Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: Ξεκίνησαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις
  • [02] Τελεσίγραφο Μόσχας στην Καμπέρα για το ουράνιο
  • [03] Τουρκία: Ισχυρή σεισμική δόνηση
  • [04] Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία χασίς στη Μεσσηνία
  • [05] Κυβερνητική για την Παιδεία
  • [06] Κύπρος: Δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις
  • [07] ΗΠΑ: Νέες αποκαλύψεις για την Πέιλιν
  • [08] "Πολιτικό πτώμα"

    [01] Κόσμος

    Κύπρος: Ξεκίνησαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις

    3/9/2008 11:11:00 πμ

    Στις 10 το πρωί άρχισαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Ταγιέ Ζεριχούν, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να καταλήξουν οι δύο ηγέτες σε συνολική συμφωνία για τη λύση του Κυπριακού, η οποία θα τεθεί για έγκριση σε χωριστά δημοψηφίσματα, που θα γίνουν στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Κατά την έναρξη της συνάντησης ανέγνωσε εναρκτήρια δήλωση ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ντάουνερ διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τις συναντήσεις Χριστόφια- Ταλάτ που έχουν προηγηθεί δημιουργήθηκε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη δική του εναρκτήρια δήλωση διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει καλή θέληση και πολιτική βούληση για μια λύση "από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους". Ο κ .Χριστόφιας επεσήμανε ότι η λύση πρέπει να είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έκανε λόγο για " νέο συνεταιρισμό". Είπε ότι οι παράμετροι λύσης του Κυπριακού βρίσκονται στον όγκο εργασίας, που έχει γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και δεκαετίες.

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι ξεκινά μια νέα περίοδος μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας στο Κυπριακό και υποστήριξε ότι με τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει "εσωτερική και εξωτερική ισορροπία".

    [02] Κόσμος

    Τελεσίγραφο Μόσχας στην Καμπέρα για το ουράνιο

    3/9/2008 10:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 11:03:12 πμ)

    Να μην τολμήσει η Αυστραλία να αναθεωρήσει την απόφασή της για εξαγωγή ουρανίου στη Ρωσία γιατί θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες. Αυτό ήταν το μήνυμα της Μόσχας προς την Καμπέρα μετά τις πληροφορίες ότι η αυστραλιανή Κυβέρνηση θα εξετάσει και τις εξελίξεις στη Γεωργία πριν η Βουλή επικυρώσει τη συμφωνία για εξαγωγή αυστραλιανού ουρανίου στη Ρωσία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως. Η συμφωνία προβλέπει ότι το ουράνιο θα χρησιμοποιηθεί καθαρά για πυρηνική ενέργεια. "Θα λάβουμε υπ όψη την επιθετικότητα της Ρωσίας στη Γεωργία πριν επικυρώσουμε τη συμφωνία", δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Στίφεν Σμιθ ενώ ο κυβερνητικός βουλευτής Κέλβιν Τόμσον πρόσθεσε: "Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Πούτιν. Μπορεί να αλλάξει απόφαση και να χρησιμοποιήσει το ουράνιο για πυρηνικά όπλα ή ακόμα και να το δώσει στη Συρία ή το Ιράν".

    Ο Ρώσος πρέσβης στην Καμπέρα, Αλεξάντερ Μπλόκιν, κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να μην αθετήσει το λόγο της και να τιμήσει τη συμφωνία που υπογράφτηκε πέρσι μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ.

    "Αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία αυτή η κυβέρνησή μου θα θεωρήσει την απόφαση πολιτική, στηριγμένη σε προκαταλήψεις και θα πληγούν τα οικονομικά συμφέροντα της Αυστραλίας. Η συμφωνία για το ουράνιο δεν σχετίζεται με τα γεγονότα στον Καύκασο", είπε ο κ. Μπλόκιν.

    Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση του Κέβιν Ραντ πιέζεται από οργανώσεις που είναι υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού να ακυρώσει την εξαγωγή αυστραλιανού ουρανίου στη Ρωσία.

    Οι μεγάλες αυστραλιανές επιχειρήσεις υποστηρίζουν όμως ότι η Καμπέρα θα πρέπει να εμπιστευτεί τη Μόσχα.

    "Η Ρωσία", λένε, "έχει πλεόνασμα πυρηνικών όπλων. Δεν έχει ανάγκη από το αυστραλιανό ουράνιο για όπλα. Το θέλει για ενεργειακούς σκοπούς".

    Την άποψη αυτή, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, φέρεται να συμμερίζεται και η κυβέρνηση της Καμπέρας.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της εταιρίας BHP Billiton, Ντον Άργκους, πρόβλεψε ότι σύντομα η πυρηνική ενέργεια της Κίνας σε ένα ποσοστό 70% θα εξαρτάται από το αυστραλιανό ουράνιο.

    Η εταιρία του κ. Άργκους θα εξάγει τεράστιες ποσότητες ουρανίου στην Κίνα. Μέχρι στιγμής πάντως η Αυστραλία αρνείται να εξάγει ουράνιο στην Ινδία.

    [03] Κόσμος

    Τουρκία: Ισχυρή σεισμική δόνηση

    3/9/2008 10:35:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε νωρίς σήμερα το πρωί την επαρχία Αντιγιαμάν στη νοτιοανατολική Τουρκία χωρίς να προκαλέσει θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 05:22 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο το Σαμσάτ, ανακοίνωσε το σεισμολογικό κέντρο του Καντιλί στην Κωνσταντινούπολη. "Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός δεν προκάλεσε θύματα", τόνισε ο έπαρχος του Σαμσάτ Μαχμούτ Κασικτσί, τον οποίο επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για ζημιές σε σπίτια της περιοχής και των γειτονικών πόλεων. Ο τοπικός πληθυσμός έχει πανικοβληθεί από τον σεισμό, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Φονικοί σεισμοί πλήττουν συχνά την Τουρκία. Δύο σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο 20.000 ανθρώπων τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 1999 στην πυκνοκατοικημένη βιομηχανική βορειοδυτική Τουρκία.

    [04] Κοινωνία

    Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία χασίς στη Μεσσηνία

    3/9/2008 10:29:00 πμ

    Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιούσε ελικόπτερο της αστυνομίας χθες το πρωί, εντόπισε μεγάλη φυτεία χασίς στη δασική περιοχή Ράπη κοντά στο χωριό Μοναστήρι του δήμου Αετού στη Μεσσηνία, καλλιεργούμενη σε πέντε εκχερσωμένους και ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, οι οποίοι υποστήριζαν από εδάφους το ελικόπτερο της αστυνομίας προσέγγισαν το χώρο της φυτείας, η οποία αποτελείτο από 1790 δενδρύλλια χασίς ύψους από 1,5 έως 3,5 μέτρα περίπου, εκ των οποίων τα 140 είχαν ήδη συγκομισθεί. Από τα ευρήματα που βρέθηκαν στο χώρο της φυτείας, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι χασισοκαλλιεργητές αντελήφθησαν το ελικόπτερο και εγκατέλειψαν τη φυτεία την ώρα που έκαναν τη συγκομιδή, αφού βρήκαν ποσότητα χασίς σε φούντα 1050 γραμμαρίων περίπου. Περιμετρικά της φυτείας οι δράστες είχαν κατασκευάσει τρεις αυτοσχέδιες δεξαμενές από νάιλον, οι οποίες ήταν γεμάτες νερό, ενώ είχαν εγκαταστήσει και δύο σκηνές για τη διαμονή τους. Τα φυτά εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν, ενώ προανάκριση διενεργεί η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας για να εντοπίσει τους χασισοκαλλιεργητές.

    [05] Πολιτική

    Κυβερνητική για την Παιδεία

    3/9/2008 10:12:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Για θέματα του Υπουργείου Παιδείας συνεδριάζει στις 11 π.μ. η Κυβερνητική Επιτροπή. Το 95% των βιβλίων είναι έτοιμα να διανεμηθούν στα σχολειά και το σύνολο των εκπαιδευτικών θα είναι στη θέση τους, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι τα προβλέψιμα λειτουργικά κενά είναι ήδη όλα καλυμμένα. Φέτος -πρόσθεσε ο Υπουργός Παιδείας- διορίστηκαν περισσότεροι εκπαιδευτικοί και μειώθηκαν οι αποσπάσεις κατά 35%, ενώ διέψευσε δημοσιεύματα περί 6.000 κενών θέσεων. Ο κ. Στυλιανιδης προανήγγειλε ότι το νέο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και όσον αφόρα το δημόσιο νηπιαγωγείο είπε ότι θα γίνει πράξη καθώς ήδη κατασκευάζονται 833 νηπιαγωγεία σε ολόκληρη τη χώρα.

    [06] Κόσμος

    Κύπρος: Δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις

    3/9/2008 9:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 11:19:23 πμ)

    Στην Αθήνα θα έλθει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού για συνομιλίες με την Ελληνίδα ομόλογο του Ντόρα Μπακογιάννη αναφορικά με τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες αρχίζουν σήμερα Τετάρτη. Ο Κύπριος Υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπούλια και θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να παραιτηθούν από το δικαίωμα των εγγυήσεων. Σε συνέντευξη του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV o Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι στην Κύπρο δεν χρειάζονται ξένες δυνάμεις ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Οι Κύπριοι, είπε, είναι αρκετά ώριμοι ώστε να μην χρειάζονται την παρουσία του τουρκικού στρατού και των εγγυητριών δυνάμεων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε εξάλλου πως αν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του 2008 είναι καλύτερα, αλλά και το 2009 δεν είναι άσχημα.

    Υπενθύμισε ακόμη την φράση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου "θέλω λύση χθες", εξαρτάται όμως, είπε, από την καλή θέληση που θα δείξουν οι δύο πλευρές επειδή στην Κύπρο υπάρχουν χιλιάδες έποικοι και 40 χιλιάδες στρατιώτες.

    Η Τουρκία, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρέπει να επιδείξει καλή θέληση και να συμπεριφερθεί ευρωπαϊκά.

    Στο μεταξύ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη σήμερα των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Ντάουνερ σε δείπνο εργασίας αντάλλαξε απόψεις για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους συμβούλους των δύο ηγετών κ.κ. Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

    "Προσβλέπομε πολύ στην αυριανή έναρξη των συνομιλιών", σημείωσε ο κ. Ντάουνερ. Ο Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών και εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα δεν θα γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση. Ο Οζντίλ Ναμί χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποτελέσει μια καλή αρχή για τη λύση του κυπριακού. Η συνάντηση Χριστόφια- Ταλάτ ξεκίνησε στις 10 το πρωί.

    [07] Κόσμος

    ΗΠΑ: Νέες αποκαλύψεις για την Πέιλιν

    3/9/2008 8:50:00 πμ

    Σε αυτονομιστικό κόμμα που αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της Αλάσκας ανήκε ο Τοντ Πέιλιν, σύζυγος της υποψήφιας αντιπροέδρου του Τζον ΜακΚέιν, Σάρα Πέιλιν, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Σύμφωνα μάλιστα με την πρόεδρο του κόμματος για την Ανεξαρτησία της Αλάσκας (AIP), Λινέτ Κλάρκ, τόσο ο Τοντ Πέιλιν όσο και η υποψήφια αντιπρόεδρος ήταν μέλη του κόμματος το 1994. Το επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο, Τζον ΜακΚέιν διέψευσε πάντως ότι η Σάρα Πέιλιν ήταν μέλος του AIP, τονίζοντας ότι η υποψήφια αντιπρόεδρος είναι ενεργό μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος από το 1982 και ποτέ δεν είχε ενταχτεί στο κόμμα για την ανεξαρτησία της Αλάσκας. Το 2008 πάντως, η Σάρα Πέιλιν ως κυβερνήτης της Αλάσκας είχε απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του AIP. " Το κόμμα σας παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της πολιτείας μας", είχε πει στον χαιρετισμό της η Σάρα Πέιλιν, σύμφωνα με το βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που μεταδίδεται στην ιστοσελίδα του AIP.

    [08] Κόσμος

    "Πολιτικό πτώμα"

    3/9/2008 8:16:00 πμ

    "Πολιτικό πτώμα" αποκάλεσε χθες Τρίτη ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ το Μιχαήλ Σαακασβίλι δηλώνοντας ότι δεν τον θεωρεί πλέον Πρόεδρο της Γεωργία ενώ τον κατηγόρησε για την έναρξη μιας επιθετικής ενέργειας "που απέβη σε πολλούς θανάτους". Σε συνέντευξή του λίγο πριν την άφιξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στη Γεωργία, ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε εκ νέου την Ουάσινγκτον ότι βοήθησε την Τιφλίδα να "κτίσει την πολεμική της μηχανή" και κάλεσε την αμερικανική Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη χώρα. "Για εμάς, το σημερινό καθεστώς στη Γεωργία έχει καταρρεύσει. Ο Πρόεδρος Σαακασβίλι δεν υπάρχει. Είναι ένα πολιτικό πτώμα", είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. "Η Μόσχα, συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος, είναι έτοιμη για συνομιλίες με την διεθνή κοινότητα για όλα τα θέματα, "περιλαμβανομένης της επίλυσης της κρίσης στην περιοχή" του Καυκάσου. Ωστόσο, τόνισε, "θα θέλαμε η διεθνής κοινότητα να θυμάται ποιος άρχισε την επίθεση και ποιος είναι υπεύθυνος για τους θανάτους των ανθρώπων".\

    Οι σκληρές δηλώσεις του ενοίκου του Κρεμλίνου έγιναν λίγο πριν την άφιξη του ισχυρού αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Γεωργία, σε μια ακόμη ένδειξη της σθεναρής στήριξης της Ουάσινγκτον στην πρώην σοβιετική δημοκρατία που επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Ντικ Τσέινι είναι ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Τιφλίδα μετά τον πόλεμο των πέντε ημερών στη Νότια Οσετία, όταν η Ρωσία επενέβη για να σταματήσει μια "γενοκτονία" όπως εκείνη στο Κοσσυφοπέδιο, όπως υποστήριξε.

    Η επίσκεψη Τσέινι αναμένεται να συνοδευτεί από την ανακοίνωση της παροχής βοήθειας ύψους σχεδόν 1 δις δολαρίων για την ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας που καταστράφηκαν από τις εχθροπραξίες.

    Η βοήθεια θα δοθεί στην διάρκεια αρκετών ετών, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Ρόιτερς. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ είπε ότι οι ΗΠΑ μελετούν το πώς θα δοθεί η βοήθεια.

    Ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είχε καλέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την παροχή βοήθειας ύψους 1 δισ. δολαρίων προς τη Γεωργία, πρόταση που υιοθέτησε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 September 2008 - 8:50:44 UTC