Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο "κόκκινο" η αντιπαράθεση
  • [02] Χατζηδάκης: Λύση για την ΟΑ εντός 2008
  • [03] Ένταση για τα βαρέα
  • [04] Σιωπηλή άρνηση των κατηγοριών
  • [05] Νέα & γυναίκα η Αντιπρόεδρος του ΜακΚέιν
  • [06] Επίθεση κατά φύλακα του ΑΠΘ
  • [07] Αφγανιστάν: Νέες απώλειες αμάχων
  • [08] Πάνω από τα 117 $ το αργό
  • [09] Λάδι στη φωτιά βάζει η ΠΓΔΜ
  • [10] Ανησυχίες ΚΚΕ για Αφγανιστάν & Καύκασο
  • [11] Τουρκικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών
  • [12] Αλαβάνος: "Απαράδεκτο μέτρο & χαράτσι"
  • [13] Σε Ηλεία και Αρκαδία ο Καρατζαφέρης
  • [14] Ιράν: Έχουμε 4.000 συσκευές φυγοκέντρισης
  • [15] Μήνυση η ΔΟΕ, νομοσχέδιο η κυβέρνηση
  • [16] Συγκλονιστικά ευρήματα στη Βεργίνα

    [01] Κόσμος

    Οξεία επίθεση Πούτιν στις ΗΠΑ

    Στο "κόκκινο" η αντιπαράθεση

    29/8/2008 2:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2008 3:20:33 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Κόκκινο έχει χτυπήσει το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, για τον Καύκασο και το κλίμα φορτίζουν ακόμη περισσότερο οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οργάνωσαν παρασκηνιακά τη σύγκρουση στον Καύκασο για να αποκομίσει κέρδη o ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την Προεδρία. Ο Λευκός οίκος αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας παράλογους και γελοίους τους ισχυρισμούς Πούτιν. Ταυτόχρονα, οι χώρες της G7 καταδίκασαν την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Κι ενώ στη Μαύρη Θάλασσα είναι αυξημένη η παρουσία πολεμικών πλοίων, η Ρωσία προχώρησε σε δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου. "Σε τρείς ημέρες πραγματοποιείται η κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τις εξελίξεις στον Καύκασο και το μέλλον των σχέσεων με τη Μόσχα, όπου πάντως, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, δεν πρόκειται να αποφασιστούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. "Το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα ανακοινώσει ότι η συμφωνία των έξι σημείων πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό της", τόνισε Γάλλος διπλωμάτης αναφερόμενος στη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφηκε με τη μεσολάβηση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. "Εξακολουθούμε να είμαστε στη φάση του διαλόγου με τη Μόσχα και όχι στη φάση των κυρώσεων" πρόσθεσε ο διπλωμάτης. Ο πρόεδρος Σαρκοζί, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, ζήτησε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κυρίως για να εξεταστεί .

    ΥΠΕΞ -Κουμουτσάκος: Οι ελληνικές θέσεις στην κρίση του Καυκάσου

    "Η Ελλάδα ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της συνέπειας. Συνέπειας στις θεμελιώδεις και διαχρονικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής. Συνέπειας στη συμμετοχή της στην ΕΕ. Συνέπειας στις διμερείς της σχέσεις»,απάντησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας που θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στον Καύκασο και τόνισε ότι αυτό καταδείχθηκε και από την ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη την Πέμπτη, στη Βουλή.

    Επεσήμανε δε ότι "ο δύσκολος αυτός δρόμος γίνεται ακόμη δυσκολότερος σε περιόδους όπως αυτή που βρισκόμαστε, κατά την οποία οι εντάσεις κι οι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται και με νέα μορφή και με νέα έμφαση". Αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική εξωτερική, είπε ο εκπρόσωπος και βάσει αυτού η Ελλάδα τοποθετήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις, είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών. Στη βάση αυτής της αρχής, που είναι διαχρονική και θεμέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής,η Ελλάδα δεν αναγνώρισε το Κόσοβο, ούτε τις περιοχές της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, τόνισε.

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη Α. Βντόβιν, την Πέμπτη στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν ήταν το ίδιο αυστηρή με την αναγνώριση του Κοσόβου, όπως με αυτήν της Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις των διαπιστευμένων πρέσβεων στην Ελλάδα. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα είναι εστιασμένο στην κρίση στον Καύκασο, με προτεραιότητα την υλοποίηση του σχεδίου των έξι σημείων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα της σύγκρουσης, τις προοπτικές ευρωπαϊκής παρουσίας στην περιοχή και το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας.

    Για το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η γαλλική προεδρία δεν το έχει επιβεβαιώσει και υπογράμμισε ότι η απομόνωση δεν αποτελεί λύση. Για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, η ελληνική θέση ήταν ξεκάθαρη, πρόσθεσε, λέγοντας ότι "πρέπει να αξιοποιείται κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο θεσμοθετημένος διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας".

    Οι εξελίξεις στον Καύκασο θα απασχολήσουν την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην Αβινιόν της Γαλλίας την Πέμπτη και Παρασκευή, καθώς και τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, στις 4 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Στο ερώτημα αν και η Κύπρος ,όπως και το Κόσοβο ή η Ν. Οσετία και η Αμπχαζία, μπορεί να αποτελέσει περίπτωση sui generis , ο κ.Κουμουτσάκος απάντησε ότι "δεν πρόκειται να μπω σε έναν συσχετισμό κρίσεων και διεθνών εξελίξεων". "Το βασικό για εμάς είναι να γίνεται σεβαστή η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών".

    Σαακασβίλι:"Η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ"

    Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Γεωργία στις αρχές του μήνα ανέτρεψαν την καθιερωμένη τάξη των πραγμάτων στην Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ο Γεωργιανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα παρασυρθεί από τη στρατιωτική της επιτυχία.

    "Δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ", είπε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Deutschlandfunk. "Αυτό που έκανε η Ρωσία υπονομεύει και καταστρέφει ολόκληρη την μετά-ψυχροπολεμική εποχή, το καθεστώς στην Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο", είπε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τότε που ευρωπαϊκή δύναμη επεδίωξε να προσαρτήσει εδάφη γειτονικής χώρας. Η Ρωσία θεώρησε τη Γεωργία ευάλωτη, καθώς δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, είπε ο Σαακασβίλι, κάνοντας ευθέως έκκληση να γίνει δεκτή η χώρα του στους κόλπους της Συμμαχίας. Η Γεωργία δεν θα στρεφόταν πρόθυμα εναντίον μια πυρηνικής δύναμης με πληθυσμό 146 εκατομμύρια κατοίκους, πρόσθεσε.

    Ο Σαακασβίλι έκανε έκκληση για την αποστολή στη Γεωργία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

    Το Τατζικιστάν στηρίζει τη Μόσχα

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έτυχε σήμερα της υποστήριξης ενός συμμάχου του στην κεντρική Ασία, του Τατζικιστάν, για την πρόσφατη κρίση με τη Γεωργία. Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ραχμόν δήλωσε ότι οι διπλωματικές λύσεις είναι προτιμότερες αλλά εξέφρασε την κατανόησή του για τις ενέργειες της Ρωσίας, μετά τη σύγκρουση με τη νότια γειτονική της χώρα.

    Την Τρίτη, η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία. Κανένα άλλο κράτος δεν έχει ακολουθήσει το παράδειγμα της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου και του Τατζικιστάν. Ωστόσο ο Ραχμόν είπε ότι η χώρα του στηρίζει τη συμμαχική της χώρα σε πολλά θέματα. "Αναμφισβήτητα αυτό αναφέρεται σε μια σειρά μέτρων τα οποία η Ρωσία λαμβάνει στον Καύκασο", είπε μετά την υπογραφή κοινής διακήρυξης με τον Μεντβέντεφ, ύστερα από διμερείς συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ.

    "Αξιόπιστος προμηθευτής" της Δύσης η Ρωσία

    Η Ρωσία θα παραμείνει "αξιόπιστος προμηθευτής" της Δύσης παρά τις εντάσεις που προκλήθηκαν από την κρίση στη Γεωργία, ξεκαθάρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν.

    "Η Ρωσία είχε πάντα μια προβλέψιμη συμπεριφορά με τους εταίρους της και θα τη διατηρήσει", σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

    Νωρίτερα, η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία LUKOIL, διέψευσε ότι έλαβε εντολή από την κυβέρνηση Πούτιν να προετοιμαστεί για περικοπή των παραδόσεων αργού πετρελαίου στη Δυτική Ευρώπη, σε απάντηση στην απειλή επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας.

    "Η LUKOIL παραδίδει στη Δυτική Ευρώπη τις ίδιες ποσότητες αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών όπως και πριν", διευκρίνισε στο Ρόιτερ, από τηλεφώνου, εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρίας. "Δεν έχουμε δεχθεί εντολές από την κυβέρνηση", πρόσθεσε.

    Δημοσίευμα της Πέμπτης στη βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ" υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Πούτιν έχει δώσει σχετικές εντολές σε τουλάχιστον μία ρωσική εταιρία και ότι η LUKOIL ήταν πιθανός δέκτης αυτών των εντολών. Παράλληλα, η LUKOIL, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει σε ποσοστό 20% η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία ConocoPhillips, γνωστοποίησε αύξηση 63,9% των καθαρών κερδών της στο δεύτερο φετινό τρίμηνο, μικρότερη από τις σχετικές εκτιμήσεις 14 αναλυτών, που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4,13 δισ. δολάρια, από 2,52 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2007, ενώ οι προσδοκίες της αγοράς ήταν για καθαρά κέρδη ύψους 4,67 δισ. δολαρίων.

    [02] Πολιτική

    Στο τραπέζι Ολυμπιακή - ΟΣΕ

    Χατζηδάκης: Λύση για την ΟΑ εντός 2008

    29/8/2008 1:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2008 5:15:06 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το μέλλον της Ολυμπιακής και η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενόψει και της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εξετάστηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστή Χατζηδάκη.

    Ο υπουργός Μεταφορών περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον εθνικό αερομεταφορέα λέγοντας πως πρόκειται για τη μοναδική αεροπορική εταιρία σε όλη την Ευρώπη που είναι 100% κρατική και πως κοστίζει 1 εκ. ευρώ στους Έλληνες πολίτες την ημέρα. Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως θα διασφαλιστεί και το σήμα και το όνομα της εταιρίας, ενώ θα υπάρξουν και μέτρα για τους εργαζόμενους. Ο Υπουργός σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα, σύμφωνη με τις επιταγές της ΕΕ. Την προσεχή εβδομάδα θα οριστούν οι Σύμβουλοι για την αναζήτηση ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς και το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΟΣΕ που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, έχει ορίζοντα το 2010 και αφόρα παρεμβάσεις στην ασφάλεια, τη διαφάνεια και την εξυγίανση των οικονομικών του Οργανισμού.

    Ταυτόχρονα το υπουργείο Μεταφορών ξεκινά από τη Δευτέρα καμπάνια ενημέρωσης για την οικολογική οδήγηση, με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμων, τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο Κωστής Χατζηδάκης με την οικολογική οδήγηση μπορεί να προκύψει περιορισμός στην κατανάλωση καυσίμων από 10 έως και 20%. Σημείωσε επίσης, ότι από την 1η Ιανουαρίου, στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, θα συμπεριληφθούν και ερωτήσεις για την "πράσινη" οδήγηση.

    Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

    Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε αντίθετο με το κλείσιμο των Ολυμπιακών Αερογραμμών ή τη μετεξέλιξη τους σε ιδιωτικό μονοπώλιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει την απαξίωση και συρρίκνωση της εταιρείας.

    "Το δίλημμα που έθεσε ο υπουργός Μεταφορών για την Ολυμπιακή, ιδιωτικοποίηση με διατήρηση του ονόματος της εταιρείας ή κλείσιμο είναι παραπλανητικό και εκβιαστικό. Το έχουν χρησιμοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να προωθήσουν την πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν την ολοκλήρωση του εγκλήματος της ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής». Η πάλη τους μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν στραφεί συνολικά κατά της πολιτικής της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας έναν ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα αερομεταφορών. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων σε όλες τις εταιρείες αερομεταφορών και θα εξασφαλιστούν φθηνές και ασφαλείς αερομεταφορές για το λαό" ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

    Για προκλητικές, κυνικές δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, κάνει λόγο ο ΣΥΝ προσθέτοντας ότι αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της για την πλήρη εκχώρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δημόσιου εθνικού αερομεταφορέα σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.

    [03] Οικονομία

    Στο υπουργείο Απασχόλησης

    Ένταση για τα βαρέα

    29/8/2008 1:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2008 5:32:45 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Eπεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά στο υπουργείο Απασχόλησης, όταν μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλλαν στην αίθουσα, διαμαρτυρόμενα για τον αποχαρακτηρισμό ορισμένων επαγγελμάτων και προσπάθησαν να τη ματαιώσουν.

    Σχολιάζοντας το περιστατικό, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά δήλωσε: "Συμπεριφορές τέτοιου είδους, είναι προφανές, ότι δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις σε μια δημοκρατική κι ευνομούμενη Πολιτεία. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν την γόνιμη διεκδίκηση και τον κοινωνικό διάλογο για την ουσιαστική προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων".

    Η πολιτική που πετάει έξω από τη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών 300.000 εργαζόμενους θα πάρει σκληρή, μαζική, αποφασιστική απάντηση στο δρόμο του αγώνα, ανταπάντησε το ΠΑΜΕ, που ήδη έχει ανακοινώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα το μεσημέρι της Δευτέρας. Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στο Υπουργείο Εργασίας.

    Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι τυχόν αρνητικές αλλαγές στη λίστα των ΒΑΕ θα οδηγήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Η προσπάθεια κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών αποτελεί αιτία πολέμου με τα συνδικάτα και την κοινωνία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της. Μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ αναμένεται να συνεδριάσει η Διοίκηση της ΓΣΕΕ με εισήγηση την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας, της πρώτης ανάλογου μεγέθους κατά την μεταπολίτευση.

    Τα επεισόδια καταδίκασε το ΠΑΣΟΚ. "Η κατάληψη γραφείων είναι ένα μέτρο που δεν στηρίζουμε, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα ζητήματα με διαφορετικό τρόπο. Βεβαίως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν την αυτονομία τους και η καθεμία κινείται με βάση τις αποφάσεις και προτεραιότητές της", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου.

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει ένας επιστημονικά αποδεκτός, δίκαιος εκσυγχρονισμός της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. "Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να δούμε την προσπάθεια χρησιμοποίησης μιας επιστημονικής επιτροπής για να κατακρεουργηθεί μια λίστα, η οποία όλοι πιστεύουν ότι θέλει ανανέωση, αλλά ανανέωση με δικαιοσύνη και σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών που είναι ενταγμένοι σε αυτά", είπε.

    Οι κυβερνητικές περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα είναι οπισθοδρομικές, βάρβαρες αλλά και ρατσιστικές σε βάρος της νεολαίας, τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΝ.

    [04] Κόσμος

    Σιωπηλή άρνηση των κατηγοριών

    29/8/2008 5:45:00 μμ

    Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς αρνήθηκε σήμερα να δηλώσει αθώος ή ένοχος ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, από το οποίο κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία για το ρόλο του στον πόλεμο της Βοσνίας που στοίχισε τη ζωή 100.000 ανθρώπων (1992-1995).

    Πρόκειται για τη δεύτερη προσαγωγή του στο δικαστήριο, προκειμένου να δηλώσει εάν αποδέχεται ή όχι την ενοχή του. Κατά την πρώτη του προσαγωγή, στις 31 Ιουλίου, ο κατηγορούμενος είχε επιλέξει να κάνει χρήση μιας περιόδου 30 ημερών που του παρέχει ο νόμος, προκειμένου να αποφασίσει εάν ή όχι θα αποδεχθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

    Στην προκειμένη περίπτωση, όπως προβλέπεται, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ιαν Μπόνομι δήλωσε εκ μέρους του Κάρατζις "αθώος" όλων των κατηγοριών.

    [05] Κόσμος

    Ο Γκρούεφσκι στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων

    Νέα & γυναίκα η Αντιπρόεδρος του ΜακΚέιν

    29/8/2008 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.

    O υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την αμερικανική προεδρία, Τζων ΜακΚέιν επέλεξε για αντιπρόεδρό του, στην περίπτωση που γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, την 44/χρονη κυβερνήτη της Αλάσκας, Σάρα Πάλιν, έγινε γνωστό από αξιωματούχο της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Πρόκειται για μία επιλογή έκπληξη, λόγω του νερού της ηλικίας, αλλά και του φύλου της επιλεχθείσας Αντιπροέδρου των -ως συνήθως- συντηρητικών ρεπουμπλικάνων, που όμως, στοχεύει στο γυναικείο κοινό των ψηφοφόρων, προσπαθώντας να αντιπαρέλθει την δυναμική και την διείσδυση της Κλίντον στις γυναίκες ψηφοφόρους.

    Με την παρουσία της όχι τόσο γνωστής Σάρα Πάλιν στις ΗΠΑ δίπλα στον ΜακΚέιν, θα δώσει ένα αντίβαρο στο ηλικιακό θέμα που βαραίνει τον 72/χρονο πλέον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την αμερικανική προεδρία, αλλά, θα απενεργοποιήσει το επιχείρημά του για απειρία του Ομπάμα, λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

    Η 44/χρονη Σάρα Πάλιν, αν και έχει αναδεχθεί Μις Αλάσκα, είναι γνωστή για τις θέσεις εναντίον των εκτρώσεων. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα Κυβερνήτη της πολιτείας της Αλάσκα και εξελέγη ση θέση αυτή το 2006. είχε προηγηθεί η εκλογή της στο αξίωμα της Δημάρχου της πόλης Wasilla. Είναι έγγαμη και μητέρα πέντε παιδιών, με το μικρότερο να είναι μόλις 4 μηνών και το μεγαλύτερο, 18 χρόνων. Μάλιστα, ο ένας από τους γιους της αναμένεται να υπηρετήσει στο Ιράκ.

    Ο Ν. Γκρούεφσκι θα παραβρεθεί στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ.

    Στις ΗΠΑ, για να παραβρεθεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα του Τζον Μακέιν για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του κ. Γκρούεφσκι.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, θα συμμετέχει και σε κληρικολαϊκή συνέλευση ομοεθνών του μεταναστών στο Νιού Τζέρσεϊ.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, θα έχει συναντήσεις με γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με σκοπό, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «την προώθηση των μακεδονικών κρατικών και εθνικών συμφερόντων».

    Εξ άλλου, τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι είχε παραβρεθεί στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ, στο οποίο ο Μπάρακ Ομπάμα αναδείχθηκε υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.

    [06] Κοινωνία

    Επίθεση κατά φύλακα του ΑΠΘ

    29/8/2008 4:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Επίθεση από ομάδα αγνώστων δέχθηκε, χθες γύρω στις 9 το βράδυ, φύλακας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο φυλάκιο της κεντρικής πύλης του Ιδρύματος, που βρίσκεται απέναντι από την Εμπορική Πύλη της ΔΕΘ.

    Ο φύλακας δέχθηκε απειλές, προπηλακισμό και χτυπήματα από τέσσερεις αγνώστους που βρίσκονταν στο χώρο του ΑΠΘ. Οι δράστες μετά την πράξη τους τράπηκαν σε φυγή.

    Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, που ενημερώθηκε για το περιστατικό, ζήτησε να μεταφερθεί ο φύλακας για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Παράλληλα εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και τη λύπη του για το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας την επίθεση αναίτια, απρόκλητη ωμή και βάρβαρη.

    Ο φύλακας αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα.

    [07] Κόσμος

    Αφγανιστάν: Νέες απώλειες αμάχων

    29/8/2008 4:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

    Τρεις Αφγανοί άμαχοι, μια γυναίκα και δυο παιδιά σκοτώθηκαν, χθες, Πέμπτη, το βράδυ στο βόρειο Αφγανιστάν σε περιστατικό που σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου της αφγανικής αστυνομίας και Γερμανών στρατιωτών της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF), νοτιοανατολικά της πόλης Κουντούζ.

    Στη σχετική ανακοίνωση προχώρησε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, λέγοντας πως οι αφγανικές και γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου το οποίο δεν σταμάτησε για έλεγχο "παρά το σαφές σήμα που τους δόθηκε". Όταν οι στρατιώτες έλεγξαν αργότερα το όχημα, βρήκαν μέσα νεκρά δύο παιδιά και μία γυναίκα και τραυματισμένα άλλα τέσσερα παιδιά.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ασφάλειας στο επαρχιακό αστυνομικό τμήμα Αμπντούλ Ραχμάν Ακτάς, το περιστατικό σημειώθηκε έξω από το χωριό Χαρούτι, όπου οι γερμανικές και οι αφγανικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει εκεί σημείο ελέγχου έπειτα από πληροφορίες που είχαν ότι ένα όχημα θα περνούσε λαθραία ναρκωτικά στη γειτονική επαρχία Τάκχαρ.

    Την Τετάρτη το πρωί, γερμανική περίπολος με οκτώ οχήματα, που ήρθε για να ενισχύσει το γερμανικό στρατό που έχει αναπτυχθεί στην Κουντούζ, λόγω της αυξανόμενης έλλειψης ασφάλειας, δέχθηκε επίθεση. Σε αυτήν σκοτώθηκε ένας Γερμανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν τρεις.

    [08] Οικονομία

    Ακρίβυνε ελαφρά το πετρέλαιο

    Πάνω από τα 117 $ το αργό

    29/8/2008 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κέρδη πάνω από 1 δολάριο στο βαρέλι σημείωσε η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, υπερβαίνοντας τα 117 δολάρια το βαρέλι, καθώς την επόμενη εβδομάδα η τροπική καταιγίδα Γκούσταβ θα εισέλθει στον Κόλπο του Μεξικού στο αμερικανικό τμήμα του οποίου παράγεται το 26% της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ και το 14% της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,51 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 117,10 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 117,18 δολάρια.

    Στα 115,60 δολάρια ανερχόταν, το μεσημέρι, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου του αργού τύπου μπρεντ -νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 115,80 δολάρια- κερδίζοντας 1,43 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Υπό τον φόβο καταστροφικής επέλασης της τροπικής καταιγίδα Γκούσταβ, οι πετρελαιο-παραγωγές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εκκενώνουν, για προληπτικούς λόγους, το προσωπικό από διάφορες υπεράκτιες πλατφόρμες.

    Στην ώθηση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα συνέβαλε χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ντέιλι Τέλεγκραφ", το οποίο -χωρίς να κατονομάζει πηγή- υποστήριξε ότι η ρωσική κυβέρνηση έδωσε οδηγία σε τουλάχιστον μία ρωσική πετρελαϊκή εταιρία να προετοιμαστεί για πιθανή περικοπή της αποστολής αργού πετρελαίου στη Γερμανία και Πολωνία μέσω του αγωγού Ντρούμπζα, ακόμη και την 1η Σεπτεμβρίου κιόλας, ημερομηνία κατά την οποία θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οποία θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία LUKOIL διέψευσε τους ισχυρισμούς και ο ρώσος υπουργός Ενέργειας είπε ότι η Μόσχα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει σταθερή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με πετρέλαιο και να διατηρήσει το καλό όνομα που έχει ως αξιόπιστος ενεργειακός προμηθευτής.

    Η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου και η διάθεση των επενδυτών στις αγορές συναλλάγματος να προχωρήσουν σε πωλήσεις με στόχο την κατοχύρωση κερδών, αγνοώντας τα χθεσινά αναθεωρημένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική οικονομία "έτρεξε" το δεύτερο τρίμηνο φέτος με ρυθμό 3,3%, πυροδότησε πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το μεσημέρι, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,4734 δολάρια, έναντι 1,4707 δολαρίων αργά χθες βράδυ ενώ, νωρίτερα, η ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε αγγίξει τα 1,4767 δολάρια ανά ευρώ.

    [09] Κόσμος

    Διεθνή αποστολή προκλητικού ψηφίσματος

    Λάδι στη φωτιά βάζει η ΠΓΔΜ

    29/8/2008 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι απέστειλε σε ομολόγους του το ψήφισμα για τους «πρόσφυγες των πολεμικών συρράξεων στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου και του Εμφυλίου Πολέμου».

    Το εν λόγω ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε ομοφώνως από τη Βουλή της ΠΓΔΜ στις 27 Αυγούστου του 2008, απεστάλη προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών - μελών της Ε.Ε., προς τα Κοινοβούλια των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Καναδά και της Αυστραλίας, καθώς και προς τις Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις των Διεθνών Οργανισμών [Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ, ΝΑΤΟ, Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωκοινοβούλιο, Διακοινοβουλευτική Ένωση κ.λπ.].

    Ο κ Βελιάνοφσκι, όπως και στις επιστολές που πρόσφατα απέστειλε, παρακαλεί τους ομολόγους του να καταβάλουν τις ανάλογες προσπάθειες για «την υλοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών - προσφύγων, καθώς επίσης, κι όσον αφορά στην κατάσταση της μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα».

    [10] Πολιτική

    Επίσκεψη ΚΚΕ στο ΥΦΕΘΑ για ενημέρωση

    Ανησυχίες ΚΚΕ για Αφγανιστάν & Καύκασο

    29/8/2008 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2008 4:31:35 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το ΥΕΘΑ και τον υπουργό εθνικής αμύνης κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, κ. Σπύρο Χαλβατζή, προκειμένου να ενημερωθεί επί θεμάτων εθνικής αμύνης.

    Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Σπύρο Χαλβατζή, εξέφρασε στον υπουργό εθνικής αμύνης κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη τις σοβαρές ανησυχίες της για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τον Καύκασο.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ζήτησε να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας που βρίσκονται στο εξωτερικό διότι δεν εξυπηρετούν όπως είπαν τα καλώς εννοούμενα εθνικά συμφέροντα.

    Παράλληλα, ο βουλευτής και μέλος του Π.Γ. του κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής, επανέλαβε την πάγια θέση του Περισσού για την απόσυρση όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται έξω από τη χώρα.

    Ανησυχούμε ιδιαίτερα καθώς όσο αυξάνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, τόσο την πληρώνουν οι λαοί, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σπύρος Χαλβατζής.

    Όπως είπε ο κ. Χαλβατζής, ο υπουργός που συμμερίστηκε τις ανησυχίες του ΚΚΕ, δεν έδωσε απάντηση σε αυτό, όμως, τους είπε ότι "λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η υγεία των στρατιωτικών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν".

    Ο κ. Χαλβατζής προσέθεσε ότι ο υπουργός "απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής κι άλλων νέων δυνάμεων στο Αφγανιστάν".

    Η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας διήρκεσε μία ώρα.

    [11] Κοινωνία

    11 παραβιάσεις, 1 αερομαχία & 1 αερομαχία

    Τουρκικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών

    29/8/2008 2:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σήμερα, οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, εισήλθαν 11 φόρες παράνομα στο FIR Αθηνών παραβιάζοντας έτσι τον ελληνικό εναέριο χώρο, συνολικά 8 τουρκικά αεροσκάφη.

    Μάλιστα, δύο από τα τουρκικά αυτά F-16 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 300 μ. [1.00 ποδών].

    Βεβαίως, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 1 περίπτωση 2 τουρκικά αεροσκάφη συνεπλάκησαν σε αερομαχία με ελληνικά μαχητικά.

    [12] Πολιτική

    Επικρίσεις Τσίπρα για Αλογοσκούφη

    Αλαβάνος: "Απαράδεκτο μέτρο & χαράτσι"

    29/8/2008 2:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2008 2:50:07 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΣΕΒΕ είχε σήμερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντησή του αυτή, χαρακτήρισε χαράτσι και απαράδεκτο μέτρο αυτό της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

    Επικρίσεις εναντίον του Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας από την Ικαρία, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο του νησιού.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι οι εξαγγελίες του κ. Αλογοσκούφη είναι "μια νέα φορολογική επιδρομή επί δικαίων και αδίκων. Όμως, το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για νέες θυσίες, χωρίς αντίκρισμα, χωρίς ελπίδα. Είναι εξαγγελίες για μια φορολογική επιδρομή, που έρχεται να καλύψει ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας των αλόγιστων φοροαπαλλαγών των προηγούμενων ετών και της αλόγιστης εξοπλιστικής κούρσας, που διεξάγει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας".

    "Ο ΣΥΝ καλεί τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους νέους ανθρώπους σε μια διαρκή πάλη", τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας ότι "κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει, προκειμένου να ανατραπεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έρχεται να ρίξει, για άλλη μια φορά, τα βάρη στους εργαζόμενους, στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους χαμηλόμισθους".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε συνάντηση με τους δημάρχους της Ικαρίας και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν το νησί.

    Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του και το απόγευμα της Πέμπτης και αναχώρησε για την Αθήνα.

    [13] Πολιτική

    Σε Ηλεία και Αρκαδία ο Καρατζαφέρης

    29/8/2008 12:21:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Στα πυρόπληκτα της Ηλείας και της Αρκαδίας περιοδεύει από το πρωί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με το νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα δήλωσε ότι θίγει όλο τον πολιτικό κόσμο το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά οι πυρόπληκτοι εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ και δεν έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα για αγρότες και κτηνοτρόφους. Παράλληλα εξέφρασε την απορία γιατί δε συστάθηκε Υπουργείο Πυρόπληκτων ώστε να υπάρχει ένας συντονιστής και να μην τρέχουν οι πυρόπληκτοι απ τον Άννα στον Καϊάφα. Ο κ. Καρατζαφέρης παρέδωσε στο νομάρχη επιταγή με το συμβολικό ποσό των 20.000 ευρώ.

    [14] Κόσμος

    Δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

    Ιράν: Έχουμε 4.000 συσκευές φυγοκέντρισης

    29/8/2008 11:45:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Η αντιπαράθεση Ιράν Δύσης για το θέμα των πυρηνικών φαίνεται πως καλά κρατεί και θα τροφοδοτεί την ειδησεογραφία επί μακρόν. Για τη σημερινή της ανανέωση φρόντισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλιρεζά Σιχ Ατάρ, που δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA: "Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 4.000 ενεργές συσκευές φυγοκέντρησης στην πυρηνική εγκατάσταση του Νατάνζ. Άλλες 3.000 είναι υπό εγκατάσταση". Πρόκειται για αριθμό που συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις της επιτροπής ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), την ίδια ώρα που ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έκανε λόγο για 5.000. Σημείο αντιπαράθεσης Ιράν και δυτικών, είναι ο ρόλος αυτών των συσκευών φυγοκέντρισης, με το Ιράν να υποστηρίζει ότι τις εγκαθιστά για τον εμπλουτισμό ουρανίου με σκοπό την παραγωγή καυσίμων για πυρηνικούς σταθμούς, ενώ η Δύση το κατηγορεί ότι επιδιώκει να εξελίξει την τεχνολογία για χρήση σε πυρηνικές κεφαλές.

    [15] Αθλητισμός

    Για το ντόπινγκ

    Μήνυση η ΔΟΕ, νομοσχέδιο η κυβέρνηση

    29/8/2008 12:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2008 5:34:17 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, αλλά και τροπολογίες σχετικά με το ντόπινγκ, θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11πμ.

    Σήμερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, πληρεξούσιος δικηγόρος της ΔΟΕ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Γιώργου Παναγιωτόπουλου, προπονητή της Φανής Χαλκιά και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

    Ο κ. Λυκουρέζος, που δήλωσε και παράσταση πολιτικής αγωγής για την υπόθεση του ντόπινγκ, αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά, ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος τραυμάτισε το κύρος της ΔΟΕ, η οποία έχει την ευθύνη για την διοργάνωση καθαρών αγώνων και την διαφύλαξη του πνεύματος του Ολυμπισμού. Προτεινόμενος μάρτυρας είναι ο Πάτρικ Σάμας, ιατρός της ΔΟΕ, που εξέτασε και βρήκε θετικό το δείγμα των αθλητών.

    Εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες

    Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του το τμήμα αθλητισμού του ΣΥΝ, αναφερόμενο στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών τονίζει: "Στον απόηχο των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου και των όσων θλιβερών γεγονότων συνόδεψαν την ελληνική παρουσία σ αυτούς, ξεκινούν οι εκλογικές διαδικασίες στις Αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας. Και η παράσταση άρχισε!!! Εκβιασμοί σωματείων και παραγόντων πάνω στην αγωνία τους για επιβίωση, υποσχέσεις και συναλλαγές με τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, αλλαγές στρατοπέδων σε μια νύχτα, παρεμβάσεις γραμματέων βουλευτών κι από δω κι από κει, όλοι οι θίασοι στη σκηνή σε μια κλωτσοπατινάδα χωρίς έλεος!!!! Πραγματικές διαφορές; Από ελάχιστες έως μηδαμινές. Στα θέματα ντόπινγκ, οικονομικής διαφάνειας, εμπορευματοποίησης, αναπτυξιακού σχεδιασμού, ιδιωτικοποίησης του χώρου, αξιοποίησης των Ολυμπιακών -και όχι μόνο- εγκαταστάσεων, αποχουντοποίησης των καταστατικών, χέρι-χέρι "παράδοση" και "κάθαρση", παρά τις όποιες προεκλογικές διακηρύξεις". Η ανακοίνωση καλεί "όλους τους αθλητικούς παράγοντες -ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης- που δεν έχουν τίποτα κοινό με τη «σκοτεινή πλευρά» της μιζέριας και της διαφθοράς, να ξεκινήσουν την προσπάθεια αναγέννησης του ελληνικού αθλητισμού, αρνούμενοι τη χειραγώγηση και τον εξευτελισμό των προσωπικοτήτων τους. Να οργανώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν και μέσα από τις αρχαιρεσίες την παρέμβαση τους στη διαχείριση του παρόντος και του μέλλοντος του υγιούς, μαζικού και καθαρού αθλητισμού που θέλουν να υπηρετήσουν".

    [16] Πολιτισμός

    Ανασκαφές του Α.Π.Θ.

    Συγκλονιστικά ευρήματα στη Βεργίνα

    29/8/2008 11:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2008 1:05:28 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως στο Ιερό της Εύκλειας στη Βεργίνα, έναν από τους σημαντικότερους ανασκαφικούς τομείς του αρχαιολογικού χώρου που ερευνά εδώ και χρόνια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ολόχρυσο στεφάνι διακοσμημένο με φύλλα βελανιδιάς, τοποθετημένο πάνω σε χρυσό ταφικό αγγείο, άφησε άφωνους τους αρχαιολόγους την τελευταία ημέρα των ανασκαφών στην αρχαία πρωτεύουσα των Μακεδόνων, τις Αιγές. Το εύρημα εντοπίστηκε στο ιερό της Εύκλειας που βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας αγοράς της Βεργίνας. Και είναι ανέλπιστο γιατί είναι το πρώτο ταφικό εύρημα που εντοπίζεται στο πολιτικό κέντρο της αρχαίας πόλης εκτός του νεκροταφείου και της μεγάλης Τούμπας των βασιλικών τάφων. Το στεφάνι ανήκε πιθανότατα σε υψηλό βασιλικό πρόσωπο, γιατί είναι παρόμοιο με εκείνο του Φιλίππου του Β΄ που αποκάλυψε 31 χρόνια πριν ο Μανόλης Ανδρόνικος. Αρχικά οι αρχαιολόγοι, εντόπισαν στο ιερό ένα μεγάλο χάλκινο σκεύος με σκάπασμα. Το εσωτερικό του έκρυβε το θησαυρό. Μια χρυσή τεφροδόχο, στεφανωμένη με το περίτεχνο στεφάνι.

    Νέα στοιχεία για την αγορά της παλιάς πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου θέτουν τα συγκλονιστικά ευρήματα που έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη στην αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών. Χρυσό στεφάνι με φύλλα βελανιδιάς - εφάμιλλο σχεδόν σε ποιότητα και διαστάσεις με εκείνα του βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίππου του Β΄και του «πρίγκιπα» που βρέθηκαν το 1977 στους ασύλητους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας- εντοπίστηκαν μέσα σε εντυπωσιακό για τις διαστάσεις του αγγείο (κυλινδρικό σκεύος ) βρέθηκε στο χώρο της αγοράς των Αιγών - στο ιερό της Εύκλειας. "Το εύρημα είναι πολύτιμο, καθώς το στεφάνι είναι σχεδόν εφάμιλλο σε ποιότητα και διαστάσεις με εκείνα από τους ασύλητους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, και το χρυσό αγγείο που δέχτηκε τα οστά (στο σχήμα μιας μεγάλης κυλινδρικής πυξίδας με κάλυμμα), μοναδικό όσο γνωρίζουμε" δήλωσε στο ΑΠΕ η επικεφαλής - διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα κ. Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη. Το εύρημα εντοπίστηκε πριν από δύο μέρες - την τελευταία μέρα της φετινής καλοκαιρινής ανασκαφής του πανεπιστημίου ανάμεσα σε αρχαία μπαζώματα - στα βαθύτερα στρώματα της ανασκαφής. Αρχικά οι ανασκαφείς εντόπισαν ένα μεγάλο χάλκινο αγγείο, εντελώς πράσινο απ την οξείδωση. «Νάρκη» φώναξε ο νεαρός εργάτης. Το εντυπωσιακό για τις διαστάσεις του κυλινδρικό σκεύος περιείχε ένα λίγο μικρότερο, απείραχτο από το χρόνο, λόγω του πολύτιμου υλικού του. Στο εσωτερικό του μέσα σε νερό, η ομάδα του Α.Π.Θ. διέκρινε ένα χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς, πάνω σε ανθρώπινα οστά, ανάμεσα σε ρίζες. Η επέμβασή του Α.Π.Θ. ήταν άμεση: ειδικευμένος συντηρητής ανέλαβε τις πρώτες βοήθειες και επέβλεψε τη μεταφορά του συνόλου σε ασφαλές περιβάλλον, με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και σκότους. Σύμφωνα με την κ. Παλιαδέλη "θα πάρει καιρό μέχρι το πολύτιμο στεφάνι και τα δύο εντυπωσιακά μετάλλινα αγγεία επανακτήσουν την αρχική τους μορφή. Μέχρι τότε το εύρημα θα αποτελέσει αντικείμενο εξειδικευμένων ερευνών και συνεργασίας ανάμεσα σε συντηρητές και χημικούς, ανθρωπολόγους, κ.λ.π. προκειμένου να απαντηθούν ειδικά ερωτήματα σχετικά με τα υλικά και τη σύστασή των μετάλλινων σκευών, τα οστά και την ηλικία του νεκρού" κ.α. Η πανεπιστημιακή ανασκαφή γίνεται με επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Α.Π.Θ. Εντυπωσιασμένος αλλά και περήφανος για την πανεπιστημιακή ανασκαφή δήλωσε και ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μάνθος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 August 2008 - 16:50:41 UTC