτές τάσεις επικρατούν σήμερα στα χρηματιστήρια της Ασίας ,καθώ οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παρά την χθεσινή μείωση των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες .

    Μετά την χθεσινή ιστορική "βουτιά" κατά 9,38% στο χρηματιστήριο του Τόκιο -τη μεγαλύτερη των τελευταίων 21 ετών- ο δείκτης Νικκέι κατέγραφε κάποια στιγμή άνοδο 0,92% λίγο πριν το κλείσιμο. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από τις 2 Οκτωβρίου που το χρηματιστήριο του Τόκιο κινήθηκε με θετικό πρόσημο, για να υποχωρήσει τελικά κατά 45,83 μονάδες (-0,50%) φτάνοντας τις 9.157,49.

    "Οι αγορές εξακολουθούν να επιδεικνύουν σκεπτικισμό σε ότι αφορά το διεθνή συντονισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα", εκτιμούν οικονομολόγοι της τράπεζας " Barclays Capital" σε επιστολή προς τους πελάτες της.

    Το πρωί ο βασικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέγραφε άνοδο κατά 2,65%, στη Σιγκαπούρη 2,01% ,στη Σεούλ 1,54% και στη Σαγκάη 0,56%. Αντίθετα ,το χρηματιστήριο της Μανίλα έκλεισε με απώλειες 0,84%, του Σίδνεϊ υποχωρούσε κατά 1,71%,της Μπανγκόκ κατά 3,04%,της Ταιπέι κατά 0,64% και της Νέας Ζηλανδίας κατά 0,13%.

    "Όλες οι αγορές ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να επέλθει ηρεμία στην αγορά πριν περάσουν αρκετοί μήνες", λέει ο Νταισούκε Ούνο, αναλυτής της Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

    Η πτώση ήταν πολύ μεγάλη στις ευρωπαϊκές αγορές με το Λονδίνο να υποχωρεί κατά 5,18%, η Φρανκφούρτη 5,88% και το Παρίσι 6,39%. Ανοδικά κινούνται με το σημερινό τους άνοιγμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (+0,9% και στο ελληνικό) - ενώ με άνοδο 5,39% άνοιξε σήμερα το βασικό Χρηματιστήριο της Μόσχας, το RTS. Παράλληλα το Χρηματιστήριο Micex λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών σημείωνε κατακόρυφη άνοδο 8,75%.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που η ανακοίνωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν είναι επαρκής για να βγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον παραδέχτηκε μάλιστα ότι και άλλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στις ΗΠΑ παρά το πακέτο διάσωσης των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο.

    Αλμούνια: "Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις"

    Δεν υπάρχουν "άμεσες, ούτε εύκολες λύσεις" στη χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για τη χθεσινή συντονισμένη ενέργεια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

    "Παρόλο που δεν έχουμε βρει ακόμα την οριστική λύση, υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες και το γεγονός ότι χθες, μια μεγάλη λίστα κεντρικών τραπεζών, αρχής γενομένης από την BCE και τη Fed, μείωσαν ταυτόχρονα τα επιτόκιά τους, είναι πολύ σημαντικό", πρόσθεσε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

    O Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη πρωτοβουλίας απέναντι στη χρηματοοικονομική κρίση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο δημοσιοποίησε χθες, Τετάρτη απαισιόδοξες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία το 2009.

    "Το ΔΝΤ, ύστερα από όλα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες, ουδέποτε άκουσα να λαμβάνει μια πρωτοβουλία παρότι είναι ο αρμόδιος οργανισμός και έχει ένα ρόλο να παίξει", δήλωσε ο Θαπατέρο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά χθες βράδυ με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τασκ, στην Κόρδοβα της νότιας Ισπανίας.

    [02] Πολιτική

    "Βάση για την επίλυση του ζητήματος"

    Ενημέρωση για τη νέα πρόταση

    9/10/2008 10:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2008 11:05:27 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Tον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενημερώνει στις το μεσημέρι η υπουργός Εξωτερικών για την πρόταση που υπέβαλε σε Αθήνα και Σκόπια, για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ. "Αυτό το κείμενο με πολλή δουλειά μπορεί να οδηγήσει στη λύση, χωρίς νικητές και ηττημένους, πρέπει όμως να περιμένουμε και την άλλη πλευρά", δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. O Mάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε βάση για την επίλυση του Σκοπιανού, τη νέα δέσμη ιδεών που παρέδωσε χθες, Τετάρτη, στις δύο πλευρές και τις κάλεσε να τη σκεφτούν σοβαρά. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, ο ειδικός διαμεσολαβητής, δεν τέθηκε χρονοδιάγραμμα για την επίλυση, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι το τέλος του δρόμου".

    Η πρόταση Νίμιτς, που είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, περιλαμβάνει μόνο ένα σύνθετο όνομα, ωστόσο δεν απαντά ικανοποιητικά στο ελληνικό αίτημα για "χρήση έναντι όλων", ανέφερε ελληνική διπλωματική πηγή. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, το όνομα που προτείνεται ενδέχεται να είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

    "Αν και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, δε διαφαίνονται θετικές εξελίξεις", σχολίασε το ΠΑΣΟΚ. Αντιδράσεις διατυπώθηκαν και από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, ενώ για παταγώδη αποτυχία των διπλωματικών χειρισμών του ΥΠΕΞ έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ.

    [03] Κόσμος

    Νέα δημοσκόπηση

    Τέσσερις μονάδες μπροστά ο Ομπάμα

    9/10/2008 8:48:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων του αντιπάλου του Τζον Μακέιν, σύμφωνα με την δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό 48% έναντι 44% του Μακέιν ανάμεσα στους αμερικανούς ψηφοφόρους, στην δημοσκόπηση που έγινε σε εθνικό επίπεδο με ποσοστό λάθους 2,8%.

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αύξησε το ποσοστό του από 9 σε 13% στους ανεξάρτητους και από 7 σε 9% ανάμεσα στις γυναίκες, ενώ προηγείται με μικρή διαφορά του αντιπάλου του ανάμεσα στους Καθολικούς. Επίσης προηγείται ή συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό με τον Μακέιν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση τους ψηφοφόρους άνω των 70 ετών.

    "Ο Ομπάμα φαίνεται να πηγαίνει καλά στις ομάδες που πραγματικά χρειαζόταν, όπως οι ανεξάρτητοι και οι γυναίκες", τόνισε ο Τζον Ζόγκμπι και πρόσθεσε: "ο Μακέιν πρέπει να τα πάει καλύτερα μαζί τους".

    Ο Μακέιν, πρώην πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού και βετεράνος του Βιετνάμ, που έχει επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία σε θέματα ασφάλειας, συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό με τον Ομπάμα μόνο στις οικογένειες που μέλη τους υπηρετούν στο στρατό.

    "Αυτό δεν είναι καλό σημάδι για τον Μακέιν", υπογράμμισε ο Ζόγκμπι.

    Η δημοσκόπηση που θα συνεχίζεται μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε από την Δευτέρα ως την Τετάρτη. Περίπου το 1/3 των ερωτήσεων έγιναν μετά την δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων.

    Ο Μακέιν ήλπιζε πως θα κερδίσει πόντους στην αναμέτρηση αυτή, αλλά όπως επισημαίνει ο Ζόγκμπι, από τις απαντήσεις των ψηφοφόρων προκύπτει ότι ο Ομπάμα κατάφερε να προηγείται ακόμα και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

    "Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν βοήθησε τον εαυτό του στην αναμέτρηση, αυτό είναι ξεκάθαρο", είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Ζόγκμπι.

    Ο Ομπάμα κατάφερε να παγιώσει το πρόβάδισμά του στις περισσότερες δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κρίση στην Γουόλ Στριτ επικέντρωσε το ενδιαφέρον όλων στην οικονομία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η προσέγγιση του Ομπάμα στο θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εκτιμάται περισσότερο από τους ψηφοφόρους.

    Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.203 ψηφοφόρων.

    63, 2 εκατομμύρια παρακολούθησαν το ντιμπέιτ

    Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η δεύτερη τηλεμαχία των υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία, Τζον Μακέιν και Μπαράκ Ομπάμα, κέντρισε το ενδιαφέρον 63,2 εκατομμυρίων τηλεθεατών, δηλαδή περίπου 10 εκατομμυρίων περισσότερων σε σχέση με την τηλεθέαση της προηγούμενης αντιπαράθεσής τους, όπως ανακοίνωσε η εταιρία μετρήσεων Nielsen Media Research.

    Ωστόσο ο αριθμός των τηλεθεατών που έμειναν μπροστά στους δέκτες για να παρακολουθήσουν την αντιπαράθεση επιχειρημάτων μεταξύ του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή από την Αριζόνα και του δημοκρατικού γερουσιαστή από το Ιλινόι, είναι σαφώς μικρότερος από τα 70 εκατομμύρια των Αμερικανών, που καθηλώθηκαν για να παρακολουθήσουν την τηλεμαχία των υποψηφίων για την αντιπροεδρία.

    [04] Although Interest Rates Were Brought Down

    Crisis Continues

    09 Οκτ 2008 09:44:00

    By Athina Saloustrou

    Asian markets have reported losses yet again, although the worlds central banks brought interest rates down as part of the worldwide campaign to address the financial crisis. The Bank of Japan channelled Thursday 30 billion euros into the nations banking system, the largest amount of money given within a day ever since the financial crisis broke out. Nikkei index, however, went down by 0.50 percent to 9,157.49 points. A few hours earlier, Wall Street had suffered losses for a sixth sitting in a row, despite the concerted drive to back markets by reducing interest rates. Sustaining several fluctuations,the Wall Street sitting was marked by US Treasury Secretary Henry Paulsons warning, whereby the upset would not end soon. The Athens stock market stood at 2,512 points on Wednesday losing 4.30 percent. Earlier, France, Belgium and Luxemburg had announced their intention to guarantee loans of ailing lender Dexia, while the Bush administration said it would give 40 billion dollars to AIG.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    IMF Warns of Global Slowdown

    Interests Rates Brought Down

    Draft-bill on Bank Deposits

    [05] Κόσμος

    Προσπαθώντας να περάσουν από Μαρόκο σε Ισπανία

    Αγνοούνται 50 λαθρομετανάστες

    9/10/2008 10:58:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περίπου πενήντα λαθρομετανάστες εξαφανίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να περάσουν από το Μαρόκο στην Ισπανία, μετέδωσαν χθες, Τετάρτη, τα ισπανικά και μαροκινά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής και ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας πραγματοποιούν έρευνες για ανεύρεση θυμάτων, έχει βρεθεί μόνο το πτώμα ενός νεαρού άνδρα σε ακτή της επαρχίας Κενίτρα, βόρεια του Ραμπάτ κι ένας επιζών, ο οποίος δήλωσε ότι το πλοίο που τους μετέφερε ανετράπη μισή ώρα αφότου απέπλευσε χθες το βράδυ. Ο επιζών φέρεται να είναι σε καλή κατάσταση, ενώ τόσο εκείνος όσο και ο νεκρός είναι μαροκινής καταγωγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, χιλιάδες Αφρικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους, κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στην Ισπανία δια θαλάσσης. Εν τω μεταξύ, πενήντα ένας Μαροκινοί έφτασαν στο λιμάνι της Βαρκελώνης, επιχειρώντας να εισέλθουν στην Ισπανία με πλαστά έγγραφα, ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Ελ Μούντο. Οι Μαροκινοί, στους οποίους τελικά δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα, επέβαιναν σε ιταλικό πλοίο το οποίο είχε ξεκινήσει από την Ταγγέρη και κατευθυνόταν προς τη Γένοβα.

    [06] Κόσμος

    Φόβοι για κλιμάκωση των επιθέσεων

    Έκρηξη στο Ισλαμαμπάντ

    9/10/2008 10:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2008 11:27:11 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Δεν υπάρχουν νεκροί από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο αρχηγείο της αστυνομίας του Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, που κάνει λόγο για επτά τραυματίες. Προηγουμένως, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε μεταδώσει ότι οκτώ άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Ισλαμαμπάντ έχουν ενισχυθεί έπειτα από την επίθεση αυτοκτονίας της 20ης Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Marriot, κατά την οποία σκοτώθηκαν 55 άνθρωποι. Υπάρχουν φόβοι για την κλιμάκωση των βομβιστικών επιθέσεων ως απάντηση στις επιχειρήσεις του στρατού εναντίον βάσεων των ισλαμιστών ενόπλων στις περιοχές των φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    [07] Πολιτική

    Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis

    Οριακό προβάδισμα

    9/10/2008 9:58:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Οριακό προβάδισμα 0,4% στην πρόθεση ψήφου δίνει στο ΠΑΣΟΚ άλλη μια δημοσκόπηση. Σύμφωνα με έρευνα της Μetron Analysis για τον ΑΝΤΕΝΑ, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 29% έναντι 28,6 της ΝΔ και ακλουθούν ο ΣΥΝ 10,7%, το ΚΚΕ με 6,8%, ο ΛΑΟΣ με 4 και οι Οικολόγοι με 3,3%. Στην παράσταση νίκης προηγείται η Ν. Δ. με 48% ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 37,8%. Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της ακρίβειας, το 27% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Κώστα Καραμανλή, έναντι 24% του Γιώργου Παπανδρέου.

    [08] Υγεία

    Αυστραλία: 29 γυναίκες τεκνοποίησαν με το σπέρμα ενός άνδρα

    9/10/2008 9:23:00 πμ

    Ορατός είναι ο κίνδυνος αιμομιξίας από την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τη προσφορά σπέρματος, σύμφωνα με τον Δρ. Άντριου Ντάτνεϊ που θεωρείται από τους πλέον ειδικούς στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Νότια Αυστραλία. Ο Δρ. Ντάτνεϊ ισχυρίζεται ότι στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας το σπέρμα ενός ανδρός χρησιμοποιήθηκε για τη γονιμοποίηση 29 γυναικών. Οι μητέρες αργότερα οργάνωσαν κοινές εκδηλώσεις με τα παιδιά τους. Ο δρ. Ντάτνεϊ εξέφρασε την ανησυχία ότι αν κάποιες μητέρες και παιδιά έχουν κοινωνικές σχέσεις "τίποτα δεν αποκλείεται αργότερα". Δηλαδή κάποια από τα παιδιά να παντρευτούν και ας έχουν τον ίδιο πατέρα! Πολλοί άνδρες αποφεύγουν να δώσουν σπέρμα στη Νότιο Αυστραλία επειδή τα στοιχεία του δότη πρέπει να γίνονται γνωστά, κάτι που δεν ισχύει σε άλλες Πολιτείες.

    [09] Κόσμος

    Κολομβία: 8 στρατιώτες νεκροί από νάρκες

    9/10/2008 9:21:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οκτώ άνδρες του στρατού σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη όταν εισήλθαν σε ναρκοπέδιο στην διάρκεια μάχης με αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στο νοτιοδυτικό τμήμα της λατινοαμερικανικής χώρας. Σύμφωνα με αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων, ένας λοχίας κι επτά έφεδροι σκοτώθηκαν στην μάχη, κοντά στον δήμο Μπαρμπακόας, στην επαρχία Ναρίνιο, στην μεθόριο με τον Ισημερινό. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Caracol επικαλούμενος τον ταξίαρχο Λεονάρδο Μπαρέρο μετέδωσε ότι το ναρκοπέδιο είχαν στήσει μαχητές των FARC. Ο ίδιος αξιωματικός είπε ότι στην περιοχή στάλθηκαν ενισχύσεις για να καταδιώξουν τους αντάρτες. Η Μπογοτά υποστηρίζει ότι οι αντάρτες δημιουργούν ναρκοπέδια για να προστατεύσουν φυτείες κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή κοκαΐνης. Τα τελευταία χρόνια η επαρχία Ναρίνιο έχει μετατραπεί σε μια από τις βασικές περιοχές καλλιέργειας κόκας, ενώ η περιοχή, στις ακτές της Κολομβίας στον Ειρηνικό, έχει ταυτόχρονα γίνει "διάδρομος" διαμετακομιδής όπλων και ναρκωτικών, κατά την κυβέρνηση του προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε.

    [10] Κόσμος

    Αλεξάνδρεια: 11 νεκροί από κατάρρευση συγκροτήματος

    9/10/2008 9:09:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση συγκροτήματος κατοικιών στην πόλη της Αλεξάνδρειας, στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου, όπως μεταδίδουν τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

    Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί.

    Μεταξύ των νεκρών είναι μια μητέρα και το μωρό της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Μ. Από την κατάρρευση του κτηρίου τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι και οι διασώστες ερευνούν στα ερείπια μήπως και εντοπίσουν περισσότερα θύματα, μεταδίδει το ΜΕΝΑ.

    Ο Σάμι Ναζμι, ένας 28χρονος καταστηματάρχης που διέμενε στο ισόγειο με τους γονείς του, δήλωσε ότι όταν κατέρρευσε το οικοδομικό συγκρότημα ακούστηκε ένας θόρυβος σα να γινόταν έκρηξη φιάλης υγραερίου.

    Το κτίριο που κατέρρευσε βρίσκεται στο κέντρο της Αλεξάνδρειας και χτίστηκε το 1955. Το 1997 ο ιδιοκτήτης είχε προσθέσει άλλον έναν όροφο, παραβιάζοντας τον οικοδομικό κανονισμό, κάτι που είναι συνηθισμένο στην Αίγυπτο.

    Οι ένοικοι είχαν προσφύγει στις τοπικές αρχές καταγγέλλοντας ότι το κτήριο δεν ήταν ασφαλές, οι αρχές έδωσαν εντολή για να γκρεμιστεί ο πέμπτος όροφος, αλλά οι εντολές έμειναν στα χαρτιά.

    [11] Κόσμος

    Κίνα: 10.666 παιδιά άρρωστα από το επιμολυσμένο γάλα

    9/10/2008 8:35:00 πμ

    Σχεδόν 10.700 βρέφη και παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην Κίνα μετά την κατάποση γάλακτος επιμολυσμένου με την τοξική χημική ουσία μελαμίνη, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Υπουργείου Υγείας της χώρας. Στον προηγούμενο επίσημο απολογισμό, την 21η Σεπτεμβρίου, το υπουργείο είχε κάνει λόγο για 12.892 παιδιά που νοσηλεύονταν με προβλήματα στα νεφρά. Το υπουργείο ανέφερε ότι δεν έχουν υπάρξει νέοι θάνατοι, και ο αριθμός των νεκρών βρεφών και παιδιών παραμένει στα 4. Οκτώ από τα συνολικά 10.666 βρέφη και παιδιά που εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται χθες Τετάρτη βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το υπουργείο ανέφερε ακόμη ότι 36.144 παιδιά έλαβαν εξιτήριο μετά τη νοσηλεία τους. Δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των παιδιών που έχουν νοσηλευθεί μέχρι σήμερα, πάντως σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει εγχώρια ΜΜΕ και συνέθεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters φθάνουν σχεδόν τα 94.000. Αν και ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται μειώθηκε, νέα κρούσματα εξακολουθούν να καταγράφονται. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, μόνο την Τετάρτη 539 παιδιά εισήχθησαν σε νοσοκομεία μετά την κατανάλωση επιμολυσμένου γάλακτος ενώ 2.067 έλαβαν εξιτήριο μετά από νοσηλεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 October 2008 - 8:50:07 UTC