Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επανεξέταση από μηδενική βάση"
  • [02] Παράδοση με αιχμές
  • [03] Στον απόηχο της συνέντευξης Παπανδρέου
  • [04] "Έφυγε" ο Σταύρος Παράβας
  • [05] Economic Turbulence
  • [06] ΟΤΕ εναντίον Teledome
  • [07] Απεργία νοσοκομειακών γιατρών
  • [08] Αλλαγές δρομολογίων λόγω απεργίας
  • [09] Φυλάκιση 34 μηνών στην Κ. Μπουρμπούλια
  • [10] Αρνητική και η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών
  • [11] Συνελήφθη ζευγάρι για απάτες μέσω Ίντερνετ
  • [12] Ακριβότερα τα διόδια
  • [13] Πυρκαγιά στις Αφίδνες Αττικής
  • [14] Στα 1,193 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης
  • [15] Εμβόλιο αποτρέπει την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ
  • [16] Αλλαγή στάσης στη δίκη
  • [17] Φθινοπωρινό σκηνικό
  • [18] Συνεδρίαση Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
  • [19] "Έφυγε" ο Γιάννης Σκουλαρίκης
  • [20] Η "ασήκωτη" σχολική τσάντα

    [01] Πολιτική

    Υπόθεση Βατοπεδίου

    "Επανεξέταση από μηδενική βάση"

    15/9/2008 15:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2008 19:01:51)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Την ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων που έκαναν δέκτες τις επίμαχες γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβούλιου του κράτους για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας από τη Μονή Βατοπεδίου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης τονίζοντας ότι η υπόθεση θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση. Παραδέχτηκε ακόμα ότι οι μονές του Αγίου Όρους δεν έχουν υποβάλει Ε9 για να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας και υπογράμμισε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πληρώσουν το ΕΤΑΚ όλοι οι υπόχρεοι.

    Στη δέσμευση των χρημάτων της Μονής Βατοπεδίου και τον λογαριασμό του Ηγούμενου Ευφραίμ και του μοναχού Αρσένιου προχώρησαν ήδη οι εισαγγελικές αρχές. Το Σάββατο η Γεροντική σύναξη των μοναχών, δια του πατέρα Εφραίμ γνωστοποίησε ότι καταθέτει στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα από τις εκποιήσεις οικοπέδων, καθώς και τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί. Παράλληλα, θέτει την περιουσία της, υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, έως ότου ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα.

    Εν τω μεταξύ, ερώτηση προς τον Yπουργό Οικονομίας, κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούν να σταματήσει -όπως ισχυρίζονται -η παρακράτηση των συμβολαίων της Μονής Βατοπεδίου στο υπουργείο, που έχει αποστείλει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προκειμένου να διαβιβασθούν στη Βουλή.

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στη δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη για "ανάκληση της αποδοχής των επίμαχων αιτήσεων, που είχαν γίνει από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ" για την Μονή Βατοπεδίου, είπε ότι "είναι απορίας άξιο αν ο κ. Αλογοσκούφης δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί η προσπαθεί να παραπλανήσει". Επίσης, επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση των ακινήτων της Εκκλησίας, που αξιοποιούνται εμπορικά.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ,σύμφωνα με δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, επιμένει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το διακομματικό και διαχρονικό, όπως το χαρακτηρίζει, σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

    Την Τετάρτη, θα καταθέσει πρόταση νόμου που αφορά στην κατάργηση νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε ακόμη διερεύνηση σε πλάτος, διεκδικήσεων Μονών και πέραν αυτής του Βατοπεδίου καθώς και άμεσο πλήρη διαχειριστικό και φορολογικό έλεγχο όλων των τραπεζικών καταθέσεων των Μονών του Αγίου Όρους.

    Σε ερώτηση σχετικώς με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης και παράλληλα παρέπεμψε στην απάντηση του κ. Αλογοσκούφη, στη Βουλή.

    "Όταν τελειώσουν όλα, τότε θα έχουμε να πούμε πολλά", δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη Μονή Βατοπαιδίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

    Νέα παραγγελία Σανιδά

    Τη δέσμευση όλης της περιουσίας της μονής Βατοπεδίου και των χρημάτων που εισπράχθηκαν από την πώληση ακινήτων που περιήλθαν σε αυτή από ανταλλαγές ζητεί με συμπληρωματική παραγγελία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς.

    Η δέσμευση της περιουσίας της μονής θα γίνει με παραγγελία του αρμόδιου εισαγγελέα Ηλία Κολιούση προς την αρμόδια αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Ο κ .Σανιδάς διαβίβασε στον κ. Κολιούση σειρά εγγράφων για την υπόθεση. Μεταξύ άλλων αναφέρεται σε ένα από τα έγγραφα ότι οι αρμόδιοι παράγοντες του υπ. Οικονομικών από το 1998-2002 δεν έλαβαν μέριμνα για να καθοριστεί απόφαση για τον αιγιαλό στη νησίδα Άντα Μπουρού στη λίμνη Βιστωνίδα. Αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί γνωμοδότηση το 2002 από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, η οποία έκρινε ότι η λίμνη ανήκει στη Μονή.

    [02] Πολιτική

    Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΕΝ

    Παράδοση με αιχμές

    15/9/2008 12:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2008 18:30:11)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τα καθήκοντά του στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέλαβε στις 12 το μεσημέρι ο Αναστάσης Παπαληγούρας, κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής, παρουσία του παραιτηθέντος προκατόχου του Γιώργου Βουλγαράκη, του υφυπουργού Πάνου Καμμένου και λοιπών παραγόντων της ηγεσίας του Υπουργείου. Η παράδοση από τον κ. Βουλγαράκη έγινε με αιχμές εναντίον όσων, όπως είπε, με φτηνό λαϊκισμό και δημαγωγία στάθηκαν εμπόδιο στο έργο του. Ο απερχόμενος Υπουργός έκανε λόγο για συμβόλαιο πολιτικής του εξόντωσης που σύντομα θα αποκαλυφθεί, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που επιτέλεσε στην ακτοπλοΐα, στο Λιμενικό Σώμα, αλλά κυρίως στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε αισιόδοξος για το έργο που καλείται να αναλάβει, καθώς όπως είπε οι Κορίνθιοι είχαν πάντα καλή σχέση με τη θάλασσα.

    "Συμβόλαιο πολιτικής μου εξόντωσης"

    Κατά την ομιλία του ο κ. Βουλγαράκης αναφερόμενος στις κατηγορίες που δέχθηκε και οι οποίες τον οδήγησαν στην παραίτηση, επισήμανε ότι βασικές του αρχές στην πολιτική του πορεία ήταν ο σεβασμός στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και η παραγωγικότητά του, ως πολιτικού, στις θέσεις ευθύνης, που του εμπιστεύθηκαν. "Και η οικονομική μου κατάσταση για την οποία κατηγορήθηκα - αν και ελάχιστοι μου αναγνώρισαν την ειλικρίνεια με την οποία την περιέγραψα - ήταν ένα ακόμη στοιχείο, που με όπλισε για να μη λειτουργήσω ποτέ ως ασπόνδυλο, απέναντι σε κάθε είδους πιέσεις συμφερόντων - που κατά καιρούς ήταν και πολλές και μεγάλες", είπε ο απερχόμενος υπουργός και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, αλλά και τους συνεργάτες του στο υπουργείο.

    "Θέλω να είστε σίγουροι -τόνισε- ότι πολύ σύντομα θα γίνουν κατανοητοί οι πραγματικοί λόγοι που εκπονήθηκε το συμβόλαιο της πολιτικής μου εξόντωσης και σε τι αληθινά αποσκοπούν οι συντάκτες του, αλλά και οι εκτελεστές του".

    Στη συνέχεια, ο κ. Βουλγαράκης ευχήθηκε στο νέο υπουργό Αναστάσιο Παπαληγούρα να είναι καλό ταξίδι η θητεία του και υποσχέθηκε ότι στην πράξη, και όχι στα λόγια, θα βρίσκεται δίπλα του.

    Στη δική του ομιλία ο νέος υπουργός, κ. Παπαληγούρας, επισήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο που ο πρωθυπουργός τον επέλεξε να αναλάβει το ΥΕΝΑΝΠ, "γιατί η ναυτιλία είναι κρίσιμος τομέας για την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου", χαρακτήρισε επιτυχή τη θητεία του προκατόχου του, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μεγάλη μεταρρύθμιση στα δυο βασικά λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και διατύπωσε τη δέσμευση ότι "η προσπάθεια θα συνεχιστεί".

    Ο υφυπουργός ΕΝΑΝΠ, Πάνος Καμμένος, καλωσόρισε το νέο υπουργό και ευχήθηκε καλή συνεργασία. Για τον απερχόμενο υπουργό δήλωσε ότι "δέχθηκε από τα ΜΜΕ τη σφοδρότερη επίθεση των τελευταίων ετών" και υπεραμύνθηκε του έργου, που έγινε στο υπουργείο με την πολιτική καθοδήγηση του απερχόμενου υπουργού.

    "Θέλουμε να θυμίσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι ο κ. Παπαληγούρας είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης των υποκλοπών, των Πακιστανών και των ομολόγων. Περιμένουμε απ αυτόν τις απαντήσεις που δεν πήραμε απ την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, απαντήσεις που έχουν να κάνουν με τον κ. Παυλίδη και με τις επιδοτήσεις στις άγονες γραμμές", ανέφερε σχολιάζοντας την αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου

    Σχολιάζοντας την αποχώρηση Βουλγαράκη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν αντελήφθη τίποτα από ό,τι έχει συμβεί την τελευταία εβδομάδα, κάτι που κατά κάποιο τρόπο είναι λογικό, διότι ο πρωθυπουργός τον κάλυψε απολύτως".

    [03] Πολιτική

    Κυβέρνηση: "Επιστροφή στην πραγματική πολιτική"

    Στον απόηχο της συνέντευξης Παπανδρέου

    15/9/2008 14:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2008 18:22:48)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της καθιερωμένης παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Στον απόηχο και έχοντας υπ όψιν και τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα κομματικά επιτελεία βγάζουν τα αναγκαία συμπεράσματα και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους. Η κυβέρνηση ετοιμάζει στροφή στην πραγματική πολιτική και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της παρούσας συγκυρίας.

    Αλογοσκούφης: "11 δις ευρώ το κόστος των δεσμεύσεων Παπανδρέου"

    Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιώργος Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι "ο κ. Παπανδρέου δε δείχνει να αντιλαμβάνεται το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και την κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας για την οποία ευθύνεται το κόμμα του και αναλαμβάνει δεσμεύσεις που θα κοστίσουν μεσοπρόθεσμα στον προϋπολογισμό περίπου 11 δισ. ευρώ". Παράλληλα, συνέχισε ο υπ. Οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σύμφωνο σταθερότητας και εξακολουθεί να κινείται μεταξύ "τριτοκοσμικού κρατικισμού της δεκαετίας του 80 και ακραίου λαϊκισμού".

    Απαντώντας ο εκπρόσωπος του κινήματος, Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε "θα συμβούλευα τον κ. Αλογοσκούφη, προτού μιλήσει για τα νούμερα του ΠΑΣΟΚ, να δει κατ αρχή τα νούμερα του δικού του προϋπολογισμού", προσθέτοντας ότι "τριτοκοσμικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο υπ. Οικονομίας αντιμετωπίζει τις δημόσιες επιχειρήσεις".

    "Πραγματική πολιτική δεν γίνεται με ευχολόγια. Πέρασε η εποχή της παροχολογίας και των εύκολων υποσχέσεων", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, ειδικά για τον τομέα της Οικονομίας.

    "Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, καθώς πολλά από αυτά που είπε αναιρούνται μεταξύ τους", πρόσθεσε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος , ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις.

    "Η ομιλία Παπανδρέου ήταν γενικόλογη και εκεί που προσπάθησε να γίνει συγκεκριμένος δεν υπήρξε πειστικός. Τα πράγματα τουλάχιστον ως προς τη ΝΔ και την κυβέρνηση οδεύουν τώρα σε θετική βάση" δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

    "Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου ήταν πολύ σημαντική διότι έκανε πιο σαφές το στίγμα του ΠΑΣΟΚ, έδωσε τις προτεραιότητες τις κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση", ανέφερε από την πλευρά της η Βάσω Παπανδρέου, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να βρεθούν οι πόροι ώστε να ενισχυθούν τα χαμηλότερα στρώματα, αφού τα τελευταία χρόνια υπήρξε κατασπατάληση.

    Εχθρός μας είναι η κυβέρνηση και στόχος η αλλαγή των πραγμάτων της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να επικεντρώσει στην οικονομία, όπου οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, ούτε υπάρχουν μαγικά ραβδιά, έδωσε όμως την προοπτική, τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά σε συνέντευξη Τύπου δεν έγιναν κεντρικό θέμα τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

    Δεν συντρέχουν προϋποθέσεις συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ κι όσα λέγονται αυτή την ώρα είναι άσκηση επί χάρτου. Οι προγραμματικές συμφωνίες είναι εκείνες που δικαιολογούν το όποιο σχήμα συνεργασίας και αυτή η ουσιώδης προϋπόθεση δεν υπάρχει, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας το άνοιγμα που έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά.

    [04] Πολιτισμός

    "Έφυγε" ο Σταύρος Παράβας

    15/9/2008 14:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2008 17:52:08)

    Πηγή: NET 105,8

    Στο σπίτι του άφησε το πρωί την τελευταία του πνοή ο δημοφιλής ηθοποιός Σταύρος Παράβας, σε ηλικία 71 ετών, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του ηθοποιού με απόφαση θα τελεστεί δημοσία δαπάνη και με έξοδα του Υπουργείου Πολιτισμού.Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Λιάπης χαρακτήρισε τον Σταύρο Παράβα ως έναν από τους μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, τονίζοντας ότι με την παρουσία του στο θέατρο και στον κινηματογράφο μας έκανε άπειρες φορές να γελάσουμε και να δακρύσουμε. "Το ταλέντο του ήταν μοναδικό ακόμη και σε ρόλους δύσκολους και τολμηρούς για την εποχή του. Δεν φοβήθηκε το πέρασμα στο κλασικό ρεπερτόριο πραγματοποιώντας εξαιρετικές ερμηνείες. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια", επισήμανε.

    Το βιογραφικό του

    Ο Σταύρος Παράβας, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το έργο "Το πρώτο ψέμα" και αμέσως μετά συνεργάστηκε με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βίλμα Κύρου.

    Στο μεταξύ είχε εμφανιστεί ήδη στον κινηματογράφο από το 1960 στην ταινία Χριστίνα. Η θητεία του στον κινηματογράφο συνεχίστηκε με ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε ή έπαιζε σε μικρότερους ρόλους. Ειδικεύτηκε σε ρόλους φαρσοκωμωδίας, παίζοντας με μεγάλη επιτυχία είτε τον "φλούφλη", είτε τον μάγκα τον βαρύ κι ασήκωτο.

    Την ίδια περίοδο συνέχισε στο μουσικό θέατρο συνεργαζόμενος με τον Κώστα Χατζηχρήστο και υπηρέτησε αυτό το είδος θεάτρου για πολλά χρόνια, κάνοντας μερικά πολύ γνωστά επιθεωρησιακά νούμερα.

    Στη συνέχεια έκανε μια στροφή στην καριέρα του και ερμήνευσε ρόλους κλασσικού ρεπερτορίου.

    Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του είναι Το Έξυπνο Πουλί, Φίφης ο Αχτύπητος και το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας.

    Δηλώσεις

    Τη θλίψη τους για το την απώλεια του Σταύρου Παράβα, εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα.

    "Με θλίψη πληροφορήθηκα ότι ο Σταύρος Παράβας έφυγε από κοντά μας. Θα μας μείνει αξέχαστος. Όχι μόνο γιατί ήταν ένας σημαντικός καλλιτέχνης με υποκριτικές ικανότητες, πηγαίο χιούμορ και αφοσίωση σε όλη του τη ζωή στον κινηματογράφο και το θέατρο, αλλά γιατί υπήρξε και ένας άνθρωπος με ξεχωριστό ήθος, που δικαίωσε με το παράδειγμά του την υπόσταση του καλλιτέχνη. Οι νεότεροι έμαθαν τον μοναδικό Σταύρο Παράβα μέσα από τη δουλειά του στον κινηματογράφο. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε πάντα τον προοδευτικό αγωνιστή Σταύρο Παράβα, που δεν δίστασε να πράξει όσα η συνείδησή του επέβαλε ως καλλιτέχνη και να αντισταθεί με γενναιότητα στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση.", δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη.

    "Ο Σταύρος Παράβας, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ανθρώπους του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου, έφυγε από κοντά μας. Γνήσιος δημοκράτης, ο Σταύρος Παράβας διακωμώδησε και γελοιοποίησε τους απριλιανούς δικτάτορες και γνώρισε γι αυτό, μαζί με χιλιάδες άλλους, τους τόπους εξορίας στη διάρκεια της Δικτατορίας. Εκφράζουμε στην οικογένειά του τη θλίψη μας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

    [05] Sparked by Lehman's Collapse

    Economic Turbulence

    15 Σεπ 2008 09:31:00 (Last updated: 15 Σεπ 2008 18:05:34)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ANA/MPA

    The collapse of Lehman Brothers, one of the largest US investment bank has gravely upset the already fragile global financial system. All European Indexes sustained heavy losses, while the General Share Price Index of the Athens Stock. The investment bank had incurred losses of almost 3.9 billion dollars and the petition for bankruptcy protection resulted from its failure to find a buyer or a strategic investor, following Barclays pullout on Sunday. At the same time, the Bank of America announced that it will take over Merrill Lynch paying 50 billion dollars. Both developments were triggered by the crisis in the mortgage lending market that dealt a blow to the US financial system.

    "Anti-Poverty Fund"

    Established by three Jewish immigrants from Germany in 1850, Lehman Brothers had been at the forefront for 158, surviving the 1929 crash and the recession that followed. However, it failed to survive the financial crisis that has been plaguing the USA for about a year.

    Barclays withdrawal from a takeover bid and the US governments unwillingness to spend public money for its salvation led the bank to file for bankruptcy protection. European stock markets started tumbling early on Monday morning, while analysts spoke of a black Monday.

    Oil prices were also affected, as there was a widespread fear that the increasing financial problems would bring about a further fall in energy demand, pushing investors to other sectors.

    The European Central Bank channeled 30 billion euros into the eurozone inter-bank market to ease the effects of the Lehman Brothers bankruptsy, while the Bank of England is monitoring "carefully" the situation, so as to take measures if it is necessary.

    In the meantime, ten large world banks, six of which are American, announced the setting up of a 70-billion-dollar Fund that will provide capital in case of lack of cash. Each of the participating banks will offer seven billions and each on of them will be entitled to up to one third of the Funds reserves.

    [06] Οικονομία

    ΟΤΕ εναντίον Teledome

    15/9/2008 19:34:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη διακοπή κυκλωμάτων και δεύτερης εταιρίας σταθερής τηλεφωνίας, μέσα σε διάστημα ενός περίπου μηνός, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών αποφάσισε η διοίκηση του ΟΤΕ.

    Αυτή τη φορά ήλθε η σειρά της εταιρίας Teledome, προς την οποία ο ΟΤΕ προχώρησε στην προσωρινή διακοπή παροχής ορισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις συμβατικές της οικονομικές υποχρεώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ παρήλθε η προθεσμία που όριζε η διαδικασία συνδιαλλαγής στην οποία είχε ζητήσει να υπαχθεί η Teledome τον Φεβρουάριο του 2008.

    Στην ανακοίνωση του ΟΤΕ διευκρινίζεται ότι οι συνδρομητές της εταιρείας μπορούν ακόμη να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις, ή να πραγματοποιούν κλήσεις και μέσω οποιουδήποτε άλλου αδειοδοτημένου παρόχου επιθυμούν, προσθέτοντας πριν από τον αριθμό που θέλουν να καλέσουν τον τετραψήφιο κωδικό επιλογής που αντιστοιχεί στον κάθε πάροχο, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΤΕ.

    Καταλήγοντας η ανακοίνωση του Οργανισμού στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι στόχος του ΟΤΕ είναι η διασφάλιση της οικονομικής του σταθερότητας από πρακτικές εταιρειών, που θεωρούν ότι ο ΟΤΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τηλεπικοινωνιακή τράπεζα, ενώ στις ίδιες επιτρέπεται να προβαίνουν σε κινήσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.

    [07] Κοινωνία

    Την Πέμπτη

    Απεργία νοσοκομειακών γιατρών

    15/9/2008 19:22:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πενθήμερο κινητοποιήσεων, άρχισαν από σήμερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη την Ελλάδα. Οι κινητοποιήσεις διαφοροποιούνται ανά περιοχή. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας, έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, με βασικά αιτήματα: καθαρές τακτικές αποδοχές 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο, και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες, ανθρώπινο ωράριο εργασίας, και προσλήψεις προσωπικού. Την Πέμπτη, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, έξω από το Υπουργείο Υγείας.

    [08] Κοινωνία

    ΟΣΕ

    Αλλαγές δρομολογίων λόγω απεργίας

    15/9/2008 19:03:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Αλλάζουν τα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ, από αύριο μέχρι και την Πέμπτη, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει για την Τετάρτη, 17 του μηνός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τον Οργανισμό. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των επιβατικών αμαξοστοιχιών, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών δρομολογίων. Όπως γίνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση θα κυκλοφορήσουν μόνο οι οριζόμενες ως "Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών".

    Πιο συγκεκριμένα θα κυκλοφορήσουν: 500 και 501, στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, 604 και 613 Θεσσαλονίκης-Δικαίων, 741, 765, 766 και 746 Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Κοζάνη-Φλώρινα και 4314/302 και 306/5331 στον άξονα Πειραιά-Κιάτου-Πάτρας-Καλαμάτας. Για αύριο επίσης αναστέλλονται δεκάδες δρομολόγια του ΟΣΕ σε όλο το δίκτυο του Οργανισμού. Το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται από τα κατά τόπους γραφεία του ΟΣΕ ή στον τηλεφωνικό αριθμό 110. Τέλος, για την Πέμπτη, 18 του μηνός, αναστέλλεται το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 308 μεταξύ Κιάτου - Καλαμάτας.

    [09] Κοινωνία

    Πενταμελές Εφετείο

    Φυλάκιση 34 μηνών στην Κ. Μπουρμπούλια

    15/9/2008 18:55:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ποινή φυλάκισης 34 μηνών επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο στην πρώην πρωτοδίκη Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια που κρίθηκε ένοχη για παράβαση καθήκοντος και αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.

    Οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο 2000-2002 που η Κ. Μπουρμπούλια χειρίστηκε ως ανακρίτρια την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, καθώς και το γεγονός ότι δεν ανέφερε ως όφειλε ότι είχε συνάψει συναισθηματική σχέση με συνήγορο υπεράσπισης κατηγορουμένου.

    Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενος και ο δικηγόρος Θανάσης Βαρλάμης ο οποίος κρίθηκε αθώος από το Πενταμελές Εφετείο για την κατηγορία της δωροδοκίας.

    Αντιστοίχως, αθώα κρίθηκε και η Κ. Μπουρμπούλια για την κατηγορία της δωροληψίας. Σε πρώτο βαθμό η πρώην ανακρίτρια είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο σε φυλάκιση τριών ετών και δέκα μηνών ενώ ο δικηγόρος σε ποινή φυλάκισης με αναστολή δύο ετών.

    [10] Οικονομία

    Μόλις 23 μετοχές έκλεισαν με άνοδο

    Αρνητική και η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών

    15/9/2008 18:31:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2005 και χαμηλότερα από το ψυχολογικό φράγμα των 3.000 μονάδων υποχώρησε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση με τις τιμές των μετοχών να δέχονται μεγάλες πιέσεις, ακολουθώντας την αρνητική πορεία των διεθνών αγορών, που προκάλεσαν οι εξελίξεις σχετικά με την υποβολή πτώχευσης από Lehman Brothers. Οι επενδυτές σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια εκφράζουν την ανησυχία μήπως σημειωθεί παγκόσμιο τραπεζικό ντόμινο.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.993,05 μονάδες έναντι 3.110,57 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας πτώση 117,52 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,78%. Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 2.972,59 μονάδες, όταν κατέγραφε απώλειες έως και 4,44%. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.634,42 μονάδες, με απώλειες σε ποσοστό 4,34%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 3.586,85 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 3,03%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 677,24 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 3,77%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 3.682,38 μονάδες, με απώλειες σε ποσοστό 4,18%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις4.302,00 μονάδες, με πτώση 4,19%.

    Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με οριακή άνοδο έκλεισε μόνο η μετοχή της Coca Cola(+0,12%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Intralot(-8,82%), της Alpha Bank(-7,47%), της Κύπρου(-6,98%), της ΔΕΗ(-6,35%), του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου(-5,90%), της Μυτιληναίος(- 5,14%) και της Τιτάν(-5,01%).

    Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε σήμερα στην αγορά είναι και το γεγονός ότι μόλις 23 μετοχές κατόρθωσαν και συγκέντρωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και έκλεισαν με άνοδο.

    [11] Κοινωνία

    Με πιστωτικές κάρτες

    Συνελήφθη ζευγάρι για απάτες μέσω Ίντερνετ

    15/9/2008 18:04:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για απάτη μέσω διαδικτύου με πιστωτικές κάρτες, τα στοιχεία των οποίων υπέκλεπταν, συνελήφθησαν 22χρονος και η 23χρονη φίλη του από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, η κοπέλα εργαζόταν σε κατάστημα της Αθήνας και λόγω της θέσης της μπορούσε να κρατάει τα στοιχεία πιστωτικών καρτών πελατών, τα οποία στη συνέχεια έδινε στον 22χρονο και εκείνος έκανε αγορές, μέσω Ίντερνετ, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

    Πολλοί από τους κατόχους των καρτών είχαν καταγγείλει στην Αστυνομία ότι έβλεπαν στους λογαριασμούς των πιστωτικών τους καρτών αγορές, που δεν είχαν κάνει οι ίδιοι. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε έρευνα από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι αστυνομικοί εντόπισαν το δράστη και το συνέλαβαν τη στιγμή, που πήγε στην έδρα διαδικτυακής εταιρίας πώλησης εισιτηρίων συναυλιών και παρέλαβε 23 εισιτήρια για τη συναυλία της Μαντόνα, που θα γίνει σε λίγες μέρες στη χώρα μας, συνολικής αξίας 3.020 ευρώ. Αμέσως μετά, συνελήφθη και η 23χρονη στο κατάστημα, όπου εργαζόταν και η οποία παραδέχθηκε αμέσως ότι έστελνε με μηνύματα SMS στο νεαρό φίλο της στοιχεία των πιστωτικών καρτών των πελατών.

    Σε κατ΄ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, δύο πιστωτικές κάρτες, οχτώ φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο και εφτά σελίδες με στοιχεία πιστωτικών καρτών μέσω των οποίων εντοπίστηκαν οι ιδιοκτήτες τους και έδωσαν καταθέσεις σχετικά με τις χρεώσεις, που είχαν κάνει οι δράστες σε βάρος τους. Για το ύψος της ζημιάς από την διαδικτυακή απάτη αναμένονται στοιχεία από τις τράπεζες, που είχαν εκδώσει κάρτες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν.

    Οι νεαροί οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα.

    [12] Οικονομία

    Ακριβότερα τα διόδια

    15/9/2008 17:41:00

    Ακριβότερα κατά 30% θα πληρώνουν από τα μεσάνυχτα τα διόδια οι οδηγοί που κινούνται στον εθνικό δρόμο Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με την εξέλιξη των έργων κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου. Στην κατεύθυνση προς την Πάτρα οι οδηγοί θα πληρώνουν από 2,8 ευρώ στους σταθμούς Ελευσίνας και Ζευγολατιού και αλλά τόσα στους σταθμούς Ρίου και Ισθμού πηγαίνοντας προς την Αθήνα. Συνολικά δηλαδή η μετ επιστροφής διαδρομή θα στοιχίζει 11,2 ευρώ. Οι οδηγοί δικύκλων θα πληρώνουν από 1,9 ευρώ για κάθε διέλευση και 7,6 ευρώ για το πηγαινέλα. Εντός του μηνός θα δοθεί και η δυνατότητα χρήσης του e-pass της Αττικής οδού, ενώ προβλέπεται να εφαρμοστεί μελλοντικά και το σύστημα της χιλιομετρο-χρέωσης. Πάντως, φορείς της Αχαΐας αντιδρούν, απειλώντας με προσφυγή στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με ανακοίνωσή του το Κομουνιστικό Κόμμα καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την κατάργηση των διοδίων, ενώ ο Συνασπισμός χαρακτηρίζει πρόκληση τις αυξήσεις τους σε μια περίοδο καλπάζουσας ακρίβειας.

    [13] Κοινωνία

    Πυρκαγιά στις Αφίδνες Αττικής

    15/9/2008 16:50:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 4 το απόγευμα σε δασική έκταση στις Αφίδνες Αττικής. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαράδρα με πεύκα και χαμηλή βλάστηση, και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

    [14] Οικονομία

    Υπουργείο Ανάπτυξης - Τιμές καυσίμων

    Στα 1,193 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης

    15/9/2008 16:45:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 στα 1,193 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 0,58% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,2 στις 5 Σεπτεμβρίου 2008. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνεται, ότι:

    Πρώτο: από τις αρχές του 2004, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει συνολικά αυξηθεί κατά 224,62%, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 63,2%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 211,77%.

    Δεύτερο: Επισημαίνεται, επίσης, ότι ενώ η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED), από την αρχή του έτους, έχει αυξηθεί κατά 15,43%, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 8,75%. Σημαντική διαπίστωση είναι ότι από τις αρχές του 2007 μέχρι τις αρχές του 2008, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει αυξηθεί κατά 85,72% ενώ, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί μόνο κατά 20,28%.

    Τρίτο: Όπως φαίνεται και στο Διάγραμμα 1, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η δεύτερη χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 15,92% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [15] Υγεία

    Αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μία 5ετία

    Εμβόλιο αποτρέπει την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ

    15/9/2008 16:31:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠE

    Εμβόλιο το οποίο θα αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, όταν η διάγνωσή της γίνει σε αρχικό στάδιο, αναμένεται να αρχίσει να χορηγείται μέσα στην προσεχή 5ετία. Το εμβόλιο αυτό έχει ήδη περάσει από το πειραματικό στάδιο στο στάδιο της εφαρμογής σε εθελοντές σε ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα από τη χορήγησή του σε πειραματόζωα συνηγορούν υπέρ της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ωστόσο, οι απόψεις των ειδικών είναι αντιφατικές καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι θα είναι αποτελεσματικό, ενώ άλλοι εκφράζουν επιφυλάξεις.

    Αυτά ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Α Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ καθηγητής Σταύρος Μπαλογιάννης με αφορμή επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία.

    Ο κ Μπαλογιάννης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται με φαρμακευτική αγωγή αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη η αιτιοπαθογένειά της. Ο κ Μπαλογιάννης εξήγησε ότι στόχος των ερευνών είναι η εύρεση των αιτίων που προκαλούν τη νόσο μέσα από την ενδελεχή ανάλυση του γενετικού υπόβαθρού της, η δημιουργία εμβολίου το οποίο θα μπορεί να αντιρροπήσει το ΑΒ πεπτίδιο το οποίο προσβάλει τον εγκέφαλο και καταστρέφει τους νευρώνες και η διαφοροποίηση προγονικών κυττάρων σε ώριμα κύτταρα που θα αποκαταστήσουν την νευρωνική απώλεια του εγκεφάλου. Ένα είδος εμβολίου δημιουργήθηκε παλαιότερα αλλά λόγω των παρενεργειών που είχε δεν χορηγήθηκε στους ασθενείς. Το νέο εμβόλιο θα χορηγείται όχι ως προληπτικό αλλά για να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου σε άτομα τα οποία έχει διαγνωστεί ότι πάσχουν. Η διάγνωση μπορεί να γίνεται σήμερα με μια μαγνητική τομογραφία με ιδιαίτερο εμπλουτισμό που θα μπορεί να καταγράψει τη συγκέντρωση των ΑΒ πεπτιδίων στον εγκέφαλο. Τα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου είναι τα μεγάλης ηλικίας, ιδίως οι γυναίκες, οι πάσχοντες από υπερλιπιδαιμία, οι παχύσαρκοι, όσοι δεν καλλιεργούν τη σκέψη καθώς και άτομα με οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ.

    [16] Κοινωνία

    Αλλαγή στάσης στη δίκη

    15/9/2008 16:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2008 18:53:17)

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Διαφοροποιημένοι σε σχέση με τις προανακριτικές και ανακριτικές καταθέσεις τους εμφανίστηκαν οι μάρτυρες που κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της θανατηφόρας συμπλοκής στη λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία, μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, στις 29 Μαρτίου του 2007. Στο δικαστήριο κατέθεσαν δέκα οπαδοί του Παναθηναϊκού, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την συμπλοκή και όσους συμμετείχαν σε αυτήν.

    Αρκετοί από τους μάρτυρες εμφανίστηκαν διαφοροποιημένοι σε σχέση με τις καταθέσεις, που έχουν δώσει στην Ασφάλεια και στην ανάκριση, καθώς τότε είχαν πει ότι βρίσκονταν στο σημείο των επεισοδίων, ενώ τώρα δήλωσαν ή ότι δεν ήταν στο σημείο ή ότι παρέμειναν για τόσο λίγο, ώστε δεν πρόλαβαν να δουν τους δράστες της συμπλοκής και της δολοφονίας του νεαρού Μιχάλη Φιλόπουλου.

    Κάποιοι από τους μάρτυρες, που είχαν κατονομάσει συγκεκριμένους κατηγορούμενους, σήμερα είπαν ότι δεν γνωρίζουν κάτι, ενώ και για πρόσωπα που είχαν αναγνωρίσει από φωτογραφίες, τώρα είπαν ότι δεν είναι σίγουροι και ότι μπορεί να είχαν κάνει λάθος.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

    [17] Κοινωνία

    Αλλαγή του καιρού με βροχές και καταιγίδες

    Φθινοπωρινό σκηνικό

    15/9/2008 15:57:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αλλαγή του σκηνικού του καιρού από σήμερα Δευτέρα με βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα και την κεντρική Μακεδονία, που κατά τόπους είναι ισχυρές. Πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας, κατά τόπους, υπάρχει και για τα υπόλοιπα κεντρικά τμήματα της χώρας, ενώ λίγα και πρόσκαιρα φαινόμενα αναμένονται για τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Από το βράδυ θα σημειωθεί εξασθένιση των φαινομένων. Την ίδια ώρα σταδιακή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία από αύριο τρίτη, η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή την Πέμπτη.

    [18] Πολιτική

    Δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου

    Συνεδρίαση Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

    15/9/2008 12:51:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άμεσο και πλήρη διαχειριστικό φορολογικό και έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων των μονών του Αγίου Όρους, ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, με δηλώσεις που έκανε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

    Επίσης ο κ. Αλαβάνος ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο και στήριξη σε συνθήκες διαφάνειας της περιουσίας του Δημοσίου και της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου.

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε την πρότασή του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αλλά, ταυτοχρόνως ζήτησε και διερεύνηση κι άλλων μονών, καθώς όπως είπε, διεκδικούν κτήματα στα οποία υπάρχουν κατασκηνώσεις πρόνοιας για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε η έρευνα να διευρυνθεί στη Μονή Διονυσίου που διεκδικεί 15.500 στρέμματα από το δήμο Ορμύλιας, στη Μονή Ξενοφώντος που διεκδικεί 53.000 στρέμματα, στο δήμο Σιθωνίας και επίσης στη Μονή Κουτλουμουσίου που διεκδικεί έκταση 4.500 στρεμμάτων από το δήμο Τορώνης.

    Ο κ. Αλαβάνος, είπε ότι το κόμμα του θα προτείνει εντός της εβδομάδας την κατάθεση πρότασης νόμου με την οποία θα ζητά την κατάργηση παλαιότερων νόμων, που απαλλάσσει το Άγιον Όρος από το φόρο ακίνητης περιουσίας και την αλλαγή του νόμου του 2004 επί ΠΑΣΟΚ, με βάση τον οποίο καταργήθηκε η φορολογία στα έσοδα της εκκλησίας.

    Επίσης, θα ζητήσει την κατάργηση άλλου νόμου που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ, με τον οποίο καταργείται η καταβολή φόρου από μισθώματα εμπορικού χαρακτήρα και η κατάργηση νόμου του 2005, με τον οποίο μονές και ναοί απαλλάσσονται από το φόρο αυτόματου υπερτιμήματος για περιουσία η οποία μάλιστα, όπως είπε, αξιοποιείται εμπορικά.

    [19] Πολιτική

    "Έφυγε" ο Γιάννης Σκουλαρίκης

    15/9/2008 11:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2008 15:44:18)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί στο χωριό Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννης Σκουλαρίκης. Τον 80χρονο Γιάννη Σκουλαρίκη βρήκε νεκρό μέσα στο αυτοκίνητό του, που είχε σταθμεύσει έξω από το σπίτι του, ένας συγχωριανός του, ο οποίος και ειδοποίησε τις αρχές. Στο σημείο έφθασε η αστυνομία, ασθενοφόρο και ο νυν δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης, ο οποίος είναι γιατρός στο επάγγελμα. Μέσα στην ημέρα αναμένεται να γίνει νεκροψία - νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του Γιάννη Σκουλαρίκη.

    Βιογραφικό του Γιάννη Σκουλαρίκη

    Ο Γιάννης Σκουλαρίκης γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Σμύλα της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ήταν παντρεμένος με την Βασιλική Πούλου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Ο Γιάννης Σκουλαρίκης έλαβε ενεργό μέρος στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου από τα φοιτητικά του χρόνια, ως μέλος φοιτητικών οργανώσεων. Την περίοδο του Ανένδοτου Αγώνα (1961-1963) συμμετείχε ως δικηγόρος σε πολλές δίκες φοιτητών, καθώς και σε πολλές πολιτικές δίκες. Από το 1962 έως το 1964 διετέλεσε νομικός σύμβουλος της εργατικής οργάνωσης Συνδικαλιστική Αλλαγή, ενώ από το 1964 έως το 1965 ήταν νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ.

    Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των Δημοκρατικών Συνδέσμων (1965-1967) οι οποίες πρόσκεινταν φιλικά προς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μετά το πραξικόπημα το 1967 ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, αρχικά μέσα από τις οργανώσεις ΕΚΔΑ και ΔΕΚΑ των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στη συνέχεια σαν μέλος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ). Τον Αύγουστο του 1968 συνελήφθη μαζί με την ομάδα που έκανε την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου και εξορίστηκε διαδοχικά και επί 3,5 χρόνια στα Καρδάμυλα Χίου, στον Άγιο Νικόλαο Κυνουρία, στο Πεντάλοφο Γράμμου και στην Αγία Πελαγία Κυθήρων.

    Κατά τα διαστήματα που ήταν ελεύθερος, συμμετείχε ως συνήγορος υπεράσπισης αντιστασιακών στο Έκτακτο Στρατοδικείο. Το 1974 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αξίωμα το οποίο κατείχε μέχρι το 1989, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος.

    Συμμετείχε στη Συνταγματική Επιτροπή για την κατάρτιση του Συντάγματος του 1975. Υπήρξε μέλος των Νομοθετικών Επιτροπών της Βουλής στα Υπουργεία Γεωργίας, Εμπορίου και Συγκοινωνιών και είχε διατελέσει γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για θέματα σχετικά με το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Στις 24 Σεπτεμβρίου 1989, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, αντικατέστησε τον Ιωάννη Κουτσούκο, ο οποίος είχε εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος με απόφαση του Εκλογοδικείου στις 19 Σεπτεμβρίου. Στις 8 Ιανουαρίου 2003, παραιτήθηκε επειδή ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας και αντικαταστάθηκε από τον Γ. Χρονόπουλο. Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2002, εξελέγη ανεξάρτητος δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας από τον 1ο γύρο με ποσοστό 52,2%.

    Κυβερνητικά αξιώματα

    Υπουργός Δημόσιας Τάξης 21/10/1981 - 09/05/1985

    Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών 22/06/1988 -18/11/1988

    Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών 18/11/1988 17/03/1989

    Υπουργός Δικαιοσύνης 17/03/1989 - 02/06/1989

    Υπουργός Εργασίας 08/07/1994 - 15/09/1995

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα -Δηλώσεις

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν στην οικογένεια του εκλιπόντος η Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του πρώην υπουργού Γιάννη Σκουλαρίκη, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    "Οι αγώνες του για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, η συνεχής του δέσμευση στις εθνικές προσπάθειες και το πολιτικό του ήθος χαρακτήρισαν την μακρά του διαδρομή. Μια διαδρομή συνεισφοράς στην πατρίδα", ανέφερε ο κ. Παπούλιας και εξέφρασε θερμά συλλυτητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    "Ο Γιάννης Σκουλαρίκης απέδειξε με την πολιτική και την κοινωνική του δράση, ότι αφιέρωσε την ζωή του στον αγώνα για την Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Η Δημοκρατική Παράταξη έχασε έναν αγωνιστή. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια", τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    [20] Υγεία

    Η "ασήκωτη" σχολική τσάντα

    15/9/2008 17:09:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με τα βιβλία της χρονιάς γεμίζουν αυτές τις ημέρες οι σχολικές τσάντες και το βάρος που καλούνται να σηκώνουν καθημερινά οι μαθητές είναι μεγάλο. Φυσικό επόμενο η επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης των παιδιών. Η σωστή σχολική τσάντα αλλά όπως προτείνει με εγκύκλιό του το Υπ. Παιδείας και η επιλογή των βιβλίων που μεταφέρονται μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

    Το βάρος της γεμάτης με βιβλία και τετράδια σχολικής τσάντας είναι μεγάλο και πολλές φορές δυσβάσταχτο για την σπονδυλική στήλη των παιδιών. Το Υπ. Παιδείας έχει στείλει εγκύκλιο στα σχολεία με την οποία προτείνει κατά την κρίση του δασκάλου ορισμένα βιβλία ή τετράδια εργασιών να παραμένουν στο σχολείο είτε κάτω από το θρανίο είτε σε κλειστές προθήκες. Γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες που εξέτασαν 1.546 παιδιά ηλικίας από 11 έως 14 ετών διαπίστωσαν ότι το 37% παραπονιόταν για πόνους στην πλάτη το 10% δήλωσαν ότι είχαν πάρει φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου και περισσότερα από 1 στα 4, είπαν ότι ο πόνος ήταν τόσο έντονος που τα οδηγούσε σε αλλαγή του επιπέδου δραστηριότητάς τους. Πόσο όμως πρέπει να ζυγίζει μία σχολική τσάντα για να μην επιβαρύνεται ο μαθητής; Το βάρος της σχολικής τσάντας τονίζουν οι ειδικοί δεν σχετίζεται με τη σκολίωση, τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στους μαθητές είναι η ραχιαλγία και η οσφυαλγία. Οι έρευνες απέδειξαν επίσης ότι δεν έχει σημασία αν το παιδί κρατάει την τσάντα του στον ένα ή και στους 2 ώμους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 September 2008 - 16:50:35 UTC