Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη "μάχη" και το Ecofin
  • [02] Συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Προθεσμία για να καταθέσει ως ύποπτος πήρε ο Εφραίμ
  • [04] Ουγγαρία: Ίχνη μελαμίνης σε τρόφιμα κινεζικά εστιατόρια
  • [05] Διπλωματικός πυρετός για το Κόσοβο
  • [06] Απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • [07] Ρωσικά γυμνάσια στην "αυλή" των ΗΠΑ
  • [08] Οικογενειακή τραγωδία στις ΗΠΑ
  • [09] Παράσταση νίκης για τον Ομπάμα

    [01] Οικονομία

    Ευρωπαϊκά μέτρα για την προστασία των καταθέσεων

    Στη "μάχη" και το Ecofin

    7/10/2008 9:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2008 10:50:05 πμ)

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup οι 16 Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ορισμένες αρχές για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις οποίες θα συζητήσουν και σήμερα στο Ecofin. Κυριότερη αυτών, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου ποσού καταθέσεων που σήμερα είναι 20.000 ευρώ. Την ίδια ώρα τη λήψη επειγόντων διεθνών μέτρων για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση ζήτησε ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. "Η κρίση του διεθνούς οικονομικού συστήματος απαιτεί επείγουσα κοινή δράση. Είναι απολύτως προφανές πως έχει έρθει η ώρα για νέες αποφάσεις", τόνισε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Ιντερφαξ. Η χρηματιστηριακή αγορά της Ρωσίας έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες. Το Χρηματιστήριο RTS της Μόσχας υποχώρησε χθες κατά 19.1%. Σήμερα και στα δύο Χρηματιστήρια της ρωσικής πρωτεύουσας--RTS και Micex--δεν ξεκίνησαν οι συναλλαγές, μετά από εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματαγορών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του RTS, οι συναλλαγές θα αρχίσουν στις 13:00 (12:00 ώρα Ελλάδας). Στο μεταξύ αναστρέφεται αυτή την ώρα το κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι αρχικές απώλειες της ημέρας μετατρέπονται σε κέρδη. Εξαίρεση το Τόκυο, όπου ο δείκτης Nikkei καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,3%, αν και στην έναρξη της συνεδρίασης ξεπέρασε το -5%, ενώ έπεσε και η αξία του γιέν στις ισοτιμίες. Η αναδίπλωση στην Ασία αποδίδεται από οικονομικούς αναλυτές στη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να μειώσει τα επίσημα επιτόκια κατά 1% ενώ όλοι ανέμεναν ότι η μείωση θα ήταν της τάξης του 0,5%. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,34 δολάρια, ενώ συνέχισε να κινείται πτωτικά η τιμή του πετρελαίου καθώς κάτω από τα 89 δολάρια το βαρέλι γίνεται η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    Εγγυήσεις από ΕΚΤ

    "Ψυχραιμία" συνέστησαν οι ιθύνοντες της ζώνης του ευρώ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες βράδυ στο Λουξεμβούργο, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ κάλεσε τους πάντες να επιδείξουν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και ψυχραιμία, βεβαιώνοντας ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να βασιστούν στις εγγυήσεις της ΕΚΤ. Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεισφέρει "για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο" στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, ώστε να βοηθήσει όλα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που βρίσκονται στη δίνη της τρέχουσας κρίσης, ανακοίνωσε ο Τρισέ. "Εμείς θα συνεχίσουμε να εισφέρουμε στην τραπεζική αγορά όλο το ρευστό που έχει ανάγκη" και αυτό θα γίνει "για όσον καιρό θα είναι αναγκαίο", τόνισε ο Τρισέ.

    Οι 16 Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ορισμένες αρχές για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις οποίες θα συζητήσουν και σήμερα Τρίτη στο Ecofin, ανέφερε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε πως οι χώρες της ζώνης του ευρώ είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν καμμία χρηματοοικονομική επιχείρηση να κηρύξει πτώχευση, ώστε ν αποφευχθεί με τον τρόπον αυτό μία γενικευμένη κρίση. "Συμφωνήσαμε όλοι μεταξύ μας" πως θα εξασφαλίσουμε ότι "κανένα χρηματοοικονομικό ίδρυμα συστημικού χαρακτήρα (σ.σ. του οποίου η σημασία έχει αντίκτυπο στο σύστημα του οικονομικού συστήματος) δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση. Όλοι μας δεσμευθήκαμε στο δρόμο της διάσωσης των τραπεζών και των ασφαλειών", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου καταθέσεων (20.000 ευρώ σήμερα), καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη σχετική οδηγία. Το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων, θα ανακοινωθεί σήμερα, μετά τη Σύνοδο των 27 Υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε.

    Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, "θα πρέπει να γίνει σεβαστό στο σύνολό του", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το ίδιο το Σύμφωνο προβλέπει "χαλαρότητα" σε "εξαιρετικές περιστάσεις".

    Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός και αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Συμφώνησαν ότι διαφωνούνΜέρκελ-Μπερλουσκόνι

    Οι ηγέτες της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσαν στη χθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο τη μεταξύ τους διαφωνία απέναντι στην προοπτική σύστασης ενός ευρωπαϊκού ταμείου, που θα βοηθά τις τράπεζες που έχουν εγκλωβισθεί στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος κι ο Ιταλός Πρωθυπουργός, οι οποίοι παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας το οποίο είχε προγραμματισθεί πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, τόνισαν στους δημοσιογράφους πως επιθυμούν μία "συνεκτική" προσέγγιση στη μάχη κατά των διακυμάνσεων στην αγορά.

    Ωστόσο, η Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της στην πρόταση του Μπερλουσκόνι να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο των 27 της Ε.Ε. για να υποστηριχθούν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να ξεπεράσουν τις συμπληγάδες της κρίσης.

    "Είμαστε σύμφωνοι στη διαπίστωση πως έχουμε ανάγκη από μία συνεκτική προσέγγιση, διότι άλλωστε ανήκουμε στην ίδια νομισματική ζώνη. Αυτό συνεπάγεται και μία στενή συνεργασία", τόνισε η ίδια, για να προσθέσει αμέσως μετά "φυσικά, κάθε χώρα θα πρέπει ν αντιμετωπίσει τις ίδιες της τις ευθύνες στο πλαίσιο αυτό". Η Γερμανίδα Καγκελάριος έφερε ως απτό παράδειγμα την περίπτωση της διάσωσης της γερμανικής Hypo Real Estate, που σχεδιάσθηκε και συντονίσθηκε από τη γερμανική Κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    Ο Μπερλουσκόνι επανέλαβε για μία φορά ακόμη την πρότασή του για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, "μίας κοινής προστασίας" για την υποβοήθηση του τραπεζικού συστήματος.

    "Βεβαίως αυτό είναι δύσκολο, όμως πιστεύω πως όπως έχουμε ένα κοινό νόμισμα, θα μπορούσαμε να δράσουμε συντονισμένα για να διαχειρισθούμε αυτήν την κρίση, να υποστηρίξουμε το οικονομικό σύστημα και να εγγυηθούμε στους πολίτες μας πως κανείς δεν θα υποστεί απώλειες εξαιτίας αυτής της κρίσης", τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

    Πτωτικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια

    Πτωτικά κινούνται σήμερα τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με το Τόκιο να σημειώνει εντυπωσιακή πτώση με το άνοιγμα, πέφτοντας προσωρινά και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Ο δείκτης Nikkei περιόρισε στη συνέχεια τις απώλειες και γύρω στις 05:00 (ώρα Ελλάδας) υποχωρούσε κατά -3,10% από -5,32% στην αρχή της συνεδρίασης. Είναι η πρώτη φορά από τις 11 Δεκεμβρίου 2003 που κατεβαίνει κάτω από τις 10.000 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι κυρίως η πτώση του δολαρίου σε σχέση με το γεν, ένα γεγονός που επηρεάζει τις ιαπωνικές εξαγωγές οι οποίες πλήττονται ήδη από τη μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ.

    Περίπου την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο της Σεούλ υποχωρούσε κατά -0,65%, αυτό του Σίδνεϊ κατά -1,71%, της Μανίλας κατά -2,67% και της Ταϊπέι κατά -0,85%. Μεγάλη πτώση παρατηρείται και στη Σαγκάη όπου οι δείκτες υποχωρούν κατά -4,25%. Η Σιγκαπούρη είναι σχετικά σταθερή ενώ το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είναι κλειστό σήμερα λόγω αργίας

    Στο μεταξύ η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σήμερα ςε ένεση ρευστού στο τραπεζικό σύστημα, ύψους 1.000 δισεκατομμυρίων γεν (7,25 δισ. ευρώ) για να αποτρέψει τυχόν ανεπάρκεια ρευστότητας λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Η κεντρική τράπεζα (BoJ) παρεμβαίνει στην αγορά για 15η συνεχόμενη ημέρα. Τα ποσά που ρίχνει στην αγορά πάντως είναι μέτρια, σε σύγκριση με αυτά που δίνουν η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (BCE).

    [02] Πολιτική

    Συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

    7/10/2008 10:38:00 πμ

    Στην οικονομική κρίση αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ενώ θεωρείται πιθανή παρέμβασή του για την εγγύηση των καταθέσεων. Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου, κατέθεσε πρόταση νόμου, που περιλαμβάνει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, τη χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης από 500 έως 1.300 ευρώ στους οικονομικά ασθενέστερους και την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.

    [03] Πολιτική

    Προθεσμία για να καταθέσει ως ύποπτος πήρε ο Εφραίμ

    7/10/2008 9:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2008 10:48:04 πμ)

    Προθεσμία για να καταθέσουν την ερχόμενη Τρίτη, ως ύποπτοι ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος που φέρεται ότι διέπραξε δικαστικός λειτουργός δικαστικού λειτουργού ζήτησαν και πήραν από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο -μέσω των δικηγόρων τους- ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος. Η σχετική έρευνα που διεξάγεται από τον Άρειο Πάγο αφορά τη δίκη ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, επί της οποίας ουδέποτε εκδόθηκε απόφαση αν και είχε εκδικασθεί. Η δίκη έγινε με αφορμή αγωγή που είχε καταθέσει η Μονή Βατοπαιδίου το 2003 διεκδικώντας από το ελληνικό Δημόσιο έκταση 2044 στρεμμάτων επιπλέον των 25.000 στρεμμάτων που της είχαν αναγνωρισθεί με γνωμοδότηση το 2002. Και ενώ αναμενόταν η έκδοση απόφασης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με πρακτικό έκανε δεκτό το αίτημα της Μονής για συναίνεση του Δημοσίου προκειμένου να καταργηθεί η δίκη. Το πρακτικό κατατέθηκε στο δικαστήριο τον Ιούνιο του 2004 με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί ποτέ απόφαση. Στο πλαίσιο της ποινικής και πειθαρχικής εξέτασης εξετάζονται και οι τυχόν ευθύνες δικαστικών που δέχθηκαν να καταργηθεί η δίκη

    [04] Κόσμος

    Ουγγαρία: Ίχνη μελαμίνης σε τρόφιμα κινεζικά εστιατόρια

    7/10/2008 11:36:00 πμ

    Ίχνη μελαμίνης, της χημικής ουσίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του διατροφικού σκανδάλου με τα κινεζικά γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν ανακαλυφθεί σε πολλά κινεζικά εστιατόρια στην Ουγγαρία, ανακοίνωσαν χθες οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Παρόλα αυτά, τα επίπεδα της μελαμίνης που εντοπίσθηκαν δεν φθάνουν τα κρίσιμα ποσοστά, τονίζουν οι ίδιες αρχές. "Ίχνη μελαμίνης διαπιστώθηκαν σε διάφορες τροφές σε πολλά κινεζικά εστιατόρια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όμως δεν ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια, που θέτει ρητώς η νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων", τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μίκλος Σουθ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχουν δρομολογηθεί ήδη οι έρευνες για την διαπίστωση των ορίων της μελανίνης που εντοπίσθηκε σε προϊόν γάλακτος θυγατρικής εταιρείας της Nestle στην Ουγγαρία. Η εταιρεία απέρριψε τ αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων και τόνισε πως θα προσπαθήσει να διαλευκάνει την υπόθεση. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα δημοσιευθούν στα μέσα της εβδομάδας.

    [05] Κόσμος

    Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

    Διπλωματικός πυρετός για το Κόσοβο

    7/10/2008 10:52:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Tanjug

    Με σκοπό να δώσει αύριο Τετάρτη διπλωματική μάχη για το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (στο οποίο η χώρα του είναι αντίθετη) μεταβαίνει σήμερα Τρίτη στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς. Στην προγραμματισμένη για αύριο Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, (συμμετέχουν εκπρόσωποι 192 χωρών, από τα κράτη- μέλη του ΟΗΕ) η σερβική πλευρά αναμένεται να προτείνει την παραπομπή του ζητήματος της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η σερβική πλευρά, αλλά παράλληλα στέλνει και προειδοποίηση στο Μαυροβούνιο, ότι εάν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, "η Σερβία δεν θα μείνει αδρανής, διότι τυχόν αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το Μαυροβούνιο θα είναι μια μαχαιριά στην πλάτη όχι μόνο της Σερβίας, αλλά και σε κάθε διπλωματική προσπάθεια για διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου", όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γέρεμιτς.

    Στον αντίποδα της αισιοδοξίας των Σέρβων, βρίσκεται η δήλωση του υπάτου εκπροσώπου της Ε.Ε. στην Πρίστινα, Πίτερ Φέιθ, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι: "Η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν μπορεί να αλλάξει, δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες διαπραγματεύσεις κι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους φίλους μας στη Σερβία, ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν εγγύτερα στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα, να άρουν εμπόδια στην ανάπτυξη της αποστολής της EULEX". Αξιοποιώντας τα εγκαίνια του Γραφείου Συνδέσμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, στην Πρίστινα, θα επισκεφτεί την πόλη ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), Όλι Ρεν και αξιοποιώντας την ευκαιρία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου και Χασίμ Θάτσι.

    [06] Κοινωνία

    Αύριο Τετάρτη

    Απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς

    7/10/2008 9:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2008 10:27:11 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Χωρίς μετρό και προαστιακό θα γίνουν αύριο Τετάρτη οι μετακινήσεις στην Αθήνα λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ στις ΔΕΚΟ. Το μετρό και ο προαστειακός, δεν θα λειτουργήσουν όλο το 24ωρο, ενώ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τρόλεϊ, από την έναρξη της πρωινής βάρδιας μέχρι τις 8πμ και από τις 10μμ έως τη λήξη της βραδινής βάρδιας. Στο τραμ η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 5πμ έως τις 5.50πμ και από 12 τα μεσάνυχτα έως τις 12:45 μετά τα μεσάνυχτα. Κανονικά θα κυκλοφορήσουν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, τα λεωφορεία του αεροδρομίου. Στον ΟΣΕ θα πραγματοποιηθούν μόνο οι λεγόμενες αμαξοστοιχίες "κοινωνικών αναγκών", ενώ η απεργία στην Ολυμπιακή θα σημάνει τη ματαίωση περίπου 100 πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού. Η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αναμένεται να επηρεάσει και τις πτήσεις των άλλων αεροπορικών εταιρειών. Εκτός των κινητοποιήσεων στις συγκοινωνίες, τετράωρες στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στον ΟΤΕ (10πμ έως 13μμ) και (11πμ έως 15μμ) στα δημόσια νοσοκομεία. Απεργιακή συγκέντρωση διοργανώνει η ΓΣΕΕ, στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    [07] Κόσμος

    Σε συνεργασία με τη Βενεζουέλα

    Ρωσικά γυμνάσια στην "αυλή" των ΗΠΑ

    7/10/2008 9:25:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την πραγματοποίηση ναυτικής άσκησης, θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο στην Καραϊβική, με τη συνεργασία της Βενεζουέλας και της Ρωσίας. Με ορατό το ενδεχόμενο της ενόχλησης των ΗΠΑ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε: ""Η Ρωσία και η Βενεζουέλα δεν θέλουν να επιτεθούν σε κανέναν και συνεργάζονται με βάση το διεθνές δίκαιο". Ο κ. Λαβρόφ κατήγγειλε "τα υποθετικά σενάρια για φανταστικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, έκανε λόγο για "στρατιωτικές ασκήσεις, που έχουν αντίκτυπο στην ισορροπία της κυριαρχίας και της σταθερότητας στην περιοχή". Πρόκειται για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν υπογράψει αρκετές συμφωνίες, με πιο πρόσφατη τη σύναψη δανείου των Ρώσων προς τη Βενεζουέλα, ύψους 682 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά οπλικών συστημάτων.

    [08] Κόσμος

    Αυτοκτόνησε ο δράστης

    Οικογενειακή τραγωδία στις ΗΠΑ

    7/10/2008 8:44:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό, Ρόιτερ

    Σε κατάσταση αμόκ, 45χρονος άνδρας στις ΗΠΑ, πυροβόλησε και σκότωσε τα πέντε μέλη της οικογένειάς του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με τις τρεις επιστολές που άφησε ο 45χρονος δράστης Κάρθικ Ρατζάραμ, δυσκολευόταν να βρει δουλειά και αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες. Πριν δώσει τέλος στη ζωή του ο 45χρονος, πυροβόλησε και σκότωσε την 39χρονη σύζυγό του, τους ηλικίας 19, 12 και 7 ετών, γιούς του και την 70χρονη πεθερά του. Το περιστατικό σημειώθηκε στην κοινότητα Πόρτερ Ραντς, στα βορειοδυτικά της κοιλάδας του Σαν Φερνάντο.

    [09] Κόσμος

    Σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις

    Παράσταση νίκης για τον Ομπάμα

    7/10/2008 8:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2008 10:03:22 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Μάλλον ανάποδα αποτελέσματα έφεραν οι πρόσφατες προσωπικές επιθέσεις, με σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του Μπάρακ Ομπάμα, από το επιτελείο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τζον Μακέην. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, αύξησε τη διαφορά του από τον κ. Μακέην κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες (53% έναντι 43%). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, που δεν είχαν εκδηλώσει μέχρι στιγμής κάποια προτίμηση, τμήμα στο οποίο ο κ. Ομπάμα προηγείται του κ. Μακέην με 56% έναντι 42%. Παράλληλα και στην παράσταση νίκης, ανεξάρτητα από την προσωπική τους επιλογή, οι ερωτηθέντες δίνουν 60% πιθανότητες νίκης στον κ. Ομπάμα, έναντι 37% στον κ. Μακέην. Προβληματισμό στο επιτελείο των Ρεπουμπλικάνων, το στοιχείο της έρευνας, που δείχνει ότι το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί άξιο αντικαταστάτη του κ. Ομπάμα, τον αντιπρόεδρό του Τζον Μπάιντεν, ενώ για την αντίστοιχη περίπτωση στους Ρεπουμπλικάνους, η αντιπρόεδρος Σάρα Πέιλιν, θεωρείτε ικανή διάδοχος του κ. Μακέην, από το 43% και μάλιστα λίγες μέρες μετά το ντιμπέιτ Μπάιντεν Πέιλιν. Η δημοσκόπηση μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και είναι η δέκατη συνεχόμενη ημέρα που υπάρχει σημαντική διαφορά υπέρ των Δημοκρατικών.

    Το κοινωνικό προφίλ των ψηφοφόρων

    Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου Ρόιτερς και του δικτύου C-SPAN/Zogby, η διαφορά του κ. Ομπάμα με τον κ. Μακέην, είναι της τάξης του 3% (48% έναντι 45% και με 4% αναποφάσιστους). Στην ανάλυση των στοιχείων, μαύροι, ισπανόφωνοι και νεολαίοι, υποστηρίζουν σε ποσοστό 90% τον κ. Ομπάμα, ενώ ο κ. Μακέην προηγείται μεταξύ των ανδρών, των λευκών, των ηλικιωμένων, των Καθολικών και εκείνων που κερδίζουν πάνω από 100.000 δολάρια το χρόνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 October 2008 - 8:50:37 UTC