Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραίτηση του προέδρου του ΝΑΤ
  • [02] Καταγγελία ΛΑΟΣ- Αντίδραση Σπηλιωτόπουλου
  • [03] Ψάχνοντας τα μυστικά του Big Bang
  • [04] Ένταση σε ομιλία του υπ. Παιδείας
  • [05] Στο εδώλιο για τη δολοφονία Φιλόπουλου
  • [06] Η άσκηση κάνει καλό στη μνήμη
  • [07] Δηλώσεις Ρουσόπουλου για τους συμβασιούχους
  • [08] Συνάντηση Παπανδρέου-Προβόπουλου
  • [09] Δεν βλέπει πρόωρες εκλογές ο Μ. Λιάπης
  • [10] Τα "χείλη" του Μικ πάνε μουσείο
  • [11] Άρωμα Χέμπορν στο Fashion Forward
  • [12] Κατάσχεση ναρκωτικών στη Βάρκιζα
  • [13] Πακιστάν: Θάνατοι αμάχων από αμερικανικό πύραυλο
  • [14] Αρειανή σκόνη στα σπίτια μας
  • [15] Εργατικό δυστύχημα στο Σχιστό
  • [16] Στο Πεκίνο η φλόγα των Παραολυμπιακών
  • [17] Athens Digital Week στην Τεχνόπολη

    [01] Πολιτική

    Παραίτηση του προέδρου του ΝΑΤ

    5/9/2008 16:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/9/2008 18:30:30)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του ο πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, μετά τα σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν παράλληλη ενασχόλησή του ως διαχειριστή και της εταιρείας του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργου Βουλγαράκη. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγιαννόπουλος ο οποίος είχε διοριστεί πρόεδρος στο ΝΑΤ στις 12 Ιουνίου 2008 αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα τον περασμένο Μάιο, πρόεδρο Αντώνη Γρηγοράκη- σημειώνει, πάντως, ότι ο διορισμός του είναι νόμιμος και δεν ενέχει κανένα ασυμβίβαστο. Εν τω μεταξύ, το ήδη οξυμένο κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει οξυνθεί περισσότερο μετά τις καταγγελίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Την Πέμπτη, ο Γ. Βουλγαράκης από το κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, απάντησε σε όσα του καταλογίζονται και υποστήριξε πως όλες οι ενέργειές του ήταν νόμιμες. Κατηγόρησε, δε, τους επικριτές του ότι επιχειρούν την πολιτική του εξόντωση.

    Το κείμενο της παραίτησης Παπαγιαννόπουλου

    Το κείμενο της παραίτησης του Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλου από τη θέση του προέδρου του ΝΑΤ, έχει ως εξής:

    "Κύριε Υπουργέ,

    τις τελευταίες ημέρες γίνεστε στόχος ανυπόστατων και συκοφαντικών επιθέσεων με αποκορύφωμα την απόφασή σας να με ορίσετε ως πρόεδρο του ΝΑΤ. Παρά το γεγονός ότι ο διορισμός μου είναι νόμιμος και δεν ενέχει κανένα ασυμβίβαστο και παρ΄ότι στη δίμηνη θητεία μου ενήργησα πάντα με σεβασμό προς το νόμο, αλλά και το συμφέρον του ΝΑΤ, είμαι υποχρεωμένος να σας υποβάλω την παραίτησή μου, την οποία σας παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή.

    Κατέληξα σε αυτή την απόφαση για λόγους ευθυξίας, αλλά και ευαισθησίας, τόσο σε σχέση με εσάς, όσο και με την παράταξή μας, που υπηρέτησα και υπηρετώ από φοιτητής εδώ και είκοσι πέντε χρόνια.

    Με εκτίμηση Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος".

    Αντιδράσεις

    "Παταγώδη αποτυχία" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου την "επιχείρηση πειθούς" του Γιώργου Βουλγαράκη, για τον οποίο είπε πως "προσπάθησε να εξηγήσει σε 6 τηλεοπτικούς σταθμούς, πράγματα που δεν εξηγούνται".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "τα ηθικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, όπως και το γεγονός ότι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης ξεχνούν την αποστολή τους και ασχολούνται με μπίζνες ή με εξεύρεση τρόπων για να μην πληρώσουν φόρους, που πληρώνουν οι απλοί έλληνες πολίτες".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την παραίτηση του προέδρου του ΝΑΤ, ως "το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει κι η οποία παραίτηση ήλθε μάλλον αργά", ενώ επέρριψε στον πρωθυπουργό τις ευθύνες "τόσο για το θέμα με τον κ. Βουλγαράκη, όσο και για εκείνο με τον υπουργό Επικρατείας".

    Ερωτηθείς πως απαντά στα επιχειρήματα του κ. Βουλγαράκη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με την πολιτική πρέπει να θέτουν στον εαυτό τους και ορισμένα άλλα κριτήρια, πέραν εκείνου της νομιμότητας, "το οποίο δεν θα εξετάσω, θα αφήσω να το κάνουν άλλοι".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας απαντώντας σήμερα στον κ. Βουλγαράκη, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε την παρέμβασή του, επισημαίνει ότι οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Βουλής οριοθετούνται σαφώς από τον Κανονισμό και δεν επιτρέπουν παρέμβαση και κατά συνέπεια, κάθε βουλευτής αναλαμβάνει την ευθύνη και για τα όσα εκθέτει και για τον τρόπο που τα εκθέτει.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι ο κ. Βουλγαράκης, αν δεν είχε ακολουθήσει την οδό των offshore και είχε διαχειριστεί επώνυμα την περιουσία του, τότε θα του ήταν πολύ εύκολο να αποδείξει και τι είναι και τι δεν είναι.

    Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η πολιτική του δικομματισμού που υπηρετεί την εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο, τονίζει το ΚΚΕ.

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της εξαπέλυσε ο ΣΥΝ και τόνισε πως αντί της άγριας φορολόγησης της γενιάς των 700 ευρώ, ο κ. Αλογοσκούφης θα έπρεπε να φορολογήσει τα ακίνητα του κ. Βουλγαράκη και των ομοίων του.

    [02] Πολιτική

    «Δεν αλλοιώθηκε η ψήφος μου»

    Καταγγελία ΛΑΟΣ- Αντίδραση Σπηλιωτόπουλου

    5/9/2008 15:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/9/2008 18:44:44)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαδικαστική αταξία καταγγέλλει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

    Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης, το ψηφοδέλτιο του υπουργού Τουρισμού Άρη Σπηλιωτόπουλου που υπεγράφη από αυτόν παραδόθηκε στον κύριο Αγοραστό και εν συνεχεία, άγνωστο πως εμφανίζεται με την υπογραφή του έτερου ψηφοσυλλέκτη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Μπουγά.

    Άμεση ήταν η αντίδραση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι υπήρξε μόνο διαδικαστικό ζήτημα κι όχι αλλοίωση της ψήφου του.

    Το αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησε ο ΛΑΟΣ για τα όσα έχουν λεχθεί ότι συνέβησαν στην τελική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο βουλευτής Αθ. Πλεύρης κι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δ. Οικονόμου.

    Αφού παρουσίασαν σε ηλεκτρονική μορφή απόσπασμα του βίντεο από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, ανέφεραν ότι σε μία περίπτωση το ψηφοδέλτιο του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλου, φαίνεται να παραλαμβάνεται και να υπογράφεται από τον βουλευτή Αθ. Πλεύρη -ως ψηφολέκτη στην συγκεκριμένη ψηφοφορία- και να παραδίδεται στον βουλευτή της ΝΔ Κ. Αγοραστό.

    "Άγνωστο πώς στα πρακτικά της Βουλής, το ψηφοδέλτιο φέρει την υπογραφή του έτερου ψηφολέκτη Ιωάννη Μπούγα, βουλευτή της ΝΔ. Η δε εκφώνηση ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος ψήφισε, γίνεται με την παρέλευση επτά λεπτών από την προσέλευση του υπουργό", είπαν οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ.

    Απαντώντας ο κ. Αθ. Πλεύρης στο ερώτημα αν με την επισήμανση αυτή, θέτει ζήτημα πλαστογράφησης είπε πως "προφανώς πρόκειται περί διαδικαστικής αταξίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό" και πρόσθεσε ότι "εμείς δεν είμαστε ντέτεκτιβ, αναφέρουμε τα γεγονότα και είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις μας".

    Όμως, επειδή -όπως ανέφερε- το ψηφοδέλτιο του κ. Σπηλιωτόπουλου "δεν φαίνεται να μπήκε στο σκάνερ [σαρωτή], μεσολάβησαν μέχρι της εκφώνησης του ονόματος του Υπουργού η είσοδος του Γιάννη Τραγάκη στην αίθουσα της ολομέλειας [όπου διεξήγετο η ψηφοφορία] η προσέγγισή του από τον κ. Κ. Αγοραστό, η επιστροφή του κ. Αγοραστού στο ημικύκλιο της ψηφοφορίας, η "εμπλοκή" της κας Πατριανάκου και εν τέλει, δεν φαίνεται πλέον στα πρακτικά [της Βουλής] η υπογραφή του κ. Αθ. Πλέυρη, αλλά και του κ. Ι. Μπούγα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και ο εκπρόσωπος του κόμματος υποστήριξαν πως η ψηφοφορία "πέρασε από μπουγάδα".

    Πάντως, ξεκαθάρισαν ότι δεν θίγεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφού ουδείς βουλευτής διαμαρτυρήθηκε για αλλοίωση των ψηφοδελτίων του, απλώς -όπως υποστήριξαν- η διαδικασία επιβεβαιώνει, εν τοις πράγμασι, ότι "είναι διαδικασία μαντριού και όχι ελεύθερης και απρόσκοπτης βούλησης, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα".

    Η απάντηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου

    Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος σχολιάζοντας τα αναφερθέντα από τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ δήλωσε: "Για να μου αλλάξουν την ψήφο είναι σαφές ότι δεν έγινε. Είναι σαφές ότι κανείς δεν μου είπε να αλλάξει το προϊόν της δικής μου βούλησης. Αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί, εγώ θα ήμουν αυτός, που πρώτος θα το είχε καταγγείλει. Δεν μασάω τα λόγια μου και όπου διαφωνώ με τις διαδικασίες, όπου προφανώς μπορούν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της ελεύθερης έκφρασης ή της βούλησης, ο πρώτος που επισημαίνει αυτά τα ζητήματα είμαι εγώ. Επί της διαδικασίας υπήρχαν κάποια προβλήματα. Πράγματι, μερικά ψηφοδέλτια δεν ήταν αποδεκτά από το σύστημα και χρειάστηκε να διορθωθούν. Ένα από αυτά ήταν και το δικό μου. Ήμουν ο μόνος που μπορούσα να μιλάω για ποιά ήταν η άποψή μου".

    Γ. Παπακωνσταντίνου για συνέντευξη ΛΑΟΣ και καταγγελία ΠΑΣΟΚ

    "Οι δύο βουλευτές που έδωσαν συνέντευξη Τύπου, κατ εντολή του προέδρου του ΛΑΟΣ, προσέθεσαν διάφορα νέα στοιχεία στα ήδη γνωστά στοιχεία που έχουμε καταγγείλει. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό συνεχώς επιβαρύνεται κι είναι επίσης σαφές ότι παρά τα στοιχεία αυτά ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μην τοποθετείται επί του θέματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Ο συνολικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του εξαιρετικά σοβαρού θέματος από την κυβέρνηση, δεν έχει αφήσει στον πολίτη καμιά απολύτως αμφιβολία για το τι έχει συμβεί", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης επικοινώνησε χθες με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του ανακοίνωσε τη σημερινή συνέντευξη και τις "αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που είδαμε όλοι μας".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν σκέψεις για κοινή πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ αυτή τη στιγμή" και τόνισε ότι η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν να αμφισβητήσει το ισχύον Σύνταγμα ή να δημιουργήσει πολιτειακή κρίση, αλλά, να "δείξει την αυθαιρεσία και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης που φαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής της".

    Κληθείς να σχολιάσει τον "χειρισμό του ζητήματος" από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "αυτό θα το κρίνουν πάνω απ όλα οι πολίτες".

    [03] Τεχνολογία

    Το CERN στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

    Ψάχνοντας τα μυστικά του Big Bang

    5/9/2008 11:52:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είναι πια γεγονός. Μετά από μια τουλάχιστον δεκαετία προετοιμασιών και την επένδυση 6 δισ. ευρώ, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει την πρώτη φάση της λειτουργίας του το μεγαλύτερο μηχάνημα στον κόσμο, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) κοντά στη Γενεύη, μια υπόγεια κατασκευή σε κυκλικό τούνελ βάθους 50 - 175 μέτρων, μήκους 27 χιλιομέτρων και διαμέτρου 3,8 μέτρων κάτω και από τις δύο πλευρές των γαλλο-ελβετικών συνόρων. Είκοσι χώρες μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα από το 1954 ως ιδρυτικό μέλος) συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια, που μπορεί να χαρακτηρισθεί ιστορική και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το CERN (webcast.cern.ch), ενώ η εικόνα θα διανεμηθεί και μέσα από το δίκτυο της Eurovision.

    Το πρώτο τεστ συγχρονισμού των επιμέρους τμημάτων του Επιταχυντή έγινε στις 9 Αυγούστου 2008 και ακολούθησαν και άλλα τις επόμενες εβδομάδες. Η πρώτη ακτίνα σωματιδίων που θα κυκλοφορήσει στον επιταχυντή στις 10 Σεπτεμβρίου, θα έχει αρχική ενέργεια 450 GeV ή 0,45 τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ (TeV). Στο εσωτερικό του επιταχυντή, όπου η θερμοκρασία έχει πλέον πέσει μόλις στους 1,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από το απόλυτο μηδέν (-271 βαθμοί), δηλαδή χαμηλότερα και τη θερμοκρασία στο εξώτερο διάστημα, θα αρχίσουν να εκπέμπονται οι πρώτες ακτίνες σωματιδίων, να κυκλοφορούν και να συγκρούονται τα πρώτα πρωτόνια, με ενέργεια επτά φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν.

    Μέσα στο 2008 οι ακτίνες που θα κυκλοφορούν εντός του LHC, θα έχουν σταθεροποιηθεί, οπότε πλέον η ισχύς των σωματιδίων προβλέπεται να έχει αυξηθεί μέχρι τα 5 TeV. Όταν θα αρχίσει η ολοκληρωμένη φάση λειτουργίας του, πιθανότατα το 2010, η ενέργεια σύγκρουσης των σωματιδίων θα ξεπεράσει κατά 30 περίπου φορές οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν.

    Σύμφωνα με ανάλυση του Economist, πρόκειται για το μεγαλύτερο -και πολυαναμενόμενο από την επιστημονική κοινότητα- βήμα στη σωματιδιακή φυσική εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. Η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη στη φυσική των υποατομικών σωματιδίων ήταν η εύρεση των λεγόμενων μποζονίων W και Ζ το 1983.

    Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εκτός και οι κυρίαρχες θεωρίες αποδειχτούν τελικά λανθασμένες, η επόμενη μεγάλη στιγμή θα είναι η ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς, μιας -προς το παρόν- θεωρητικής κατασκευής που απαιτείται για να προσδίδει μάζα στα άλλα σωματίδια από τα οποία αποτελείται η ύλη. Λογικά, χάρη στον LHC, η ανακάλυψή του θα γίνει γρήγορα - αν όχι, τότε οι φυσικοί θα βρεθούν σε μεγάλη αμηχανία...

    Στην πραγματικότητα οι φυσικοί δεν επένδυσαν τόσα χρήματα στο "τέρας" της Γενεύης, για να βρουν απλώς ένα σωματίδιο που, ούτως ή άλλως, προβλέπουν οι εξισώσεις τους. Αυτό που ελπίζουν, είναι να εισέλθουν σε μια άγνωστη επικράτεια της ύλης. Μέχρι στιγμής το κυρίαρχο θεωρητικό μοντέλο (το λεγόμενο "Βασικό Μοντέλο") περιλαμβάνει 16 ανακαλυφθέντα υποατομικά σωματίδια με γνωστά ονόματα (ηλεκτρόνια, φωτόνια) ή πιο εξωτικά (μουόνια, γκλουόνια κ.α.) κι ένα 17ο στοιχείο του οποίου εκκρεμεί η επιβεβαίωση (το μποζόνιο Χιγκς).

    Σε αναζήτηση των σωματιδίων της βαρύτητας και της υπερσυμμετρίας

    Τα γκλουόνια παρέχουν την ισχυρή πυρηνική δύναμη, τα μποζόνια W και Ζ την ασθενή πυρηνική δύναμη, ενώ τα φωτόνια την ηλεκτρομαγνητική δύναμη. Δυστυχώς στο κυρίαρχο μοντέλο δεν υπάρχει θέση για τη βαρύτητα, γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα το ανάλογο σωματίδιο. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που ο LHC θα ψάξει, μετά το μποζόνιο του Χιγκς, θα είναι μήπως καταφέρει να βρει το συνεχώς διαφεύγον "βαρυτόνιο" ή "γκραβιτόνιο" (graviton), το οποίο - εκτός και οι φυσικοί έχουν πέσει τελείως έξω - υποτίθεται ότι μεταφέρει τη δύναμη της βαρύτητας με τον ίδιο τρόπο που τα υπόλοιπα υποατομικά σωματίδια είναι φορείς των υπόλοιπων δυνάμεων (πυρηνικής, ηλεκτρομαγνητικής).

    Αν όντως βρεθεί το βαρυτόνιο, θα είναι μια ιστορική στιγμή στην επιστήμη, γιατί επιτέλους θα γεφυρωθεί το χρόνιο και οδυνηρό χάσμα στη φυσική ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες θεωρίες της: την κβαντομηχανική (που περιγράφει τον κόσμο των ηλεκτρονίων, κβάντων κλπ. και η οποία οδήγησε στο "Βασικό Μοντέλο") και τη γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν (που ουσιαστικά είναι η θεωρία της βαρύτητας σε σχέση με τη μεταβολή του χωρόχρονου).

    Μια άλλη σημαντική συνεισφορά του LHC, που θα φώτιζε περαιτέρω την επικράτεια του αγνώστου, θα ήταν η τυχόν ανακάλυψη των σωματιδίων που αποκαλούνται νετραλίνα (neutralinos), κάτι που θα επιβεβαίωνε την ισχύ της -υποθετικής προς το παρόν- θεωρίας της υπερσυμμετρίας. Σύμφωνα με αυτήν, όλα τα σωματίδια του "Βασικού Μοντέλου" έχουν ένα -μη ανακαλυφθέντα ακόμα- "σύντροφο", που βοηθά ώστε να εξισορροπεί τις ιδιότητές τους με μαθηματικά αρμονικό τρόπο. Αν και η υπερσυμμετρία διπλασιάζει τα σωματίδια (κάνοντας έτσι το σύμπαν πιο πολύπλοκο), αρέσει σε πολλούς φυσικούς, γιατί θεωρούν ότι τελικά απλουστεύει τα πράγματα με τις μαθηματικές συμμετρίες που εισάγει.

    Μερικά από τα προτεινόμενα υπερσυμμετρικά σωματίδια προβλέπεται να είναι βαριά και με βραχύβια ζωή. Όμως άλλα νετραλίνα πιστεύεται ότι "ζουν" απεριόριστα. Ένα νετραλίνο -που δεν είναι ακριβώς ένα "κατοπτρικό" σωματίδιο σε σχέση με ένα σωματίδιο του "Βασικού Μοντέλου", αλλά ένα μίγμα από αρκετά συμμετρικά σωματίδια- έχει μια κρίσιμη ιδιότητα: είναι σκοτεινό.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι η ορατή ύλη (που βλέπουμε με τα διάφορα τηλεσκόπια) υπολογίζεται ότι είναι μόλις το 4% του σύμπαντος και ότι το 22% αποτελείται από "σκοτεινή ύλη" (που ανιχνεύεται λόγω των βαρυτικών επιδράσεών της, αλλά είναι αόρατη) και το υπόλοιπο 74% (δηλαδή τα τρία τέταρτα!) από την ακόμα πιο μυστηριώδη και επίσης αόρατη "σκοτεινή ενέργεια" (που τεκμαίρεται από την παρατηρούμενη συνεχή διεύρυνση του σύμπαντος, η οποία υπερ-αντισταθμίζει την αντίθετη δύναμη της βαρύτητας), τότε γίνεται αντιληπτή η σημασία της τυχόν ανακάλυψης ενός "σκοτεινού" σωματιδίου.

    Πολλοί φυσικοί υποπτεύονται ότι πολλή -αν όχι όλη- η σκοτεινή ύλη αποτελείται από νετραλίνα. Θα ήταν ευκολότερο να βεβαιωθούν γι΄ αυτό, αν πρώτα επιβεβαίωναν ότι όντως υπάρχουν τα υπερσυμμετρικά σωματίδια κι αν επιπλέον ήξεραν κάτι περισσότερο για τις πραγματικές ιδιότητές τους, αντί να περιορίζονται, όπως τώρα, σε μαθηματικές υποθέσεις. Αν ο LHC βοηθήσει επ΄ αυτού, η συνεισφορά του θα είναι καθοριστική για την κατανόηση του σύμπαντος.

    Σύμφωνα με την κυρίαρχη θεωρία -που χρειάζεται επιβεβαίωση- οι γαλαξίες που βλέπουμε με τα τηλεσκόπια (τα άστρα και τα αέρια), δεν είναι παρά το κέντρο μιας ευρύτερης δομής, καθώς περιβάλλονται από μια μεγάλη ζώνη αόρατης σκοτεινής ύλης που τους συγκρατεί για να μη διαλυθούν, καθώς περιστρέφονται. Από μια άποψη, η σκοτεινή ύλη είναι ένα είδος "σκαλωσιάς" πάνω στην οποία "τακτοποιείται" η ορατή ύλη.

    Σκοτεινή ενέργεια, χορδές και μαύρες τρύπες

    Τα πράγματα όμως είναι πιο ακατανόητα σε σχέση με τη σκοτεινή ενέργεια. Σύμφωνα με την κυρίαρχη θεωρία, η ενέργεια αυτή πρέπει να υπάρχει γιατί οι μετρήσεις που συγκρίνουν την αναμενόμενη φωτεινότητα των αρχαίων σούπερ-νόβα (υπερκαινοφανών υπέρλαμπρων αστέρων) με αυτήν που πραγματικά συλλαμβάνουν τα τηλεσκόπια, υποδεικνύουν ότι κάτι σπρώχνει τα πάντα στο σύμπαν να απομακρυνθούν με ταχύτητα μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη ταχύτητα επέκτασης του διαστήματος μετά τη "Μεγάλη Έκρηξη" (το "Μπιγκ-Μπανγκ" που έδωσε την εναρκτήρια ώθηση στο σύμπαν). Αυτό το "κάτι" πρέπει να είναι μια μορφή ενέργειας και οι υπολογισμοί δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι, αφού συνιστά το 74% του σύμπαντος. Κανείς όμως δεν ξέρει από τι αποτελείται αυτή η ενέργεια, αν και ελπίζεται ότι η ανακάλυψη του μποσονίου του Χιγκς ίσως ρίξει κάποιο φως στη φύση της.

    Ένα άλλο μυστήριο, το οποίο ο LHC μπορεί να λύσει, είναι η αληθινή φύση της λεγόμενης "θεωρίας του παντός", που η Φυσική προσδοκά κάποτε να αναπτύξει. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε συναίνεση των φυσικών ότι θα επρόκειτο για μια μορφή της "θεωρίας των χορδών", η οποία, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι το σύμπαν έχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 11 διαστάσεις. Στη θεωρία αυτή τα σωματίδια γίνονται αντιληπτά ως δονούμενες πολυδιάστατες "χορδές". Ο τρόπος δόνησής τους καθορίζει και τη φύση κάθε σωματιδίου.

    Εσχάτως όμως η θεωρία των χορδών έχει βρει έναν ανταγωνιστή στο πρόσωπο της θεωρίας της "κβαντικής βαρύτητας βρόχων" (loop quantum gravity), η οποία υποστηρίζει ότι τα σωματίδια δεν είναι ξεχωριστά από το χώρο και το χρόνο, αλλά μάλλον ο χώρος και ο χρόνος αποτελούνται από "λωρίδες" σε σχήμα θηλιάς (βρόχου), οι οποίες, όταν διαπλέκονται με ορισμένους τρόπους, γίνονται αντιληπτές ως σωματίδια.

    Τέλος, ο LHC της Γενεύης δεν αποκλείεται να κάνει το θαύμα του και να δημιουργήσει μικρές "μαύρες τρύπες", οι οποίες πάντως δεν πρόκειται να καταπιούν τη Γη - όπως καθησύχασαν οι επιστήμονες τους ανησυχούντες! Απλώς δεν θα διαρκέσουν τόσο πολύ, ώστε να καταφέρουν κάτι τέτοιο. Αυτό που αναμένεται να συμβεί, είναι να διαλυθούν γρήγορα στη λεγόμενη "ακτινοβολία Χόκινγκ", μια θεωρία του διάσημου φυσικού, που αν όντως επιβεβαιωθεί από τα πειράματα του LHC, θα του δώσει πιθανότατα το επόμενο βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

    [04] Πολιτική

    Ένταση σε ομιλία του υπ. Παιδείας

    5/9/2008 17:33:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Περιοδεία στη Βέροια, πραγματοποιεί από το πρωί ο Υπουργός Παιδείας, και έχει συνεργασίες, με τους τοπικούς φορείς της εκπαίδευσης. Το βράδυ της Πέμπτης, επικράτησε ένταση έξω από το συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, όταν ομάδα φοιτητών, και διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας, επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο της ομιλίας, διαμαρτυρόμενοι για το νόμο-πλαίσιο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Μάλιστα, κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους μπήκαν στην αίθουσα και σήκωσαν πανό.

    [05] Κοινωνία

    Στο εδώλιο για τη δολοφονία Φιλόπουλου

    5/9/2008 17:22:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διέκοψε για την ερχόμενη Τέταρτη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τη δίκη των 27 κατηγορουμένων, για την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου, στις 29 Μάρτιου του 2007, στην Παιανία. Για φυσική και ηθική αυτουργία, κατηγορούνται οι εννέα από τους 27 κατηγορούμενους.

    Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται σωρεία αδικημάτων, μεταξύ των οποίων της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και προμήθειας εκρηκτικών υλών.

    Οι τρεις από τους κατηγορούμενους είναι προφυλακισμένοι.

    Η δίκη ξεκίνησε με τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φιλόπουλου για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και όσους βαρύνονται με αυτό και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

    Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε από το δικαστήριο να μην κάνει δεκτή την πολιτική αγωγή σε ό,τι αφορά το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ένας εκ των συνηγόρων ζήτησε αναβολή της δίκης προκειμένου να εκδοθεί απόφαση του Αρείου Πάγου σε αίτηση αναίρεσης κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος που έχει υποβάλει για λογαριασμό του εντολέα του, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν βρισκόταν στον τόπο των επεισοδίων.

    Ο εισαγγελέας ζήτησε χρόνο από το δικαστήριο προκειμένου να τοποθετηθεί επί του ζητήματος της παράστασης της πολιτικής αγωγής για το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

    Με το τέλος της σημερινής διαδικασίας ο πατέρας του θύματος Ανδρέας Φιλόπουλος δήλωσε: "Περιμένω από τη Δικαιοσύνη να δικαιωθεί ο Μιχάλης που χάθηκε τόσο ξαφνικά από την αγκαλιά της οικογένειάς μας και να δικαιωθούμε και εμείς. Όλο αυτό το διάστημα κανένας από τους κατηγορουμένους δεν μας ζήτησε συγνώμη".

    [06] Υγεία

    Άσκηση εναντίον άνοιας

    Η άσκηση κάνει καλό στη μνήμη

    5/9/2008 16:21:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η άσκηση κάνει καλό στη μνήμη. Αυτό αποδεικνύει έρευνα επιστημόνων από την Αυστραλία. Αρκεί μάλιστα μέτρια σωματική δραστηριότητα, τρεις φορές την εβδομάδα, για να βελτιωθεί η μνήμη και η διανοητική μας απόδοση.

    Στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, πήραν μέρος δύο ομάδες ατόμων ηλικίας πάνω από πενήντα που αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης χωρίς ωστόσο να υποφέρουν από άνοια.

    Η μία ομάδα, που έκανε άσκηση 50 λεπτών την ημέρα, συνήθως γρήγορο περπάτημα, για διάστημα έξι μηνών είχε καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης και αντίληψης, στα οποία υποβλήθηκε.

    Η μελέτη των Αυστραλών επιστημόνων έδειξε ότι τα οφέλη διαρκούσαν τουλάχιστον άλλους 12 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος άσκησης.

    Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο τις νοητικές ικανότητες, αλλά, εμποδίζει ή καθυστερεί την εκδήλωση άνοιας σε ανθρώπους με ελαφρά νοητική εξασθένηση.

    [07] Κοινωνία

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου για τους συμβασιούχους

    5/9/2008 15:50:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το προεδρικό διάταγμα που άρχισε να εφαρμόζεται το 2005 είναι ξεκάθαρο: «Δεν υπάρχει σκέψη για περαιτέρω μονιμοποίηση, ή μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου», ξεκαθάρισε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Παρασκευή με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), στα γραφεία της Ένωσης. "Το προεδρικό διάταγμα για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ είναι σαφές και δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες μετατροπές των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου εκτός από τις προβλεπόμενες", είπε ο κ Ρουσόπουλος.

    Οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΜ- Θ ενημέρωσαν τον κ. Ρουσόπουλο ότι και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μακεδονίας και της Θράκης απασχολούνται εσχάτως με συμβάσεις έργου δημοσιογράφοι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες και ζήτησαν να ενταχθούν και αυτοί στο ισχύον προεδρικό διάταγμα.

    Επίσης, τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ συζήτησαν, μεταξύ άλλων, αναλυτικά με τον κ. Ρουσόπουλο ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό, τον επαρχιακό τύπο, την ψηφιακή τηλεόραση, κ.α.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΜ-Θ, Μάκης Βοϊτσίδης, ενημέρωσε τον υπουργό ότι ένα από τα βασικά αιτήματα των δημοσιογράφων είναι η κατοχώρωση του δημοσιογραφικού απορρήτου το οποίο, όπως είπε, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας δημοσιογράφων.

    Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι είναι ένα ζήτημα πολύ ενδιαφέρον, αλλά εξήγησε ότι είναι δύσκολο να παρθεί από ελληνικής πλευράς κάποια απόφαση αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός συμφώνησε με τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΜ-Θ να επανεξετάσουν το θέμα αναλυτικά στην επόμενη συνάντησή τους, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

    Το διοικητικό συμβούλιο επέδωσε στον κ. Ρουσόπουλο υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου και προτάσεις για την επίλυσή τους.

    Κατά την ώρα της αποχώρησης του υπουργού, στην κεντρική είσοδο του κτηρίου της ΕΣΗΜ-Θ, δημοσιογράφοι άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    [08] Οικονομία

    Οικονομικά τα θέματα της ατζέντας

    Συνάντηση Παπανδρέου-Προβόπουλου

    5/9/2008 15:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/9/2008 17:50:43)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο ρόλος της ΤτΕ και η ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλο.

    Ο κ. Παπανδρέου τον ενημέρωσε επίσης, για τις προτάσεις του κόμματός του σχετικά με την ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση. Από τη πλευρά του ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι παρά τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες, η ελληνική οικονομία διατηρεί σχετικές αντοχές.

    Πάντως και οι δυο πλευρές συμφωνήσαν, πως το πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας, είναι πρόβλημα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών του κ. Παπανδρέου, προκειμένου να διαμορφώσει την πρότασή που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ.

    [09] Πολιτική

    Δεν βλέπει πρόωρες εκλογές ο Μ. Λιάπης

    5/9/2008 14:18:00

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ευσεβείς πόθους κύκλων χαρακτήρισε την Παρασκευή ο υπουργός Πολιτισμού τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαινίασε τη νέα μόνιμη έκθεση για την ιστορία της Θεσσαλονίκης στο μνημειακό χώρο του Λευκού Πύργου, ο Μιχάλης Λιάπης μίλησε ωστόσο θετικά για την ανανέωση προσώπων.

    "Εκλογές δεν γίνονται. Είναι ευσεβείς πόθοι ορισμένων κύκλων. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας και θα ολοκληρώσουμε την οικονομική πολιτική, η οποία πράγματι βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία. Σχετικά με τον ανασχηματισμό, πρέπει να σας πω ότι η ανανέωση και σε πρόσωπα και σε ιδέες είναι ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο και για τη ζωή και πολλώ μάλλον για την πολιτική" δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.

    Αργότερα σήμερα, ο κ. Λιάπης πρόκειται να μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας προκειμένου να δει ο ίδιος και να ενημερωθεί από την επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής Χρυσούλα Παλιαδέλη για το πρόσφατο συγκλονιστικό εύρημα (χρυσό στεφάνι - ανάλογο με εκείνο του βασιλιά Φιλίππου του Β΄ που είχε εντοπισθεί το 1979 από τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο) στο χώρο της αγοράς των αρχαίων Αιγών.

    [10] Ζωής ...σΤάσεις

    Τα "χείλη" του Μικ πάνε μουσείο

    5/9/2008 13:12:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα περίφημα σαρκώδη χείλη του Μικ Τζάγκερ, το σήμα κατατεθέν των Rolling Stones, βρήκαν μια θέση στο Victoria & Albert Museum.

    Το λογότυπο πουλήθηκε σε δημοπρασία στο ποσό των 51.000 στερλινών και ανήκει πλέον στη μόνιμη συλλογή του μουσείου.

    Το λογότυπο σχεδιάστηκε το 1970 από τον φοιτητή Τζον Πάσε, ο οποίος το εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα σαρκώδη χείλη και το σχήμα του στόματος του Τζάγκερ.

    Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο άλμπουμ "Sticky Fingers" του συγκροτήματος και από τότε τους ακολουθεί σε όλη την πορεία τους.

    Ο Μικ Τζάγκερ, ο οποίος πρόσφατα έκλεισε τα 65 του χρόνια, ζήτησε το 1969 από το Βασιλικό Κολλέγιο των Τεχνών του Λονδίνου να του συστήσει έναν φοιτητή για να σχεδιάσει το εξώφυλλο, αφού είχε απογοητευτεί από τις προτάσεις της δισκογραφικής εταιρίας Decca.

    "Το συγκεκριμένο σχέδιο έγινε το πιο διάσημο ροκ λογότυπο στον κόσμο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που αποκτήσαμε το πρωτότυπο", δήλωσε η Βικτόρια Μπρόουκς, υπεύθυνη του μουσείου.

    [11] Ζωής ...σΤάσεις

    Άρωμα Χέμπορν στο Fashion Forward

    5/9/2008 13:04:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το «μυθικό» ένδυμα σε «στυλ Αμπίρ» που φορούσε η Όντρεϊ Χέμπορν το 1956 στην ταινία «Πόλεμος και Ειρήνη», η οποία και προτάθηκε για Όσκαρ Ενδυματολογίας, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη διάρκεια εκδήλωσης του 5ου Fashion Forward International Thessaloniki (7-14 Σεπτεμβρίου), που διοργανώνει η Helexpo στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ, όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

    Το ένδυμα αυτό θα παρουσιάσει ο οίκος Maison Gattinoni στα εγκαίνια της έκθεσης «50 χρόνια ιταλικής μόδας», στη διάρκεια της οποίας και θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 155 μουσειακά κομμάτια διάσημων σχεδιαστών και θα παρουσιαστούν, σε Fashion show, απευθείας από την Ιταλία, αντιπροσωπευτικά κομμάτια, μεταξύ άλλων των: Dolce & Gabbana, Gattinoni, Gianni Versace, Giorgio Armani, Roberto Cavalli, Prada και Enrico Coveri.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, που έχει «ταξιδέψει» σε πολλές χώρες του πλανήτη, θα τελέσει στις 8 Σεπτεμβρίου η σύζυγος του πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, Barbara Scarante. Η συγκεκριμένη διοργάνωση, όπως και η επίδειξη μόδας 2008, φιλοξενούνται στο «Παλέ ντε Σπόρ».

    Η έκθεση στοχεύει στην παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής του ενδύματος και της εξέλιξης της ιταλικής μόδας από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι το 2000 και η διοργάνωση πραγματοποιείται από κοινού από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, την πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Helexpo Α.Ε., ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Εθνικού Επιμελητηρίου Μόδας, που εδρεύει στο Μιλάνο.

    Εκτός από τις προαναφερόμενες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιταλία, ως τιμώμενη χώρα της 73ης ΔΕΘ, στο Fashion Forward International Thessaloniki, στο οποίο θα συμμετάσχουν γνωστοί Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές από 11 χώρες, θα πραγματοποιηθούν 24 fashion shows, διαγωνισμός για την ανάδειξη Ελλήνων σχεδιαστών μόδας, επίδειξη μόδας σπουδαστών του ΤΕΙ Κιλκίς, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως αυτή των παιδικών ρούχων Μ-Οne & Miss One υπέρ των Θερμαΐδων για τη δημιουργία παιδοκαρδιολογικής μονάδας στο ΑΧΕΠΑ.

    Το φετινό Fashion Forward International Thessaloniki (FFIT) είναι πιο ανανεωμένο και με περισσότερο διεθνή χαρακτήρα, τόνισε ο πρόεδρος της Helexpo, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, Θέμης Καρτσιώτης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το φετινό FFIT βρίσκεται στο απόγειό του, ενώ ο υπεύθυνος παραγωγής της διοργάνωσης, Νίκος Βόγλης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το Fashion Forward International Thessaloniki, βρίσκει το δρόμο του.

    Στην εκδήλωση παρευρέθη και η μορφωτική ακόλουθος της ιταλικής πρεσβείας, Μελίτα Παλλεστίνι.

    [12] Κοινωνία

    Κατάσχεση ναρκωτικών στη Βάρκιζα

    5/9/2008 12:41:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είκοσι έξι κιλά χασίς, που ήταν συσκευασμένο σε 17 ειδικές πλαστικές σακούλες, αλλά και δύο πλαστικές συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού βάρους 15,8 γραμμαρίων μετέφερε με το αυτοκίνητό του άγνωστος άνδρας που αργά χθες βράδυ εντοπίστηκε από τους Λιμενικούς να κινείται μέσα στο λιμάνι της Βάρκιζας, ενώ μόλις κατάλαβε ότι παρακολουθείτο και κινδύνευε να συλληφθεί, ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει στην κεντρική λεωφόρο της Βάρκιζας.

    Στην καταδίωξη όμως, που ακολούθησε το αυτοκίνητο του άγνωστου άνδρα προσέκρουσε σε προπορευόμενο αστικό λεωφορείο και ακινητοποιήθηκε, ενώ ο οδηγός του εξαφανίσθηκε και μέχρι σήμερα αναζητείται.

    Να τονισθεί ότι από το 1987 μέχρι και το 2007 οι άνδρες-λιμενικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έχουν κατασχέσει σε 2.282 υποθέσεις 54.810 κιλά ινδικής κάνναβης καθώς και 40 δενδρύλλια.

    Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΕΝ έχουν κατασχεθεί 83 κιλά ηρωίνης και χιλιάδες ηρεμιστικά και παραισθησιογόνα χάπια, ενώ σε συνεργασία με συναρμόδιες ελληνικές και ξένες υπηρεσίες -ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ, ΔΕΑ, Guardia Di Finanza- έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί εκατοντάδες τόνοι χασίς και κοκαΐνης.

    [13] Κόσμος

    Πακιστάν: Θάνατοι αμάχων από αμερικανικό πύραυλο

    5/9/2008 12:38:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον τρία παιδιά και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σήμερα στο βορειοδυτικό Πακιστάν όταν τρεις πύραυλοι ερρίφθησαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μόνο οι αμερικανικές δυνάμεις στο γειτονικό Αφγανιστάν διαθέτουν, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές.

    Οι πύραυλοι έπληξαν δύο σπίτια στο χωριό Γκουρουέκ Μπαϊπάλι του Βορείου Ουαζιριστάν, προπύργιο των πακιστανών Ταλιμπάν και ξένων μαχητών της Αλ Κάιντα, επισήμανε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    "Τρία παιδιά και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν", επιβεβαίωσε άλλη στρατιωτική πηγή.

    Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές αλλά τον τελευταίο καιρό αμερικανικοί πύραυλοι πλήττουν σχεδόν καθημερινά τις περιοχές όπου ζουν οι φυλές του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Αλ Κάιντα και οι αφγανοί Ταλιμπάν έχουν ανασυντάξει εκεί τις δυνάμεις του.

    Η επίθεση αυτή εξαπολύεται δύο ημέρες μετά την πρώτη αεροπορική επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων του Αφγανιστάν στο πακιστανικό έδαφος στην οποία σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, τουλάχιστον 15 άμαχοι ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Η Ουάσινγκτον δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την πληροφορία ούτε και την έχει διαψεύσει.

    [14] Τεχνολογία

    Αρειανή σκόνη στα σπίτια μας

    5/9/2008 12:27:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η προέλευση ενός μέρους των μικροσκοπικών μετεωριτών που απαρτίζουν την κοσμική σκόνη, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά. Η έρευνα του καθηγητή Μάθιου Γκεντζ , του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Geology", δείχνει ότι ένα τμήμα της κοσμικής σκόνης που πέφτει στη Γη, προέρχεται από μια αρχαία ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

    Τα σωματίδια κοσμικής σκόνης, προϊόντα αστεροειδών και κομητών, είναι μικροσκοπικά κομμάτια κονιορτοποιημένων βράχων, εκατοντάδες δισεκατομμύρια των οποίων πέφτουν διαμέσου του ουρανού του πλανήτη μας και βρίσκονται παντού - και μέσα στα σπίτια μας! Έχουν μήκος μέχρι ένα δέκατο του χιλιοστού και τυλίγουν όλο το ηλιακό σύστημα μέσα σε ένα λεπτό νέφος. Η μελέτη αυτών των σωματιδίων είναι σημαντική γιατί η ορυκτή σύστασή τους αποτελεί ουσιαστικά ένα αρχείο καταγραφής των συνθηκών δημιουργίας των αστεροειδών και κομητών πριν 4,5 δισ. χρόνια.

    Η προέλευση αυτής εξωγήινης σκόνης που συνεχώς προσγειώνεται στη Γη, ήταν ανέκαθεν αβέβαιη. Μετά από αναλυτική μελέτη της χημικής σύστασης 600 τέτοιων σωματιδίων, ο δρ Γκεντζ κατέληξε ότι έρχονται από μια οικογένεια αρχαίων διαστημικών βράχων, που λέγονται αστεροειδείς Κορωνίς, μεταξύ του Άρη και του Δία, οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν περίπου 2 δισ. χρόνια, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής διασπάστηκε σε κομμάτια. Ειδικότερα, η σκόνη προέρχεται από μια μικρότερη ομάδα 20 διαστημικών βράχων στο εσωτερικό της οικογένειας Κορωνίς, που λέγονται αστεροειδείς Κάριν, που αποτελούνται από βράχο χονδρίτη, ο οποίος δημιουργήθηκε την περίοδο γέννησης του ηλιακού συστήματος.

    Μετεωρίτες από χονδρίτη πέφτουν συχνά στη Γη και ο δρ Γκεντζ ήταν σε θέση να ταιριάξει τα χημικά και ορυκτολογικά δεδομένα της κοσμικής σκόνης με αυτά των δειγμάτων μετεωριτών που είχαν ήδη συλλεχθεί. Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με αστρονομικά δεδομένα δορυφόρων υπερύθρων ακτίνων, διαπίστωσε ότι οι αστεροειδείς Κάριν συγκρούονται συνεχώς μεταξύ τους, δημιουργώντας τη σκόνη.

    [15] Κοινωνία

    Εργατικό δυστύχημα στο Σχιστό

    5/9/2008 11:43:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το τελευταίο μεροκάματο, ήταν το σημερινό, για έναν 52χρονο εργάτη καθαριότητας του Δήμου Μοσχάτου, αφού στην προσπάθειά του να εναποθέσει σκουπίδια στο χώρο ανακύκλωσης στο Σχιστό, χτυπήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από το ειδικό μηχάνημα του απορριμματοφόρου το οποίο σημειωτέον χειριζόταν ο οδηγός συνάδελφός του.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, μετά το χτύπημα ο 52χρονος εργάτης μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του, ενώ ο οδηγός του απορριμματοφόρου που έθεσε σε λειτουργία το μηχάνημα "σφράγισης" του ειδικού αυτοκινήτου έχει υποστεί σοκ και δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να καταθέσει.

    [16] Αθλητισμός

    Αύριο θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα

    Στο Πεκίνο η φλόγα των Παραολυμπιακών

    5/9/2008 15:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/9/2008 18:46:18)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με πανηγυρικό τρόπο έγινε δεκτή στο Πεκίνο η ολυμπιακή φλόγα που θα φωτίσει τους παρα-ολυμπιακούς αγώνες.

    Ο βωμός άναψε και η φλόγα παραδίδεται και πάλι σε μια αθλήτρια για να αρχίσει η λαμπαδηδρομία εντός της κινεζικής πρωτεύουσας.

    "Είμαι ενθουσιασμένη που είμαι η πρώτη λαμπαδηδρόμος. Είναι φοβερή εμπειρία.", δήλωσε η πρώτη λαμπαδηδρόμος.

    Από 11 επαρχίες της κινεζικής επικράτειας πέρασε η φλόγα πριν καταλήξει στο Πεκίνο, με 850 λαμπαδηδρόμους από όλον τον κόσμο την μετέφεραν επί -περίπου- 14.000 χιλιόμετρα, από δρόμους της αρχαίας και της νέας Κίνας.

    "Οι άνθρωποι θέλουν να είναι απελευθερωμένοι, θέλουν να μπορούν να κάνουν πράγματα και οι αγώνες τους επιτρέπουν να το κάνουν.", δήλωσε ο Φίλιπ Γκρέιβεν ο πρόεδρος των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Το Σάββατο είναι η ημέρα που η ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει στο στάδιο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των αγώνων.

    "Υπάρχει εμφανώς ανάγκη για πραγματική αναγνώριση στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, χρειάζονται υποστήριξη, μια μικρή προσπάθεια για να τους προσφέρουμε προσβάσεις. Τότε μπορούν να κάνουν τα πάντα όπως ο καθένας.", είπε με νόημα ο Σαμ Σάλιβαν ο Καναδός δήμαρχος.

    Και η πλατεία Τιενανμεν, είναι στολισμένη με χιλιάδες λουλούδια προς τιμή των παραολυμπιακών αγώνων.

    [17] Τεχνολογία

    Athens Digital Week στην Τεχνόπολη

    5/9/2008 11:46:00

    Ένα πανόραμα ψηφιακών τεχνολογιών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου. Το Athens Digital Week, που διοργανώνεται από το δήμο Αθηναίων στην Τεχνόπολη στο Γκάζι αλλά και σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στους τομείς των νέων τεχνολογιών, ευρεσιτεχνίας, ψυχαγωγίας, δημιουργίας και ψηφιακού πολιτισμού και να εξελιχθεί σε σημαντικό θεσμό για τη χώρα.

    Οι επισκέπτες του Athens Digital Week θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τεχνολογία, να εκφραστούν μέσα από αυτήν, να παίξουν και να επικοινωνήσουν μαζί της, μέσα σε ένα διαδραστικό περιβάλλον. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παρουσιάσεις βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας από κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς κύρους. Παράλληλα, θα λειτουργούν χώροι εκπαίδευσης και εξοικείωσης του κοινού με τις νέες τεχνολογίες, εκθέσεις πρωτοποριακών τεχνολογιών, διαδραστικές πλατφόρμες ενημέρωσης του κοινού, διαγωνισμοί και εορταστικές εκδηλώσεις.

    Η θεματολογία του Athens Digital Week θα καλύψει οκτώ διαφορετικούς τομείς του ψηφιακού κόσμου:

    -Gaming (ηλεκτρονικά παιχνίδια και παιχνίδια online) -Telecom (τηλεπικοινωνίες, δίκτυα και κινητή τηλεφωνία) -Visual art (εφαρμοσμένες ψηφιακές τέχνες) -Digital music (μουσική, δημιουργία και εκτέλεση μέσω ψηφιακής τεχνολογίας) -Open source (λογισμικό ελεύθερης διακίνησης) -Robotics (εφαρμογές ρομποτικής) -Modding (τροποποίηση, δημιουργία και διακόσμηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων gadgets με ειδικά υλικά) -Space (Αστρονομία)

    Ο πυρήνας των εκδηλώσεων θα είναι η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. στο Γκάζι Παράλληλα, ωστόσο, θα διοργανώνονται εκδηλώσεις με τεχνολογία, διαδραστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια, παρουσιάσεις καλλιτεχνών και ασύρματα (wi-fi) δίκτυα για απεριόριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης. Τα κομβικά σημεία του Athens Digital Week θα είναι οι πλατείες Συντάγματος, Κοραή και Ηρακλειδών (Θησείο) και οι πολυκινηματογράφοι Cineplex Cosmopolis και Star City.

    To Αthens Digital Week τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, ενώ υποστηρίζεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και πολλούς ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 September 2008 - 16:50:52 UTC