Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί
  • [02] Shockwaves Continue
  • [03] Ουκρανία: Διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού
  • [04] "Αγγίζοντας" τις "Εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας"
  • [05] Πιστεύει ακόμη σε μια συμφωνία ο Όλμερτ
  • [06] Τα μπαλέτα Alvin Ailey στην Αθήνα
  • [07] "Νόστοι" στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης
  • [08] Σκότωσε τη γυναίκα του γιατί τρόμαξε το σκύλο!
  • [09] ΗΠΑ: Δε θα συνεργαστεί η Πέιλιν
  • [10] Προβλήματα στη Μακεδονία από τη νεροποντή
  • [11] Αύξηση των ακάλυπτων επιταγών
  • [12] Νέα συνάντηση Αμπάς-Ολμερτ
  • [13] Διακοπές κυκλοφορίας στο Ρίο-Αντίρριο
  • [14] Μια πρώην πράκτορας για την πρωθυπουργία

    [01] Οικονομία

    Μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών

    Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί

    16/9/2008 9:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/9/2008 9:32:19)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά τις έντονες αναταράξεις που προκαλεί στις αγορές η κήρυξη πτώχευσης της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου υποχωρούσαν κατά 3,95 δολάρια στα 91,76 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 3,32 δολάρια στα 90,92 δολάρια το βαρέλι. Χθες στη Νέα Υόρκη, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 5,47 δολάρια το βαρέλι στα 95,71 δολάρια μετά τις δραματικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την κατάρρευση της Lehman Brothers και την εξαγορά της Merrill Lynch από την Bank of America". Όμως η χρεοκοπία της Lehman Brothers και οι φόβοι ότι την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού κολοσσού θα ακολουθήσουν κι άλλες τράπεζες έστειλε τους Αμερικανούς επενδυτές μακριά από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σε μία τελευταία ένδειξη της κλιμακούμενης κρίσης στην αγορά των ΗΠΑ. Εξάλλου λόγω των εξελίξεων η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ διαμορφώνεται πλέον κοντά στα 1,40 δολάρια.

    Πτώση στις διεθνείς χρηματαγορές

    Στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης παρατηρήθηκαν αθρόες ρευστοποιήσεις, με συνέπεια ο δείκτης Dow Jones να απολέσει πάνω από 500 μονάδες, ή ποσοστό 4,4%, δηλαδή κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες σε μία και μόνη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2002.

    Ο δείκτης Standard & Poors 500 υποχώρησε πάνω από 4,7 % και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005, αφού κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες σε μία συνεδρίαση μετά τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη.

    Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ παρέσυραν και τα χρηματιστήρια στην Ασία και την Ευρώπη, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά θα επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 504,48 μονάδων, ή 4,42%, στις 10.917,51 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 59 μονάδες, ή 4,71%, στις 1.192,7. Ο δείκτης Nasdaq Composite των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, έχασε 81,36 μονάδες, ή 3,6 % και έκλεισε στις 2,179.91.

    Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε τη συνεδρίαση, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei, κυρίως λόγω της ανησυχίας των επενδυτών ότι την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers θα ακολουθήσουν και άλλες χρεοκοπίες τραπεζών.

    Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε στις 12.028,45 μονάδες, χάνοντας 186,31 μονάδες ή -1,53%. Το Χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν κλειστό την Δευτέρα.

    Σημαντική πτώση παρουσιάζουν σήμερα, με την έναρξη της συνεδρίασης, και τα ασιατικά χρηματιστήρια, κυρίως επειδή οι επενδυτές πωλούν μαζικά τραπεζικές μετοχές φοβούμενοι μια νέα κρίση μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.

    Στο Χονγκ Κονγκ, με το άνοιγμα καταγράφηκε πτώση -6,1%. Το Χρηματιστήριο της Ταϊβάν άνοιξε με απώλειες 235,04 μονάδων (-3,88%) και έπεσε στις 5.817,41 μονάδες. Τη μεγαλύτερη πτώση όμως καταγράφει μέχρι στιγμής ο δείκτης Kospi του Χρηματιστηρίου της Σεούλ που χάνει 96,68 μονάδες ή -6,5%, πέφτοντας στις 1.381,24 μονάδες.

    Στη Σανγκάη, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου προσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων. Στις 9.30, τοπική ώρα, το Χρηματιστήριο έχανε -3,36% και βρισκόταν στις 2.009,77 μονάδες, μολονότι το βράδυ της Δευτέρας η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μειώνει τα επιτόκια προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία.

    Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης καταγράφει απώλειες της τάξης του -2,31%, στο Σίδνεϊ το Χρηματιστήριο πέφτει κατά -2,7% και στη Νέα Ζηλανδία κατά -2,3%.

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει άλλα 1.000 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ) στον τραπεζικό τομέα προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.

    Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η BoJ θα ρίξει στην αγορά 1.500 δισεκατομμύρια γεν (10 δισ. ευρώ).

    [02] Bank Shares Sold

    Shockwaves Continue

    16 Σεπ 2008 09:05:00

    Sources: ΝΕΤ 105.8, ANA-MPA

    Oil prices in Asian trading have tumbled following the shockwave triggered by Lehmans collapse. Crude oil for October delivery fell 3.95 dollars to 91.76 dollars per barrel in the morning trading, while Brent dropped 3.32 dollars to 90.92 dollars per barrel. On Monday, oil prices in New York stood at 95.71 dollars downed by 5.47 dollars per barrel, in the wake of Lehmans bankruptcy, and Merrill Lynch buyout by the Bank of America. However, fears that other banks could follow suit sent US investors away from the New York Exchange, another indication of the ongoing crisis in the US market.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Economic Turbulence

    [03] Κόσμος

    Ουκρανία: Διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού

    16/9/2008 10:49:00

    Διαλύθηκε ο φιλοδυτικός κυβερνητικός συνασπισμός της Ουκρανίας βυθίζοντας και πάλι τη χώρα σε πολιτική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αρσένι Γιατσενιούκ. "Κηρύσσω επισήμως το τέλος του συνασπισμού των δημοκρατικών δυνάμεων", δήλωσε ενώπιον του Ουκρανών βουλευτών επισφραγίζοντας επισήμως το διαζύγιο ανάμεσα στο κόμμα του Προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο και τον πολιτικό σχηματισμό της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Κατ εφαρμογή της συμφωνίας συγκρότησης του κυβερνητικού συνασπισμού, η Γιούλια Τιμόσενκο οφείλει να υποβάλει την παραίτησή της και να ασκήσει χρέη Πρωθυπουργού μέχρι τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης. Οι διαμάχες ανάμεσα στον πρόεδρο Γιούσενκο και την πρωθυπουργό, πιθανών αντιπάλων στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στο τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010, κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια του ρωσο-γεωργιανού πολέμου στον Αύγουστο.

    [04] Πολιτισμός

    "Αγγίζοντας" τις "Εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας"

    16/9/2008 10:28:00

    Στo πλαίσιo της έκθεσης "Πέντε Εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας - Έργα από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης", που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Αγγίζοντας την τέχνη" για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται 32 αντιπροσωπευτικά έργα από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τα οποία αποδόθηκαν απτικά και θα εκτίθενται παράλληλα με τα πρωτότυπα έργα των καλλιτεχνών.

    Το πρόγραμμα, διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ο Ηλιος"-Σχολή Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας.

    Οι ξεναγήσεις της έκθεσης θα πραγματοποιούνται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Νεοφύτου Δούκα 4 / Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1 Τηλ. 210 7228321 -3 / Fax. 210 7239382 Ωρες Λειτουργίας Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 17.00 Πέμπτη: 10.00 - 20.00 Κυριακή: 11.00 17.00 Τρίτη: κλειστά

    www.cycladic.gr

    [05] Μ. Ανατολή

    Πιστεύει ακόμη σε μια συμφωνία ο Όλμερτ

    16/9/2008 10:18:00

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ που αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του μετά την εκλογή του διαδόχου του στην ηγεσία του κόμματός του, Καντίμα, αύριο, Τετάρτη, εκτιμά ότι μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους έως το τέλος του 2008, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. "Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι η πόρτα της συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους δεν έχει κλείσει και ότι είναι πιθανόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έως το τέλος του έτους", δήλωσε σήμερα ο Μαρκ Ρεγκέβ μερικές ώρες πριν από τη νέα συνάντηση Ολμερτ και παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην Ιερουσαλήμ. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το είδος της συμφωνίας που ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θα ήθελε να συνάψει.

    Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του που προκλήθηκε από την εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς, ο Όλμερτ θα παραμείνει επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης όσο ο διάδοχός του δεν θα έχει σχηματίσει νέα κυβέρνηση ή απουσία αυτού, έως τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2009.

    Σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο, ο Ολμερτ ελπίζει να συμφωνήσει με τον πρόεδρο Αμπάς σε ένα κείμενο που θα επαναδιατυπώνει γραπτώς τα κύρια σημεία μιας συμφωνίας που υπογράφηκε μετά την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τον Νοέμβριο του 2007 στις ΗΠΑ.

    Το κείμενο δεν θα υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες και να αφήνει κατά μέρος το μέλλον της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    Ο στόχος του Πρωθυπουργού είναι να συνοψίσει σε ένα κείμενο τις συνομιλίες, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαγάγει στο μέλλον ο διάδοχός του να ξεκινήσουν πάνω σε αυτή τη βάση, μετέδωσε το στρατιωτικό ραδιόφωνο.

    Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα διεξαχθεί στις 21.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στην κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.

    [06] Πολιτισμός

    Τα μπαλέτα Alvin Ailey στην Αθήνα

    16/9/2008 10:02:00

    Τα διάσημα μπαλέτα Alvin Ailey, έρχονται στην Αθήνα μόνο για δυο παραστάσεις ώστε για να γιορτάσουν με πανηγυρικό τρόπο τα γενέθλια των 50 χρόνων τους.

    Στις 26 & 27 Σεπτεμβρίου 2008 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους κορυφαίους χορευτές της Αμερικής σε μια ιστορική αναδρομή των καλύτερων από τις καλύτερες στιγμές τους.

    Πρόκειται για δύο πανηγυρικές εκδηλώσεις υπό την Αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στις οποίες θα παρουσιάσουν έργα που καλύπτουν αυτά τα 50 χρόνια της δημιουργίας τους και εκφράζουν την καλλιτεχνική αναζήτηση αλλά και την ωριμότητα της έκφρασης τους. Το πρόγραμμα κάθε παράστασης είναι διαφορετικό.

    Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και για τους σκοπούς του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. H Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αναγνωρίζονται διεθνώς. Η Διεθνής Αμνηστία συμβάλλει καθημερινά στην προστασία ανθρώπων και κοινοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται επίθεση.

    Tα μπαλέτα Alvin Ailey American Dance Theater προήλθαν από μια θρυλική παράσταση το 1958 στη Νέα Υόρκη. Με την καθοδήγηση του χορευτή Alvin Ailey και μια ομάδα νέων Αφρο-αμερικανών μοντέρνων χορευτών, η παράσταση αυτή άλλαξε για πάντα την κοινή αντίληψη για τον Αμερικανικό χορό. Έτσι, ο πρωτοπόρος Ailey καθιέρωσε μια πολυσύνθετη και πολυπολιτισμική ομάδα η οποία μέχρι σήμερα παρουσιάζει σημαντικά χορευτικά έργα τόσο παραδοσιακών όσο και νέων, καινοτόμων, δημιουργών και χορογράφων.

    Πενήντα χρόνια μετά, τα μπαλέτα Alvin Ailey συνεχίζουν το όραμα του ιδρυτή τους προάγοντας τον χορευτικό πολιτισμό, διαφυλάσσοντας αλλά κι εμπλουτίζοντας αμερικανική χορευτική παράδοση. Η ομάδα Alvin Ailey έχει δώσει παραστάσεις μπροστά σε 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε 71 χώρες, ενώ έχοντας αποκτήσει σταθερό κοινό σε όλο τον κόσμο, θεωρείται πλέον ως ο παγκόσμιος πρεσβευτής της αφρο-αμερικανικής κουλτούρας, εμπνέοντας και ενώνοντας ανθρώπους κάθε γένους και ηλικίας.

    Έτσι, το 2002 όχι μόνο έδωσαν μια ειδική παράσταση στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Salt Lake City, αλλά κι έγιναν λαμπαδηδρόμοι της ολυμπιακής φλόγας πριν την έναρξη των αγώνων.

    Τα μπαλέτα Alvin Ailey American Dance Theater, έχουν δώσει παραστάσεις σε μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα θέατρα της Ευρώπης όπως το Θέατρο Μαρίνσκυ Κίρωφ της Αγίας Πετρούπολης, το Grand Palais του Παρισίου κ.α.. Το 2006 αποτέλεσαν το κύριο πρόγραμμα στο φεστιβάλ Les &#233;t&#233;s de la Dance το οποίο κάθε χρόνο φιλοξενεί τα μεγαλύτερα χορευτικά συγκροτήματα του κόσμου. Οι 18 παραστάσεις που έδωσαν στο ειδικά διαμορφωμένο θέατρο σε μια από τις ιστορικότερες τοποθεσίες του Παρισιού (Archives Nationales) ενθουσίασαν το γαλλικό κοινό, ενώ τιμήθηκαν με το Χρυσό Μετάλλιο, την υψηλότερη τιμητική διάκριση της πόλης.

    Στις ποικίλες βραβεύσεις όμως των Alvin Ailey περιλαμβάνεται και το ξεχωριστό Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών το οποίο απένειμαν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών George Bush και η Πρώτη Κυρία Laura Bush. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας καλλιτεχνικός οργανισμός αναγνωρίζεται με αυτήν την υψηλή διάκριση.

    Εισιτήρια: Ticket Services 210-72 34567, Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου) www.ticketservices.gr Ώρα Έναρξης Παραστάσεων: 20:30 Τιμές Εισιτηρίων Διακεκριμένη ζώνη, 100, Α ζώνη, 65, Β ζώνη, 45, Γ ζώνη, 35, Άνω διάζωμα 25

    [07] Πολιτισμός

    "Νόστοι" στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

    16/9/2008 9:40:00

    Την έκθεση "Νόστοι-Nostoi: Capolavori Ritrovati" η οποία διοργανώθηκε από την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας και παρουσιάσθηκε αρχικά στο Palazzo del Quirinale και στο Palazzo Poli a Fontana di Trevi, στη Ρώμη, με αντικείμενο 74 επαναπατρισθείσες αρχαιότητες από διάφορα Μουσεία των ΗΠΑ, φιλοξενεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται κυρίως πρωτοκορινθιακά, λακωνικά, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αττικά αγγεία υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, όπως ο αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας του Ευφρονίου, που χρονολογείται το 515 π.Χ. περίπου και επαναπατρίσθηκε από το Metropolitan Museum της Ν. Υόρκης, ο αμφορέας με απεικόνιση της πάλης του Ηρακλέους και Γηρυόνου που χρονολογείται περί το 540 π.Χ., αποδίδεται στον Ζωγράφο του Βερολίνου και επαναπατρίσθηκε από το Μουσείο Getty, ο αττικός Κάνθαρος με επίθετη ανάγλυφη κεφαλή Ηρακλέους, που χρονολογείται περί το 470π.Χ. και επίσης επαναπατρίσθηκε από το Getty, αλλά και αρχαιότητες εργαστηρίων τυρρηνικών (των Ετρούσκων- Τυρρηνών) και της Μεγάλης Ελλάδας, καθώς και αποτμήματα τοιχογραφιών από την περιοχή της Πομπηίας, ορισμένα από τα οποία είναι μοναδικά.

    Ως ιδιαίτερη ενότητα, θα εκτεθούν επίσης, δέκα έργα, τα οποία επεστράφησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως: Χρυσό Στεφάνι ανθισμένης μυρτιάς από λαθρανασκαφή στην Κεντρική Μακεδονία (350-300π.Χ.), το οποίο επεστράφη από το Μουσείο J.P. Getty, "Μαύρη" επιτύμβια στήλη από τη Βοιωτία με εγχάρακτη παράσταση πολεμιστή και επιγραφή ΑΘΑΝΙΑΣ, κλασικών χρόνων και κορμός κόρης από την Πάρο (530 π.Χ.) από το ίδιο μουσείο, τμήμα αττικής επιτύμβιας στήλης (410-400 π.Χ.) από τη Βραυρώνα και χάλκινος καλυκωτός κρατήρας με βάση και πώμα από τη Μακεδονία, τα οποία επεστράφησαν από τη συλλογή Shelby White-Leon Levy. Επίσης μαρμάρινη ενεπίγραφη επιτύμβια λήκυθος με ανάγλυφη παράσταση δεξίωσης μεταξύ όρθιας και καθιστής γυναικείας μορφής, καθώς και τμήμα επιγραφής του Α μισού του 4ου αι. π.Χ. που επεστράφησαν από τη Βασιλεία της Ελβετίας και άλλες πρόσφατα επαναπατρισθείσες αρχαιότητες.

    Την έκθεση, που δίνει στο κοινό ένα πρώτο στίγμα της κοινής προσπάθειας Ιταλίας και Ελλάδας για καταστολή της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών τους αγαθών, θα συνοδεύει λεπτομερής επιστημονικός κατάλογος στην ελληνική, και αγγλική γλώσσα.

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ.

    [08] Κόσμος

    Σκότωσε τη γυναίκα του γιατί τρόμαξε το σκύλο!

    16/9/2008 9:37:00

    Ένας Αυστραλός στραγγάλισε τη σύζυγό του επειδή εκείνη τρόμαξε το σκύλο τους την ώρα που ο δράστης τον κρατούσε στην αγκαλιά του και τον νανούριζε. Ο Άντονι Σέρνα, 42 ετών, άφησε το πτώμα της άτυχης γυναίκας στο κρεβάτι της για μερικές ημέρες αλλά επειδή δεν ήθελε να αποκτήσει ψυχολογικά τραύματα ο σκύλος από τη θέα ενός σώματος σε αποσύνθεση τον έστειλε σε... θέρετρο για μικρά ζώα. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ο Σέρνα και η σύζυγός του, Σουζάν, ζούσαν απομονωμένοι σε ένα αγρόκτημα. Δεν είχαν φίλους, ούτε κοινωνική ζωή και τους κρατούσε συντροφιά μόνο το μαλτέζικο τεριέ τους, ο Χαμπλ. Ο Σέρνα κάθε βράδυ νανούριζε το σκύλο στην αγκαλιά του ακούγοντας το ραδιόφωνο, όμως μια νύχτα η γυναίκα του άρχισε να του φωνάζει. "Έφτασα στο κατώφλι της τρομερής ζωής που ζούσαμε μαζί. Φώναζε δυνατά και ο Χαμπλ έτρεμε σαν φύλλο και επειδή χρειάζομαι 15 λεπτά γεμάτα να τον βάλω για ύπνο... έτρεμε και είχα πραγματικά θυμώσει", φέρεται να είπε ο δράστης στην αστυνομία. Αφού κοίμισε το σκύλο, ο Σέρνα πήρε ένα κορδόνι και στραγγάλισε τη Σουζάν. Στην αστυνομία υποστήριξε ότι η σύζυγός του έπασχε από αγοραφοβία, ότι οι δυο τους έπιναν καθημερινά και μάλωναν συνεχώς.

    [09] Κόσμος

    ΗΠΑ: Δε θα συνεργαστεί η Πέιλιν

    16/9/2008 9:30:00

    Δε θα συνεργαστεί στην έρευνα που διεξάγεται σε βάρος της η υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κυβερνήτρια της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν για κατάχρηση εξουσίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία "μεροληπτική". "Πιστεύω ότι είναι ορθό να πούμε ότι η Κυβερνήτρια δεν θα συνεργαστεί σε αυτήν την έρευνα εφόσον είναι μεροληπτική και κατευθύνεται από άτομα που έχουν ήδη καταλήξει στα συμπεράσματά τους", είπε ο Εντ Ο Κάλαχαν στους δημοσιογράφους στο Άνκορεϊτζ της Αλάσκας. Η υπόθεση αφορά την απόλυση από την Πέιλιν, στις 11 Ιουλίου, του επικεφαλής της Δημόσιας Ασφάλειας της Αλάσκας ο οποίος είχε αρνηθεί να απολύσει έναν αστυνομικό. Ο αστυνομικός αυτός αποδείχθηκε ότι ήταν πρώην γαμπρός της Πέιλιν, αφού είχε παντρευτεί την αδελφή της, αλλά ο γάμος τους κατέληξε σε ένα θυελλώδες διαζύγιο. Στα τέλη Ιουλίου, όταν ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί το όνομά της ως υποψήφιας αντιπροέδρου με τους Ρεπουμπλικάνους, η Πέιλιν είχε δηλώσει ότι θα συνεργαζόταν πλήρως με τους ερευνητές.

    [10] Κοινωνία

    Προβλήματα στη Μακεδονία από τη νεροποντή

    16/9/2008 9:12:00

    Μικροπροβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, μποτιλιάρισμα και ατυχήματα, σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νεροποντής, χθες το απόγευμα, εντός και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

    Νταλίκα που μετέφερε αυτοκίνητα, δίπλωσε στο Δερβένι, στο ρεύμα εξόδου προς την Καβάλα, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

    Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για κοπή δέντρων στο κέντρο της πόλης, καθώς και για άντληση υδάτων στην περιοχή της Γέφυρας. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, κυρίως στα δυτικά.

    Για κοπή δέντρων και άντληση υδάτων κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική και στο Κιλκίς. Ωστόσο, θετική στάθηκε η συμβολή της βροχόπτωσης, για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που έκαιγε, εδώ και εννιά ημέρες, σε δύσβατη δασική περιοχή στο όρος Μπέλες. Στο σημείο παραμένουν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Σε "ποτάμια λάσπης" είδαν οι κάτοικοι των Σερρών να μετατρέπονται οι δρόμοι της πόλης τους . Δέντρα ξεριζώθηκαν καταστρέφοντας παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σκεπές παρασύρθηκαν από το δυνατό αέρα και την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την πόλη για λιγότερο από μια ώρα, χθες το απόγευμα.

    Αυλές σπιτιών μετατράπηκαν σε ένα απέραντο "βάλτο", ενώ αμέτρητες είναι οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί από το δυνατό μπουρίνι που χρειάστηκε λίγα λεπτά για να φέρει την καταστροφή και να βυθίσει την πόλη στο σκοτάδι.

    Συνεργεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατέβαλαν προσπάθειες να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που είχαν κλειστεί σε ασανσέρ αλλά και να απομακρύνουν τα νερά από τα πλημμυρισμένα σπίτια.

    Πρόγνωση καιρού

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και σήμερα στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 28 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 30 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Συννεφιά αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    Για την Τέταρτη, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός το απόγευμα από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Την Πέμπτη, στις ανατολικές περιοχές και κυρίως στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα υπάρχουν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

    Για την Παρασκευή και το Σάββατο, το σκηνικό του καιρού θα είναι εντελώς φθινοπωρινό με κύριο χαρακτηριστικό τις νεφώσεις, τις τοπικές βροχές και τις σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά.

    [11] Οικονομία

    Αύξηση των ακάλυπτων επιταγών

    16/9/2008 8:44:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε 97,7 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε η αξία των ακάλυπτων επιταγών τον Αύγουστο του 2008, σημειώνοντας μείωση 7,10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε τεμάχια οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 9.140 σημειώνοντας μείωση 11,78% σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2007 οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν αύξηση 52,56% σε τεμάχια και 59,33% σε αξία. Την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2008 οι ακάλυπτες επιταγές σε τεμάχια ήταν 67.126 και σε αξία 714 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Αύγουστο του 2008 ανήλθαν σε τεμάχια σε 10.843 και σε αξία 13,6 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας μείωση 0,78% και 4,61% αντίστοιχα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2007 σημείωσαν αύξηση 20,44% σε τεμάχια και 16,87% σε αξία. Την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2008 οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 78.694 σε τεμάχια και σε 11,5 εκατομμύρια ευρώ σε αξία.

    [12] Μ. Ανατολή

    Νέα συνάντηση Αμπάς-Ολμερτ

    16/9/2008 8:30:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα Τρίτη στην Ιερουσαλήμ μαζί με στενούς συνεργάτες τους.

    Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συνάντηση θα γίνει στις 21.00 ώρα Ελλάδας στην κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.

    Οι κ.κ. Ολμερτ και Αμπάς συναντώνται δύο φορές το μήνα κατά μέσο όρο αφότου ξεκίνησαν εκ νέου οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών από το Νοέμβριο του 2007 στην Ανάπολη των ΗΠΑ.

    Χθες ο κ. Ολμερτ ευχήθηκε όπως ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.

    Πάντως έως τώρα οι συναντήσεις των δύο πλευρών με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, δεν έχουν αποφέρει κανένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.

    [13] Κοινωνία

    Διακοπές κυκλοφορίας στο Ρίο-Αντίρριο

    16/9/2008 8:23:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολιγόλεπτες διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, θα σημειώνονται σήμερα, Τρίτη, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και αύριο, Τετάρτη, από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, λόγω εργασιών συντήρησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της "ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.".

    Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, οι εργασίες θα γίνουν την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, από τις 08:00 έως τις 12:00 και τις δύο ημέρες.

    [14] Μ. Ανατολή

    Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

    Μια πρώην πράκτορας για την πρωθυπουργία

    15/9/2008 23:59:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η αρχηγός της ισραηλινής διπλωματίας Τζίπι Λίβνι φαίνεται να προηγείται του αντιπάλου της, πρώην υπουργού Άμυνας Σαούλ Μοφάζ, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, δυο ημέρες από τις εκλογές για τη νέα ηγεσία του κόμματος Καντίμα την Τετάρτη, σύμφωνα με μια σφυγμομέτρηση του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου "10" που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, η κ. Λίβνι πιστώνεται με το 48% των προτιμήσεων σε σχέση με το 28% του κ. Μοφάζ, που σήμερα είναι υπουργός Μεταφορών, και το 6% για τους άλλους δυο υποψηφίους, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αβι Ντίχτερ και τον υπουργό Εσωτερικών Μέιρ Σεετρίτ. Αλλοι ερωτηθέντες δεν εξέφρασαν καμία άποψη.

    Η Λίβνι και ο Μοφάζ είναι οι δυο βασικοί υποψήφιοι για την διαδοχή του πρωθυπουργού Εχουντ Ολμερτ στην ηγεσία του Καντίμα, το κυβερνών κεντρώο κόμμα, αφότου ο Ολμερτ ανακοίνωσε την απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του μετά την εκλογή του διαδόχου του. Ο Ολμερτ πήρε την απόφαση αυτή λόγω της πιθανολογούμενης εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς. Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 40% των ψήφων των περίπου 70.000 μελών του Καντίμα, σε αντίθετη περίπτωση ένας δεύτερος γύρος ψηφοφορίας θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 September 2008 - 8:51:01 UTC