Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη μάχη με τις φλόγες
  • [02] Fighting the Blaze
  • [03] Ολιγόωρη επίσκεψη Ομπάμα στο Παρίσι
  • [04] Αεροπορική επιδρομή με 40 Ταλιμπάν νεκρούς

    [01] Κοινωνία

    Ρόδος, Αχαΐα και Μάνδρα

    Στη μάχη με τις φλόγες

    25/7/2008 19:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2008 22:21:13)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Εξακολουθεί να μαίνεται για τέταρτη ημέρα η φωτιά στα δάση της Ρόδου, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των κατοίκων της περιοχής. Οι προσπάθειες για τον έλεγχο της φωτιάς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Εν τω μεταξύ εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους οι ξενοδοχειακές μονάδες στη νότια Ρόδο, στο Κιοτάρι, παρ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να φτάσει η φωτιά εκεί, η εκκένωση αποφασίστηκε λόγω του πυκνού καπνού που επικρατούσε στην περιοχή και είχε προκαλέσει την ανησυχία αρκετών τουριστών. Οι προσπάθειες για τον έλεγχο της φωτιάς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι φλόγες κύκλωσαν και σήμερα το χωριό Λάερμα. Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και κατοίκων της περιοχής.

    Σώσαμε το χωριό την τελευταία στιγμή δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος που εξακολουθεί να βρίσκεται στα Λάερμα, συντονίζοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Γαλλία που έφθασαν το απόγευμα στο νησί, ενώ από το πρωί μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη επιχειρούν δύο ιταλικά, καθώς και ένα ελικόπτερο από την Κύπρο. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις της ΕΜΥ για την ένταση των ανέμων, που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

    Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ καταδικάστηκε το βράδυ της Παρασκευής από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο 61χρονος κάτοικος του χωριού Αγίου Ισιδώρου της Ρόδου, ο οποίος θεωρείτο υπαίτιος για την εκδήλωση της πυρκαγιάς που συνεχίζει για τέταρτη μέρα να καίει τα δάση του νησιού. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εμπρησμό εξ αμελείας παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνήθηκε την ενοχή του.

    Τα άλλα μέτωπα των πυρκαγιών

    Σε ύφεση η φωτιά στην Αχαΐα, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Πολλοί εκδρομείς ακινητοποιήθηκαν στην Αθηνών - Πατρών που έμεινε κλειστή για αρκετές ώρες, ενώ δύο κάμπινγκ στην περιοχή εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους. Δόθηκε στην κυκλοφορία το ένα ρεύμα της νέας εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος της Παναγοπούλας στην Αχαΐα, η οποία είχε κλείσει λίγο το μεσημέρι της Παρασκευής, λόγω της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή. Έτσι, τα αυτοκίνητα με κατεύθυνση προς Πάτρα μπορούν να κινηθούν στη νέα εθνική οδό, ενώ το ρεύμα προς Κόρινθο εξακολουθεί να παραμένει κλειστό για προληπτικούς λόγους, αλλά και λόγω της παρουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων. Επίσης, δόθηκε κανονικά στην κυκλοφορία και η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου. Σχετικά με τους λουόμενους που είχαν αποκλειστεί στις παραλίες της Παναγοπούλας και του Λαμπίρι, ανάμεσα σε Πάτρα και Αίγιο, δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν με φέρι μποτ, αλλά κατάφεραν με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, να φύγουν με τα δικά τους μέσα, με κατεύθυνση το Αίγιο. Παράλληλα αποκαταστάθηκε και η συγκοινωνία στο τοπικό σιδηροδρομικό δίκτυο που προσωρινά είχε διακοπεί.

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που από το απόγευμα της Παρασκευής έκαιγε δασική έκταση και τμήμα αναδασωτέας έκτασης με χαμηλή βλάστηση και πεύκα, στη Μάνδρα Αττικής , κοντά στη Μονή Γοργοεπηκόου. Στην περιοχή έσπευσαν και παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που προοδευτικά ανήλθαν σε 30 πυροσβεστικά οχήματα με 90 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 80 ατόμων, 6 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 30 υδροφόρες ΟΤΑ και ιδιωτών και 10 σκαπτικά μηχανήματα ΟΤΑ.

    Υπό έλεγχο τέθηκε, από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή του Αχλαδοχωρίου, μεταξύ των δήμων Φαρκαδόνας και Οιχαλίας στο νομό Τρικάλων και η οποία είχε προσεγγίσει σε απόσταση 300 μέτρων το χωριό Αχλαδοχώρι. Στην προσπάθεια κατάσβεσης παίρνουν μέρος πέντε πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων και δύο υδροφόρα οχήματα των παραπάνω δήμων. Την τελευταία στιγμή λόγω αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων αποφεύχθηκε η επέκταση της φωτιάς σε οικισμούς, ενώ κατέκαψε έκταση 100 στρεμμάτων με ελιές, ακακίες, πλατάνια, σιτοκαλαμιές και λεύκες.

    [02] In Rhodes, Achaia and Mandra

    Fighting the Blaze

    25 Ιουλ 2008 19:51:0 (Last updated: 25 Ιουλ 2008 23:16:2)

    By Katerina Ioannidou

    Sources: ΑNA-ΜPA-ΝΕΤ

    Despite the firefighers and inhabitants efforts, the wildfire continues raging for the fourth consecutive day in Rhodes forests. Despite the ongoing efforts to contain the fire, hotels in Kiotaria, southern Rhodes have begun being evacuated. Although the area is not threatened by the blaze, the thick smoke prevailing there had caused the tourists concern. Meanwhile, the blaze surrounded Laerma village today. South Aegean Region Secretary General Charalambos Kokkinos, who is still in Laerma, coordinating the firefighters, stated that the village has been saved the last moment. In addition to Greek fire-fighting planes, two more from France, as well as two from Italy and a water-dropping helicopter from Cyprus are fighting the blaze. At the same time, Athens, Western Attica, Piraeus, Corinth, Laconia, Messinia and Chania are running a high risk of fires today, as per the General Secretariat of Political Protection. However, the National Meteorological Services forecasts that the winds will continue blowing tomorrow, hampering efforts by firefighters and fire-fighting planes to put out the wildfire.

    Meanwhile, a 61-year-old inhabitant of Agios Isidoros received a four-year prison sentence and will have to pay a 15,000-euro fine as he was found guilty for arson by negligence for the fire that has been burning Rhodes for four consecutive days.

    Other Fire Fronts

    The fire in Achaia and Mandra, Attica is abating, while many excursionists were cut off on the Athens-Patras national road, which remained closed for several hours. At the same time, two camping sites were evacuated for precautionary reasons. The Patras-Corinth national road opened, while cars to Patras can use the new national road. However, the road to Corinth remains closed for precautionary reasons. In parallel, the Patras-Corinth old national road opened. Moreover, the local railway service was restored.

    In parallel, the fire brigade put under control the fire that broke out in Achladochori between Farkadona and Ichalida in Trikala prefecture. The fire had neared Achladochori. Settlements escaped destruction at the last moment when the fire changed direction, burning however 100,000 square metres of olive trees, planes and other trees.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    No End to Rhodes Wildfires

    [03] Κόσμος

    Ολιγόωρη επίσκεψη Ομπάμα στο Παρίσι

    25/7/2008 21:04:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε την Παρασκευή το απόγευμα στο Παρίσι για επίσκεψη ολίγων ωρών κατά την διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νικολά Σαρκοζί, στο Παρίσι, κάλεσε το Ιράν να μην περιμένει την εκλογή του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ για να δεχτεί τις προτάσεις που του έχουν γίνει για το πυρηνικό πρόγραμμά του "γιατί η πίεση απλώς θα αυξάνεται". "Πρέπει το Ιράν να δεχτεί τις προτάσεις που του έχουν τεθεί" είπε ο Ομπάμα. Ο γερουσιαστής από το Ιλινόι πρόσθεσε ότι "στηρίζει" τις προσπάθειες των "έξι" (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ) για το θέμα αυτό. "Είναι ουσιαστικό να εργαστούμε χέρι με χέρι", πρόσθεσε.

    Απευθυνόμενος στους Ιρανούς ο Ομπάμα τόνισε: "Αλλάξτε στάση και θα έχετε όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της αλλαγής. Συνεχίστε το παράνομο πρόγραμμά σας και η διεθνής κοινότητα θα ασκεί ολοένα και περισσότερη πίεση, κυρίως με τη μορφή κυρώσεων".

    Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε ότι με τον Ομπάμα υπάρχει "σύγκλιση απόψεων". "Είχαμε μια παθιασμένη συζήτηση", πρόσθεσε. Όπως είπε, "ανυπομονεί" να εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και οι Αμερικανοί με τους Ευρωπαίους να πάρουν "πολλές κοινές πρωτοβουλίες" όσον αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τις κλιματικές αλλαγές, την ειρήνη στον κόσμο, την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. "Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε από κοινού", επέμεινε.

    Αναφερόμενος στον ίδιο τον Ομπάμα, ο Σαρκοζί είπε ότι χαίρεται που τον ξανασυναντά μετά την πρώτη γνωριμία τους το 2006. "Ήμασταν δύο στο γραφείο, ένας που έχει γίνει πρόεδρος και άλλος ένας που δεν έχει παρά να κάνει το ίδιο", είπε, προκαλώντας τα γέλια του φιλοξενούμενού του. "Η Αμερική την οποία αγαπά η Γαλλία είναι η Αμερική των μεγάλων σχεδίων, της μεγάλης φιλοδοξίας, των ισχυρών προσωπικοτήτων. Θέλουμε μια Αμερική παρούσα, όχι απούσα. Είμαστε φίλοι, ανεξάρτητοι μεν αλλά φίλοι και πρέπει να ξέρετε ότι εδώ στην Ευρώπη και στη Γαλλία βλέπουμε με μεγάλο ενδιαφέρον όσα κάνετε", πρόσθεσε.

    Μετά την σύντομη παραμονή του στο Παρίσι ο Ομπάμα θα αναχωρήσει το βράδυ της Παρασκευής για το Λονδίνο τελευταίο σταθμό μίας περιοδείας του κατά την διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε επίσης το Αφγανιστάν, το Κουβέιτ,το Ιράκ,την Ιορδανία και το Ισραήλ. Στο Λονδίνο, ο Μπάρακ Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Θα επιστρέψει στο Σικάγο το βράδυ του Σαββάτου.

    [04] Κόσμος

    Γκάζνι, Αφγανιστάν

    Αεροπορική επιδρομή με 40 Ταλιμπάν νεκρούς

    25/7/2008 20:39:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σε αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν με στόχο την ανακατάληψη της περιοχής Ατζριστάν, στην επαρχία Γκάζνι, τουλάχιστον σαράντα Ταλιμπάν σκοτώθηκαν. Την περιοχή την είχαν καταλάβει από την Δευτέρα οι αντάρτες. Με την υποστήριξη χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ ο αφγανικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση την Τετάρτη στην περιοχή αυτή, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καμπούλ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επαρχίας Γκάζνι, Ισμαίλ Τζαχανγκίρ, κατά τη διάρκεια της νύχτας χθές Πέμπτη, σκοτώθηκαν 40 Ταλιμπάν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν.

    Ο κυβερνήτης της περιοχής, Ραντ Μοχάμαντ Ουαζιρί, ο οποίος εγκατέλειψε την επαρχία μετά την επίθεση των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε τους αριθμούς αυτούς προσθέτοντας ότι σκοτώθηκαν και δύο πολίτες. Από την πλευρά του ΝΑΤΟ δεν έγινε καμία ανακοίνωση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 July 2008 - 20:49:49 UTC