Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσικό "όχι" στον ΟΗΕ
  • [02] Συντριβή αεροσκάφους στη Μαδρίτη
  • [03] Χάθηκε η ευκαιρία για την εθνική
  • [04] Το φαινόμενο Μπολτ
  • [05] Τίμησε τα ελληνικά χρώματα ο Κακλαμανάκης
  • [06] Russia Says "No" to the UN
  • [07] Μεθοριακοί σταθμοί ΗΠΑ: Φάκελοι εισόδου για όλους
  • [08] "Ουδείς υπεράνω του νόμου"
  • [09] Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο
  • [10] Κλειστά τα πρατήρια στη μισή Κρήτη
  • [11] Η κρίση του Καυκάσου στην Κυβερνητική
  • [12] "Με το μυαλό στο πορτοφόλι" η αμερικάνικη ψήφος
  • [13] Τα νέα διπλώματα εν όψει
  • [14] "Βλέπει" Διαδίκτυο το Άγιο Όρος
  • [15] Στη Θεσσαλονίκη ο Βαρθολομαίος
  • [16] Αύξηση 3% του τουρισμού το '08
  • [17] Πετρελαϊκό συμβόλαιο Ιράκ-Κίνας
  • [18] Συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα
  • [19] Συντριβή αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης

    [01] Κόσμος

    Απόρριψη σχεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Ρωσικό "όχι" στον ΟΗΕ

    20/8/2008 12:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2008 14:03:22)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην κόψη του ξυραφιού οι εξελίξεις στον Καύκασο. Η ρωσική Άνω Βουλή συνέρχεται τη Δευτέρα εκτάκτως με αντικείμενο την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Υπενθυμίζεται, ότι οι δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες ανακήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία στις αρχές της δεκαετίας του 90, μετά την κατάρρευση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, η Ρωσία απέρριψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το προτεινόμενο από τη Γαλλία σχέδιο απόφασης που απαιτούσε την άμεση αποχώρηση της ρωσικής δύναμης από τη Γεωργία. Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη το γαλλικό σχέδιο δεν περιλαμβάνει τα έξι σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου που προώθησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και υπέγραψαν τόσο η Μόσχα όσο και η Τιφλίδα. Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ διεμήνυσε ότι αναστέλλει όλες τις επαφές με τη Μόσχα, όσο οι στρατιωτικές της δυνάμεις παραμένουν στη Γεωργία, ενώ ταυτόχρονα αναβάθμισε τις σχέσεις της με την Τιφλίδα. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Γεωργίας έως το τέλος της εβδομάδας.

    Πυρά Ράις

    Εν τω μεταξύ, νέα σκληρή επίθεση εναντίον της Ρωσίας , εξαπέλυσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Κοντολίζα Ράις , σε συνέντευξή της, χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Η κ. Ράις κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ενεργεί σαν "κακοποιός" στη σύγκρουση με τη Γεωργία προκαλώντας ηθελημένη καταστροφή στη γειτονική της χώρα κι επιχειρώντας να τη στραγγαλίσει οικονομικά.

    Η Ράις χρησιμοποίησε βαρύτερες εκφράσεις από κάθε άλλη φορά που έχει αναφερθεί στο θέμα.

    "Η Ρωσία ξεκάθαρα αυτοαπομονώνεται. Καθίσταται όλο και περισσότερο παράνομη σε αυτή τη σύρραξη", είπε η Ράις στο CBS από τις Βρυξέλλες.

    Η Ράις ερωτήθηκε επανειλημμένως τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εάν η Ρωσία αθετήσει την υπόσχεσή της να αποσύρει τις δυνάμεις της από το έδαφος της Γεωργίας απάντησε ότι η Ρωσία περιχαρακώνεται και ότι καταστρέφει τις πιθανότητές της να ενταχθεί σε διεθνείς θεσμούς. "Η Ρωσία είναι ο χαμένος", εκτίμησε.

    "Αμφιβάλλει κανείς στην πραγματικότητα ότι η Ρωσία μπορούσε να χρησιμοποιήσει το συντριπτικό στρατιωτικό της πλεονέκτημα για να ταπεινώσει έναν μικρό γείτονά της; Λοιπόν, αυτό έκανε", εξήγησε. Οι Ρώσοι προκάλεσαν "εσκεμμένα καταστροφή πολιτικών υποδομών", υποστήριξε, προσθέτοντας ότι κατατρομοκράτησαν τον τοπικό πληθυσμό και έκλεισαν το λιμάνι Πότι. Ακόμη, η Ράις επισήμανε τις "αναφορές των ΜΜΕ περί χρήσης πυρομαχικών που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ποτέ εναντίον αμάχων" -- οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την Μόσχα ότι έριξε βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στη Γεωργία, κάτι που το Κρεμλίνο διέψευσε.

    Η Ράις είπε ότι το ΝΑΤΟ εκφράστηκε "με ισχύ και ενότητα" όσον αφορά την απόφαση διακοπής των σχέσεων με τη Ρωσία. "Το μήνυμα είναι πολύ σαφές και συνεχίζουμε να εξετάζουμε ποιες άλλες ενέργειες είναι οι προσήκουσες στην περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να επιδεικνύει συμπεριφορά αυτού του είδους", κατέληξε.

    Σε περιοδεία-αστραπή ο Μπασέσκου

    Με τον Γεωργιανό ομόλογό του, Μιχαήλ Σαακασβίλι, θα συναντηθεί αύριο, στην Τιφλίδα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή σήμερα και αύριο στην Ουκρανία, το Μόλδοβα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία.

    Στο πλαίσιο της περιοδείας του αυτής, ο κ. Μπασέσκου θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, τον πρόεδρο του Μόλδοβα, Βλαντίμιρ Βορονίν, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ και τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα.

    Βασικός στόχος των επαφών αυτών του Ρουμάνου προέδρου είναι να συζητήσει με τους ομολόγους του της περιοχής την κρίση στον Καύκασο και τις συνέπειες αυτής. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα τεθούν επί τάπητος και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Μπασέσκου είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ρουμανία στηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Ωστόσο, παρά τη στήριξη της Ρουμανίας στη Γεωργία, ο κ. Μπασέσκου δεν συμμετείχε στη συγκέντρωση συμπαράστασης της περασμένης εβδομάδας, στην Τιφλίδα, στην οποία ήταν παρόντες οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Ουκρανίας και των χωρών της Βαλτικής.

    [02] Κόσμος

    Ισπανία

    Συντριβή αεροσκάφους στη Μαδρίτη

    20/8/2008 17:33:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης κατά την απογείωση αεροσκάφους, ανακοίνωσαν οι αρχές του αεροδρομίου της ισπανικής πρωτεύουσας, οι οποίες, αρχικά, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν σχετικά με τη σοβαρότητα του συμβάντος ή αν υπάρχουν θύματα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αεροσκάφος βγήκε από το διάδρομο απογείωσης στον τερματικό σταθμό 4.

    Μόνο 25 επιβάτες, σε σύνολο 173, του ισπανικού αεροσκάφους τύπου MD82 της εταιρείας Spanair σώθηκαν από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών διάσωσης της Ισπανίας.

    "Η εταιρεία Spanair με μεγάλη λύπη της ανακοινώνει ότι κατέπεσε κατά την απογείωσή του το αεροσκάφος με αριθμό πτήσης JK 5022 με προορισμό από τη Μαδρίτη το Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων.Το δυστύχημα έγινε στις 14.45 τοπική ώρα", (15.45 ώρα Ελλάδας) αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει:

    "Η Spanair θα κάνει πάν το δυνατόν για να βοηθήσει τις ισπανικές αρχές στη δύσκολη αυτή στιγμή, ενώ μόλις καταστεί δυνατόν θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πολύνεκρο δυστύχημα".

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο της ισπανικής εφημερίδας "Ελ Μούντο" οι νεκροί είναι οκτώ.

    Κανένας εκπρόσωπος των αρχών δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με τις οποίες οι τραυματίες ανέρχονται επίσης σε δεκάδες. Το αεροσκάφος βγήκε από τον διάδρομο απογείωσης και τυλίχθηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με την εταιρεία Spanair, η οποία διευκρίνισε ότι το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση αυτή μαζί με τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa.

    Μεγάλο κομφούζιο επικρατεί ως προς τον αριθμό των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος.

    Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την πτώση αεροσκάφους της Spanair, κατά την ώρα της απογείωσής του από το διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης , είναι μέχρι στιγμής 45 ενώ οι βαρύτατα τραυματισμένοι επιβάτες φτάνουν τους 19.

    Διάφορες πληροφορίες μεταδίδουν με κάθε επιφύλαξη και τα ισπανικά ΜΜΕ, αφού επικρατεί σύγχυση ως προς τον αριθμό των θυμάτων τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα.

    Έτσι, η ιστοσελίδα της εφημερίδας Ελ Παΐς αναφέρεται σε στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών και γράφει για 25 νεκρούς ενώ η εφημερίδα "Ελ Μούντο" στη δική της ιστοσελίδα κάνει λόγο για εκατό νεκρούς μέχρι στιγμής.

    Τέλος το CNN μεταδίδει ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 47 επιβατών έως τώρα.

    [03] Μπάσκετ

    Χάθηκε η ευκαιρία για την εθνική

    20/8/2008 19:33:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: AΠΕ

    Μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα, η Εθνική έπεσε μαχόμενη 80-78 απέναντι στη «χρυσή» Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Αργεντινή, στο πλαίσιο του τελευταίου προημιτελικού του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ των ανδρών, και απώλεσε την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο μετάλλιο στην Ιστορία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ στον ημιτελικό της Παρασκευής (20/8). Ο Βασίλης Σπανούλης αστόχησε σε σουτ τριών πόντων στο τέλος και η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη συνέχεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

    Τα δεκάλεπτα: 22-23, 39-40, 56-55, 80-78

    Ριμπάουντ εναντίον τριπόντων σημειώσατε... 1. Τα επτά παραπάνω «σκουπίδια» (14 έναντι 7) που μάζεψε η εθνική μας κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου, στάθηκαν καθοριστικά, ώστε από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό να ελέγχει το ρυθμό, απέναντι στον Τζινόμπιλι, ο οποίος από τη στιγμή που... ζεστάθηκε, είχε 3/3 στα σουτ έξω από τα 6,25. Με εννέα πόντους λοιπόν, ο Τζινόμπιλι οδηγούσε την Αργεντινή απέναντι στην (πολύ καλά διαβασμένη) Ελλάδα, η οποία με τους Σπανούλη, Τσαρτσαρή και Φώτση να «πρωτοστατούν» στον τομέα του σκοραρίσματος (και την άμυνα από το πρώτο λεπτό στο «μαν του μαν»), είχε προβάδισμα ακόμη και τεσσάρων πόντων (23-19) στο 8ο λεπτό. Το 10λεπτο ολοκληρώθηκε με την Εθνική μας να έχει προβάδισμα ενός πόντου (23-22), αλλά τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη να δείχνουν καλύτερα στοιχεία εν συγκρίσει με τα ματς απέναντι στην Ισπανία αλλά και τις ΗΠΑ.

    Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Τσαρτσαρής συνέχισε να... εκθέτει τον Νοτσιόνι στην επίθεση (μέχρι το 13` οπότε και στη θέση του μπήκε ο Μπουρούσης, σημείωσε 11 πόντους), όμως η Αργεντινή άρχισε σιγά-σιγά να φέρνει στα ίσα τη ζυγαριά των ριμπάουντ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Αργεντινή να μην καταφέρνει το εύκολο καλάθι, αντίθετα από την Ελλάδα που με δύο καλές άμυνες μπόρεσε να πάρει προβάδισμα ακόμη και πέντε πόντων (38-33) στο 18. Όμως και πάλι δύο τρίποντα, των Τζινόμπιλι και Λεονάρντο Γκουτιέρεζ, έφεραν τις δύο ομάδες σε απόσταση αναπνοής ακριβώς με την εκπνοή (40-39). Ένα πρώτο ημίχρονο, όπου το αγαπημένο νούμερο των Αργεντινών στη στατιστική υπηρεσία ήταν το 44, αφού αυτό ήταν το ποσοστό που είχαν στα δίποντα (8/18) αλλά και στα τρίποντα (7/16), ενώ στις βολές είχαν 2/3. Το μελανό σημείο στη στατιστική της ελληνικής ομάδας ήταν αναμφίβολα τα ποσοστά στα τρίποντα, που ήταν κάτω από 30% (2/7).

    Δύο σερί λάθη του Σπανούλη, σε συνδυασμό με το νέο τρίποντο του Πριτζιόνι, έφεραν τη διαφορά στο -4 για την Ελλάδα (48-44, 50-46), η οποία συνέχισε να? σπάει τα ταμπλό έξω από τα 6,25 με συνολικά 2/10. Ο Γιαννάκης πέρασε στον αγώνα τον Σχορτσιανίτη στο 27` και αυτός ήταν ο παίκτης που ισοφάρισε για την εθνική μας (50-50). Τα δύο τρίποντα του Τζινόμπιλι και του Ντελφίνο, πήραν απάντηση μόνο κατά το ήμισυ από τον Βασιλόπουλο, ο οποίος μάλιστα σημείωσε και το τελευταίο δίποντο του τρίτου δεκαλέπτου μειώνοντας σε 56-55 για την ελληνική ομάδα.

    Ο Ντελφίνο ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά ακριβώς με την έναρξη της τελευταίας περιόδου, αφού με δύο σερί τρίποντα, μετέτρεψε το +1 του 30` σε +7 (62-55) στο 31`. Η ελληνική ομάδα απάντησε με δύο σερί τρίποντα των Φώτση και Ζήση (64-63), όμως ο Ντελφίνο δεν έλεγε να... σιωπήσει. Με 18 προσωπικούς πόντους σε επτά λεπτά στο τέταρτο δεκάλεπτο (όσους είχε η ομάδα του στο συγκεκριμένο διάστημα!), η Αργεντινή διατηρούσε μικρό προβάδισμα (71-68), παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διεθνών μας να αλλάξουν τη μορφή του αγώνα . Ενενήντα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Διαμαντίδης πέτυχε τρίποντο φέρνοντας το ματς εκ νέου στον πόντο (76-75), όμως η Αργεντινή μετά από μία λάθος επιλογή των διεθνών μας, βρέθηκε πίσω στο -5 (80-75), 46 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Το τρίποντο του Βασιλόπουλου στα 30 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε έφερε την Ελλάδα στο -2 (80-78), για να ολοκληρωθεί το... θρίλερ ακριβώς με την εκπνοή. Η Αργεντινή με τον Τζινόμπιλι αστόχησε στο σουτ τριών πόντων, ο Σπανούλης πήρε το ριμπάουντ εννέα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, όμως ο ίδιος έμελλε να είναι και ο μοιραίος παίκτης. Επιχείρησε σουτ τριών πόντων σχεδόν με την εκπνοή που ήταν άστοχο, ο Βασιλόπουλος προσπάθησε μέσα στην ανακατωσούρα να πάρει την μπάλα από το ριμπάουντ, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Το τελικό 80-78 έστειλε την Ελλάδα εκτός τετράδας, σε επανάληψη του τι είχε γίνει τέσσερα χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Σκόλα 11, Τζινόμπιλι 24 (6), Γκονζάλες, Ομπέρτο, Πριτζιόνι 7 (1), Ντελφίνο 23 (5), Κιντέρος, Γκουτιέρεζ Λ. 3 (1), Νοτσιόνι 12 (1).

    ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 4, Μπουρούσης 12, Ζήσης 5 (1), Σπανούλης 9, Βασιλόπουλος 10 (2), Φώτσης 17 (3), Πρίντεζης, Τσαρτσαρής 13, Διαμαντίδης 6 (2), Σχορτσιανίτης 2, Πελεκάνος.

    [04] Αθλητισμός

    Το φαινόμενο Μπολτ

    20/8/2008 17:38:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2008 17:47:31)

    Έκανε τα διακόσια, εκατό. Ο λόγος για την «αστραπή» Ουσέιν Μπολτ Μπολτ, που μετά τη μεγαλειώδη νίκη του στα εκατό μέτρα με παγκόσμιο ρεκόρ πήρε το χρυσό και στα διακόσια μέτρα, σημειώνοντας εκ νέου παγκόσμιο ρεκόρ καθώς έτρεξε την απόσταση σε 19:30. Αναμφισβήτητα ο τζαμαϊκανός σπρίντερ είναι ο κυρίαρχος των ταχυτήτων και ένας από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 19.32 και το είχε σημειώσει ο Αμερικανός, Μάικλ Τζόνσον στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, το 1996.

    Ο βασιλιάς της ταχύτητας

    Ο Ουσέιν Μπολτ λοιπόν «ζευγάρωσε» τα χρυσά μετάλλια που κατέκτησε στο Πεκίνο, καθώς και τα παγκόσμια ρεκόρ στα σπριντ.

    Μετά το εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ (9.69) που σημείωσε στα 100 μέτρα, σήμερα επικράτησε και στα 200 μέτρα, που είναι το αγαπημένο του αγώνισμα. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ τερμάτισε με χαρακτηριστική άνεση σε 19 δεύτερα και 30 εκατοστά.

    Μάλιστα, ο Μπολτ έγινε ο πρώτος σπρίντερ, μετά το 1984 και τον θρυλικό Καρλ Λιούις, που πετυχαίνει το «νταμπλ» στα 100μ και τα 200μ των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Τσουράντι Μαρτίνα από τις Ολλανδικές Αντίλες με 19.82 και το χάλκινο ο Αμερικανός Σον Κρόφροντ με 19.96, αφού ο συμπατριώτης του, Ουάλας Σπίρμον, που τερμάτισε τρίτος (19.95) ακυρώθηκε, επειδή πάτησε στην διαχωριστική γραμμή των διαδρόμων.

    Η κατάταξη του τελικού:

    1. Ουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα) 19.30 - Παγκόσμιο ρεκόρ 2. Τσουράντι Μαρτίνα (Ολλανδικές Αντίλες) 19.82 3. Σον Κρόφορντ (ΗΠΑ) 19.96 4. Ουόλτερ Ντιξ (ΗΠΑ) 19.98 5. Μπράιαν Τζινκάι (Ζιμπάμπουε) 20.22 6. Κρίστιαν Μάλκολμ (Μ. Βρετανία) 20.40 7. Κιμ Κόλινς (Σεντ Κιτς & Νέιβις) 20.59 -. Ουάλας Σπίρμον ακυρώθηκε

    [05] Αθλητισμός

    Τίμησε τα ελληνικά χρώματα ο Κακλαμανάκης

    20/8/2008 13:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2008 19:36:50)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την όγδοη θέση στα RSXΣ, στη γενική κατάταξη κατέλαβε ο Νίκος Κακλαμανάκης Ο κορυφαίος Έλληνας ιστιοπλόος έλαβε μέρος για πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες έχοντας έως τώρα κερδίσει ένα χρυσό στην Ατλάντα ένα ασημένιο στην Αθήνα, μια έκτη θέση στο Σίδνει, μια ογδόη εφέτος στο Πεκίνο και μια ένατη στη Βαρκελώνη. Επίσης έχει κατακτήσει τρεις πρώτες και δυο δευτέρες θέσεις σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, μια πρώτη και δυο τρίτες σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Σαράντα χρονών πλέον από τους μεγαλύτερους σε ηλικία αθλητές που έλαβαν μέρος εφέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, απέδειξε για ακόμα μια φορά με την εμφάνιση του το μεγάλο του ταλέντο και την παγκόσμια κλάση του, καθώς κατέφερε να πλασαριστεί στην πρώτη οχτάδα.

    Καλές εμφανίσεις

    Πολύ καλή εμφάνιση έκαναν και οι κοπέλες της συγχρονισμένης κολύμβησης. Οι Εύη Μακρυγιάννη και Δέσποινα Σολωμού στον τελικό του ντουέτου, κατέλαβαν την 10 θέση της γενικής κατάταξης αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

    Μειώθηκαν σήμερα αισθητά οι ελπίδες των Ιορδάνη Πασχαλίδη και Κώστα Τριγκώνη για ένα μετάλλιο στα Tornado. Το ελληνικό πλήρωμα πήρε τη 10η θέση στην 8η ιστιοδρομία, την 6η θέση στην 9η και τη 13η θέση στη 10η, με αποτέλεσμα να πέσει στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 60 βαθμούς ποινής.

    Στην 11η θέση στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θαλάσσης γυναικών, τερμάτισε η Μαριάννα Λυμπερτά.

    Στον τελικό της σφυροβολίας γυναικών, εκτός οκτάδας έμεινε η Στέλλα Παπαδοπούλου. Η ελληνίδα αθλήτρια είχε μια έγκυρη βολή στα 64.97μ, ενώ οι άλλες δύο ήταν άκυρες.

    Εκτός τελικού έμεινε ο Κώστας Δουβαλίδης ο οποίος στην πρώτη ημιτελική σειρά πήρε την πέμπτη θέση με χρόνο 13:55. Ο δραμινός πρωταθλητής πάλεψε για την πρόκριση σε μια σειρά που έτρεχαν τα μεγαλύτερα ονόματα του αγωνίσματος και η θέση που πήρε θεωρείται αρκετά καλή. Ο Δουβαλίδης έκανε καταπληκτική κούρσα, πέρασε τα εμπόδια με άνεση αλλά δεν κατάφερε μέσα σε δυο ημέρες να σπάσει το ή να ισοφαρίσει το ατομικό του και πανελλήνιο ρεκόρ, ώστε να μπει στην τετράδα.

    Μακριά από τον καλό εαυτό της έμεινε η Εφη Πάππα στον προκριματικό των καταδύσεων από πλατφόρμα 10μ.,. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συγκέντρωσε 252.00 βαθμούς στις πέντε προσπάθειές της, κατετάγη 26η, μεταξύ 29 αθλητριών που συμμετείχαν, και φυσικά αποκλείστηκε από τον αυριανό ημιτελικό.

    Στην Αθήνα την Πέμπτη οι Πολύμερος/Μούγιος

    Εν τω μεταξύ την Πέμπτη το πρωί αναμένονται στην Αθήνα η οκταμελής αποστολή της ελληνικής κωπηλασίας, με τους Βασίλη Πολύμερο και Δημήτρη Μούγιο να φέρνουν στις αποσκευές τους το αργυρό μετάλλιο, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών, που κατέκτησαν στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Μαζί τους και οι 6ες Ολυμπιονίκες στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών, Χρύσα Μπισκιτζή και Αλεξάνδρα Τσιάβου και ο 10ος στην γενική κατάταξη του σκιφ ανδρών Γιάννης Χρήστου, συνοδεία της τεχνικής ηγεσίας, Τζιοβάνι Ποστιλιόνε και των ομοσπονδιακών προπονητών Γιώρου Κουρκούμπα και Απόστολου Παλαιοπάνου.

    Την οκταμελή Ολυμπιακή αποστολή της ελληνικής κωπηλασίας θα υποδεχθεί ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ κ. Ιωάννης Καρράς, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα από την πρωτεύουσα της Κίνας σήμερα το απόγευμα και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Τύπου του «Ελ.Βενιζέλος» στον χώρο των αφίξεων. Η ΕΚΟΦΝΣ απέστειλε πρόσκληση στον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Σταύρο Δουβή.

    Οι ελληνικές συμμετοχές της Πέμπτης

    Την Πέμπτη τρεις αθλήτριές μας μετέχουν στα 20χλμ βάδην (04.00 ώρα Ελλάδας). Ανάμεσά τους η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Αθανασία Τσουμελέκα, την οποία πλαισιώνουν η Ευαγγελία Ξυνού και η Δέσποινα Ζαπουνίδου.

    Στις 04.50 η Τόνια Στεργίου μετέχει στον α΄ προκριματικό γκρουπ του ύψους.

    Λίγο αργότερα, στις 05.40, ο Γιάννης Σμαλιός θα αγωνιστεί στο β΄ γκρουπ του ακοντισμού.

    Τέλος, στις 14.00 η Νάντια Εφεντάκη θα τρέξει στην πρώτη προκριματική σειρά των 1.500 μέτρων.

    Οι ελληνικές συμμετοχές της Πέμπτης: Κολύμβηση 04.00: Σπύρος Γιαννιώτης 10.000 ανοιχτής θάλασσας

    Στίβος 04.00: Αθανασία Τσουμελέκα/ Ευαγγελία Ξυνού/ Δέσποινα Ζαπουνίδου 20.000μ βάδην 04.50: Τόνια Στεργίου Προκρ. ύψος 05.40: Γιάννης Σμαλιός Προκρ. ακοντισμός 14.00: Νάντια Εφεντάκη Προκρ. 1500μ.

    Ιστιοπλοΐα 08.00: Τριγκώνης/Πασχαλίδης Tornado- Τελική Ιστιοδρομία

    Πινγκ Πονγκ 10.00: Καλλίνικος Κρεάνγκα Γ΄ γύρος: Μιζουτάνι ή Ελουά

    Κάνοε Καγιάκ 11.10: Ανδρέας Κιλιγκαρίδης Ημιτελικός C1 500μ.

    Ρυθμική Γυμναστική 13.00: Ελίνα Ανδριόλα Προκρ. σύνθετο ατομικό 15.49: Εθνική Γυναικών Προκρ. Ανσάμπλ

    [06] Rejecting the UN Security Council Plan

    Russia Says "No" to the UN

    20 Αυγ 2008 12:04:00 (Last updated: 20 Αυγ 2008 13:48:29)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑNA-ΜPA

    Developments on Caucasus are on edge. The Russian Upper Parliament is holding an extraordinary meeting on Monday to descuss the recognition of Abkhazia and South Ossetias independence. The two secessed Republics declared their independence from Georgia unilaterally in the beginning of the 90s afte the collapse of the former Soviet Union. In parallel, Russia rejected at the UN Security Council the French plan on the withdrawal of the Russian troops from Georgia. The Russian Ambassador to the UN stated that the French plan does not include the six points of the plan promoted by French President Nicolas Sarkozy, signed by both Moscow and Tbilisi. From its side NATO has announced that it will suspend all its contacts with Moscow for as long as its forces remain in Georgia, upgrading in parallel its relations with Tbilisi. The Kremlin announced tha the Russian troops will withdraw from the biggest part of Georgia by the end of the week.

    Rice Fire

    Meanwhile, US Secretary of State Condoleeza Rice launched a harsh attack against Russiaon CBS netwwork, accusing it of acting as a "criminal" in its crisis with Georgia, and causing intentional destruction to the neighbouring country.

    She also said that Russia was self-isolating itself and becoming more and more illegal in this crisis. Furthermore, she argued that Russia is the looser, as it is wasting its chances to join international institutions. In parallel, she accused Russia of causing intentional damage on political infrastructure, and referred to humanitarian organizations that accused Moscow of using dispersion bombs against civilians, something which the Kremlin rejected.

    Finally, she reported that NATO is examining to implement further measures against Russia if the latter does not change its conduct.

    Saakashvili in a Surprise Tour

    The Romanian President Traian Basescu, who is paying a surprise tour to the Ukraine, Modlova, Azerbaijan, Georgia and Turkey tomorrow, will meet with his Georgian countepart Michael Saakashvili.

    Within the framework of this tour he will meet also meet with the leaderships of the above countries to discuss the crisis in Caucasus and its consequences. Bilateral issues will also be discussed.

    Mr Basescu had stated recently that Romania supports Georgias dominion and territorial integrity. However, the Romanian president had not participated in the in the rally in support of Georgia in Tbilisi last week.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Agreement on Anti-missile Shield

    Stern Message

    NATO Extraordinary Meeting

    [07] Κόσμος

    "Ουάσιγκτον Ποστ"

    Μεθοριακοί σταθμοί ΗΠΑ: Φάκελοι εισόδου για όλους

    20/8/2008 18:57:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στοιχεία που συλλέγονται στους μεθοριακούς σταθμούς για όλους όσους, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανών πολιτών, εισέρχονται στην χώρα, θα διατηρούν επί 15ετία οι αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, παραπέμποντας στην ανακοίνωση περί «Ομοσπονδιακής Καταγραφής» η οποία εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα, δήλωσαν ότι η συλλογή των συγκεκριμένων πληροφοριών είναι μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας για να καταπολεμηθούν οι τρομοκρατικές απειλές και ενέταξαν την αποκάλυψη της, στην απόφαση να καταστεί πιο διαφανής, η συλλογή δεδομένων από το Υπουργείο.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Συνόρων και Τελωνείων, η οποία υπάγεται στο συγκεκριμένο Υπουργείο, διευκρινίζεται ότι δεν αναζητείται υλικό από τις συνοριακές διελεύσεις στην έρευνα για στοιχεία που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μία τρομοκρατική απειλή ή απειλή κατά της επιβολής του νόμου, αλλά οι πληροφορίες μπορεί να μεταφέρονται στις ομοσπονδιακές και τις τοπικές κυβερνήσεις έτσι ώστε να ελεγχθούν η νέα τεχνολογία και τα συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων και να προσδιοριστεί η ταυτότητα άλλων παραπτωμάτων».

    Παρόμοιες πληροφορίες για επιβάτες διεθνών αεροπορικών πτήσεων συλλέγονται εδώ και πολλά χρόνια με αυτόν τον τρόπο αλλά η Υπηρεσία Προστασίας Συνόρων και Τελωνείων μόλις αυτό εφέτος άρχισε να τηρεί αρχεία για τις αφίξεις και των αμερικανών πολιτών και στα επίγεια σύνορα.

    Οι υποστηρικτές των δικαιώματος της ιδιωτικότητας στην προσωπική ζωή εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη διευρυμένη συλλογή προσωπικών δεδομένων και προσέθεσαν ότι χρειάζονται εγγυήσεις για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση του συστήματος.

    «Οι άνθρωποι αναμένουν να ελέγχονται όταν εισέρχονται στην χώρα για καθορίσει η κυβέρνηση εάν είναι αποδεκτοί ή όχι αλλά αυτό που δεν αναμένουν είναι να κρατά η κυβέρνηση τα αρχεία της εισόδου τους για 15 χρόνια», δήλωσε στην εφημερίδα, ο Γκρεγκ Νοτζέιμ, του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πας Νόουκ, δήλωσε ότι η 15ετής περίοδος δικαιολογείται διότι, όπως είπε, «η ιστορία έχει δείξει ότι σε τρομοκρατικές ή εγκληματικές δραστηριότητες, η συνωμοσία, ο σχεδιασμός τους και οι σχέσεις μεταξύ των συνωμοτών μπορεί να συνεχίζονται για πολλά χρόνια και τα βασικά ταξιδιωτικά αρχεία μπορούν κυριολεκτικά να βοηθήσουν τους υπαλλήλους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, να συνδέσουν τις τελείες μεταξύ τους».

    [08] Οικονομία

    Προτεραιότητα στον καταναλωτή

    "Ουδείς υπεράνω του νόμου"

    20/8/2008 17:11:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο κ. Φώλιας ανέφερε ακόμη ότι "υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να επιτευχθεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμη θεσμική δυνατότητα και σε αυτό στοχεύουν", πρόσθεσε, "η εφαρμογή του πλαφόν και η διαβούλευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά των καυσίμων".

    "Οι κανόνες του ανταγωνισμού", είπε, "πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους", σημειώνοντας ότι "όπου δεν υπάρχει λογοδοσία, υπάρχει ασυδοσία. Γι αυτό", υπογράμμισε, "είμαστε αποφασισμένοι να μπει τελεία και παύλα σε καταστάσεις και πρακτικές που δεν τιμούν την ελληνική αγορά".

    "Κανένας δεν μπορεί να είναι πάνω από το νόμο", ανέφερε ο κ. Φώλιας.

    Απαντώντας στην ερώτηση πως σχολιάζει το ότι οι νομάρχες στην Κρήτη λένε ότι δεν έχουν προσωπικό για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του υπουργείου ο κ. Φώλιας είπε: "Τώρα το θυμήθηκαν;".

    Σε ερώτηση εάν θα κάνει κάτι σε σχέση με την Κρήτη, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας "τίποτα".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι κλειστά όλα τα βενζινάδικα στο νησί, ο κ. Φώλιας ανέφερε: "Η πληροφόρηση η δική μου, δεν λέει το ίδιο".

    Η επιβολή πλαφόν, που έγινε αργά και με λάθος τρόπο, είναι απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8,ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης έσπευσε κατακαλόκαιρο να αιφνιδιάσει τους πάντες με μπαλώματα και αυτοσχεδιασμούς επισημαίνει ο ΛΑΟΣ.

    Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός θα έχει αύριο στις 12:30, συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια.

    [09] Οικονομία

    Κάτω από τα 115 το αργό

    Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο

    20/8/2008 16:41:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Κάτω από τα 115 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αμερικανικού αργού, έχοντας υπερβεί τα επίπεδα αυτά το πρωί, δεχόμενη πιέσεις λόγω ενδείξεων για επιβράδυνση της ζήτησης στην Ασία και λόγω της επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν μετά την πυρκαγιά στις αρχές Αυγούστου.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 6 σεντς το βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 114,47 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 115,36 δολάρια.

    Στα 113,79 δολάρια ανήλθε, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ, κερδίζοντας 54 σεντς το βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινό "κλείσιμο".

    Η BP Plc γνωστοποίησε την επικείμενη έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του αγωγού πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν.

    Παράλληλα, το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sanghai Securities News μετέδωσε ότι ο όμιλος Sinopec, η μεγαλύτερη εταιρία διύλισης στην Κίνα, ενδέχεται να αναστείλει σύντομα τις εισαγωγές βενζίνης και ντίζελ, καθώς λαμβάνει τέλος η εγχώρια έλλειψη.

    Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στα εβδομαδιαία στοιχεία τα οποία θα γνωστοποιήσει η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, για τα επίπεδα των αμερικανικών διαθέσιμων, εμπορικών αποθεμάτων καυσίμων.

    Σχετική σφυγμομέτρηση που διενήργησε το Reuters έδειξε ότι οι αναλυτές που συμμετείχαν εκτιμούν ότι, την εβδομάδα που έληξε στις 15 Αυγούστου, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά, κάνουν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

    [10] Οικονομία

    Αύριο στην άλλη μισή

    Κλειστά τα πρατήρια στη μισή Κρήτη

    20/8/2008 16:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2008 18:23:36)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κλειστά παραμένουν από το πρωί τα περισσότερα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων στο νομό Χανίων, καθώς οι πρατηριούχοι του νομού διαμαρτύρονται με τον τρόπο αυτό στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην τροφοδοσία, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω θερινής περιόδου.

    Ανοικτά παρέμειναν τέσσερα πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες, καθώς και δύο ελεύθερα πρατήρια, στα οποία δημιουργήθηκαν ουρές από οδηγούς που έσπευσαν να προμηθευτούν καύσιμα.

    Σήμερα συνεδριάζουν εκ νέου οι πρατηριούχοι στο Λασίθι προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα βάλουν και αυτοί λουκέτο στα πρατήρια τους.

    Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο συγκαλεί αύριο, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.

    Το μεσημέρι, στη Νομαρχία υπήρξε νέα συνάντηση του νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη με τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των βενζινοπωλών του νομού, όπου έγινε εκτίμηση της κατάστασης.

    Ο νομάρχης Χανίων εχθές έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση.

    "Αναμένουμε εξελίξεις και θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και οι βενζινοπώλες θα ικανοποιηθούν από αυτές τις εξελίξεις. Το θέμα νομίζω ότι το έχει αντιληφθεί και το υπουργείο. Σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, πιστεύω σε αυτά που λένε οι βενζινοπώλες", τόνισε ο νομάρχης Χανίων.

    Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Βαγγέλης Κώτσος δήλωσε: "Πρέπει άμεσα να δράσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Αρχίσαμε σήμερα απεργία στη μισή Κρήτη, κι αύριο η υπόλοιπη μισή. Η κατάσταση κλιμακώνεται και δεν ξέρουμε πού θα πάει αυτό. Έχουμε προτείνει τρεις λύσεις. Εμείς δεν κάνουμε αυτή τη στιγμή απεργία γιατί θέλουμε να βασανίσομε τον κόσμο και τον τουρισμό μας. Θέλουμε είτε να αποσύρει το πλαφόν, είτε να το βάλει σε όλα τα επίπεδα, είτε να αγοράζουμε 4-5 λεπτά λιγότερο τιμολογιακά από τις εταιρείες μας. Ό,τι από αυτό καταφέρει να μας δώσει, εμείς την επόμενη ώρα θα έχουμε λύσει την απεργία μας".

    Οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί δια στόματος του προέδρου του κλάδου Ηλία Καραπατάκη, δήλωσαν συμπαραστάτες στον αγώνα των πρατηριούχων.

    "Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των βενζινοπωλών, ένα δίκαιο αγώνα. Πιστεύουμε να δικαιωθούν στο τέλος. Από την πλευρά μας ως επαγγελματίες έχουμε κανονίσει να έχουμε γεμάτα τα ρεζερβουάρ. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα", είπε ο κ. Καραπατάκης.

    Κλειστό ήταν από το πρωί και το πρατήριο του συνεταιρισμού ταξί του νομού Χανίων.

    Όπως είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού των ταξί, Γιώργος Φραγκιαδάκης, θα γίνεται τροφοδοσία μόνο των ταξί που κινούνται με πετρέλαιο.

    "Συμμετέχουμε και εμείς στην απεργία του κλάδου που αφορά το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Το πρατήριο θα παραμείνει κλειστό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα ανοίξει μόνο για τα ταξί και μόνο για το πετρέλαιο κίνησης", είπε κ. Φραγκιαδάκης.

    Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων του νομού υποστηρίζουν ότι από το "λουκέτο" των βενζινοπωλών θίγεται ο κλάδος τους, δεδομένου ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τουριστική περίοδος.

    [11] Πολιτική

    Δηλώσεις και για το σκοπιανό

    Η κρίση του Καυκάσου στην Κυβερνητική

    20/8/2008 15:54:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Μετά τη συνεδρίαση η κ. Μπακογιάννη είπε ότι θέλει προσοχή, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα, ώστε να υπάρξει ουσιαστική κατάπαυση του πυρός και ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση λύσης.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναφορικά με το θέμα των Σκοπίων, η υπουργός τόνισε ότι ο κ. Μπαν Γκι Μουν είπε το αυτονόητο.

    "Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να ακουστεί, αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι συνεριζόμαστε την άποψή της", είπε χαρακτηριστικά.

    Αναλυτιότερα, στην ερώτηση αν την ικανοποιεί η απάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στους Σκοπιανούς, δεδομένου του ότι αφήνει να εννοηθεί ότι εκτός από το όνομα υπάρχουν κι άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, η υπουργός απάντησε ακριβώς λέγοντας ότι ο "Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε το αυτονόητο και το αυτονόητο είναι ότι η εντολή προς τον κ. Νίμιτς είναι μια. Να συζητήσουμε για το όνομα, όπως πάρα πολλές φορές έχω εδώ πει, η οποιαδήποτε χώρα θέλει να ισχυρισθεί το ο,τιδήποτε, μπορεί να ακουστεί, αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι συμμεριζόμαστε εμείς την άποψή της.

    [12] Κόσμος

    ΗΠΑ-Εκλογές

    "Με το μυαλό στο πορτοφόλι" η αμερικάνικη ψήφος

    20/8/2008 15:51:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: NET PRISMA-AΠΕ-REUTERS

    Ψήφο με το μυαλό στο πορτοφόλι, η οποία θα ευνοήσει τον Ομπάμα προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές μετά και τα τελευταία αρνητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία Σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια των ρεπουμπλικάνων να διατηρήσουν το Λευκό Οίκο για ακόμη 4 χρόνια αποτελεί η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τις ΗΠΑ και το γεγονός ότι, παρά τη μείωση των τιμών των καυσίμων, η κατάσταση δεν προβλέπεται να αλλάξει πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Τα καινούργια στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες και δείχνουν απότομη αύξηση του πληθωρισμού και το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία 17 χρόνια, υπογραμμίζουν αυτά τα οικονομικά προβλήματα και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συσσώρευση κακών ειδήσεων δίνει ώθηση στη διάθεση των ψηφοφόρων για αλλαγή στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή της οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Μάικλ Ουάλντεν, αυτό δίνει στον υποψήφιο των δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στον ρεπουμπλικάνο αντίπαλο του, Τζον Μακέιν.

    Μία κακή οικονομία δεν είναι ποτέ καλή για τους πολιτικούς που τη διαχειρίζονται, και μετά από την επταετία του Μπους, οι ψηφοφόροι είναι κατηφείς για την κατάσταση της οικονομίας και ανήσυχοι για υψηλές τιμές, την αυξανόμενη ανεργία και τις κρίσεις στην στέγη και στις πιστώσεις.

    «Ο λαός όλο και περισσότερο λέει ότι η οικονομία είναι αυτό που μετράει στις εκλογές», προσθέτει ο διευθυντής του Ιδρύματος Δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου Quinnipiac, Μόρις Κάρολ.

    Σύμφωνα με παναμερικανική δημοσκόπηση του Quinnipiac, η οικονομία είναι το πιο σημαντικό θέμα για το 52% όσων είναι πιθανόν να ψηφίσουν στις εκλογές, ενώ το δεύτερο πιο σημαντικό θέμα είναι το Ιράκ με 16%.

    Το 49% όσων προτάσσουν την οικονομία, προτιμούν τον Ομπάμα και το 41% τον Μακέιν, ο οποίος στο σύνολο όσων κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσουν, υστερεί κατά 5 μονάδες του δημοκρατικού υποψηφίου που έχει την προτίμηση του 47%.

    Όμως ο οικονομικός αναλυτής του συντηρητικού «Ιδρύματος Κληρονομιάς», Μπράιαν Ντάρλινγκ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι οικονομικές εξελίξεις μέχρι το Νοέμβριο μπορεί να καθορίσουν την απόφαση των ταλαντευόμενων ψηφοφόρων.

    "Reuters/Zogby"

    Από την άλλη έρχεται μια "ανατροπή" στην κούρσα των Αμερικανικών εκλογών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των οργανισμών Reuters/Zogby ο Τζον Μακέιν προηγείται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του Μπάρακ Ομπάμα, και θεωρείται καλύτερος διαχειριστής της οικονομίας. Ο Μακέιν προηγείται του Ομπάμα μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων με 46% έναντι 41%, εξαλείφοντας το σταθερό προβάδισμα των 7 μονάδων που είχε ο Ομπάμα μέχρι και τον Ιούλιο.

    Όμως η κακή κατάσταση της οικονομίας αναμένεται να αποτελέσει μία ακόμη αδυναμία για τον Μακέην καθώς έχει παραδεχθεί την έλλειψη εμπειρίας στο θέμα αλλά ο πρώην αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, γερουσιαστής της Αριζόνας έχει δουλέψει πολύ το θέμα της αποσύνδεσης του από την άποψη ότι ο Μπους ήταν ένας κακός διαχειριστής της οικονομίας και οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι ο Ομπάμα δεν ξεπέρασε το 50% αποτελεί καλό οιωνό για τον Μακέην.

    «Από τα νούμερα των δημοσκοπήσεων είναι προφανές ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο Μακέην πολεμάει σκληρά, αλλά ο κοινός τόπος ίσως δεν λέει την αλήθεια», προσθέτει ο Ντάρλινγκ.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούλιο, οι δύο υποψήφιοι είναι πολύ κοντά στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Ο Μακέην παρουσιάζει τον Ομπάμα ως υποστηρικτή των υψηλών φόρων ενώ ο Ομπάμα προσπαθεί να τον συνδέσει με τις αντιλαϊκές οικονομικές πολιτικές του Μπους.

    Ο Μακέην στηρίζει την επέκταση των φορολογικών περικοπών του Μπους που ευνοούν τα υψηλά εισοδήματα ενώ ο Ομπάμα υποστηρίζει τις περικοπές για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και προτείνει υψηλότερους φόρους για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 250.000.

    Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο μέσος ψηφοφόρος θα ψηφίσει με βάση το πορτοφόλι του και το φόβο του για την οικονομία και όχι με βάση κάποια ειδική πολιτική.

    «Η τάση είναι συγκεκριμένη, οι άνθρωποι κατανοούν ότι επί Μπους, τουλάχιστον στη δεύτερη θητεία του, η οικονομία είναι αδύναμη και αυτό θίγει τον γερουσιαστή Μακέην, ως υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και δίνει στο γερουσιαστή Ομπάμα σημαντικό έδαφος επειδή υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία», δηλώνει ο Αλεξάντρ Λαμίς, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στον πανεπιστήμιο Case Western Reserve, του Οχάιο.

    Ο Ουάλντεν δηλώνει ότι οι χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα μπορεί να βοηθήσουν το Μακέην εάν οι ψηφοφόροι αισθανθούν πιο άνετοι με τους οικογενειακούς του προϋπολογισμούς και λιγότερο απελπισμένοι για να επιλέξουν την αλλαγή που επαγγέλλεται ο Ομπάμα αλλά προβλέπει ότι τα νέα από το μέτωπο της απασχόλησης θα επιδεινωθούν μέχρι το Νοέμβριο. «Δε νομίζω ότι ο μέσος ψηφοφόρος αισθάνεται ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει όση φαντασία και αν έχει», λέει χαρακτηριστικά.

    Επίσης ίσως σήμερα, και πάντως οπωσδήποτε ως το Σάββατο, αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του υποψήφιου αντιπροέδρου από τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με δηλώσεις συμβούλου του, ο Γερουσιαστής από το Ιλινόι θα εμφανιστεί το Σάββατο σε προεκλογική εκδήλωση ΜΑΖΙ με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο . Στον κατάλογο των ατόμων που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να προταθούν, εκτός της Χίλαρι Κλίντον, περιλαμβάνονται ο Γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν, η Κάθλιν Σιμπέλιους, που είναι κυβερνήτης του Κάνσας, ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τιμ Κέιν, και ο Γερουσιαστής Ίβαν Μπέι.

    [13] Κοινωνία

    Απαρέγκλιτη εφαρμογή του νέου συστήματος

    Τα νέα διπλώματα εν όψει

    20/8/2008 15:37:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Χωρίς να ληφθούν υπ όψιν οι αντιδράσεις και το όποιο πολιτικό κόστος, θα ισχύσει νέο διαφανές σύστημα για την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης και για τον έλεγχο των οχημάτων στα ΚΤΕΟ, έως το τέλος του χρόνου.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς".

    Σύμφωνα με έρευνα που έκανε και γνωστοποίησε στον υπουργό η Μ.Κ.Ο. Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς", η ταρίφα το λαδώματος" για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης έχει φθάσει στα 300 και για τα ΚΤΕΟ στα 150 .

    Ο υπουργός ΥΜΕ ανέφερε ότι στο υπουργείο μεταφορών είναι πολλά τα θέματα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες προς τον πολίτη και την ανάπτυξη του τόπου και δυστυχώς διαχρονικά υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια. ΤΑ ζητήματα αυτά είναι σε πρώτη προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε 2 πεδία όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο, δηλαδή, στον ΟΣΕ και στα διπλώματα και τα ΚΤΕΟ.

    Η Διεθνής Διαφάνεια δίνει κάποιες ιδέες και σε συνεργασία με τους συναρμοδίους φορείς ο στόχος είναι να θεσμοθετηθούν τρόποι θωράκισης της διαφάνειας στις συμβάσεις και προμήθειες κατ αρχήν του ΟΣΕ και όλου του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

    Με πρωτοβουλία του υπουργείου, συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης ορισμένα θέματα του ΟΣΕ έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, στο ΣΔΟΕ και στην υπηρεσία ειδικών ελέγχων.

    [14] Τεχνολογία

    Ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω WiMAX του ΟΤΕ

    "Βλέπει" Διαδίκτυο το Άγιο Όρος

    20/8/2008 15:17:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2008 16:10:32)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον ΟΤΕ, καθώς με καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις πρόσβασης, δημιουργεί τη δυνατότητα παροχής σύγχρονων υπηρεσιών ευρυζωνικότητας σε έναν τόπο ξεχωριστής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Το πιλοτικό δίκτυο παρέχει υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και Ι.Ρ. τηλεφωνίας [VoIP]. Η επίτευξη παροχής των υπηρεσιών αυτών πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή εξαιρετικά δυσπρόσιτη, με περιορισμένες υποδομές σε οδικά δίκτυα, μέσα μεταφοράς και μέσα επικοινωνιών, καθώς και με απουσία εγκατεστημένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

    Συνολικά, εγκαταστάθηκαν 6 σταθμοί βάσης με την εμβέλεια του δικτύου να φτάνει τα 50 km, καλύπτοντας την πλειοψηφία των Μονών και Σκητών του Αγίου Όρους, σε σχεδόν όλη την έκταση της Χερσονήσου του Άθω. Το δίκτυο WiMAX έχει τη δυνατότητα μετάδοσης έως και 60 Mbps [αμφίδρομα].

    Στην αρχική φάση λειτουργίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ήδη συνδεθεί οι πρώτοι χρήστες τόσο στο Άγιον Όρος όσο και στη νήσο Αμμουλιανή και την περιοχή της Ιερισσού με ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση. Επίσης, χρήστες στις Καρυές απολαμβάνουν υπηρεσιών ADSL μέσω του διασυνδεδεμένου στο WiMAX ειδικού εξοπλισμού [DSLAM]. Μεταξύ των χρηστών των υπηρεσιών του δικτύου συγκαταλέγονται 6 μεγάλες Μονές, η Αθωνιάδα Σχολή, καθώς και η Ιερά Επιστασία της Αθωνικής Πολιτείας.

    Η συνεχής λειτουργία του δικτύου WiMAX στο Άγιον Όρος εξασφαλίζεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλιακής και αιολικής, που συνδυάζονται με καινοτόμες ενεργειακές διατάξεις. Συγκεκριμένα, οι σταθμοί βάσης του δικτύου λειτουργούν με φωτοβολταϊκά συστήματα σε συνδυασμό με μικρές ανεμογεννήτριες, προσφέροντας την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του δικτύου χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

    Παράλληλα με το δίκτυο WiMAX στο Άγιον Όρος, ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει και αξιολογεί δύο ακόμη πιλοτικά συστήματα WiMAX, στην Ανατολική Αττική και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης σε περιοχές που είτε δεν υπάρχει πρόσβαση με δίκτυο χαλκού, είτε η πρόσβαση με το χάλκινο δίκτυο έχει μεγάλο μήκος και δεν επιτρέπει την παροχή ικανοποιητικών ταχυτήτων. Ο ΟΤΕ σχεδιάζει αντίστοιχα συστήματα και σε άλλα σημεία της επικράτειας.

    [15] Κοινωνία

    Καθ' οδόν προς το Άγιον Όρος

    Στη Θεσσαλονίκη ο Βαρθολομαίος

    20/8/2008 15:10:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2008 15:38:30)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με ιδιαίτερες τιμές έγινε το μεσημέρι δεκτός στη Θεσσαλονίκη από εκπροσώπους των τοπικών, πολιτικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί αύριο στο Άγιον Όρος προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια από την Κοίμηση του δευτέρου κτήτορος της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Νήφωνος.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Μακεδονία ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ευτυχής επειδή βρίσκεται πάλι "στην Ελλάδα και στη γη της Μακεδονίας".

    "Κομίζω από την Μητέρα Εκκλησία προς τον ευσεβή ελληνικό λαό τα καλύτερα αισθήματα στοργής, αγάπης και ευλογίας. Προσεύχομαι ιδιαιτέρως τις ημέρες αυτές για τα θύματα του πολέμου στον Καύκασο και προσεύχομαι όπως κι όλοι οι αδελφοί ιεράρχες και η εκκλησία μας γενικώς, δια την ειρήνη και εις την περιοχή μας και εις όλον τον κόσμο. Εύχομαι εις όλους κάθε καλό και η σκέπη και η προστασία της Παναγίας να είναι με όλους μας", δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Τον κ. Βαρθολομαίο -εκ μέρους της κυβέρνησης- υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. του ΥΜΑΘ Λουκά Ανανίκα, ενώ παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

    Επίσης, παρευρέθησαν οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Καλαμαριάς Προκόπιος, Δράμας Παύλος, Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμων, Μιλήτου Απόστολος, Θεουπόλεως Παντελεήμων, Θερμών Δημήτριος και Κασσανδρείας Νικόδημος.

    Στην υποδοχή συμμετείχαν ο διοικητής του Γ Σ.Σ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο διοικητής της 113 Πτέρυγας Μάχης Σμήναρχος Δημήτριος Στέκας, ο διοικητής της ΣΣΑΣ Αντιπλοίαρχος Αλέξανδρος Κοκκινίδης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Β. Ελλάδας Αντιστράτηγος Αντώνης Μπαμιατζής και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Υποστράτηγος Στέργιος Αποστολίδης.

    Τον κ. Βαρθολομαίο θα συνοδεύουν κατά την επίσκεψή του στο Αγ. Όρος, οι μητροπολίτες Μοσχονησίων Απόστολος, Αυστρίας Μιχαήλ, Δράμας Παύλος και Τιργκοβιστίου Νήφων.

    Δείπνο προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου θα παρατεθεί απόψε στην Ουρανούπολη, όπου και θα διανυκτερεύσει. Αύριο στις 9 το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αφιχθεί στη Δάφνη και εν συνεχεία θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα του γίνει επίσημη υποδοχή. Αύριο το απόγευμα θα επισκεφθεί την Μονή Ξηροποτάμου και θα φτάσει αργότερα στη Ι. Μονή Διονυσίου, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Τρίτη 26 Αυγούστου, οπότε θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.

    Στο διάστημα της παραμονής του ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί Μονές του Αγ. Όρους, ενώ το Σαββατοκύριακο θα λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Μονή Διονυσίου για την κοίμηση του Πατριάρχη Αγίου Νήφωνος.

    [16] Οικονομία

    Νέα σχέδια για το '09

    Αύξηση 3% του τουρισμού το '08

    20/8/2008 15:09:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Σε 8,5% υπολογίζει την αύξηση του τουρισμού κατά τον μήνα Αύγουστο ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής τα μέλη της οποίας ενημέρωσε για την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι είναι στοίχημα ότι ο ελληνικός τουρισμός άντεξε κάτω από τις αντίξοες διεθνείς συγκυρίες και δίνει όλες τις δυνατότητες για μεγαλύτερη προοπτική τα επόμενα χρόνια.

    Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι εχει την οδηγία να ετοιμαστεί σωστά για το 2009 με διείσδυση σε νέες αγορές τις λεγόμενες αναδυόμενες.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο έχει καταγραφεί αύξηση στον τουρισμό κατά 3%, ενώ τον Ιούλιο κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα.

    [17] Οικονομία

    Πετρελαϊκό συμβόλαιο Ιράκ-Κίνας

    20/8/2008 13:43:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το πρώτο μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν συμβόλαιο με ξένη εταιρία στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράκ πρόκειται σύντομα να υπογράψει η Βαγδάτη, ένα συμβόλαιο παροχής τεχνικών υπηρεσιών με την Κίνα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού Πετρελαίου Χουσάιν αλ Σαχριστάνι, οι όροι του οποίου δίνουν πρόγευση της σκληρής διαπραγματευτικής στάσης που πρόκειται να κρατήσει η κυβέρνηση αλ Μαλίκι στις συμφωνίες με άλλες ξένες εταιρίες.

    Σε δηλώσεις του στην ιρακινή εφημερίδα αν Νουρ, ο Σαχριστάνι διευκρίνισε ότι η κινεζική πλευρά συμφώνησε στη μετατροπή του συμβολαίου που αφορά το μικρό πεδίο άντλησης Αντχάμπ (90.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα) σε συμβόλαιο παροχής τεχνικών υπηρεσιών αντί οικονομικού αντιτίμου από συμβόλαιο εκμετάλλευσης από κοινού της παραγωγής, όπως προέβλεπε η προηγούμενη σχετική συμφωνία που είχε υπογραφεί από το καθεστώς Σαντάμ Χουσέιν.

    Στα τέλη Αυγούστου, ο Σαχριστάνι θα μεταβεί στο Πεκίνο για να συζητήσει τη συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί αρχικά το 1997 από το Ιράκ και την κινεζική πετρελαϊκή China National Petroleum Company (CNOOC).

    Παράλληλα, ο Σαχριστάνι απέρριψε ως "απολύτως άδικη" τη συμφωνία μεταξύ του καθεστώτος Σαντάμ Χουσέιν και της μεγαλύτερης ρωσικής ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρίας LUKOIL για τη φάση 2 του πεδίου άντλησης Δυτική Κούρνα, ενός από τα μεγαλύτερα στο Ιράκ.

    "Σχετικά με το ρωσικό συμβόλαιο, αυτό υπογράφηκε με το προηγούμενο καθεστώς για πολιτικούς λόγους και εγκαταλείφθηκε από το προηγούμενο καθεστώς επίσης για πολιτικούς λόγους. Είναι ένα απολύτως άδικο συμβόλαιο", είπε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου στην αν Νουρ, προσθέτοντας ότι η σχετική άδεια θα δοθεί μέσω διαδικασίας κατάθεσης προσφορών.

    Ενημέρωσε, τέλος, ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική για δημιουργία κοινοπραξίας με στόχο την παραγωγή φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ ενώ οι πλεονάζουσες ποσότητες θα υγροποιούνται για εξαγωγή. Δεν κατονόμασε την πολυεθνική, αλλά είχε νωρίτερα αναφερθεί σε διαπραγματεύσεις με τη Royal Dutch Shell για συλλογή φυσικού αερίου, η καύση του οποίου γίνεται στα ιρακινά πεδία άντλησης αργού πετρελαίου.

    [18] Κόσμος

    Συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα

    20/8/2008 11:44:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2008 19:00:26)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη συμφωνία για την εγκατάσταση τμήματος της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία υπέγραψαν σήμερα στη Βαρσοβία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της Μόσχας.

    Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Πολωνός ομόλογός της, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, με τις υπογραφές τους, επκύρωσαν το κείμενο της συμφωνίας που αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν 15 μήνες. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 11.40 (τοπική ώρα, 12.40 ώρα Ελλάδας) στην έδρα της κυβέρνησης στη διάρκεια τελετής στην οποία παρέστησαν επίσης ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ και ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκαταστήσουν ως το 2012 στο πολωνικό έδαφος 10 συστήματα αναχαίτισης πυραύλων, που θα μπορούν να καταστρέφουν εν πτήσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς οι οποίοι θα έχουν στόχο την Ευρώπη. Η πολωνοαμερικανική αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα θα διαθέτει επίσης βάσεις ραντάρ που θα εγκατασταθούν στην Τσεχία. Η σχετική συμφωνία με την Πράγα υπεγράφη στις 8 Ιουλίου. Αυτά τα νέα όπλα θα ολοκληρώσουν ένα σύστημα που είναι ήδη εγκατεστημένο στις ΗΠΑ, τη Γροιλανδία και τη Βρετανία.

    Αν και η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι στόχος της "ασπίδας" είναι η προστασία της Ευρώπης από ενδεχόμενη επίθεση από χώρες όπως το Ιράν, η Μόσχα θεωρεί ότι συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει αναλόγως. Κατηγόρησε, μάλιστα, την Πολωνία και τις ΗΠΑ ότι επίσπευσαν την υπογραφή της, ως απάντηση στη στρατιωτική δράση της στη Γεωργία.

    [19] Κόσμος

    Ισπανία

    Συντριβή αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης

    20/8/2008 16:32:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης κατά την απογείωση αεροσκάφους, ανακοίνωσαν οι αρχές του αεροδρομίου της ισπανικής πρωτεύουσας, οι οποίες, αρχικά, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν σχετικά με τη σοβαρότητα του συμβάντος ή αν υπάρχουν θύματα.

    Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αεροσκάφος βγήκε από το διάδρομο απογείωσης στον τερματικό σταθμό 4 και ότι μπορεί να υπάρχουν θάνατοι.

    Η ισπανική εφημερίδα "Ελ Μούντο" έγραψε ότι τουλάχιστον 2 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους και 43 να τραυματίστηκαν. Εκπρόσωπος των πυροσβεστών του αεροδρομίου δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι το αεροσκάφος αυτό είναι χωρητικότητας 166 επιβατών.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ο οποίος μίλησε στον ισπανικό εθνικό ραδιοσταθμό, το αεροσκάφος χρειάστηκε να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση λίγο μετά την απογείωσή του σε διάδρομο του τερματικού σταθμού 4 του αεροδρομίου.

    Έντεκα πυροσβεστικά οχήματα έχουν κινητοποιηθεί, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

    Πυκνός καπνός ανέρχεται στο σημείο που σημειώθηκε το δυστύχημα, μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ο ραδιοσταθμός "Cadena Ser" σημειώνει στην ιστοσελίδα του ότι το αεροσκάφος έχει πιάσει φωτιά. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες-που ακόμα είναι συγκεχυμένες-αναφέρουν πως κανένας δεν σκοτώθηκε κατά το ατύχημα ωστόσο 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μετέδωσε ο ισπανικός ραδιοσταθμός "La Ser", επικαλούμενος υπουργικές πηγές.

    Το αεροσκάφος θα εκτελούσε πτήση για τη Λας Πάλμας στα Κανάρια, σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 August 2008 - 16:50:14 UTC