Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική δράση
  • [02] Επίθεση Παπαρήγα σε Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Κινητοποίηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ουρανούπολη
  • [04] Στάσεις εργασίας σε τραμ-τρόλεϊ
  • [05] Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

    [01] Πολιτική

    Σε έντονους ρυθμούς

    Πολιτική δράση

    5/10/2008 12:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2008 5:20:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εβδομάδα με πλούσια πολιτική δραστηριότητα είναι αυτή που ξεκινάει αύριο, καθώς συμπίπτει και με την έναρξη της νέας συνόδου της Βουλής. Το ενδιαφέρον στρέφεται τη Δευτέρα στην ομιλία του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Μια ομιλία που έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά πρωτοβουλιών και εμφανίσεων του Κ. Καραμανλή το τελευταίο διάστημα σε κομματικό και θεσμικό επίπεδο.

    Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα μιλήσει ο πρόεδρός του, Γιώργος Παπανδρέου. Οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους εν όψει και της κατάθεσης του Προϋπολογισμού, ενώ μελετούν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που πλέον καταγράφουν οριακές διαφορές, μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων.

    Κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε το Σάββατο από τις Σέρρες η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που έκανε όμως και σκληρή επίθεση στην υπόλοιπη αντιπολίτευση και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αφήνουν στο απυρόβλητο τα ουσιαστικά προβλήματα και επικεντρώνουν την προσοχή τους στα σκάνδαλα, επειδή έτσι τα συμφέρει, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Πολιτική

    Επίθεση Παπαρήγα σε Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

    5/10/2008 5:07:00 μμ

    Κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε το Σάββατο από τις Σέρρες η Γ.Γ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, εξαπολύοντας ταυτόχρονα πυρά και κατά της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Παπαρήγα κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν ασχολούνται με τα ουσιαστικά προβλήματα επικεντρώνοντας την προσοχή τους μόνο στα σκάνδαλα. Σήμερα Κυριακή δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιου διαλόγου μέχρι το 18ο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 22 Φεβρουαρίου του 2009.

    Πρόκειται για επτά κεφάλαια που αναφέρονται με βάση τους τίτλους τους στα εξής ζητήματα: Διεθνείς εξελίξεις. Οι εξελίξεις στην ΕΕ. Το διεθνές Κομμουνιστικό και Αντιιμπεριαλιστικό Κίνημα. Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Εξελίξεις στον πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό. Απολογισμός της δράσης του Κόμματος. Τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 19ο Συνέδριο".

    Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται ιδιαίτερη ανάλυση των διεθνών οικονομικών εξελίξεων και ιδιαίτερα στην τάση μεταβολής του συσχετισμού στην παγκόσμια αγορά και στα ενδοϊμπεριαλιστικά κέντρα, στο οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο. Γίνεται αναφορά στις εστίες πολέμων που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται. Στο δεύτερο κεφάλαιο, λόγω και της σημασίας που έχουν οι εξελίξεις στην ΕΕ για την Ελλάδα και το λαϊκό κίνημα, αναφέρονται τα βασικά στοιχεία που αφορούν την ευρωενωσιακή αγορά και τις εσωτερικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς. Εμφαση δίνεται στις νέες αποφάσεις που αφορούν την κρατική βία και καταστολή, τις εργασιακές σχέσεις, το εποικοδόμημα θεσμών, μηχανισμών και νόμων που έχουν υιοθετηθεί και από τα κράτη - μέλη.

    Στο τέταρτο κεφάλαιο, δίνονται στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την εξαγωγή κεφαλαίων, την ενεργό συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τον έλεγχο των αγορών. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ανάπτυξη των εξελίξεων, σε σχέση με την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια κατά την περίοδο εδραίωσης και ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ως αποτέλεσμα της αντεπανάστασης. Στο πέμπτο κεφάλαιο, γίνεται εκτίμηση των πολιτικών εξελίξεων από το 17ο Συνέδριο, της πολιτικής των κομμάτων, της στάσης των φυσικών φορέων της αστικής τάξης απέναντι στο σύστημα της δικομματικής εναλλαγής στη διακυβέρνηση.

    Στο έκτο κεφάλαιο, παρατίθενται τα βασικά στοιχεία του θετικού απολογισμού του Κόμματος, με βάση το κύριο καθήκον που έθετε το 17ο Συνέδριο για ολόπλευρη ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση που συνιστά αναγκαίο όρο για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ) και την πρόοδο του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού αγώνα. Στο τελευταίο, έβδομο κεφάλαιο, η ΚΕ προτείνει τα βασικά καθήκοντα του Κόμματος έως το 19ο Συνέδριο.

    Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες συζήτησης, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου.

    [03] Πολιτική

    Με συμμετοχή του Αλέκου Αλαβάνου

    Κινητοποίηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ουρανούπολη

    5/10/2008 2:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2008 5:28:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη, για την υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων με τη λίμνη Βιστωνίδα, αλλά και τη διεκδίκηση γης από μοναστήρια σ όλη τη χώρα, πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Αλέκου Αλαβάνου, βουλευτών και κομματικών στελεχών του. Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε την υπόθεση της Βιστωνίδας "διαχρονικό, δικομματικό σκάνδαλο", επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει όλες τις "ανοιχτές υποθέσεις από άκρου σε άκρο της Ελλάδας" και πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν στην ανακριτική έρευνα, "όχι ως ύποπτοι, αλλά ως μάρτυρες" και πολιτικά πρόσωπα που χειρίστηκαν την υπόθεση, ώστε "να φανεί αν υπάρχουν, ή όχι, ευθύνες τους".

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τις "διεκδικήσεις και τις παραχωρήσεις γης" σε μοναστήρια στη Χαλκιδική, την Ξάνθη, αλλά και στη μονή Τοπλού στην Κρήτη. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο επόμενο διάστημα, θα επιμείνει σε νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή "δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων στους πραγματικούς κυρίους τους", με κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή "για την καθεμία περίπτωση ξεχωριστά", ενώ ζητά τη παρουσία του ελληνικού δημοσίου σε όλες τις δίκες με τα μοναστήρια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ισχυρότατη νομική στήριξη για την αμφισβήτηση των τίτλων, που επικαλούνται.

    "Τα χρυσόβουλα να μπουν στα μουσεία των κειμηλίων του Αγίου Όρους και της μονής Τοπλού. Δεν μπορούν να καθορίζουν βυζαντινοί αυτοκράτορες τι θα γίνει στην Ελληνική Δημοκρατία", τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Χαρακτήρισε "μαφία" την ηγεσία του Βατοπαιδίου και "άλλων μονών", διαχωρίζοντάς τους από το σύνολο των μονών και των μοναχών, αλλά τόνισε ότι "και η σιωπή είναι συνενοχή".

    Το Άγιον Όρος "θα μπορούσε να ήταν επίγειος παράδεισος, αντί να καταντήσει, τουλάχιστον σε ορισμένες μονές, έδρα μαφίας, χώρος ρίαλ εστέιτ και οίκος εμπορίου", είπε και πρόσθεσε: "Η σκήτη του Εφραίμ είναι στον Κορυδαλλό. Και μη μας απειλεί με ευρωπαϊκά δικαστήρια, θυμούμενος τον Κωνσταντίνο Γκλύξμπουργκ, διότι δεν θα έχει καμία τύχη. Και κάπου η πρόκληση είναι μεγάλη".

    Αναφερόμενος στην επιστολή της Ιεράς Κοινότητας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλούσε τους διαδηλωτές να σεβαστούν το άβατο του Αγίου Όρους, ο κ. Αλαβάνος, τόνισε : "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σεβαστεί το άβατο του Αγίου Όρους, όσον αφορά τις παρανομίες που έχουν γίνει. Άβατο στις παρανομίες δεν υπάρχει για μας".

    Επανέλαβε δε το αίτημα για "διακριτούς ρόλους" και "δομικό χωρισμό εκκλησίας- κράτους" και ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι "εκτιμά τη μετριοπάθεια και τη διαλλακτικότητα του νέου αρχιεπισκόπου" δεν θα παραστεί στον αυριανό αγιασμό της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διεκδικήσεις των μοναστηριών.

    Την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς "και πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ" για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, επισήμανε ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές του κόμματος, Γιάννης Μπανιάς, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου.

    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης μέλη του τοπικού συμβουλίου του δήμου Σταγείρων - Ακάνθου και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών από την Ξάνθη, την Κρήτη και άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν διεκδικήσεις μοναστηριών.

    Ακολούθησε πορεία μέχρι τη χερσαία οριογραμμή του Αγίου Όρους. Εκεί, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, ανάρτησαν τα πανό τους στην περίφραξη και αποχώρησαν.

    [04] Κοινωνία

    Στάσεις εργασίας σε τραμ-τρόλεϊ

    5/10/2008 5:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2008 5:28:47 μμ)

    Δυσκολίες στις μετακινήσεις τους θα αντιμετωπίσουν αύριο Δευτέρα όσοι χρησιμοποιούν το τραμ και το τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στο τραμ έχουν προγραμματίσει στάσεις εργασίας από τις 8 ως τις 10 το πρωί και από τις 8 ως τις 10 το βράδυ, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους. Στα τρόλεϊ θα γίνει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, προκειμένου οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του κλάδου τους.

    [05] Κοινωνία

    Μήνυμα Ευ. Στυλιανίδη

    Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

    5/10/2008 2:03:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών (5-10-08), εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, με μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Όπως τονίζει ο κ. Στυλιανίδης: "Στη σύγχρονη εποχή της συνεχούς ροής πληροφοριών και της αλματώδους τεχνολογικής προόδου, η παιδευτική διαδικασία δεν είναι απλά η προετοιμασία του νεαρού ατόμου για το μέλλον, αντιθέτως, συνιστά τρόπο ζωής για τον άνθρωπο κάθε ηλικίας, δεδομένου ότι καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας συνεχίζουμε να μαθαίνουμε και να αναπτυσσόμαστε. Στις μέρες μας, λοιπόν, η παιδεία αναδεικνύεται ως το κατ εξοχήν χρήσιμο και αξιόπιστο μέσο κοινωνικής και ψυχοπνευματικής καλλιέργειας, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί την εξέλιξη και την ανάπτυξη των ατόμων, αλλά και των κοινωνιών".

    Καταλήγοντας ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι: "Σήμερα, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών, τον οποίο καθιέρωσε η Unesco σε ετήσια βάση από το 1994, τιμούμε με αισθήματα ευγνωμοσύνης την προσφορά των απανταχού λειτουργών της εκπαίδευσης στην κοινωνικο-πνευματική διαμόρφωση των πολιτών του κόσμου. Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, όμως, δεν είναι παρά μια μικρή αφορμή για να τονισθεί εκ νέου πως ο εκπαιδευτικός κάθε βαθμίδας υπήρξε ανέκαθεν νευραλγικής σημασίας για την παιδευτική διαδικασία. Ως εκ τούτου, μείζονα προτεραιότητα αποτελεί για την Πολιτεία το να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δυνατότητες, ώστε να εξασφαλισθεί για τους εκπαιδευτικούς η υψηλού επιπέδου κατάρτιση, η δια βίου επιμόρφωση, η αναβάθμιση των συνθηκών στους χώρους εργασίας, η έμπρακτη υποστήριξη του διδακτικού και κοινωνικού τους λειτουργήματος. Συναισθανόμαστε πως όλα αυτά αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την επάρκεια των εκπαιδευτικών".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 5 October 2008 - 16:50:06 UTC