Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικές οι αποφάσεις της G-8
  • [02] Τα άγνωστα ημερολόγια του Τσε
  • [03] Οικογενειακή τραγωδία στην Κέρκυρα
  • [04] Κοριτσάκι γέννησε η Κίντμαν
  • [05] Μεξικό: Έκλεψαν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του
  • [06] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων
  • [07] "Αντίο Μάο"
  • [08] Στο έλεος των πυρκαγιών η Καλιφόρνια

    [01] Κόσμος

    Συζητούνται τρόφιμα, πετρέλαιο & κλιματικές αλ

    Σημαντικές οι αποφάσεις της G-8

    8/7/2008 8:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2008 11:17:56)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

    Οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν στην Ιαπωνία στη μείωση μέχρι το 2050 "τουλάχιστον κατά 50%" των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιασούο Φουκούντα και πρόσθεσε πως όλες οι ισχυρές οικονομίες πρέπει να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού.

    "Δεν χρειάζεται να πω ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας χωρίς τη συμβολή των άλλων χωρών που ευθύνονται για την μεγαλύτερη εκπομπή των αερίων αυτών", επισήμανε ο Φουκούντα.

    "Εν συνεχεία, στη συνάντηση των ισχυρών οικονομιών θα ζητήσω τη συνεργασία τους", πρόσθεσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός.

    Στη συνάντηση αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου της G8, θα συμμετέχουν χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

    Επίσης, η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η ανησυχητική λόγω των διαστάσεών της επισιτιστική κρίση, αλλά και οι κλιματικές αλλαγές, έχουν τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο των ηγετών της "Ομάδας των 8" ισχυρών του πλανήτη, στη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

    Ήδη, οι ηγέτες της G8 κάλεσαν τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν βραχυπρόθεσμα τις δυνατότητες παραγωγής και διύλισης, ώστε να σταματήσουν την άνοδο των τιμών.

    Η Σύνοδος θα εξετάσει και το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων περιορισμών στις εξαγωγές, που εμποδίζουν την πρόσβαση των πιο φτωχών χωρών στα πλεονάσματα τροφίμων των πλουσίων χωρών.

    Οι ηγέτες, θέλοντας να δείξουν την προσήλωσή τους στα προβλήματα του περιβάλλοντος, φωτογραφήθηκαν φυτεύοντας δέντρα...

    Παγκόσμια πρόκληση- παγκόσμια ανταπόκριση

    Το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών αποτελεί παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια ανταπόκριση, επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της G8 για το περιβάλλον.

    Οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν στην ανάγκη να μειωθούν "τουλάχιστον κατά 50%" των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν που αφορά τις κλιματικές αλλαγές.

    Η G8, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, επιθυμεί να υιοθετήσει, στη διάρκεια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον στόχο να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% από σήμερα ως το 2050 οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων, αναγνωρίζοντας πως αυτή η παγκόσμια πρόκληση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με μια παγκόσμια ανταπόκριση", υπογραμμίζεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

    Στο κείμενο τονίζεται πως "θα είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν μεσοπρόθεσμοι στόχοι και σχέδια σε εθνικό επίπεδο" για την μείωση των εκπομπών. Τα σχέδια αυτά που θα υιοθετηθούν από κάθε χώρα, "θα μπορούν να προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο" το πρόβλημα.

    Την περασμένη χρονιά στο Χεϊλιγκενταμ της Γερμανίας, η G8 απλώς συμφώνησε να αντιμετωπίσει σοβαρά τη μείωση κατά 50% των εκπομπών μέχρι το 2050.

    "Νέες υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν".

    Η Αφρική δεν χρειάζεται "νέες υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν" δήλωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Αμπντουλαγέ Ουάντε, αναφερόμενος στη σύνοδο των 8 ισχυρότερων κρατών του κόσμου στην Ιαπωνία.

    "Τους είπα: Να μην δίδετε υποσχέσεις που δεν θα τηρήσετε" τόνισε ο Ουάντε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο πρόεδρος της Σενεγάλης ήταν μεταξύ των έξι αφρικανών ηγετών που είχαν κληθεί από την ιαπωνική κυβέρνηση να παραστούν στη σύνοδο των "8", προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της αναπτυξιακής βοήθειας και της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων.

    "Όλοι γύρω από το τραπέζι παραδέχτηκαν ότι αναρίθμητες υποσχέσεις δεν έχουν τηρηθεί. Από τη σύνοδο των 8 στο Γκλινέιγκλς το 2005, δεν έχει δοθεί ούτε ένα δολάριο", τόνισε ο Ουάντε, σημειώνοντας την "ειλικρίνεια" που υπήρξε στη σύνοδο.

    Η διαφαινόμενη θετική προοπτική

    Η προοπτική για ένα θετικό αποτέλεσμα, όσον αφορά το θέμα των κλιματικών αλλαγών, είχε φανεί ήδη κατά την διάρκεια της προκαταρκτική συζήτησης του θέματος.

    Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή, οι ηγέτες των χωρών της G-8 επρόκειτο να κάνουν "ένα σημαντικό βήμα" προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, μετά από την επίτευξη συμφωνίας εκ μέρους των διαπραγματευτών τους για την έκδοση κοινής ανακοίνωσης στη διάρκεια της συνόδου που γίνεται στην Ιαπωνία.

    Αν και η ευρωπαϊκή πηγή είχε αρνηθεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ανακοίνωση που θα βγει στη διάρκεια των εργασιών της G-8, σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τις προτάσεις για το πως αυτές μπορεί να αντιμετωπιστούν, είχε αναφέρει νωρίτερα από την τελική απόφαση, ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πεπεισμένη και αισιόδοξη σχετικά με την έκβαση της συμφωνίας, γεγονός που σημαίνει πως θα γίνει ένα σημαντικό βήμα".

    Σύμφωνα με όσο είχε πει πριν την τελική συμφωνία αξιωματούχος της Ε.Ε., οι 8 ήδη κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, κι εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινώσουν ένα σημαντικό βήμα, όπως κι έγινε.

    Υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα στη σύνοδο της G8 ότι είναι υπέρμαχος της πολιτικής ενός "ισχυρού δολαρίου", ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    "Ο πρόεδρος επανέλαβε την πίστη και την δέσμευσή του σε ένα ισχυρό δολάριο", δήλωσε ο Νταν Πράις, σύμβουλος του Μπους για διεθνή οικονομικά θέματα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου.

    Το δολάριο έχασε μέσα σε δύο χρόνια περίπου το 30% της αξίας του και η πτώση του συνέβαλε στην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου.

    Οι δηλώσεις των τελευταίων μηνών οικονομικών αξιωματούχων για ένα ισχυρό δολάριο δεν έχουν φέρει μέχρι τώρα κανένα αποτέλεσμα.

    [02] Ζωής ...σΤάσεις

    Βγήκαν στη δημοσιότητα

    Τα άγνωστα ημερολόγια του Τσε

    8/7/2008 10:29:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Βολιβιανοί αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα ημερολόγια που κρατούσε ο θρυλικός επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειάς του να μετακινήσει το πνεύμα της επανάστασης στη χώρα των Άνδεων, στην οποία βρήκε τον θάνατο το 1967.

    Η βολιβιανή κυβέρνηση φυλούσε τα ντοκουμέντα αυτά σ έναν φάκελο μέσα σε μία θυρίδα στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας έως το 1986.

    Τα εν λόγω ντοκουμέντα περιλαμβάνουν το ημερολόγιο που κρατούσε ο φημισμένος επαναστάτης σε δύο διαγραμμισμένα τετράδια και σε έναν ημεροδείκτη, καθώς και διάφορες μαυρόασπρες φωτογραφίες.

    «Ορισμένα τμήματα από τα ημερολόγια έχουν δημοσιευθεί. Όμως, είναι η πρώτη φορά που το κοινό θα μπορέσει να δει τα χειρόγραφα ημερολόγια», τονίζει ο υφυπουργός Πολιτισμού Πάμπλο Γκρούξ.

    Όπως τόνισε ο ίδιος, η βολιβιανή κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει αργότερα -εντός του έτους- τα ημερολόγια, έχοντας τη φωτογραφία του πρωτοτύπου σε κάθε σελίδα.

    Η Βολιβία επανέκτησε τα ημερολόγια, που εξαφανίσθηκαν από μία στρατιωτική θυρίδα στη δεκαετία του 80, όταν αυτά προσφέρθηκαν για πώληση σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

    [03] Κοινωνία

    Οικογενειακή τραγωδία στην Κέρκυρα

    8/7/2008 9:51:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε εμπρησμό αποδίδει η πυροσβεστική το θάνατο ενός ζευγαριού ηλικιωμένων στο σπίτι τους στο χωριό Καμάρες στη Μέση Κέρκυρα. Ως υπαίτιος του εμπρησμού θεωρείται ο 45χρονος γιος του ζευγαριού, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί και έχει ομολογήσει την πράξη του.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, οι καβγάδες ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας ήταν συχνοί.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης. Στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα με 15 άνδρες της πυροσβεστικής που κατάσβεσαν την πυρκαγιά και βρήκαν το ζευγάρι απανθρακωμένο στο δωμάτιο του.

    [04] Ζωής ...σΤάσεις

    Κοριτσάκι γέννησε η Κίντμαν

    8/7/2008 9:36:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Η Αυστραλέζα ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν, τιμημένη με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία "Ωρες", γέννησε τη Δευτέρα στις ΗΠΑ ένα κοριτσάκι, το πρώτο βιολογικό παιδί της που θα ονομαστεί Σάντεϊ Ρόουζ, ανακοινώθηκε από τον πράκτορά της στη Νέα Υόρκη.

    Ο σύζυγός της τραγουδιστής Κιθ Ούρμπαν που παρίστατο στον τοκετό, δήλωσε περιχαρής που η ηθοποιός και το μόλις 2,9 κιλά κοριτσάκι είναι καλά στην υγεία τους.

    Η 41χρονη ηθοποιός είναι μητέρα της 14χρονης Ιζαμπέλα κα του 12χρονου Κόνορ, που είχε υιοθετήσει με τον Τομ Κρουζ, όταν ήταν παντρεμένοι.

    [05] Κόσμος

    Και το πούλησαν για 2.000 πέσος (125 ευρώ)

    Μεξικό: Έκλεψαν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του

    8/7/2008 9:11:00

    Σε πολυσύχναση συνοικία του Μεξικού έκλεψαν ένα βρέφος μόλις δυόμισι μηνών και στη συνέχεια το πούλησαν έναντι 2.000 πέσος (125 ευρώ) σε άτεκνο ζευγάρι, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι απαγωγείς ήταν τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, τα οποία παραδέχτηκαν ότι άρπαξαν το βρέφος την περασμένη Τετάρτη από την αγκαλιά της μητέρας του έξω από κλινική νοτιοανατολικά της μεξικανικής πρωτεύουσας. Η μητέρα προσπάθησε να βρει τους δράστες και ειδοποίησε την αστυνομία ότι εντόπισε την περιοχή που μένουν. Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο που τους υπέδειξε η γυναίκα και συνέλαβαν ένα ζευγάρι και μια 14χρονη. Όταν ρώτησαν που είναι το βρέφος, οι απαγωγείς του απάντησαν ότι το πούλησαν την ίδια ημέρα που το έκλεψαν σε μια γυναίκα για 2.000 πέσος. Λίγο αργότερα το νεογέννητο βρέθηκε σε καλή κατάσταση σε διαμέρισμα ζευγαριού, το οποίο συνελήφθη.

    [06] Κοινωνία

    Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων

    8/7/2008 9:03:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επιθέσεις με γκαζάκια και μολότοφ εναντίον δύο τραπεζών και ενός καταστήματος ηλεκτρονικών πραγματοποίησαν αναρχικοί, μεταξύ 03.25 και 04.10 τα ξημερώματα. Στην πρώτη επίθεση κατεστράφησαν η είσοδος και το ΑΤΜ του υποκαταστήματος της ALPHA BANK, στην οδό Πρωτεσιλάου 66, στο Ίλιον, ενώ στις 04.10 κατεστράφησαν, επίσης, η είσοδος και το ΑΤΜ του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Ιωνίας και Τρικούπη, στον Άλιμο, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές φθορές και σε απέναντι κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, στην οδό Ιωνίας 36.

    [07] Κόσμος

    "Καλώς ήλθες Δισκοβόλε"

    "Αντίο Μάο"

    8/7/2008 8:37:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το αρχαιοελληνικό μαρμάρινο άγαλμα του Δισκοβόλου του Μύρωνος θα εμφανίζεται σε νέα χαρτονομίσματα της Κίνας, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, θέτοντας έτσι τέλος στην παράδοση, που θέλει τον Μάο να εμφανίζεται σε όλα τα χαρτονομίσματα.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θα αφαιρέσει την εικόνα του Μάο Τσετούνγκ από έξι εκατομμύρια χαρτονομίσματα των δέκα γιουάν (1.46 δολάρια) για να γιορτάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν τον επόμενο μήνα.

    Η μια πλευρά του χαρτονομίσματος θα εμφανίζεται το αρχαιοελληνικό μαρμάρινο άγαλμα του Δισκοβόλου, πορτραίτα αθλητών και τον αριθμό 2008.

    Από την άλλη πλευρά του χαρτονομίσματος θα εμφανίζεται το Εθνικό Στάδιο ή αλλιώς τη "Φωλιά του Πουλιού", στο βόρειο Πεκίνο, τον κυριότερο χώρο διεξαγωγής των Ολυμπιακών.

    Έτσι, τα χαρτονομίσματα αυτά θα δώσουν τέλος σε μία μακρόχρονη παράδοση, που θέλει τον πρώην ηγέτη της κομμουνιστικής Κίνας να εμφανίζεται σε όλα τα χαρτονομίσματα.

    [08] Κόσμος

    Περίπου 330 μέτωπα

    Στο έλεος των πυρκαγιών η Καλιφόρνια

    8/7/2008 8:30:00

    Τιτάνια μάχη δίνουν οι πυροσβέστες στην Καλιφόρνια για να θέσουν υπό έλεγχο κάποια από τα 330 μέτωπα που μαίνονται από τις 20 Ιουνίου, πριν την επέλαση ενός κύματος καύσωνα που αναμένεται εντός της εβδομάδας. Πάνω από 19.000 πυροσβέστες μάχονται εναντίον 330 μετώπων στην επικράτεια της Πολιτείας, η οποία βίωσε ένα δεύτερο συνεχόμενο έτος ξηρασίας. Περίπου 18.000 πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί από τις 20 Ιουνίου και έχουν κατακάψει περίπου 241.600 εκτάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Τα δύο κυριότερα μέτωπα εντοπίζονται στην περιφέρεια της τουριστικής περιοχής Μπιγκ Σουρ στον Ειρηνικό και κοντά στην Σάντα Μπάρμπαρα.

    Η πτώση της θερμοκρασίας κι η εξασθένηση των ανέμων επέτρεψαν στους πυροσβέστες να κάνουν κάποιες προόδους, τόνισε σήμερα το πρωί εκπρόσωπός τους. Όμως οι δυνάμεις κατάσβεσης επείγονται να θέσουν περισσότερα μέτωπα υπό έλεγχο πριν την έλευση του κύματος καύσωνα, ο οποίος αναμένεται στην περιοχή από την Τετάρτη με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 32 και θα φθάνουν τους 37 βαθμούς Κελσίου.

    Η πυρκαγιά στη Σάντα Μπάρμπαρα έχει καταστρέψει από την 1η Ιουλίου 3.876 εκτάρια κι έχει τεθεί υπό έλεγχο κατά 35%, ενώ το μέτωπο στο Μπιγκ Σουρ έχει κατακάψει πάνω από 31.000 εκτάρια και έχει τεθεί υπό έλεγχο μόλις το 18% του συνολικού μετώπου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 July 2008 - 8:50:16 UTC