Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φεστιβάλ ΟΝΝΕΔ "Παρουσίες 2008"
  • [02] Σκληρός εντός-εκτός ο Παπανδρέου
  • [03] Παπαρήγα κατά ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΛΑ.Ο.Σ.
  • [04] Έχασαν τη ζωή τους για.. ένα πρόβατο
  • [05] Στην Κύπρο αντιπροσωπεία Βουλής των Ελλήνων
  • [06] Άσκηση εναντίον του Αλτσχάϊμερ
  • [07] Προσπάθεια προσέγγισης Τουρκίας -Αρμενίας
  • [08] Έκκληση του Πάπα Βενέδικτου XVI
  • [09] Δίκτυο "βιοξενοδοχείων"

    [01] Πολιτική

    Αρχαία Ολυμπία

    Φεστιβάλ ΟΝΝΕΔ "Παρουσίες 2008"

    18/7/2008 19:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 21:54:46)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Η ΟΝΝΕΔ πιστεύει στα ψυχικά και ηθικά αποθέματα του Έλληνα και στην απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αλλάξει την Ελλάδα". τόνισε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ "Παρουσίες 2008" το βράδυ της Παρασκευής στην Αρχαία Ολυμπία.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην προσπαθεί να συμψηφίσει τις χτεσινές ενοχές με τις σημερινές κραυγές της και να μην επιδίδεται σε παιχνίδια εντυπώσεων. Για πολλά χρόνια, η "μίζα" ήταν κυβερνητική οδηγία. Πάει πολύ στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να παριστάνει τον εισαγγελέα, καταγγέλλοντας τη Δικαιοσύνη. Πάει πολύ σ αυτούς που ανέχτηκαν το παραδικαστικό να γίνονται αφισοκολλητές απύθμενης ανευθυνότητας. είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Είναι δικαίωμά τους να ανταγωνίζονται σε λαϊκισμό τους αντιπολιτευόμενους κομματικούς τους αντιπάλους. Δεν είναι όμως δικαίωμα κανενός η κατά συρροή και κατ εξακολούθηση αμφισβήτηση των θεσμών. Ανεύθυνα και αναξιόπιστα, προσπαθούν να καλύψουν την πολιτική τους αδυναμία, με ακρότητες που πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία. Προσπαθούν να πετύχουν συμψηφισμούς. Προσπαθούν να αναβιώσουν πρακτικές οξύτητας, πόλωσης, φανατισμού. Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίσθηκε αποφασισμένος να συνεχίσει τις αλλαγές, στην Παιδεία, την Οικονομία.

    "Είμαστε η νεολαία της πρωτοπορίας, η νεολαία της συμμετοχής, η νεολαία που δεν συμβιβάστηκε ποτέ", τόνισε ο κ. Παπανικολάου και αναφέρθηκε στη χρονιά που πέρασε, η οποία, όπως είπε, αποτέλεσε χρονιά δικαίωσης ενός μεγάλου οράματος για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων. Αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είπε: "Εμείς δεν πιστεύουμε στο τέλος της πολιτικής. Αντιθέτως ξέρουμε καλά ότι η μόνη απάντηση στις προσπάθειες αυτές είναι η πολιτική συμμετοχή και η πίστη στη δημοκρατία".

    Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε αντιπλημμυρικής έργα στην Αρχαία Ολυμπία

    Το απόγευμα της Παρασκευής και πριν από την ομιλία του στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αρχαία Ολυμπία, όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας που εκπονήσαμε μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές βρίσκεται πλέον στη φάση της πλήρους εφαρμογής του. Ξεπερνώντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, στηρίξαμε, τις πρώτες κιόλας ώρες της δοκιμασίας τους, όλους τους συμπολίτες μας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, το σπίτι, την περιουσία τους. Τα επιδόματα της άμεσης οικονομικής αρωγής ξεπέρασαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Οι αποζημιώσεις στους αγρότες και η αποκατάσταση των υποδομών του αγροτικού τομέα ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ. Ένα χρόνο μετά, οι βασικές υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών έχουν αποκατασταθεί. Ολοκληρώθηκε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. Προχωρεί, με δωρεάν παροχή ολόκληρου του ποσού που χρειάζεται, η αποκατάσταση των σπιτιών. Βεβαίως υπάρχει ακόμη πολύ και σκληρή δουλειά μπροστά μας. Ήταν και είναι η επιλογή μας να μην αρκεστούμε μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών, αλλά να προχωρήσουμε στην αναγέννηση ολόκληρης της περιοχής. Για το σκοπό αυτό καταρτίζεται - θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο - ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας".

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με το δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο και το νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφίρα στους οποίους είπε ότι θα μελετήσει τα σχετικά υπομνήματα των τοπικών φορέων που του παρουσίασαν.

    [02] Πολιτική

    Σκληρή κριτική προς όλους

    Σκληρός εντός-εκτός ο Παπανδρέου

    18/7/2008 19:34:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 22:58:26)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, εναντίον κυβέρνηση και πρωθυπουργού προσωπικά.

    Ο κος Παπανδρέου άσκησε δριμύα κριτική προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση. "Όμως, ο ελληνικός λαός έχει πάρει χαμπάρι την κυβέρνηση της ΝΔ και για αυτό θα λογοδοτήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα, σημείωσε ότι "ο ελληνικός λαός δεν θα καταπιεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με σκοπό την παραγραφή των σκανδάλων".

    "Ως εδώ και μη παρέκει, είναι το μήνυμα του ελληνικού λαού προς τη ΝΔ", υποστήριξε ο κος Παπανδρέου.

    Επίσης, κατηγόρησε ευθέως τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι καθίσταται συνένοχος στη συγκάλυψη των σκανδάλων.

    Ειδικότερα ο κος Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να απαντήσει εδώ και τώρα στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την διαφάνεια και να μην δραπετεύει στο παρελθόν.

    Όσον αφορά την επίσκεψη του κου Καραμανλή στην Ηλεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι τα κλειστά μαγαζιά της Αμαλιάδας ήταν η απάντηση στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του, που δεν έκανε τίποτα για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τις περσινές πυρκαγιές.

    Ο κ. Παπανδρέου νωρίτερα είχε επισκεφθεί την ιερά Μονή του Οσίου Ξενοφώντος, στις Καρυές του Αγίου όρους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έτυχε θερμής υποδοχής από τον ηγούμενο Αλέξιο, και ξεναγήθηκε από την Ιερά Επιστασία.

    Εξαγγελίες Παπανδρέου

    Μέτρα διαφάνειας και λογοδοσίας των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Την καταβολή εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού και της ακρίβειας, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική οικογένεια.

    Στην ομιλία του ο κος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα εξιχνιάσει και θα αποκαλύψει όλα τα σκάνδαλα, καθώς όπως είπε, ο ελληνικός λαός ζητά μια κυβέρνηση ευθύνης σοβαρότητας και θάρρους που δεν θα ανέχεται λογικές αντιλήψεις και πρακτικές σαν κι αυτές που υιοθετεί και καλλιεργεί η κυβέρνησή της.

    Παπανδρέου για Σκόπια Η προκλητική επιστολή Γκρούεφσκι δεν έχρηζε απάντησης από τον πρωθυπουργό τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι μοναδικός στόχος της επιστολής Γκρούεφσκι ήταν η όξυνση του εθνικισμού και στις δύο πλευρές.

    & εσωκομματικά "Ώρα να βάλουμε πίσω μας την 11η Νοεμβρίου και να προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι σαν μια γροθιά", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αναφερόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις απηύθυνε σαφές μήνυμα προς τους αντιπάλους του, λέγοντας ότι "όσοι δεν σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και δημοκρατικές παραδόσεις της παράταξης, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας".

    Επίσης, ο κ Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμβάλουν στη δημιουργία ενός μεγάλου και ανατρεπτικού πλειοψηφικού ρεύματος αλλαγής στην κοινωνία.

    Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στο κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ονομαστικοποίηση όλων των εσόδων του κόμματος μέσω τραπεζικών λογαριασμών και την δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο του προϋπολογισμού και του ισολογισμού του κόμματος.

    Αναλυτικότερα η ομιλία

    Ζητείται κυβέρνηση με ευθύνη και θάρρος που θα ενώνει τους Έλληνες, καθώς η χώρα βιώνει μια πολύ μεγάλη κρίση, οικονομική, πολιτική και ηθική, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και αναφερόμενος σε καθένα από αυτά εξαπέλυε ταυτόχρονα και μια επιμέρους επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, στην οποία προηγουμένως είχε επιτεθεί συνολικά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε εσωκομματικά ζητήματα, ενώ παρουσίασε και το περίγραμμα τριών προτάσεων, που αφορούν στη διαφάνεια στα οικονομικά του Κινήματος, σε μέτρα άμεσης εφαρμογής για την οικονομία και ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι σήμερα ο πολίτης είναι απελπισμένος από την πολιτική της κυβέρνησης και από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται άβουλη και ακινητοποιημένη απέναντι στα προβλήματα και ασχολείται μόνο με τη συγκάλυψη σκανδάλων, την οποία χαρακτήρισε ως επικίνδυνη, ενώ την κατηγόρησε ότι αναπαράγει την κρίση. "Ο λαός πιστεύει ότι δεν πάει άλλο και λέει ότι έως εδώ και μη παρέκει", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα παρασύρει τη χώρα στον κατήφορο.

    Εν όψει της μεγάλης κρίσης που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και καθώς η Νέα Δημοκρατία καταρρέει, η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και το μήνυμα είναι ότι μπορούμε όλοι μαζί με τους πολίτες να βγάλουμε την Ελλάδα από τη λάσπη και την κρίση και να την οδηγήσουμε σε ένα δρόμο, όπου το μαύρο πολιτικό χρήμα δεν καθοδηγεί την πολιτική και όπου δεν θα κυβερνούν οι ημέτεροι και οι οικονομικοί παράγοντες.

    Για να επιτευχθούν όλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι αναγκαίο να κτιστεί ένα μεγάλο μέτωπο αλλαγής, στη βάση μιας νέας εθνικής, κοινωνικής συμφωνίας και πρόσθεσε ότι μέτωπο αλλαγής χρειάζεται η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο πλανήτης, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα επείγει για την Ελλάδα, καθώς τα πράγματα έχουν φθάσει στο απροχώρητο, δηλαδή, μία ονομασία για κάθε χρήση και απόρριψη κάθε ιδέας διπλής ονομασίας.

    Δικαιοσύνη Αναφερόμενος στη δικαιοσύνη ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι είναι να γελάει κανείς όταν ο κ. Καραμανλής μιλάει για ανεξάρτητη δικαιοσύνη, όταν στην πράξη την καταργεί και όταν καταργεί την Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος και του κ. Ζορμπά, την οποία απέδωσε στο ότι είχε αρχίσει να κάνει "ενοχλητικές" ερωτήσεις και χαρακτήρισε πραξικοπηματικό τον τρόπο κατάργησης της Αρχής.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η μη αποδοχή της εξεταστικής επιτροπής από τον κ. Καραμανλή και η κατάργηση της Αρχής για το μαύρο χρήμα, αποτελεί ομολογία ενοχής του κ. Καραμανλή.

    Αναφερόμενος στις κατηγορίες που δέχεται το ΠΑΣΟΚ ότι επιτίθεται στη δικαιοσύνη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως δεν κατηγορούμε όλη τη δικαιοσύνη, αλλά, φερέφωνα της κυβέρνησης. Συμπαραστεκόμαστε, πρόσθεσε, στη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της και κάλεσε την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών να αντισταθούν και να απορρίψουν τις πιέσεις της κυβέρνησης.

    Επικαιρότητα & Σκάνδαλα

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα σκάνδαλα που βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, τόνισε ότι έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μίζες, χάρισμα εκατομμυρίων ευρώ σε φίλους, την ώρα που ο πολίτης δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, έξαρση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σε αυτή την κρίση απέδειξε ότι η προεκλογική σημαία της Νέας Δημοκρατίας για κάθαρση ήταν σημαία ευκαιρίας. Η Νέα Δημοκρατία, προσέθεσε, είναι εξαρτημένη παρασιτικά, υπηρετεί και προστατεύει τα καρτέλ της κερδοσκοπίας, κι όλα αυτά πλήττουν ευθέως το εισόδημα του πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τη νύφη, καθώς η διαφθορά κοστίζει στον πολίτη.

    Ο πολίτης πληρώνει, είπε ο κ. Παπανδρέου, γιατί η κυβέρνηση αυτή δεν λογοδοτεί στον ελληνικό λαό, αλλά, στα αδιαφανή συμφέροντα. Όμως, θα έρθουν -συμπλήρωσε- οι εκλογές και τότε θα λογοδοτήσει στο λαό.

    Η δική μας θέση, συνέχισε, είναι κατηγορηματική και ζητούμε να αποκαλυφθούν όλα και όλοι. Αναφερόμενος στην απαντητική επιστολή του κ. Καραμανλή, αναρωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός δραπετεύει στο παρελθόν κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και δεν απαντά εδώ και τώρα για το παρόν και γιατί δεν δέχεται την εξεταστική επιτροπή και την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στο σύνολό τους.

    Ο κ. Καραμανλής, τόνισε, με την απάντηση του αρνήθηκε τη διαφάνεια και επέλεξε την αναβολή. Όσο για τη θέση του ότι η εξεταστική θα έρθει στην ώρα της, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι αυτή η ώρα είναι μάλλον μακριά και πιθανόν μετά τις εκλογές και προειδοποίησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να μην τολμήσουν να πάνε σε εκλογές παραγραφής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, τονίζοντας ότι "τότε θα είναι η δική μας ώρα, κι εμείς θα ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, όχι για ρεβανσισμό και εκδίκηση, αλλά, για να δημιουργήσουμε αίσθημα ευθύνης και αξιοπιστίας στον ελληνικό λαό".

    ΠΑΣΟΚ και σκάνδαλα Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εμπλοκής στελεχών του Κινήματος σε υποθέσεις σκανδάλων. Τόνισε ότι η αρχή είναι πάγια, θα τίθεται εκτός Κινήματος αμέσως.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προδικάζει το αποτέλεσμα μιας δικαστικής έρευνας, αλλά, πρόσθεσε ότι όποιος καταχραστεί την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και σκιάσει τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος, δεν έχει θέση σε αυτό.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε στο σώμα πρόταση για τη διαφάνεια στα οικονομικά του Κινήματος, καλώντας ταυτοχρόνως και τα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κάλεσε τα κόμματα να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν από κοινού ένα πλαίσιο διαφάνειας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ζητώντας ιδιαίτερα από τα κόμματα της αριστεράς να στηρίξουν με θέρμη τις σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει το Κίνημα υπόδειγμα διαφάνειας, προσθέτοντας ότι η πρόταση για τα οικονομικά του Κινήματος είναι ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. "Η διαφάνεια στο ΠΑΣΟΚ", τόνισε, "θα είναι πλήρης γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα".

    Εσωκομματική λειτουργία

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κίνημα, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, κι ενόψει της εκλογής για την ανάδειξη προέδρου. "Υπήρξε τότε", είπε, "μια δύσκολη σύγκρουση, αλλά επειδή ήταν δύσκολη μας έκανε πιο δυνατούς. Κανένα άλλο κόμμα", ανέφερε, "δεν θα μπορούσε να αντέξει τέτοιες διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες".

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να αφήσουν πίσω όλα αυτά και να κοιτάξουν μπροστά και να κινηθούν ενωμένοι ως μία γροθιά και πρόσθεσε ότι μέσα από τις δυσκολίες βγαίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ, έτοιμο να συνδεθεί με την κοινωνία.

    Αναφερόμενος στην εσωκομματική λειτουργία, ο κ. Παπανδρέου θέλησε να είναι απολύτως σαφής. Τις δημοκρατικές διαδικασίες μας τόνισε τις περιφρουρούμε όλοι. Όσοι δεν σέβονται τις δημοκρατικές μας παραδόσεις δεν έχουν θέση στην παράταξη, υπογράμμισε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όσους και όποιους θα ήθελαν να κινηθούν έξω από τα όρια της συντεταγμένης λειτουργίας του Κινήματος.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο μαζί με τους πολίτες να ανατρέψει την κατάσταση κρίσης, στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Για το σκοπιανό Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την απουσία της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, ενώ, αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των Σκοπίων, τόνισε ότι στρογγυλοκαθίσαμε σε ένα ανώδυνο βέτο, χωρίς από κει και πέρα να έχουμε οποιαδήποτε στρατηγική.

    Χαρακτήρισε εμπρηστική την επιστολή Γκρούεφσκι στον κ. Καραμανλή και υποστήριξε ότι δεν χρειαζόταν απάντηση, γιατί ήταν προφανές ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ως στόχο είχε να προκαλέσει προβλήματα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων υπάρχει μόνο ένα θέμα, αυτό της ονομασίας, η επίλυση του οποίου θα είναι προς όφελος όλων και ειδικά των γειτόνων μας και ότι μόνο μέσω της επίλυσης μπορεί να ανοίξει η πόρτα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γειτονική χώρα.

    Επίσης, προσέθεσε ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας θα συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη των Σκοπίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και ταυτόχρονως, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα το συνειδητοποιήσει, ωστόσο, διατηρώντας σημαντικές επιφυλάξεις, καθώς -όπως είπε- η ενέργεια του κ. Γκρούεφσκι δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

    Αναφορικά με την ελληνική στάση στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι πρέπει να ισχύσει η κόκκινη γραμμή, την οποία πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και έγινε εθνική θέση, δηλαδή, μία ονομασία για κάθε χρήση και απόρριψη κάθε ιδέας διπλής ονομασίας.

    [03] Πολιτική

    "Βρίσκονται σε δύσκολη θέση"

    Παπαρήγα κατά ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΛΑ.Ο.Σ.

    18/7/2008 22:23:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μαίνεται ο πόλεμος των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αιχμή τα οικονομικά του ΚΚΕ. Για οργανωμένη επίθεση από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ εναντίον του ΚΚΕ, έκανε λόγο και πάλι η Αλέκα Παπαρήγα. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον του ΛΑΟΣ σημειώνοντας ότι επειδή η ΝΔ δεν ανταποκρίνεται σε συνεργασία, προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΠΑΣΟΚ. Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το ΚΚΕ για συναλλαγές με βρώμικο πολιτικό χρήμα. Κληθείς να σχολιάσει το ότι το ΚΚΕ αρνείται να γίνει έλεγχος στα ταμεία του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή τηρούν τους κανόνες που υπάρχουν.

    [04] Παράξενα

    Έχασαν τη ζωή τους για.. ένα πρόβατο

    18/7/2008 21:50:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα... πρόβατο ήταν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους μια γυναίκα και ο γιος της στο χωριό Γκχιάστα της περιφέρειας Λέζια στην Αλβανία, όταν πυροβολήθηκαν από άνδρα, τον οποίο κατηγόρησαν ότι έκλεψε το ζώο.

    Μάνα και γιος, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της περιοχής, πήγαν στο σπίτι του γείτονα, ζητώντας να τους δώσει πίσω το πρόβατο τους. Ο δράστης αρνήθηκε ότι το έκλεψε και εν συνεχεία τους πυροβόλησε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα.

    Οι αστυνομικές αρχές που ειδοποιήθηκαν για τη δολοφονία, κατέφθασαν στο σπίτι του δράστη και τον συνέλαβαν.

    Η δολοφονία των δύο ατόμων συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, διότι κατά το άτυπο «έθιμο» στη χώρα, το σπίτι ενός ατόμου αποτελεί άσυλο ακόμη και για τους εχθρούς της οικογενείας.

    [05] Πολιτική

    Για την επέτειο της τουρκικής εισβολής

    Στην Κύπρο αντιπροσωπεία Βουλής των Ελλήνων

    18/7/2008 20:46:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 22:51:20)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, είχε σήμερα η διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, που ήλθε στην Κύπρο για να παραστεί σε εκδηλώσεις για την θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974. Η αντιπροσωπεία έγινε το απόγευμα δεκτή από τον πρόεδρο Χριστόφια στο προεδρικό μέγαρο. Η διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων αποτελείται από τους βουλευτές Βέρα Νικολαΐδου - επικεφαλής - Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής (Κ.Κ.Ε.), Ιωάννη Τραγάκη - Γενικό Γραμματέα Κ.Ο. ΝΔ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΝΔ), Θεοχάρη Τσιόκα (ΠΑΣΟΚ), Χαράλαμπο Χαραλάμπους (ΚΚΕ), Άννα Φιλίνη (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) και Κυριάκο Βελόπουλο (ΛΑ.Ο.Σ.).

    Οι βουλευτές εξέφρασαν τη συγκίνηση τους για την επίσκεψη στην Κύπρο, η οποία, τόνισαν, έχει στόχο αφενός την απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες και αγνοουμένους κατά την τουρκική εισβολή του 1974, και αφετέρου την έκφραση αλληλεγγύης προς τον αγώνα του κυπριακού λαού. Επίσης, εξέφρασαν την ευχή να έχει θετικά αποτελέσματα η συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις 25 Ιουλίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αντιδράσεις για μετάβαση Ερντογάν στα κατεχόμενα

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από υπουργούς του, έφθασε αργά το απόγευμα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974. Τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος κατά την άφιξη του δεν έκανε δηλώσεις, υποδέχθηκαν ο "πρωθυπουργός" του παράνομου κατοχικού καθεστώτος Φερντί Σογέρ, ο Τούρκος "πρεσβευτής" στα κατεχόμενα και εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών κομμάτων. Τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου έχει προκαλέσει η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μεταβεί στα κατεχόμενα, για την 34η επέτειο της εισβολής του Αττίλα.

    Ο γενικός γραμματέας της ΝΔ, Ιωάννης Τραγάκης, και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος καταδίκασαν την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα και επεσήμαναν ότι αυτή δεν βοηθά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βέρα Νικολαϊδου (ΚΚΕ) και η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Άννα Φιλίνη επεσήμαναν ότι πριν από 34 χρόνια διαπράχθηκε ένα μεγάλο διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου με το πραξικόπημα της χούντας και στη συνέχεια την εισβολή του τουρκικού στρατού. Η διακομματική αντιπροσωπεία, μετά τη συνάντηση της με τον πρόεδρο Χριστόφια, παρέστη σε εκδήλωση της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού και της ευρείας συνοδείας του, στο κατεχόμενο από το 1974 και την τουρκική εισβολή βόρειο τμήμα της Κύπρου, έως παράνομη και απαράδεκτη, ξεφεύγει από τα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, τις αξίες και τους σκοπούς της Ε.Ε. και, στην ουσία της, αποτελεί ενέργεια διεθνούς βαρβαρισμού. Είναι προφανές πως μόνο όταν μια χώρα δεν συμμερίζεται το Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες της Ε.Ε. μπορεί να πανηγυρίζει την εισβολή του 1974, την κατοχή, την ύπαρξη νεκρών και αγνοουμένων".

    Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει πρόκληση την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα και εκφράζει την ελπίδα να μην πυροδοτηθούν σοβινιστικές εξάρσεις και να μην χρησιμοποιηθεί η Κύπρος στη σκακιέρα των οξυμένων αντιπαλοτήτων εντός της Τουρκίας.

    Ο ΔΗΣΥ εκτιμά ότι η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στις παραμονές της συνάντησης Χριστόφια- Ταλάτ δεν βοηθά τις προσπάθειες, που καταβάλλονται για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού.

    Ομιλία προέδρου Χριστόφια

    Η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και συνέπεια στις αρχές της για λύση του Κυπριακού, όταν αποφασιστεί η έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας. Ο Κύπριος πρόεδρος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο προεδρικό μέγαρο σε εκδήλωση για τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, κατήγγειλε την παράνομη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και τον κάλεσε να συνεργασθεί για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του στις 25 Ιουλίου με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι σε αυτή θα συνεκτιμηθεί η δουλειά στις ομάδες εργασίας και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η επανενωμένη Κύπρος, συνέχισε, θα είναι ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει θετικά βήματα, τα οποία πρέπει να πιστωθούν στους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων.

    Υπογράμμισε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα θυσιάσει το περιεχόμενο της λύσης στο βωμό ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών θα είναι βοηθητικός και ότι η ευθύνη εξεύρεσης λύσης θα ανήκει στις δύο κοινότητες. Aν γίνει προσπάθεια εκτός Κύπρου για επιβολή λύσης, θα την απορρίψουμε, τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

    Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκυπρίους, ο Κύπριος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η λύση θα κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους και τους κάλεσε να εργασθούν μαζί με τους Ελληνοκυπρίους για να οικοδομήσουν μαζί ένα ευτυχισμένο μέλλον σε μια ενωμένη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο.

    Η εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης. Εξάλλου, ο πρόεδρος Χριστόφιας σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τους αγνοουμένους διαβεβαίωσε ότι η διακρίβωση της τύχης τους αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας και προτεραιότητας.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία, με βάση και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για να δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία, που θα βοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    [06] Υγεία

    Αναστέλλει την ανάπτυξη της νόσου

    Άσκηση εναντίον του Αλτσχάϊμερ

    18/7/2008 20:02:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη μελέτη συμμετείχαν 121 άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών, εκ των οποίων περίπου οι μισοί βρίσκονταν στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιχειρώντας να διαπιστώσουν τη φυσική κατάσταση των εθελοντών, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν συγκεκριμένες γυμναστικές ασκήσεις, όπως διάδρομο.

    Κατόπιν, υπέβαλλαν τους εθελοντές σε ειδικές ιατρικές εξετάσεις, με τη βοήθεια των οποίων μπόρεσαν να διαπιστώσουν τυχόν συρρίκνωση του εγκεφάλου των εθελοντών, γεγονός που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, συσχετισμός μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και κατάστασης του εγκεφάλου παρατηρήθηκε μόνο στους εθελοντές που νοσούσαν από Αλτσχάιμερ, καθώς διαπιστώθηκε ότι όσοι ασθενείς ήταν σε λιγότερο καλύτερη φυσική κατάσταση εμφάνιζαν τετραπλάσια πιθανότητα συρρίκνωσης του εγκεφάλου.

    «Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της νόσου, ενδεχομένως να μπορούν με τη βοήθεια της τακτικής γυμναστικής να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τον εγκέφαλό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα συρρίκνωσης του εγκεφάλου. Σύμφωνα με επιστημονικές αποδείξεις, αυτή η συρρίκνωση σχετίζεται με φτωχότερη νοητική επίδοση», αναφέρει ο δρ. Jeffrey Burns από το πανεπιστήμιο του Κάνσας.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Susanne Sorensen, επικεφαλής έρευνας του ιδρύματος Altzheimers Society, αναφέρει ότι η γυμναστική αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, τροφοδοτώντας έτσι τα κύτταρα με οξυγόνο. «Αυτή είναι μία πιθανή εξήγηση του γιατί η άνοια εξελίσσεται με πιο αργό ρυθμό σε ανθρώπους που έχουν σωματική δραστηριότητα».

    Εκπρόσωποι του Alzheimers Research Trust αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα προηγούμενης μελέτης, η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. «Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τόσο των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από άνοια, όσο και των συνομηλίκων τους που δεν έχουν εμφανίσει τη νόσο», επισημαίνει η διευθύνων σύμβουλος του Alzheimers Research Trust Rebecca Wood.

    [07] Κόσμος

    Άγκυρα, Τουρκία

    Προσπάθεια προσέγγισης Τουρκίας -Αρμενίας

    18/7/2008 19:49:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Μυστική συνάντηση στη Βέρνη της Ελβετίας, πραγματοποίησαν στις 8 Ιουλίου Τούρκοι και Αρμένιοι διπλωμάτες, σε μία προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ". Αναφερόμενος στο δημοσίευμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν δεν διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες. "Εχουμε επαφές με τους αρμένιους συναδέλφους μας από καιρού εις καιρόν, δήλωσε ο Μπαμπατζάν στους δημοσιογράφους. "Είναι σημαντικό να συζητούμε για τον τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να εξομαλυνθούν μέσω του διαλόγου", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ", οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών διήρκεσαν αρκετές ημέρες, ενώ ενημερώθηκαν σχετικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

    Η Άγκυρα αρνήθηκε να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία όταν, το 1991, η πρώην σοβιετική δημοκρατία απέκτησε την ανεξαρτησία της, λόγω της προσπάθειας των αρχών του Γιερεβάν να εξασφαλίσουν τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς. Το 1993 η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία σε ένδειξη συμπαράστασης προς το στενό της σύμμαχο Αζερμπαϊτζάν, που εκείνη την εποχή ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αρμενία.

    [08] Κόσμος

    Σίδνει, Αυστραλία.

    Έκκληση του Πάπα Βενέδικτου XVI

    18/7/2008 19:19:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην Αυστραλία βρίσκεται από χθες ο Πάπας Βενέδικτος XVI, ο οποίος την επισκέπτεται για πρώτη φόρα μετά την εκλογή του, ως Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας σε ομιλία του ενώπιον Εβραίων και Μουσουλμάνων ηγετών, απηύθηνε έκκληση σε όλες τις θρησκείες να ενωθούν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. "Σε ένα κόσμο που απειλείται από καταστροφικές μορφές βίας, που δεν κάνουν διακρίσεις, οι πιστοί ενώνουν τη φωνή τους και καλούν τα έθνη και τις κοινότητες να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφωνίες, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια", ανέφερε ο Πάπας. Όπως επισήμανε ο Πάπας, η Καθολική Εκκλησία είναι ανοικτή να μάθει από άλλες θρησκείες- ένα σχόλιο που θεωρείται ότι αντανακλά την πρόθεση του Βατικανού για βελτίωση των σχέσεών του με τον ισλαμικό κόσμο. Στην ομιλία του ο Πάπας Βενέδικτος ανέφερε επίσης ότι "η εκκλησία αναζητεί ευκαιρίες για να ακούσει την πνευματική εμπειρία άλλων θρησκειών", προσθέτοντας ότι αναγνωρίζει τον πολύ-πολιτισμικό σεβασμό της Αυστραλίας στην θρησκευτική ελευθερία . Τέλος ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι η θρησκεία είναι δύναμη ενότητας και όχι διχασμού.

    [09] Οικονομία

    Εντάσσεται στο Leader+

    Δίκτυο "βιοξενοδοχείων"

    18/7/2008 19:16:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Το δίκτυο "βιοξενοδοχείων", που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Leader+, κυρίως θα καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού για διακοπές ποιότητας, με έμφαση στην υγιεινή διατροφή και τις ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες.

    Το δίκτυο των "Βιοξενοδοχείων" αποτελεί μια ιδιαίτερα πιλοτική και φιλόδοξη πρωτοβουλία με πανελλαδική, κι όχι μόνο πανελλαδική εμβέλεια.

    Βασικός στρατηγικός στόχος του δικτύου των "Βιοξενοδοχείων" είναι να αυξήσει την απόδοση, άρα και τα έσοδα των επιχειρήσεων-μελών του, ο οποίος στόχος θα επιτευχθεί κυρίως από την αύξηση των διανυκτερεύσεων.

    Με την εν λόγω δικτύωση προβλέπεται να δοθεί -σε μεγάλο βαθμό- λύση στο πρόβλημα με την μικρή παραμονή των επισκεπτών στην περιοχή των Τρικάλων και τις επιχειρήσεις.

    Με την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών των επιχειρήσεων του δικτύου των "Βιοξενοδοχείων", με την δημιουργία της νέας αντίληψης για διακοπές και αναψυχή, με έμφαση στην υγιεινή διατροφή και την επαφή με την φύση και το περιβάλλον, οι επισκέπτες-τουρίστες θα επιλέγουν μεγαλύτερες διαμονές στις επιχειρήσεις του δικτύου, με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων.

    Επίσης, η προβολή και η προώθηση των επιχειρήσεων του δικτύου των "Βιοξενοδοχείων", με σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους, η κατάρτιση και η εκπαίδευση των επιχειρηματιών και των συνεργατών τους, ως άμεσο αποτέλεσμα θα έχει επίσης την καλύτερη απόδοσή τους.

    Επιπλέον, από τις συνεργασίες με άλλα δίκτυα επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδο στην Ελλάδα και στο εξωτερικά, με δίκτυα και οργανώσεις οικολογικές, κοινωνικές κι άλλες και την ανταλλαγή, τη μεταφορά και τον εμπλουτισμό τεχνογνωσίας που θα προκύψει, θα συνδράμει τα μέλη του δικτύου, τόσο στην καλύτερη οργάνωση των επιχειρήσεων τους, όσο και στην αύξηση των εσόδων τους.

    Μεταξύ των δράσεων που προβλέπονται μέσα από το δίκτυο, είναι η μελέτη ανάπτυξης ειδικού τουριστικού πακέτου "βιοδιακοπών".

    Το ειδικό αυτό προϊόν είναι πρωτοποριακό και νέο στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία. Ωστόσο, τονίζεται ότι για την αποτελεσματικότερη και αρτιότερη σχεδίασή του, απαιτείται η εκπόνηση ειδικής μελέτης, η οποία θα καταγράφει τις τάσεις της αγοράς, θα ερευνήσει τις ομάδες στόχου και θα προτείνει τις κατάλληλες λύσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 July 2008 - 20:50:01 UTC