Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] PASOK's Proposal on Economy
  • [02] Αλλεπάλληλες εκρήξεις βομβών στην Ινδία
  • [03] Βραβεία σε πυροπλήκτους μαθητές

    [01] George Papandreou at the T.I.T.F. Podium

    PASOK's Proposal on Economy

    13 Σεπ 2008 10:34:00 (Last updated: 13 Σεπ 2008 22:03:56)

    Sources: NET, ANA

    PASOK (Panhellenic Socialist Movement) President George Papandreou launched a harsh attack against the government from the podium of the Thessaloniki International Trade Fair. He accused the government of coming into breach with the society. He also presented his proposal on the economy and the support to the poor. On Sunday, Mr Papandreou will give a Press Conference.

    The PASOK president stated that Greece can achieve development and prosperity through education, research and novelty in investments. However, the government has neglected all three. He promised to invest 5% of the Gross National Product to education and 7% of the NGP to education and research.

    Mr Papandreou met with the T.I.T.F. and HELEXPO's Presidium which briefed him on the course of the Fair. During his talks he was accompanied by Louka Katseli, Giannis Magriotis, Evi Christofilopoulou, Michalis Chrysohoidis, Haris Kastanidis, D. Dolis and Eva Kaili.

    [02] Κόσμος

    18 νεκροί & δεκάδες τραυματίες

    Αλλεπάλληλες εκρήξεις βομβών στην Ινδία

    13/9/2008 19:29:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Βομβαρδισμένο τοπίο έγινε κεντρικός τομέας του Νέου Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, από αλλεπάλληλες εκρήξεις βομβών.

    Τουλάχιστον πέντε βόμβες εξερράγησαν σχεδόν η μία μετά την άλλη σε πολυσύχναστες αγορές και δρόμους στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ινδίας Νέο Δελχί, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η οργάνωση μαχητών "Ινδοί Μουτζαχεντίν", η οποία υποστηρίζει ότι εξαπέλυσε πολλές μεγάλες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις εκρήξεις.

    Σύμφωνα με την αστυνομία και μάρτυρες, δύο βόμβες εξερράγησαν σε κάδους απορριμμάτων γύρω από την Πλατεία Κόνοτ, μία περιοχή στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκονται πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και στην οποία συχνάζουν τουρίστες και ντόπιοι. Άλλες εξερράγησαν σε πολυσύχναστες αγορές, σε διάφορα σημεία της πόλης, με διαφορά μερικών λεπτών η μία από την άλλη.

    "Γύρω στις 6:30 μ.μ. [τοπική ώρα] ακούσαμε έναν πολύ δυνατό θόρυβο, ύστερα είδαμε ανθρώπους να τρέχουν πάνω-κάτω στην πλατεία", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυς, με το πουκάμισο γεμάτο αίματα από τα θύματα τα οποία βοήθησε να μεταφερθούν στα ασθενοφόρα.

    "Ήταν περίπου 100-200 άνθρωποι εδώ γύρω", είπε και πρόσθεσε πως το σημείο της έκρηξης ήταν γεμάτο ανθρώπους που ψώνιζαν, εν όψει μίας ινδουιστικής και μίας μουσουλμανικής γιορτής.

    Οι Ινδοί Μουτζαχεντίν έκαναν λόγο για εννέα βόμβες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε και εξουδετέρωσε τρεις βόμβες.

    "Μέχρι στιγμής 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί", δήλωσε ο επίτροπος της αστυνομίας του Δελχί, Ι. Σ. Ντάντουαλ.

    Η αστυνομία υποστηρίζει πως οι Ινδοί Μουτζαχεντίν είναι ένα παρακλάδι του απαγορευμένου Σπουδαστικού Ισλαμικού Κινήματος της Ινδίας, αλλά, πως εγχώριοι Μουσουλμάνοι φαίνεται πως έχουν λάβει εκπαίδευση και υποστήριξη από οργανώσεις μαχητών στο γειτονικό Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

    «Μπορώ μόνο να πω πως οι εκρήξεις σχεδιάστηκαν από τους εχθρούς της χώρας και θα τους δοθεί ένα μάθημα», δήλωσε σε ένα από τα σημεία των εκρήξεων ο υφυπουργός Εσωτερικών Σριπράκας Τζάισουολ.

    Ο Αρούν Τζάιτλι, ηγετικό στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού Μπαρατίγια Τζανάτα, δήλωσε στο κανάλι NDTV πως τα τελευταία τρία χρόνια έχει αλλάξει το προφίλ των βομβιστών και ότι η ευθύνη για τις επιθέσεις δεν μπορεί πλέον να επιρρίπτεται σε άτομα εκτός της χώρας.

    «Οι εγχώριοι τρομοκράτες αυξάνονται», είπε. «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα».

    Μία βόμβα εξερράγη σε πάρκο που είχε κατασκευασθεί προσφάτως στο κέντρο της κυκλικής νησίδας της Πλατείας Κόνοτ, πάνω από έναν κύριο σταθμό του μετρό του Δελχί. Γι αυτό, η αστυνομία έκλεισε προληπτικά το μετρό και τις μεγάλες αγορές της πόλης.

    Μία άλλη βόμβα εξερράγη σε κάδο απορριμμάτων κοντά στην είσοδο σταθμού του μετρό, σε μία κύρια οδική αρτηρία που οδηγεί στην περιοχή, η οποία στεγάζει τα γραφεία πολλών ξένων τραπεζών και πολυεθνικών εταιριών.

    Οι τραυματίες απομακρύνθηκαν με φορτηγάκια της αστυνομίας, ενώ ένα παραδοσιακό τρίτροχο όχημα που είχε σταθμεύσει κοντά σε έναν κάδο απορριμμάτων, υπέστη σοβαρές ζημιές, δήλωσαν μάρτυρες.

    "Ήταν μια τεράστια έκρηξη", δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυς και συμπλήρωσε, "Βρισκόμουν στη γωνία του δρόμου. Έπεσα κάτω και είδα τουλάχιστον τέσσερις-πέντε ανθρώπους να κείτονται στο δρόμο".

    Εκρήξεις σημειώθηκαν και στην περιοχή της Αγοράς Γκάφαρ του Κάρολ Μπαγκ, η οποία είναι γεμάτη με καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, κι έχει πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα και σε μία άλλη περιοχή όπου βρίσκονται εστιατόρια και καταστήματα.

    Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν σε μία περιοχή σπασμένα παράθυρα, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, διαλυμένα μοτοποδήλατα ανάμικτα με προσωπικά αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία με κηλίδες αίματος και σκόρπια παπούτσια.

    Επίσης, έδειξαν τους τραυματίες να μεταφέρονται από τους διασώστες μακριά, αφήνοντας στο έδαφος μία γραμμή από αίμα.

    Καθώς οι αστυνομικοί απέκλειαν την περιοχή, εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν επί τόπου, μερικοί εκ των οποίων κατηγορούσαν οργισμένα τις αρχές διότι ότι δεν απέτρεψαν τις εκρήξεις αυτές.

    [03] Πολιτισμός

    Διακρίσεις στα πυρόπληκτα

    Βραβεία σε πυροπλήκτους μαθητές

    13/9/2008 19:16:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δεκαεννέα μαθητές και μαθήτριες, από τις πυρόπληκτες περιοχές Αχαΐας, Αρκαδίας και Εύβοιας, διακρίθηκαν στον διαγωνισμό έκθεσης που αθλοθέτησε το Μαριολοπούλειο ίδρυμα, με θέμα την "αποκατάσταση και την προστασία του δάσους μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές". Τα βραβεία απένειμε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας, ΑΕΙ και των σχολείων που βραβεύτηκαν.

    Άγγιξε το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος με αυθορμητισμό και συναίσθημα και κατάφερε να πάρει το πρώτο βραβείο. Η χαρά της Ευαγγελίας Λεπενιώτη από το Γενικό Λύκειο Ακράτας είναι διπλή, καθώς πριν από λίγες ημέρες έμαθε ότι πέρασε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Το δεύτερο βραβείο μοιράστηκαν οι μαθητές Βασίλης Πουλάκης και Ευγενία Φωτοπούλου από τη Μεγαλόπολη [από το Γενικό Λύκειο] που ισοψήφησαν.

    Τα βραβεία του διαγωνισμού που αθλοθέτησε το Μαριολοπούλειο ίδρυμα για τα σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών, απένειμε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Σημαντική χαρακτήρισε την προσπάθεια των παιδιών ο Δημήτρης Νικολόπουλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας.

    Επίσης, στην τελετή απονεμήθηκαν ειδικοί έπαινοι συμμετοχής σε ακόμη 15 μαθητές που διακρίθηκαν. Τα βραβεία συνοδεύονταν κι από χρηματικό έπαθλο.

    Χρηματικό έπαθλο έλαβαν και τα σχολεία τους για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 September 2008 - 20:49:50 UTC