Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοκ και φρίκη
  • [02] Κριτική, αυτοδυναμία και συνεργασίες
  • [03] Αλλαγές στην επιστροφή φόρου στους αγρότες
  • [04] Καμιά παράταση για το Κτηματολόγιο
  • [05] Φώλιας: Μειώστε την τιμή της βενζίνης
  • [06] Gruesome Crime
  • [07] Περιστολή των δαπανών σχεδιάζει το ΥΠΟΟ
  • [08] Προσφυγή στο ΣτΕ για την αναδάσωση
  • [09] Στον εισαγγελέα η υπόθεση των TOR-M1
  • [10] Νέα προειδοποίηση στο Ιράν
  • [11] "Κεράκια" για τον Ομπάμα
  • [12] Καθαρά νερά στην Αττική
  • [13] Tο πλήρωμα στον ανακριτή
  • [14] Ξανά δακτύλιος σε 27 μέρες
  • [15] Ιταλία: 3.000 στρατιώτες στους δρόμους!
  • [16] Μόσχα: "Έφυγε" ο Σολζενίτσιν
  • [17] Τρεις νεκροί από ανεμοστρόβιλο
  • [18] Τουρκία: Νέος αρχηγός ενόπλων δυνάμεων
  • [19] Προτεραιότητα η διοικητική μεταρρύθμιση
  • [20] Πυρκαγιές σε εξέλιξη
  • [21] Μάχη με τις φλόγες για 5η μέρα
  • [22] Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

    [01] Κοινωνία

    Για το έγκλημα στη Σαντορίνη

    Σοκ και φρίκη

    4/8/2008 11:11:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2008 18:40:32)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε σενάριο ταινίας τρόμου παραπέμπει το φρικτό έγκλημα που έγινε χθές στη Σαντορίνη από έναν άνδρα τριανταενός χρόνων, ο οποίος αφού αποκεφάλισε την 25χρονη σύζυγό του, περιέφερε το κεφάλι της στους δρόμους του χωριού Βουρβούλος. Μετά από περιπετειώδη καταδίωξη και αφού κατάφερε να αρπάξει ένα περιπολικό ο δράστης τραυματίστηκε και συνελήφθη. Κατά την καταδίωξη τραυμάτισε σοβαρά με το κλεμμένο περιπολικό δύο γυναίκες γιατρούς που επέβαιναν σε μοτοποδήλατο. Οι δυο γυναίκες, οι οποίες χειρουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Γεώργιος Γεννηματάς , σε επεμβάσεις για την αντιμετώπιση καταγμάτων στα χέρια και τα πόδια βρίσκονται εκτός κινδύνου. Μια τρίτη κοπέλα που φέρει ελαφρύ τραύμα στο πόδι από εξοστρακισμό σφαίρας την ώρα της καταδίωξης νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο Αγία Όλγα. Τις τραυματίες επισκέφτηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι "η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους". Διασωληνωμένος και σε σοβαρή κατάσταση στην Εντατική του Γενικού Κρατικού Αθηνών, νοσηλεύεται ο δράστης του φρικτού εγκλήματος.

    Σε κατάσταση αμόκ

    Λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για τις ενέργειες των αστυνομικών στην υπόθεση του φρικιαστικού εγκλήματος στη Σαντορίνη, , έδωσε σήμερα ο γενικός επιθεωρητής Nοτίου Ελλάδος της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Μπουλούκος, στο αστυνομικό τμήμα Θήρας.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπουλούκος, περιγράφοντας το ανατριχιαστικό περιστατικό, χθες το απόγευμα στο αστυνομικό τμήμα Θήρας έγινε ένα τηλεφώνημα, που ανέφερε ότι κάποιο άτομο, στο χωριό Βουρβούλο, 3,5 χιλιόμετρα έξω από τα Φηρά, είχε σκοτώσει ένα σκυλί. Αμέσως έφυγε ένα περιπολικό, με οδηγό αρχιφύλακα και συνοδό έναν ανθυπαστυνόμο, ο οποίος όμως δεν πήρε μαζί του το όπλο του. Τους ακολούθησε και δεύτερο περιπολικό, με τρεις δόκιμους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν φέρουν οπλισμό. Καθώς έφταναν στο χωριό, έγινε δεύτερο τηλεφώνημα, που ανέφερε ότι ένας άνδρας κυκλοφορούσε στο χωριό κρατώντας στο χέρι ένα μεγάλο μαχαίρι και το κομμένο κεφάλι μίας γυναίκας.

    Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ο 31χρονος που κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη, εργαζόταν ως μάγειρας σε ξενοδοχείο στο Ημεροβίγλι. Ο δράστης, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, είχε αρχίσει από νωρίς χθες να μαλώνει με την 25χρονη σύζυγό του, δασκάλα στο Ακρωτήρι, μέσα στο σπίτι τους, στο Βουρβούλο. Γείτονες που άκουσαν τις φωνές, πήγαν έξω από το σπίτι και είδαν ότι ο δράστης είχε σκοτώσει το σκυλάκι τους, το οποίο γάβγιζε προφανώς για να υπερασπιστεί την αφεντικίνα του, το αποκεφάλισε και το πέταξε στο δρόμο.

    Στη συνέχεια, όμως ο δράστης σκότωσε την 25χρονη σύζυγό του, με ένα μαχαίρι, την αποκεφάλισε, βγήκε στο δρόμο κρατώντας στο δεξί χέρι το μαχαίρι και στο αριστερό το κεφάλι και άρχισε να περιφέρεται στο χωριό.

    Σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από τον τόπο του εγκλήματος, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν, τα περιπολικά σταμάτησαν κοντά του και οι αστυνομικοί τον κάλεσαν να παραδοθεί. Εκείνος αρχικά προσποιήθηκε ότι συμμορφώνεται, όταν όμως τον πλησίασαν ο αρχιφύλακας και ο άοπλος ανθυπαστυνόμος, ενώ ήταν ξαπλωμένος στο έδαφος, πετάχτηκε επάνω και όρμησε εναντίον τους, βρίζοντας και απειλώντας τους με το μαχαίρι.

    Ο αρχιφύλακας πυροβόλησε μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό, καλώντας τον και πάλι να παραδοθεί, αλλά εκείνος δεν σταμάτησε και ο αστυνομικός τον πυροβόλησε δύο φορές ακόμα στο στήθος. Ο δράστης έπεσε τραυματισμένος ανάμεσα στα δύο περιπολικά, αλλά όταν τον πλησίασαν δεύτερη φορά, σηκώθηκε και πάλι και με μανία επιτέθηκε εναντίον τους, τραυματίζοντας τον αρχιφύλακα στο στόμα με το μαχαίρι.

    Ο αστυνομικός τραβήχτηκε για να γλιτώσει και ο δράστης αστραπιαία πέταξε το κεφάλι της γυναίκας στο άλλο περιπολικό, μπήκε στο αυτοκίνητο του αρχιφύλακα, όπου τα κλειδιά ήταν στη μίζα και έφυγε με ταχύτητα προς τα Φηρά. Στην είσοδο της πόλης τον εντόπισαν δύο άλλα περιπολικά, το ένα από τα οποία ήταν της Ασφάλειας, όπου επέβαιναν ο διοικητής του τμήματος, ένας αστυνομικός της Ασφάλειας και δύο ακόμη δόκιμοι.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περιπολικά τον ακολούθησαν με σκοπό να απομακρυνθούν από κατοικημένη και πολυσύχναστη περιοχή για να μπορέσουν να επέμβουν. Σε μικρή απόσταση, όμως, ο δράστης με το περιπολικό μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπου χτύπησε ένα μοτοποδήλατο όπου επέβαιναν δύο γιατρίνες του Κέντρου Υγείας, που δεν πρόλαβαν να το αποφύγουν και τις οποίες τραυμάτισε σοβαρά. Τότε τα δύο περιπολικά που τον ακολουθούσαν, τον εμβόλισαν, βγάζοντας το όχημα έξω από το δρόμο και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον βγάλουν έξω και να τον συλλάβουν.

    Ο τραυματισμένος δράστης σε κατάσταση αμόκ, επιχείρησε να πάρει από τα χέρια του αστυφύλακα της Ασφάλειας το πιστόλι του, με το οποίο τον σημάδευε, αλλά αυτός πάλεψε μαζί του και τον πυροβόλησε συνολικά πέντε φορές με αποτέλεσμα δύο από τις σφαίρες να τον βρουν επίσης στο στήθος και στο συκώτι. Μία σφαίρα εξοστρακίσθηκε και τραυμάτισε στο πόδι Ελληνίδα σπουδάστρια που έκανε διακοπές στη Σαντορίνη και παρακολουθούσε τη σκηνή.

    Ο διοικητής και ο αστυφύλακας τελικά κατάφεραν μετά από πάλη να ακινητοποιήσουν το δράστη και του πέρασαν χειροπέδες, ενώ ασθενοφόρα παρέλαβαν τον δράστη και τους άλλους τραυματίες για το Κέντρο Υγείας, απ όπου στη συνέχεια διακομίστηκαν στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.

    Αμέσως μετά το συμβάν έφυγε για τη Σαντορίνη με ελικόπτερο ο γενικός επιθεωρητής νοτίου Ελλάδος της ΕΛΑΣ, με κλιμάκιο αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, που θα βοηθήσει τις έρευνες για τη διευκρίνιση των αιτίων του καυγά ανάμεσα στο ζευγάρι, που οδήγησε στο φρικιαστικό έγκλημα.

    Δράστης και θύμα είχαν παντρευτεί με πολιτικό γάμο πριν από ένα χρόνο.

    "Η πολιτεία θα είναι δίπλα τους"

    Οι δύο γυναίκες που παρέσυρε ο δράστης διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς με πολλαπλά κατάγματα στα άκρα και ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις ξεπέρασαν τον κίνδυνο.

    Τα θύματα επισκέφτηκε ο Υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    "Επισκέφθηκα τις δύο γιατρίνες μας, τα ξεχωριστά αυτά νέα παιδιά, που αριστεύουν στο χώρο της υγείας, πρώτες στο πεδίο του εθελοντισμού αλλά κακότυχες, γιατί έπεσαν μέσα σε ένα περιστατικό τραγικό και δραματικό. Είναι δόξα τω Θεώ καλά. Η εγχείρηση πήγε καλά αλλά θα περάσουν ένα δύσκολο στάδιο. Όπως όμως με διαβεβαίωσαν οι θεράποντες ιατροί και ο χειρουργός, σύντομα θα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής τους δράσης και κοντά στις οικογένειές τους. Τους διαβεβαίωσα, ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους για κάθε τι, που έχει να κάνει με την αποκατάσταση της υγείας τους και όχι μόνον. Γιατί, όπως είπα πρωτύτερα, πρόκειται για δύο νέα κορίτσια, άριστες φοιτήτριες στην ιατρική και εξαίρετες στο επιστημονικό πεδίο, που το χρονικό αυτό διάστημα που υπηρέτησαν ως αγροτικοί ιατροί, πραγματικά άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις με την ευσυνειδησία τους, την επιστημοσύνη τους, την ανθρωπιά τους. Η πολιτεία θα είναι δίπλα τους", δήλωσε αμέσως μετά.

    Με εντολή του Υπουργού Υγείας, ήδη αντικαταστάθηκαν οι δύο ιατροί με τρεις συναδέλφους τους από το Νοσοκομείο της Σύρου, ενώ προκηρύχθηκαν οι προβλεπόμενες θέσεις για το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης, οι οποίες θα πληρωθούν μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες.

    Εξιτήριο πήρε ήδη ο αστυνομικός, ενώ ο δράστης εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [02] Πολιτική

    Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

    Κριτική, αυτοδυναμία και συνεργασίες

    4/8/2008 14:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2008 19:14:21)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Η κριτική στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και το ζήτημα της αυτοδυναμίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. Νερό στο μύλο των αντιπαραθέσεων, έριξε η δήλωση του Βασίλη Μιχαλολιάκου για τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών στην αποχώρηση Ζορμπά. Στο ΠΑΣΟΚ μηνύματα στέλνονται προκειμένου το κόμμα να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και να ριχτεί στην προετοιμασία των ευρωεκλογών.

    Αιχμές Μιχαλολιάκου

    Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος πήρε την σκυτάλη σήμερα εκφράζοντας τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το υπουργείο Οικονομίας την αποχώρηση του Γιώργου Ζορμπά από την αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος.

    "Δεν έχει σχέση πχ το πρόγραμμα της ΝΔ με την κακοποίηση της προσωπικότητας του Γιώργου Ζορμπά. Ήταν προσωπική πολιτική του κ. Αλογοσκούφη, κατά την άποψή μου ατυχής. Αν δεν μας κάνει ο Γ. Ζορμπάς, τον αντικαθιστούμε. Δεν χρειάζεται να κάνουμε δύο νόμους για να απαλλαγούμε από τον Γ. Ζορμπά από εκεί που εμείς τον είχαμε επιλέξει. Τιμώ τον Γ. Ζορμπά, είναι κορυφαία προσωπικότητα, δίδαξε τι θα πει αντίσταση εναντίον της εξουσίας ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης", δήλωσε στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9.

    Στα "χαρακώματα" βγήκε προχθές, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Ρηγίλλης. Η δήλωση του βουλευτή Μεσσηνίας ότι έπρεπε να μην γίνει το δείπνο του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές, αλλά τα χρήματα να πάνε στις οικογένειες των θυμάτων του Περάματος, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

    Τον βουλευτή επέκρινε και ο γραμματέας του κόμματος. Η Πολιτεία έχει ήδη μεριμνήσει για τις οικογένειες των θυμάτων είπε ο Λευτέρης Ζαγορίτης και παρατήρησε πως είναι διαφορετικό ζήτημα η ετήσια εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Η φωνή του Γιάννη Λαμπρόπουλου, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δηλώσεων του Πέτρου Τατούλη, του Γιάννη Μανώλη, του Βύρωνα Πολύδωρα, που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την άσκηση πολιτικής της κυβέρνησης.

    Δεν έχουν τέλος τα σενάρια

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες και οι δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών των κομμάτων.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, μιλώντας στη ΝΕΤ είπε ότι είναι πολύ νωρίς για τη ΝΔ να συζητά για εκλογές και συνεργασίες. Η κυβέρνηση πρόσθεσε είναι σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και προέβλεψε αυτοδυναμία, γιατί - όπως ανέφερε - ο λαός θα εκτιμήσει την εξαιρετική προσπάθειά της.

    Πονοκέφαλος επικρατεί και στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου τα στελέχη της επιχειρούν να βρουν τρόπους που θα οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε πορεία ανάκαμψης.

    Στα "ΝΕΑ" ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τονίζει ότι το κόμμα έχει ανάγκη από στρατιώτες και όχι στρατηγούς και χτυπά το καμπανάκι για τις ευρωεκλογές του 2009.

    "Οι επόμενες ευρωεκλογές αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ ευκαιρία και όχι απειλή. Αν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την αναμέτρηση με φοβικότητα και ηττοπάθεια, το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία με απρόβλεπτες συνέπειες".

    Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις περί αυτοδυναμίας ή μη για τις επόμενες εκλογές ο Λευτέρης Ζαγορίτης ξεκαθαρίζει στον Ελεύθερο Τύπο.

    "Αυτοδυναμία. Αυτός είναι ο μόνος και σταθερός στόχος του Κώστα Καραμανλή".

    Είναι λάθος η συζήτηση για συνεργασίες γιατί η ΝΔ κατεβαίνει για να πάρει αυτοδυναμία, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Κώστας Μαρκόπουλος, ενώ ο Γιάννης Μανώλης ανέφερε ότι δεν γίνεται να πας σε μάχη με τέτοια σενάρια στον αέρα, γιατί είναι σαν να έχεις αποδεχτεί ότι έχεις ήδη χάσει.

    ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να φλερτάρουν τελευταία αλλά δεν αγγίζουν επί του παρόντος.

    "Οι συνεργασίες προκύπτουν από τις ανάγκες της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την πρότασή του για συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, γιατί ακριβώς εκείνες είναι πιο κοντά μας ιδεολογικά. Παρά ταύτα, όμως, ο στόχος παραμένει ένας, η νίκη και η αυτοδυναμία στις εκλογές", δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη.

    "Η δραστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δρόμος για την ήττα της δεξιάς πολιτικής και το τέλος των αυτοδυναμιών. Ανοίγει την προοπτική για μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο την αριστερά και βάζει φρένο στα εφεδρικά σενάρια του κατεστημένου για συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ", δήλωσε στη ΝΕΤ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, για τα σενάρια περί μετεκλογικών συνεργασιών.

    Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από το Ηράκλειο της Κρήτης, δηλώνοντας ανοιχτός στο διάλογο με όλα τα κόμματα μετά τις εκλογές, προσθέτοντας ωστόσο πως προϋπόθεση για διάλογο με τη Ν.Δ. είναι η κάθαρση από τα σκάνδαλα.

    H γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα πάντως δήλωσε πως μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ θα καλλιεργήσει κλίμα αυταπάτης για λίγο διάστημα στο λαό ενώ πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθούν τα "δόντια" αυτής της κυβέρνησης.

    [03] Οικονομία

    Αλ. Κοντός στη "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ

    Αλλαγές στην επιστροφή φόρου στους αγρότες

    4/8/2008 13:56:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μικρές αλλαγές στο σύστημα επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου προς όφελος των αγροτών, μελετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο υπουργός Αλέξανδρος Κοντός μιλώντας το πρωί στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ χαρακτήρισε το σύστημα δίκαιο και αντικειμενικό, επισήμανε ωστόσο ότι κάθε τι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά χρήζει βελτιώσεων οι οποίες όμως θα γίνουν σε συνεννόηση με τον αγροτικό κόσμο. Ο κ. Κοντός τόνισε επίσης ότι σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο το μητρώο αγροτών και ότι το υπουργείο εξετάζει την επόμενη χρόνια η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου να δοθεί μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

    [04] Οικονομία

    Κτηματολόγιο

    Καμιά παράταση για το Κτηματολόγιο

    4/8/2008 17:36:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Δεν έχει αποφασιστεί παράταση στη προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για το Κτηματολόγιο η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 30 Δεκεμβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας Σύστασης του Εθνικού Κτηματολογίου, με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι λόγω της περιορισμένης προσέλευσης στα γραφεία Κτηματογράφησης εξετάζεται το ενδεχόμενο πολύμηνης παράτασης έως το τέλος του χρόνου.

    Αντιθέτως όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κτηματολόγιο Α.Ε., η ροή της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας εξελίσσεται ομαλά και υπάρχει ακόμα ένα δίμηνο για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Λόγος για τον οποίον δεν έχει τεθεί θέμα παράτασης της σχετικής προθεσμίας.

    Στελέχη και αρμόδιες υπηρεσίες του Κτηματολογίου παρακολουθούν από κοντά την όλη διαδικασία και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει προστίθεται στην ανακοίνωση της Κτηματολόγιο ΑΕ.

    [05] Οικονομία

    Φώλιας: Μειώστε την τιμή της βενζίνης

    4/8/2008 17:40:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2008 18:22:59)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αυστηρούς ελέγχους πραγματοποιούν συνεργεία του Υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά καυσίμων, καθώς παρά τη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η τιμή της βενζίνης παραμένει υψηλή στη χώρα μας, κυρίως στην επαρχία. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός με εκπροσώπους των πρατηριούχων και των διυλιστηρίων. Ο κ. Φώλιας απηύθυνε προειδοποίηση προς τους εκπροσώπους, ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συνεχείς. Παράλληλα ζήτησε από όλους να μειώσουν τις τιμές των υγρών καυσίμων και να συμβάλουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης σε δηλώσεις του επέρριψε ευθύνες στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια για τη διατήρηση των τιμών των καυσίμων σε υψηλά επίπεδα.

    Μπαλάκι οι ευθύνες

    Όπως είπε ο κ. Κιουσης αν οι εταιρείες και τα διυλιστήρια μειώσουν τις τιμές οι βενζινοπώλες δεσμεύονται να περάσουν τις μειώσεις στον τελικό καταναλωτή.

    Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του Υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει μειωθεί αυτή τη εβδομάδα κατά 3,5 λεπτά ωστόσο οι μεγάλες διαφορές που φτάνουν ακόμα και τα 20 λεπτά μεταξύ των τιμών σημειώνονται στις τουριστικές περιοχές και στα αστικά κέντρα.

    [06] Shocks Santorini

    Gruesome Crime

    04 Αυγ 2008 11:11:00

    By Anna Kourti

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Residents in the village of Vourvoulou in the popular Greek island of Santorini were terrified at a the most gruesome crime in Greece in recent memory, committed by a 31 year old man. He decapitated his 25 year old girl-friend and walked around the streets with her head. Five policemen arrived on the spot and called him to surrender. The man knifed a policeman who tried to arrest him, stole a police car and crashed into a motorcycle seriously injuring two women, before police ended his escape by ramming the car. The two women, who suffered fractures in hands and legs, were transferred to Gennimatas Hospital where they underwent surgery during the night. They are both out of danger A third woman, slightly injured in the leg by a police bullet that ricocheted off the road during the chase, is in good health condition at Agia Olga hospital. The Health Minister, who visited the three injured women, said that the state will stand on their side. The alleged knifeman is in serious condition, under life support mechanism at the intensive care ward of Gennimatas hospital.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    Related News:

    Savage Crime in Santorini

    [07] Οικονομία

    Ειδοποιητήρια για το ενιαίο τέλος ακινήτων

    Περιστολή των δαπανών σχεδιάζει το ΥΠΟΟ

    4/8/2008 19:21:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στον έλεγχο και την περιστολή των δαπανών και των προμηθειών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποδίδει πρωταρχική σημασία το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο σχεδιάζει να καταργήσει ή να εντάξει στον προϋπολογισμό τους ειδικούς λογαριασμούς που επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία. Μέσα στο καλοκαίρι, οι πρώτοι από τα 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το ειδοποιητήριο για την καταβολή του ενιαίου τέλους, που θα πληρωθεί εφάπαξ ή σε δύο ισόποσες δόσεις.

    Εντός του μηνός θα ξεκινήσει η αποστολή της πρώτης παρτίδας ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, με το συνολικό αριθμό των αποδεκτών πιθανόν να προσεγγίσει τα 4.000.000.

    -η πληρωμή του φόρου γίνεται εφάπαξ αν το ποσό δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ ή -σε δύο ισόποσες δόσεις αν είναι μεγαλύτερο.

    Μετά το νοικοκύρεμα στις ΔΕΚΟ, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να βάλει "τάξη" στα οικονομικά Δήμων, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων με σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται σύντομα στη Βουλή.

    Βασικός στόχος είναι ο εξορθολογισμός, η διαφάνεια και ο έλεγχος των δαπανών και των προμηθειών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εξορθολογιστεί και το καθεστώς που διέπει τους ειδικούς λογαριασμούς με ενσωμάτωσή τους στον προϋπολογισμό. Στο πλάνο του υπουργείου Οικονομίας είναι μετά την καταγραφή, αξιολόγηση και ομαδοποίηση τους, η κατάργηση 80 ειδικών λογαριασμών.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, την τριετία 2006-2008 πραγματοποιήθηκαν πληρωμές πάνω από 13 δισ. ευρώ. Σύνολο ειδικών λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού; 213 με

    -3 να σχετίζονται με το υπουργείο Πολιτισμού -79 το υπουργείο Υγείας -75 με κεφάλαια της λιμενικής αστυνομίας -38 να αφορούν τα κονδύλια έρευνας ΑΕΙ-ΤΕΙ -12 εκτός προϋπολογισμού λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας.

    Σε εγρήγορση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να λάβει τις σωστές αποφάσεις οι οποίες θα αυξήσουν τα έσοδα και δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

    Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:

    -η φορολόγηση της υπεραξίας μετοχών και stock options -η αύξηση του ειδικού φόρους σε ποτά και τσιγάρα -κατάργηση της προνομιακής φορολόγησης στα εισοδήματα από κεφάλαιο -επανεξέταση των διατάξεων που προβλέπουν αυτοτελή φορολόγηση -η αύξηση των τελών κυκλοφορίας

    Κύριο μέλημα η συγκράτηση του ελλείμματος στα επίπεδα του 3%.

    [08] Κοινωνία

    Από το Δ.Σ.Α

    Προσφυγή στο ΣτΕ για την αναδάσωση

    4/8/2008 19:19:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Παρέμβαση με στόχο το σταμάτημα των εργασιών αναδάσωσης στην περιοχή της λίμνης Καϊάφα, ζητούν με παρέμβασή τους στο ΣτΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι οι εργασίες γίνονται με τρόπους (ερπυστριοφόρα και βαρέα οχήματα) που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον. Όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ, "αν και η περιοχή Καιάφα, που περιλαμβάνει 32.743 στρέμματα και έχει περιληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, δεν προτείνεται ούτε λαμβάνεται κανένα μέτρο και δεν τίθεται στη μείζονα προστασία που επιφυλάσσει ο κοινοτικός νομοθέτης. Η προσφυγή στρέφεται κατά του ελληνικού δημοσίου, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Εσωτερικών και κατά του διευθυντή Δασών της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος, επικαλείται μαρτυρίες, έγγραφα και αυτοψίες ειδικών επιστημόνων και ζητά να ακυρωθούν οι πράξεις τους, με τις οποίες εγκρίθηκαν μελέτες για ενδεδειγμένες λύσεις προς αποτροπή διαβρωτικών φαινομένων και αναδάσωσης, στην συγκεκριμένη περιοχή.

    [09] Κοινωνία

    Στον εισαγγελέα η υπόθεση των TOR-M1

    4/8/2008 19:01:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Το φάκελο της υπόθεσης προμήθειας των 21 αντιαεροπορικών συστημάτων ΤΟR - Μ1 ανοίγει και πάλι η εισαγγελία πρωτοδικών, για να εξετάσει εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για 3 μη πολιτικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα θα διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα εγκλήματα της απιστίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της δωροδοκίας με αφορμή τα νέα στοιχεία που αφορούν στο άνοιγμα 3 λογαριασμών από τις ελβετικές αρχές μέσω των οποίων φαίνεται να κινήθηκαν ύποπτα εμβάσματα.

    [10] Κόσμος

    Για το θέμα των πυρηνικών

    Νέα προειδοποίηση στο Ιράν

    4/8/2008 18:47:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    "Τελεσίγραφο" στο Ιράν με στόχο να απαντήσει θετικά στις προτάσεις για διακοπή του πυρηνικού του προγράμματος, απέστειλαν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας. Η προειδοποίηση αυτή εκδηλώθηκε με τηλεφωνική συνομιλία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, με τον Ιρανού διαπραγματευτή, Σαΐντ Τζαλίλι. Η απάντηση από την ιρανική πλευρά, πρέπει να δοθεί αύριο Τρίτη και να είναι γραπτή, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γκονσάλο Γκαλιέγκος, ο οποίος έκανε λόγο για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, σε περίπτωση που η απάντηση του Ιράν δεν είναι ικανοποιητική. Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, θα επισκεφτεί στις 14 Αυγούστου την Τουρκία και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκεται το θέμα των πυρηνικών, με την Τουρκία να επιδιώκει να παίξει ρόλο γεφυροποιού, μεταξύ Ιράν και δυτικών χωρών, αξιοποιώντας τις καλές διπλωματικές σχέσεις της και προς τις δύο κατευθύνσεις.

    [11] Κόσμος

    Συμπλήρωσε τα 47 του χρόνια

    "Κεράκια" για τον Ομπάμα

    4/8/2008 18:25:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Γενέθλια εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς συμπλήρωσε τα 47 του χρόνια. Ο Αύγουστος όμως είναι μήνας γενεθλίων και για τον αντίπαλο του κ. Ομπάμα, από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, Τζον Μακέιν, ο οποίος θα κλείσει τα 72 χρόνια του στις 29 Αυγούστου. Με βάση το σύνταγμα των ΗΠΑ ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 35 χρόνια, ενώ οι νεότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ ήταν όταν εξελέγησαν ο Θίοντορ Ρούζβελτ (42 ετών, το 1901), ο Τζον Κένεντι (43 ετών) και ο Μπιλ Κλίντον (46 ετών το 1993). Ο αντίπαλος του κ. Ομπάμα, Τζον Μακέιν, εάν εκλεγεί, θα είναι ο ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ. Προηγήθηκαν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν (69 ετών στην πρώτη θητεία του, το 1981 και 73 στην αρχή της δεύτερης, το 1985) και ο Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον 68 ετών το 1841.

    [12] Κοινωνία

    Σε Σαρωνικό και Νότιο Ευβοϊκό

    Καθαρά νερά στην Αττική

    4/8/2008 18:01:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Καθαρά βρέθηκαν τα νερά σε 181 ακτές του Σαρωνικού και του Νότιου Ευβοϊκού, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου δειγματοληψιών που έκανε η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Οι εργαστηριακές εξετάσεις των 181 δειγμάτων, που πραγματοποιήθηκαν από πιστοποιημένο εργαστήριο και το ΚΕΔΥ, έδειξαν ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης όλων των ακτών ανταποκρίνεται πλήρως στις παραμέτρους που ορίζονται με την κοινή Υπουργική Απόφαση του 1986.

    Συγκεκριμένα, ελήφθησαν δείγματα από τις εξής περιοχές: 14 δείγματα από τις ακτές της Βούλας 26 δείγματα από τις ακτές της Βουλιαγμένης 12 δείγματα από τις ακτές τις Βάρκιζας 12 δείγματα από τις ακτές του Κορωπίου 12 δείγματα από τις ακτές των Καλυβίων (Λαγονήσι) 9 δείγματα από τις ακτές της Σαρωνίδας 11 δείγματα από τις ακτές της Αναβύσσου 3 δείγματα από τις ακτές της Π. Φώκαιας 16 δείγματα από τις ακτές της Λαυρεωτικής 6 δείγματα από τις ακτές της Κερατέας 12 δείγματα από τις ακτές του Μαρκόπουλου Μεσογαίας 11 δείγματα από τις ακτές της Αρτέμιδας 5 δείγματα από τις ακτές της Ραφήνας 10 δείγματα από τις ακτές της Νέας Μάκρης 11 δείγματα από τις ακτές του Μαραθώνα και του Γραμματικού 3 δείγματα από τις ακτές του Βαρνάβα 3 δείγματα από τις ακτές των Αγ. Αποστόλων Καλάμου 2 δείγματα από τις ακτές του Μαρκόπουλου Ωρωπού 3 δείγματα από τις ακτές του Ωρωπού. Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής συνεχίζει τις δειγματοληψίες σε όλες της ακτές της Ανατολικής Αττικής και τα αποτελέσματα του νέου κύκλου ελέγχων θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

    [13] Κοινωνία

    Χανιά

    Tο πλήρωμα στον ανακριτή

    4/8/2008 16:46:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στον ανακριτή Χανίων οδηγήθηκαν το μεσημέρι οι τέσσερις Ουκρανοί, μέλη του πληρώματος σκάφους 18 μέτρων που εντοπίσθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Ελαφονήσι Χανίων να μεταφέρει 70 λαθρομετανάστες από την Αίγυπτο, την Ινδία και το Πακιστάν. Οι τέσσερις Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της μεταφοράς λαθρομεταναστών. Η διαδικασία της απολογίας τους θα συνεχισθεί και αύριο.

    Στην υπόθεση, όπως διαπιστώθηκε, εμπλέκεται και ένας ακόμη αλλοδαπός από το Πακιστάν, ο οποίος ήταν μεταξύ των συνολικά 71 λαθρομεταναστών και υποδείχθηκε από τους ίδιους ως ο άνθρωπος που έκανε τις συνεννοήσεις με τους τέσσερις Ουκρανούς. Το μεσημέρι οδηγήθηκε και αυτός στον ανακριτή ενώπιον του οποίου θα παρουσιασθεί ξανά αύριο, όπως και οι άλλοι κατηγορούμενοι.Ο Πακιστανός που κατηγορείται για διαμεσολάβηση στη διακίνηση λαθρομεταναστών θεωρείται ως μέλος διεθνούς κυκλώματος που διακινεί λαθρομετανάστες. Οι 70 λαθρομετανάστες πιθανότατα αύριο θα μεταφερθούν σε κατάλυμα που εξασφάλισε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Χανίων στην περιοχή της Κισάμου, όπου και θα παραμείνουν μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους.

    [14] Κοινωνία

    ΥΠΕΧΩΔΕ

    Ξανά δακτύλιος σε 27 μέρες

    4/8/2008 16:30:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Τα Μέτρα Περιορισμού Κυκλοφορίας Οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2008. Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζεται ότι, από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2008 έως και την Παρασκευή 17η Ιουλίου 2009, θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, που περικλείεται από το δακτύλιο.

    Υπενθυμίζεται ότι το δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας σχηματίζουν οι ακόλουθοι λεωφόροι και οδοί: Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Α. Φραντζή - Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας.

    Στον εσωτερικό δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων και των Ι.Χ. φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους βάσει του τελευταίου ψηφίου του αριθμού κυκλοφορίας τους.

    Οι ημέρες και οι ώρες ισχύος του δακτυλίου θα είναι από Δευτέρα έως Πέμπτη και για τις ώρες 7.00 έως 20.00 και την Παρασκευή για τις ώρες 7.00 έως 15.00. Τα μέτρα δε θα ισχύουν Σάββατο, Κυριακή, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιούνται εικοσιτετράωρες απεργίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    Επισημαίνεται ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων οφείλουν να εφαρμόζουν τα Μέτρα Περιορισμού Κυκλοφορίας Οχημάτων, γιατί συμβάλλουν σημαντικά στην ανακούφιση της κυκλοφορίας του κέντρου της Αθήνας.

    [15] Κόσμος

    Ιταλία

    Ιταλία: 3.000 στρατιώτες στους δρόμους!

    4/8/2008 16:16:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2008 18:16:33)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Στρατιωτική παρουσία στους δρόμους των μεγαλουπόλεων για ενίσχυση της ασφάλειας προκαλεί αντιδράσεις της αριστεράς. Στο πλαίσιο του νέου σχεδίου ασφαλείας που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από σήμερα θα υπάρχει αυξημένη αστυνόμευση στους δρόμους των ιταλικών μεγαλουπόλεων, καθώς 3.000 στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε ορισμένα ευαίσθητα σημεία, προκαλώντας πολεμική.

    Λίγες ημέρες μετά την υιοθέτησή του, στις 29 Ιουλίου, από τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας, η απόφαση άρχισε να εφαρμόζεται στη Ρώμη, τη Νάπολη, το Μιλάνο και σε άλλες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου. Η αριστερά κατηγόρησε την κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για δημαγωγία και "στρατιωτικοποίηση" των πόλεων, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, μέλος του λαϊκιστικού κόμματος της Λέγκας του Βορρά, δικαιολόγησε την ενέργεια αποδίδοντάς την στην "ανάγκη να δώσουμε στους πολίτες μία καλύτερη αντίληψη περί ασφάλειας".

    [16] Πολιτισμός

    Την Τετάρτη η κηδεία του

    Μόσχα: "Έφυγε" ο Σολζενίτσιν

    4/8/2008 15:27:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν θα ταφεί την Τετάρτη στο κοιμητήριο της μονής Ντονσκόι στη Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα υπεύθυνος του Πατριαρχείου της Μόσχας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ. Όπως διευκρίνισε ο υπεύθυνος του πατριαρχείου, "ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν είχε επιλέξει ο ίδιος το χώρο αυτό όσο ζούσε". Κατόπιν αιτήματος του συγγραφέα, "πριν από πέντε χρόνια, ο πατριάρχης Αλέξιος 2ος είχε κρατήσει μια θέση στο κοιμητήριο της μονής Ντονσκόι", πρόσθεσε.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο ήταν μεταξύ των πρώτων ξένων ηγετών που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Σολζενίτσιν αποκαλώντας τον Ρώσο συγγραφέα "δικό μας άνθρωπο και αγαπητό σε όλους μας".

    "Στο όνομα του ουκρανικού λαού και προσωπικά επιθυμώ να εκφράσω εγκάρδια συλλυπητήρια για το θάνατο του εξέχοντος Ρώσου συγγραφέα και νομπελίστα", αναφέρεται σε τηλεγράφημα που έστειλε ο Γιούσενκο στον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το επίσημο μήνυμα της Ουκρανίας εστάλη με ασυνήθιστη ταχύτητα, μερικές μόνον ώρες αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος του Σολζενίτσιν.

    Ο Σολζενίτσιν ήταν επί δεκαετίες πολύ δημοφιλής στην Ουκρανία. Σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε καθυστερήσει μία ημέρα, ακόμη και δύο, πριν στείλει στη Ρωσία συλλυπητήρια για το θάνατο προσωπικότητας της σοβιετικής εποχής.

    [17] Κόσμος

    Οτμόν, Γαλλία

    Τρεις νεκροί από ανεμοστρόβιλο

    4/8/2008 14:54:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, όταν ένας μικρός κυκλώνας έπληξε πόλεις στη βόρεια Γαλλία καταστρέφοντας σπίτια και γεμίζοντας συντρίμμια την περιοχή. Σχεδόν 40 σπίτια επλήγησαν από το ασυνήθιστο αυτό μετεωρολογικό φαινόμενο στην πόλη Οτμόν, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. To πρωί αυτοκτόνησε ένας 76χρονος, με πυροβόλο όπλο στο Οτμόν, το σπίτι του οποίου καταστράφηκε στη διάρκεια της νύχτας, ενώ σύμφωνα με έναν προσωρινό ακόμη απολογισμό, ένα ζευγάρι και μια ηλικιωμένη γυναίκα σκοτώθηκαν από την κατάρρευση των σπιτιών τους και εννέα άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Η υπουργός Εσωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή εντός της ημέρας.

    Τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν επίσης στο γειτονικό χωριό Μπουσιέρ-σιρ-Σαμπρ, δύο από τους οποίους σοβαρά. Δύο άλλες πόλεις επλήγησαν επίσης από τον μίνι κυκλώνα.

    Αλλά και στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ένας κυκλώνας έπληξε τη νύχτα της Κυριακής την επαρχία Γκρόνινγκεν, στη βορειοανατολική Ολλανδία, με ανέμους ταχύτητας 100 ως 120 χλμ/ώρα. Ο κυκλώνας έπληξε τα χωριά Λάτγεγκαστ, Σεμπαλντεμπούρεν και Ντούζουμ. Σήκωσε αυτοκίνητα στον αέρα και μετέφερε βάρκες σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Πολλά αγροκτήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Στην Ολλανδία δεν υπήρξαν θύματα από τον κυκλώνα αυτό, καθώς έπληξε αγροτική περιοχή με πολύ μικρή πυκνότητα κατοίκων.

    [18] Κόσμος

    Άγκυρα, Τουρκία

    Τουρκία: Νέος αρχηγός ενόπλων δυνάμεων

    4/8/2008 14:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2008 16:36:34)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο μέχρι σήμερα αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, διαδέχεται τον Γιασάρ Μπουγιούκανιτ στην ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε μία διαδικασία που ολοκληρώνεται στο τέλος μιας θυελλώδους εβδομάδας για την Τουρκία. Ο Μπασμπούγ, που θεωρείται "ιέρακας" στην υπεράσπιση του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, διορίστηκε σήμερα νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, έπειτα από συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS), ανακοίνωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην ιστοσελίδα τους. Ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ αναλαμβάνει για δύο χρόνια το ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα στην Τουρκία, αντικαθιστώντας τον στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ που αποστρατεύεται, καθώς το όριο της ηλικίας στο δημόσιο τομέα είναι στην Τουρκία τα 65 χρόνια.

    Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ενέκρινε ένα κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο ο 63χρονος στρατηγός Μπασμπούγ διορίζεται επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Οι διορισμοί των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων εξετάζονται επισταμένα από τους αναλυτές στην Τουρκία, όπου οι στρατιωτικοί, οι οποίοι θεωρούνται φύλακες του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, έχουν μεγάλη υποστήριξη στην κοινή γνώμη.

    [19] Πολιτική

    Συνάντηση Πρωθυπουργού με Υπουργό Εσωτερικών

    Προτεραιότητα η διοικητική μεταρρύθμιση

    4/8/2008 12:14:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2008 17:24:50)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, μέχρι τα τέλη του 2008 αναμένεται το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση να είναι έτοιμο και να κατατεθεί στη Βουλή. Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση προβλέπει λιγότερους και ισχυρότερους ΟΤΑ, ενώ -όπως είπε- το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται και ο διάλογος με την ΚΕΔΚΕ έτσι ώστε να υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση και συνεννόηση, ενώ θα υπάρξουν και οικονομικά μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών για την σταθεροποίηση των πόρων τους. Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και για το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που αφορά την μεταρρύθμιση κυρίως όσον αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενώ συζήτησε το θέμα του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει δεύτερο προσχέδιο μετά και τον κοινό τόπο που πρόεκυψε από τη συζήτηση που είχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων.

    Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης επεσήμανε σε δήλωση του ότι η ΚΕΔΚΕ θα προσέλθει στο τελικό στάδιο του διαλόγου με την κυβέρνηση μονό εάν υλοποιηθούν προηγουμένως τα υπεσχημένα για την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε επίσης ότι οι μελέτες για τον νέο Καποδίστρια που έχουν ανατεθεί στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 30 Αύγουστου και δεν θα δοθούν σε διαβούλευση εάν δεν επιλυθούν τα οικονομικά.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του τονίζει οτι: "Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τους σκοπούς και τον τρόπο προώθησης του Καποδίστρια ΙΙ. Το περιεχόμενο του Καποδίστρια ΙΙ που έχει την πολύμορφη συναίνεση και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου είναι αντιδραστικό. Διαμορφώνει ένα πλαίσιο στήριξης και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναπροσαρμογών στην Παιδεία, στην Υγεία, στο περιβάλλον, στις εργασιακές σχέσεις και αλλού. Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να οργανώσουν έγκαιρα την πάλη τους πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου".

    [20] Κοινωνία

    Πυρκαγιές σε εξέλιξη

    4/8/2008 12:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2008 18:53:25)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε εξέλιξη φωτιές στη Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας όπου επιχειρούν 2 καναντέρ και στη Δίρφυ της Βόρειας Εύβοιας 2 καναντέρ. Σε εξέλιξη πυρκαγιά και στους Στρόπωνες της Χαλκίδας. Στην κατάσβεση παίρνουν μέρος ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Υπό μερικό έλεγχο φωτιά στη θέση Βρωμοπούσι Κερατέας. Επί τόπου βρίσκονται 8 οχήματα με 24 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή της Φυλής Πάρνηθας κοντά στη Μονή Κλειστών με τη βοήθεια ενός ελικοπτέρου, τεσσάρων αεροσκαφών και 11 οχημάτων της Πυροσβεστικής. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Διχάλα Κομοτηνής, που αποτεφρώνει δασική έκταση.

    Υπό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας στο Σπάρτο Αμφιλοχίας, στον Αστακό, στην Ποταμιά Ελασσόνας και στον Ασπρόπυργο.

    [21] Κόσμος

    Αττάλεια, Τουρκία

    Μάχη με τις φλόγες για 5η μέρα

    4/8/2008 14:09:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Για πέμπτη ημέρα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αττάλεια, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Δύο πύρινα μέτωπα παραμένουν ανεξέλεγκτα. Η πυρκαγιά έχει κατακάψει πενήντα χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Ένας νεκρός κι ένας αγνοούμενος ως τώρα, ενώ έχουν καταστραφεί 60 σπίτια. Οι κάτοικοι έξι χωριών κλήθηκαν από τις αρχές να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αποζημιώσει τους πυροπαθείς. Η επαρχία της Αττάλειας είναι σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης.

    [22] Οικονομία

    Συνάντηση Φώλια με πρατηριούχους

    Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

    4/8/2008 11:17:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/8/2008 18:22:15)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αυστηρούς ελέγχους στην αγορά των καυσίμων πραγματοποιούν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την αυτοσυγκράτηση των τιμών. Παρά τη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι τιμές της βενζίνης, κυρίως στην επαρχία, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σε μία προσπάθεια να πείσει τους παράγοντες της αγοράς καυσίμων για "αυτοσυγκράτηση" ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, συναντάται σήμερα με εκπροσώπους των πρατηριούχων και των διυλιστηρίων, ενώ την Πέμπτη είχε συναντηθεί και με εκπροσώπους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

    Σήμερα στην Ασία, η τιμή του πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 126 δολάρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 August 2008 - 16:50:19 UTC