Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιορταστική ατμόσφαιρα
  • [02] Άρχισε η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων
  • [03] Και τώρα η Αργεντινή…
  • [04] Θετικό και το δεύτερο δείγμα της Χαλκιά
  • [05] Festive Atmosphere
  • [06] Παπανδρέου: "Επιστροφή και πολύ δουλειά"
  • [07] Νεκρούς και άστεγους αφήνουν οι μουσώνες
  • [08] Επαναστατικό εμβόλιο από Έλληνα ερευνητή
  • [09] Νέες τιμές στο πλαφόν
  • [10] Σχεδόν στα 114 δολάρια ανέκαμψε το αμερικανικό αργό
  • [11] Η Δ. Βανδή τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα
  • [12] Αγωγή εναντίον Καρχιμάκη από Αλογοσκούφη
  • [13] "Η Ιταλία των απαγορεύσεων"
  • [14] Πρόγραμμα Δράσης εναντίον των Μαχαιριών
  • [15] Εναντίον της αντιπυραυλικής ασπίδας
  • [16] Συνελήφθη οργανωτής της απόδρασης Παλαιοκώστα

    [01] Αθλητισμός

    Συνέντευξη Τύπου Ολυμπιονικών

    Γιορταστική ατμόσφαιρα

    18/8/2008 15:55:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 18:34:15)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Μέσα σε γιορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στο "Ελληνικό Σπίτι" στο Πεκίνο, η Συνέντευξη Τύπου της ΕΟΕ με τους αθλητές μας που κατέκτησαν τα τρία πρώτα Ολυμπιακά μετάλλια για τα ελληνικά χρώματα. Πρόσωπα χαρούμενα, ευτυχισμένα και πολλές ευχές για ανάλογη συνέχεια, καθώς οι προσδοκίες που υπάρχουν είναι πολλές. Στη συνέντευξη δεν έλειψαν οι αναφορές στην υπόθεση της Φανής Χαλκιά και το ντόπινγκ.

    Τα συγχαρητήρια και η Χαλκιά

    Τους Ολυμπιονίκες, Βασίλη Πολύμερο και Δημήτρη Μούγιο, που κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στην κωπηλασία, τις Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη, που πήραν το χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοϊα και την Πηγή Δεβετζή, που αναδείχθηκε τρίτη Ολυμπιονίκης στο τριπλούν, καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Μίνως Κυριακού, ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη και τον Α` αντιπρόεδρο της ΔΟΕ, Λάμπη Νικολάου.

    "Περιμέναμε κάμποσες ημέρες για το σημερινό πρωινό, αλλά τελικά αποζημιωθήκαμε χθες πολλαπλά. Υποδεχόμαστε λοιπόν και συγχαίρουμε θερμά τους ολυμπιονίκες μας.", τόνισε ο κ. Κυριακού, καλωσορίζοντας τους αθλητές, ενώ αναφέρθηκε εμμέσως και στην υπόθεση Χαλκιά.

    "Δυστυχώς δεν παρίσταται ο αρχηγός της αποστολής κ. Ισίδωρος Κούβελος ο οποίος μαζί με τον υπαρχηγό κ. Βασιλειάδη έχουν πάει στη ΔΟΕ να απολογηθούν για την υπόθεση της αθλήτριας Χαλκιά.", είπε.

    Για δολιοφθορά κάνει λόγο η Χαλκιά

    Aργότερα όπως έγινε γνωστό, την απολογία της Φανής Χαλκιά στην πειθαρχική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), παρέδωσαν ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, Ισίδωρος Κούβελος, και ο αναπληρωτής αρχηγός, Γιάννης Βασιλειάδης. Στην απολογία της, η αθλήτρια του Ολυμπιακού κάνει λόγο για δολιοφθορά, ενώ αναφέρει ότι, με την επιστροφή της στην Αθήνα, θα θέσει στη διάθεση της ΔΟΕ τα φάρμακα που χρησιμοποιούσε. Ο κ. Κούβελος έλαβε συγχαρητήρια από την πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ, για την άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες στην υπόθεση της Χαλκιά, η οποία εκτός απροόπτου θα μάθει την τιμωρία της από την εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Ο δύσκολος αγώνας

    Η πρώτη από τους Ολυμπιονίκες στην οποία δόθηκε ο λόγος, ήταν η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία με τη σεμνότητα που τη χαρακτηρίζει είπε: "Μαζί με τη Σοφία Παπαδοπούλου και την Ευτυχία Κραβαριώτη είμαστε πολύ χαρούμενες που φέραμε το χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα μας. Κάναμε μια πολύ καλή αρχή και χαιρόμαστε που ακολούθησαν μετά και άλλοι αθλητές. Πιστεύουμε ότι έρχονται και άλλα μετάλλια από την Ιστιοπλοϊα. Αφιερώνουμε το μετάλλιο αυτό σε όλο τον κόσμο που πίστεψε σε μας γιατί είχαμε μία δύσκολη πορεία μέχρι την κατάκτηση του μεταλλίου αυτού και θέλουμε να στείλουμε την αγάπη μας σε όλο τον κόσμο που μας παρακολουθεί από μακριά και θέλουμε να του πούμε ότι και για το 2012 έχουμε πιθανότητες. Αξίζει να επενδύσουν οι παράγοντες στον ελληνικό αθλητισμό γιατί οι Έλληνες έχουν καρδιά."

    Στη δύσκολη προετοιμασία αλλά και στην πίστη που είχαν οι τρεις αθλήτριες της ιστιοπλοΐας, ότι θα φέρουν το χάλκινο μετάλλιο στη χώρα μας αναφέρθηκε η Σοφία Παπαδοπούλου: "Πιστεύω ότι με την υπομονή που είχαμε, καταφέραμε με "καθαρό" μυαλό να πετύχουμε τον στόχο μας. Στην πρώτη προετοιμασία που κάναμε στο Τσιντάο προσπαθήσαμε να μάθουμε τα ρεύματα και τη θάλασσα της περιοχής όπου θα γίνονταν οι αγώνες. Μετά το τέλος αυτής της προετοιμασίας και αφού γυρίσαμε για 10 ημέρες στην Ελλάδα, ένοιωσα ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πολύ καλό. Τώρα κατά τη διάρκεια των Αγώνων δεν ήμασταν αγχωμένες , αλλά πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να πετύχουμε, αισθανόμασταν πολύ δυνατές και ήρθε το μετάλλιο".

    Από την πλευρά της η Ευτυχία Κραβαριώτη, τόνισε : " Είχαμε προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά. Είμαστε ενωμένες, πιστεύαμε στο μετάλλιο και ήμασταν ετοιμοπόλεμες για να το καταφέρουμε. Έγινε και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένες γι αυτό".

    Ο δις ολυμπιονίκης, Βασίλης Πολύμερος, έχοντας το ασημένιο μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος δήλωσε: "Εμείς στην κωπηλασία προσπαθήσαμε πολύ και το 2004 πήραμε ένα μετάλλιο. Εμείς, εγώ και ο Δημήτρης (Μούγιος) κοιτάξαμε να δουλέψουμε όσο πιο σκληρά γίνεται και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πίσω από εμάς υπάρχουν πολλά παιδιά που δουλεύουν πολύ σκληρά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012."

    Ο Δημήτρης Μούγιος έλαμπε από χαρά και πήρε τη σκυτάλη του λόγου μετά τον Πολύμερο: "Αυτό το μετάλλιο είναι ότι πιο λαμπερό έχω κερδίσει μέχρι στιγμής στην καριέρα μου και θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα απ όλα την οικογένειά μου που με βοήθησε όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσω μέχρι εδώ, τον συναθλητή μου, τον Βασίλη (Πολύμερο) που με ανέχτηκε και συνεργάστηκε τόσο πολύ καιρό μαζί μου γι αυτό το μετάλλιο, τον προπονητή μας τον κ. Κουρκούμπα και την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία που μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια."

    Η Αθανασία Τσουμελέκα βρίσκεται από σήμερα στο Πεκίνο και εγκαταστάθηκε στο Ολυμπιακό Χωριό, δηλώνοντας πως θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της προκειμένου να τιμήσει τα ελληνικά χρώματα και να υπερασπίσει το μετάλλιο που κατέκτησε πριν από τέσσερα χρόνια στους Αγώνες της Αθήνας. Η Τσουμελέκα αγωνίζεται την Πέμπτη, 21 του μηνός (04.00 ώρα Ελλάδας) στα 20 χλμ βάδην.

    Το άκυρο παγκόσμιο ρεκόρ

    Η Πηγή Δεβετζή, ήταν η μόνη που δεν είχε μετάλλιο, καθώς το αγώνισμά της τελείωσε αργά χθες το βράδυ και έτσι η απονομή θα γίνει σήμερα. Έστω όμως και χωρίς μετάλλιο στο στήθος έλαμπε από χαρά και αυτοπεποίθηση και αναφέρθηκε στις δυσκολίες του χθεσινού αγώνα: " Ο χθεσινός αγώνας ήταν για πάρα πολύ γερά νεύρα και θεωρώ ότι ήταν από τους πιο δύσκολους αγώνες που έχω κάνει στην καριέρα μου σε υψηλό επίπεδο και δεν νομίζω σε Ολυμπιακούς Αγώνες να γίνουν πάλι αυτά τα πράγματα που έγιναν χθες."

    Η Πηγή Δεβετζή αναφέρθηκε και στο γιατί με το τέλος του αγώνα έβαλε τα κλάματα αλλά και στο άκυρο παγκόσμιο ρεκόρ...

    "Το κλάμα μου στο τέλος, ήταν γλυκόπικρο, από τη μία γιατί κατάφερα να πάρω αυτό το μετάλλιο και από την άλλη γιατί όπως είδατε στην τρίτη μου προσπάθεια, πίστεψα πραγματικά ότι μπορώ να κάνω ακόμη και παγκόσμιο ρεκόρ. Πέρασα πάνω από το παγκόσμιο ρεκόρ, το είδα με το μάτι μου, το είδαν όλοι όσοι ήταν εκεί. Όμως ήμουν άκυρη κατά κάτι και πιστεύω πως αν δεν ήταν παγκόσμιο ρεκόρ θα ήταν κάπου εκεί κοντά. Στη Στουτγκάρδη στον τελικό των γκραν πρι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για κάτι πολύ μεγάλο. Δεν ξέρω αν θα κάνω παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά το έχω στο μυαλό μου και θέλω, ναι θέλω να κάνω παγκόσμιο ρεκόρ. Το πιστεύω, γιατί αυτό το άλμα που έκανα χθες δεν το έχω κάνει ξανά στη ζωή μου."

    Ιωαννίδης για ντόπινγκ

    Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος έφτασε μόλις χθες στο Πεκίνο, αλλά ήταν ιδιαίτερα γουρλής, αφού την ημέρα που ήρθε εδώ, η Ελλάδα κατέκτησε τρία μετάλλια, ενώ τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε πάρει κανένα.

    Ο κ. Ιωαννίδης, έπλεξε το εγκώμιο των αθλητών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    " Τα κατάφεραν χθες τα παιδιά και οι Πολύμερος, Μπεκατώρου και Δεβετζή, αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα, που για μένα είναι το βασικότερο. Τίμησαν την Ελλάδα. Τίμησαν τον εαυτό τους, την ιστορία τους και αυτό πρέπει να κρατούμε. Εμείς θέλουμε, τέτοιους αγώνες, τέτοιες επιτυχίες, αλλά και να μη φέρνουν μετάλλια δεν πρέπει να τους καταδικάζουμε. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι στα παιδιά. Εύχομαι να είναι οι σημαιοφόροι των επιτυχιών και να γυρίσουν στα σπίτια τους, να χαρούν με τους δικούς τους, γιατί αυτή είναι η ανάπαυση του πολεμιστή."

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια θα ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης αν δεν περνάμε μετάλλια, ο κ. Ιωαννίδης, είπε:

    "Αν δεν φέρουμε μετάλλιο, δεν θα φέρουμε μετάλλιο. Είμαστε μια χώρα 10 εκατομμυρίων, δεν είμαστε οι σούπερπαν που μπορούμε να φέρνουμε συνεχώς μετάλλια. Οι Κινέζοι είναι ένα δις τριακόσια εκατομμύρια, άλλες χώρες είναι 50, 70, 300 εκατομμύρια κλπ. Για ότι καταφέρνουν τα παιδιά τους αξίζουν συγχαρητήρια και μπράβο τους και θα λέω τα ίδια λόγια είτε φέρνουμε μετάλλια είτε όχι."

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, αναφέρθηκε και στην Φανή Χαλκιά και τη δήλωσή της, σύμφωνα με την οποία η WADA κυνηγάει τους Έλληνες αθλητές:

    "Πράγματι την κυνήγησαν. Την αγαπώ πολύ τη Φανή. Κακώς έδωσε το δικαίωμα να δικαιώσει αυτούς που την πολέμησαν, γιατί της έχει κάνει πάνω από 15 ελέγχους η WADA. Κακώς τους έδωσε το δικαίωμα και το λέω αυτό με μεγάλη θλίψη, γιατί εμείς δώσαμε το δικαίωμα. Πληρώνουμε παλιές αμαρτίες, δεν θέλω ποτέ να γυρίζω στο παρελθόν, αλλά αυτός είναι ο λόγος που η ΔΟΕ μας κυνηγάει. Πράγματι. Είναι γεγονός ότι μας κυνηγάει γιατί οι δικοί μας έχουν περάσει περισσότερους ελέγχους σε σχέση με άλλους αθλητές. Με αυτή την έννοια το λέω. Όμως, δουλειά των αρμόδιων αρχών είναι αν πράγματι πιστεύουν ότι κάτι τρέχει να το κυνηγάνε. Οπως και το ΕΣΚΑΝ έκανε τη δουλειά του, έτσι και η WADA κάνει τη δουλειά της. Ας είμαστε σωστοί ώστε από εκεί και πέρα να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους ξένους και όχι αυτοί από εμάς. Αυτό είναι το πνεύμα. Εμείς βγάλαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουμε υποχρέωση, τουλάχιστον, να δείξουμε ότι η γυναίκα του Καίσαρα όχι μόνο είναι αλλά να φαίνεται και τίμια."

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι Ολυμπιονίκες από τις σκιές που δημιουργούν τα περιστατικά ντόπινγκ, ο κ. Ιωαννίδης, είπε: "Εμείς έχουμε διάθεση να κάνουμε ότι πρέπει ώστε να μην έχει κανένας αμφισβήτηση για οτιδήποτε πετυχαίνουν τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά για να πετύχουν αυτά που πέτυχαν έχουν περάσει από πάρα πολλούς ελέγχους. Άρα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το παραμικρό γιατί βλέπετε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή γίνονται έλεγχοι. Δεν θέλω να λέω πόσους ελέγχους κάναμε. Εμείς ως ΕΣΚΑΝ και όχι η WADA, έχουμε σταματήσει αθλητές, που είναι οι καλύτεροι, αλλά δεν θέλω να λέω ονόματα. Θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα, αλλά δεν θα καταστρέψουμε και τον αθλητισμό για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, γιατί καμιά φορά φτάνουμε στην άλλη όχθη και πάμε για να καταστρέψουμε τον αθλητισμό. Ξέρουμε, είδαμε τι κομπίνες γινόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε λάβει τα μέτρα μας με το νομοσχέδιο να τις σβήσουμε αυτές τις κομπίνες, αλλά από εκεί και πέρα θα δώσουμε και κίνητρα στον αθλητισμό γιατί χρειάζεται να έχεις και κίνητρα."

    Τα θερμά του συγχαρητήρια στους ολυμπιονίκες εξέφρασε και ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου, που επίσης βρισκόταν στο πάνελ, δήλωσε: "Θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα τα παιδιά. Οι επιτυχίες είναι προσωπικές τους και δεν είναι δυνατόν να τις καρπωθεί κανένας , παρά μόνο οι ίδιοι οι αθλητές διότι για να φτάσεις σε αυτό το σημείο, να συναγωνιστείς και να κερδίσεις, χρειάζονται αγώνες και θυσίες. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους πήραν μετάλλιο και εύχομαι να έχουμε και συνέχεια."

    [02] Κόσμος

    Γεωργία

    Άρχισε η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων

    18/8/2008 16:35:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    "Σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο, η αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων άρχισε σήμερα", δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Όπως ανακοίνωσε ωστόσο το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών οι ρωσικές δυνάμεις πριν την αποχώρηση τους από την πόλη Σενάκι καταστρέφουν αποθήκες πολεμικού υλικού και στρατιωτικές βάσεις.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση εναντίον ρώσων πολιτών θα τύχει "συντριπτικής απάντησης".

    Νωρίτερα πάντως ο γεωργιανός πρόεδρος επέδειξε διάθεση προσέγγισης με τη Ρωσία ζητώντας τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα "για να αποφευχθεί ένα οριστικό διαζύγιο" ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Το πρωί ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Εντουαρντ Κοκόιτι κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - καταργώντας την κυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα δήλωσε ότι δε θα αποδεχτεί παρουσία διεθνών παρατηρητών στην αποσχισθείσα περιοχή, αλλά θα ζητήσει από τη Ρωσία να δημιουργήσει εκεί μόνιμη στρατιωτική βάση.

    "Η Ρωσία θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Ατλαντική Συμμαχία μετά τις «απαράδεκτες» δηλώσεις των υπευθύνων του ΝΑΤΟ για το ρόλο της Μόσχας στη σύρραξη μεταξύ Γεωργίας και Νότιας Οσετίας", ανακοίνωσε σήμερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Αύριο συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες, μετά απο αίτημα των Αμερικανών, οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, για την κρίση στον Καύκασο.

    Στο περιθώριο της σύσκεψης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της τρόϊκας του ΟΑΣΕ με συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας και του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού.

    Η Ρωσία "υπερέβη τα όρια" στη Γεωργία δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

    Εν τω μεταξύ την Τετάρτη η Κοντολίζα Ράις θα υπογράψει στη Βαρσοβία, επίσημη συμφωνία με τον Πολωνό ομόλογό της για την εκεί εγκατάσταση του πολυσυζητημένου αντιπυραυλικού συστήματος. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των Νιου Γιορκ Τάιμς, η Ρωσία εγκατέστησε πολλές βάσεις εκτόξευσης πυραύλων SS-21 στη Ν. Οσετία, θέτοντας εντός βεληνεκούς την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τυφλίδα. Ξεπερνούν τις 158.000 οι εκτοπισθέντες εξαιτίας των συγκρούσεων όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Το ακριβώς αντίθετο όμως υποστηρίζει η Γεωργία.

    "Η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γεωργία, αντίθετα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων", δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Αλεξάντρ Λομάια. "Η κατάσταση είναι αμετάβλητη. Δεν βλέπουμε αποχώρηση", ανέφερε.

    Παράλληλα το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατινάσσουν αποθήκες με πυρομαχικά και όπλα σε βάση του γεωργιανού στρατού κοντά στη δυτική πόλη Σενάκι, ενόψει της προγραμματισμένης αποχώρησής τους από τη Γεωργία.

    Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν επίσης τον διάδρομο αεροσκαφών στη βάση αυτή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών Σότα Ουτιασβίλι.

    Την ίδια στιγμή το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες αμερικανικής εφημερίδας για την ανάπτυξη πολλών εξέδρων για την εκτόξευση τακτικών πυραύλων SS-21 στη Νότια Οσετία, στο βεληνεκές των οποίων βρίσκεται το Τμπιλίσι.

    "Οι βαλλιστικοί αυτοί πύραυλοι, που μπορούν να πλήξουν σημαντικούς στόχους σε απόσταση 105 χιλιομέτρων, υπάρχουν στις χερσαίες ρωσικές δυνάμεις. Αλλά δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τους χρησιμοποιήσουμε σε αυτήν την περίσταση", δήλωσε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου Ανατόλι Νογκοβίτσιν σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για τις πληροφορίες αυτές.

    [03] Μπάσκετ

    Και τώρα η Αργεντινή

    18/8/2008 12:03:00

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Εθνική Ελλάδας, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ στο πρώτο ημίχρονο, επικράτησε 91-77 της Κίνας, στο πλαίσιο της 5ης και τελευταίας ημέρας για την Α΄ φάση του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ στο Πεκίνο. Η Κίνα προσπάθησε να απειλήσει στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μετά και το αποτέλεσμα αυτό το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλαβε την τρίτη θέση στον Β΄ όμιλο με απολογισμό 3 νίκες - 2 ήττες και στον νοκ αουτ προημιτελικό θα αντιμετωπίσει την γνώριμη Αργεντινή. Από την άλλη η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας κατέλαβε την τέταρτη θέση στον όμιλο και θα αναμετρηθεί στα προημιτελικά με την ομάδα των ΗΠΑ.

    Πρωταγωνιστές για την Εθνική μας ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης (9ρ.) και ο Αντώνης Φώτσης που σημείωσαν 19 και 17 πόντους, ενώ σημαντική ήταν και η προσφορά του Σπανούλη (19π.). Για τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Γιάο Μινγκ πέτυχε 16 πόντους.

    Από την αρχή της αναμέτρησης η Εθνική είχε φρενήρη ρυθμό και δεν άφησε περιθώρια στην Κίνα να την πλησιάσει στο σκορ. Με εξαιρετική απόδοση η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2005, στο 5΄ βρέθηκε γρήγορα να προηγείται με 10-3. Στο επόμενο λεπτό ο Καζλάουσκας τράβηξε στον πάγκο τον Γιάο Μινγκ και στο παρκέ στήθηκε ξέφρενο... πάρτι από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο 38΄΄ πριν τη λήξη εκτόξευσε τη διαφορά στο +14 (27-13). Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον φωτεινό πίνακα να γράφει το 27-15 υπέρ της ελληνικής ομάδας. Στο δεύτερο δεκάλεπτο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα υποχρέωσε τους Κινέζους σε μόλις 9 πόντους. Ο Μπουρούσης ανέλαβε δράση τόσο κοντά στο καλάθι, όσο και από τα 6.25, και οι Κινέζοι μετετράπησαν σε θεατές στην επίδειξη δύναμης της Εθνικής. Στο 12΄ και μετά από τρίποντο του εντυπωσιακού Φώτση ήρθε το νταμπλ σκορ (34-17), ενώ η διαφορά άρχισε να αυξάνεται, για να πάρει στα 41΄΄ πριν από τη λήξη του ημιχρόνου τη μέγιστη τιμή της (46-22, +24). Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 46-24 υπέρ της Εθνικής μας.

    Στην τρίτη περίοδο η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη χαλάρωσε λίγο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι "οικοδεσπότες" να πετύχουν επιμέρους σκορ 24-12 και να μειώσουν στο 28΄ στους 10 πόντους (58-48). Ωστόσο, οι Έλληνες διεθνείς δεν ανησύχησαν και, με τον Φώτση να δίνει λύσεις από τα 6.25, η διαφορά δεν έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την Εθνική στο +15 (69-54). Στο τέλος οι Κινέζοι συνέχισαν να "βομβαρδίζουν" από τα 6.25 και με δύο διαδοχικά τρίποντα από τον Ουάνγκ Ζιζι η διαφορά έπεσε και πάλι στους 10 (75-65), περίπου έξι λεπτά πριν από τη λήξη. Ωστόσο οι διεθνείς μας δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Ο Μπουρούσης έκανε το παιχνίδι του στην αντίπαλη ρακέτα, ενώ ένα τρίποντο του Βασιλόπουλου στο 38΄, που διαμόρφωσε το 84-71, έβαλε τέλος στα όνειρα των Κινέζων και το τελικό 91-77 ήρθε με σχετική ευκολία για τους Έλληνες διεθνείς. Τα δεκάλεπτα: 27-15, 46-24, 69-54, 91-77 Διαιτητές: Μαράνχο (Βραζιλία), Λανόνικα (Ιταλία), Μπάτλερ (Αυστραλία) ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπουρούσης 19 (1), Σπανούλης 19 (1), Φώτσης 17 (3), Ζήσης 8, Σχορτσιανίτης 8, Παπαλουκάς 6, Γλυνιαδάκης 6, Διαμαντίδης 5 (1), Βασιλόπουλος 3 (1), Πρίντεζης, Τσαρτσαρής, Πελεκάνος. ΚΙΝΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Γιάο 16, Ουάνγκ Ζ. 14 (2), Ουάνγκ Σ. 11 (1), Γι 11 (1), Σαν 9 (1), Λι 6 (2), Ζιανγκ 5 (1), Ζιού 3, Ντου 2, Τσεν, Λιού, Ουάνγκ Λ.

    To πρόγραμμα της Τετάρτης 9:30 Ισπανία-Κροατία 11:45 Λιθουανία-Κίνα 15:00 ΗΠΑ-Αυστραλία 17:15 Αργεντινή-Ελλάδα

    [04] Αθλητισμός

    Βγήκε το αποτέλεσμα της εξέτασης

    Θετικό και το δεύτερο δείγμα της Χαλκιά

    18/8/2008 13:35:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 19:42:40)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Σε καυστικές και αιχμηρές δηλώσεις, με πολιτικές προεκτάσεις, σχετικά και εξ αφορμής του τελευταίου κρούσματος ντόπινγκ με την Ελληνίδα αθλήτρια Φανή Χαλκιά, προέβη ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Σταύρος Δουβής, ο αρχηγός της ελληνικής αθλητικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου κ. Ισίδωρος Κούβελος και πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Στράτος Μολυβάς.

    Η Φανή Χαλκιά δηλώνει αθώα, έκπληκτη και σοκαρισμένη. Ωστόσο, είναι η 15η ελληνίδα αθλήτρια που αφήνει πίσω της τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η ένοχη, γνώριμη πλέον ουσία, μεθυλτριενολόνη για ακόμη μία φορά ρίχνει σκιά στον ελληνικό αθλητισμό.

    Η ΔΟΕ χτυπάει το καμπανάκι στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ισχυρά στελέχη μιλούν ανοιχτά για την ύπαρξη κυκλώματος αναβολικών στη χώρα μας, ενώ το θέμα απασχόλησε σε κατ ιδίαν συζήτηση τον Μίνωα Κυριακού και τον πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ.

    "Στην Ελλάδα είναι φανερό ότι υπάρχει κύκλωμα αναβολικών, γιατί η ίδια ουσία έχει βρεθεί στους αθλητές που έχουν ήδη πιαστεί ντοπέ και είναι καιρός να επέμβει η ελληνική κυβέρνηση", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

    Από την πλευρά του ως πρόεδρος της Ε.Ο.Ε., ο κ. Μίνωας Κυριακού είπε χαρακτηριστικά ότι "αυτό το κορίτσι λέρωσε το όνομα της Ελλάδας. Καλύτερα να είχε μείνει σπίτι της, παρά που ήλθε εδώ και διέσυρε την Ελλάδα. Ήταν δικαίωμά της να αυτοκτονήσει, αλλά, όχι να σκοτώσει την πατρίδα της".

    Δηλώσεις Λιάπη

    "Θέλω να εκφράσω, όχι μόνο την απογοήτευση μου, αλλά και την οργή μου για το νέο κρούσμα ντόπινγκ που καταγράφηκε. Η Πολιτεία δείχνει μηδενική ανοχή. Η λογική «κερδίζω τα μετάλλια με κάθε τίμημα», είναι μακριά από το «ευ αγωνίζεσθαι», του οποίου η Ελλάδα οφείλει να είναι θεματοφύλακας."

    "Τα κρούσματα αυτά κάνουν ακόμα πιο απαραίτητη την θεσμική παρέμβαση που επιχειρούμε για να διασφαλίσουμε πιο καθαρό αθλητισμό. Τώρα, που θα ανοίξει η Βουλή καταθέτουμε ένα πλέγμα νέων ρυθμίσεων για αυστηρότερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του ντόπινγκ και τα προνόμια των αθλητών θα καθοριστούν με ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις."

    "Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε ορισμένους να σπιλώνουν την προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ένα τέλος. Όσοι δεν είναι καθαροί δεν έχουν καμία θέση στις ελληνικές ομάδες. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού".

    Δηλώσεις Ιωαννίδη Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης μιλώντας από το Πεκίνο τόνισε ότι "δίνουμε δικαιώματα στη ΔΟΕ, που δουλειά της είναι να «κυνηγάει»", ενώ αναφερόμενος στη δράση της Πολιτείας είπε ότι "υπάρχει διάθεση για δουλειά και νομοθεσία που βοηθάει".

    Δηλώσεις Δουβή Στο πρόβλημα των πολλών κρουσμάτων ντόπινγκ αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Σταύρος Δουβής, τονίζοντας ότι "πρέπει βασικά να ενδιαφερθούν οι ομοσπονδίες, αλλά και η Πολιτεία θεσπίζοντας τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες και να πάρει κάποιες αποφάσεις, ώστε να δούμε πώς θα σταματήσει το πρόβλημα του ντόπινγκ ". Ο κ. Δουβής επεσήμανε με νόημα ότι "υπάρχουν χώρες που με νόμο δεν δέχονται έλεγχο από την Wada".

    "Δυστυχώς. Θα πρέπει να καταλάβουν οι ομοσπονδίες, οι προπονητές και οι ίδιοι οι αθλητές περισσότερο που είναι και αυτοί που υφίστανται ό,τι επακόλουθο μπορεί να έχει το ντόπινγκ, ότι πρέπει να το αποφύγουν. Ας βγουν στον αγώνα, όσο μπορούν με τις δικές τους δυνάμεις."

    Δηλώσεις Κούβελου

    Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος, έκανε λόγο για άψογο χειρισμό της υπόθεσης από την ελληνική πλευρά, ενώ τόνισε ότι μιλάει με γεγονότα κι όχι με συνομωσιολογίες.

    "Η Χαλκιά υπόκεινται στον έλεγχο της WADA, βγήκε θετική και είμαστε υποχρεωμένοι να τη θέσουμε εκτός ομάδας. Η Χαλκιά συμφώνησε να πάει στο ξενοδοχείο για το καλό της υπόλοιπης ελληνικής αποστολής. Φροντίσαμε στο καλύτερο δυνατό σημείο την Χαλκιά."

    "Ο τρόπος χειρισμού που ακλούθησε η ελληνική αποστολή ήταν υποδειγματικός, σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή. Χειριστήκαμε την υπόθεση με άψογο τρόπο, προστατεύοντας την αθλήτρια και τους υπολοίπους αθλητές της ελληνικής ομάδας.

    "Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να μιλάμε με συνωμοσιολογίες, εγώ μιλώ με γεγονότα. Ο καθ ένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή, αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε τη συμμετοχή της Χαλκιά. Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε την εισήγηση της οικείας ομοσπονδίας."

    "Υπάρχουν κάποιοι αθλητές, οι οποίοι δεν υπόκεινται στον έλεγχο του ελληνικού κρατικού φορέα καταπολέμησης ντόπινγκ -του ΕΣΚΑΝ- όπως είναι η Χαλκιά, η Δεβετζή και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι υπόκεινται κατευθείαν σε έλεγχο της WADA. Η Φανή Χαλκιά ελέγχθηκε απ τη WADA, κατ επανάληψη. Τώρα στον τελευταίο έλεγχο που έγινε στην Ιαπωνία, δυστυχώς βρέθηκε αυτή η περίφημη m3. Εγώ δεν είμαι ειδικός σε αυτά για να σας πω γιατί συμβαίνει αυτό το πράγμα, ούτε να σας κάνω ανάλυση. Εμείς κάναμε, ως Ολυμπιακή Επιτροπή, ως αρχηγοί, κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, από τη στιγμή που παραλαμβάνουμε μία ενότητα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τη WADA ότι υπάρχει ένας αθλητής θετικός, είμαστε υποχρεωμένοι να τον θέσουμε εκτός ομάδος και να μην περιμένουμε το δεύτερο δείγμα."

    "Ήμουν στην ακρόαση της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής, διότι εμείς έπρεπε να παραστούμε. Η Φανή, υπέβαλλε γραπτά την απολογία της. Αυτό που μας είπε στην ακρόαση που είχαμε ζητήσει απ την Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι ότι ο τρόπος χειρισμού που ακολούθησε η ελληνική ολυμπιακή αποστολή, δηλαδή, το αρχηγείο, ήταν υποδειγματικός. Μάλιστα, θα αναγράφεται αυτό και στην όποια απόφαση λάβει τώρα που συνεδριάζει."

    "Εμείς πήραμε την πρόταση του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος πρότεινε τη Φανή Χαλκιά να μετάσχει και αυτό κάναμε αποδεκτό. Δεν μπορούσαμε εμείς να το αλλάξουμε, αυτό είναι εισήγηση της οικείας ομοσπονδίας. Δεν ξέρω τι εννοούν, γιατί στην Ελλάδα έχουμε μάθει να μιλάμε με συνωμοσιολογίες. Αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας."

    "Από ό,τι ξέρω κάνανε και κάποιο τεστ μεταξύ της Χαλκιά και της άλλης κοπέλας, της Χατζή, που είχαν περίπου τον ίδιο χρόνο -το β όριο είχαν και οι δύο- και ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε τη συμμετοχή της Χαλκιά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, να δεχτούμε την εισήγηση της οικείας ομοσπονδίας."

    Δηλώσεις Στράτου Μολυβά

    "Το θέμα έχει παρατραβήξει. Είναι καιρός να αναλάβει και ο Κούβελος κι όλοι την ευθύνη τους. Η Χαλκιά δεν έπρεπε να αγωνιστεί, άδω υπάρχει σκοπιμότητα, είχε χρόνια να αγωνιστεί από την Ολυμπιάδα της Ελλάδος. Η πονηρία των Ελλήνων να κάνουν έναν αγώνα το χρόνο για να παίρνουν τα χρήματα, δε παίρνει."

    "Ευθύνεται ο ΣΕΓΑΣ 100%, απορώ που δεν επεμβαίνει ο εισαγγελέας. Γιατί δε παρεμβαίνει η πολιτεία όπως έγινε στην υπόθεση της άρσης βαρών και έληξε η υπόθεση; Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα. Το άθλημα της Χαλκιά δεν είχε σοβαρές παρουσίες, ήταν άδειο, άρα κι εύκολο να πάρει ένα μετάλλιο. Οι Ολυμπιακοί δεν είναι για τη συμμέτοχη, είναι για τη διάκριση."

    "Υπήρξε μία ιστορία παρασκηνίου για να πάει η Χαλκιά και πήραν την κοπέλα στο λαιμό τους. Δε μπορεί να πάρεις έναν αθλητή από το τίποτα και να τον πας στους Ολυμπιακούς. Χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπήρχαν. Απορώ πως παγίδευσαν την αθλήτρια."

    "Υπάρχει μία εξάρτηση προπονητή-αθλήτριας. Αυτή η εξάρτηση δεν είναι καλή. Όλα δείχνουν συγκεκριμένα άτομα που είναι μέσα στη διαπλοκή, η οποία αρχίζει κι από τη διοίκηση. Δεν μπορεί ο ΣΕΓΑΣ να παίρνει τόσα χρήματα και να ζητά βοήθεια για επιστημονική στήριξη. Τα πάντα παίρνει. Ο αθλητισμός είναι ένα οργανωμένο σύστημα. Όταν δεν έχεις ταλέντο, διακρίσεις, αγώνες, επιστημονική στήριξη, τι μένει; Ο παράνομος τρόπος!"

    Δηλώσεις Ε.Τ. ΠΑΣΟΚ

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι «είναι κρίμα που, εκτός από τις επιτυχίες, υπάρχουν και συνεχιζόμενα κρούσματα ντόπινγκ, που εκθέτουν την χώρα μας διεθνώς».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι για τα ζητήματα αυτά "υπάρχει η ατομική ευθύνη των αθλητών, αλλά κι η ευθύνη της πολιτείας" και πρόσθεσε ότι "στην Ελλάδα έχουμε από το 2004 υπερσύγχρονους μηχανισμούς ελέγχου ντόπινγκ, που δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενώ δεν υπήρξε και καμία απόδοση ευθυνών για ό,τι συνέβη με την ομάδα της άρσης βαρών, όπως δεν υπήρξε απόδοση ευθυνών και στα κρούσματα του 2004".

    "Υπάρχουν ευθύνες της πολιτείας και πρέπει να αναληφθούν", τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ για "μηδενική ανοχή στα αναβολικά, υγιή πρωταθλητισμό και ανάπτυξη μαζικού αθλητισμού".

    Σχολιάζοντας δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, με την οποία εξέφρασε την οργή του για το ντόπινγκ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "μας ενδιαφέρουν τα συναισθήματα του υπουργού, αλλά, περισσότερο μας ενδιαφέρει η πολιτική του και πολιτική αντιντόπινγκ δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε πρόσφατα κρούσματα και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Πέρα από την οργή του, την οποία όλοι συμμεριζόμαστε, ο κ. Λιάπης παραμένει υπουργός Πολιτισμού και δεν έχει παραιτηθεί", ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ανακοίνωση ΚΕ ΚΚΕ

    "Η νέα αποκάλυψη για χρήση αναβολικών, από ακόμα μία ελληνίδα αθλήτρια -χρυσή Ολυμπιονίκη το 2004- φανερώνει ότι το ντόπινγκ αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικά στην κορυφή του, στο επίπεδο του πρωταθλητισμού.

    Με τον πλέον ηχηρό τρόπο αποκαλύπτεται ότι το «ελληνικό αθλητικό θαύμα» των δεκάδων μεταλλίων, που βρίσκονταν σε πλήρη αναντιστοιχία με την ύπαρξη των αθλητικών υποδομών του μαζικού λαϊκού και σχολικού αθλητισμού, ήταν σε σημαντικό βαθμό δημιούργημα του ντόπινγκ.

    Προκαλούν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, όσοι παριστάνουν τους ανίδεους και πολύ περισσότερο τους εισαγγελείς, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οι κορυφαίοι διοικητικοί παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού.

    Έχουν όλοι τους τεράστια ευθύνη για τη νοσηρή αυτή κατάσταση, για τις πολιτικές τους επιλογές που οδήγησαν στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, στην παράδοσή του στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου, στη διαμόρφωση μιας εθνικής ομάδας που θα φέρνει μετάλλια με κάθε τίμημα και κόστος για την ανύψωση της «εθνικής περηφάνιας».

    Ακόμα και σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις, υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους και συγκάλυψη της σάπιας και επικίνδυνης κατάστασης.

    Ο ελληνικός λαός πρέπει να αναρωτηθεί για το πού οδήγησαν οι έρευνες σχετικά με το ντοπάρισμα της εθνικής ομάδας της άρσης βαρών και ποιοι πολιτικοί και διοικητικοί παράγοντες ανέλαβαν τις ευθύνες τους.

    Τα λεγόμενα νέα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου, που από κοινού διαμόρφωσαν ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ & ΛΑΟΣ, αποδεικνύονται εντελώς αναποτελεσματικά. Οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματά τους είναι έωλα. Οπωσδήποτε δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι ίδιοι οι αθλητές και πρωταθλητές που ανέχονται αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

    Το ΚΚΕ καλεί τους αθλητές, τους προπονητές, τη νεολαία, να διεκδικήσουν με την πάλη τους τα σύγχρονα δικαιώματα στον ελεύθερο χρόνο και τον αθλητισμό, να απορρίψουν την εμπορευματοποίησή του και να συγκρουστούν με την πολιτική των κερδών που αναπαράγει το ντόπινγκ και τα εκφυλιστικά φαινόμενα στον αθλητισμό.

    Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ

    "Η χρήση αναβολικών από έλληνες αθλητές κυριαρχεί στις ειδήσεις το τελευταίο διάστημα, πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δίνοντας στη χώρα μας την «πρωτιά» στους ντοπαρισμένους αθλητές."

    "Για άλλη μία φορά η Ε.Ο.Ε., οι Ομοσπονδίες, οι προπονητές και οι αθλητές μένουν «εμβρόντητοι» μπροστά στα αποτελέσματα των ελέγχων. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα; Όμως, η ευθύνη όσων εμπλέκονται σε αυτόν τον ανεξέλεγκτο και χωρίς τέλος «ντοπαρισμένο αθλητισμό» είναι μεγάλη. Ο υγιής αθλητισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτές τις εικόνες και καταστάσεις."

    "Ο ΣΥΝ έχει τοποθετηθεί και στο παρελθόν για όλο αυτό το κύκλωμα που αποτελεί τη «σκοτεινή πτυχή» των αγώνων κι έχει μιλήσει για τον ανακαθορισμό της αθλητικής ιδέας και την απομάκρυνση του αθλητισμού από την πλήρη εμπορευματοποίησή του."

    Θετικό και το δεύτερο δείγμα της Χαλικά

    Θετικό στην απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3) ήταν και το β΄ δείγμα της Φανής Χαλκιά, όπως γνωστοποίησε σήμερα η ΔΟΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πειθαρχικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα της Ελληνίδας αθλήτριας.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, και τα μέλη, Γκουνίλα Λίντμπεργκ και Ντένις Οσβαλντ, ενημέρωσαν σχετικά την ελληνική αντιπροσωπεία και συγκεκριμένα τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, Ισίδωρο Κούβελο, τον αναπληρωτή, Ιωάννη Βασιλειάδη, και τον γιατρό, Παναγιώτη Τσαρούχα, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άμεση αντίδραση της ελληνικής αποστολής και συγκεκριμένα την απόφασή της να απομακρύνει τη Χαλκιά από το Ολυμπιακό Χωριό, αμέσως αφότου έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της εξέτασης του α΄ δείγματος.

    Eπίσης η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε την αποβολή της Ελληνίδας αθλήτριας από τους Αγώνες του Πεκίνου και την αφαίρεση της διαπίστευσής της. Τη διαπίστευσή της παρέδωσε στην Επιτροπή η ελληνική αντιπροσωπεία, αφού η Χαλκιά βρίσκεται στην Αθήνα. Στη συνέχεια, η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ θα διαβιβάσει το φάκελο της υπόθεσης στην IAAF και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος. Αναφορά στην απόφαση της Επιτροπής γίνεται στον προπονητή της Χαλκιά, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, για τον οποίο ζητείται να γίνει ειδική έρευνα από τις ελληνικές αρχές για ενδεχόμενη παράβαση νόμων, με τη σημείωση ότι είναι προπονητής και του Τάσου Γκούση, ο οποίος βρέθηκε επίσης θετικός σε Μ3.

    Ο κ. Κούβελος αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι προσωπικός προπονητής της Χαλκιά και δεν βρέθηκε στο Πεκίνο ως μέλος της ελληνικής αποστολής. Δήλωσε μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ότι ο ίδιος τον γνώρισε προσωπικά στις 17 Αυγούστου, δηλαδή χθες. Ο κ. Κούβελος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα και την επιμονή της Ελλάδας στη σκληρή πολιτική κατά του ντόπινγκ.

    Στην ανακοίνωση της ΔΟΕ, αφού γίνεται αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και επισημαίνεται η επικινδυνότητα της συγκεκριμένης ουσίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, παρατίθενται τα κυριότερα σημεία της επιστολής, την οποία απέστειλε η Φανή Χαλκιά στην Πειθαρχική Επιτροπή, όπου αρνείται κάθε χρήση απαγορευμένων ουσιών, αφήνει υπόνοιες για ενδεχόμενη δολιοφθορά στο δείγμα της και υπογραμμίζει ότι έχει ελεγχθεί επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχει βρεθεί θετική. Η ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρει επίσης ότι η ίδια ουσία ανιχνεύθηκε στα δείγματα ακόμη 12 Ελλήνων αθλητών, οι οποίοι είναι τα 11 μέλη της εθνικής ομάδας άρσης βαρών και ο Τάσος Γκούσης, δηλαδή εκείνων των αθλητών που βρέθηκαν «θετικοί» σε έλεγχο της WADA.

    [05] Festive Atmosphere

    18 Αυγ 2008 15:55:00

    By Dimitris Alexopoulos

    Sources: ΑNA/ΜPA

    The Hellenic Olympic Committee interview with the athletes who won the three first Olympic medals for Greece was held in a festive atmosphere at the Hellenic House in Beijing. Happiness prevailed among athletes and officials in the sports sector while many warm wishes for similar successes were extended as expectations for more successes to come are high. There was also reference to doping cases and particularly to Fani Halkia, who failed the WADA doping test.

    Congratulations-Halkia

    The president of the Hellenic Olympic Committee, Minos Kyriakou, Sports undersecretary, Ioannis Ioannidis and IOC A deputy-president, Lambis Nikolaou welcomed and congratulated the Olympic medal winners, Basilis Polimeros and Dimitris Mougios who won silver medal in rowing, Sophia Bekatorou, Sophia Papadopoulou and Birginia Tsouderou who won bronze medal in sailing and Pigi Demertzi who won bronze medal in triple jump.

    "Unfortunately, the head of the delegation, Isidoros Koubelos could not attend this festive morning, we have been expecting for many days, as he had to meet with IOC to apologize for Fani Halkia case", said Mr. Kyriakou.

    The first of the Olympic medal winners to speak was Sophia Bekatorou, who expressed her happiness for the first Olympic medal for Greece, followed by other athletes on the same day. She also expressed conviction that Greek athletes will win more medals in sailing. Twice Olympic medal winner Basilis Polymeros said that himself and Dimitris Mougios had worked very hard and assured that there are many athletes training hard and preparing themselves for 2012 Olympic Games. Pigi Demetzi explained that her tears was a mixed feeling of happiness because she won the bronze medal and disappointment because in her third attempt in the triple jump she believed she could make a world record.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    Related News:

    First Medals

    [06] Πολιτική

    Συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη

    Παπανδρέου: "Επιστροφή και πολύ δουλειά"

    18/8/2008 19:08:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι θερινές διακοπές φαίνεται ότι διήρκεσαν λίγο και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Άπαντες βρίσκονται στις θέσεις τους από σήμερα -18 Αυγούστου- ενόψει της "φθινοπωρινής αντεπίθεσης" του κόμματος στα μέτωπα της αντιπολίτευσης.

    "Επιστροφή και πολύ δουλειά", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου προσερχόμενος στα γραφεία του Κινήματος στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου έχει αυτήν την ώρα σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του.

    Οι συσκέψεις που ξεκινούν από σήμερα έχουν ως αντικείμενο την προετοιμασία για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη και την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ενώ για το τέλος της εβδομάδος προγραμματίζεται επίσκεψη του προέδρου στην Ηλεία όπου και θα παραδώσει στις αυτοδιοικητικές αρχές επιταγή ισόποση με το 30% της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ εν είδει οικονομικής ενίσχυσης.

    Στην αιχμή της δράσης του ΠΑΣΟΚ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται τα θέματα του πολίτη και η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία.

    Χρυσό μετάλλιο στην Κυβέρνηση για τη φορολογία

    "Η κυβέρνηση κινούμενη σε ολυμπιακούς ρυθμούς διεκδικεί χρυσό μετάλλιο στη φορολογία και παγκόσμιο ρεκόρ στην διάλυση της οικονομίας και των προσδοκιών για την οικονομία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι τον Δεκαπενταύγουστο του 2007 κι ενώ η χώρα καιγόταν ο κ. Καραμανλής ζήτησε νωπή λαϊκή εντολή για να καταρτίσει προϋπολογισμό και την έλαβε, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε λίγους μήνες αργότερα ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη και τώρα στα μέσα του 2008 ο προϋπολογισμός είναι σε πλήρη κατάρρευση, ενώ ξεκίνησε ήδη μια νέα φοροεπιδρομή.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "έρχονται χειρότερα" και πρόσθεσε "σήμερα έχουμε έναρξη νέας φοροεπιδρομής κι όλοι οι Ελληνες πολίτες περιμένουν με φόβο την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξουν "εκπλήξεις" από την οικονομική ατζέντα που θα παρουσιάσει ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ΔΕΘ, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε "να αναμένετε πρωτοβουλίες και προτάσεις και την προσπάθεια όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να εξηγήσουν στον κόσμο τις προτάσεις του Κινήματος, καθώς και την αντιπαράθεση στην κυβερνητική πολιτική, μιας ρεαλιστικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας η οποία και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές".

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει από τώρα την παράταση του χρόνου εγγραφής των ακινήτων περιουσιών στο Κτηματολόγιο προκειμένου να "μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες επειδή το κράτος είναι ανοργάνωτο."

    [07] Κόσμος

    Ινδία

    Νεκρούς και άστεγους αφήνουν οι μουσώνες

    18/8/2008 18:52:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχεδόν 100 άστεγοι έχασαν την ζωή τους, κατά τα τελευταία 24ωρα, από τους μουσσώνες στην Ινδία που προκάλεσαν σε εκτεταμένες περιοχές της ασιατικής αυτής χώρας σημαντικές πλημμύρες, ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα στο Νέο Δελχί.

    Ιδίως, επλήγει από τις πλημμύρες αυτές το κρατίδιο του Ούταρ Πραντές, που με 180 εκατομμύρια πληθυσμό είναι το πλέον πυκνοκατοικημένο στην Ινδία. Μόνον στο Ούταρ Πραντές, οι θάνατοι ανέρχονται στους 73.

    Άλλοι άστεγοι (14) έχασαν τη ζωή τους στο Πεντζάμπ όπου πολλοί ποταμοί υπερχείλισαν. Αναφέρεται η περίπτωση άντρα που πανικόβλητος σηκώθηκε από το κρεβάτι του και πατώντας μέσα στα νερά πάνω σε ηλεκτρικά καλώδια υπέκυψε ακαριαία. Όμως στο κρατίδιο, από τα φτωχότερα της Ινδίας και σχετικά κοντά με το Πακιστάν, οι άστεγοι μετά τους μουσσώνες των τελευταίων 24ώρων εκτιμάται ότι είναι πολλές χιλιάδες.

    [08] Υγεία

    Για τον καρκίνο των λεμφαδένων

    Επαναστατικό εμβόλιο από Έλληνα ερευνητή

    18/8/2008 18:37:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Το επαναστατικό εμβόλιο που ανακάλυψε ο έλληνας ερευνητής οδηγεί σε κλινική ύφεση , όπως λέει ο ίδιος , έναν απο τους πιο συχνούς καρκίνους . Πρόκειται για τον καρκίνο των λεμφαδένων , νόσος που εμφανίζεται με πολλά πρόσωπα. Το νέο εμβόλιο παράγεται μετά από βιοψία του όγκου του ασθενή, δίνοντας μια μοναδική εικόνα για την συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων του .

    Ο Άγγελος Στεργίου που είναι επικεφαλής της αμερικανικής ερευνητικής ομάδας τονίζει πως τα αποτελέσματα του εμβολιασμού σε 234 ασθενείς από 17 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ ήταν εντυπωσιακά. Η θεραπεία, δημιουργείται ξεχωριστά για κάθε ασθενή, καθώς τα καρκινικά κύτταρα έχουν διαφορετική δομή σε κάθε άτομο.

    Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί αίτηση για έγκριση και κυκλοφορία του εμβολίου. "Οι αυστραλοί επιστήμονες δημοσίευσαν σήμερα μια ακόμη ερευνά που δίνει την ελπίδα για θεραπεία σε όσες γυναίκες πάσχουν απο καρκίνο του μαστού . Οι ερευνητές συνδύασαν δύο γνωστά φάρμακα ένα χημειοθεραπευτικό και ένα φάρμακο για την οστεοπόρωση και τα χορήγησαν σε θηλυκά ποντίκια . Ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων σταμάτησε τελείως την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων."

    Οι ερευνητές εικάζουν πως το φάρμακο της οστεοπόρωσης καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στις ιδιότητες του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου. Αν ο νέος συνδυασμός αποδειχθεί αποτελεσματικός, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού.

    [09] Οικονομία

    Αντιδράσεις για το πλαφόν

    Νέες τιμές στο πλαφόν

    18/8/2008 17:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 18:53:24)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι νέες τιμές στο πλαφόν, που έχουν επιβληθεί στην βενζίνη σε 11 νομούς της χώρας, ανακοινώθηκαν -όπως αναμενόταν- από το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Το πλαφόν για την αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 1,241 για τα νησιά με τουλάχιστον 3 σημεία πώλησης και στα 1,251 για τα νησιά, με μόνο 2 σημεία πώλησης.

    Αντίστοιχα η τιμής της σούπερ αμόλυβδης φτάνει τα 1,438 και 1,448, της σούπερ τα 1,32 και 1,33 και του ντίζελ τα 1,362 και 1,372.

    Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν διαμορφώνεται με βάση την μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης στην Αττική, προσαυξημένη κατά 5 λεπτά για τα έξοδα μεταφοράς.

    Την αντίθεσή του στην επιβολή πλαφόν, το οποίο χαρακτήρισε "πρόχειρο μέτρο", εξέφρασε μέσω του ραδιοφώνου της ΝΕΤ ο Δημήτρης Μακρυβέλιος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Ο κ. Μακρυβέλιος επεσήμανε ότι αν και υπάρχει μια πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου, ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί στην αγορά.

    Αντιδράσεις για το πλαφόν από τους πρατηριούχους Χανίων

    Στο μέτρο του της ανώτατης τιμής της βενζίνης αντιδρούν οι πρατηριούχοι της Κρήτης οι οποίοι, αν και αποφάσισαν να το εφαρμόσουν για να μην διαταράξουν την τουριστική κίνηση στο νησί, προσανατολίζονται στην καταγγελία του μέτρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στη προσφυγή στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν διαφυγόντα κέρδη.

    Ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο, από αύριο Τρίτη να κλείσουν τα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων στα Χανιά άφησε σήμερα ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Βαγγέλης Κώτσος, μετά από συνάντηση που είχε στην διεύθυνση εμπορίου του νομού, αλλά και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη.

    Οι πρατηριούχοι των Χανίων, που είναι αντίθετοι με την επιβολή του πλαφόν στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης το πλαφόν να επιβληθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης του προϊόντος.

    "Πολύ πιθανόν από την Τρίτη τα περισσότερα πρατήρια στο νομό και ολόκληρη την Κρήτη να είναι κλειστά. Να είναι κλειστά όχι λόγω απεργίας, αλλά δεν μας συμφέρει να έχουμε ανοικτά τα μαγαζιά μας. Δεν προκηρύσσομε απεργία, απλώς κλείνουμε ένα μαγαζί το οποίο δεν συμφέρει να λειτουργεί", τόνισε ο κ. Κώτσος και πρόσθεσε: "Εμείς είμαστε από τους πρώτους που είχαμε ζητήσει να επιβληθεί πλαφόν. Όμως, όχι με τον τρόπο αυτό. Είμαστε υπέρ του πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης και όχι μόνο στην λιανική, δηλαδή μόνο στα πρατήρια".

    Σήμερα το πρωί συνεργεία της διεύθυνσης εμπορίου έκαναν ελέγχους σε πρατήρια σε εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Ο Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης είπε ότι οι υπηρεσίες του είναι υποχρεωμένες να τηρούν τον νόμο και τις οδηγίες, αν και δήλωσε αντίθετος στην επιβολή πλαφόν.

    "Σε κάθε περίπτωση, εγώ πολιτικά -αν θέλετε- είμαι αντίθετος με την επιβολή του οποιουδήποτε πλαφόν. Είμαι υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού σε όλα τα προϊόντα. Όμως, από τη στιγμή που φαίνεται πώς υπάρχει καρτέλ, ότι υπάρχει συνεννόηση σε κάποιο στάδιο της διακίνησης των καυσίμων, ώστε έτσι, τα καύσιμα -τουλάχιστον στην δικιά μας περιοχή- να πωλούνται πολύ ακριβότερα από ό,τι θα έπρεπε, οφείλει το υπουργείο να πατάξει την αισχροκέρδεια εκεί από όπου προέρχεται. Όπου μπαίνει πλαφόν υπάρχει πρόβλημα".

    Ο Νομάρχης Χανίων τόνισε πάντως ότι εφαρμόζει τις οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο -όπως είπε- έχει την ευθύνη να διερευνήσει το θέμα της διακίνησης και εμπορίας καυσίμων.

    Ο κ. Αρχοντάκης επεσήμανε ότι η επιβολή πλαφόν θα έπρεπε να γίνει σε όλα τα στάδια της εμπορίας καυσίμων.

    Υπουργείο Ανάπτυξης για τις αντιδράσεις των βενζινοπωλών

    "Η ελεύθερη αγορά προϋποθέτει σεβασμό στους κανόνες και σχέσεις εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει επιτέλους να εμπεδωθούν και στον τόπο μας. Διαφορετικά η αγορά γίνεται ασύδοτη και είναι θεσμική υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφορικά με τις αντιδράσεις μερίδας βενζινοπωλών για την επιβολή του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, στη νησιωτική χώρα.

    Εξάλλου, ο Κώστας Μουσουρούλης, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε: "Η εφαρμογή πλαφόν στις τιμές ορισμένων καυσίμων σε νησιωτικές περιοχές της χώρας μας εφαρμόζεται επιτυχώς. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου και διαπιστώνουμε με ικανοποίηση την ανταπόκριση των επαγγελματιών του κλάδου. Αυτή τη στάση ευθύνης αναμένουμε από όλους, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων να στέκονται δίπλα κι όχι απέναντι στον καταναλωτή".

    [10] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Σχεδόν στα 114 δολάρια ανέκαμψε το αμερικανικό αργό

    18/8/2008 17:13:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα 114 δολάρια το βαρέλι υπερέβη το αμερικανικό ελαφρό αργό εν μέσω ανησυχιών για πιθανή απειλή, λόγω της τροπικής καταιγίδας Φέι, στην προσφορά από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίoυ στον Κόλπο του Μεξικού.

    Το προθεσμιακού συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 35 σεντς το βαρέλι σε σχέση με την τιμή "κλεισίματος" της περασμένης Παρασκευής, με την τιμή του να ανέρχεται στα 114,12 δολάρια, ενώ νωρίτερα ανήλθε έως και στα 115,35 δολάρια.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 112,82 δολάρια - νωρίτερα ανήλθε έως και στα 114,35 δολάρια - κερδίζοντας 27 σεντς το βαρέλι σε σχέση με το "κλείσιμο" της περασμένης Παρασκευής.

    Τόσο η Royal Dutch Shell όσο και η Transocean Inc. απέσυραν προσωπικό από εγκαταστάσεις στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου καθώς, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων στις ΗΠΑ, η τροπική καταιγίδα Φέι ενδέχεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα πριν πλήξει τη βορειοδυτική ακτή της Φλόριντα.

    Ανησυχίες για την προσφορά ενεργειακών πόρων και σε άλλες περιοχές του πλανήτη συνέβαλαν στη διαμόρφωση του κλίματος.

    Η BP Plc ενημέρωσε ότι οι εξαγωγές αργού, σιδηροδρομικώς, από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Γεωργία έχουν ανασταλεί, λόγω "βλάβης" σε σιδηροδρομική γραμμή επί γεωργιανού εδάφους.

    Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ διευκρίνισε ότι αναμένει επαναλειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν - δυναμικότητας περίπου ενός εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα - εντός "ολίγων ημερών" μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων επισκευών λόγω της βομβιστικής επίθεσης στις αρχές του μήνα, την ευθύνη για την οποία διεκδικεί το PKK.

    [11] Κοινωνία

    Η Δ. Βανδή τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα

    18/8/2008 17:01:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που έγινε στις 8.50 σήμερα το πρωί στη λεωφόρο Κηφισίας κάτω από τη γέφυρα του Παραδείσου Αμαρουσίου.

    Σύμφωνα με την τροχαία το αυτοκίνητο της τραγουδίστριας προσέκρουσε σε προπορευόμενο βυτιοφόρο, στο ρεύμα προς Κηφισιά. Η Δέσποινα Βανδή διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια ζήτησε μόνη της και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης, το ατύχημα συνέβη πιθανότατα γιατί το αυτοκίνητο της τραγουδίστριας γλίστρησε σε λάδια που είχαν χυθεί από το βυτιοφόρο. Στο σημείο δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς ο δρόμος έκλεισε για να καθαριστεί, το οποίο όμως αποκαταστάθηκε αργότερα.

    Προανάκριση διενεργεί η τροχαία Κηφισιάς.

    [12] Πολιτική

    Για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση

    Αγωγή εναντίον Καρχιμάκη από Αλογοσκούφη

    18/8/2008 16:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 18:49:21)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αγωγή για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση κατέθεσε εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Η αγωγή κατατέθηκε στις αρχές Αυγούστου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, "η αγωγή στρέφεται και εναντίον της νοοτροπίας που εκτρέφει τα τελευταία χρόνια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία με προσωπικές ύβρεις και συκοφαντίες προσπαθεί να καλύψει το πολιτικό της κενό".

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι "ο δρόμος που έχει επιλέξει ο κ. Παπανδρέου μέσω του εν λόγω βουλευτή και των ομοίων του, είναι ολισθηρός και επικίνδυνος και ξεφεύγει από κάθε όριο θεμιτής πολιτικής αντιπαράθεσης και κοινοβουλευτικού ελέγχου". "Η τακτική αυτή, υποβαθμίζει την πολιτική ζωή της χώρας", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [13] Κόσμος

    Απαγορεύονται όλα τα ευχάριστα πράγματα

    "Η Ιταλία των απαγορεύσεων"

    18/8/2008 16:33:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 19:25:43)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η βρετανική εφημερίδα The Independent δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "στην Ιταλία απαγορεύονται όλα τα ευχάριστα πράγματα". Ο Βρετανός απεσταλμένος της εφημερίδας αναφέρεται στις πολυάριθμες πρόσφατες αποφάσεις των Ιταλών δημάρχων, που θέτουν νέους περιορισμούς και ορίζουν πρόστιμα, για ντόπιους και τουρίστες.

    "Στην Γένοβα -αναφέρει το άρθρο- απαγορεύεται πλέον να περπατάει κανείς στο δρόμο με μπουκάλι κρασί ή κουτάκι μπίρα στο χέρι. Στην Ρώμη δεν μπορείς να ξαπλώσεις κάτω από τα δέντρα των διάφορων πάρκων για να πιείς το αναψυκτικό σου και ούτε να καθίσεις στα σκαλιά τις διάσημης Πιάτσα Ντι Σπάνια με σάντουϊτς στο χέρι. Το ίδιο ισχύει και για την μεσημεριανή σιέστα, σε ανοικτούς χώρους".

    Επίσης, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι από την μια η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, δημιούργησε το υπουργείο για την απλούστευση των νόμων.

    Όμως, από την άλλη ο υπουργός Εσωτερικών Μαρόνι επέτρεψε σε δεκάδες δημάρχους να εγκρίνουν νέα, "πρωτότυπα" μέτρα.

    "Κατά συνέπεια, ο τουρίστας που αποφασίζει να ταΐσει τα περιστέρια στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, στην Βενετία, εκτός από την επίπληξη του αστυφύλακα, κινδυνεύει να υποχρεωθεί να πληρώσει και χρηματικό πρόστιμο", προσθέτει το άρθρο.

    Κοντά στην Βενετία, στην παραλία Ερακλέα, η απαγόρευση αφορά τα ανήλικα παιδιά: στοπ στα κάστρα στην άμμο, διότι δημιουργούν προβλήματα στους λουόμενους.

    Στο δε κοσμικό νησάκι Κάπρι, όπως υπενθυμίζει η "Ιndependent", αλλά και στο Ποσιτάνο, ξακουστό θέρετρο κοντά στην Νάπολη, απαγορεύεται να περπατάς φορώντας τσόκαρα.

    Στο Βιαρέτζιο, έξω από την Φλωρεντία, δεν επιτρέπεται στους άνδρες να κυκλοφορούν χωρίς μπλουζάκι και στις γυναίκες με μπικίνι.

    Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι οι περισσότεροι υπουργοί κι ο ίδιος ο "Καβαλιέρε", βρίσκονται σε διακοπές, η επίσημη απάντηση στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, έφτασε από τον υφυπουργό πολιτισμού, Φραντσέσκο Γκίρο.

    "Πρόκειται για μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση της Ρώμης και από πολλά δημοτικά συμβούλια -τονίζει ο Γκίρο- με στόχο να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα, η εκμετάλλευση των ανηλίκων, η συσσώρευση σπασμένων γυαλιών στα ιστορικά κέντρα, η καταστροφή των μνημείων. Μέτρα που λαμβάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και όχι μόνο".

    Ο Ιταλός υφυπουργός υπογραμμίζει ότι "δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο οι ξένοι τουρίστες πρέπει να φέρονται, εδώ στην Ιταλία -όπως συχνά συμβαίνει- με τρόπο ακριβώς αντίθετο απ ό,τι έχουν μάθει να ζουν στην δική τους χώρα".

    [14] Κόσμος

    Χιλιάδες συλλήψεις και σωματικοί έλεγχοι

    Πρόγραμμα Δράσης εναντίον των Μαχαιριών

    18/8/2008 14:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 17:00:55)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Η αστυνομία στη Βρετανία συνέλαβε περίπου 2.500 άτομα και σταμάτησε για διενέργεια σωματικής έρευνας σε περίπου 55.000 άτομα, κατά την διάρκεια μίας μεγάλης επιχείρησης για τα εγκλήματα που διαπράττονται με μαχαίρι, κι έχουν γίνει αιτία για μία σειρά φόνων που έχουν προσλάβει μεγάλη δημοσιότητα, ανακοινώθηκε σήμερα από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Συνολικά περί τα 1.600 μαχαίρια κατασχέθηκαν αφ ότου άρχισε η εφαρμογή του κυβερνητικού Προγράμματος Δράσης εναντίον των Μαχαιριών [TKAP], στις 5 Ιουνίου.

    Η επιχείρηση άρχισε ύστερα από μία σειρά φόνων εφήβων, που συχνά μαχαιρώνονταν, σε δρόμους της Βρετανίας.

    Εθεάθησαν αστυνομικοί με βίαιο τρόπο να κάνουν σωματική έρευνα σε εφήβους χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος υποψίας.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, αστυνομικοί πραγματοποιούν επίσης κατ οίκον έρευνες η αποστέλλονται επιστολές στους γονείς αυτών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν μαζί τους μαχαίρια.

    Το πρόβλημα εντάθηκε με δύο ακόμη θανάτους το Σαββατοκύριακο. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου τραυματίστηκε θανάσιμα με μαχαίρι ένας 16χρονος, ο Κόνορ Μπλάκ σε περιοχή του Μάντσεστερ, ενώ ο 17/χρονος Νιλάνθαμ Μάρντι, ήταν ο 23 έφηβος που χάνει την ζωή του με βίαιο τρόπο στο Λονδίνο από την αρχή του έτους αφού τραυματίστηκε θανάσιμα με μαχαίρι στο Κρόϊντον.

    Η υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ δήλωσε ότι οι δύο θάνατοι αποδεικνύουν γιατί το TKAP είναι τόσο σημαντικό.

    Μόνο στη περιοχή του Λονδίνου, είπε η κα Σμιθ, οι διώξεις για κατοχή μαχαιριού η όπλου με λεπίδα αυξήθηκαν κατά 150% από τον Απρίλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    [15] Πολιτική

    Αποχώρηση της ελληνικής δύναμης από το Κόσσοβο

    Εναντίον της αντιπυραυλικής ασπίδας

    18/8/2008 13:34:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 18:41:13)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Πολωνίας σηματοδοτεί την έναρξη της υλοποίησης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    "Η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη γιατί έχει εγκρίνει την εγκατάστασή της το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση που έχει καταρχήν αποδεχτεί την ένταξη του αντιπυραυλικού συστήματος της χώρας μας σε αυτή.

    Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μείνει θεατής. Μαζί με τους λαούς της Ευρώπης πρέπει να δράσει, ώστε να μην υλοποιηθεί η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη", τονίζει στην ανακοίνωσή της η Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    Επίσης, το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από το Κόσσοβο. "Είναι στρατός κατοχής και προστατεύει την επικίνδυνη για τους λαούς και την ειρήνη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου που προωθούν ΗΠΑ και Ε.Ε.", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    [16] Κοινωνία

    Δραπέτης Κορυδαλλού

    Συνελήφθη οργανωτής της απόδρασης Παλαιοκώστα

    18/8/2008 13:15:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συνελήφθη στις 11 το πρωί στο Αγρίνιο δραπέτης των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος φέρεται ως ένας από τους οργανωτές της απόδρασης με ελικόπτερο από τις ίδιες φυλακές του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού Αλκέτ Ριζάι, τον Ιούνιο του 2006. Πρόκειται για έναν 27χρονο, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν ένας από τους δύο άνδρες που υποχρέωσαν με την απειλή όπλου τον πιλότο του ελικοπτέρου να προσγειωθεί στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού και να παραλάβει τον Ριζάι και τον Παλαιοκώστα, τους οποίους άφησε λίγα λεπτά αργότερα στην περιοχή του Σχιστού. Τον 27χρονο αναζητούσε η Ασφάλεια Αττικής και τελικά κλιμάκιο του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής τον εντόπισε στο Αγρίνιο και τον συνέλαβε μετά από οργανωμένη επιχείρηση. Ο 7χρονος θα μεταφερθεί στην Αθήνα, προκειμένου να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 August 2008 - 16:50:18 UTC