Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο Νίμιτς
  • [02] Ρωσία: "Ολοκληρώνεται η αποχώρηση"
  • [03] Nimitz in Thessaloniki
  • [04] Νέος θάνατος από τσίμπημα τσιμπουριού
  • [05] Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κίνα
  • [06] Ανοδικά και πάνω από τα 120 δολάρια
  • [07] Θα ανακοινώσει αντιπρόεδρο
  • [08] Αλγερία: Ανέλαβε η Αλ Κάιντα την ευθύνη

    [01] Πολιτική

    Ενημερώνει τον Πρωθυπουργό η Ντ. Μπακογιάννη

    Στη Θεσσαλονίκη ο Νίμιτς

    22/8/2008 9:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2008 11:05:22)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη συναντήθηκε το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο Μάθιου Νίμιτς. "Το μόνο θέμα που συζητάμε είναι αυτό της ονομασίας που είναι σημαντικό και πολύπλοκο. Υπάρχει κινητικότητα και σε αυτό θα μείνουμε" δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ αμέσως μετά τη συνάντηση. Χθες, στα Σκόπια, όπου είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι, διαπίστωσε, όπως είπε, ενιαία θέση της σκοπιανής ηγεσίας στο ζήτημα της ονομασίας. Ο κ. Νίμιτς αρνήθηκε πάντως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν πρότεινε για συζήτηση το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", σε διάφορες εκδοχές του. Συνεργασία με τον Πρωθυπουργό έχει αυτήν την ώρα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα τον ενημερώσει και για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

    "Περιφερειακά θέματα μπορεί να είναι σημαντικά για κάποια πλευρά, αλλά τώρα θα πρέπει να μπουν στην άκρη Είχα τηλεφωνικές επικοινωνίες πολλές φορές, έχει γίνει σημαντική δουλειά και προχωρούμε γρήγορα. Δεν μπορώ να προβλέψω σε τι επίπεδο θα συναντηθούν οι δυο πλευρές το Σεπτέμβρη" πρόσθεσε ο Μ. Νίμιτς

    "Το ζήτημα υφίσταται για πολύ καιρό και πρέπει να λυθεί, αλλά δεν θα θέσω χρονικά περιθώρια. Θέμα είναι ό,τι αφορά την ονομασία και το επόμενο βήμα θα είναι ένας απολογισμός των διαπραγματεύσεων σε Σκόπια και Θεσσαλονίκη" κατέληξε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

    "Με υπομονή μπορεί να βρεθούν λύσεις" περιορίστηκε να πει από την πλευρά του ο Έλληνας πρέσβης.

    Σενάρια στο σκοπιανό Τύπο

    Τέσσερις παραλλαγές της ονομασίας "Βόρεια Μακεδονία" και ισάριθμες της ονομασίας "Άνω Μακεδονία" περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των εισηγήσεων του Μάθιου Νίμιτς, για τις οποίες αυτός ζήτησε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, γράφει σήμερα η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, "Ντνέβνικ".

    Παρόμοιες αναφορές έκαναν και οι μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί ιδιωτικοί σταθμοί των Σκοπίων, στα δελτία ειδήσεων που μεταδόθηκαν μετά το πέρας των συναντήσεων του κ. Νίμιτς με τους κκ Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι.

    Στο δημοσίευμα της "Ντνέβνικ" αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Νίμιτς εισηγείται, η λύση που θα μπορούσε να εξευρεθεί στη βάση των παραλλαγών των ονομάτων "Βόρεια Μακεδονία" και "Άνω Μακεδονία", να γίνει αποδεκτή και από τις χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία.

    Η "Ντνέβνικ" προσθέτει ότι στην εισήγηση αυτή του κ. Νίμιτς περιλαμβάνεται η πρόταση να αποκαλείται ως "μακεδονική" η γλώσσα της χώρας στον ΟΗΕ, με την προσθήκη της παραλλαγής των ονομάτων "Βόρεια Μακεδονία" ή "Άνω Μακεδονία" που θα μπορούσε να προκριθεί ως τελική λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Η ίδια εφημερίδα σε σχόλιο της , σημειώνει ότι δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσον ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι έχουν ταυτόσημες απόψεις για το ζήτημα της ονομασίας, από τη στιγμή που ο Μάθιου Νίμιτς, τους συνάντησε χθες, για τρίτη συνεχόμενη φορά τους τελευταίους μήνες στα Σκόπια, ξεχωριστά.

    [02] Κόσμος

    Στον απόηχο της ρήξης με το ΝΑΤΟ

    Ρωσία: "Ολοκληρώνεται η αποχώρηση"

    22/8/2008 10:27:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Έως το βράδυ θα έχουν αποχωρήσει οι ρωσικές δυνάμεις από τη Γεωργία, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας. Νωρίτερα πάντως ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ διευκρίνισε ότι 500 στρατιώτες θα παραμείνουν σε μία ζώνη ασφαλείας, κοντά στη μεθόριο με τη Νότια Οσετία. "Εξαιρετικά βραδεία, η αποχώρηση των Ρώσων", δήλωσε κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός. Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ανέστειλε προσωρινά κάθε στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μίλησε το βράδυ της Πέμπτης με τον Γεωργιανό ομόλογό του Μιχαήλ Σαακασβίλι και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την άμεση συμμόρφωση της Ρωσίας με τη συμφωνία αποχώρησης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενεργήσουν έτσι ώστε να υποχρεωθούν οι ρωσικές δυνάμεις να φύγουν από τη Γεωργία και να σταματήσει ο επεκτατισμός, δήλωσε ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι στη γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν καθώς η Δύση δείχνει ενοχλημένη από τις καθυστερήσεις στη διαδικασία αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιάσει ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

    Ο Σαακασβίλι χαρακτήρισε "ασαφές" το γαλλικό ειρηνευτικό σχέδιο, καθώς όπως υποστηρίζει άφησε στους Ρώσους το περιθώριο να κινούνται κατά το δοκούν.

    "Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα εξαρτόμαστε από την καλή θέληση της Ρωσίας. Μόνο διακηρύξεις μπορούμε να κάνουμε", ανέφερε ο Γεωργιανός πρόεδρος.

    Η Γεωργία δεν περίμενε μια τέτοια επίδειξη δύναμης της Ρωσίας στη Νότια Οσσετία και ήταν εντελώς απροετοίμαστη για την επίθεση που ακολούθησε, παραδέχτηκε ο γεωργιανός υφυπουργός Αμυνας,Μπατού Κουτέλια σε συνέντευξή του στους Financial Times από την Τιφλίδα.

    [03] No Progress in Skopje Negotiations

    Nimitz in Thessaloniki

    22 Αυγ 2008 09:52:00

    Sources: ΝΕΤ 105.8, ΑNA

    UN envoy, Mathew Nimitz is to meet with Greek ambassador, Adamantios Basilakis, in Thessaloniki, on Friday morning within the framework of FYROM name issue negotiations. Mr. Nimitz had separate meetings on Thursday with FYROM President and Prime-minister, Branco Crvenkovski and Nikola Gruevski respectively. In his statements, he confirmed FYROM lederships common approach to name issue, however, he refused to either confirm or belie proposal of title "North Macedonia" in several options.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [04] Κοινωνία

    Ροδόπη

    Νέος θάνατος από τσίμπημα τσιμπουριού

    22/8/2008 11:07:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2008 11:12:24)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Μια 61χρονη γυναίκα από τον Άρατο Ροδόπης έχασε τη ζωή της όταν προσβλήθηκε από αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας μετά από τσίμπημα τσιμπουριού. Η γυναίκα προσήλθε τρεις φορές στο Νοσοκομείο Κομοτηνής το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου με συμπτώματα αϋπνίας, επίμονου βήχα και υψηλού πυρετού, δίχως να αναφέρει στους γιατρούς το τσίμπημα του κρότωνα-τσιμπουριού. Αυτό μαθεύτηκε τυχαία από το συγγενικό της περιβάλλον. Στη συνέχεια η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και κατέληξε την περασμένη Τρίτη. Το δείγμα που εστάλη για εξέταση στο Ιολογικό Εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανπιστημίου Θεσσαλονίκης, ταυτοποιήθηκε με τον επικίνδυνο ιό του αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας.

    [05] Κόσμος

    5,9 Ρίχτερ με 3 νεκρούς και 100 τραυματίες

    Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κίνα

    22/8/2008 9:31:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Δεύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου σε δύο μέρες στην ίδια επαρχία της νοτιοδυτικής Κίνας, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον τριών ανθρώπων,τον τραυματισμό 100 και υποχρέωσε τις αρχές να απομακρύνουν από τα σπίτια τους 120.000 πολίτες, σύμφωνα με τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης. Οι δύο σεισμοί έπληξαν τη δυτική επαρχία Γιουνάν, νοτίως της ορεινής επαρχίας Σετσουάν, όπου στις 12 Μαΐου έγινε ο μεγάλος σεισμός που στοίχισε τη ζωή περίπου 70 χιλιάδων ανθρώπων. Ο σεισμός που έγινε σήμερα στην επαρχία Γιουνάν είχε μέγεθος 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή Γινγκζιάνγκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα κοντά στο επίκεντρο της δόνησης κατέρρευσαν σπίτια και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Την Τετάρτη στην ίδια περιοχή είχε γίνει σεισμός 5 Ρίχτερ, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Ωστόσο έντρομοι χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

    [06] Οικονομία

    Αγορές πετρελαίου

    Ανοδικά και πάνω από τα 120 δολάρια

    22/8/2008 9:18:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανοδικά και πάνω από τα 120 δολάρια κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία και αφού κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ενισχύθηκαν πάνω από 5 δολάρια, καθώς η αγορά ανησυχεί για τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στον Καύκασο. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου, ήταν αυξημένες κατά 26 σεντς στα 121,44 δολάρια από τα 121,18 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Ενισχυμένη κατά 29 σεντς στα 120,45 δολάρια ήταν και η τιμή του Μπρεντ. "Το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση ανησυχεί τους επενδυτές" τονίζει ο ανεξάρτητος αναλυτής Ελις Εκλαντ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι δεν μπορεί να υπάρξει επανάληψη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-ΝΑΤΟ μέχρι να επιλυθεί η κρίση στη Γεωργία.

    [07] Κόσμος

    Μονομαχία για το Λευκό Οίκο

    Θα ανακοινώσει αντιπρόεδρο

    22/8/2008 8:59:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2008 9:14:07)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι έχει καταλήξει στο ποιός θα είναι ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία, αλλά πρόσθεσε ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

    "Μόνο αυτό θα ακούσετε από εμένα: ότι είχαμε ορισμένες σπουδαίες επιλογές", δήλωσε ο Ομπάμα στην εφημερίδα USA Today, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα που αιωρείται τις τελευταίες ημέρες για τις εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό. "Θέλω κάποιον που είναι ανεξάρτητος, κάποιον που θα μπορεί να εναντιώνεται στις αντιλήψεις μου και να με προκαλεί, ώστε να έχουμε ουσιώδη συζήτηση στο Λευκό Οίκο", πρόσθεσε ο Ομπάμα.

    Χθες εμφανίστηκε στο πλευρό του ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τιμ Κέιν, ένας από τους θεωρούμενους ως επικρατέστερους για να πάρουν το χρίσμα του υποψήφιου αντιπροέδρου. Ο 50χρονος Κέιν εμφανίστηκε σε συγκέντρωση στην πόλη Τσέστερ, όπου κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν η οικονομική πολιτική. Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί επίσκεψη στη νότια Βιρτζίνια, που είναι μία από τις πολιτείες-κλειδιά στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς από τις εκλογές του 1964 δεν έχει υπερψηφίσει κανένα δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία.

    'Υποπτα δέματα στα γραφεία των Ρεπουμπλικανών

    Τα γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τζον Μακέιν στο Ντένβερ εκκενώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης όταν έφθασε εκεί ένας φάκελος που περιείχε μια απειλητική επιστολή και μια σκόνη αγνώστου προέλευσης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας.

    Δύο από τους υπαλλήλους των που παρέλαβαν την επιστολή που περιείχε την επιστολή με την ύποπτη λευκή σκόνη, τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε ότι άλλο ένα κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του Τζον Μακέιν εκκενώθηκε στο Νιου Χαμσάϊρ, όταν παρέλαβαν ένα ύποπτο δέμα.

    Εν τω μεταξύ, ο Τζον Μακέιν, αν και έχει κληθεί να απαντήσει σε πολλές και διαφορετικές ερωτήσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας -από ερωτήσεις για την υγεία και την ηλικία του έως για το πρόγραμμά του για το Ιράκ και την οικονομία - δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ακίνητη περιουσία του, λέγοντας ότι "θα ρωτήσω τους συνεργάτες μου".

    Κατά το περιοδικό Newsweek, το ζεύγος Μακέιν διαθέτει τουλάχιστον επτά ακίνητα.

    Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επιχειρήσει να εμφανίσουν τον Μπαράκ Ομπάμα ως προνομιούχο, όμως οι Μακέιν φέρονται να έχουν πολύ μεγαλύτερη περιουσία από τον υποψήφιο πρόεδρο των δημοκρατικών.

    Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους προέρχεται από τη σύζυγο του Μακέιν, Σίντι, η οποία κληρονόμησε την εταιρία του πατέρα της, και σύμφωνα με το ηλεκτρονικό περιοδικό Politico ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια.

    [08] Κόσμος

    Για τις βομβιστικές επιθέσεις

    Αλγερία: Ανέλαβε η Αλ Κάιντα την ευθύνη

    22/8/2008 8:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2008 10:53:03)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα που δρα στη βόρειο Αφρική ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Αλγερία στις οποίες σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 42, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    Η βομβιστική επίθεση στην Μπουίρα την Πέμπτη, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αλγερίου, πραγματοποιήθηκε από την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ και την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση με ηχογραφημένη ταινία στην οποία μιλά στέλεχος της ονόματι Σάλαχ Αμπου Μοχάμαντ, μετέδωσε η αραβική τηλεόραση.

    Είχε προηγηθεί σειρά βομβιστικών επιθέσεων συμπεριλαμβανομένης και της πολύνεκρης επίθεσης της Τρίτης όπου έχασαν τη ζωή τους 48 άνθρωποι και άλλες την Κυριακή όπου συνολικά σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.

    Μέχρι πέρυσι η οργάνωση ήταν γνωστή ως "Οργάνωση Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και τη Μάχη" και είχε αναλάβει την ευθύνη πολλών επιθέσεων μεταξύ των οποίων και η διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και σε δικαστικό κτίριο του Αλγερίου το Δεκέμβριο του 2007.

    Οι επιθέσεις σε αστικά κέντρα εμπεριέχουν νέες τακτικές που υιοθετήθηκαν το 2007 από στελέχη εξτρεμιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν ένα καθαρό ισλαμικό καθεστώς στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής, που είναι από τους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 August 2008 - 8:50:21 UTC