Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται τα προβλήματα
  • [02] Συναντήσεις για την ονομασία
  • [03] "Κραυγή" Μπους για την οικονομία
  • [04] Δικάζονται οι 5 ανήλικοι για την υπόθεση του Άλεξ
  • [05] Από παχύ έντερο το 25% του καρκίνου στο ήπαρ!
  • [06] Ανάκαμψη των εργατικών
  • [07] 35 νεκροί σε ενέδρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης
  • [08] Στάση 9-11 π.μ. στα δικαστήρια
  • [09] Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ
  • [10] Γερμανία: Κλέφτης για να πείσει για την... αθωότητα του!
  • [11] Άνοδος για το πετρέλαιο
  • [12] Το νέο πρόγραμμα του Megaron Plus
  • [13] Στις ΗΠΑ την Δευτέρα ο Γιούσενκο

    [01] Οικονομία

    Κρίσιμη συνάντηση Μπέζα - απεργών

    Συνεχίζονται τα προβλήματα

    25/9/2008 11:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 11:34:12 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    "Στέγνωσε" η αγορά υγρών καυσίμων σχεδόν σε όλη την Ελλάδα από την απεργία των τελωνειακών, ενώ σημαντικές ελλείψεις έχουν εμφανιστεί και στην αγορά τροφίμων. Για ακόμα μία ημέρα εκατοντάδες Ι.Χ. συνωστίζονται από νωρίς το πρωί στα ελάχιστα βενζινάδικα του Λεκανοπεδίου τα οποία διαθέτουν ακόμα καύσιμα, ενώ ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματίσει και σήμερα τα φορτηγά στους τελωνειακούς σταθμούς της χώρας. "Σήμερα μιλάμε για απόλυτο έμφραγμα -τουλάχιστον στο νομό Αττικής-, δεν υπάρχει πουθενά βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Είναι η πρώτη φορά που στο λεκανοπέδιο το 100% των πρατηρίων δεν έχουν καύσιμα. Αν οι πόρτες δεν ανοίξουν των εγκαταστάσεων να βγουν τα πληρωμένα προϊόντα των εταιριών, αν δεν υπάρξει σήμερα λύση δεν μπορών να προβλέψω τι θα υπάρξει αύριο, θα δούμε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου" δήλωσε ο Γιώργος Μασσαλής, πρόεδρος της ένωσης εμπόρων υγρών καυσίμων νομού Αττικής. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση ανάμεσα το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τελωνειακών και τον υφυπουργό Οικονομικών, Αντ. Μπέζα η οποία θα καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων των τελωνειακών υπαλλήλων. "Δεν είναι δυνατόν ένας καλοπληρωμένος κλάδος να επιχειρεί να κρατήσει όμηρο την ελληνική οικονομία και κοινωνία επειδή θέλει να διαχειρίζεται ο ίδιος τον ειδικό λογαριασμό των επιδομάτων του", δήλωσε πάντως χθες ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

    "Στερεύει" και η Θεσσαλονίκη

    Με "κουπόνι" διανέμεται πλέον η αμόλυβδη βενζίνη στα περισσότερα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο τελωνείο Ευζώνων Κιλκίς επικρατεί το αδιαχώρητο από τις ουρές που σχηματίζουν εκατοντάδες νταλίκες, φορτηγά ψυγεία, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και τουριστικά λεωφορεία.

    Οι βενζινοπώλες στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν περισσότερους πελάτες πουλούν αμόλυβδη βενζίνη αξίας μέχρι 20 ευρώ, ενώ ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματιστεί από νωρίς το πρωί στα πρατήρια που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης και στις δυτικές περιοχές. Στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης οι ουρές είναι μικρότερες, αλλά οι βενζινοπώλες προειδοποιούν ότι αν δεν γίνει άμεσα εφοδιασμός από αύριο θα αρχίσουν να κλείνουν τα πρατήρια.

    Το ψιλόβροχο που πέφτει από το πρωί και στο μεθοριακό σταθμό Ευζώνων επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν μέσα στα οχήματά τους. Πολλοί οδηγοί έχουν εγκαταλείψει σταθμευμένα τα φορτηγά στο μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, ενώ το αδιαχώρητο επικρατεί και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    [02] Πολιτική

    Συναντήσεις Νίμιτς με Μπακογιάννη - Τσερβένκοφσκι

    Συναντήσεις για την ονομασία

    25/9/2008 9:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 9:46:47 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή που είχε την Τετάρτη με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και δέκα λεπτά και έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ. Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος αργά το βράδυ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι "τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες". Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει "ειλικρινής πολιτική βούληση" από μέρους της Αθήνας για λύση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι υπάρχουν "διαφορετικές απόψεις" στην ΠΓΔΜ.

    "Η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής", τόνισε η κ. Μπακογιάννη. "Είχα μια μακρά συζήτηση με τον κ. Νίμιτς, ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε την ανασκόπηση του συνόλου της διαπραγματευτικής πορείας. Συζητήσαμε τα διάφορα θέματα, τα οποία μας απασχολούν. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί επί της ουσίας με τους διαπραγματευτές μέσα στην επόμενη, μεθεπόμενη βδομάδα, δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η ελληνική πλευρά είχε άλλη μια φορά την ευκαιρία να δηλώσει καθαρά στον διαπραγματευτή την εποικοδομητική της θέση, τη βούλησή της για ανεύρεση μιας κοινά αποδεχτής λύσης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξανά θέσω στην κ. Νίμιτς τις ελληνικές θέσεις με σαφήνεια και πληρότητα", είπε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ.

    Στο πρόγραμμά της κ. Μπακογιάννη προστέθηκε και συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, τον οποίο θα συναντήσει την Παρασκευή το απόγευμα.

    Στην αυριανή συνάντηση Μπακογιάννη - Ράις, αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα της Κύπρου, της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κρίση στη Γεωργία και γενικότερα στην περιοχή του Καυκάσου, διμερή θέματα, καθώς και η επικείμενη ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Συνάντηση Νίμιτς - Τσερβένκοφσκι

    Μετά την ωριαία συνάντηση, που είχε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ με τον κ. Τσερβένκοφσκι στο ξενοδοχείο του -χωρίς την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μιλόσοσκι- ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσερβένκοφσκι "καλή" και δήλωσε ότι άκουσε με προσοχή τις γενικές τοποθετήσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις εισηγήσεις που ο ίδιος κατέθεσε πρόσφατα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως οι θέσεις που του μεταφέρουν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι πολύ κοντά, τονίζοντας πως "εάν υπάρχουν διαφορές δεν τις έχω ακούσει".

    Ανέφερε επίσης ότι στις χωριστές επαφές που είχε στη διάρκεια της ημέρας με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Τσερβένκοφσκι δεν κατέθεσε νέα πρόταση, και πρόσθεσε χαριτολογώντας πως όταν έρθει η ώρα να το πράξει "θα σας το πω".

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε επίσης ότι δεν έχει κλείσει συνάντησή του με τον κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, αλλά δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν ζητηθεί και είναι εφικτό να γίνει.

    Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον αρμόδιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ, αλλά τελικά η συνάντηση αναβλήθηκε για αύριο.

    [03] Οικονομία

    Συγκάλεσε σε σύσκεψη Ομπάμα - ΜακΚέιν

    "Κραυγή" Μπους για την οικονομία

    25/9/2008 9:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 10:00:18 πμ)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Δραματικό χαρακτήρα είχε το διάγγελμα του Τζωρτζ Μπους προς το Κογκρέσο και τον Αμερικανικό λαό. Αν δεν εγκριθεί η στήριξη των Τραπεζών με 700 δισεκατομμύρια δολάρια, τότε αυτό θα καταρρεύσει, αφήνοντας άνεργους εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. O Τζωρτζ Μπους συγκάλεσε για σήμερα σύσκεψη με τη συμμετοχή των Μπαρακ Ομπάμα, Τζον ΜακΚέιν και των επικεφαλής των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, κάνοντας έκκληση για "υπερκομματικό" πνεύμα, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση του σχεδίου εξόδου από την κρίση. Εν τω μεταξύ, στα 105,73 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το αμερικανικό αργό πετρέλαιο και στο Λονδίνο το Μπρεντ στα 102,45.

    Με υπερκομματική διάθεση

    "Ολόκληρη η οικονομία μας κινδυνεύει", ανέφερε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους πολίτες χθες Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Ου. Μπους, τονίζοντας ότι "βρισκόμαστε στο μέσον μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης".

    Ο Μπους επιχείρησε να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα του πακέτου μέτρων για το τραπεζικό σύστημα , που προβλέπει την εξαγορά χρηματοπιστωτικών οργανισμών που οδεύουν προς χρεοκοπία.

    "Γνωρίζω ότι το πακέτο θα ψηφιστεί δύσκολα από πολλά μέλη του Κογκρέσου. Είναι δύσκολο να εγκριθεί ένας νόμος που δεσμεύει τόσα πολλά σκληρά κερδισμένα χρήματα των φορολογούμενων. Αντιλαμβάνομαι επίσης την απόγνωση των υπεύθυνων Aμερικανών, που πληρώνουν τα δάνειά τους στην ώρα τους, υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους κάθε 15η Απριλίου, και διστάζουν να πληρώσουν για τις υπερβολές της Γουώλ Στρητ. Όμως δοθείσης της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, το να μην εγκριθεί ο νόμος τώρα θα κοστίσει σε αυτούς τους Αμερικανούς πολύ περισσότερο αργότερα", είπε ο Μπους.

    Ο Μπους θα έχει αργότερα σήμερα Πέμπτη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τους υποψήφιους διαδόχους του, τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρεπουμπλικάνο Τζων ΜακΚέην, για το θέμα. Ο Ομπάμα δέχτηκε να παραστεί στη συνάντηση , κάτι που αρχικά είχε αρνηθεί, σύμφωνα με ανακοινωθέν της εκστρατείας του, ενώ εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με τον ΜακΚέην στην οποία τονίστηκε η "ανάγκη" να αφήσουν κατά μέρος οι δύο υποψήφιοι στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου τη "μικροπολιτική" και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση "ως Αμερικανοί".

    "Το σχέδιο που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο από την κυβέρνηση Μπους είναι ελλιπές, αλλά οι προσπάθειες για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας δεν πρέπει να αποτύχουν" τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση Ομπάμα -Μακ Κέην.

    Αναστέλλει την εκστρατεία ο ΜακΚέιν

    Ο ΜακΚέην ανακοίνωσε την αναστολή της προεκλογικής του εκστρατείας, αν και αναμένεται ότι η τηλεμαχία των δύο υποψηφίων την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά την έκκληση του ρεπουμπλικανού υποψηφίου να αναβληθεί.

    Σε ανακοίνωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Τζον Μακέιν αναφέρει ότι την Πέμπτη δε θα κάνει καμία δραστηριότητα στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον και κάλεσε τον Ομπάμα να τηρήσει ανάλογη στάση.

    Θα γίνει το debate

    Ο Ομπάμα απέρριψε την πρόταση Μακ Κέην και αναμένεται ότι το "debate" να πραγματοποιηθεί κανονικά. "Οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα περισσότερα από ένα προβλήματα.Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε πως θα αντιμετωπίσουμε μόνο ένα πρόβλημα και να αφήνουμε τα υπόλοιπα στην άκρη" σημείωσε ο Ομπάμα.

    Το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της αμερικανικής προεδρίας θα πραγματοποιηθεί, παρά την απόφαση του Τζον ΜακΚέιν να παγώσει την προεκλογική εκστρατεία του προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    "Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την τηλεοπτική μονομαχία και αναμένουμε ότι η συζήτηση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί", ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.

    Η επιτροπή που είναι εξάλλου υπεύθυνη για τον προγραμματισμό των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των υποψηφίων, ανακοίνωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την προετοιμασία της μονομαχίας που θα γίνει την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή.

    Η κίνηση ΜακΚέην για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας ακολούθησε πάντως σειρά δημοσκοπήσεων που φέρνουν τον δημοκρατικό αντίπαλό του να προηγείται ακόμη και με 11 ποσοστιαίες μονάδες.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης το 1929, αλλάζει δραματικά και την πιθανή έκβαση της προεκλογικής εκστρατείας ,φέρνοντας πιο κοντά πλέον στον Λευκό Οίκο τον Μπάρακ Ομπάμα.

    [04] Κοινωνία

    Κεκλεισμένων των θυρών

    Δικάζονται οι 5 ανήλικοι για την υπόθεση του Άλεξ

    25/9/2008 11:38:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, αναβιώνει η τραγωδία της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ Μεχιασβίλι, απο τη Βέροια. Το πρωί της Πέμπτης άρχισε η δίκη των πέντε παιδιών, που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση και αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως απο κοινού και της περιύβρισης νεκρού απο κοινού. Στο εδώλιο και ο 17χρονος αδελφός των δύο ελληνόπουλων, που κατηγορείται για ψευδή κατάθεση και υπόθαλψη εγκληματία. Η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες.

    [05] Υγεία

    Από παχύ έντερο το 25% του καρκίνου στο ήπαρ!

    25/9/2008 11:11:00 πμ

    Το 25% του καρκίνου στο συκώτι οφείλεται σε μεταστάσεις από το παχύ έντερο, οι οποίες συχνά αναγνωρίζονται από τους επιστήμονες καθυστερημένα. Αυτό ανακοινώθηκε στο 8o Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ήπατος το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πράγα 18 με 21 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων γιατρών απ ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, που παρουσίασαν γιατροί από μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης(Γαλλία, Αγγλία ,Γερμανία) και της Αμερικής (Μινεσσότα, Βαλτιμόρη) διαπιστώθηκε ότι το 25% των μεταστάσεων στο συκώτι προέρχονται από πρωτογενή καρκίνο του παχέος εντέρου. "Πράγματι το παχύ έντερο έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις μεταστάσεις του καρκίνου στο συκώτι , αλλά δυστυχώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις μεταστάσεις ευθύνονται κι άλλα όργανα, όπως ο μαστός ,το ουροποιητικό σύστημα, το στομάχι οι ωοθήκες κ,λ,π.", δήλωσε ο Έλληνας χειρουργός με εξειδίκευση στις παθήσεις του Ήπατος και των Χοληφόρων κ Σπύρος Δελής (Μονάδα Ήπατος ,Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο, Αγία Όλγα), που παρακολούθησε το συνέδριο.

    Για τις μεταστάσεις στο συκώτι, όπως τονίστηκε στο 8o Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ήπατος, εκτός από το παχύ έντερο κατά 12% ευθύνεται ο μαστός, και κατά μεγαλύτερο ποσοστό το πεπτικό και γυναικολογικό σύστημα.

    Αξίζει να τονιστεί πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου με περίπου 151.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Είναι γνωστό ότι απ αυτούς τους ασθενείς το 25% θα αναπτύξουν μεταστάσεις στο ήπαρ συγχρόνως με τον όγκο στο παχύ έντερο και ένα άλλο 50%, μεταγενέστερα, δηλαδή μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

    Αν και η μέση επιβίωση των ασθενών αυτών χωρίς θεραπεία δεν υπερβαίνει τους 6-12 μήνες, σήμερα ο συνδυασμός Ηπατεκτομής και Χημειοθεραπείας έχει αυξήσει την επιβίωση, σε περισσότερα από 5 χρόνια., ενώ το 25% των περιπτώσεων φτάνει τα 10 χρόνια.

    Όπως ανακοινώθηκε η θεραπεία εκλογής που οδηγεί σε μακροχρόνια επιβίωση παραμένει η αφαίρεση του όγκου. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις μελέτες το 40-58% των ασθενών επιβιώνει και 5 χρόνια μετά το χειρουργείο.

    Σε έξαρση ο καρκίνος του ήπατος - Αντιμετώπιση

    Όπως ανέφερε ο χειρουργός κ. Δελής, ο οποίος έχει θητεύσει για τρία χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαϊάμι δίπλα στο διάσημο συμπατριώτη μας Ανδρέα Τζάκη, την τελευταία δεκαετία υπάρχει έξαρση του καρκίνου στο συκώτι σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Συγκεκριμένα ο κ Δελής τόνισε πως «Οι παθήσεις του ήπατος αποτελούν συχνές νοσολογικές οντότητες με αυξημένη συχνότητα. Ο αυξημένος επιπολασμός της ηπατίτιδας Β και C, καθιστούν τους φορείς ευάλωτους στον ηπατοκυτταρικό καρκίνο ο οποίος παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας. Αυτό κάνει δυσοίωνα τα πράγματα αν αναλογιστούμε ότι στη χώρα μας έχουμε περισσότερους από 500.000 φορείς ηπατίτιδας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς κι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα".

    Η σύγχρονη πρακτική, που προέρχεται μέσα από μια σειρά μελετών από οργανωμένα κέντρα του εξωτερικού (Memorial Sloan Kettering, John Hopkins, Univ. of Miami) στηρίζεται στη χειρουργική αντιμετώπιση των πρωτοπαθών και δευτεροπαθών όγκων του ήπατος, με σκοπό την ίαση. Το ήπαρ έχει την δυνατότητα να αναγεννάτε. Άνω του 80% του οργάνου μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, και εντός λίγων μόνο εβδομάδων, το συκώτι θα έχει ολοκληρωτικά αναγεννηθεί. Εάν ένας λοβός αφαιρεθεί-μαζί με τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτήν την πλευρά-ο άλλος λοβός θα αντισταθμίσει την απώλεια.

    Και στη χώρα μας με τη χειρουργική αφαίρεση η οποία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής , επιτυγχάνεται ίαση σε σημαντικό ποσοστό(30-50%)των ασθενών που επιλέγονται και καλή ποιότητα ζωής.

    Νεότερες τεχνικές, όπως RF, microwave, cryotherapy και laser εφαρμόζονται εναλλακτικά σε ασθενείς με όγκους ήπατος δυνητικά ανεγχείρητους.

    Πως γίνετε η διασπορά στο ήπαρ

    O καρκίνος του ήπατος είναι συνήθως αποτέλεσμα διασποράς , ή μεταστάσεως, από καρκίνο σε άλλο σημείο του σώματος. Τα καρκινικά κύτταρα, είναι δυνατό να "αποκολληθούν" από το σημείο του καρκίνου που βρίσκεται σε κάποιο σημείο του σώματος και να μεταφερθούν δια μέσου της αιματικής ροής στο ήπαρ. Μία από τις κύριες λειτουργίες του ήπατος είναι να "φιλτράρει" το αίμα. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος καρκινικά κύτταρα από άλλα σημεία του σώματος είναι δυνατό να δεσμευθούν από το "φίλτρο"- συκώτι και να αναπτύξουν καρκίνο στο ήπαρ. Οι περισσότερες περιπτώσεις μεταστατικών καρκίνων ήπατος είναι αποτέλεσμα καρκίνου στο παχύ έντερο.

    Ο μεταστατικός καρκίνος του ήπατος είναι επίσης γνωστός ως "δευτεροπαθής". Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να επεκταθεί γρήγορα και επιθετικά, ή να εξελιχθεί αρκετά χρόνια μετά τη θεραπεία του αρχικού καρκίνου που ήταν σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος.

    [06] Κόσμος

    Μετά την ομιλία Μπράουν στο Συνέδριο του κόμματος

    Ανάκαμψη των εργατικών

    25/9/2008 11:09:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, στο συνέδριο των Εργατικών φαίνεται ότι επηρέασε θετικά τους ψηφοφόρους, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, Πέμπτη.

    Η δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov έδειξε ότι το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 31%, σημειώνει δηλαδή άνοδο επτά ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες. Οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 41%.

    Πριν από λίγο καιρό και εν μέσω φημολογίας για παραίτηση του Μπράουν από την ηγεσία του κόμματος, οι Συντηρητικοί είχαν προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών.

    Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβλήματα για τον Μπράουν μπορεί πλέον να αποτελούν παρελθόν. Οι βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι η υπουργός Μεταφορών, Ρουθ Κέλι, απομακρύνθηκε ξαφνικά από την κυβέρνηση από τον Μπράουν, ο οποίος επιχειρεί να "ξεριζώσει τους αντάρτες από την κυβέρνηση".

    Παραίτηση της υπουργού Συγκοινωνιών

    Η παραίτηση από την κυβέρνηση της υπουργού Συγκοινωνιών Ρουθ Κέλι ήταν η μόνη σκιά στην επιτυχή ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στο Μάντσεστερ.

    Παρά το γεγονός ότι η πρώην υπουργός επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για την παραίτησή της, πολιτικοί παρατηρητές και μέσα ενημέρωσης την συνδέουν διακριτικά με την έντονη ενδοκομματική κρίση την οποία αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο Γκόρντον Μπράουν.

    Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η Ρουθ Κέλι αναδύθηκε πολιτικά στην περίοδο του Τόνι Μπλερ και περιλαμβάνεται στα λεγόμενα "μωρά του Μπλερ" και ότι η επανεκλογή της στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι πολύ αμφίβολη καθώς εκλέγεται σε μια εκλογική περιφέρεια της πόλης Μπόλτον που θεωρείται οριακή για τους υποψήφιους.

    Τα κύρια σχόλια των βρετανικών εφημερίδων για την ομιλία, χθες, του Γκόρντον Μπράουν στο συνέδριο των Εργατικών, επικεντρώνονται σε δυο στοιχεία.

    Στην θετική συμβολή που είχε η παρουσία της Σάρας Μπράουν, της συζύγου του Βρετανού πρωθυπουργού, η οποία προλόγισε την ομιλία του, του έδωσε το φιλί της ζωής ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ντέιλι Μέιλ και το μήνυμα που έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον φιλόδοξο δελφίνο και υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και στον σαραντάρη αρχηγό των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον.

    "Παραδέχομαι ότι έκανα λάθη, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για αρχάριους και δόκιμους". Η φράση αυτή του Γκόρντον Μπράουν ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος σε ορισμένες βρετανικές εφημερίδες.

    Τώρα όσον αφορά για την απήχηση της ομιλίας του Γκόρντον Μπράουν στις ενδοκομματικές διεργασίες για την ανατροπή του, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός "απλώς αγόρασε χρόνο" και ότι σύντομα θα βρεθεί πάλι στενά πολιορκημένος.

    Η παραίτηση της υπουργού Συγκοινωνιών υποχρεώνει τώρα τον Βρετανό πρωθυπουργό να κάνει άμεσα ανασχηματισμό, ο οποίος προβλέπεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, μετά το συνέδριο των Συντηρητικών.

    [07] Ιράκ

    35 νεκροί σε ενέδρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης

    25/9/2008 10:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 10:34:25 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τριάντα πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους 27 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε ενέδρα αγνώστων χθες σε χωριό βορειο-δυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη, από τοπική κυβερνητική πηγή. Φάλαγγα αυτοκινήτων έπεσε σε ενέδρα πριν από την είσοδό της στο χωριό αλ-Ντουλέιματ της επαρχίας Ντιγιάλα. Συνολικά, 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 27 αστυνομικοί, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης Χαν Μπάνι Σάαντ, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 20 νεκρούς, 12 αστυνομικούς και 8 μέλη των ταξιαρχιών Σάχουα, που έχουν συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα. Κανένας από τους επιβαίνοντες στα οχήματα της φάλαγγας δεν επέζησε της επίθεσης.

    [08] Κοινωνία

    Στάση 9-11 π.μ. στα δικαστήρια

    25/9/2008 10:05:00 πμ

    Σε δίωρη στάση εργασίας, από τις 9 ως τις 11 το πρωί, προσέρχονται σήμερα Πέμπτη οι δικαστικοί υπάλληλοι, στα δικαστήρια της Αθήνας, με απόφαση του συλλόγου τους, διεκδικώντας προσλήψεις, αναβάθμιση των οικονομικών τους και εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής.

    [09] Κόσμος

    Απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα

    Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ

    25/9/2008 10:03:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Οι πακιστανικές αρχές ενίσχυσαν σήμερα τα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ, μετά από απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι απειλές αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο ξενοδοχείο Μάριοτ της πόλης που στοίχισε τη ζωή σε 60 ανθρώπους.

    "Δεχτήκαμε τηλεφώνημα σήμερα το πρωί για βομβιστική επίθεση γύρω στο μεσημέρι", δήλωσε αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και πρόσθεσε πως οι αρχές "πήραν στα σοβαρά την απειλή".

    Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν από το πρωί στο αεροδρόμιο, το οποίο από τον Ιανουάριο ονομάζεται Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεναζίρ Μπούτο στη μνήμη της πρώην πρωθυπουργού που δολοφονήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

    "Ίσχυε ήδη η κατάσταση συναγερμού στο αεροδρόμιο και τώρα ενισχύσαμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια του", επισήμανε ο πακιστανός αξιωματούχος.

    Τον Φεβρουάριο του 2007 ένας καμικάζι άνοιξε πυρ κοντά στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου, πριν ανατιναχτεί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.

    Δανός πράκτορας ανάμεσα στα θύματα

    Ο Δανός Κάρστεν Κράμπε, 54 ετών, πράκτορας της υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας (PET) επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στο ξενοδοχείο Μάριοτ στο Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσε η υπηρεσία χθες.

    Η επίθεση αυτοκτονίας στο ξενοδοχείο το Σάββατο στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 53 ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 266, προκαλώντας πυρκαγιά η οποία σάρωσε το κτίριο στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.

    "Με βαθιά θλίψη μάθαμε με βεβαιότητα ότι η PET έχασε ένα ικανό, έμπιστο και πολύτιμο στέλεχος", ανέφερε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιάκομπ Σαρφ.

    Ανάμεσα στα θύματα ήταν επίσης ο πρεσβευτής της Τσεχίας στο Πακιστάν και τουλάχιστον άλλους τρεις ξένους.

    [10] Κόσμος

    Γερμανία: Κλέφτης για να πείσει για την... αθωότητα του!

    25/9/2008 9:51:00 πμ

    Ένας Γερμανός 91 ετών που είχε καταδικασθεί για εγκλήματα πολέμου αποπειράθηκε να ληστέψει ένα φαρμακείο στο Βέλγιο χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο όπλο, ανέφερε εισαγγελέας στην δίκη του. Στον κατηγορούμενο είχε επιβληθεί το 1969 ποινή ισόβιας κάθειρξης για τις δολοφονίες έξι Εβραίων στο Γκόρλιτσε της Πολωνίας στην διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Εξέτισε 22 χρόνια κάθειρξης κι απελευθερώθηκε λόγω της ηλικίας του. Δικάζεται στην πόλη Ρέκλινγκχαουζεν για την απόπειρα ληστείας στην πόλη Έυπεν στο Βέλγιο, όπου είχε μεταβεί με τραίνο. Η απόπειρα απέτυχε όταν στο φαρμακείο εισήλθε μια πελάτισσα. Ο κατηγορούμενος επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι διέπραξε τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται, δηλώνοντας ότι ήταν "αχρείες πράξεις, και πράγματι τις έκανα". Ορισμένες από τις δολοφονίες είχαν γίνει στο δρόμο, όπου τα θύματα πυροβολούνταν εξ επαφής. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η δίκη του στη Νυρεμβέργη ήταν άδικη, καθώς δεν ελήφθη υπόψη ότι εκτελούσε διαταγές που του είχαν δοθεί. Η απόπειρα ληστείας στο Βέλγιο, πρόσθεσε, ήταν μια πράξη διαμαρτυρίας για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και της δικαιοσύνης στην άποψή του. "Δε με ενδιέφεραν τα χρήματα", είπε.

    [11] Οικονομία

    Άνοδος για το πετρέλαιο

    25/9/2008 9:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 10:11:43 πμ)

    Ελαφρά άνοδο καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς η αγορά εξακολουθεί να εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της αμερικανικής Κυβέρνησης για την διάσωση των προβληματικών τραπεζών. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου ήταν ενισχυμένη κατά 19 σεντς στα 105,92 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ κατέγραφε επίσης άνοδο κατά 16 σεντς στα 102,61 δολάρια το βαρέλι. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε διάγγελμά του τις πρώτες πρωινές ώρες προειδοποίησε ότι "η αμερικανική οικονομία είναι σε κίνδυνο" και κάλεσε το Κογκρέσο να υιοθετήσει το σχέδιο σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει καλέσει μάλιστα σήμερα στον Λευκό Οίκο τους δύο υποψηφίους για την προεδρία -το δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα και τον ρεπουμπλικανό Τζον ΜακΚέιν- μαζί με στελέχη των δύο κομμάτων για να εξετάσουν την κατάσταση "με υπερ-κομματικό πνεύμα".

    [12] Πολιτισμός

    Μέγαρο Μουσικής

    Το νέο πρόγραμμα του Megaron Plus

    24/9/2008 11:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 11:49:07 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όλες με ελεύθερη είσοδο με σκοπό την προσέλκυση νεανικού κοινού, περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του Megaron Plus, για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 2 Οκτωβρίου με τη διάλεξη της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η Γαλλίδα πολιτικός θα μιλήσει με θέμα "Το μέλλον της Αριστεράς και η Παγκοσμιοποίηση". Στις 8 Οκτωβρίου, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρωθυπουργός της Γαλλίας κατά τη διετία 2005-2007 και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, θα μιλήσει για την "Παγκόσμια Αταξία" και τον νέο κόσμο που διαμορφώνεται από την όλο και ευρύτερη ενοποίηση της Ευρώπης και την παγκοσμιοποίηση. Εξάλλου, στις 14 Οκτωβρίου 2008 προγραμματίζεται συνάντηση με γενικό τίτλο "Ο ποιητής ως ασθενής" και βασικούς "πρωταγωνιστές" το θρύλο της καρδιοχειρουργικής σερ Μαγκντί Γιακούμπ και τον πρώην υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος της Βουλής των Λόρδων, λόρδο Γκρέι Γκάουρι. Τέλος, στις εκδηλώσεις του Megaron Plus για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου περιλαμβάνεται και διάλεξη, στις 3 Δεκεμβρίου, του πρώην πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, σερ Μάικλ Λιουέλιν-Σμιθ, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: "O πρωθυπουργός και ο ιστορικός: Ελευθέριος Βενιζέλος-Θουκυδίδης.

    [13] Κόσμος

    Κίεβο, Ουκρανία.

    Στις ΗΠΑ την Δευτέρα ο Γιούσενκο

    24/9/2008 11:13:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο θα μεταβεί στις ΗΠΑ την Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ενώ στην Ουκρανία έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση. Τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας στο πλαίσιο του πρόσφατου ρωσο-γεωργιανού πολέμου θα συζητηθούν κατά το ταξίδι αυτό, δήλωσε ο Γιούσενκο από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία. Τα θέματα της ενέργειας και κυρίως η συνεργασία ανάμεσα στο Κίεβο και την Ουάσινγκτον στον τομέα της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας, θα συζητηθούν επίσης , διευκρίνισε η ίδια πηγή. Ισχυρό με την δεδηλωμένη υποστήριξη των ΗΠΑ, το Κίεβο ελπίζει να εξασφαλίσει τον Δεκέμβριο το καθεστώς του επίσημου υποψήφιου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πολιτική κρίση στην Ουκρανία υπάρχει κίνδυνος να βλάψει την φιλοδοξία αυτή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 September 2008 - 8:50:43 UTC