Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομαλά οι εκδηλώσεις στη Μελίτη
  • [02] Τίμησαν τη μνήμη του Ηρακλή Πετιμεζά
  • [03] Στο επίκεντρο Ολυμπιακοί Αγώνες-Περιβάλλον
  • [04] Παραινέσεις του Πάπα στους νέους
  • [05] Νεκρός Έλληνας μοτοσικλετιστής στη Γεωργία
  • [06] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Ναύπλιο
  • [07] Παπαγαλία και σχολαστικισμός στα Πανεπιστήμια
  • [08] Ελεύθεροι οι Γερμανοί όμηροι του PKK
  • [09] Στυλιανίδης: Προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες
  • [10] Νέα έξαρση βίας στην Ταϊλάνδη
  • [11] Επιτυχής διάσωση
  • [12] Συναντήσεις Ομπάμα στο Αφγανιστάν

    [01] Κοινωνία

    Ομαλά οι εκδηλώσεις στη Μελίτη

    20/7/2008 16:51:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις που οργανώνει για τη Γιορτή του Προφήτη Ηλία, στη Μελίτη Φλώρινας, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος της περιοχής. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν κάτοικοι και μικρός αριθμός Σκοπιανών. Το πρωί της Κυριακής, στο μεθοριακό σταθμό της Νίκης, μέλη της "Χρυσής Αυγής" συγκεντρώθηκαν και φώναξαν συνθήματα κατά Σκοπιανών εκδρομέων.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

    Συγκεκριμένα, ένταση σημειώθηκε όταν εμφανίστηκε λεωφορείο με σαράντα περίπου αυτοαποκαλούμενους «Αιγαιάτες» από την Αυστραλία, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα κατευθυνθούν στη Μελίτη για να πάρουν απρόσκλητοι μέρος στις εκδηλώσεις.

    Ομάδα περίπου 30 μελών της εθνικιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», που είχαν φθάσει στα σύνορα, άρχισαν να φωνάζουν εναντίον τους συνθήματα, βρήκαν όμως απέναντι τους ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε παραταχθεί για την αποφυγή επεισοδίων.

    Με εισαγγελική εντολή οι αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν από τους «Χρυσαυγίτες» να διαλυθούν, ο δε οδηγός του λεωφορείου με τους «Αιγαιάτες» φοβούμενος επεισόδια και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών έκανε όπισθεν και αναχώρησε επιστρέφοντας στα Σκόπια.

    Αντίθετα, πέρασε κανονικά και θα εμφανιστεί το βράδυ στο πανηγύρι της Μελίτης το σκοπιανό μουσικοχορευτικό συγκρότημα ΤΑΝΕΤΣ, που χρόνια τώρα μετέχει στο παραδοσιακό πανηγύρι τις Μελίτης.

    Τη στάση των εξτρεμιστικών στοιχείων αποδοκίμασαν με δηλώσεις τους οι δύο βουλευτές Φλώρινας κ.κ. Κωνσταντινίδης και Λιάνης.

    Οι κάτοικοι της περιοχής εξήραν τη στάση της αστυνομίας που με τους σωστούς χειρισμούς της απέτρεψε επεισόδια, τα οποία θα μπορούσαν να αμαυρώσουν το πανηγύρι της Μελίτης, αλλά και να δώσουν αφορμή για πολιτική εκμετάλλευση από ακραία στοιχεία.

    [02] Κοινωνία

    Τίμησαν τη μνήμη του Ηρακλή Πετιμεζά

    20/7/2008 19:13:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/7/2008 19:24:35)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΕΣΗΕΑ

    Η μνήμη του αγωνιστή, δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηρακλή Πετιμεζά τιμήθηκε το Σαββατοκύριακο, από την ΕΣΗΕΑ και το Δήμο, στη γενέτειρά του στα Καλάβρυτα. Την προσωπικότητα και το πλούσιο έργο του εξήραν όλοι οι ομιλητές.

    Ο Ηρακλής Πετιμεζάς γεννήθηκε το 1903 στην Αθήνα, γιος του πολιτικού δημοσιογράφου και λογοτέχνη Νικολάου Πετιμεζά-Λαύρα. Διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση, συνελήφθη και βασανίστηκε από τα SS. Μετά την απελευθέρωση, διατέλεσε πρώτος γενικός διευθυντής του ΕΙΡ, υπουργός Τύπου στην κυβέρνηση Σοφούλη (1945-46), εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες, ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ και διατέλεσε αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44. Είχε τιμηθεί με το βρετανικό μετάλλιο ανδρείας, παράσημα και άλλες διακρίσεις.

    Πέθανε στις 15 Ιουλίου 1998, σε ηλικία 95 ετών.

    Στα πλαίσια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συναυλία με το συγκρότημα "Ιστορίες για κρουστά" το Σάββατο στην Πλατεία Χελμού, ενώ, την Κυριακή το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο νεκροταφείο των Ηρώων.

    Χορηγός επικοινωνία της εκδήλωσης ήταν η ΕΡΤ.

    [03] Πολιτική

    Στο επίκεντρο Ολυμπιακοί Αγώνες-Περιβάλλον

    20/7/2008 18:40:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην Αρχαία Ολυμπία χτυπά η "καρδιά" της ΟΝΝΕΔ. Για τρεις ημέρες, η νεολαία της ΝΔ πραγματοποιεί το φεστιβάλ της στην κοιτίδα του Ολυμπισμού, που φέτος ήταν αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Περιβάλλον. Η ΟΝΝΕΔ, μεταξύ των άλλων, μοίρασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε νέους της περιοχής, ενώ παρέδωσε τρεις ειδικές δεξαμενές νερού για πυρόσβεση στο τοπικό πυροσβεστικό σταθμό. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τους νέους, όπως οι σύγχρονοι μέθοδοι απεξάρτησης από τα ναρκωτικά αλλά και η ανάπτυξη με επίκεντρο το περιβάλλον. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα.

    Μορφές εναλλακτικής απεξάρτησης

    Τα χωριά της περιοχής επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΟΝΝΕΔ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Παπανικολάου, για να συζητήσει με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς τα προβλήματα που δημιούργησαν οι καταστροφές της περσινής χρονιάς.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της στην Αρχαία Ολυμπία, η ΟΝΝΕΔ παρέδωσε τρεις δεξαμενές νερού, ειδικές για πυρόσβεση, χωρητικότητας 40 κμ., στο πυροσβεστικό σώμα. Οι δεξαμενές θα εγκατασταθούν αντίστοιχα σε τρία σημεία που θα υποδειχθούν από την Πυροσβεστική, προκειμένου να είναι προσβάσιμες και από επίγεια μέσα και από ελικόπτερα. Επίσης, παραδόθηκαν στους αρμόδιους φορείς (δασαρχεία και δήμους) δεξαμενές - ποτίστρες.

    Επίσης, η ΟΝΝΕΔ "υιοθέτησε" τον περιβάλλοντα χώρο του δημοτικού σχολείου της Αρχαίας Ολυμπίας, αναλαμβάνοντας τη συμβολική του δενδροφύτευση.

    Το εθνικό σχέδιο δράσης με μορφές εναλλακτικής απεξάρτησης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών ανέπτυξε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, κατά της διάρκεια σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε ειδικότερα για τη διάταξη του νέου νόμου -ο οποίος βασίζεται, όπως είπε, στη σχετική έκθεση του ΟΗΕ- και προβλέπει τα έσοδα από τη δήμευση περιουσίας των εμπόρων ναρκωτικών να διατίθενται στα κέντρα αποτοξίνωσης.

    Σε άλλη συζήτηση με θέμα τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου τόνισε ότι η περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρίες, η έλλειψη κοινωνικών υποδομών και προσβασιμότητας και κυρίως οι προκαταλήψεις της κοινωνίας αποτελούν το σύγχρονο Καιάδα για όλα τα άτομα με ιδιαιτερότητες.

    Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Σταυριανόπουλος, τονίζοντας ότι η ελληνική ομάδα για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο θα είναι η πολυπληθέστερη μέχρι σήμερα, με 68 αθλητές που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος και στην αναβάθμιση της χώρας μας.

    Στη συζήτηση παρενέβη ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ Γιώρας Βάιος, ο οποίος κατέδειξε την ανάγκη συμβολής της πολιτείας στην αγορά αγωνιστικών αμαξιδίων των οποίων το κόστος υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ και θεωρείται υπερβολικά υψηλό για τους παίκτες.

    Υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης της νοοτροπίας που κάθε άλλο παρά διευκολύνει τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Για την παγκόσμια οικονομική κρίση μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα "Παγκόσμιες Προκλήσεις - Ελληνικές Ιδέες".

    Ο Π. Δούκας αναφέρθηκε ειδικότερα στις "σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής", όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντίμρι Πούτιν, με τη Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί, με την Κίνα, τη διπλωματική επιτυχία στο Βουκουρέστι, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς και στα επιτεύγματα της οικονομικής διπλωματίας.

    Μίλησε επίσης για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και έκανε μνεία στις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις.

    "Πέρα από την Ελλάδα της Siemens", είπε, "υπάρχει η Ελλάδα της νοικοκυροσύνης κι αυτή είναι που προσπαθούμε στο υπουργείο Εξωτερικών να αναδείξουμε" προσθέτοντας ότι στις αποστολές του στο εξωτερικό τον συνοδεύουν πάντα εκπρόσωποι νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα.

    Στο πολιτιστικό μέρος των εκδηλώσεων τις εντυπώσεις "έκλεψε" η παράσταση του Θεάτρου Σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη με δύο έργα: Το "κλασικό" "Ο Καραγκιόζης φούρναρης" και μια "ειδική διασκευή" για την περίσταση "Ο Καραγκιόζης στην ΟΝΝΕΔ".

    Καταχειροκροτούμενος από πλήθος κόσμου, που συνωστιζόταν για μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί του, ο Ευγένιος Σπαθάρης βραβεύθηκε από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ για την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό της χώρας.

    Τέλος, το πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλία με το συνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη και το μουσικό σύνολο "Οι Επόμενοι".

    [04] Κόσμος

    Παραινέσεις του Πάπα στους νέους

    20/7/2008 17:19:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τελευταία ημέρα της περιοδείας του στην Αυστραλία, και μέσα σε ένα κατάμεστο στάδιο, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ μίλησε μπροστά σε 200.000 πιστούς, ζητώντας από τους νέους να εγκαταλείψουν την "πνευματική έρημο", στην οποία τους οδηγεί η σύγχρονη κοινωνία.

    Ο Ποντίφικας έφτασε με ελικόπτερο, ενώ πολλοί από τους πιστούς τον περίμεναν ολόκληρο το βράδυ, με θερμοκρασία που έφτανε τους 8 βαθμούς Κελσίου.

    Ο Πάπας συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, το "Γούντστοκ της Εκκλησίας", όπως το αποκαλούν πολλά μέσα. Στα πλαίσια της γιορτής, εκτός από τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις, οργανώθηκαν και περισσότερες από 100 συναυλίες.

    [05] Κοινωνία

    Νεκρός Έλληνας μοτοσικλετιστής στη Γεωργία

    20/7/2008 16:34:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τραγικό θάνατο βρήκε μοτοσικλετιστής που ακολουθούσε τη διαδρομή "Δρόμοι της Ελιάς", στην πόλη Αμπάσα της Γεωργίας. Πρόκειται για τον 51χρονο Μιχάλη Καλογερόπουλο, βασικό στέλεχος των "Δρόμων της Ελιάς", της διαδρομής που από την Πύλο έως το Πεκίνο και τη Μόσχα ακολουθεί κονβόι 51 δικυκλιστών διαδίδοντας, από τις 14 Ιουλίου, τη δική τους φλόγα ειρήνης, την ελληνική ελιά.

    Ο άτυχος μοτοσικλετιστής βρήκε τραγικό θάνατο καθώς, ενώ η αποστολή διένυε μια μεγάλη ευθεία σε δρόμο της πόλης Αμπάσα, περίπου 2 ώρες μετά τα σύνορα της Γεωργίας, κι ενώ το θύμα κινούνταν με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 60χλμ, ένας οδηγός φορτηγού στην προσπάθεια του να προσπεράσει σταθμευμένο αυτοκίνητο, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον άτυχο μοτοσικλετιστή.

    Σύμφωνα με μαρτυρία μιας συνοδοιπόρου του αδικοχαμένου μοτοσικλετιστή, το φορτηγό θα μπορούσε να προσπεράσει το σταθμευμένο όχημα χωρίς να περάσει στο αντίθετο ρεύμα, καθώς υπήρχε αρκετός χώρος στο ρεύμα που ήδη κινούνταν. Ο οδηγός του φορτηγού, με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του είπε ότι ήταν αφηρημένος και αδυνατούσε να εξηγήσει πώς συνέβη το μοιραίο, ωστόσο ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες του.

    Επιπλέον, από τα θραύσματα του κράνους του 51χρονου που εκσφενδονίστηκαν κατά τη σύγκρουση τραυματίστηκε άλλος ένας μοτοσικλετιστής της αποστολής, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της περιοχής.

    Τη σορό του φίλου τους θα συνοδεύσουν πίσω στην Ελλάδα δύο μοτοσικλετιστές, ενώ 13 μοτοσικλετιστές αποφάσισαν σήμερα το πρωί να επιστρέψουν στην Ελλάδα συντετριμμένοι από το θάνατο του φίλου και συνοδοιπόρου τους.

    Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής θα συνεχίσουν τη διαδρομή προς την Τυφλίδα.

    [06] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Ναύπλιο

    20/7/2008 16:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/7/2008 19:19:49)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πολύ υψηλός είναι σήμερα Κυριακή ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας και οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

    Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση με πουρνάρια, στην περιοχή Ήρια προς Καρναζέικα, στο Ναύπλιο. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εννιά πυροσβεστικών οχημάτων, 27 πυροσβεστών, δύο αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου.

    Μια άλλη πυρκαγιά, που ξέσπασε λίγο μετά τις 14.00 στη Γαλάζια Ακτή στο Λαγονήσι, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, τέθηκε υπό έλεγχο μετά από μισή ώρα, αφού κατέκαψε ξερά χόρτα και ελαιόδεντρα. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

    Σύντομα τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αλσύλιο στην περιοχή Πέραμα Μεγάρων, περίπου στις 17.30, με τη συνδρομή 12 πυροσβεστικών οχημάτων, 36 πυροσβεστών, ενός αεροσκάφους και ενός ελικοπτέρου.

    Εν τω μεταξύ, η φωτιά που εκδηλώθηκε, στις 9.45, πλησίον του γηπέδου του Θρασύβουλου, στα Άνω Λιόσια, καίγοντας ξηρά χόρτα και ελαιόδεντρα, τέθηκε υπό έλεγχο από τις 10.30.

    [07] Κοινωνία

    Έρευνα σε φοιτητές Αθήνας και Θεσσαλονίκης

    Παπαγαλία και σχολαστικισμός στα Πανεπιστήμια

    20/7/2008 15:24:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οι Έλληνες φοιτητές συνεχίζουν να παπαγαλίζουν τα μαθήματά τους, όπως έκαναν και τα 12 προηγούμενα χρόνια στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Έρευνα που έγινε σε δευτεροετείς φοιτητές του οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δείχνει ότι μεταφέρουν και στην Ανώτατη Εκπαίδευση όλες τις κακές συνήθειες από το σχολείο, όπως η στείρα αποστήθιση και η έλλειψη συστηματικής μελέτης.

    Ο στείρος σχολαστικισμός και η πεπατημένη οδός της παπαγαλίας δείχνουν να έχουν εξοβελίσει για τα καλά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση κάθε ουσιαστική και μαθησιακή ικανότητα των φοιτητών.

    Η πανεπιστημιακή έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά μας δεν έχουν σύστημα στο διάβασμα, δεν αποκτούν κριτική σκέψη, δεν γνωρίζουν πώς να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια του σχολικού βιβλίου, αξιοποιώντας και άλλες πηγές γνώσης.

    Βάσει των στοιχείων της έρευνας, οι περισσότεροι αγνοούν ότι δεν αρκεί η παρακολούθηση των διαλέξεων.

    -Το 93,2% των φοιτητών δεν έχει ποτέ ή έχει μόνο περιπτωσιακά διαβάσει βιβλία και άρθρα από τη βιβλιοθήκη ή το Διαδίκτυο.

    -Αλλά ακόμα και αυτό το 6,8% που συνειδητοποιεί ότι για να κατανοήσει τα πανεπιστημιακά μαθήματα πρέπει να διαβάσει πέρα από το βασικό εγχειρίδιο, δεν γνωρίζει τον τρόπο που πρέπει να μελετά.

    -Ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι συνεχίζει (όπως στην υποχρεωτική εκπαίδευση) να αποστηθίζει χωρίς να καταλαβαίνει αυτά που διαβάζει. Το 64,1% απομνημονεύει, αφού έχει κατανοήσει, ενώ μόνο το 10,5% προσπαθεί να κατανοήσει ό,τι διαβάζει.

    Με τους περισσότερους να διαβάζουν μόνο τα "SOS" η ουσιαστική μελέτη φαίνεται να είναι μάλλον ... πολυτέλεια:

    Το 62,5% διαβάζει μόνο επιλεγμένες σελίδες. Το 25% αρκείται στην εισαγωγή και τα συμπεράσματα κάθε κεφαλαίου και μόλις το 12,5% μελετά όλο το πανεπιστημιακό σύγγραμμα.

    -Το 72,1% πιστεύει ότι το να κρατά σημειώσεις κατά τη διάρκεια των παραδόσεων είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβει το μάθημα. Ωστόσο, το 56,6% του συνόλου δεν κρατάει σημειώσεις. Ο λόγος; Οι φοιτητές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν πώς να κρατούν σημειώσεις.

    -Από το υπόλοιπο 43,4% που κρατά σημειώσεις, ο ένας στους δύο δεν γνωρίζει ότι απαιτούν επεξεργασία. Έτσι, δεν δοκιμάζει να τις ξαναγράψει από μνήμης ούτε ανατρέχει σε αυτές.

    Επιπλέον, οι έξι στους δέκα φοιτητές δήλωσαν ότι επέλεξαν να σπουδάσουν με βασικό στόχο να βρουν ευκολότερα καλή δουλειά και όχι γιατί τους ενδιαφέρει το αντικείμενο της σχολής τους.

    [08] Κόσμος

    Ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ

    Ελεύθεροι οι Γερμανοί όμηροι του PKK

    20/7/2008 13:48:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι τρεις Γερμανοί τουρίστες που απήχθησαν πριν από 11 ημέρες στην ανατολική Τουρκία από αντάρτες του PKK αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοινώθηκε σήμερα από εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. "Έχουμε τους Γερμανούς ορειβάτες. Ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν τηλεφώνησε στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον ενημέρωσε σχετικά", είπε ο εκπρόσωπος.

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκίντερ Φερχόιγκεν είχε καλέσει νωρίτερα σήμερα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να απελευθερώσει χωρίς όρους τρεις Γερμανούς τουρίστες που απήγαγε στις 9 Ιουλίου στην Τουρκία.

    "Με τέτοιες ενέργειες, το PKK ζημιώνει τα συμφέροντα του κουρδικού λαού. Η βία δεν πρόκειται να λύσει τη σύγκρουση", τόνισε ο Φερχόιγκεν σε συνέντευξή του στη γερμανική Μπιλντ αμ Ζόνταγκ.

    Το PKK είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα αφήσει ελεύθερους τους τρεις ορειβάτες αν το Βερολίνο δεν θέσει τέρμα στα κατασταλτικά μέτρα εις βάρος των μελών και οπαδών του στη Γερμανία, όπου ζουν περίπου 2,4 εκατομμύρια Τούρκοι, μεταξύ των οποίων 600.000 Κούρδοι.

    Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση έθεσε επίσης ως όρο τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Αγκυρας στην περιοχή Αγκρι της ανατολικής Τουρκίας, όπου συνελήφθησαν ως όμηροι οι τρεις Γερμανοί ορειβάτες, στη διάρκεια μιας αποστολής τους στο όρος Αραράτ.

    Οι γερμανικές αρχές είχαν απορρίψει τις αξιώσεις του PKK χαρακτηρίζοντάς τις εκβιαστικές και είχαν απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

    [09] Πολιτική

    Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

    Στυλιανίδης: Προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες

    20/7/2008 13:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/7/2008 14:29:09)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Εντός του έτους, θα ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την αποσύνδεση του λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα κολλέγια, διευκρινίζει ότι σκοπός είναι " να μπουν κανόνες στο χώρο και να προστατευθούν οι πολίτες, από τυχοδιώκτες". Τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, στον χώρο των κολλεγίων, θα καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη του αρμόδιου τομέα, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Άννας Διαμαντοπούλου.

    "Βεβαίωση σπουδών, όχι πυχίο"

    Η φοίτηση και στο εξωτερικό φαίνεται πάντως ότι θα είναι ο μόνος δρόμος για τους απόφοιτους κολλεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να επιτύχουν αναγνώριση των πτυχίων τους. Ο υπουργός Παιδείας αφήνει και πάλι ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο και διευκρινίζει ότι οι τελικές ρυθμίσεις θα γίνουν με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας που υποχρεώνει την Ελλάδα να αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από ευρωπαϊκά πτυχία.

    Στη συνέντευξή του υπουργός κάνει λόγο για βεβαίωση σπουδών η οποία δημιουργεί προοπτικές στην ελεύθερη αγορά εργασίας, όχι όμως πτυχίο."Μιλάμε για ένα χώρο μετα-λυκειακής εκπαίδευσης, που πολλές φορές αυτοπαρουσιαζόταν ως ψευδοπανεπιστήμιο, χωρίς να έχουν δεχθεί ελέγχους ποιότητας και χωρίς αυτό να το επιτρέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος" αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης.

    Το υπουργείο παιδείας δεν εξετάζει προς το παρόν ρύθμιση για τους μέχρι τώρα απόφοιτους των κολλεγίων που φθάνουν τις 25.000, κάτι το οποίο όμως δεν αποκλείεται στην περίπτωση που το ευρωπαϊκό δικαστήριο το οποίο αναμένεται να καταδικάσει την Ελλάδα, ζητήσει η οδηγία να εφαρμοστεί αναδρομικά. "Έχουν βεβαιώσεις σπουδών και είναι στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Εκεί το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Άρα δεν διαταράσσεται κάπου το staus αυτών των ανθρώπων", δηλώνει ο υπουργός στην Ελευθεροτυπία.

    Ο υπουργός κατηγορεί την αντιπολίτευση που αντιδρά στις ρυθμίσεις για έλλειψη αντιπρότασης: "Αν κατακρίνεται αυτή η προσπάθεια να μπουν κανόνες, που έπρεπε κατά τη γνώμη μου να αγκαλιάζεται από την αριστερά, τότε ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Το να τα κλείσουμε όλα δεν είναι δυνατό γιατί αυτό απαγορεύεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το να τα αφήσουμε όπως ήταν, είναι επικίνδυνο για τα παιδιά μας", συνεχίζει ο κ. Στυλιανίδς, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι η συζήτηση για το εξεταστικό θα ξεκινήσει εντός του έτους και θα θεσμοθετηθεί μέσα στην επόμενη κυβερνητική θητεία.

    Θα καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τα ΚΕΣ

    Σε σύσκεψη μετά τη λήξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, συζητήθηκε η στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Οι μετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν ομόφωνα σε κείμενο πέντε σημείων τα οποία θα αναπτύξουν κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Επίσης, ομόφωνα, αποφασίσθηκε η καταψήφιση του νομοσχεδίου, με το αιτιολογικό ότι η Kυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν βάζει περιορισμούς για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά τους ανοίγει διάπλατα την πόρτα.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η αρμόδια για την Παιδεία Πολιτική Εκπρόσωπος Άννα Διαμαντοπούλου, είχε επισημάνει τον κίνδυνο μετατροπής του συγκεκριμένου θέματος σε "νέο άρθρο 16 για το ΠΑΣΟΚ".

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Γιάννης Ραγκούσης, Ά. Διαμαντοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Θάλεια Δραγώνα, Μάρκος Μπόλαρης, Μιχάλης Παντούλας, Νίκος Αθανασάκης και Γιώργος Ελενόπουλος.

    [10] Κόσμος

    Με απολογισμό 3 νεκρούς

    Νέα έξαρση βίας στην Ταϊλάνδη

    20/7/2008 13:17:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Ένοπλοι επιτέθηκαν σε φυλάκιο του στρατού και σκότωσαν τρεις χωρικούς στον εξεγερμένο νότο της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα, Κυριακή, μερικές ημέρες αφότου μια άγνωστη οργάνωση των αυτονομιστών ανταρτών κήρυξε εκεχειρία.

    Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε όταν χειροβομβίδα εξερράγη στο φυλάκιο αργά το βράδυ του Σαββάτου στην Πατάνι, μια από τις τρεις νοτιότερες επαρχίες της Ταϊλάνδης, όπου τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο εξ αιτίας της αυτονομιστικής βίας από το 2004. Στην ίδια επαρχία, οι τρεις χωρικοί δολοφονήθηκαν από ενόπλους που πιστεύεται ότι είναι αυτονομιστές, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Οι αρχές της Ταϊλάνδης είχαν εκφράσει ανησυχίες για έξαρση της βίας μετά την ανακοίνωση μιας άγνωστης οργάνωσης, της Ενωμένης Νότιας Αντίστασης της Ταϊλάνδης, ότι ξεκινά εκεχειρία, κάτι που αξιωματούχοι του στρατού και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας απέρριψαν ως κάτι άνευ σημασίας.

    Σύμφωνα με το στρατό της Ταϊλάνδης, ηγέτης της οργάνωσης αυτής είναι ο Μάλιπενγκ Χαν, ένας αυτονομιστής που δρούσε την δεκαετία του 1980, κι είχε αποτύχει να συνενώσει τις παρατάξεις των ανταρτών στην μουσουλμανική περιοχή που είχε καταλάβει το βουδιστικό βασίλειο πριν από έναν αιώνα και πλέον.

    Μετά το νέο ξέσπασμα βίας το 2004, οι αντάρτες ουδέποτε έχουν εμφανισθεί δημόσια ή διεκδικήσει την ευθύνη για τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις με όπλα και βόμβες στην περιοχή, που αποτελούσε άλλοτε αυτόνομο σουλτανάτο και γειτνιάζει με την Μαλαισία.

    Η προσοχή των ΜΜΕ της Ταϊλάνδης στράφηκε στον πρώην υπουργό Αμύνης και ηγέτη ενός μικρού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, τον Τσέτα Τανατζάρο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έφθασε σε "συμφωνία" με τους αντάρτες μετά από συνομιλίες με 11 αυτονομιστικές οργανώσεις που διήρκεσαν ένα χρόνο.

    Σε κύριο άρθρο της την Παρασκευή η αγγλόφωνη εφημερίδα Nation έγραψε ότι η ανακοίνωση του αποτελούσε κάτι ανάμεσα σε "φθηνό πολιτικό κόλπο για να ασκηθεί πίεση στους Μαλαίσιους μουσουλμάνους στο λεγόμενο βαθύ νότο και σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια για δωρεάν δημοσιότητα".

    [11] Κοινωνία

    2 ατόμων, στο φαράγγι της Τρυπητής Χανίων

    Επιτυχής διάσωση

    20/7/2008 13:03:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις πέντε τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση διάσωσης δύο ατόμων από τα Χανιά ηλικίας 42 και 27 ετών, που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους, ενώ βρισκόταν μέσα στο φαράγγι της Τρυπητής στα νότια του νομού Χανίων.

    Τα δύο άτομα είχαν ξεκινήσει από τις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής προκειμένου να περάσουν με τα πόδια τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων και μέσω του φαραγγιού της Τρυπητής να καταλήξουν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου γινόταν πανηγύρι.

    Από το Ξυλόσκαλο μπήκαν στο φαράγγι της Σαμαριάς, ανέβηκαν στο Γκίγκιλο και μέσω της τοποθεσίας " Λινοσελι" κατέληξαν αργά το βράδυ σε μητάτο, όπου διανυκτέρευσαν. Το πρωί του Σαββάτου μπήκαν μέσα στο φαράγγι της Τρυπητής, έχασαν, όμως, τον προσανατολισμό τους και στις 9 χθες το βράδυ μέσω κινητού τηλεφώνου ειδοποίησαν την αστυνομία.

    Μισή ώρα μετά, με συντονιστή το τμήμα πολιτικής προστασίας της Νομαρχίας Χανίων, άρχισε η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των δύο ατόμων.

    Πυροσβέστες επιβιβάστηκαν σε καΐκι και έφθασαν μέσω θαλάσσης στη μία μετά τα μεσάνυκτα στην έξοδο του φαραγγιού της Τρυπητής.

    Εκεί και μετά από πεζοπορία 5 ωρών εντόπισαν στη θέση "Κατσαρομούρα" τους δύο άνδρες και τους μετέφεραν με ασφάλεια στην Σούγια.

    Τόσο ο 42χρονος, όσο και ο 27χρονος είναι καλά στην υγεία τους.

    Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι η περιπέτεια τους είχε αίσιο τέλος ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας της νομαρχίας Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης εφιστά την προσοχή όλων όσοι θέλουν να κάνουν πεζοπορία στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων και τα φαράγγια του νομού.

    Στην συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα όπου στήθηκε η επιχείρηση υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες που αποτρέπουν τους πολίτες να επιχειρούν διάβαση του φαραγγιού της Τρυπητής, καθώς σε πολλά σημεία του υπάρχουν κίνδυνοι.

    [12] Κόσμος

    Περιοδεία του υποψηφίου των Δημοκρατικών

    Συναντήσεις Ομπάμα στο Αφγανιστάν

    20/7/2008 11:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/7/2008 13:58:02)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, στην Καμπούλ, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της επίσκεψής του στη χώρα. Νωρίτερα ο Ομπάμα συνομίλησε με άνδρες του αμερικανικού στρατού που υπηρετούν στην Καμπούλ και άκουσε τις εμπειρίες τους από το Αφγανιστάν, όπου αυτόν το χρόνο παρατηρείται αναζωπύρωση των ανταρτικών επιθέσεων. Η επίσκεψή του, ωστόσο, συνέπεσε με δύο επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 Αφγανοί πολίτες και αστυνομικοί από πυρά, όπως φαίνεται, των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

    Πρωινό με τους στρατιώτες

    Ο Μπαράκ Ομπάμα και οι γερουσιαστές που τον συνοδεύουν "πήραν πρωινό στο στρατόπεδο Ίγκερς με τους στρατιώτες. Κάθισαν με τους στρατιώτες, μοιράστηκαν τις ιστορίες τους για το τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν και άκουσαν τις εμπειρίες τους", ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Τζόνσον.

    "Το να βλέπω νέους ανθρώπους που κάνουν εξαιρετική δουλειά με τόση αφοσίωση και περηφάνια, με κάνει να αισθάνομαι καλά για τη χώρα. Και θέλω να καταστήσω σαφές πως όλοι στην πατρίδα μας αντιλαμβάνονται με πόση περηφάνια κάνουν τη δουλειά τους εδώ και με πόσες θυσίες" δήλωσε ο Ομπάμα.

    Σχεδόν ταυτόχρονα όμως γινόταν γνωστό πως σε δύο περιστατικά στο ανατολικό και στο δυτικό Αφγανιστάν, τουλάχιστον 13 Αφγανοί πολίτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά λάθος από πυρά των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Τα περιστατικά αυτά εντείνουν την αγανάκτηση των Αφγανών για τα θύματα.

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έφτασε χθες, Σάββατο στο Αφγανιστάν και ενημερώθηκε από τον διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων για την κατάσταση στη χώρα, όπου από την αρχή του χρόνου αυξήθηκαν κατά 40% οι επιθέσεις των Ταλιμπάν.

    Ο Ομπάμα μαζί με τους γερουσιαστές Τζακ Ριντ και Τσακ Χάγκελ μετέβησαν και στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου συναντήθηκαν με τον τοπικό κυβερνήτη, Γκιουλ Αγκά Σιρζάι.

    Πρόγραμμα περιοδείας

    Στο πλαίσιο της περιοδείας του στο εξωτερικό, ο Ομπάμα θα επισκεφτεί επίσης το Ιράκ, την Ιορδανία, το Ισραήλ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, με στόχο να ενισχύσει την εικόνα του στη διεθνή σκηνή και να απαντήσει στους επικριτές του, που υποστηρίζουν ότι δεν έχει την εμπειρία για να αναλάβει την ηγεσία του αμερικανικού στρατεύματος αν εκλεγεί πρόεδρος.

    Στην ατζέντα λοιπόν των επαφών του περιλαμβάνονται αρκετοί ξένοι ηγέτες, περιλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζύ, του μονάρχη Αμπντάλα της Ιορδανίας, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Όλμερτ και του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες, καθώς και του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    Αντιδρώντας στις κινήσεις Ομπάμα, ο αντίπαλός του υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέην δήλωσε ότι ο αφροαμερικανός συνυποψήφιος προσπαθεί να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία στο εξωτερικό, ενώ όσον αφορά στις θέσεις που διατυπώνει ο Ομπάμα για την εξωτερική πολιτική, σχολιάζει δηκτικά ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος ανακοίνωσε τη στρατηγική του για το Αφγανιστάν και το Ιράκ προτού καν πραγματοποιήσει μια αποστολή συλλογής στοιχείων επί τόπου και παρομοίασε αυτήν την κατάσταση με το λάθος -όπως υποστηρίζει ο ΜακΚέιν- που έκανε ο γερουσιαστής του Ιλινόι όταν δήλωνε με σιγουριά ότι οι ενισχύσεις στο Ιράκ δεν θα μείωναν τη βία, αντιθέτως θα την αύξαναν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 July 2008 - 16:50:04 UTC