Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρόμος και αβεβαιότητα
  • [02] Κυβερνητική για θέματα Υπουργείου Περιβάλλοντος
  • [03] Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς
  • [04] "Καταπίεση με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες"
  • [05] Fear &Uncertainty
  • [06] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Συρίας-Ισραήλ
  • [07] Συναντήσεις Α. Ντάουερ με Χριστόφια –Ταλάτ
  • [08] Απολογείται σήμερα ο Γεωργιανός
  • [09] Παραδόθηκε η έκθεση για το "Ήλιος"
  • [10] Σε κλινική ξανά η Έιμι Γουάινχαους
  • [11] Σικελία: Ανασύρθηκε αρχαιοελληνικό πλοίο
  • [12] Επιστολή και στον ΟΗΕ
  • [13] Ελεγχόμενες εκρήξεις
  • [14] Σημαντική πτώση

    [01] Κόσμος

    Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

    Τρόμος και αβεβαιότητα

    29/7/2008 9:15:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Βαρύ πένθος, φόβος και ανασφάλεια επικρατούν στην Τουρκία, μετά τη βομβιστική επίθεση το βράδυ της Κυριακής σε εργατική συνοικία στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων παιδιών. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση των αρχών ασφαλείας για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ έχουν συλληφθεί ή προσαχθεί στην αστυνομία δεκάδες ύποπτοι. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τους Κούρδους αντάρτες του PKK και ζήτησε να παραμείνει ενωμένος ο τουρκικός λαός, ο οποίος ανησυχεί και από το ήδη ρευστό πολιτικό σκηνικό, με τις συγκρούσεις ισλαμιστών και κοσμικών. Ωστόσο, το PKK αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αγωνία εν αναμονή της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την τύχη του κυβερνώντος κομματος.

    Εν αναμονή της απόφασης

    Τις βομβιστικές επιθέσεις καταδίκασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς τον Τούρκο πρωθυπουργό απέστειλαν ο Έλληνας ομόλογός του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Η βομβιστική ενέργεια έγινε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που απειλεί να θέσει εκτός νόμου το κόμμα του Ερντογάν, με την κατηγορία της κατάλυσης του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αφήνοντας στην ουσία τη χώρα χωρίς κυβέρνηση.

    Ο πολιτικός κόσμος στην Τουρκία, η ΕΕ, αλλά κι οι ξένοι επενδυτές αναμένουν εναγωνίως την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση, η οποία έχει βυθίσει την Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, η οποία πλήττει τις οικονομικές αγορές κι έχει οδηγήσει σε τέλμα τις μεταρρυθμίσεις.

    Σε περίπτωση που αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η χώρα οδηγείται στις εκλογές, πιθανώς τον προσεχή Νοέμβριο, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο τις ελπίδες της Τουρκίας για γρήγορη ένταξή της στην ΕΕ.

    [02] Πολιτική

    Μέγαρο Μαξίμου

    Κυβερνητική για θέματα Υπουργείου Περιβάλλοντος

    29/7/2008 9:45:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα συζητηθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο μεταξύ, αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ. Οι εξελίξεις στην οικονομία, στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, εξετάστηκαν στη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας κ .Γ. Αλογοσκούφη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] Κοινωνία

    Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς

    29/7/2008 10:39:00 (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2008 11:04:23)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τρίτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Πειραιώς, Ευβοίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Ικαρίας),Κυκλάδων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο, που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ) καθώς και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί στην Κερατέα ανάμεσα στις περιοχές Μαλιακούσι και Πόρτο Εννέα. Η φωτιά σύμφωνα με την πυροσβεστική καίει ξερά χόρτα και θάμνους, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις. Οι φλόγες βρίσκονται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν απειλούνται σπίτια. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο, 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

    [04] Κόσμος

    "Καταπίεση με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες"

    29/7/2008 10:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2008 10:31:39)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, στις 8 Αυγούστου, η Κίνα χρησιμοποιεί αυτούς τους αθλητικούς αγώνες ως πρόσχημα για να ενισχύσει την καταπίεση των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να αδειάσει την πρωτεύουσα από "ανεπιθύμητους", ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Διεθνής Αμνηστία. "Οι αρχές χρησιμοποίησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πρόσχημα για να συνεχίσουν, ακόμη και να εντείνουν υφιστάμενα μέτρα και πρακτικές που έχουν οδηγήσει σε πολύ εκτεταμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου" εκτιμά η Αμνηστία σε έκθεσή της που παρουσιάσθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Η Αμνηστία καλεί τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους πολιτικούς ηγέτες να είναι πιο απαιτητικοί έναντι του Πεκίνου, προειδοποιώντας ότι μετά τους αγώνες μπορεί να ληφθούν ακόμη πιο καταπιεστικά μέτρα.

    Προειδοποίηση για μεγαλύτερες παραβιάσεις

    "Η καταπίεση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοσιογράφων και των δικηγόρων ενισχύθηκε λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο" εκτιμά η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

    "Αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή από την πλευρά των αρχών, η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα είναι θετική για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα" προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.

    Η Αμνηστία απαριθμεί πέντε μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, τα οποία περιλαμβάνονται σε ανοικτή επιστολή που απηύθυνε στον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο.

    Η Αμνηστία καλεί την Κίνα "να απελευθερώσει το σύνολο των κρατουμένων γνώμης, να εμποδίσει την αστυνομία να προχωρεί σε αυθαίρετες συλλήψεις ανθρώπων που υπογράφουν προκηρύξεις με αιτήματα, να δημοσιοποιήσει πλήρως τις στατιστικές για τη θανατική ποινή και να εφαρμόσει ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις".

    Επίσης ζητά από το Πεκίνο να προσφέρει "πλήρη ελευθερία" στα μέσα ενημέρωσης και να δώσει λόγο "για όλους αυτούς που σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν μετά τις διαδηλώσεις του Μαρτίου 2008 στο Θιβέτ".

    Στη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αρχές αύξησαν τη χρήση του μέτρου της διοικητικής κράτησης, ιδιαίτερα σε βάρος υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσώπων που υπογράφουν προκηρύξεις με αιτήματα, καθώς και των επαιτών, καταγγέλλει η Αμνηστία.

    Τον Ιανουάριο, συνεχίζει η Αμνηστία, το Πεκίνο ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον "των παράνομων δραστηριοτήτων που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης και διαταράσσουν την κοινωνική τάξη".

    Το Μάιο οι αρχές υιοθέτησαν ένα νόμο "αναμόρφωσης δια της εργασίας".

    Τον Ιούνιο οι αρχές της Σαγκάης διέταξαν πρόσωπα που υπογράφουν προκηρύξεις με αιτήματα προς την κυβέρνηση, καθώς και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εμφανίζονται στην αστυνομία κάθε εβδομάδα και να μην φύγουν από την πόλη χωρίς άδεια ούτε να μεταβούν στο Πεκίνο στη διάρκεια των αγώνων.

    Οι διώξεις των δημοσιογράφων εντάθηκαν επίσης, σύμφωνα με την Αμνηστία, η οποία επικαλείται στοιχεία της Λέσχης Ξένου Τύπου της Κίνας τα οποία αναφέρουν 230 περιπτώσεις δημοσιογράφων που η δουλειά τους εμποδίστηκε από παρεμβάσεις των αρχών φέτος, έναντι 180 πριν από ένα χρόνο.

    Για την Αμνηστία, "υπάρχει κίνδυνος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συνεχιστούν ή να ενταθούν καθώς η διεθνής κοινότητα θα προσέχει ακόμη λιγότερο αυτά που συμβαίνουν".

    [05] Police Launched Manhunt

    Fear &Uncertainty

    29 Ιουλ 2008 09:15:0

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Deep mourning, fear and insecurity prevail in Turkey after double bomb attack on Sunday evening, in the Gungoren district, in Konstantinopolis killing 17 people, among them 4 children. Security authorities have launched a manhunt while tens of suspects have been detained. Prime-minister Tayip Erdogan has indirectly blamed Kurish rebels for the blast and called the Turkish people who are concerned over liquidity in the political scene linked to a long-running power struggle between Turkeys secularist establishment and the Islamist-rooted AK Party- to keep their unity. In the meantime, the PKK (Kurdish Workers party) denies any involvement. In parallel, tension is high waiting for Supreme Court ruling on whether to shut down the ruling AKP party for Islamist activities.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [06] Κόσμος

    Με τη μεσολάβηση της Τουρκίας

    Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Συρίας-Ισραήλ

    29/7/2008 11:06:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Αρχίζει σήμερα στην Άγκυρα ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και της Συρίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος. "Δύο σύμβουλοι του πρωθυπουργού (Εχούντ Ολμερτ), ο Σαλόμ Τουρζεμάν και ο Γιοράμ Τούρμποβιτς, θα μεταβούν εντός της ημέρας στην Τουρκία για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος. Η επανάληψη των έμμεσων συνομιλιών που είχαν διακοπεί επί οκτώ χρόνια ανακοινώθηκε ταυτόχρονα, από τη Συρία, την Τουρκία και το Ισραήλ στις 21 Μαΐου. Από το 1948 Ισραήλ και Συρία βρίσκονται επισήμως σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά έχουν υπογράψει συμφωνίες ανακωχής ή εκεχειρίας. Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος "η βούληση για ειρήνευση εκ μέρους του Ισραήλ είναι πολύ σοβαρή, γι αυτό ελπίζουμε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε θα εξελιχθεί κάποια στιγμή σε άμεσες διμερείς διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα".

    Στις 12 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχισθούν πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στις αρχές του επόμενου έτους.

    [07] Κόσμος

    Για το Κυπριακό

    Συναντήσεις Α. Ντάουερ με Χριστόφια Ταλάτ

    29/7/2008 10:53:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εθιμοτυπικού χαρακτήρα η επίσκεψη στη Λευκωσία του νεοδιοριασθέντος συμβούλου του γ.γ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από την Κύπρο. Ο κ. Ντάουνερ είχε νωρίτερα το πρωί συνάντηση γνωριμίας με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ενώ σε λίγη ώρα θα συναντηθεί και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Προηγήθηκαν χθες οι επαφές ενημερωτικού χαρακτήρα, με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών στο νησί.

    [08] Κοινωνία

    Για τη δολοφονία Σεργιανόπουλου

    Απολογείται σήμερα ο Γεωργιανός

    29/7/2008 10:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2008 11:27:17)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αντιμέτωπος με τον ανακριτή, βρίσκεται σήμερα ο 30χρονος δολοφόνος του Νίκου Σεργιανόπουλου από τη Γεωργία, που ομολόγησε τη δολοφονία του ηθοποιού, μέσα στο σπίτι του, στο Παγκράτι. Χθες Δευτέρα οι δικηγόροι του, τον εμφάνισαν να έχει μετανιώσει και να ζητάει συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος, αν και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, δεν είχε κάνει, καμιά κίνηση μεταμέλειας. Ο δράστης δεν έπεισε τον εισαγγελέα ότι βρισκόταν εν βρασμώ ψυχής όταν μαχαίρωνε 21 φορές το θύμα του. Ο 30χρονος δείχνει πάντως, να έχει προετοιμάσει προσεκτικά, την υπερασπιστική γραμμή του.

    [09] Κόσμος

    Λευκωσία, Κύπρος

    Παραδόθηκε η έκθεση για το "Ήλιος"

    29/7/2008 10:20:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παραδόθηκε στον γενικό εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, από τον αρχηγό της Αστυνομίας, Ιάκωβο Παπακώστα, η έκθεση των αστυνομικών ανακρίσεων για την αεροπορική τραγωδία από την πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας "Ήλιος" τον Αύγουστο του 2005 στο Γραμματικό Αττικής, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 121 άνθρωποι. Στην έκθεση επισυνάπτονται οι 1500 καταθέσεις, που έλαβαν οι αστυνομικοί ανακριτές και περίπου 5000 τεκμήρια. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας, υπάρχουν συμπεράσματα, αλλά δεν διατυπώνονται εισηγήσεις για άσκηση ποινικών διώξεων. Πάντως όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, θα ορίσει ομάδα νομικών για μελέτη της έκθεσης και αναλόγως θα αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν κατά πόσο δικαιολογούνται διώξεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, Νικόλας Γιασουμή, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι συγγενείς των θυμάτων αναμένουν από τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει με σωστά βήματα και επιτέλους οι ένοχοι για την τραγωδία να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

    [10] Ζωής ...σΤάσεις

    Λονδίνο, Βρετανία

    Σε κλινική ξανά η Έιμι Γουάινχαους

    29/7/2008 10:01:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, η βραβευμένη με Γκράμι Βρετανίδα τραγουδίστρια Έιμι Γουάινχαους, εισήχθη αργά το βράδυ της Δευτέρας σε κλινική του Λονδίνου, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπός της, Κρις Γουάινχαους, ανέφερε ότι τραγουδίστρια παρουσίασε δυσανεξία στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. Η 24χρονη τραγουδίστρια νοσηλεύτηκε πρόσφατα με εμφύσημα ενώ φέρεται επίσης να δίνει μάχη για να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά και να έχει επίσης ιστορικό βουλιμικών κρίσεων. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε ότι οι γιατροί θα αποφασίσουν το πρωί εάν θα της επιτρέψουν να επιστρέψει στο σπίτι της. Στο πλευρό της βρίσκεται ο πατέρας της. Ο σύζυγός της, Μπλέικ Φίλντερ Σίβιλ, 26 ετών, καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε φυλάκιση 27 μηνών για παρεμπόδιση δικαιοσύνης και για ξυλοδαρμό ενός πρώην ιδιοκτήτη παμπ.

    [11] Πολιτισμός

    Γέλα, Σικελία, Ιταλία

    Σικελία: Ανασύρθηκε αρχαιοελληνικό πλοίο

    29/7/2008 10:00:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Μετά από 2500 χρόνια αφότου βυθίστηκε στα νερά της Μεσογείου και δυο δεκαετίες μετά, εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Σικελίας και ανασύρθηκε αρχαιοελληνικό πλοίο. Το πλοίο ήρθε στην επιφάνεια χθες Δευτέρα, αποκαλύπτοντας στους επιστήμονες τους θησαυρούς που έκρυβε στα αμπάρια του. Οι σειρήνες των πλοίων ηχούσαν και οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι του ιταλικού υπουργείου πολιτισμού, χειροκροτούσαν καθώς ένας γερανός σήκωσε από το βυθό της θάλασσας το μήκους 21 μέτρων ξύλινο σκαρί. Η καρίνα, μήκους 11 μέτρων και ένα τμήμα της πρύμνης, που διατηρήθηκαν αφού το πλοίο παρέμεινε θαμμένο στο βυθό για 25 αιώνες, θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Γέλας, στη Σικελία. Εκεί, οι αρχαιολόγοι θα τοποθετήσουν το ναυάγιο σε δεξαμενές με προστατευτικά χημικά και κατόπιν θα το μεταφέρουν σε ένα εργαστήριο του Πόρτσμουθ, στη Βρετανία, όπου φυλάσσεται ήδη από το 2004 ένα τμήμα της πλώρης του.

    Το πλοίο πιστεύεται ότι βυθίστηκε γύρω στο 500 π.Χ. κατά τη διάρκεια καταιγίδας ενώ κατευθυνόταν από τη Σικελία στην Ελλάδα. Ένα μικρό τμήμα του φορτίου του, από αρχαιοελληνικά αγγεία, μεταξύ των οποίων και δύο σπάνιοι ερυθρόμορφοι ασκοί (είδος αγγείου που χρησιμοποιούσαν για τη φύλαξη υγρών, όπως λαδιού) είχαν ανασυρθεί μετά τον εντοπισμό του ναυαγίου από δύτες το 1988.

    Οι ιταλικές αρχές σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα μουσείο στη Γέλα για να φιλοξενήσουν το ναυάγιο και ορισμένα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί.

    [12] Πολιτική

    Επιστολή και στον ΟΗΕ

    29/7/2008 8:33:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Στο κενό αναμένεται ότι θα πέσει και η νέα πρόκληση από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος με μία ακόμα επιστολή, αυτή τη φορά προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, κατηγορεί τη χώρα μας ότι "καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα" της δήθεν μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

    Οι συνεχείς προκλήσεις δεν βοηθούν στο διάλογο των δύο χωρών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ήταν η ελληνική αντίδραση δια στόματος του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Σημειώνεται ότι την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο Λέοναρντ Όρμπαν -ζητώντας του να στηρίξει το αίτημα της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα για την προώθηση και προστασία της "μακεδονικής" ως μειονοτικής γλώσσας. Λίγο πριν, είχε προηγηθεί η απάντηση Μπαρόζο σε επιστολή του Ν. Γκρουέφσκι, στην οποία διευκρινιζόταν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα για τις μειονότητες, προτρέποντας την ΠΓΔΜ να έχει καλές σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα.

    [13] Κοινωνία

    Ελεγχόμενες εκρήξεις

    29/7/2008 8:20:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς της Ασφάλειας ύποπτο αντικείμενο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στην οδό Φραντζή στο Νέο Κόσμο, έξω από το κτήριο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστου σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό και στην Άμεση Δράση και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο παραπάνω σημείο.

    [14] Οικονομία

    Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

    Σημαντική πτώση

    28/7/2008 23:57:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Με σημαντική πτώση έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, για μια ακόμη φορά εξαιτίας του χρηματιστικού τομέα, έπειτα από μια ανησυχητική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και δύο πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών: ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 2,11% και ο Nasdaq 2,00%.

    Ο Dow Jones έχασε 239,61 μονάδες και έκλεισε στις 11.131,08 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 46,31 μονάδες και έκλεισε στις 2.264,22 μονάδες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 July 2008 - 8:50:42 UTC