Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμεία επίθεση
  • [02] Διαφοροποίηση Βενιζέλου
  • [03] Νέες δημοσκοπήσεις εν μέσω κόντρας
  • [04] Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τα Σκόπια
  • [05] "No Discount in Issues of Principle"
  • [06] Κρίσιμες συνομιλίες για τα πυρηνικά
  • [07] Προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα
  • [08] Νεκρός 20χρονος σε νέα συμπλοκή αλλοδαπών
  • [09] Εργοστάσιο επεξεργασίας βοθρολυμάτων ..."Τζορτζ Μπους"
  • [10] "Πράσινο φως" για κολύμπι στην Ανάβυσσο
  • [11] Επίσκεψη Μπράουν στο Ιράκ
  • [12] Νέο κύμα εξόδου

    [01] Πολιτική

    Παπανδρέου κατά Καραμανλή

    Δριμεία επίθεση

    19/7/2008 18:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2008 19:14:44)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δριμεία επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι με την ομιλία του στην Ολυμπία αποδείχθηκε εμπρηστής της πολιτικής ομαλότητας και φάνηκε ότι είναι γνήσιο τέκνο της "οννεδίτικης" νοοτροπίας και των χειρότερων παραδόσεων της Δεξιάς. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θλιβερή την εικόνα της Κυβέρνησης, κλείνοντας με τη δευτερολογία του τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Πάνω στην απόγνωση και τον πόνο του κόσμου, πάνω στα καμένα, ο κ. Καραμανλής αποφάσισε χθες να μαυρίσει ακόμη περισσότερο τις ψυχές του κόσμου, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Κατηγόρησε επίσης τον κ. Καραμανλή ότι εξαπέλυσε δημαγωγική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και πήγε στον τόπο του εγκλήματος ένα χρόνο μετά την καταστροφή, χωρίς να κάνει ο ίδιος τίποτα για τα προβλήματα στην περιοχή, για να πει ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε τη συγκεκριμένη εμφάνιση του κ. Καραμανλή στην Ολυμπία στο "τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, καθώς υπάρχει συνεχής κατάρρευση της Κυβέρνησης, ο λαός είναι αγανακτισμένος, ενώ τον αγκαλιάζουν από παντού σκάνδαλα και διαφθορά".

    Γι αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αποφάσισε να φέρει την πόλωση και τον ρεβανσισμό και να γίνει ο ίδιος εμπρηστής της πολιτικής ομαλότητας, σε μια περίοδο που χρειάζεται να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τη χώρα.

    Χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό γνήσιο τέκνο της "οννεδίτικης νοοτροπίας" και των χειρότερων παραδόσεων της Δεξιάς.

    Αντί να βρίζει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Καραμανλής, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα έπρεπε να μιλήσει για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, για την ακρίβεια, τις διαπραγματεύσεις που δεν κάνει στις Βρυξέλλες για τους αγρότες, για το πρόστιμο του 10% που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, τη μόνη χώρα που έγινε αυτό, να μιλήσει για τα δημόσια νοσοκομεία, για τα προβλήματα των χαμηλο-συνταξιούχων, για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τα προβλήματα διαφάνειας. Αλλά αυτό, είπε, δεν μπορεί να το κάνει, καθώς η κυβέρνησή του ασχολείται αποκλειστικά με την αγοραπωλησία του δημόσιου πλούτου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ριζικά αντίθετες απόψεις από εκείνες της Νέας Δημοκρατίας για τη διαφθορά. Και πρόσθεσε ότι σε κάθε κίνηση της κυβέρνησης υπάρχουν η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη και η παραπληροφόρηση. Γι αυτό, πρόσθεσε, στην Ολυμπία ο κ. Καραμανλής δεν είπε λέξη για την "ταμπακιέρα", για τη διαφάνεια, το μαύρο πολιτικό χρήμα, τη Siemens, τον Γερμανό, τις νέες αποκαλύψεις για τον ΟΣΕ, τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, τη καρατόμηση του κ. Ζορμπά και την υποβάθμιση της ανεξάρτητης Αρχής για να την ελέγχει, καθώς και την ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης, το οποίο χαρακτήρισε "νέα εκτροπή και πράξη υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών".

    Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αποδεικνύουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης να καλύψει τους ενόχους, αλλά δυστυχώς παρασύρει μαζί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, καθώς ο Πρωθυπουργός είναι ανήμπορος να αντισταθεί στα συμφέροντα που λυμαίνονται ως τρωκτικά το δημόσιο πλούτο και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας.

    Δίνοντας το στίγμα των βασικών πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απαιτήσεις του κινήματος είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η διαφάνεια, η δημόσια παιδεία, η αποκέντρωση, το νέο μοντέλο ανάπτυξης και αναδιανομή του πλούτου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι από το φθινόπωρο όλα τα στελέχη θα πρέπει να μπουν στην προσπάθεια αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ και υποσχέθηκε ότι όλα τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου θα αξιοποιηθούν. Το σχέδιό μας, πρόσθεσε, είναι να βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα του πολίτη που περιμένει να μας συναντήσει και όχι στην εσωστρέφεια, με την οποία πρέπει να τελειώνουμε.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι από το φθινόπωρο θα γίνει συστηματική προσπάθεια, ώστε το πρόγραμμα του κινήματος να περάσει στην κοινωνία, ως η βάση μιας νέας εθνικής συμφωνίας. "Πρέπει να πάρουμε την κυβέρνηση ως δύναμη που αλλάζει τη χώρα και όχι επειδή δεν πήγε καλά η Νέα Δημοκρατία" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε αυτή την προσπάθεια, είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η συμβολή όλων, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουμε την ομφαλοσκόπηση, να πιστέψουμε στον εαυτό μας για να πιστέψει και ο λαός σε μας.

    Είναι η ώρα, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, να φύγει αυτή η "κυβέρνηση της πελατοκρατίας" και να έρθει στη θέση της μια νέα κυβέρνηση προοδευτική, που θα σέβεται τον πολίτη.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Για μια ακόμα φορά ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να βγει από τα αδιέξοδά του υβρίζοντας. Παραμένει τραγικά μόνος".

    [02] Πολιτική

    Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Διαφοροποίηση Βενιζέλου

    19/7/2008 15:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2008 19:13:03)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τη δευτερολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Κατά την πρωινή συνεδρίαση κυριάρχησαν οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, μεταξύ των οποίων και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε σε αρκετά σημεία από την εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στις διαφορές της Σοσιαλδημοκρατίας από την Δεξιά -σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της οικονομίας και τις αιτίες της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο- επικεντρώθηκε ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Columbia Τζόζεφ Στίγκλιτς, απευθυνόμενος στα μέλη του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ.

    "Στόχος η νίκη στις εκλογές"

    Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η νίκη στις προσεχείς ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, ενώ ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι ορόσημο, διότι σε αυτές η ψήφος των πολιτών εκφράζεται χαλαρά.

    O ίδιος χαρακτήρισε υπερβολική την ενασχόληση του ΠΑΣΟΚ με τα σκάνδαλα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει υπό το βάρος των σκανδάλων, αλλά υπό το βάρος της αποτυχίας των πολιτικών της και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος της κρίσης και όχι της λύσης.

    Ακόμη, άφησε σαφείς αιχμές για συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σχετικά με φήμες και σενάρια που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ για ζητήματα που αφορούν τις πολιτικές του κόμματος και απόψεις στελεχών.

    Την ανάγκη ενός μεγάλου, καθαρού και νικηφόρου ΠΑΣΟΚ, τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου , εκφράζοντας τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι στο κόμμα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικού κέντρου.

    Πρώτος στόχος μας πρέπει να είναι η ενότητα του Κινήματος, τόνισε στην παρέμβασή του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Και ευθύς αναφέρθηκε στην ηγεσία και το θέμα που τίθεται κατά καιρούς μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων: Δεν υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ούτε τώρα ούτε και στο προβλεπτό μέλλον, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται ούτε πολιορκητές της ηγεσίας ούτε υπερασπιστές της.

    Στροφή προς τα αριστερά εισηγήθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος μιλώντας στη συνεδρίαση.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για βαθύτατη κρίση στη χώρα και τον λαό και τόνισε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ανασυγκροτηθεί προκειμένου να δώσει τις λύσεις.

    Πρέπει να κοιτάξουμε έξω από τα κομματικά μας τείχη για να μπορέσουμε να βρούμε το δρόμο μας, τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι το ερώτημα "πού πάμε" δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά τη χώρα, την οποία κυβερνά μια παράταξη που δεν έχει στόχους.

    Τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών είναι μεγαλύτερα από τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ τόνισε η Βάσω Παπανδρέου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιπολιτεύεται τη ΝΔ και οχι τον εαυτό του.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Φλωρίδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος της κρίσης, γιατί δεν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι διαθέτει ικανή πρόταση διακυβέρνησης.

    Την αξιοποίηση όλων των στελεχών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα ο Γραμματέας του οργάνου Γιάννης Ραγκούσης στην διάρκεια της δευτερολογίας του.

    Αναφερόμενος στην πολιτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει πλέον να ασχολείται με τον εαυτό του, όπως έκανε επίμονα και εξαντλητικά κατά το τελευταίο 10μηνο, αλλά να ασχοληθεί με την Νέα Δημοκρατία και τις πολιτικές της και κυρίως με τον πολίτη και όσα τον απασχολούν.

    Χθες, εν τω μεταξύ, ο Νίκος Μπίστης αντέκρουσε πολλά σημεία της ομιλίας Παπανδρέου και γνωστοποίησε ότι θα καταψηφίσει τις εισηγήσεις για τη διαφάνεια στο κόμμα.

    Στείρα ανάπτυξη και έλλειψη ρίσκου

    Κατά την ομιλία του, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς σημείωσε ότι οι δεξιές κυβερνήσεις πιστεύουν στην στείρα ανάπτυξη και δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά την ουσία της αγοράς.

    "Η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ζουν καλύτερα όλοι οι πολίτες, αλλά μόνο λίγοι από αυτούς. Παραχωρεί αποκλειστικά συμβόλαια σε μεγάλες επιχειρήσεις, δημιουργώντας μονοπώλια και, ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις λειτουργούν με αδιαφάνεια ή παρουσιάζουν εμφανή σημάδια κακοδιαχείρισης, εξακολουθεί να τις στηρίζει" υποστήριξε ο Αμερικανός καθηγητής και απέδωσε τα περισσότερα δεινά της οικονομίας των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ, στον οποίο δαπανώνται πλέον δισεκατομμύρια δολάρια που λείπουν από την κοινωνία της χώρας.

    Ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που εμποδίζουν την ουσιαστική ανάπτυξη στις χώρες όπου κυβερνούν δεξιές δυνάμεις, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος ανέδειξε την ανασφάλεια που δημιουργείται στους πολίτες, οι οποίοι, λόγω της έλλειψης συστήματος ασφάλειας, διστάζουν να αναλάβουν ρίσκα.

    [03] Πολιτική

    Προβάδισμα ΝΔ

    Νέες δημοσκοπήσεις εν μέσω κόντρας

    19/7/2008 17:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2008 19:29:28)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σταθερό προβάδισμα 3,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει δημοσκόπηση της VPRC για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Η ίδια έρευνα δείχνει, για πρώτη φορά, είσοδο έξι κομμάτων στην επόμενη Βουλή.

    Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος: η ΝΔ λαμβάνει 34% το ΠΑΣΟΚ 30,5% το ΚΚΕ 8 ο ΣΥΡΙΖΑ 16% ο ΛΑΟΣ 5% και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,5%

    Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα το 60% απαντά η ακρίβεια, ενώ το 42%, η ανεργία.

    Στη δημοσκόπηση της VPRC οι πολίτες εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για τα οικονομικά τους επόμενους μήνες.

    Έντονος προβληματισμός ανάμεσα στους πολίτες καταγράφεται στη δημοσκόπηση με αφορμή την υπόθεση της Siemens. Σχεδόν οκτώ στους δέκα ερωτώμενους πιστεύουν ότι η υπόθεση θα καλυφθεί και δε θα βγουν άλλα στοιχεία στη δημοσιότητα.

    Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση της ΜΑRC για το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής:

    η ΝΔ συγκεντρώνει 28,1% το ΠΑΣΟΚ 24,9% ο ΣΥΡΙΖΑ 15 το ΚΚΕ 7,3 και ο ΛΑΟΣ 4,6%

    Στο ερώτημα περί υποθετικής κοινής καθόδου ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές το 42,3% απαντά πως θα τους ψήφιζε.

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη διαφάνεια

    Την ίδια ώρα, στον απόηχο της σύγκρουσης κορυφής Καραμανλή - Παπανδρέου για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται.

    Σκληρός κατά του ΠΑΣΟΚ ήταν σε δηλώσεις του από την Αρχαία Ολυμπία και ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος, απαντώντας στον Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει εκκαθάριση στο εσωτερικό του κόμματος και να αναζητήσει εκεί την σήψη και την διαφθορά .

    "Οι αποδείξεις της δικαστικής έρευνας μέχρι σήμερα παραπέμπουν στην καρδιά του ΠΑΣΟΚ" ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης.

    Σε ερώτηση για την υπόθεση Ζορμπά ο γραμματέας είπε ότι το θέμα έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό από τη ΕΕ, ότι δηλαδή θα αλλάξει η σχετική νομοθεσία. "Όλα τα άλλα είναι υπερβολές και μακριά από την πραγματικότητα", πρόσθεσε .

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση αν ο κ. Π. Βουρλούμης του ΟΤΕ αποτελεί βαρίδι για την κυβέρνηση, ο κ. Ζαγορίτης παρέπεμψε στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη

    Ο υφυπουργός παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι "ενώ σπίλωναν τον κ. Ζορμπά αποκαλώντας τον υπάλληλο της Δεξιάς, ξαφνικά τον ερωτεύτηκαν".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μ. Μαϊλης, σχολιάζοντας τα όσα είπαν Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, κάνει λόγο για εμπαιγμό -αναφορικά με όσα ακούστηκαν για τα μέτρα διαφάνειας και το πολιτικό χρήμα, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ.

    Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ αναφέρει: "Συμφωνούμε απολύτως με τον κ. Καραμανλή ότι "η μίζα έπεφτε σύννεφο" επί Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πιστεύαμε ότι δεν το είχε ανακαλύψει. Εφόσον όμως γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, το ερώτημα είναι γιατί δεν έκλεισε κανέναν από όλους αυτούς στην φυλακή; Να συμπεράνουμε ότι το έχει μετανιώσει;"

    [04] Πολιτική

    Αθήνα: Δεν τίθεται θέμα μειονότητας

    Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τα Σκόπια

    19/7/2008 16:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2008 18:29:42)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τα Σκόπια συνεχίζουν την αλυτρωτική τους τακτική και το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο των Σκοπίων διοργανώθηκε συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα την αναγνώριση δήθεν "μακεδονικής μειονότητας" από την χώρα μας.

    Εν τω μεταξύ, ενημερώθηκαν επισήμως τα Ηνωμένα Εθνη από τη Ελλάδα για τους ανιστόρητους και προκλητικούς ισχυρισμούς των Σκοπίων περί ύπαρξης δήθεν "μακεδονικής" μειονότητας στη χώρα μας. Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ιωάννης Μουρίκης επέδωσε στον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Μπάν Κι Μουν την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Σκποπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρουέφσκι.

    Ο Πρωθυπουργός στη δισέλιδη επιστολή του, τονίζει ότι δεν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα, ποτέ δεν υπήρξε, και πως κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Ο Κώστας Καραμανλής επισημαίνει επίσης πως η επιστολή του Σκοπιανού ομολόγου του απέχει πολύ από το να προωθεί τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, εγείρει ανύπαρκτα και απολύτως αβάσιμα ζητήματα που αντιστρατεύονται τις εργώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει η χώρα, κι ενώ επιδιώκει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικού κράτους και παρεκκλίνει από τους στόχους των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Ο Πρωθυπουργός καταλήγει πως το μέλλον των Βαλκανικών κρατών βρίσκεται στους Ευρωπαϊκούς και Ευρω-Ατλαντικούς θεσμούς και όχι σε εθνικιστικές λογικές μιας εποχής που έχει ανεπιστρεπτί περάσει και που πρέπει να μείνει οριστικά πίσω στο παρελθόν, ενώ επανέλαβε ότι η Αθήνα κινείται σταθερά στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    [05] In Ancient Olympia

    "No Discount in Issues of Principle"

    19 Ιουλ 2008 19:05:0

    By Katerina Ioannidou

    Sources: ANA, MNA

    ONNED (organization affiliated to New Democracy) believes in the mental and moral resources of Greeks and in the decision of the Prime Minister to change "Greece", ONNED president Giorgos Papapnikolaou said opening ONNED festival "2008 Presences", taking place in ancient Olympia, Friday.

    The Prime Minister in his speech, called on the opposition party to stop playing games of impressions. "For many years, bribe, had been a governmental order. The Opposition party should not pretend that it is the prosecutor accusing justice", Mr Karamanlis said. "It is their right to compete in populism their party enemies. Bur it is no ones right to constantly dispute institutions. They try to cover their political weaknesses irresponsibly and with no credibility, applying extreme methods that afflict Democracy. They try to achieve compensations. They try to revive policies of polarization, acrimony and fanaticism", he stated. Mr. Karamanlis appeared determined to continue changes in Education and Economy.

    "We are the youth of progress, the youth of participation that never compromised", Mr. Papanikolaou said and referred on the year that went by saying that it was a year of justification of a big vision for Youths Local Councils. On reference to the latest developments ONNED president said that the only answer to the efforts launched is political participation and faith in democracy.

    Translated by Sofia Gartziou

    [06] Κόσμος

    Γενεύη

    Κρίσιμες συνομιλίες για τα πυρηνικά

    19/7/2008 19:24:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιε Σολάνα, ενεργώντας ως μεσολαβητής των έξι πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη, τα οποία προσφέρουν εμπορικά ανταλλάγματα και άλλα κίνητρα στο Ιράν για να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Ιρανό διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης Σαέντ Χαλίλι. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο δεύτερος τη τάξει του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Ουίλιαμ Μπερνς. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσερ Μοτακί δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές στη Γενεύη είναι ένα θετικό βήμα, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες συναντήσεις με στόχο να επέλθει συμφωνία.

    Το Ιράν δεν έχει δώσει σαφή απάντηση στην πρόταση που του έχει γίνει από τις "έξι" μεγάλες δυνάμεις (τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ --Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) για τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματός του, δήλωσε πάντως ο κ. Σολάνα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

    "Κάναμε μια πρόταση. Δεν έχουμε λάβει σαφή απάντηση, ένα "ναι" ή "όχι" και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα", τόνισε ο Σολάνα στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση υψηλόβαθμων διπλωματών των "έξι" στη Γενεύη.

    Τον Ιούνιο του 2006 οι "έξι" έκαναν πρόταση στο Ιράν για πολιτική και οικονομική συνεργασία με αντάλλαγμα τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου εκ μέρους της Τεχεράνης.

    Ο Σολάνα πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τον επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Σαΐντ Τζαλίλι, τις οποίες παρακολούθησε για πρώτη φορά και ένας ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, ήταν ουσιαστικές και εποικοδομητικές.

    [07] Κόσμος

    Κύπρος

    Προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα

    19/7/2008 18:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2008 18:36:42)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόκληση χαρακτηρίζει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού με την ευκαιρία της 34ης επετείου της τουρκικής εισβολής, το 1974. Ο κ. Ερντογάν έφτασε στη Μεγαλόνησο αργά το απόγευμα της Παρασκευής για να παραστεί στις αυριανές επετειακές εκδηλώσεις του ψευδοκράτους. Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση το προεδρικό Μέγαρο για τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής κατήγγειλε ως παράνομη την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τον κάλεσε να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό , στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Με πολυπληθή αντιπροσωπεία, οκτώ Υπουργών και αξιωματούχων του στρατού, ο Τούρκος πρωθυπουργός έφτασε στα Κατεχόμενα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς των 34 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα και να έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία του ψευδοκράτους.

    Μετά με τη συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για συνεταιρισμό δύο ισότιμων λαών και κρατών.

    Σε πιο σκληρή γραμμή κινήθηκαν οι δηλώσεις του αρχηγού της τρίτης στρατιάς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγού Σαλντιράι Μπερκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού.

    Έντονη ήταν η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία προχώρησε σε διάβημα τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Πρόεδρος της Μεγαλονήσου Δημήτρης Χριστόφιας κατήγγειλε ως παράνομη την επίσκεψη.

    Για απαράδεκτη κίνηση που ξεφεύγει από τα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε λόγο και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ και ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε με τον πιο έντονο, όπως είπε, τρόπο την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα, την οποία χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

    Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται την παραμονή της συνάντησης Ταλάτ και Χριστόφια, για την έναρξη απευθείας συνομιλιών αλλά και την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς πολιτικής κρίσης.

    Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε ότι η παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν, δεν πρέπει να επηρεάσει την επιλογή της Λευκωσίας να προσέλθει σε απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    "Εφικτή η λύση"

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση "δύο ίσων λαών, δύο ισότιμων ιδρυτικών κρατών με μια νέα συνεταιρική σχέση".

    Εάν υπάρξει συναίνεση σε αυτά, όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες, δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Προηγουμένως οι κύριοι Ερντογάν και Ταλάτ είχαν συνομιλίες για το Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον Πρόεδρο Χριστόφια την προσεχή Παρασκευή.

    Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η ημερομηνία για την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων θα αποφασιστεί στην επικείμενη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ και μίλησε για λύση του Κυπριακού, "στη βάση των πραγματικοτήτων, που υπάρχουν στο νησί".

    "Αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει μια θετική αντιμετώπιση, θα είναι δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα", υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την πλευρά του δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει λύση στη βάση " της πολιτικής ισότητας, της διζωνικότητας και του ίσου καθεστώτος των δύο συνιστώντων κρατιδίων".

    Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκοκύπριοι αισθάνονται ασφάλεια, έχοντας την υποστήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

    [08] Κοινωνία

    Κοντά στην Ομόνοια

    Νεκρός 20χρονος σε νέα συμπλοκή αλλοδαπών

    19/7/2008 16:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2008 16:25:34)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέα συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας με θύμα έναν 20χρονο Αφγανό. Τον τραυμάτισαν θανάσιμα συμπατριώτες του με αφορμή διαφορές που αφορούσαν τη διενέργεια τυχερού παιχνιδιού. Εν τω μεταξύ, ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών μετά τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες Ασιατών μεταναστών.

    Η δεύτερη αιματηρή συμπλοκή, μεταξύ οπλισμένων αλλοδαπών, μέσα σε ένα 24ωρο, στο κέντρο της Αθήνας, έγινε κοντά στην πλατεία Ομονοίας, στην οδό Μενάνδρου.

    Λίγο πριν από τις 9 χθες το βράδυ μια παρέα περίπου 10 Αφγανών, συμμετείχε σε τυχερό παιχνίδι. Ένας 20χρονος κέρδισε χρήματα , αλλά οι συμπατριώτες του , τα ζήτησαν πίσω. Τα αίματα "άναψαν" και ένας από τους αλλοδαπούς, τραυμάτισε με μαχαίρι στο στήθος τον 20χρονο.

    Αιμόφυρτος ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Πολυκλινική Αθηνών, όπου ύστερα από 20 λεπτά υπέκυψε στα τραύματά του.

    Μάρτυρες γενικευμένης συμπλοκής περίπου 120 ασιατών μεταναστών, είχαν γίνει και οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, μιας περιοχής που η Αστυνομία καταγράφει πολλές ληστείες, κλοπές και ένοπλες επιθέσεις.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν από μονοκατοικία στην οδό Φυλής, όπου διαμένουν Ιρανοί, Αφγανοί και Κούρδοι. Συνεχίστηκαν στο δρόμο με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και εισόδους πολυκατοικιών.

    Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανήσυχοι και δηλώνουν ότι φοβούνται να κυκλοφορήσουν μόλις πέσει το σκοτάδι, ενώ ζητούν επανειλημμένως καλύτερη αστυνόμευση και ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.

    Για συμμετοχή στα επεισόδια η Αστυνομία συνέλαβε 7 αλλοδαπούς, ενώ ένας μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

    [09] Παράξενα

    Εργοστάσιο επεξεργασίας βοθρολυμάτων ..."Τζορτζ Μπους"

    19/7/2008 16:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2008 17:05:36)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στις ΗΠΑ οι ψηφοφόροι του Σαν Φρανσίσκο, που ουδέποτε έδειξαν να ενθουσιάζονται με την πολιτική του Τζορτζ Μπους, μπορεί να κάνουν ένα ασυνήθιστο "αποχαιρετιστήριο" δώρο στον Αμερικανό πρόεδρο, τον ερχόμενο Νοέμβριο, δίνοντας το όνομά του - όχι σε δημόσιο κτίριο, όχι σε λεωφόρο -, αλλά σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας βοθρολυμάτων. Η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα αυτό εγκρίθηκε αφού οι οργανωτές του κατάφεραν να συγκεντρώσουν 7.168 υπογραφές και τις υπέβαλαν στο τοπικό Τμήμα Εκλογών. Σημειώνεται ότι το 2004 η κυβέρνηση Μπους απένειμε στο εν λόγω εργοστάσιο περιβαλλοντικό βραβείο για τη λειτουργία του.

    [10] Κοινωνία

    "Πράσινο φως" για κολύμπι στην Ανάβυσσο

    19/7/2008 12:24:00

    Πηγή: NET

    Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής προχώρησαν στην άρση της απαγόρευσης κολύμβησης που είχε επιβληθεί στις 14 Ιουλίου σε παραλία της Αναβύσσου, εξαιτίας μόλυνσης με τοξικές οργανικές ενώσεις.

    Οι έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ, τόσο στα θαλάσσια όσο και στα αναβλύζοντα νερά σε ορμίσκο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, περίπου στο 48ο χλμ., έδειξαν ότι δεν ανιχνεύεται πλέον οποιαδήποτε τοξική ουσία.

    Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ζήτησε τη συγκρότηση Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της ρύπανσης στο συγκεκριμένο σημείο.

    [11] Κόσμος

    Επίσκεψη Μπράουν στο Ιράκ

    19/7/2008 12:16:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν για συνομιλίες με τον Ιρακινό ομόλογό του Νούρι αλ-Μάλικι. Στόχος της επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού είναι η προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων με δεδομένο ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε θέματα ασφαλείας. Ο Μπράουν αναμένεται ότι θα εκφράσει την ικανοποίησή του για τη μείωση των βίαιων επιθέσεων στο Ιράκ, ιδιαιτέρως στην επαρχία της Βασόρας, την οποία ήλεγχαν οι βρετανικές δυνάμεις μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και παρέδωσαν τον έλεγχο στους Ιρακινούς.

    Εκπρόσωπος του Γκόρντον Μπράουν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο πρωθυπουργός θέλει να εστιάσει την προσοχή του στην οικονομική διάσταση των σχέσεων με το Ιράκ και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία της Βασόρας, απ όπου διέρχονται και οι αγωγοί μεταφοράς του μαύρου χρυσού προς τη Δύση.

    Ο εκπρόσωπος του Μπράουν πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια ανακοίνωση για τον αριθμό των Βρετανών στρατιωτών που εδρεύουν στο Ιράκ, καθώς τα σχέδια για μείωση των δυνάμεων αναβλήθηκαν. Στο Ιράκ βρίσκονται σήμερα 4.000 Βρετανοί στρατιώτες.

    Η κυβέρνηση Μπράουν, που έχει δει τα ποσοστά δημοτικότητάς της να μειώνονται σημαντικά, αναμένεται ότι θα ενημερώσει το βρετανικό κοινοβούλιο την προσεχή Τρίτη για τον μελλοντικό ρόλο της Βρετανίας στο Ιράκ.

    [12] Κοινωνία

    Νέο κύμα εξόδου

    19/7/2008 12:03:00

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Ξεκίνησε από χθες Παρασκευή τις διακοπές του το δεύτερο κύμα των αδειούχων του καλοκαιριού. Από το πρωί, αυξημένη ήταν η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά και το εθνικό οδικό δίκτυο. Στα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων των ΚΤΕΛ η πληρότητα αγγίζει το 100%. Μάλιστα, τα απλά τρένα έχουν ενισχυθεί με ένα βαγόνι ανά δρομολόγιο.

    Όσον αφορά στις πτήσεις, για το τριήμερο έχουν προγραμματιστεί 1.779 αφίξεις και αναχωρήσεις, οι 589 το Σάββατο, και 547 αφίξεις και αναχωρήσεις έχουν προγραμματιστεί για τη Κυριακή.

    Δημοφιλέστεροι προορισμοί στο εξωτερικό είναι το Παρίσι και η Λάρνακα και στην Ελλάδα το Ηράκλειο, η Ρόδος και η Θεσσαλονίκη.

    Από τον Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 31 αναχωρήσεις, από τη Ραφήνα 18 και από το Λαύριο έξι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 July 2008 - 16:50:09 UTC