Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 30 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αναζήτηση επενδυτή
  • [02] Εσωκομματικές τριβές και πυρά
  • [03] Υψηλοί τόνοι για το Βατοπέδιο
  • [04] Διεθνής οικονομική κρίση
  • [05] Ενεργειακά και καύσιμα στο επίκεντρο
  • [06] Seeking an Investor
  • [07] Κινητικότητα στην Παιδεία
  • [08] Κρίσιμες ώρες για την Alitalia
  • [09] Έκθεση για τον Όμηρο στη Γερμανία
  • [10] Στη Δικαιοσύνη και η Νικας
  • [11] Δίκη Φιλόπουλου
  • [12] Κυρώσεις εναντίον γηροκομείου
  • [13] Μαθητικά έργα στην Tate Modern
  • [14] Στην κυκλοφορία η παράκαμψη Θερμοπυλών
  • [15] "Η ζωή νικά τον καρκίνο"
  • [16] Αρθρίτιδα γένους θηλυκού
  • [17] Η Τέχνη κάνει καλό στην υγεία
  • [18] Πειρατεία σε ελληνικό πλοίο
  • [19] Προς λύση το θέμα "Λαναρά"
  • [20] Μελαμίνη και σε γάλα υγρής μορφής

    [01] Οικονομία

    Για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

    Σε αναζήτηση επενδυτή

    18/9/2008 14:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2008 18:59:10)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδύτη για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές προσανατολίζεται πλέον η κυβέρνηση μετά την έγκριση του σχεδίου της από την Κομισιόν για την αποκρατικοποίηση της εταιρίας. Η εξαγγελία του σχεδίου από τον υπουργό Μεταφορών συνοδεύτηκε από την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της ΓΣΕΕ για απαξίωση της εταιρίας και παράδοσή της σε ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην πιστά του διεθνούς αεροδρόμιου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    "Εχουμε σαφή και ευρωπαϊκή λύση για να συνεχίσει να πετά η Ολυμπιακή, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπάρχει αμηχανία και σύγχυση" δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις για την πορεία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής. Ο υπουργός επεσήμανε ότι στέλνει επεξηγηματική επιστολή στους εργαζόμενους προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις και να υπάρξει συμφωνία με τις ενώσεις των εργαζομένων. Ο υπουργός επανέλαβε ότι θα υπάρξει πλήρης κάλυψη όλων των εργαζομένων, δεν θα υπάρξει διακοπή στο πτητικό έργο της εταιρείας και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ολυμπιακή μέχρι την αποκρατικοποίησή της.

    Τι προβλέπει το σχέδιο

    Φωτιά δίπλα στην πίστα στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ...πυροδότησε το σχέδιο αποκρατικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Η φωτιά προκλήθηκε από καπνογόνα που πέταξαν τεχνικοί της Ολυμπιακής όταν εισελθόν αιφνιδιαστικά στη πιστά εκφράζοντας τη διαμαρτυρίας τους στην λύση που προωθεί η κυβέρνηση και ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το σχέδιο αποκρατικοποίησης που ενέκρινε η Κομισιόν 2,5 μήνες μετά την υποβολή του από τον υπουργό μεταφορών προβλέπει ως το τέλος Νοεμβρίου

    -τη δημιουργία τριών εταιρειών (πτητικού έργου, τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών εδάφους) -διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους , που θα ολοκληρωθούν σε τρεις εβδομάδες -προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού

    και ως το Δεκέμβριο -από κοινού απόκτηση μέτοχων της ΟΑ από τον επενδυτή (49%) και από την ΠΑΝΘΕΟΝ ( 51%)

    ως την Άνοιξη του 2009 -Απόκτηση 100% των νέων εταιρειών από ιδιώτες -εφαρμογή μέτρων για τους εργαζόμενους -εκκαθάριση παλιών εταιρειών των Ολυμπιακών Αερογραμμών

    Για τους εργαζόμενους προβλέπεται

    Για τους μόνιμους (4.593) -εθελουσία έξοδος για όσους προσελήφθησαν πριν από την 1.1.1993 -μετατάξεις σε δημόσιο και ΔΕΚΟ με ίδιες αμοιβής -εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης για όλους -ευνοϊκή μεταχείριση για τους πιλότους

    Για τους συμβασιούχους (περίπου 3.000) -μοριοδότηση σε ποσοστό 50% -πρόγραμμα ΟΑΕΔ για επανένταξη τους στην αγορά εργασίας

    Η νέα εταιρεία ( 65% της σημερινής ) κρατεί το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής, διατηρεί όλα τα δρομολόγια εσωτερικού, άγονων γραμμών και τα βασικότερα εξωτερικού Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Νέα Υόρκη κ.α.

    Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι απαντούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη και δυναμικές κινητοποιήσεις, που δεν θα περιλαμβάνουν όμως απεργίες.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης προτίθεται να στείλει επιστολές προσωπικά σε κάθε έναν από τους 8000 μόνιμους και συμβασιούχους εργαζόμενους προκειμένου να τους ενημερώσει για το σχέδιο αποκρατικοποίησης.

    Κανένα πρόβλημα για τον επενδυτή

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε ότι η έγκριση του σχεδίου των Ουμπιακών Αερογραμμών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "είναι κρίσιμη τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τη συνέχιση της χρήσης του ονόματος και των ολυμπιακών κύκλων, την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, τη συνέχεια των πτήσεων στις άγονες γραμμές και του πτητικού έργου, μέχρι την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης.

    Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των άγονων γραμμών διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους μείωση των συγκεκριμένων πτήσεων και συμπλήρωσε πως η επιδότηση και κάλυψη των άγονων γραμμών είναι κοινοτική υποχρέωση, ανεξάρτητα από το αν η εταιρεία είναι δημόσια ή ιδιωτική.

    Για το μέλλον των εργαζομένων ανέφερε ότι έχουν βρεθεί 14.000 θέσεις στο δημόσιο, για όσους θέλουν να μεταταχθούν, ενώ όπως είπε υπάρχουν και προγράμματα εθελουσίας εξόδου και ότι στη μεταβατική περίοδο θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.

    Όσο για το νέο επενδυτή, είπε πως το θέμα με την Κομισιόν έχει κλείσει και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Έντονη κριτική της αντιπολίτευσης

    Για ξεπούλημα της εταιρίας κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση μπορεί να εξυγιανθεί, αντί να κλείσει

    Σκληρή κριτική στους χειρισμούς και τη πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα της Ολυμπιακής άσκησε ο τομέας μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για μεθοδευμένη απαξίωση της εταιρείας με τελικό στόχο τη συρρίκνωση και την οριστική της διάλυση.

    Για προγραμματισμένη επιλογή φθοράς και συρρίκνωσης της Ολυμπιακής ώστε να μείνει χώρος για ιδιώτες κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

    Όταν πάρει κάνεις είπε από ένα σώμα τα χεριά, τα πόδια ,και την κάρδια πώς θα ζήσει; Δεν πρέπει πρόσθεσε να μείνει η εντύπωση ότι κλείνει ή πουλιέται η εταιρεία για να ελαφρυνθεί ο λαός.

    Η γγ του ΚΚΕ επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για ενιαίο δημόσιο φορέα αερομεταφορών και τόνισε ότι το κόμμα της θα προσπαθήσει να συμβάλει στην εκτίναξη ενός παλλαϊκού κινήματος εναντίον της χαριστικής βολής που δίνεται στην ολυμπιακή.

    Αναφερόμενη στους εργαζόμενους είπε ότι γίνεται προσπάθεια να τους διαιρέσουν και να τους εκβιάσουν.

    Δεν είναι στιγμή να ασχοληθούμε με τις ευθύνες ορισμένων συνδικαλιστών ο φταίχτης είναι ένας και τα πυρά θα πρέπει να πάνε προς τα εκεί που πρέπει, τόνισε.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση περνά στο ξεπούλημα της εταιρίας με αποτέλεσμα να μην έχει η χώρα μας καμιά στρατηγική επιλογή στους κρίσιμους τομείς των επικοινωνιών και των μεταφορών στο μέλλον.

    [02] Πολιτική

    Εσωκομματικές τριβές και πυρά

    18/9/2008 15:53:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Συνεχίζονται οι φωνές κριτικής απο βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε ότι αφορά την ακολουθούμενη πολιτική , αλλά και τις επιλογές υπουργών .Μετά τον κύριο Πολύδωρα σήμερα είχαμε δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Θανάση Γιαννόπουλου και του βουλευτή Γιάννη Μανώλη ο οποίος επετέθη κατά του κ. Αλογοσκούφη .Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πάντως πλήρως τον υπουργό Οικονομίας, επισημαίνοντας ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Το κυβερνητικό έργο υπερασπίστηκε και πάλι σήμερα ο Γιώργος Σουφλιάς.

    Νέες παρεμβάσεις Γιαννόπουλου-Πολύδωρα-Μανώλη

    Την ώρα που η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο κλείσιμο πολλών ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά εδώ και δεκαετίες, ορισμένοι βουλευτές, που έχουν περάσει μάλιστα από κυβερνητικά έδρανα, συνεχίζουν να επιδίδονται στην τακτική του κλεφτοπόλεμου.

    Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος μιλώντας στον ALPHA 989 έκανε λόγο για "χρυσά παιδιά" και αυλοκόλακες του Μεγάρου Μαξίμου και τόνισε;

    "Ο παλμός εκφράζεται από κάποιους από μας που λέμε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες κινήσεις διαρθρωτικές που πραγματικά δεν θα είμαστε σε αυτή τη λογική που αποτυπώθηκε δημοσκοπικά προχθές και φοβάμαι ότι θα έρθουν και άλλες δημοσκοπήσεις που η ΝΔ μετά από 6-7 χρόνια θα αισθάνεται όχι στην πλάτη την αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα βλέπει τους γλουτούς του ΠΑΣΟΚ", τόνισε ο πρώην Υφυπουργός.

    Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι βολές του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση παρουσίαζε το σχέδιο για την ολυμπιακή. Βολές που έφταναν μέχρι και τον πρωθυπουργό..

    "Ο κος Καραμανλής υιοθέτησε δυο πρακτικές παρόμοιες με τον τρόπο με τον όποιο εκλέγονταν οι αυτοκράτορες στις ρωμαϊκές λεγεώνες, την ομοφωνία και τη δια βοής αποδοχής".

    Ο κος Πολύδωρας μάλιστα έκανε και μία πρόβλεψη: "Το πολιτικό και οικονομικό σύστημα , οι επιχειρηματίες και τα "golden boys" προετοιμάζουν κάτι καινούργιο, μια συμφωνία που μπορεί να έλθει και μετά από κρίση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος σχετικά δεν σχολίασε τις δηλώσεις των δυο βουλευτών.

    "Δε σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο", απάντησε.

    Ο Γιάννης Μανώλης πάντως δε λέει να ξεχάσει την κόντρα του με τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον οποίο και χαρακτήρισε τρομοκράτη μιλώντας στον Real fm.

    "Επί πέντε χρόνια, ο κ. Αλογοσκούφης κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και έχει ασκήσει πολιτική, που έβαλε τη χώρα σε άλλη νοοτροπία από τις προηγούμενες, γεγονός που αναγνωρίστηκε πολλές φορές από την Κομισιόν", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος ο οποίος επίσης δεν σχολίασε την δήλωση του βουλευτή.

    Για το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως ο στόχος παραμένει σαφής, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Η επίλυση της δύσκολης καθημερινότητας που απασχολεί τον πολίτη.

    "Πολλά λέγονται, πολλά γράφονται, σήμερα όμως εδώ είμαστε στα αποτελέσματα της πραγματικής πολιτικής, δηλαδή εδώ που παράγεται έργο. Η κυβέρνηση αυτή έχει παράξει σημαντικό έργο, αλλά περνά μια δύσκολη στιγμή. Κάθε κυβέρνηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, περνά μία δύσκολη στιγμή. Το θέμα είναι να την ξεπεράσουμε και πιστεύω θα την ξεπεράσουμε. Εκείνο που θέλω να τονίσω όμως είναι ότι ταυτόχρονα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας γι αυτό που μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. " τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς

    Για κακές επιδόσεις της χώρας σε θέματα διαφθοράς έκανε λόγο ο Πέτρος Τατούλης , ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία χρηστών του διαδικτύου να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα. Ο κύριος Τατούλης τόνισε ότι η πρόσβαση στα κρατικά δεδομένα θα συμβάλει στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

    [03] Πολιτική

    Κόντρα στη Βουλή

    Υψηλοί τόνοι για το Βατοπέδιο

    18/9/2008 11:59:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2008 18:19:35)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και του πρώην προέδρου της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κυρίου Κακλαμάνη ο Σωτήρης Χατζηγάκης παρείχε κάλυψη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά για τον χειρισμό του στην υπόθεση ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για "έγκλημα με ευθύνη όλης της κυβέρνησης". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι στην υπόθεση των ανταλλαγών οι υπουργοί κινήθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους. Να κατατεθούν στη Βουλή οι υπουργικές αποφάσεις για εκχωρήσεις γης στη Μονή ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και νομοθετική ρύθμιση για να προστατευθεί η δημόσια περιουσία. Πρόταση νόμου για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της εκκλησίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν τω μεταξύ, με πρώτους μάρτυρες τους δημοσιογράφους Αριστέα Μπουγάτσου και Γιάννη Ντάσκα ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση.

    Αντιπαράθεση Χατζηγάκη - Κακλαμάνη

    Η υπόθεση του Βατοπεδίου και το όλο έγκλημα συντελέστηκε επί της περιόδου που ο Απόστολος Κακλαμάνης ήταν πρόεδρος της Βουλής και ο αρχηγός του κόμματός του υπουργός Εξωτερικών, είπε ο υπουργός δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, απαντώντας στον πρώην πρόεδρο της Βουλής.

    Ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι η κυριότητα των 25.000στρεμματων πέρασε στη Μονή Βατοπεδίου επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με μια σειρά γνωμοδοτήσεων και υπογράμμισε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, άνοιξε την υπόθεση και διαπίστωσε ότι υπάρχουν παράνομες πράξεις.

    Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Κακλαμάνη για φαρισαϊσμό, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να μέμφεται τον κ. Σανιδά και να ζητεί την πειθαρχική δίωξή του, προσθέτοντας ότι όσοι υποβάλλουν τέτοιες ερωτήσεις δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι.

    Ομολογία ενοχής από την κυβέρνηση αποτελεί το υβρεολόγιο του υπουργού απάντησε ο Απ. Κακλαμάνης. Επέμεινε ότι ο Υπουργός όφειλε να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά Σανιδά, ο οποίος, "ενώ διαπιστώνονται κακουργηματικές πράξεις, σφετεριζόμενος εξουσίες του κοινοβουλίου, δίνει πιστοποιητικά αθωότητας". Πολιτικώς είναι ένοχη όλη η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι υπάρχει ανάδειξη ορισμένων υπαρκτών σκανδάλων στην κατάλληλη συγκυρία, προσθέτοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για ποιο λόγο βγαίνουν τώρα αυτά τα σκάνδαλα, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είχε φέρει στη Βουλή το θέμα της Μονής Βατοπεδίου από το 2002.

    Την ίδια ώρα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με δύο ερωτήσεις στη Βουλή ζητούν να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που παρέκαμψαν τη νόμιμη διαδικασία εκτίμησης ακίνητων, καθώς και εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα σχετικά με τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους Ιωάννη Διονυσόπουλο ο οποίος γνωμοδοτούσε για την υπόθεση Βατοπεδίου. Επίσης, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Kατερίνα Mπατζελή έφερε το θέμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτοντας σχετική ερώτησή.

    Ερωτηθείς για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για προγραμματισμένη ανάδειξη ορισμένων υπαρκτών σκανδάλων στην κατάλληλη συγκυρία. Η κ. Παπαρηγα πρόσθεσε ότι υπάρχει προβληματισμός για ποιο λόγο βγαίνουν τώρα αυτά τα σκάνδαλα, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είχε φέρει στη Βουλή το θέμα της Μονής Βατοπεδίου από το 2002.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προέβλεψε ότι οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν.

    "Το Άγιο Όρος είναι τόπος για εφησυχασμό και όχι για άλλα πράγματα", δήλωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Παιδείας.

    Πρώτες καταθέσεις στο πλαίσιο της έρευνας

    Εν τω μεταξύ, τις πρώτες καταθέσεις αρχίζει να λαμβάνει ο εισαγγελέας Εφετών, Ηλίας Κολιούσης, που μαζί με την συνάδελφό του, Ελένη Σωτηροπούλου, διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση των ανταλλαγών εκτάσεων του δημοσίου με την Μονή Βατοπεδίου.

    Στον κ. Κολιούση κατέθεσαν σήμερα οι δημοσιογράφοι Γιάννης Ντάσκας και Αριστέα Μπουγάτσου, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση με ρεπορτάζ τους. Τις επόμενες ημέρες, οι εισαγγελείς θα αρχίσουν να καλούν σε κατάθεση μάρτυρες, μέλη φορέων και ιδιώτες, που στο παρελθόν, προέβησαν σε καταγγελίες για το θέμα.

    Εξάλλου, αναμένεται να διαβιβαστούν στην εισαγγελία Εφετών έγγραφα, που έχουν ζητήσει οι δύο εισαγγελείς από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    [04] Οικονομία

    Εκκαθαρίσεις, εξαγορές & συγχωνεύσεις

    Διεθνής οικονομική κρίση

    18/9/2008 15:37:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, AFP

    Συνεχίζεται η διεθνής κρίση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης φαίνεται να ανασαίνουν, αφού παρουσιάζουν ανάκαμψη στις συναλλαγές, όχι όμως και τα ασιατικά, γεγονός που επιβεβαιώνει το ότι η διεθνής οικονομική κρίση συνεχίζεται.

    Στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ο γενικός δείκτης τιμών έπεσε στις 2.929,82 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,95%.

    Η χρηματοπιστωτική κρίση που συγκλονίζει παγκοσμίως την οικονομία, προκαλεί μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές.

    Σε αυτό το κλίμα ανακατατάξεων, η βρετανική Lloyds TSB, βρήκε την ευκαιρία για να πετύχει αυτό που επί χρόνια επιδίωκε, την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της HBOS [Halifax Bank of Scotland], έναντι συνολικού τιμήματος 15,4 δισεκατομμυρίων ευρώ [12,2 δισ. στερλινών 22 δισ. δολλαρίων]. Η αξία του τραπεζικού οργανισμού που θα δημιουργηθεί θα φτάνει τα 28 δισ. στερλίνες και θα ελέγχει το ένα τρίτο της αγοράς ενυπόθηκων δανείων και αποταμιεύσεων της Βρετανίας.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο τραπεζικών οργανισμών φέρεται να έπαιξε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν.

    Όσοι έχουν ρευστότητα αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η υποτίμηση των μετοχών στον κλάδο των τραπεζών.

    Ενίσχυση ρευστότητας των διεθνών αγορών με 180 δισεκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά.

    Η σανίδα σωτηρίας της αμερικανικής κυβέρνησης στον ασφαλιστικό κολοσσό AIG δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις αγορές. Ο δείκτης Dow Jones στη Νέα Υόρκη έκανε βουτιά μεγαλύτερη του 4%.

    Τώρα, οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο ποιοι θα ακολουθήσουν στον δρόμο που άνοιξε η χρεοκοπία της Λίμαν. Η Γκόλντμαν Σακς υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια, ενώ για την Μόργκαν Στάνλεϊ, ήταν η χειρότερη μέρα των τελευταίων 15 ετών. Η Μόργκαν Στάνλεϊ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική Τράπεζα της Wall Street.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα, πάντως, εμφανίζεται ευνοημένος από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αφού νέα δημοσκόπηση τον θέλει να ανακάμπτει έναντι του αντιπάλου του Τζων ΜακΚέιν με 48% έναντι 43%.

    Φόβοι για το τραπεζικό σύστημα

    "Οι φόβοι αυξάνονται για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος" εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας Calyon.

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν ότι η Μόργκαν Στάνλεϊ, που είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά 50% την τελευταία εβδομάδα, διαπραγματεύεται τη συγχώνευσή της με την τράπεζα Wachovia.

    Πάντως και σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η Μόργκαν Στάνλει διαπραγματεύεται με την κινεζική τράπεζα CITIC.

    Ενίσχυση ρευστότητας Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ενίσχυση της ρευστότητας των διεθνών αγορών με το ποσό των 180 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα του Καναδά.

    Με στόχο την τόνωση της αγοράς που δέχεται πλήγμα από την πιστωτική κρίση, η Fed κατέληξε με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες σε συμφωνία εργασιών swap, οι οποίες επιτρέπουν στα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αμοιβαίο βραχυπρόθεσμο δανεισμό ρευστού.

    Η ΕΚΤ θα ενισχύσει τη διατραπεζική αγορά με κεφάλαια ύψους 40 δισ. δολαρίων, τα οποία θα παρέχει η Fed μέσω ορίων συναλλαγών σε εργασίες swap.

    Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας θα προσφέρει στο διατραπεζικό σύστημα κεφάλαια ύψους 40 δισ. δολαρίων, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων.

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας υπέγραψε συμφωνία swap με τη Fed για κεφάλαια ύψους 60 δισ. δολαρίων, τα οποία θα διοχετεύσει στο σύστημα, ενώ η Τράπεζα του Καναδά γνωστοποίησε ότι υπέγραψε συμφωνία swap για κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων.

    Οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε αυτή την ανάληψη συντονισμένης δράσης με στόχο την αντιμετώπιση του πανικού στις διεθνείς αγορές, ο οποίος προκλήθηκε από την πτώχευση της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στη Wall Street, Lehman Brothers, ενώ η Merrill Lynch & Co. συμφώνησε σε εξαγορά της από την Bank of America.

    Μετά την ανακοίνωση, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου και του γεν, ενώ η τιμή του χρυσού παραμένει σε ανοδική τροχιά.

    Η άνοδος του χρυσού

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,4507 δολάρια [νωρίτερα είχε αγγίξει τα 1,4540 δολάρια] έναντι 1,4326 στο προηγούμενο κλείσιμο.

    Παράλληλα, η τιμή σποτ του χρυσού ανερχόταν στα 880,50 δολάρια η ουγκιά [νωρίτερα, άγγιξε τα 897,40 δολάρια] σημειώνοντας κέρδη 30 δολαρίων στην ουγκιά. Στο προηγούμενο κλείσιμο σημειώθηκαν κέρδη σχεδόν 90 δολαρίων στην ουγκιά, καταγράφοντας ρεκόρ-ανόδου 9ετίας.

    Σε θετική περιοχή ανέκαμψαν και οι δείκτες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE κατέγραφε άνοδο 1,55% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI άνοδο 0,90%.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax σημείωνε κέρδη 0,86% και στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 0,58%.

    Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού πλησίασε τα 99 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο ενεργειακός κλάδος στις ΗΠΑ εργάζεται στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων που είχαν διακόψει λόγω του κυκλώνα Αϊκ.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, 1,79 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται στα 98,95 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 98,99 δολάρια.

    Στα 96,79 δολάρια ανερχόταν η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Νοεμβρίου του αργού τύπου Μπρεντ [νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 96,99 δολάρια], κερδίζοντας 1,95 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Απώλειες του γενικού δείκτη τιμών στο Χ. Χ. Αθηνών Πτωτικές τάσεις εξακολουθούν να επικρατούν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών στις έφτασε στις 2.929,82 μονάδες ,παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,95%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 180,4 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιμέρους δείκτες κινούνται στην πλειονότητά τους σε αρνητική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο έχουν οι εξής: των Τροφίμων-ποτών κατά 2,06%,των Τηλεπικοινωνιών σε ποσοστό 0,74% και των Κατασκευών κατά 0,53%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν οι εξής: των Ασφαλειών κατά 4,53%, των Χημικών κατά 3,45%, του Εμπορίου κατά 3,39% και της Υγείας κατά 1,79%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,91%,της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει απώλειες κατά 1,52% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,85%.

    Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται, 44 ενισχύονται, 187 υποχωρούν και 36 παραμένουν αμετάβλητες.

    Εκτιμήσεις Ομπάμα για την κρίση

    Η διάσωση της ασφαλιστικής εταιρείας AIG από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED) είναι η "τελική ετυμηγορία" για τις οικονομικές πολιτικές που ασκούν οι Ρεπουμπλικάνοι τα τελευταία οκτώ χρόνια, εκτίμησε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα.

    "Το γεγονός ότι φθάσαμε στο σημείο στο οποίο η Κεντρική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να λάβει αυτό το χωρίς προηγούμενο μέτρο με την American International Group είναι η τελική ετυμηγορία για τις αποτυχημένες οικονομικές φιλοσοφίες των οκτώ τελευταίων ετών", διευκρινίζει σε ανακοίνωση του ο Ομπάμα.

    "Αυτή η κρίση χρησιμεύει ως υπενθύμιση για τις αποτυχίες του καπιταλισμού της παρέας και μιας οικονομικής φιλοσοφίας που θεωρεί κάθε κανονισμό ως ακατάλληλο και άχρηστο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με τον Ομπάμα, η οικονομική φιλοσοφία των Ρεπουμπλικάνων συνίσταται "στο να αφήνουν τους λομπίστες της Ουάσινγκτον να σπάσουν τις προστασίες των καταναλωτών και να στρεβλώσουν την οικονομία μας με τέτοιον τρόπο ώστε να εργάζεται περισσότερο για ιδιωτικά συμφέροντα παρά για τους μισθωτούς".

    "Παρά τη μεταλλαγή της τελευταίας στιγμής και τη χρήση της γλώσσας των μεταρρυθμίσεων, ο γερουσιαστής Μακέιν προϋπέγραφε αυτήν την φιλοσοφία επί 26 έτη", τόνισε ο Ομπάμα θέτοντας στο στόχαστρο τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλο του.

    [05] Πολιτική

    Συνεργασία Καραμανλή - Φώλια

    Ενεργειακά και καύσιμα στο επίκεντρο

    18/9/2008 12:24:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2008 18:41:56)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για το πρόσφατο ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και για θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αγορά καυσίμων, συζήτησε ο Χρηστος Φωλιας με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, τυχόν στρεβλώσεις της αγοράς καταγράφονται και θα αντιμετωπιστούν από τις ομάδες ελεγκτών του υπουργείου. Ο κ. Φώλιας απέκλεισε εμμέσως την επιβολή πλαφόν, ενώ προανήγγειλε την ανάθεση σε διεθνή Οίκο της καταγραφής των τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. "Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία όπου υπάρχει", είπε και εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει και αποκλιμάκωση των τιμών καθώς παρατηρείται μείωση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Στο μεταξύ, πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης και ντίζελ με μείωση κατά 10 λεπτά/λίτρο ζήτησε ο πολιτικός εκπρόσωπους του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    "Γιατί να υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές του πετρελαίου; Είναι δύσκολο για τη κυβέρνηση να συγκρουστεί με τα κυκλώματα και τους κερδοσκόπους που απομύζησαν από τον ελληνικό λαό 112 εκ ευρώ. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται ο ανεξάρτητος χρηματο-οικονομικός οίκος και οι προτάσεις.. () Μια απλή παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αρκεί" δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο κ. Χρυσοχοϊδης, σχετικά με τις τιμές των καυσίμων.

    Κερδοσκοπία καταγγέλει το ΠΑΣΟΚ

    "Η τιμή της βενζίνης, με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα ίδια ακριβώς επίπεδα με σήμερα, το Φλεβάρη ήταν 1,089 και τώρα είναι 1,193, δηλαδή 10,5 λεπτά παραπάνω. Τι μεσολάβησε, λοιπόν, εδώ και 7 μήνες και πωλείται η βενζίνη 11 λεπτά παραπάνω; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Δεν πρέπει να προστατεύσει τους καταναλωτές η Κυβέρνηση; Γιατί, λοιπόν, αναζητά διεθνείς οίκους, ανεξάρτητους μελετητές και αναλυτές και δεν προβαίνει άμεσα, τώρα στην επιβολή πλαφόν στις τιμές της βενζίνης οι οποίες θα είναι 11 λεπτά κατώτερες της τιμής που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης πριν από λίγες μέρες; Αυτό είναι το αίτημά μας και νομίζω, ότι αυτό ανταποκρίνεται στην κοινή λογική", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοϊδης στη σχετική συνέντευξη Τύπου.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για κερδοσκοπία ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ, τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ αναφέρθηκε και στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.

    Ο Χρήστος Φώλιας απέκλεισε πάντως την επιβολή πλαφόν.

    Σε λιγότερο από ένα μήνα αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Το 2007 ξεκίνησε στην τιμή των 0,64 ευρώ/ λίτρο, ενώ φέτος η τιμή διάθεσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί 0,83 ευρώ/ λίτρο

    [06] For Olympic Airlines

    Seeking an Investor

    18 Σεπ 2008 14:37:00 (Last updated: 18 Σεπ 2008 17:36:28)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA/ΜPA

    After the Commissions approval for the privatisation of O.A., the government is seeking a strategic investor. The Transport ministers announcement was followed by the opposition and GSEEs (General Confederation of Greek Workers) strong criticism for the companys depreciation and privatisation. At the same time, Olympic Airlines employees have staged a protest rally at the runway of Eleftehrios Venizelos airport.

    The Plan

    Protesting to the governments plan to privatise O.A., Eleftherios Venizelos airport employees fired buoyant smoke signals on the runway today, causing a fire.

    As per the privatisation plan approved by the Commission, three companies will be created, negotiations with the employees will commence and an open bid will be declared.

    The investor will acquire 49% of O.A. shares and PANTHEON 51% by December. Investors will acquire 100% of the company, measures for the employees will be implemented and financial abeyances of old Olympic Airlines companies will be settled by spring 2009.

    Permanent employees, numbering 4,593 and especially those hired before 1.1.1993 will be allowed to choose from voluntary retirement, transfer to other Civil Services with the same salary or one-off allowance.

    Limited time contract workers, numbering 3,000 will receive a 50%-credit bonus and an OAED (Manpower Organisation) programme will see to their rehabilitation into the labour market.

    The new company (65% of the present company) will keep Olympic Airlines name and sign and carry on with its domestic and most foreign flights.

    At the same time, the employees are reacting to the companys privatisation by taking recourse to Justice.

    Transport Minister Kostis Hatzidakis intends to send letters to each of the 8,000 O.A. fixed time and limited time contract employees to brief them on the privatisation plan.

    No Problem for the Investor

    Government spokesman Theodoros Roussopoulos described the European Commissions approval for the privatisation of O.A. plan crucial for the investors, the use of the companys names and Olympic Circles and its operation until the privatisation concludes.

    Regarding domestic flights, he said they will continue taking place as in the past. He added that 14,000 working positions have been found for those who wish to work in another sector of the civil service, adding that voluntary retirement programmes are also available.

    As for the new investor, he stated that the Commission had taken its decisions, adding he will not have any problems with the European Commission.

    Opposition's Strong Criticism

    The opposition has accused the government of selling out the company, arguing that it could be sanitated instead of closing.

    In an extraordinary Press Conference, KKE (Communist Party of Greece) Secretary General Aleka Papariga acused the ND (Conservatives) and PASOK (Socialists) governments of deliberately reducing the company in order to remain in the private sector.

    Ms Papariga also stated that KKE believes that the company should remain with the public sector, adding it would react to its privatisation.

    Finally, SYN (Coalition of the Left) President Alexis Tsipras stated that with the companys sell-out, Greece will not have any strategic choice in the crucial sectors of tele-communications and Transport in the future.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    OA New Era

    [07] Κοινωνία

    Με το ξεκίνημα της εκπαιδευτικής περιόδου

    Κινητικότητα στην Παιδεία

    18/9/2008 19:22:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωράει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου έξω από το υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας να γίνει υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή, να χτιστούν 1.000 νέα νηπιαγωγεία και να διοριστούν 2.000 νηπιαγωγοί ώστε όλα τα νήπια να πηγαίνουν στο δημόσιο σχολείο και να μην υποχρεούνται οι γονείς να πληρώνουν δίδακτρα ή τροφεία. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφερόμενο στην εικόνα για τα νηπιαγωγεία και τα προνήπια ότι "με τις προσλήψεις και τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού καλύπτονται πλήρως και όλα τα κενά που ανακύπτουν από έκτακτους λόγους, όπως άδειες κύησης, ανατροφής, λόγοι υγείας κλπ. Για την κάλυψη εκτάκτων κενών που αφορούν στις ειδικότητες φυσικής αγωγής, μουσικής και αγγλικών αξιοποιούνται και εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων ειδικοτήτων που πλεονάζουν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση".

    Ανέβηκε το θερμόμετρο το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Παιδείας, όταν περίπου 100 καθηγητές Φυσικής Αγωγής εισέβαλαν, αφού πήδηξαν την καγκελόπορτα, διεκδικώντας το διορισμό τους στη Δημόσια Εκπαίδευση. Τελικά έγιναν δεκτοί από τον υφυπουργό Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο οι διορισμοί των αναπληρωτών γυμναστών. Οι γυμναστές διεκδικούσαν την αύξηση του αριθμού των διοριστέων που θα στελέχωναν τα αθλητικά σχολεία για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009. Την άνοιξη είχαν ανακοινωθεί 1.156 προσλήψεις, πραγματοποιήθηκαν 500 και με τη δέσμευση του κ. Λυκουρέντζου, θα ανακοινωθούν άλλες 500.

    Στιγμές έντασης σημειώθηκαν στο ΕΜΠ όταν ομάδα κουκουλοφόρων πέταξαν γιαούρτια και αυγά στους παρευρισκόμενους σε οικολογική εκδήλωση την οποία παρακολουθούσαν οι βουλευτές της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης.

    [08] Οικονομία

    Απειλή πτώχευσης

    Κρίσιμες ώρες για την Alitalia

    18/9/2008 18:53:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2008 19:08:48)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το μέλλον της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia, μπροστά στην απόφαση που πήραν οι υποψήφιοι επενδυτές να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά της. Η Alitalia που αντιμετωπίζει την απειλή της πτώχευσης, έβλεπε στο πρόσωπο της κοινοπραξίας CAI, μια τελευταία ελπίδα για να ξεπεράσει τα προβλήματά της.

    [09] Πολιτισμός

    Έκθεση για τον Όμηρο στη Γερμανία

    18/9/2008 18:21:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο έργο του Ομήρου, του μεγάλου επικού ποιητή της αρχαιότητας, είναι αφιερωμένη η έκθεση "Όμηρος- ο μύθος της Τροίας στην ποίηση και στην τέχνη", που φιλοξενείται από τις 14 Σεπτεμβρίου στο μουσείο Reiss-Engelhorn της πόλης Μάνχαϊμ της Γερμανίας.

    Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου του 2009, μελετά την επίδραση των ποιημάτων του ως τις μέρες μας, παρουσιάζοντας περί τα 230 καλλιτεχνικά έργα, αγγεία, γλυπτά κλπ, από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά μουσεία.

    Η έκθεση του Μάνχαϊμ, που είχε φιλοξενηθεί νωρίτερα και στη Βασιλεία της Ελβετίας, ασχολείται λιγότερο με το πρόσωπο του ίδιου του Ομήρου, όσο κυρίως με την πρόσληψη της Ιλιάδας και της Οδύσσειας ανά τους αιώνες, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κleiner Stadt Anzeiger".

    Η έκθεση φτάνει μέχρι το σήμερα με την προβολή αποσπασμάτων από κινηματογραφικές ταινίες και βίντεο σχετικά με τα ομηρικά έπη.

    [10] Οικονομία

    Στη Δικαιοσύνη και η Νικας

    18/9/2008 18:00:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη δικαιοσύνη παρέπεμψε το Υπουργείο Ανάπτυξης την εταιρεία Π.Γ. Νίκας Α.Ε. για παραβίαση Αγορανομικού Κώδικα.

    Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Βλάχου, η παραπομπή έγινε διότι στο πλαίσιο ελέγχου διαπιστώθηκε ελλιπής παροχή στοιχείων από την εταιρεία προς Υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με το πλαίσιο των ειδικών συμφωνιών με τους πελάτες της.

    Η μη υποβολή εκ μέρους της επιχείρησης των ειδικών συμφωνιών, οι οποίες τελικά βρέθηκαν ύστερα από επιτόπιο έλεγχο, συνιστά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, με την οποία διευκρινίζεται ότι η Νίκας δεν παρείχε, εξ αρχής, τη δυνατότητα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως προβλέπεται από την κείμενη Αγορανομική Διάταξη, να διακριβώσει τους παράγοντες κόστους και τις συμφωνίες με τις οποίες διαμορφώνονται οι χονδρικές και οι λιανικές τιμές των προϊόντων της.

    Η εταιρεία, επίσης, παραπέμπεται στην αρμόδια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

    Με αφορμή το γεγονός αυτό ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, σημείωσε τα εξής: "Η εικόνα, που μέχρι στιγμής έχουμε, δείχνει ότι εταιρείες προσπαθούν να αποκρύψουν την πραγματικότητα λέγοντας τη μισή αλήθεια. Στόχος όλων αυτών είναι να διατηρήσουν ένα σκοτεινό τοπίο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά, καθώς και να αποκρύψουν τις τιμές εκκίνησης κάθε προϊόντος (...) Το μήνυμα είναι σαφές. Βάζουμε κανόνες στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών, αλλά και των υγιών επιχειρήσεων. Απομονώνουμε και μάλιστα δείχνοντας στην κοινωνία όλους, όσοι νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργούν ασύδοτα και ανεξέλεγκτα. Αυτοί αναλαμβάνουν και την ευθύνη των πράξεών τους. Εμείς κοιτάζουμε την κοινωνία στα μάτια κάνοντας πράξη, όσα ζητά ο Πρωθυπουργός για σεβασμό του πολίτη".

    [11] Κοινωνία

    Δίκη Φιλόπουλου

    18/9/2008 17:51:00

    Με τις καταθέσεις δέκα μαρτύρων στην πλειοψηφία τους οπαδοί του Παναθηναϊκού συνεχίστηκε η δική για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου στη Λεωφόρου Λαυρίου το Μάρτιο του 2007. Όλοι οι μάρτυρες δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τα άτομα που κτύπησαν το Μιχαλη Φιλοπουλο καθώς τη στιγμή της συμπλοκής εκείνοι ήταν στο σημείο με το αυτοκίνητο που επιχείρησε να φύγει αλλά κτύπησε έναν πεζό. Παρ ότι είδαν εκατό άτομα με λοστούς να σπάνε αυτοκίνητα δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τα πρόσωπα τους καθώς φορούσαν κράνη. Την αντίδραση του εισαγγελέα προκάλεσαν κάποιες διαφοροποιήσεις που εμφάνισαν στις σημερινές τους καταθέσεις κάποιοι εκ των μαρτύρων σε σχέση με τις προανακριτικές και ανακριτικές τους καταθέσεις. Ο εισαγγελέας Εφετών Επαμεινώνδας Βρακατσέλης επέστησε με αυστηρό ύφος την προσοχή των μαρτύρων, καθώς, όπως είπε, δικάζονται άνθρωποι και κρίνονται οι ζωές τους. Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

    [12] Κοινωνία

    Κυρώσεις εναντίον γηροκομείου

    18/9/2008 17:31:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόστιμο 10.000 ευρώ, επέβαλε η νομαρχία Πειραιά στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων με την επωνυμία "Ευγηρίας Μέλαθρον", που βρίσκεται στη Νίκαια μετά τη διαπίστωση ότι λειτουργούσε κατά παράβαση της νομοθεσίας και της άδειας λειτουργίας της.

    Συγκεκριμένα, σε έλεγχο των κοινωνικών συμβούλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας διαπιστώθηκε ότι το προσωπικό ήταν ελλιπές, οι κλίνες υπερέβαιναν τις εγκεκριμένες, δεν διέθετε χώρο φυσικοθεραπείας και δεν υπήρχε προϊσταμένη, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται ικανοποιητικό επίπεδο περίθαλψης και μεταχείρισης των ηλικιωμένων.

    Για τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ενημερώθηκε ήδη το υπουργείο Υγείας, ενώ η νομαρχία θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές κυρώσεις.

    [13] Πολιτισμός

    Μαθητικά έργα στην Tate Modern

    18/9/2008 17:23:00

    "Χώρος και χρόνος" είναι το θέμα του φετινού Διεθνούς Σχολικού Προγράμματος Τέχνης της Unilever, που οργανώνεται σε συνεργασία με την Tate Modern του Λονδίνου και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, που εγκαινιάσθηκε το 2001, καλούνται οι μαθητές των σχολείων, ανά την Ελλάδα, να φιλοτεχνήσουν έργα τέχνης, έναν πίνακα, ένα γλυπτό ή ακόμη και μια μικρή εγκατάσταση με βάση (επί συγκεκριμένου θέματος) και να τα υποβάλουν, μέσω του σχολείου τους, στην Κριτική Επιτροπή, η οποία θα επιλέξει τα τρία, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο διεθνή διαγωνισμό. Τα έργα των παιδιών θα εκτεθούν, στη γκαλερί Tate του Λονδίνου, στα τέλη Μαρτίου του 2009.

    Πέρσι, η Ελλάδα συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό με το έργο μαθήτριας από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων.

    Για τη φετινή διοργάνωση η προθεσμία υποβολής των μαθητικών έργων λήγει στις 12 Δεκεμβρίου και τα σχολεία, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, καλούνται να επικοινωνήσουν με το 210 8172100.

    [14] Κοινωνία

    Στην κυκλοφορία η παράκαμψη Θερμοπυλών

    18/9/2008 17:07:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ενα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του πέταλο του Μαλιακού, στο οποίο κάθε χρόνο σημειώνονται εκατοντάδες τροχαία με πολλά θύματα, θα αποφεύγουν από σήμερα οι οδηγοί. Πρόκειται για το τμήμα της παράκαμψης των Θερμοπυλών, μήκους πεντέμισι χιλιομέτρων, που δόθηκε στην κυκλοφορία. Συνολικά έχουν παραδοθεί τα 54 από τα 77 χιλιόμετρα του Μαλιακού, ενώ τα υπόλοιπα, ανάμεσά τους και οι τρεις δίδυμες σήραγγες που θα παρακάμπτουν τη Στυλίδα, θα είναι έτοιμα ως το τέλος του 2009, περίπου 9 μήνες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

    "Με το τμήμα αυτό παραδίδουμε σε κυκλοφορία τα 54 χιλιόμετρα από τα 77, που έχει συνολικά το πέταλο του Μαλιακού. Πλέον, αυτό το κομμάτι, το φονικό πέταλο του Μαλιακού, γίνεται ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με ευρωπαϊκές προδιαγραφές", τόνισε ο κ. Σουφλιάς από το εργοτάξιο της παράκαμψης της Στυλίδας, και πρόσθεσε, πως από τα 23 χιλιόμετρα, που απομένουν προς κατασκευή, τα τέσσερα, τα οποία περιλαμβάνουν τον κόμβο της Λαμίας, θα δοθούν στην κυκλοφορία περί τα μέσα του 2009, ενώ το κομμάτι της παράκαμψης της Στυλίδας και του Καραβόμυλου, μήκους 19 χιλιομέτρων, έχει συμβατικό χρόνο παράδοσης το Σεπτέμβριο του 2010, αλλά όπως ο ίδιος εκτιμά θα παραδοθεί πολύ νωρίτερα, περί το τέλος 2009.

    Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ε65, ένας δρόμος 176 χιλιομέτρων με εντελώς καινούργια χάραξη, που θα ενώνει τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία, θα αρχίσει να κατασκευάζεται τον Οκτώβριο, ενώ προ ημερών άρχισαν οι εργασίες στα Τέμπη, σε ένα από τα χειρότερα τμήματα της εθνικής οδού.

    "Πλέον, σε τέσσερα περίπου χρόνια ολόκληρος ο ΠΑΘΕ θα είναι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος. Η Λαμία θα είναι ένας στρατηγικής σημασίας κόμβος για την Ελλάδα και θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξή της", υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε: "Προσπαθούμε να παράγουμε έργο, να κατασκευάσουμε την απαραίτητη υποδομή στην Ελλάδα. Προχωράμε πάρα πολύ γρήγορα με σύστημα και όχι απλώς τηρούμε το χρονοδιάγραμμα, με το οποίο έχουμε δεσμευτεί, αλλά είμαστε και πιο πριν στην κατασκευή των έργων". Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε υπερήφανος για το κατασκευαστικό δυναμικό της Ελλάδας.

    Σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος του έργου, τα 77 χιλιόμετρα του Μαλιακού στοιχίζουν 800 εκατομμύρια, στα οποία αν προστεθεί το κόστος του έργου παραχώρησης του Ε65 και το άλλο του έργου παραχώρησης Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας, δίνουν σύνολο 3 δισ 700 εκ. ευρώ, "ποσό τεράστιο - όπως τόνισε ο υπουργός, που θα βοηθήσει όλη την Ελλάδα να αναπτυχθεί".

    [15] Υγεία

    Αντικαρκινική εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας

    "Η ζωή νικά τον καρκίνο"

    18/9/2008 15:34:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Η ζωή νικά τον καρκίνο", είναι το σύνθημα του νέου σχεδίου δράσης που εκπόνησε το Υπουργείο Υγείας με στόχο να ευαισθητοποιήσει αλλά και να αντιμετωπίσει καλύτερα τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας. Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης χθες στη Ρωμαϊκή Αγορά ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι ο καρκίνος σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά και δυστυχώς καταγράφει σταθερή αυξητική τάση την τελευταία 20ετία στη χώρα μας.

    Αυτό συμβαίνει, όπως είπε, αν μελετήσει κάποιος τους θανάτους που αποδίδονται στον καρκίνο και τους συγκρίνει με άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες όπου παρατηρείται μείωση από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ο υπουργός Υγείας μίλησε για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες η οποία βασίζεται σε έξι άξονες, 25 δράσεις και θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου φτάνει τα 108 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Στόχοι του σχεδίου είναι να ενισχυθεί η έρευνα και να δημιουργηθεί εθνικό αρχείο νεοπλασιών, να καθιερωθεί εθνική αντικαρκινική εκστρατεία, να δημιουργηθούν νέες δομές και προγράμματα που θα αφορούν την έγκαιρη διάγνωση όπως για παράδειγμα η ίδρυση ειδικών κέντρων για μαστογραφία και τεστ ποπ. Επίσης να δημιουργηθούν ξενώνες φιλοξενίας καρκινοπαθών, υπηρεσίες κατ΄οίκον νοσηλείας τους, να εκσυγχρονιστούν τα ιατρεία πόνου και να βελτιωθούν οι δομές παρηγορητικής αγωγής .

    "Υποστείλαμε τη σημαία της προκατάληψης για τον καρκίνο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος και εξήγησε ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο το υπουργείο να παρουσιάσει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

    Η εκδήλωση στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά έκλεισε με συναυλία υπό τον συνθέτη κ. Δ. Παπαδημητρίου.

    [16] Υγεία

    Αρθρίτιδα γένους θηλυκού

    18/9/2008 15:28:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι πολύ συχνά μια πιο επώδυνη εμπειρία για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, παρόλο που τα ορατά συμπτώματα μπορεί να είναι ίδια και στα δύο φύλα, διαπίστωσαν ερευνητές του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα (είναι αυτό που κάθε χρόνο απονέμει το Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας). Το γεγονός αυτό σημαίνει, λένε τώρα οι επιστήμονες, ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις υποκειμενικές διαφορές, όταν αξιολογούν τη χορηγούμενη θεραπεία.

    Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι περίπου τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Επιπλέον, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η ασθένεια τελικά πλήττει την ποιότητα ζωής των γυναικών περισσότερο από ό,τι των ανδρών, πράγμα που επίσης δεν είναι γνωστό γιατί συμβαίνει. Μια επιστημονική ερμηνεία είναι ότι, για άγνωστο επίσης λόγο, τα φάρμακα κατά της αρθρίτιδας δρουν διαφορετικά στα δύο φύλα και είναι λιγότερο αποτελεσματικά στις γυναίκες.

    Σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές, με επικεφαλής το βοηθό καθηγητή Ρόναλντ βαν Βολενχόβεν, οι άνδρες που παίρνουν φαρμακευτική θεραπεία για τους ρευματισμούς τους, αντιδρούν πολύ πιο θετικά σε αυτήν, τόσο αντικειμενικά (μειώνεται το πρήξιμο στις αρθρώσεις τους περισσότερο), όσο και υποκειμενικά (νοιώθουν καλύτερα από τις γυναίκες, ακόμα και όταν το πρήξιμο στις αρθρώσεις έχει μειωθεί εξίσου και στα δύο φύλα).

    "Μέχρι τώρα άνδρες και γυναίκες έχουν αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο από την πλευρά των γιατρών, που πιθανότατα δεν έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες", σύμφωνα με τον δρα Βολενχόβεν, ο οποίος πρόσθεσε πως "εφόσον αντικειμενικός μας στόχος πρέπει να είναι να υποφέρει λιγότερο ο ασθενής, οφείλουμε να πάρουμε πλέον υπόψη τις υποκειμενικές πλευρές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας"

    [17] Υγεία

    Η Τέχνη κάνει καλό στην υγεία

    18/9/2008 15:24:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας ωραίος πίνακας ζωγραφικής, ένα όμορφο γλυπτό ή οποιοδήποτε άλλο ποιοτικό έργο τέχνης είναι γνωστό ότι έχει τη δύναμη να θεραπεύει συναισθηματικά τραύματα. Όμως τώρα μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι προσφέρει και ανακούφιση από τον φυσικό πόνο.

    Έτσι, οι ερευνητές από τη μονάδα νευροφυσιοπαθολογίας του πανεπιστημίου του Μπάρι στην Ιταλία, υπό τη νευρολόγο καθηγήτρια Μαρίνα ντε Τομάσο, έρχονται να δικαιώσουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους γιατρούς, που συχνά κατηγορούνται για σπατάλη, όταν στους χώρους των ιατρείων και αναμονής τοποθετούν έργα τέχνης.

    Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι εθελοντές ένοιωθαν λιγότερο πόνο και είχαν μειωμένη ηλεκτρική δραστηριότητα στην αντίστοιχη περιοχή του εγκεφάλου, όταν κοιτούσαν ωραίους πίνακες. Αν και είναι γνωστό, από ανάλογες έρευνες, ότι η μουσική μειώνει τον πόνο των ασθενών, είναι η πρώτη φορά που πειραματικά επιβεβαιώνεται ότι και οι υπόλοιπες τέχνες μπορούν να έχουν ανάλογο απτό αποτέλεσμα, βοηθώντας έτσι στη γενικότερη θεραπευτική διαδικασία.

    "Τα νοσοκομεία έχουν σχεδιασθεί να είναι λειτουργικά, όμως η αισθητική θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη", δήλωσε η ντε Τομάσο, σύμφωνα με το New Scientist και τον Independent, και πρόσθεσε ότι "η ομορφιά προφανώς προσφέρει έναν ευχάριστο περισπασμό, που οι άσχημοι πίνακες δεν μπορούν να προσφέρουν. Πάντως δεν υπάρχει ένδειξη ότι το άσχημο περιβάλλον κάνει τον πόνο χειρότερο".

    Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με την ιταλίδα νευτρολόγο, δείχνουν ότι χρειάζεται περισσότερη επιστημονική έρευνα σχετικά με το πώς ένα όμορφο περιβάλλον μπορεί να απαλύνει τα δεινά των ασθενών.

    [18] Κόσμος

    13 πλοία κατέλαβαν πειρατές το 2008

    Πειρατεία σε ελληνικό πλοίο

    18/9/2008 14:11:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Όμηροι των πειρατών παραμένουν όμως 15Ο ναυτικοί από 15 εμπορικά πλοία με τελευταίο στην λίστα το ελληνικών συμφερόντων πλοίο Σέντσουρυ με σημαία Μάλτας και χωρίς έλληνες στο εικοσιπενταμελές πλήρωμα.

    Οι πειρατές αυτή την φορά δεν επιτέθηκαν στο συνηθισμένο σημείο, στις βόρειες ακτές της Σομαλίας.

    Η επίθεση στο Σέντσουρυ ήταν η πρώτη στα ανατολικά του κόλπου του Άντεν που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό ωκεανό. Την πιο επικίνδυνη θαλάσσια δίοδο του πλανήτη διασχίζουν είκοσι χιλιάδες εμπορικά πλοία τον χρόνο.

    Σύμφωνα με τις περιγραφές, οι πειρατές έρχονται με μικρές βάρκες από εκεί που φυσά ο ΒΔ άνεμος. Είναι λένε τρομακτικό. Πλησιάζουν σαν τον θάνατο.

    Όσον φορά το ελληνικών συμφερόντων πλοίο, οι πειρατές έφτασαν με μία μικρή βάρκα και το πλήρωμα τους απώθησε με τη χρήση νερού μεγάλης πίεσης, αλά, όταν δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το πλοίο, τότε άρχισαν να βάλουν εναντίον του με αντιαρματικές ρουκέτες.

    Χωρίς ναυτικό ή λιμενική δύναμη και ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση, η σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Σομαλία, απειλείται να στερηθεί ακόμη και την επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ, την οποία λυμαίνονται οι πειρατές.

    Τα λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες δολάρια. Ευρωπαϊκή Ένωση και ηνωμένες Πολιτείες συμπράττουν στη δημιουργία στόλου αναχαίτισης των πειρατών. Μόλις πριν από δύο εικοσιτετράωρα, γάλλοι κομμάντος αναμετρήθηκαν με πειρατές και απελευθέρωσαν τους δύο γάλλους που δέχτηκαν επίθεση ταξιδεύοντας με σκάφος αναψυχής.

    [19] Οικονομία

    Προς λύση το θέμα "Λαναρά"

    18/9/2008 15:15:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ερχόμενη εβδομάδα αποφασίστηκε να εκταμιευτεί το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας του ομίλου Λαναρά.

    Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, με εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών, τις επιχειρήσεις και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο.

    Αντικείμενο της συνάντησης ήταν να εξευρεθεί η νομική φόρμουλα που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της εταιρίας και να ξεπεραστούν έτσι τα εμπόδια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Όπως ανακοινώθηκε την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η φόρμουλα αυτή και την Τετάρτη να προχωρήσει η χρηματοδότηση.

    Σημειώνεται ότι, το προηγούμενο σχέδιο για τη χρηματοδότηση της εταιρίας προέβλεπε τη δανειοδότηση του ομίλου με 30 εκατ. ευρώ, από ομάδα τραπεζών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

    Έως τώρα είχαν εκταμιευτεί πέντε εκατομμύρια ευρώ, αλλά εμπόδιο στο σχέδιο αυτό βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κρίνει ότι το δημόσιο δεν μπορεί να είναι εγγυητής, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί έμμεση κρατική στήριξη της εταιρίας που αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε πως "οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να υλοποιηθούν επιτέλους οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την άμεση χρηματοδότηση της επιχείρησης, την καταβολή των δεδουλευμένων και τη παραγωγική βάση ευαίσθητων περιοχών της χώρας"

    [20] Υγεία

    Συνελήφθησαν 12 ατόμων

    Μελαμίνη και σε γάλα υγρής μορφής

    18/9/2008 14:08:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νέα Κίνα, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

    Οι κινεζικές αρχές εντόπισαν την ουσία μελαμίνη και σε γάλα σε υγρή μορφή, το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά από τρεις από τις πιο σημαντικές γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Ειδικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στις γαλακτοβιομηχανίες σε εθνικό επίπεδο οδήγησε στον εντοπισμό ιχνών μελαμίνης σε ορισμένα προϊόντα των κινεζικών εταιρειών Mengniu, Yili και Guangming, μετέδωσε το CCTV, επικαλούμενο την αρχή που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων.

    Οι έλεγχοι αυτοί σε εθνικό επίπεδο άρχισαν μετά τον εντοπισμό της χημικής ουσίας μελαμίνη σε γάλα σε σκόνη. Τέσσερα βρέφη πέθαναν από αυτό, ενώ μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει 6.244. Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα και αφορά επίσης τη γαλακτοβιομηχανία Sanlu, η οποία προμηθεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της κινεζικής αγοράς με αυτό το φθηνό γάλα σε σκόνη, το οποίο ήταν επιμολυσμένο με μελαμίνη.

    Παράλληλα και οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μελαμίνη σε ροφήματα, παγωτά και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από την κινεζική γαλακτοβιομηχανία Yili και ζήτησαν την ανάκλησή τους.

    Το Κέντρο Διατροφικής Ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ βρήκε μελαμίνη σε 8 από τα 30 προϊόντα της Yili και ζήτησε από την γαλακτοβιομηχανία να σταματήσει την πώλησή τους και την ανάκληση όσων έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Επίσης, συνέστησε στο κοινό να σταματήσει την κατανάλωση προϊόντων αυτής της επωνυμίας.

    Την ίδια στιγμή δεκάδες κινέζοι δικηγόροι και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινητοποιούνται για να υποστηρίξουν τις οικογένειες των βρεφών που πέθαναν ή νόσησαν μετά την κατανάλωση του μολυσμένου γάλακτος.

    "Τα θύματα θέλουν οπωσδήποτε να αποζημιωθούν και αν η κυβέρνηση δεν το κάνει, θα αναληφθεί η μεγαλύτερη στα χρονικά συλλογική νομική δράση", δήλωσε ο Λι Φανγκπίνγκ, ένας από τους 73 δικηγόρους και ακτιβιστές που βρίσκονται πίσω από την ενέργεια αυτή.

    Την ίδια στιγμή, η αστυνομία στη βόρεια επαρχία Χεμπέι, όπου εδρεύει η γαλακτοβιομηχανία Sanlu, η μεγαλύτερη εταιρία που εμπλέκεται στο σκάνδαλο με το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα σε σκόνη, συνέλαβε 12 ανθρώπους σε σχέση με την παραγωγή και την προμήθεια του γάλακτος αυτού, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 September 2008 - 16:50:52 UTC