Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπόμνημα στην εισαγγελέα κατέθεσε ο Σπύρος Κλαδάς
  • [02] Προς τα πάνω ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
  • [03] Ο Σάκης Ρουβάς και πάλι στη EUROVISION
  • [04] Σιδηροδρομική τραγωδία στην Αίγυπτο
  • [05] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα Κ.Ε.Σ
  • [06] Περιοδεία Παπανδρέου στην Χαλκιδική
  • [07] ΗΠΑ: Προβάδισμα Όμπάμα έναντι ΜακΚέιν
  • [08] Νέα λεωφορεία παίρνει η ΕΘΕΛ
  • [09] Θάνατος 5/χρονης από ασιτία
  • [10] Πτωτικά κινείται ο "μαύρος χρυσός"
  • [11] Ολοκληρώνονται οι ενοποιήσεις των ταμείων
  • [12] Ομιλία Αλογοσκούφη στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών
  • [13] Παπαρήγα: Καμία σχέση με τη "ΓΕΡΜΑΝΟΣ"
  • [14] Γαλλία: Πέθανε 2χρονο παιδί μέσα σε αυτοκίνητο

    [01] Πολιτική

    Υπόμνημα στην εισαγγελέα κατέθεσε ο Σπύρος Κλαδάς

    16/7/2008 15:23:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπόμνημα με τις θέσεις του κατέθεσε, δια του συνηγόρου του, στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Μαρία Γκανέ, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) Σπύρος Κλαδάς, ο οποίος κλήθηκε με την ιδιότητα του υπόπτου, στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ότι παρακώλυσε την έρευνα για τα 5,5 εκ. ευρώ του Θύμου Αναστασιάδη. Η εισαγγελέας ερευνά την βασιμότητα της καταγγελίας του κ. Τριανταφυλλόπουλου ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος μεσολάβησε στην ΥΠΕΕ, προκειμένου να διευθετηθεί ευνοϊκά αυτή η οικονομική εκκρεμότητα. Ο Σπ. Κλαδάς από την πρώτη στιγμή αναφέρει ότι δεν έγινε καμία μεσολάβηση και αρνείται ότι υπήρξε κάποια παρακώλυση της έρευνας που διενεργεί η ΥΠΕΕ για την συγκεκριμένη υπόθεση. Σήμερα έχει κληθεί από την Εισαγγελέα και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Βαγγέλης Καραμάνος.

    [02] Οικονομία

    Επιπτώσεις από την ακρίβεια σε πετρέλαιο-τρόφιμα

    Προς τα πάνω ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

    16/7/2008 15:53:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αμετάβλητος στο 4,9% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Αντίθετα στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 3,7% το Μάιο σε 4% τον Ιούνιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,9%. Στην Ε.Ε. ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 4% σε 4,3%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,1%.Τον Ιούνιο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ολλανδία (2,3%), τη Γερμανία και την Πορτογαλία (από 3,4%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (17,5%), τη Βουλγαρία (14,7%) και τη Λιθουανία (12,7%).Σε σχέση με το Μάιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούνιο σε 21 κράτη-μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε δύο και μειώθηκε σε τρία κράτη-μέλη. Η χθεσινή μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια είχε σαν αποτέλεσμα να διευρυνθούν σήμερα οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών τόνισε ότι η συνεχής άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, έχει συνέπειες στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις αλλά και στις οικονομίες των χωρών.

    Το ακριβό ευρώ, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων και η χρηματοπιστωτική κρίση υποβάλλουν σε δοκιμασία τις οικονομίες όλων των χωρών. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία. "Υπό την επίδραση των προβλημάτων αυτών, οι επενδύσεις ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, επιβραδύνονται ή μειώνονται, η κατανάλωση επηρεάζεται αρνητικά, η εξυπηρέτηση του χρέους, ιδιωτικού και δημοσίου, επιβαρύνεται", σημείωσε ο Υπουργός Οικονομίας.

    Την ώρα που η ανάπτυξη στην ευρωζώνη προσγειώθηκε στο 2,1% το πρώτο τρίμηνο, με την Ελλάδα να καταγράφει διπλάσιο ρυθμό στο 3,9%, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο εκτινάχθηκε στο 4% στην Ευρωζώνη. Υψηλότερος για Σλοβενία (6,8%), Βέλγιο (5,8%), Λουξεμβούργο (5,3%), Κύπρος (5,2%) και Ισπανία (5,1%).

    Κατά 4,6% υποχώρησαν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς ενώ το Μάιο εκτιμάται ότι αυξήθηκαν πάνω από 21%.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα λειτουργίας των λιμανιών, κάνοντας λόγο για συντεχνιακά συμφέροντα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

    [03] Πολιτισμός

    Ο Σάκης Ρουβάς και πάλι στη EUROVISION

    16/7/2008 12:00:00

    Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Σάκης Ρουβάς στον 54ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της EUROVISION, που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα τον Μάιο του 2009. Η φετινή του συμμετοχή θα είναι η δεύτερη καθώς το 2004 είχε και πάλι εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη EUROVISION με το τραγούδι "Shake it" σε σύνθεση Νίκου Τερζή και στίχους Νεκτάριου Τυράκη. Το Shake it είχε καταλάβει την 3η θέση.

    [04] Κόσμος

    Σύγκρουση τρένου με λεωφορείο

    Σιδηροδρομική τραγωδία στην Αίγυπτο

    16/7/2008 19:13:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 19:27:46)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Αιματηρό σιδηροδρομικό δυστύχημα, με τουλάχιστον 40 νεκρούς σημειώθηκε στην Αίγυπτο. Το δυστύχημα έγινε στην περιοχή Νταμπάα στη μεσογειακή ακτή της Αιγύπτου, περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Καΐρου, όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με λεωφορείο και πολλά βαγόνια αναποδογύρισαν. Η σύγκρουση του λεωφορείου, αλλά και τεσσάρων Ι.Χ. με το τρένο δημιουργήθηκε όταν νταλίκα προκάλεσε καραμπόλα, διότι δεν σταμάτησε στη διασταύρωση με τις σιδηροδρομικές γραμμές. Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, ενώ είναι πιθανό ο αριθμός των νεκρών να μεγαλώσει. Η Αίγυπτος έχει καταγράψει στην ιστορία της και άλλα παρόμοια σιδηροδρομικά δυστυχήματα, ένα το 2006 με 58 νεκρούς και άλλο ένα το 2002 με 361 νεκρούς.

    [05] Πολιτική

    Με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο

    Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα Κ.Ε.Σ

    16/7/2008 18:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Υψηλοί ήταν οι τόνοι της συζήτησης την Τετάρτη στη Βουλή, για το θέμα του νομοσχεδίου το οποίο εισάγει κριτήρια για την αδειοδότηση και την λειτουργία όλων των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών και των Κολλεγίων και θα κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος προειδοποίησε με θύελλα αντιδράσεων, ενώ απέδωσε την κινητικότητα στο θέμα, στη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τις ευθύνες στελεχών της, στην υπόθεση της Siemens. Απαντώντας ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μίλησε για λαϊκισμό της αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι τα K. Ε. Σ. δε μετατρέπονται σε ιδιωτικά πανεπιστήμια αντίθετα επιχειρείται να μπει μια τάξη στη μέχρι τώρα γκρίζα ζώνη.

    Θετική εξέλιξη για χιλιάδες νέους που θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε στη ΝΕΤ105,8, ότι αυτός ο τομέας χρειάζεται ρύθμιση, ωστόσο, ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να ασχοληθεί και με την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων.

    [06] Πολιτική

    Περιοδεία Παπανδρέου στην Χαλκιδική

    16/7/2008 16:35:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 18:17:37)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το πανεπιστημιακό δάσος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο χωριό Ταξιάρχης της Χαλκιδικής επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όπου και παρουσίασε την πρόταση του για ένα νέο πρόσωπο ανάπτυξης βασισμένο στην "πράσινη οικονομία". "Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στηριγμένο στο περιβάλλον και όχι σε χωροταξικά που τσιμεντοποιούν δασικές εκτάσεις και παραλίες", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους της σχολής και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του τμήματος Δασολογίας, και τόνισε ότι "η συγκεκριμένη πανεπιστημιακή μονάδα αναδεικνύει μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της ελπίδας που σέβεται το περιβάλλον, αλλά και το αξιοποιεί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και παράλληλα δίνει ζωή στα χωριά και στις παραδόσεις της πατρίδας μας. Το μοντέλο αυτό, πρόσθεσε, είναι ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που αντιδιαστέλλεται με τη λογική της τσιμεντοποίησης. Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώθηκε και είχε συζήτηση με παράγοντες της σχολής και φοιτητές, στο σύντομο δε χαιρετισμό του αφού συνεχάρη τον παρόντα αντιπρύτανη της σχολής για τη δουλειά που γίνεται, αναφέρθηκε στις καταστροφές των δασών από τις πυρκαγιές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις περσινές καταστροφές στην Ηλεία και τονίζοντας ότι δεν υπήρχαν κάποιες ασύμμετρες απειλές, αλλά κάποιοι που ήθελαν να οικειοποιηθούν τις καμένες εκτάσεις για ίδιο όφελος.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι το Συμπόσιο της Σύμης αποφασίστηκε να διεξαχθεί φέτος στη Χαλκιδική, προκειμένου να αναδειχθεί η περιοχή και περιβαλλοντικά, καθώς ένα από τα μεγάλα θέματα του συμποσίου είναι το περιβάλλον και οι κλιματικές αλλαγές.

    Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει τα δάση καθώς και για έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης για τη συντήρησή τους.

    Στη συνέχεια, ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό του χωριού Ταξιάρχης και την πλατεία του χωριού, όπου οι κάτοικοι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

    Αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακάθισε σε γεύμα με τους βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας του Κινήματος οι οποίοι βρίσκονταν στις εκλογικές τους περιφέρειες και δεν είχαν υποχρεώσεις στο θερινό τμήμα της Βουλής ή δεν ήταν σε διακοπές. Σαφές μήνυμα, για τη στάση του, τόσο στο θέμα της SIEMENS, όσο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, απέστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στους βουλευτές. Ο κ. Παπανδρέου, μίλησε για ανένδοτο αγώνα κατά της διαφθοράς, μέχρι τέλους, δηλώνοντας, ότι θα είναι άτεγκτος, απέναντι σε όποιον, από το ΠΑΣΟΚ, εμπλέκεται στην υπόθεση.

    [07] Κόσμος

    ΗΠΑ: Προβάδισμα Όμπάμα έναντι ΜακΚέιν

    16/7/2008 16:09:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έναντι του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ζόγκμπι για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ένα μήνα και πλέον από την ημέρα που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέιν με 47% έναντι 40%, σημειώνει δηλαδή μία ελαφρά αύξηση σε σχέση με τα ποσοστά που εμφάνισε στις δημοσκοπήσεις περί τα μέσα Ιουνίου, όταν είχε προβάδισμα της τάξης του 5%, λίγο μετά την ολοκλήρωση της κούρσας για την εξασφάλιση του χρίσματος των Δημοκρατικών εξουδετερώνοντας τη Χίλαρι Κλίντον.

    [08] Κοινωνία

    Προμήθεια 320 "καθαρών" λεωφορείων

    Νέα λεωφορεία παίρνει η ΕΘΕΛ

    16/7/2008 15:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 19:39:05)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    O Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΘΕΛ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, με την ευκαιρία της υπογραφής σύμβασης προμήθειας 320 νέων «καθαρών» λεωφορείων.

    Συνολικά, με τη σύμβαση που υπογράφεται αγοράζονται 320 λεωφορεία [220 midi και 100 αρθρωτά]. Το συνολικό κόστος τους ανέρχεται σε 69,2 εκ. [40 εκ. τα 220 midi και 29,2 τα 100 αρθρωτά].

    Σύμφωνα με τη συμφωνία προμήθειας τριακοσίων-είκοσι νέων λεωφορείων ντίζελ, με χαμηλή εκπομπή ρύπων: - Τα λεωφορεία αγοράστηκαν με σημαντική έκπτωση [σχεδόν 9%, δηλαδή, περίπου 6,5 εκατομμύρια λιγότερο σε σχέση με την προϋπολογισθείσα δαπάνη], ενώ η συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία SOLARIS δεν είναι μια απλή σύμβαση προμήθειας λεωφορείων, αλλά, η αρχή μιας στρατηγικής συνεργασίας. Το έμπειρο και αξιόλογο τεχνικό προσωπικό της Ε.ΘΕ.Λ. θα εκπαιδευτεί και θα πιστοποιηθεί, ώστε έτσι να έχει την τεχνογνωσία να συντηρεί, όχι μόνο τα λεωφορεία αυτής της εταιρίας, αλλά και να παρέχει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης προς άλλους πελάτες της SOLARIS στην Ελλάδα. Με βάση την υπογραφόμενη σύμβαση η ΕΘΕΛ καθίσταται το πρώτο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της SOLARIS στην Ελλάδα. - Με τη σημερινή σύμβαση των 320 λεωφορείων η Ε.ΘΕ.Λ. προμηθεύεται 220 midi λεωφορεία τα οποία έχουν μικρότερες διαστάσεις, αφού είναι μήκους 8,60 μέτρων και αυξημένη δυνατότητα ελιγμών σε στενούς δρόμους, ενισχύοντας έτσι και την διαδημοτική μετακίνηση. Τα midi λεωφορεία μπορούν να προσεγγίσουν το ιστορικό κέντρο και γειτονιές της Αθήνας, στις οποίες λόγω ρυμοτομίας δε μπορούν να κινηθούν τα τυπικά μεγάλα λεωφορεία.

    Τα νέα λεωφορεία έχουν τεχνολογία κινητήρα Euro-IV [τα midi] και Euro-V [τα αρθρωτά]. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές αερίων ρύπων και σωματιδίων είναι σχεδόν μηδενικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Euro-I προβλέπει εκπομπή οξειδίων του αζώτου 8 γραμμαρίων / κιλοβατώρα, ενώ η Euro-V προβλέπει εκπομπή οξειδίων του αζώτου 2 γραμμαρίων/κιλοβατώρα. Έτσι, τα ΜΜΜ γίνονται φιλικότερα στο περιβάλλον και μειώνεται το «αποτύπωμα ρύπων» κάθε μεταφερόμενου επιβάτη.

    Με τον ανασχεδιασμό των γραμμών που θα ακολουθήσει το άνοιγμα των νέων σταθμών του μετρό, υπάρχει αυξημένη απαίτηση για μεταφορά επιβατών, σε σύντομες και μικρές διαδρομές που θα μεταφέρουν τους χρήστες από τη γειτονιά τους στον πλησιέστερο σταθμό του μετρό για μετεπιβίβαση, εξυπηρετώντας κυρίως διαδημοτικές συγκοινωνίες.

    Σήμερα η Ε.ΘΕ.Λ. διαθέτει 2.090 λεωφορεία [1.526 12/μετρα, 337 αρθρωτά 18/μετρα, 196 midi 8/μετρα & 32mini. Από αυτά, τα 414 είναι φυσικού αερίου, σε ποσοστό 20% επί του συνόλου.

    Η σύσταση του στόλου της Ε.ΘΕ.Λ. [12/μετρα, αρθρωτά 18/μετρα, midi & mini] επιτρέπει την κάλυψη των ειδικών αναγκών κάθε περιοχής και κάθε λεωφορειακής γραμμής, [π.χ. αρθρωτά λεωφορεία δρομολογούνται κατά μήκος των κύριων οδικών αξόνων με αυξημένο όγκο μεταφοράς επιβατών].

    Παράλληλα, στη διακομματική επιτροπή [ΣΟΤΑ] βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για 200 12/μετρα λεωφορεία φυσικού αερίου. Στρατηγική επιλογή της ΕΘΕΛ είναι όλα τα τυπικά 12μετρα λεωφορεία που αγοράζονται από εδώ και στο εξής να είναι φυσικού αερίου.

    Δύο νέα αμαξοστάσια

    Στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Ε.ΘΕ.Λ., σημαντική δράση είναι η κατασκευή των δύο νέων πρότυπων και σύγχρονων αμαξοστασίων στην Ανθούσα και στο Θριάσιο.

    Στην Ανθούσα, έχει εκπονηθεί η μελέτη εφαρμογής, κι ακόμα και με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, η κατασκευή θα έχει αρχίσει πριν το τέλος του έτους. Το αμαξοστάσιο της Ανθούσας θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ταχύτατα αναπτυσσόμενων Μεσογείων και θα φιλοξενεί μεγάλο μέρος του στόλου των λεωφορείων φυσικού αερίου.

    Για το Θριάσιο, έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων και το επόμενο βήμα είναι η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε να μπορέσει το έργο της κατασκευής νέου αμαξοστασίου να ενταχθεί προς χρηματοδότηση. Το Θριάσιο αμαξοστάσιο θα εξυπηρετεί τις περιοχές της Δυτικής Αθήνας και σε συνδυασμό με τη λειτουργία των νέων σταθμών του μετρό, θα θέσει τέλος στην «απομόνωση» των περιοχών αυτών, που θα συνδέονται με το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, το Αεροδρόμιο, αλλά και μεταξύ τους.

    Εκσυγχρονισμός για τους εργαζομένους

    Στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Ε.ΘΕ.Λ., σημαντική δράση είναι αυτή των τριών έργων πληροφοριακού εκσυγχρονισμού, τα οποία αφορούν την ολοκληρωμένη υποστήριξη όλων των λειτουργιών της Ε.ΘΕ.Λ. [τεχνικών, εφοδιαστικών, διοικητικών και παροχής συγκοινωνιακού έργου] και τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Συγκεκριμένα, υλοποιούνται τα έργα: - Διαχείριση Επιχειρησιακών Πόρων & Διοικητικής Πληροφόρησης [ERP & MIS], - Ολοκληρωμένο Σύστημα Συντήρησης, Τεχνικής Υποστήριξης & Εφοδιασμού & - Κατασκευή δικτύου δομημένης καλωδίωσης.

    Η δημιουργία κατάλληλης υποδομής, η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Ε.ΘΕ.Λ. στις νέες τεχνολογίες, θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη, στον εξορθολογισμό των δαπανών και στη σωστή λειτουργία της εταιρείας, με στόχο πάντα την παροχή ποιοτικών, φιλικών στο περιβάλλον και οικονομικών συγκοινωνιακών υπηρεσιών.

    Διώροφα λεωφορεία στη τουριστική γραμμή "400"

    Στο πλαίσιο της κάλυψης ειδικών συγκοινωνιακών αναγκών, βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια 4 διώροφων λεωφορείων, τα οποία θα δρομολογηθούν στη γραμμή 400 «Αξιοθέατα της Αθήνας».

    Η Γραμμή 400, συνολικής διαδρομής 18 km, διέρχεται από σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώνοντας τα αξιοθέατα της Αθήνας, ώστε ο επισκέπτης εύκολα και οικονομικά να μπορεί να οργανώσει την περιήγησή του στην Αθήνα.

    Με ένα εισιτήριο αξίας 5 ο επισκέπτης ή ακόμα κι ο κάτοικος της Αθήνας μπορεί να επιβιβάζεται και να αποβιβάζεται όσες φορές θέλει στην διάρκεια μιας ημέρας στο λεωφορείο. Έτσι μπορεί εύκολα να συνδυάσει μία επίσκεψη στην Πινακοθήκη, με μία βόλτα στην Ακρόπολη, κι ένα γεύμα στο Γκάζι.

    Τώρα θα μπορεί να κάνει τη διαδρομή με τα γνωστά στην Ευρώπη και εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες διώροφα ανοιχτά λεωφορεία, τα οποία θα κυκλοφορήσουν το επόμενο καλοκαίρι.

    Δηλώσεις YME Χατζηδάκη

    «Είναι σημαντική η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για την παραλαβή των 320 νέων «καθαρών» λεωφορείων της ΕΘΕΛ, που εκσυγχρονίζουν το στόλο της και συντελούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, με την προμήθεια των 220 καινούριων λεωφορείων φυσικού αερίου της ΕΘΕΛ, η Αθήνα θα γίνει η πρώτη πόλη στην Ευρώπη σε χρήση φυσικού αερίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και τις «πράσινες μεταφορές» στην Αθήνα και συνολικά στην Ελλάδα. Το χρειάζεται ο τόπος. Το χρειάζεται το περιβάλλον. Παράλληλα, θεωρώ σημαντικό ότι η ΕΘΕΛ συνολικά εκσυγχρονίζεται, με τα πληροφορικά συστήματα τα οποία προωθούνται, με τα νέα της αμαξοστάσια στην Ανθούσα και το Θριάσιο. Επίσης, θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας -και ένα χαρακτηριστικό συμβολισμό- το γεγονός ότι η ΕΘΕΛ θα παραλάβει από του χρόνου το καλοκαίρι, τέσσερα καινούρια διώροφα λεωφορεία, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την ξενάγηση των επισκεπτών και των τουριστών της Αθήνας. Είναι ένα σημαντικό βήμα, που δείχνει ότι η εταιρεία είναι συνολικά παρούσα στα δρώμενα της πόλης».

    [09] Κόσμος

    Την άφησαν να πεθάνει οι γονείς της

    Θάνατος 5/χρονης από ασιτία

    16/7/2008 15:13:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο

    Σε κάθειρξη 11 ετών και 9 μηνών έκαστος καταδικάστηκαν σήμερα από τη γερμανική δικαιοσύνη οι νεαροί γονείς που άφησαν την 5χρονη κόρη τους να πεθάνει από την πείνα στην πόλη Σβέριν της ανατολικής Γερμανίας τον περασμένο Νοέμβριο. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή κάθειρξης 13 ετών στους γονείς.

    Η 24χρονη μητέρα και ο 26χρονος πατέρας κρίθηκαν ένοχοι για φόνο εξ αμελείας και ομολόγησαν ότι κακομεταχειρίζονταν και άφηναν νηστική την άτυχη μικρή, όταν απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους, ένα αγοράκι.

    Ο θάνατος της Λέα-Σοφί είχε προκαλέσει τότε έκκληση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ προς τους Γερμανούς να μην αδιαφορούν όταν αντιλαμβάνονται ότι οι γείτονές τους δεν φέρονται καλά στα παιδιά τους.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που κατατέθηκαν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η Λέα- Σοφί δεν μεγάλωνε με αγάπη και στοργή και ήδη υποσιτιζόταν όταν το νεαρό ζευγάρι απέκτησε δεύτερο παιδί, το Σεπτέμβριο του 2007.

    Έγινε δύστροπη, πετούσε τα παιχνίδια της κάτω και αρνιόταν να φάει, αλλά, οι γονείς δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ούτε ζήτησαν τη βοήθεια ειδικών.

    Ο πατέρας κάλεσε ασθενοφόρο μόνον όταν η Λέα-Σοφί ήταν ετοιμοθάνατη και οι γιατροί δεν μπορούσαν πια να τη σώσουν. Ζύγιζε μόλις 7 κιλά, λιγότερο από το μισό σε σχέση με το φυσιολογικό βάρος ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία και το σώμα της ήταν καλυμμένο με έλκη και αποξηραμένα περιττώματα.

    Ψυχολόγοι κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι και οι δύο γονείς είναι διαταραγμένες προσωπικότητες, αλλά, όχι ψυχοπαθείς.

    [10] Οικονομία

    Στα 137 $ το αργό & 138 το μπρεντ

    Πτωτικά κινείται ο "μαύρος χρυσός"

    16/7/2008 14:35:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 16:08:41)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Πτωτικά κινούνται για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι τιμές του "μαύρου χρυσού". Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε το μεσημέρι, 1,94 δολάρια στο βαρέλι -σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος"- με την τιμή του να υποχωρεί στα 136,80 δολάρια. Νωρίτερα, κινήθηκε μεταξύ 139,30 και 136,63 δολαρίων.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου μπρεντ -η διαπραγμάτευση του οποίου λήγει σήμερα- υποχωρούσε το μεσημέρι, στα 137,94 δολάρια, χάνοντας 1,92 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο". Νωρίτερα, κινήθηκε μεταξύ 140,33 και 137,25 δολαρίων.

    Η για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πτωτική πορεία των τιμών του "μαύρου χρυσού", δίνει συνέχεια στη πτώση που κατέγραψαν χθες, τη μεγαλύτερη σε μία συνεδρίαση μέσα στα τελευταία 18 χρόνια, λόγω εκτιμήσεων ότι η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ, θα επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο.

    "Με κάθε ημέρα που περνά, διαβάζουμε για περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες που μειώνουν την παραγωγή, για αεροπορικές εταιρίες που περικόπτουν πτήσεις και για καταναλωτές που οδηγούν λιγότερο", σημειώνει σε σημερινή έκθεσή του ο αναλυτής στην MF Global Ltd. Εντουαρντ Μέιρ. "Καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός καταστροφής της ζήτησης, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να τον αγνοεί κανείς", πρόσθεσε.

    [11] Πολιτική

    Παραχωρούν και τα βαρέα & ανθυγιεινά

    Ολοκληρώνονται οι ενοποιήσεις των ταμείων

    16/7/2008 13:55:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κ. Πετραλιά μετά τη συνάντηση αυτή ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των ενοποιήσεων των ταμείων.

    Όπως είπε, οι πρώτες εντάξεις έγιναν, οι δεύτερες εντάξεις θα λειτουργήσουν από την 1η Αυγούστου και το σύνολο των ενοποιήσεων θα έχει ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου. Δεν θα χάσουμε ούτε μέρα από το χρονοδιάγραμμα, τόνισε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι από 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα φύλαξης βρεφών και νηπίων για εργαζόμενες μητέρες, για μητέρες χωρίς σταθερή δουλειά, για μητέρες με παιδιά με αναπηρία και μονογονικές οικογένειες.

    Η κ. Πετραλιά είπε ότι ένα μεγάλο μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του 2007-2013 απευθύνεται σε ενεργητικές πολιτικές, για στήριξη των αδυνάμων και ανάπτυξη της απασχόλησης.

    Η κ. Πετραλιά εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου παραχώρησε δηλώσεις. Όπως είπε, "σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία αρχίζουμε μία κοινωνική πολιτική που να στηρίζει κάθε πολίτη".

    Αναφερόμενη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η υπουργός είπε ότι η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, βρίσκεται στο 80% του έργου και σύντομα όπως είπε, θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις.

    Είπε ακόμη, ότι αύριο θα έχει σύσκεψη στο υπουργείο με την Επιτροπή βαρέων και ανθυγιεινών.

    Σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρατυπίες στον ΟΕΕΚ, η κ. Πετραλιά είπε ότι έχει αρχίσει μία διαδικασία και σε κάθε περίπτωση η θέση μας είναι όλα στον εισαγγελέα.

    [12] Οικονομία

    Ομιλία Αλογοσκούφη στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών

    16/7/2008 12:51:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Προβληματισμένος από τις αρνητικές συνέπειες, που προκαλούν στις εξαγωγές, η κούρσα του πετρελαίου και η άνοδος του ευρώ εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι το πρώτο 4μηνο είχαμε για πρώτη φορά, την τελευταία 4ετια, μείωση των εξαγωγών κατά 4,6% αν και υπάρχουν ενδείξεις ισχυρής ανάκαμψης για το Μάιο. Έσπευσε πάντως, να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι με την εντατικοποίηση των δράσεων του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου θα αντισταθμιστεί η κατάσταση, όπως συμβαίνει στους κλάδους τροφίμων, ποτών και δομικών υλικών, οι οποίοι εμφανίζουν αύξηση των εξαγωγών κατά περίπου 7,5 %.

    Συντεχνιακά συμφέροντα στα λιμάνια

    Μέσω του ΟΠΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2008, 1.150 εταιρείες έχουν συμμετάσχει σε 82 δράσεις σε 40 χώρες, είπε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι 634 επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει σε 50 διεθνείς εκθέσεις από 458 επιχειρήσεις που είχαν συμμετάσχει σε 39 διεθνείς εκθέσεις το πρώτο εξάμηνο του 2007.

    Οι επιχειρηματικές αποστολές ανήλθαν σε 22 το πρώτο εξάμηνο του 2008 έναντι 19 που είχαν πραγματοποιηθεί το ίδιο διάστημα του 2007 και σε αυτές συμμετείχαν 307 επιχειρήσεις έναντι 238 επιχειρήσεων. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2008 έγιναν 2.910 επιχειρηματικές συναντήσεις έναντι 2.043 που είχαν πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2007 (αύξηση 42%).

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης και σε συντεχνιακά συμφέροντα στα λιμάνια που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους και τα οφέλη για τις εξαγωγές και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει μακρόχρονη πολιτική για τα λιμάνια και θα την φέρει εις πέρας.

    [13] Πολιτική

    Συνέντευξη της γγ του ΚΚΕ στη ΝΕΤ

    Παπαρήγα: Καμία σχέση με τη "ΓΕΡΜΑΝΟΣ"

    16/7/2008 12:26:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    "Το ΚΚΕ έγινε στόχος για πολιτικούς λόγους", δηλώνει στη ΝΕΤ η Αλέκα Παπαρήγα επιμένοντας στα περί προβοκάτσιας για τα οικονομικά του κόμματος με επίκεντρο την υπόθεση "COSMΟΤΕ - ΓΕΡΜΑΝΟΣ". Μιλώντας στην "ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ" η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επαναλαμβάνει πως το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία "ΓΕΡΜΑΝΟΣ", ότι η μόνη επιχείρηση με την οποία εμπλέκεται είναι η εκδοτική εταιρεία που εκδίδει το Ριζοσπάστη και πως δεν θα δεχθεί τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τις οικονομικές εισφορές του κόμματος. Επίσης, η κ. Παπαρήγα εξαπέλυσε βολές εναντίον των κ.κ Παπανδρέου και Καρατζαφέρη κάνοντας λόγο για λάσπη και συκοφαντίες από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

    [14] Κόσμος

    Το είχε ξεχάσει ο πατέρας του επί 3 ώρες

    Γαλλία: Πέθανε 2χρονο παιδί μέσα σε αυτοκίνητο

    16/7/2008 11:33:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 14:32:55)

    Ένα αγοράκι δυο ετών πέθανε από τη ζέστη όταν ο πατέρας του το ξέχασε μέσα στο αυτοκίνητό τους, μετέδωσε σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός France Info. Περαστικοί στην πόλη Pont de Cheruy της νοτιοανατολικής Γαλλίας είδαν το παιδί αναίσθητο μέσα στο αυτοκίνητο χθες το απόγευμα και κάλεσαν βοήθεια. Ωστόσο, διασώστες που έσπευσαν στάθηκε αδύνατο να επαναφέρουν το αγοράκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας πάρκαρε και κλείδωσε το αυτοκίνητό του ξεχνώντας εντελώς ότι είχε μαζί του το παιδί. Η θερμοκρασία στην πόλη ήταν 25 βαθμοί Κελσίου, αλλά η αστυνομία υπολογίζει σε 45 βαθμούς τη θερμοκρασία που είχε αναπτυχθεί στο αυτοκίνητο, όπου το παιδί παρέμεινε κλειδωμένο επί τρεις ολόκληρες ώρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 July 2008 - 16:49:59 UTC