Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βολές κατά Βουλγαράκη
  • [02] Σκοπιανό: "Νέες ιδέες" για την ονομασία
  • [03] Συνέντευξη . Γ. Καρατζαφέρη στην 73η ΔΕΘ
  • [04] "Όχι στην αντιπυραυλική ομπρέλα"
  • [05] Οξύνεται η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βολιβίας
  • [06] Ορκωτοί λογιστές στις επιχειρήσεις λιπασμάτων
  • [07] "Αγεφύρωτο" χάσμα μεταξύ Γιούσενκο-Τιμοσένκο
  • [08] Σε πτώση ο μαύρος χρυσός
  • [09] "Οι πολίτες δεν ελπίζουν τίποτα από τη ΝΔ"

    [01] Πολιτική

    Βολές κατά Βουλγαράκη

    11/9/2008 21:48:00

    Πολιτικών αναταράξεων συνέχεια στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο Γιώργος Βουλγαράκης δέχεται εμμέσως πλην σαφώς πυρά ομαδόν, καθώς πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό για ανατροπή του κλίματος, με αποτέλεσμα να βρίσκουν τροφή τα σενάρια περί επικείμενης παραίτησής του Υπουργού Ναυτιλίας. Ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρέχοντας δημόσια πλήρη στήριξη στον πρωθυπουργό και τους χειρισμούς του ζήτησε πρωτοβουλίες από τον γραμματέα του κόμματος για να εξηγηθούν στους πολίτες οι κινήσεις της κυβέρνησης, ενώ σε ερώτηση αν θα βοηθούσε παραίτηση του κ. Βουλγαράκη είπε ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν θετικές και αρνητικές απόψεις. Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, μετά από σχετική ερώτηση, απάντησε ότι ο κ. Βουλγαράκης είναι υπουργός της σημερινής κυβέρνησης.

    Ομαδικά πυρά

    Την έντονη αντίδραση του Γιώργου Βουλγαράκη προκάλεσε η κατάθεση στη Βουλή από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, συμβολαίου για την ανταλλαγή ακινήτων με συμβολαιογραφική αμοιβή 300.000 ευρώ, στην Κατερίνα Πελέκη- Βουλγαράκη.

    Για ενορχηστρωμένη επιχείρηση συκοφάντησης και πολιτικής του εξόντωσης, μέσα από τερατώδη ψέματα, έκανε λόγο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, υποστηρίζοντας ότι η συμβολαιογραφική αμοιβή αποδόθηκε εξ ολοκλήρου στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο.

    Την απόδοση του σύνολο των αναλογικών δικαιωμάτων των συμβολαίων από την κ. Πελέκη σε ασφαλιστικά Ταμεία και το Ταμείο του συλλόγου όπως ο νόμος ορίζει για τα κρατικά συμβόλαια, επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικός Σύλλογος. Την επόμενη τρίτη συνεδριάζει το ΔΣ του συμβολαιογραφικού συλλόγου μετά από πρόταση δύο συμβούλων για να κρίνει εάν είναι νόμιμη η συμμετοχή σε ΕΠΕ.

    Στο κυβερνητικό στρατόπεδο στελέχη εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να τίθεται θέμα παραίτησης.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομιλώντας με δημοσιογράφους σχολίασε με νόημα: "Ο πρωθυπουργός ζει με λιτό τρόπο και είναι παράδειγμα προς μίμηση και όπως είπε ο ίδιος στην προσωπική ζωή υπεισέρχεται το υποκειμενικό στοιχείο που πολλές φορές στενοχωρεί τους πολίτες".

    Στη Βουλή, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος έστρεψε τα πυρά του εμμέσως στον Γιώργο Βουλγαράκη καλώντας τον Πρωθυπουργό να δείξει σε στελέχη το δρόμο της δικαιοσύνης

    Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικώς με φήμες περί παραίτησης του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Αντώναρος είπε πως ό,τι έχει να πει η κυβέρνηση γι αυτό το θέμα, το έχει πει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι Υπουργοί της κυβέρνησης έλαβαν το μήνυμα που τους έστειλε ο πρωθυπουργός ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι έμπειρα πολιτικά πρόσωπα που αντιλαμβάνονται το νόημα όσων έχει πει ο Πρωθυπουργός.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι: "Με προβλημάτισε η επιστολή που έστειλε στους βουλευτές ο κ. Βουλγαράκης, αφού έχει στοιχεία για αυτά που λέει κι όταν θα συζητηθούν στη Βουλή και θα λυθούν πολλές απορίες".

    Σε δήλωση του στη ΝΕΤ105,8, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να σηκώσουν πρώτα τα μανίκια "αλλιώς θα μας πάρει και θα μας σηκώσει όλους", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Κλονίζεται η σχέση εμπιστοσύνης του κόμματος με τους πολίτες, παρατήρησε ο Σίμος Κεδίκογλου και ζήτησε να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

    Όταν η επιχειρηματική δραστηριότητα δημιουργεί πρόβλημα στην Κυβέρνηση, τότε δεν πρέπει να γίνεται, τόνισε στη ΝΕΤ 105.8 ο βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος και πρόσθεσε ότι ορισμένες φορές ο πολιτικός πρέπει να έχει και την γενναιότητα να παραιτείται.

    [02] Πολιτική

    Στη Νέα Υόρκη

    Σκοπιανό: "Νέες ιδέες" για την ονομασία

    11/9/2008 19:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2008 22:27:39)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με νέες ιδέες προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. Μετά τη δίωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων στο πλαίσιο του νέου γύρου συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νίμιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι προτάσεις του περιέχουν καινούργια στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν ιδέες που του έχουν δώσει οι δύο πλευρές. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια δίκαιη και έντιμη λύση που πληροί τις βασικές απαιτήσεις και των δύο κρατών.

    Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΝΕΤ 105.8 στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Φίλιος, ο κ. Νίμιτς παρουσίασε ένα περίγραμμα συνολικής λύσης του ζητήματος του ονόματος και άλλων συναφών θεμάτων. Σε ερώτηση αν στα θέματα αυτά περιλαμβάνεται και το ζήτημα της λεγόμενης μακεδονικής εθνότητας, ο κ. Νίμιτς απάντησε καταφατικά. Σημειώνεται ότι η εντολή του μεσολαβητή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνει άλλα θέματα πλην του ονόματος και του εύρους της χρήσης του. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι μια κοινά αποδεκτή λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό και να είναι ευρύτατης διεθνούς χρήσης έναντι όλων.

    Για απόψε είναι προγραμματισμένες χωριστές συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους πρέσβεις των δύο χωρών κατά τις οποίες θα περιμένει τις προκαταρκτικές απαντήσεις των συνομιλητών του. Σε μερικές εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν νέες συνομιλίες, ενώ όπως διευκρίνισε ο ίδιος, δεν είναι δικό του θέμα αν θα γίνει κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Έλληνας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης ανέφερε ότι ο κ. Νίμιτς "εξέφρασε τις σκέψεις του, τις οποίες θα μελετήσει η κυβέρνηση και από κει και πέρα θα δούμε τι θα γίνει" και πως ο ίδιος στην κατ ιδίαν συνάντηση που θα έχει εν συνεχεία, θα παρουσιάσει "κάποιες προκαταρκτικές παρατηρήσεις".

    Σε ερώτηση αν ο κ. Νίμιτις προτείνει ονόματα, είπε: "Δεν είναι θέμα αν προτείνει ονόματα. Βεβαίως, προτείνει ορισμένες επιλογές, αλλά δεν είναι μόνο το όνομα το οποίο είναι στο τραπέζι και σας το είπε και εκείνος. Θέλει όλο αυτό να είναι ένα πακέτο. Λοιπόν, δεν μπορεί να ξεχωρίσεις το όνομα από τα υπόλοιπα".

    Ο κ. Βασιλάκης θα έχει επίσης απόψε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

    Η Αθήνα, όπως δήλωσε νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, δεν είναι ούτε αισιόδοξη αλλά ούτε και απαισιόδοξη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, τα Σκόπια να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διαφορετικές θέσεις, σε σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις αδιαλλαξίας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

    Στο μεταξύ, , ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Ντάνιελ Φριντ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Πρόσθεσε ότι διανύουμε περίοδο εντατικών διαβουλεύσεων για την επίλυση του ζητήματος και αναγνώρισε ότι η μόνη διαδικασία που υπάρχει είναι των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει αμερικανικό σχέδιο για λύση. Κατέληξε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, καθώς η Ουάσιγκτoν επιθυμεί λύση το ταχύτερο δυνατό

    Ερωτηθείς για το εάν οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το νέο όνομα που ενδεχομένως να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, δήλωσε "Αυτή τη στιγμή η Μακεδονία επιθυμεί να αποκαλείται Μακεδονία, και αποφασίσαμε ότι θα την αποκαλούμε Μακεδονία. Άλλοι έχουν πάρει άλλες αποφάσεις. θα δούμε, λοιπόν. Ας φθάσουμε πρώτα σε συμφωνία και μετά θα ασχοληθούμε με όλα αυτά τα ερωτήματα".

    Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, το κόμμα πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, περίπου τρεις μήνες μετά τη μεγάλη του νίκη στις βουλευτικές εκλογές, συνεχίζει να διατηρεί τα πρωτεία με διαφορά στις δημοσκοπήσεις, αν και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, ανέρχεται στο 49%. Σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ποσοστό 54,2% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση ανέφερε ότι δεν αναμένει ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα αυτό.

    [03] Πολιτική

    Επίθεση στην κυβέρνηση

    Συνέντευξη . Γ. Καρατζαφέρη στην 73η ΔΕΘ

    11/9/2008 23:20:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την εκτίμηση ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι αναπόφευκτες εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ. Για την κυβέρνηση είπε ότι "έχασε τον μπούσουλα" και ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να παρουσιαστεί στη Βουλή και να επιβεβαιώσει ότι έχει τη δεδηλωμένη των βουλευτών.

    "Ζούμε την μεγαλύτερη κρίση από την εποχή της μεταπολίτευσης. Υπάρχει βαθιά κρίση δημοκρατίας, υπάρχει σύστημα Ρουσόπουλου όχι δημοκρατίας που κρατά τον κ. Καραμανλή στην κυβέρνηση και επηρεάζει σφόδρα και την τέταρτη εξουσία τον Τύπο". "Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο όχι από ανικανότητα στον χειρισμό των θεμάτων, αλλά για ασέλγεια επί της δημοκρατίας.

    "Οι εκλογές είναι η σωστή πυξίδα για να βγούμε από τον εθνικό κατήφορο που οδηγεί σε εθνικό Καιάδα, οι εκλογές είναι αναπόφευκτες και τα γεγονότα θα σύρουν τον κ. Καραμανλή στην κάλπη."

    "Η υπόθεση Βουλγαράκη προκαλεί ανήκεστο βλάβη στο πολιτικό πορτραίτο του κ. Καραμανλή. Υπάρχει άκρατος πλουτισμός υπουργών που πλουτίζουν μέσω οικογενειακών δικτύων."

    "Στην υπόθεση Βατοπεδίου ενέχονται πολλοί πέρα από πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή βουλευτές δικηγόροι συμβολαιογράφοι." "Οι κύριοι Σανιδάς και Κονταξής (από πλευρά δικαιοσύνης ) μεθόδευσαν να σφετεριστούν αρμοδιότητες της βουλής αποκρύπτοντας τη δικογραφία που αφορά τον κο Παυλίδη και για αυτό έκανα μήνυση εναντίον τους."

    Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. απάντησε αρνητικά και σημείωσε: "Με αυτή τη Ν.Δ. δεν πρόκειται να έχουμε κουβέντα". "Καλύτερα να έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά εμείς δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ κουβέντα για συνεργασία με τη ΝΔ, εκτός αν αναλάβει την ηγεσία της ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πάντως αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν βγάζει η κάλπη και ας το καταλάβει και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου το έχει καταλάβει για αυτό και τα φλερτ του με τα κόμματα της αριστεράς." "Τον κο Παπανδρέου θα τον πάντρευα με την αδελφή μου αλλά δεν θα τον έκανα διευθυντή στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ."

    "Στην ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου της τρίτης τάξης του γενικού λυκείου εμφανίζεται χάρτης που παρουσιάζει όλο το βόρειο μέρος της Ελλάδας ως Μακεδονία και πρέπει να αποσυρθεί.

    "Το πρωί κατέθεσε μήνυση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, για τη διαδικασία αρχειοθέτησης της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί σε βάρος του πρώην υπουργού Αιγαίου, Αριστοτέλη Παυλίδη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατήγγειλε ότι σε βιβλίο Ιστορίας της Γ΄Λυκείου υπάρχει χάρτης που αναφέρει ως «Μακεδονία» την περιοχή βόρεια της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επισκέφθηκε την 73η ΔΕΘ. Συναντήθηκε με τους προέδρους της Helexpo Α.Ε. Αριστοτέλη Θωμόπουλο και της ΔΕΘ Α.Ε. Δημήτρη Μπακατσέλο και ξεναγήθηκε σε περίπτερα.

    [04] Κόσμος

    Μόσχα

    "Όχι στην αντιπυραυλική ομπρέλα"

    11/9/2008 21:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2008 23:21:52)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Η Ρωσία παραμένει αντίθετη στην εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Πολωνία και την Τσεχία - κάτι που διεμήνυσε και πάλι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, από τη Βαρσοβία κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του. Οι συνομιλίες του Λαβφρόφ επικεντρώνονται στον πόλεμο στον Καύκασο καθώς και στο ζήτημα της εγκατάστασης εξοπλισμού της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και στην Τσεχία. Η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει τη Βαρσοβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πως οι εγκαταστάσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν στόχος ακόμη και πυρηνικής επίθεσης. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα οτι δεν υπάρχει βάση για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, ζητώντας από τη Δύση να μην αρχίσει έναν ανταγωνισμό των εξοπλισμών στην Ευρώπη. "Σήμερα δεν υπάρχουν ιδεολογικές αντιθέσεις, δεν υπάρχει βάση για Ψυχρό Πόλεμο", δήλωσε σε μιά ομάδα δημοσιογράφων ο Πούτιν. "Δεν υπάρχει βάση μια αμοιβαία εχθρότητα...η Ρωσία δεν έχει ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες", τόνισε. Ερωτηθείς, για οποιαδήποτε πιθανή συζήτηση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας ο Πούτιν διερωτήθηκε και εκείνος: "Δεν ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά; Είναι φυσικό να συζητούν με άλλους για να τους πείσουν να σταματήσουν να κάνουν εμπορικές ανταλλαγές με μας; Ο Ρώσος πρωθυπουργός, διαχώρισε την πολεμική σύρραξη στον Καύκασο από τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, τονίζοντας πως η εμπλοκή της Μόσχας στον πόλεμο ήταν αμυντική πράξη.

    Την τελική πρόθεσή του να προωθήσει την ένωση της Νότιας με τη Βόρεια Οσετία και να ενσωματωθεί κατ αυτόν τον τρόπο στη Ρωσική Ομοσπονδία εξέφρασε ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Εντουαρντ Κοκόιτι . Εν τω μεταξυ, βολές προς την Ουκρανια εξαπέλυσε η Μόσχα, κατηγορώντας την ότι ακολουθεί μη φιλική πολιτική, αφού προβάλει δυσκολίες στις δραστηριότητες του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Από την πλευρά της η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η παρουσία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί πηγή πολλών προβλημάτων.

    Ρωσία. Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Αμπχαζία

    Η Ρωσία πρόκειται να υπογράψει με την Αμπχαζία συμφωνία, με την οποία θα προβλέπεται η εγκατάσταση ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της, ανακοινώθηκε από τον Αμπχάζιο ηγέτη Σεργκέϊ Μπάγκαμπς σήμερα στο θέρετρο Σότσι, σύμφωνα με πολλά ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία στη Μόσχα.

    "Ο σκοπός (της εγκατάστασης των βάσεων αυτών) θα είναι η αποτροπή της εξόντωσης και της ταπείνωσης ενός ολόκληρου λαού", υπογράμμισε. "Η ρύθμιση αυτού του θέματος (της συμφωνίας) πρακτικά έχει τελειώσει", ανέφερε εξάλλου.

    Μετά το τέλος των περίπου πενθήμερων ρωσο-γεωργιανών συγκρούσεων, περί την Νότια Οσετία στην αρχή του Αυγούστου, μετά την έφοδο των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων εκεί, εκτοξεύονται εκατέρωθεν κατηγορίες περί "Γενοκτονίας". Τέλος ο Μπάγκαμπς τόνισε ότι τυχόν ένταξη του Τμπιλίσι στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει μία "διπλή" απειλή, ταυτόχρονα για την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

    Εν τω μεταξύ, τρεις χιλιάδες οκτακόσιοι Ρώσοι στρατιώτες καταφθάνουν στην Αμπχαζία και ισάριθμοι στη Νότια Οσετία.

    [05] Κόσμος

    Λα Πας, Βολιβία

    Οξύνεται η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βολιβίας

    11/9/2008 21:13:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2008 23:16:18)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Η απόφαση του προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, να απελαθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Λα Πας, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, "δεν θα οδηγήσει, κατ ανάγκην, στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων υπογράμμισε, ο υπουργός της Προεδρίας, Ραμόν Κουΐτάνα. "Κήρυξη προσώπου ως persona non grata κατ ανάγκην δεν σημαίνει διακοπή διπλωματικών σχέσεων", τόνισε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι αρκετές φορές, ήδη, το γεγονός, ότι δεν θα διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις της Λα Πας με την Ουάσινγκτον, έχει καταστεί σαφές από τον ίδιο τον πρόεδρο Εβο Μοράλες.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατηγορείται, όπως προκύπτει από τα βολιβιανά δημοσιεύματα, ότι στις επαρχίες Σάντα Κρούς, στ ανατολικά, Μπένι ε Πάντο, στα βόρεια, Ταρίχα, στα νότια, και Τσουκουϊσάκα στα νοτιοανατολικά της Βολιβίας προκαλεί "διαιρέσεις και τάσεις αυτονομίας". Είναι οι Κυβερνήτες αυτών των επαρχιών που αντιτίθενται σθεναρότερα στις συνταγματικές τροπολογίες, για τις οποίες η κυβέρνηση στη Λα Πας σχεδιάζει δημοψήφισμα το συντομότερο, προστίθεται στα ίδια βολιβιανά δημοσιεύματα. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε, ήδη, "αβάσιμες" όλες τις κατηγορίες ενώ από την πλευρά της η πρεσβεία στην Λα Πας ανακοίνωσε ότι "δεν είναι ενήμερη", αναφορικά με τα περί απέλασης του κ. Γκόλντμπεργκ.

    Ο Εβο Μοράλες, εξελέγη στη διάρκεια του 2006 και σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, έκτοτε, οι σχέσεις της λατινοαμαρερικανικής χώρας -με την τόσο ταραγμένη πολιτική ιστορία -με την Ουάσινγκτον βαδίζουν συνεχώς πάνω "σε τεντωμένο σχοινί".

    Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Ο Βολιβιανός πρόεδρος Εβο Μοράλες διέπραξε "σοβαρό σφάλμα" δίνοντας την εντολή να απελαθεί ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λα Πας, ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Η απόφαση του προέδρου Μοράλες αποτελεί σοβαρό σφάλμα που διακύβευσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διμερείς μας σχέσεις", τονίστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακόρμακ αναφερόταν στην απόφαση του προέδρου Μοράλες, με την οποία ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λα Πας, Φίλιπ Γκόλντεμπργκ, κηρύχθηκε "persona non grata". Η επίσημη δικαιολογία γιαυτό ήταν ότι ο πρεσβευτής "τροφοδοτεί τις διαιρέσεις και τις τάσεις αυτονόμησης" σε όλη τη Βολιβία, με την αναφορά μάλιστα ότι ανέπτυσσε δράση σ αυτήν την κατεύθυνση σε πέντε από τις επαρχίες της Βολιβίας.

    Προειδοποίηση Τσάβες

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προειδοποίησε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αισθάνεται υποχρεωμένη να παρέμβει στη Βολιβία και "να οργανώσει επιχειρήσεις κάθε είδους" στην περίπτωση ενός πραξικοπήματος σε βάρος του Βολιβιανού προέδρου Έβο Μοράλες. "Εάν ο Έβο ανατρεπόταν ή σκοτωνόταν, ας γνωρίζουν οι πραξικοπηματίες της Βολιβίας ότι μου έχουν δώσει το πράσινο φως για να υποστηρίξω κάθε ένοπλο κίνημα στη Βολιβία", είπε ο Τσάβες. Πρόσθες ότι η κυβέρνησή του "επιθυμεί την ειρήνη" αλλά είναι διατεθειμένη να "απαιτήσει το σεβασμό" για τις κυβερνήσεις και τους νόμιμους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. "Εάν η ολιγαρχία και οι πιτιγιάνκι (σ.σ. οι φιλοαμερικανοί) που κατευθύνονται, χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από την αυτοκρατορία (τις ΗΠΑ) ανατρέψουν μια κυβέρνηση, η δική μας έχει το πράσινο φως να οργανώσει επιχειρήσεις κάθε είδους για να επαναφέρει το λαό στην εξουσία", υπογράμμισε. "Θέλω οι κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών να γνωρίζουν ότι επιθυμούμε την ειρήνη αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να πεθάνουμε όπως ο Μπολίβαρ στη Σάντα Μάρτα, ούτε όπως ο Αλιέντε στη Μονέδα", κατέληξε ο Τσάβες. Ο Μοράλες χαρακτήρισε την Τετάρτη persona non grata τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λα Πας, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, κατηγορώντας τον ότι ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πέντε περιοχές της χώρας. Σήμερα ο Μοράλες προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι "η υπομονή έχει και όρια" καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και στις συγκρούσεις που έγιναν σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι ενώ άλλοι δέκα τραυματίστηκαν.

    [06] Οικονομία

    Ορκωτοί λογιστές στις επιχειρήσεις λιπασμάτων

    11/9/2008 20:59:00

    Στο μικροσκόπιο ορκωτών λογιστών μπαίνουν τα κοστολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων εμπορίας λιπασμάτων, έπειτα από χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντού, ο οποίος ζήτησε με επιστολές του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Φώλια και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Ζησιμόπουλο, τη διεξαγωγή έρευνας μετά από πληροφορίες για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές.

    Με τις επιστολές του ο κ. Κοντός ζητά κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εξακρίβωση πιθανής αισχροκέρδειας, καθώς και το ενδεχόμενο ύπαρξης εναρμονισμένων πρακτικών

    Σήμερα υπέγραψε τη σχετική απόφαση ο Υπουργός για το διορισμό ορκωτών λογιστών,με αντικείμενο, όπως ανακοινώθηκε, τον έλεγχο του κόστους παραγωγής προϊόντων καθώς και του κόστους εισαγωγής υλών και αγοράς εμπορευμάτων και των πωλήσεων όπως αυτά προκύπτουν από τα επίσημα βιβλία και στοιχεία των εταιριών. Ο έλεγχος αφορά τις χρήσεις 2006, 2007, 2008.

    [07] Κόσμος

    Κίεβο, Ουκρανία

    "Αγεφύρωτο" χάσμα μεταξύ Γιούσενκο-Τιμοσένκο

    11/9/2008 20:58:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τρόπο επικριτικό τρόπο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιούσενκο, δήλωσε σήμερα, ότι τα δάκρυα της πρωθυπουργού "Τζούλια Τιμοσένκο είναι κροκοδείλια". Η Τιμοσένκο πρώτη ενοχοποίησε τον πρόεδρο για την επικείμενη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. "Σε απάντηση των κροκοδείλιων δακρύων, από εκείνες, μάλιστα, που δηλώνουν πως γιαυτούς ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει, δήθεν, σημασία...- το τονίζω αυτό -τα δάκρυα που ρίχνουν, τώρα, είναι κροκοδείλια", υπογραμμίστηκε στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο.

    Η προϊστορία

    Το πολιτικό κόμμα που στηρίζει τον πρόεδρο Γιούσενκο αποσύρθηκε, προ ολίγων ημερών, από τον συνασπισμό με το κόμμα της Τιμοσένκο, επειδή αυτό προωθούσε ολόκληρη νομοθεσία, με "άξονά" της την δραστική περικοπή των προεδρικών εξουσιών. Τότε, ο πρόεδρος Γιούσενκο απαίτησε να μην τεθούν σε εφαρμογή οι εν λόγω νόμοι, αλλά και να εκδοθεί κυβερνητικό ανακοινωθέν, με το οποίο "ρητά θα καταδικαζόταν η ρωσική στρατιωτική παρέμβαση τον Αύγουστο στο έδαφος της Γεωργίας". Μόλις τη Δευτέρα, από την πλευρά της η Τιμοσένκο ζήτησε την "άνευ όρων σύμπραξη" του φιλο-δυτικού προέδρου στο θέμα των ανωτέρω νομοθετικών ρυθμίσεων. Παράλληλα τονίστηκε από την ίδια ότι "το μπαλάκι βρίσκεται πια στο γήπεδο του κ.προέδρου". Την επομένη ημέρα, ο τελευταίος μίλησε, επιγραμματικά, για "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα" μέσα στο κοινοβούλιο, αναφερόμενος σ αυτήν την "αντι-προεδρική, αντισυνταγματική νομοθεσία".

    [08] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Σε πτώση ο μαύρος χρυσός

    11/9/2008 19:45:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε σήμερα η τιμή του πετρελαίου μπρέντ στις διεθνείς αγορές, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω του ενίσχυσης του δολαρίου και της ανησυχίας σχετικά με τη μείωση της ζήτησης. Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα μείωση κατά 1,73 δολάρια και εμπορευόταν στα 100,85 δολ. το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 100,10 δολάρια, τη χαμηλότερη τιμή από τις αρχές Απριλίου. Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 1,37 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 97,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 96,99 δολάρια.

    Η πίεση στις διεθνείς τιμές του "μαύρου χρυσού" προέκυψαν από την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων και τη χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με την οποία αναμένεται μείωση της ζήτησης πετρελαίου, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2009, εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

    Κάτω από τα 1,39 δολάρια υποχώρησε το ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα άδω και ένα χρόνο, λόγω φόβων για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, αλλά και τις ευνοϊκές προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

    [09] Πολιτική

    Γιώργος Παπανδρέου

    "Οι πολίτες δεν ελπίζουν τίποτα από τη ΝΔ"

    11/9/2008 19:13:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αυτή τη φορά, για τον σχεδιαζόμενο Καποδίστρια 2. Σε εκδήλωση σήμερα του Τομέα Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για "διοικητικό έγκλημα" για τη χώρα, το οποίο, όπως είπε, εάν συντελεστεί, θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι "με το σχέδιο της κυβέρνησης προωθούνται απλές συνενώσεις, οι οποίες δημιουργούν σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ εκλεγμένων αρχόντων της Αυτοδιοίκησης" και προειδοποίησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντισταθεί σε όλες τις προσπάθειες της ΝΔ, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ξανά την Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο. Αναφερόμενος στα δημόσια έργα της περιοχής, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην υλοποίησή τους, η οποία "οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μειώσει τρομακτικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στην καθυστέρηση τόσο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης όσο και του ΕΣΠΑ".

    Ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε την εκτίμηση ότι η καθυστέρηση αυτή κρύβει πίσω της σκληρή μάχη συμφερόντων, η οποία θα έχει ως συνέπεια να χαθούν πολλοί πόροι και πρόσθεσε ότι "η τακτική της κυβέρνησης δημιούργησε κουφάρια σε όλη την Ελλάδα". Επιπλέον, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια έμμεση φορολογία για τον πολίτη. Αναφερόμενος στα έργα της Θεσσαλονίκης είπε ότι το λιμάνι της πόλης ξεπουλιέται με όρους τους οποίους κανένας δεν γνωρίζει και αναρωτήθηκε αν η καθυστέρηση της κατασκευής του διαδρόμου απογείωσης-προσγείωσης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", οφείλεται στο επιχειρούμενο ξεπούλημα -όπως ισχυρίσθηκε- του αεροδρομίου σε ιδιώτες. Πρόσθεσε δε, ότι "στον ίδιο λόγο οφείλεται πιθανόν και η αγνόηση της ανάγκης κατασκευής νέου αεροσταθμού".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, τέλος, ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν θέσει τέσσερις στρατηγικούς στόχους για την Ελλάδα, με πρώτο, τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος και τη βαθιά αποκέντρωση εξουσίας και πόρων, δεύτερο, την αύξηση των πόρων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τρίτο, την αξιοποίηση του δικτύου της Εγνατίας και τέταρτο, την καθιέρωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με ποιότητα και επίκεντρο τον άνθρωπο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 September 2008 - 20:49:58 UTC