Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραγδαίες εξελίξεις
  • [02] ΕΚΤ: Νέα άνοδος των επιτοκίων
  • [03] Βαριές ποινές για το παραδικαστικό
  • [04] Αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ
  • [05] Dramatic Developments
  • [06] Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Σόφια
  • [07] Συνεργασία για το Περιβάλλον
  • [08] "Ο Μαραθώνιος δρόμος για μια ενωμένη Ευρώπη"
  • [09] Ισόβια για τη "μαύρη χήρα"
  • [10] Επαναστατική ανακάλυψη
  • [11] Μήνυση Θ. Αναστασιάδη σε Δ. Οικονόμου
  • [12] Σε ρυθμούς ευρωεκλογών
  • [13] Παιδιά στρατιώτες στο Αφγανιστάν
  • [14] Ξέφρενο "ράλι" του πετρελαίου
  • [15] Προσάραξη αλιευτικού στη Σάμο
  • [16] Υψηλοί τόνοι
  • [17] Σε κατάσταση αμόκ ο δράστης της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ

    [01] Πολιτική

    Υπόθεση Siemens:

    Ραγδαίες εξελίξεις

    3/7/2008 14:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2008 19:24:27)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νέους κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό δημιουργούν οι συνεχείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Siemens. Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού Πολιτισμού.. Η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" την Πέμπτη, αλλά και ο τηλεοπτικός σταθμός "ALTER" την Τετάρτη, παρουσίασαν έγγραφο του ξενοδοχείου στο οποίο αναφέρεται ότι η κράτηση του δωματίου που διέμεινε ο κ. Λιάπης έγινε από την Siemens. Ο Υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε εκ νέου ότι διεκπεραίωσε μόνος του τις διαδικασίες του ταξιδιού του και πλήρωσε ο ίδιος. Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν ζήτησε αντίγραφα των παραστατικών και επικαλέστηκε την αξιοπιστία του Υπουργού.Εν τω μεταξύ στα χέρια του ειδικού ανακριτή, Νίκου Ζαγοριανού, που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση, βρίσκεται πλέον η ογκωδέστατη δικογραφία για την υπόθεση της Siemens, η οποία εξακολουθεί να επιφέρει κλυδωνισμούς στον πολιτικό χώρο.

    Νέες διαβεβαιώσεις Λιάπη για το ταξίδι του

    Φήμες, έγγραφα και πληροφορίες, συνεχίζουν να τροφοδοτούν την πολιτική κόντρα στην υπόθεση Siemens.

    Συνέχεια στην υπόθεση, έδωσε απαντητική επιστολή του ξενοδοχείου Γουέστιν Λάιπτσιχ, της Λειψίας που έφερε στη δημοσιότητα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER και η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ".

    Στην επιστολή αναφέρεται πως η Siemens προχώρησε σε κράτηση για τον κ. Λιάπη, από τις 16 έως τις 17 Ιουνίου του 2005 και ότι οι λογαριασμοί πληρώθηκαν απο τρεις διαφορετικές πιστωτικές κάρτες, χωρίς όμως να δίνει τα στοιχεία των κατόχων.

    Ο Υπουργός έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο διαβεβαίωσε εκ νέου τον κ. Ρουσόπουλο, ότι ο ίδιος οργάνωσε και πλήρωσε το ταξίδι για τον ίδιο και το γιο του στην Γερμανία και ότι τα υπόλοιπα, αν έχουν συμβεί, έχουν συμβεί εν αγνοία του.

    Ο κ. Ρουσόπουλος παράλληλα τόνισε ότι δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία του κ. Λιάπη, ο οποίος είναι πάνω από 30 χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου και τόνισε πως το Μαξίμου δεν ζήτησε τα παραστατικά από τον Υπουργό.

    "Είναι πολιτικός πολλών ετών με αξιοπιστία. Δεν ζητήθηκε από τον κ. Λιάπη να αποδείξει στο Μέγαρο Μαξίμου αυτά που έχει δηλώσει με παρρησία και σαφήνεια στη δημόσια δήλωσή του", ανέφερε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πάρει διοικητικά μέτρα εναντίον της Siemens, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως η υπηρεσία ειδικών ελέγχων θα επιληφθεί της υπόθεσης για τον προσδιορισμό φορολογικών παραβάσεων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά το τέλος της ανάκρισης. Συμπλήρωσε δε, πως κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας η υπηρεσία ειδικών ελέγχων μπορούσε να παρέμβει, εφόσον υπήρχε εισαγγελική παραγγελία.

    Όσο για το αν η Siemens θα εξακολουθήσει να μετέχει σε διαγωνισμούς του δημοσίου, είπε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ορίζει τους κανόνες στη Βουλή.

    "Πολιτική απόφαση για να αποκλειστεί κάποιος είναι κάτι που δεν ανάγεται στο πολιτικό επίπεδο, αλλά έχει να κάνει με νομολογία", σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως μόνο με νομικά επιχειρήματα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Λιάπης αναμένεται να καταθέσει αγωγή κατά της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" για συκοφαντική δυσφήμηση και σπορά ψευδών ειδήσεων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος για αν ο κ. Λιάπης θα κάνει αγωγή στην εταιρεία και στο ξενοδοχείο για το θέμα της κράτησης, τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν θα κινηθεί και εναντίον άλλων.

    Για το αν δικαιολογούνται όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του έργου της Δικαιοσύνης, είπε ότι δικαιολογούνται μόνο όσοι αγνοούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν άλλες εντυπώσεις.

    "Σ αυτή την προσπάθεια έχει αποδυθεί το ΠΑΣΟΚ, που χθες, άλλα έλεγε το πρωί και άλλα το απόγευμα. Δε σταματά καμία έρευνα. Συνεχίζεται. Ορίστηκε τακτικός ανακριτής. Στοιχειώδης γνώση πρωτοετούς φοιτητή είναι ότι η τακτική ανάκριση διευρύνει την έρευνα σε βάθος", συμπλήρωσε μεταξύ άλλων και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις.

    Οι αποδείξεις Λιάπη

    Με τα παραστατικά του ταξιδιού του στη Γερμανία, απάντησε ο Μιχάλης Λιάπης, στις φήμες των τελευταίων ημερών για από κοινού μετάβαση στη Γερμανία με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ο κ. Λιάπης σύμφωνα με τα στοιχεία ταξίδεψε με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές μαζί με τον γιό του από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου του 2005. Πρόκειται για 2 αεροπορικά εισιτήρια και 3 αποδείξεις ξενοδοχείων. Το πρώτο φέρει το όνομά του, Λιάπης Μιχαήλ και το δεύτερο το όνομα του γιού του, Λιάπης Κωνσταντίνος. Αφορούν τις πτήσεις Αθήνα - Βερολίνο και Φρανκφούρτη - Αθήνα.

    Τα αεροπορικά εισιτήρια συνοδεύονται από απόδειξη εξόφλησης στο όνομα του υπουργού πολιτισμού, σε ταξιδιωτικό γραφείο της Αθήνας. Η πλευρά του κ. Λιάπη έδωσε επίσης στη δημοσιότητα, και 3 αποδείξεις ξενοδοχείων: Η πρώτη είναι από το ξενοδοχείο Λάιπτσιχ στη Λειψία, στο όνομα του κ. Λιάπη, για το βράδυ της 16ης Ιουνίου και αφορά ποσό 181,10 ευρώ. Η δεύτερη είναι του Ιντερκοντινένταλ στο Ζάλτσμπουργκ, στο ίδιο όνομα, από 17 έως 19 Ιουνίου, με ποσό 709,5 ευρώ. Η τρίτη απόδειξη είναι από το ξενοδοχείο Κεμπίνσκι στην Φρανκφούρτη, με ημερομηνία έκδοσης 20 Ιουνίου του 2005 για ποσό 704,10 ευρώ. Και οι τρεις αποδείξεις από τα ξενοδοχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πλευρά του κ. Λιάπη, όπως αναγράφεται σε αυτές, έχουν πληρωθεί από την ίδια πιστωτική κάρτα και έχουν εκδοθεί στο όνομα του υπουργού πολιτισμού.

    Την αποπομπή του κ. Λιάπη ζήτησε το ΠΑΣΟΚ

    Είναι αδιανόητο πως μπορεί να παραμένει μέλος της κυβέρνησης ο κ. Λιάπης, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Μετά και τις χθεσινές αποκαλύψεις, ο κ. Λιάπης είναι έκθετος, δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις, ούτε έχει προσκομίσει αποδείξεις για τα λεγόμενα του. Έκθετη είναι και η κυβέρνηση, που τον καλύπτει, και ο κ. Καραμανλής, που τον διατηρεί στην κυβέρνησή του. Έπρεπε ήδη να έχει ζητήσει την παραίτησή του και αυτό γιατί έχει δημιουργηθεί ένα μείζον ζήτημα ηθικής τάξης", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Την ίδια ώρα η Μαρία Δαμανάκη καλούσε τον Μιχάλη Λιάπη να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του ταξιδιού του και όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το Yυπουργείο Πολιτισμού με την Siemens.

    Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του και να διερευνήσει την πλήρη αλήθεια.

    "Η δικαιοσύνη είναι εκτεθειμένη. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του", τόνισε.

    Την Παρασκευή το πρωί συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και η υπόθεση Simens θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.

    Το κύριο είναι τι έγιναν τα 100εκ ευρώ που έδωσε η Siemens στην Ελλάδα για να ενισχυθούν κόμματα εξουσίας, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Αν καλά έχω καταλάβει, η Siemens έδωσε 100.000.000 ευρώ και συζητάμε τώρα πότε για 500.000 ευρώ, πότε για 100.000 ευρώ, πότε για μια γραφομηχανή και πότε για ένα ταξίδι.", δήλωσε. Η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, με κόστος ακόμη και την όποια σοβαρότητα της είχε απομείνει, σχολιάζει ο ΣΥΝ.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και εισαγγελέων Χρήστος Αθανασίου εν τω μεταξύ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 χαρακτήρισε ατυχή την έκφραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι οι δικαστές παίρνουν εντολές από κομματικά γραφεία, τόνισε πως η Δικαιοσύνη δεν εμπλέκεται σε πολιτικά παιχνίδια, και υπογράμμισε ότι οι πολιτικοί -όταν δεν τους βγαίνει- ψάχνουν για άλλοθι στη Δικαιοσύνη.

    "Η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, αποδεχόμενη ως επαρκείς «παιδικές» εξηγήσεις, ακόμη και για πτυχές της υπόθεσης όπως ταξίδια υπουργού της. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κουκουλώσει κάθε πτυχή της υπόθεσης, μικρή ή μεγάλη, με κόστος ακόμη και την όποια σοβαρότητα της είχε απομείνει. ", τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    [02] Οικονομία

    ΕΚΤ: Νέα άνοδος των επιτοκίων

    3/7/2008 15:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2008 18:50:54)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νέες επιβαρύνσεις για το δημόσιο και για εκατομμύρια δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων θα σημάνει η αύξηση κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου του ευρώ που ανακοίνωσε αργά το μεσημέρι η διοίκηση της ΕΚΤ. Το επιτόκιο διαμορφώνεται τώρα στο 4,25% ενώ η αύξηση ήταν αναμενόμενη μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ για την ανάγκη αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ καθώς θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ στα ιστορικά υψηλά των 146 δολαρίων το βαρέλι βρίσκεται η τιμή του μπρεντ που νωρίτερα πλησίασε και τα 147 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται πάνω από τα 145 δολάρια.

    Ο Ζ.Κ.Τρισέ για επιτόκια, πληθωρισμό, δημοσιονομική πολιτική

    O πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, εξηγώντας τη σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, επισήμανε: "Η απόφαση λήφθηκε για να αποφευχθούν εκτεταμένες δευτερογενείς επιπτώσεις και να εξουδετερώσουμε τους αυξανόμενους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο".

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Τρισέ τόνισε πως "η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο". Όπως σημείωσε, υπάρχει αποφασιστικότητα (εκ μέρους της ΕΚΤ) να διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό (σε μεσοπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο) σε συμφωνία με τη σταθερότητα των τιμών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η αγοραστική δύναμη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και να ενισχυθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση στην ευρωζώνη.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε πως η αύξηση του πληθωρισμού σε ανησυχητικά επίπεδα (από 3,7% το Μάιο ανήλθε στο 4% τον Ιούνιο) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις σημαντικές αυξήσεις που εμφανίζουν οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους μήνες.

    Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την ευρωζώνη και "βάσει των τιμών που ισχύουν για τα εμπορεύματα, ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχίσει να κινείται το επόμενο διάστημα αρκετά πάνω από το 2% (σσ. το στόχο της ΕΚΤ) πριν υποχωρήσει μόνο σταδιακά το 2009". Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ.Τρισέ επανέλαβε -για μια ακόμα φορά- ότι η Τράπεζα θεωρεί σημαντικό να υπάρξει εκ μέρους των κρατών μελών της ευρωζώνης επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων τους (για έναν υγιή προϋπολογισμό) σε συμφωνία με την απόφαση του Eurogroup το Μάιο του 2008.

    Νέα άνοδος του πετερελαίου

    Την ίδια ώρα νέα ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε σε νέα ύψη πάνω από τα 145 δολάρια για το αμερικανικό ελαφρό αργό και πάνω από τα 146 δολάρια για το μπρεντ καθώς οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου σπεύδουν να αγοράσουν πριν από την τριήμερη αργία στις ΗΠΑ, η οποία ξεκινά αύριο με τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

    Σύμφωνα με εκτιμητές ο συνδυασμός του αδύναμου δολαρίου, της πτώσης που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα αργού και της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, της τέταρτης μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας του πλανήτη, θα ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι πριν την επίσημη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

    Το ενδεχόμενο αυτό θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση στην οποία προέβη, στις 6 Ιουνίου η Morgan Stanley, μία από τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις ενεργειακές αγορές, για το ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα αγγίξει πιθανά τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια αξιωματούχων του ΟΠΕΚ και της πετρελαϊκής βιομηχανίας για την εκτίναξη των τιμών πάνω από τα 145 δολάρια το βαρέλι.

    Από τη Μαδρίτη, όπου συμμετέχει στο 19ο Παγκόσμιο Πετρελαϊκό Συνέδριο, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ Ναΐμι, υπογράμμισε ότι η πρόσφατη εκτίναξη των τιμών τροφοδοτείται από μεγάλης κλίμακας εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, από το αδύναμο αμερικανικό νόμισμα, από γεωπολιτικούς παράγοντες, από το φόβο ότι εξαντλούνται οι ορυκτοί ενεργειακοί πόροι του πλανήτη και από τις φυσικές καταστροφές.

    [03] Κοινωνία

    Σε 3 από τους 9 κατηγορούμενους

    Βαριές ποινές για το παραδικαστικό

    3/7/2008 15:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2008 17:20:03)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη φυλακή οδηγούνται οι πρώην δικαστές Ευάγγελος Καλούσης και Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Μετά από πολύμηνη διαδικασία το δικαστήριο κήρυξε ενόχους εφτά από τους συνολικά εννέα κατηγορούμενους, επιβάλλοντας ποινές από δύο ετών φυλάκιση έως 20 ετών κάθειρξη. Αθωώθηκαν οι Γιώργος Νικολακόπουλος και Βάϊος Ευαγγελόπουλος.

    Η απόφαση του δικαστηρίου για καθένα από τους κατηγορουμένους έχει ως εξής:

    Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, κάθειρξη δώδεκα ετών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορά 40 εκατ. δρχ. που έλαβε το 2001 από τον επιχειρηματία Σωτήρη Κρητικό και για απόπειρα κατάχρησης εξουσίας. Ευάγγελος Καλούσης, κάθειρξη 20 ετών και δυο μηνών για παθητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία σε αυτήν και αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης. Σάκης Κεχαγιόγλου δικηγόρος, ποινή κάθειρξης έξι ετών για συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

    Γιώργος Νικολακόπουλος δικηγόρος, αθώος λόγω αμφιβολιών. Σωτήρης Κρητικός επιχειρηματίας, φυλάκιση τεσσάρων ετών και ενός μηνός για ηθική αυτουργία σε απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Θωμάς Αμοργιανός πρώην σύζυγος της κ. Μπουρμπούλια, φυλάκιση τεσσάρων ετών για συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και του πρότερου εντίμου βίου. Ευστράτιος Βαλυράκης επιχειρηματίας, φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών για ενεργητική δωροδοκία, απόπειρα εκβίασης, άμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Αντώνης Γεωργίου επιχειρηματίας, φυλάκιση δυο ετών για δωροδοκία. Βάϊος Ευαγγελόπουλος καπετάνιος, αθώος λόγω νομικής πλάνης.

    Το δικαστήριο έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής για τους καταδικασθέντες πλην των δυο πρώην δικαστών.

    [04] Πολιτική

    Καταγγέλει ο Κάρολος Παπούλιας

    Αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ

    3/7/2008 16:11:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2008 16:52:04)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αναφορές στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βιέννη, στα ελληνικά και αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, με τον οποίο είχαν νωρίτερα μακρές συνομιλίες. Εκφράζοντας τη λύπη του για την εχθρική και αδιάλλακτη στάση της ΠΓΔΜ απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Παπούλιας τόνισε: "Δυστυχώς η Ελλάδα δεν εισπράττει μέχρι σήμερα παρά έναν κενό αλυτρωτισμό, έναν εχθρικό αλυτρωτισμό". κ. Παπούλιας υπενθύμισε, ότι στην Ενδιάμεση Συμφωνία που είχε υπογραφεί και που είχε υπογράψει ο ίδιος σαν υπουργός Εξωτερικών, είχε συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει ένα όνομα κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Εκτίμησε επίσης, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, τουλάχιστον η ελληνική θέση, έτσι όπως διατυπώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βουκουρέστι, δεν μπορεί να αλλάξει. Για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Έλληνας πρόεδρος δήλωσε: "τους το υποσχεθήκαμε και πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, μη αναιρώντας αυτά που υποσχεθήκαμε", ενώ για το Κόσοβο σχολίασε πως η Ελλάδα παρακολουθεί την κατάσταση με εξαιρετική προσοχή και ότι είναι από τις χώρες που δεν αναγνώρισαν ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου διότι νομίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μικρά και προσεκτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    [05] In the Siemens Case

    Dramatic Developments

    03 Ιουλ 2008 14:23:0 (Last updated: 03 Ιουλ 2008 19:38:2)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ANA/MPA

    The ongoing revelations on the Siemens scandal have caused turbulence in the political scene. PASOK has called the prime minister to ask for Mr Liapis resignation. At the same time, on Thursday Eleftherotypia newspaper and ALTER TV station released a hotel document that reports that the reservation of the room, where Mr Liapis had stayed, was made by Siemens.Meanwhile, Culture Minister Michael Liapis intends to file a lawsuit against daily Eleftherotypia for its press reports regarding his trip to Germany. The paper, as well as ALTER private television, released a hotel document proving that it was Siemens that booked Liapis room. The Culture Minister assured anew that he himself organized his trip and paid for his expenses. Government spokesman Theodoros Roussopoulos stressed that the Government has no copies of the travel documents and relies on the Ministers word. In the meantime, Magistrate Nikos Zagorianos, who is to carry out the main body of the investigation, was given the brief on the Siemens scandal, which has not ceased upsetting in Greeces political world.

    New Assurances by Liapis

    Rumours, documents and information keep fuelling the political row over the Siemens scandal.

    Paper Eleftherotypia and ALTER private television released a letter by the Westin Leipzig Hotel in Germany. The letter read that Siemens booked a room for Michael Liapis from 16 to 17 June in 2005 and that the expenses were paid by two different credit cards.

    The Culture Minister, on the other hand, after his phone contact with Government spokesman Theodoros Roussopoulos, assured the latter anew that he himself organized the trip to Germany and paid for his expenses and that everything else that may have taken place, it took place without him taking any notice.

    Roussopoulos also underlined that he does not question Michael Liapis, for he has been present in the nations political life for more than 30 years. He then went on to claim that the Minister was not requested hand over his travel receipts.

    Drilled whether the Government intends to take administrative actions against Siemens, Roussopoulos said that it is the Special Control Directorate that will search for tax violations and money laundering as soon as the investigation comes to an end.

    As for whether Siemens will keep taking part in tenders, Roussopoulos argued that the Government does nothing more than defining the Parliament regulations.

    Liapis is expected to lodge a lawsuit against paper Eleftherotypia, accusing it of character defamation and false accusations.

    Asked whether Liapis will take legal actions against Siemens and the hotel, the Government spokesman said he has no knowledge on the matter.

    Asked whether allowances could be made for those objecting Justices work, Roussopoulos said that they can make allowances for those who ignore its operation and those who wish to create other impressions.

    Liapis' Receipts

    Mr Liapis released evidence that proves he traveled with his son to Germany. He stayed there from 16-20 June 2005. The evidence comprises two airport tickets and three hotel receipts. The first one bears the name Liapis Michail and the second one his sons name, Liapis Konstantinos. They concern flights from Athens to Berlin and from Frankfurt to Athens.

    The tickets are accompanied by a receipt in the ministers name, issued at an Athens travel agency.

    Mr Liapis evidence also includes three hotel receipts, one issued on 16 June, costing 181.10 euros and a second one covering the period from 17-19 June, costing 709.5 euros.

    The third receipt, issued on 20 June 2005 cost 704.10 euros. All three hotels had been paid by the ministers credit card.

    PASOK: "All Contracts Should Be Publicized"

    At the same time, PASOK, through Maria Damanaki, called on Mr Michalis Liapis to publicize evidence about his trip to Germany and all the contracts that the Culture Ministry had signed with Siemens.

    Ms Damanaki reported that the electronic equipment and the guiding system that should have been delivered by Siemens last April had not been delivered yet, adding that the company had already received 3.5 million euros, a sum that corresponds to 40% of the project.

    In parallel, PASOKs Parliamentary spokesman Christos Papoutsis called on the prime minister to make his decisions and shed light to the truth, adding that Justice and the government had been exposed.

    In parallel, KKE (Communist Party of Greece) Secretary General Aleka Papariga wondered what had happened to the 100 million euros Siemens had donated to Greek political parties.

    SYN (Coalition of the Left) reported that the government is making a desperate effort to whitewash the case.

    Related News:

    Tensions Run High

    [06] Κόσμος

    Βουλγαρία

    Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Σόφια

    3/7/2008 16:37:00

    Πηγή: AΠΕ

    Περίπου 1.700 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε έπειτα από παρότρυνση των αρχών, μετά τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί σε στρατιωτική αποθήκη στα ανατολικά περίχωρα της Σόφιας, όπου φυλάσσονταν παλαιάς τεχνολογίας πυρομαχικά.

    Από τις ισχυρότατες εκρήξεις, που κατατρόμαξαν τους κατοίκους της Σόφιας και των γύρω περιοχών, τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα από σπασμένες τζαμαρίες, ενώ ένα ακόμη άτομο ζήτησε ιατρική βοήθεια λόγω εισπνοής καπνού. Σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε περίπου 600 σπίτια στο χωριό Τσελοπέτσενε και στις γύρω γειτονιές.

    Αυτό ανακοίνωσαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου για το περιστατικό.

    Το αεροδρόμιο της Σόφιας έκλεισε και η λειτουργία του αναμένεται να αποκατασταθεί εντός της ημέρας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Έκτακτων Καταστάσεων Εμέλ Ετέμ.

    Στην αποθήκη υπήρχαν 1.500 τόνοι παλαιού τύπου πυρομαχικών και επρόκειτο να καταστραφούν. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Τσόνεφ, υπήρξε προς στιγμήν κίνδυνος ανάφλεξης 20 τόνων τρινιτροτολουόλης, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη βουλγάρικη πρωτεύουσα, αλλά αυτός ο κίνδυνος έχει παρέλθει οριστικά. Κατά τον Βούλγαρο υπουργό, συνεργεία του Στρατού Ξηράς ξεκίνησαν έρευνα στη γύρω περιοχή για τον εντοπισμό πυρομαχικών που πιθανώς έχουν διασκορπιστεί μετά την έκρηξη.

    Οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις τα αυξημένα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου στις περιοχές κοντά στην έκρηξη σήμερα το πρωί, επανήλθαν το μεσημέρι στα επιτρεπόμενα όρια. Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους της Σόφιας να μην αγγίζουν πυρομαχικά ή άλλα αντικείμενα, προερχόμενα από την έκρηξη της αποθήκης στο Τσελοπέτσενε, που τυχόν βρίσκουν, αλλά να καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες, προς αποφυγή ατυχημάτων.

    Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για καθυστερημένη και ανύπαρκτη αντίδραση. Την άμεση παραίτηση της υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων ζήτησαν η "Ένωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων"(ΕΔΔ) και η παράταξη "Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία" (ΔΙΒ), ενώ ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών από το κόμμα "Ατάκα"(Επίθεση) Βόλεν Σίδεροφ κατήγγειλε τους κυβερνώντες, ότι δεν έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ούτε είπαν αν πρόκειται για τυχαίο συμβάν ή για τρομοκρατική ενέργεια.

    [07] Κοινωνία

    Από φορείς του Λεκανοπεδίου Αττικής

    Συνεργασία για το Περιβάλλον

    3/7/2008 16:33:00

    Μνημόνιο "Συνεργασίας για το Περιβάλλον" υπέγραψαν κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών "Κ. Παλαμάς" οι πρόεδροι και οι πρυτανικές αρχές 12 μεγάλων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων με σκοπό τη διεκδίκηση, τη διάσωση και τη θεσμοθέτηση των ελεύθερων χώρων στο Λεκανοπέδιο. Το μνημόνιο υπέγραψαν η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Ντίνα Μπέη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρης Παξινός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Στέλιος Μανουσάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας, ο πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γεώργιος Ζέρβας, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιάννης Καλλιάνος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Πέτρος Κυριακού. Στο Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπέγραψαν οι πρόεδροι και οι πρυτανικές αρχές, αναφέρεται:

    'Έχοντας διαπιστώσει: - ότι το οξύτατο πρόβλημα για το Λεκανοπέδιο, μετά μάλιστα τη φωτιά που κατέστρεψε τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, έχει καταστεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. - ότι ελάχιστοι είναι οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου και κοινωνικής εξυπηρέτησης που έχουν απομείνει στο Λεκανοπέδιο. - ότι σε κάθε υπεύθυνο φορέα επιβάλλεται να ξεφύγει πλέον από τις διακηρύξεις και ανταποκρινόμενος στο λαϊκό αίτημα να περάσει στη δράση για να προστατευθούν οι υπάρχοντες ελεύθεροι χώροι και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.

    Αποφασίζουμε: - Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συντονίσουμε τη δράση μας για να διασώσουμε όλους τους ελεύθερους χώρους (δημόσιους και ιδιωτικούς) που έχουν απομείνει, για να αξιοποιηθούν με βάση και τις προτάσεις των οικείων δήμων και να γίνουν πάρκα και άλση, χώροι πολιτισμού, χώροι ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, αναψυχής και περιπάτου, χώροι που θα παίζουν τα παιδιά και θα αθλούνται οι νέοι. - Να διεκδικήσουμε την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. - Να έχουμε ενεργό και διεκδικητική παρουσία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. - Να συμβάλλουμε στη ευαισθητοποίηση των πολιτών και την κινητοποίησή τους για τα θέματα του περιβάλλοντος".

    Τί προβλέπει το Μνημόνιο

    Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η συνεργασία των φορέων θα φέρει την επωνυμία "Συνεργασία για το περιβάλλον" και θα αποβλέπει: - Στη θεσμική κατοχύρωση των ελεύθερων χώρων ως και των χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου μέσα από το μηχανισμό των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. - Στην καταγραφή και δια νόμου κατοχύρωση όλων των μεγάλων ελεύθερων χώρων ως κοινόχρηστων χώρων πρασίνου κλπ. αποκλειόμενης της οικοδομικής εμπορικής τους εκμετάλλευσης. - Στη θεσμική κατοχύρωση και υλοποίηση της κοινωνικής επιταγής για την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

    Επίσης θα συγκροτηθεί "Μόνιμη Επιτροπή Συνεργασίας", επικεφαλής της οποίας θα είναι οι πρόεδροι και πρυτάνεις οι οποίοι συνυπογράφουν το Μνημόνιο ή οι υπ αυτών οριζόμενοι εκπρόσωποι. Παράλληλα συγκροτείται και "Συντονιστική Επιτροπή Παρακολούθησης" στην οποία θα μετέχουν πρόσωπα υποδεικνυόμενα από τους φορείς που μετέχουν στη Συνεργασία, τα οποία θα διακρίνονται για το ενδιαφέρον τους ή για τις επιστημονικές και τεχνικές τους γνώσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η Συντονιστική Επιτροπή θα υλοποιεί τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς της Μόνιμης Επιτροπής Συνεργασίας και θα παρακολουθεί την έκβαση της πορείας του έργου της. Στη "Συνεργασία για το περιβάλλον" θα μπορούν να συμμετέχουν αντίστοιχοι φορείς που αποδέχονται τους σκοπούς της. Στις ομιλίες τους οι πρόεδροι των κοινωνικών φορέων και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων τόνισαν ότι πρόκειται για ένα "μνημόνιο-δέσμευση" απέναντι στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου ώστε να διασωθούν όλοι οι ελεύθεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι με σκοπό την αύξηση των χώρων πρασίνου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο .

    [08] Πολιτισμός

    Με πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνα

    "Ο Μαραθώνιος δρόμος για μια ενωμένη Ευρώπη"

    3/7/2008 16:01:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Ένας νέος αθλητικός θεσμός, ο "Μαραθώνιος δρόμος για μια ενωμένη Ευρώπη", ξεκινά από τον Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνα. Πρόκειται για ένα αγώνα δρόμου με τη μορφή σκυταλοδρομίας, από το Παναθηναϊκό Στάδιο προς τον Μαραθώνα, αντίστροφα δηλαδή από την καθιερωμένη μαραθώνια διαδρομή, με συμμετέχοντες νέους αθλητές 18 έως 25 ετών από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του Μαραθώνιου δρόμου είναι να ενθαρρύνει την προσπάθεια των νέων ανθρώπων να ζήσουν μαζί ειρηνικά σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και να γίνουν ενεργά μέλη μιας αθλητικής κοινότητας που λειτουργεί στην αρχή του ευ αγωνίζεσθαι. Παράλληλα, με τον αγώνα δρόμου θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα λειτουργούν περίπτερα με μουσική και φαγητό από την κάθε χώρα που συμμετέχει.

    Ο πρώτος Μαραθώνιος Δρόμος για μια Ενωμένη Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στο Μαραθώνα, ενώ κάθε χρόνο θα διοργανώνεται σε διαφορετική χώρα συμβολίζοντας την ευρωπαική προσπάθεια για ενοποίηση και αδελφοσύνη.

    [09] Κόσμος

    Στη Γερμανία

    Ισόβια για τη "μαύρη χήρα"

    3/7/2008 15:58:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Την προ εικοσαετίας "εταιρεία δολοφόνων" που δρούσε στην Ελλάδα, με θύματα ηλικιωμένους, θυμίζει η καταδίκη στη Γερμανία της 69χρονης, αποκαλούμενης από τα ΜΜΕ και "μαύρης χήρας" Λίντια Λάσεν-Μπέργκε. Με συνεργό τον 53χρονο εποχικό εργάτη Ζίγκμουντ Σλούφτερ (ο οποίος ομολόγησε ότι διέπραξε τις δολοφονίες ύστερα από δική της παρότρυνση και καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη) δολοφόνησε τέσσερις ηλικιωμένους άνδρες. Η "μαύρη χήρα" προσέγγιζε ηλικιωμένους και μη αυτοεξυπηρετούμενους άνδρες, από αγγελίες στις οποίες προσφερόταν να τους φροντίζει κατ οίκον. Η δολοφονία γίνονταν με τη χορήγηση ηρεμιστικών μέσα στο φαγητό, για να ακολουθήσει πνιγμός με σακούλα και ακολούθως κάψιμο του πτώματος. Υπολογίζεται ότι από το 1994 που ξεκίνησε αυτή η "προσέγγιση" ηλικιωμένων ανδρών, η "μαύρη χήρα" γνώρισε τουλάχιστον 15 άνδρες, με άμεσο όφελος (μετρητά και δώρα) της τάξης των 700.000 ευρώ.

    [10] Υγεία

    3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας στα Χανιά

    Επαναστατική ανακάλυψη

    3/7/2008 15:31:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης του πρώιμου καρκίνου του μαστού δημιουργεί ανακάλυψη Έλληνα επιστήμονα, η οποία έχει μπει σε κλινική εφαρμογή και θα απαλλάξει εκατομμύρια γυναίκες από την προφυλακτική χημειοθεραπεία. "Η ανακάλυψη ανήκει στον συμπατριώτη μας Δρ Χρήστο Σωτηρίου, (PhD Director Functional Genomics & Translational Research Unit, Jules Bordet Institute, Brussels, Belgium), και αφορά τις γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού, αν δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλονται σε προφυλακτική χημειοθεραπεία η όχι μετά την χειρουργική επέμβαση", τόνισε ο Γιάννης Βαρθαλίτης, Ογκολόγος-Παθολόγος, Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων "Άγιος Γεώργιος", με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας με τίτλο "Δημιουργικός Διάλογος με την Ελλάδα της Διασποράς", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά 4 με 6 Ιουλίου.

    "Σύμφωνα λοιπόν με την ανακάλυψη του κ. Σωτηρίου, συνέχισε ο κ Βαρθαλίτης, εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού -χαμηλού κινδύνου- μπορούν να αποφύγουν την τραυματική εμπειρία της χορήγησης χημειοθεραπείας".

    Αυτό μπορεί να γίνει καθώς ο κ Σωτηρίου και οι συνεργάτες του κατάφεραν, μετά από μακροχρόνια έρευνα, να αποκωδικοποιήσουν τη γονιδιακή έκφραση του όγκου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αρκετών 'panels υπογραφών' πολυ-γονιδιακής έκφρασης, τα οποία υπόσχονται ότι μπορούν να ξεχωρίσουν τις γυναίκες με καρκίνο μαστού που θα αναπτύξουν μεταστατική νόσο, εάν αυτές δεν πάρουν προφυλακτική χημειοθεραπεία.

    Η προβλεπτική και προγνωστική αξία του profil της γονιδιακής έκφρασης στην κλινική πράξη δοκιμάζεται, ήδη, σε δύο μεγάλες κλινικές μελέτες (TAILORx και MINDACT).

    Αυτές οι μελέτες πρόκειται σύντομα ν αποδείξουν την προγνωστική σημασία της γονιδιακής έκφρασης και σύντομα θα μας επιτρέψουν να γνωρίζουμε με ποσοστά τον κίνδυνο της κάθε ασθενούς, ώστε να μπορέσουμε να εξατομικεύσουμε την θεραπευτική απόφαση.

    Όπως πιστεύουν οι επιστήμονες μεγάλη βοήθεια σ αυτή την κατεύθυνση παρέχει η τεχνολογία των μικροσυστοιχειών, η οποία επιτρέπει την ταυτόχρονη διερεύνηση της έκφρασης χιλιάδων γονιδίων. Επιπλέον των ανωτέρω, το γενετικό προφίλ των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων και των μικρομεταστάσεων θα βοηθήσουν επιπλέον στην περαιτέρω γνώση της βιολογίας του καρκίνου και θα μας επιτρέψει να εξατομικεύσουμε τη θεραπεία βασισμένοι σε λειτουργικούς χάρτες των βιολογικών μηχανισμών του καρκίνου.

    Ήδη ο Δρ Χρήστος Σωτηρίου, ανακάλυψε και πέρασε στο ερευνητικό πεδίο και την κλινική πράξη, ομάδα γονιδίων που προσδιορίζουν τον κίνδυνο για υποτροπή, σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, γεγονός που ήδη μας επιτρέπει να μπορούμε να επιλέξουμε ποιες γυναίκες θα χρειασθούν χημειοθεραπεία μετά την ογκεκτομή και ποιες θα πάρουν μόνο χάπια ορμονοθεραπείας.

    Στο 3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας, το οποίο οργανώνεται τα τελευταία χρόνια, θα συμμετέχουν επιφανείς Έλληνες επιστήμονες της διασποράς και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας το ερευνητικό τους έργο στο ευρύτερο πεδίο των νεοπλασματικών νοσημάτων. Το Forum διοργανώνεται από την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, στο Μεγάλο Αρσενάλι (ενετικό λιμάνι των Χανίων), υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    "Στόχος του Forum είναι η ευρεία συζήτηση της προόδου στο κλινικό και ακαδημαϊκό πεδίο δράσης, όπως επίσης και η συμμετοχή μας στην προσπάθεια ελέγχου του καρκίνου, η οποία επιτελείται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο", τόνισε ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιάννης Βαρθαλίτης.

    Ταυτόχρονα, σκοπός της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι να διατηρηθεί ανοιχτός ο δρόμος της γνώσης στους νέους γιατρούς και να τους δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουν εκπαιδευτικές-ερευνητικές επαφές με τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, έτσι ώστε μέσα από εποικοδομητικό δημιουργικό διάλογο να υπάρξει προσαρμογή στις ιλιγγιώδεις εξελίξεις του γνωστικού αντικειμένου της ογκολογίας.

    Το 3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας διακρίνεται και για μία άλλη πτυχή, εκτός του καθαρά επιστημονικού προγράμματος. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Βαρθαλίτης "η κοινωνία των Χανίων εκφράζει καλλιτεχνικά τις δικές της ανησυχίες για τον καρκίνο. Όλοι μαζί, ασθενείς, συγγενείς, πολίτες, νοσηλευτές, γιατροί, δίνουμε τη μάχη με το χρόνο να κερδίσει η ζωή ενάντια στη νόσο. Στο πλαίσιο αυτό, αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών, αναλάβαμε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την μη-κερδοσκοπική οργάνωση 'Δημιουργικές Γέφυρες', να λειτουργήσει παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα μια θεατρική παράσταση, μια έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής, με θέματα εμπνευσμένα από τη μάχη που δίνουμε κατά του καρκίνου".

    Οι συμμετέχοντες επιστήμονες της διασποράς

    Στο 3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα συμμετέχουν οι:

    Dr Christopher J. Logothetis, (Prof./Director Genitourinary Dpt. MD Anderson Cancer Center, Houston USA). Θεραπεία καρκίνου του προστάτη με νέους συνδυασμούς αντινεοπλασματικών φαρμάκων και με προεγχειρητική γονιδιακή θεραπεία (p53 gene), τα οποία έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στην ανταπόκριση των ασθενών με προχωρημένη νόσο, όσο και στην ίαση των ασθενών με τοπική νόσο. Dr George Demetri, (Prof. Harvard Medical School Director, Director Center for Sarcoma and Bone Oncology, Dana-Farber Cancer Institute, Boston USA). Η επαναστατική του ανακάλυψη της θεραπείας των στρωματικών όγκων του γαστρεντερικού (gastrointestinal stromal tumor -GIST) με αναστολείς της τυροσινικής κινάσης (tyrosine kinase inhibitors), άλλαξε συνολικά την αντίληψή μας για τις δυνατότητες στοχευμένης θεραπείας των κακοήθων νεοπλασμάτων. Τώρα πλέον αυτοί οι ασθενείς, που παλαιότερα δεν ανταποκρινόντουσαν σε πολύπλοκες ενδοφλέβιες χημειοθεραπείες, με φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται σε χάπια, παρουσιάζουν θεαματικά καλά αποτελέσματα. Dr. Christos Sotiriou, (PhD Director Functional Genomics & Translational Research Unit, Jules Bordet Institute, Brussels, Belgium). Ανακάλυψε και πέρασε στο ερευνητικό πεδίο και την κλινική πράξη, ομάδα γονιδίων που προσδιορίζουν τον κίνδυνο για υποτροπή, σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, γεγονός που έχει ήδη μας επιτρέπει να μπορούμε να επιλέξουμε ποιες γυναίκες θα χρειασθούν χημειοθεραπεία μετά την ογκεκτομή και ποιες θα πάρουν μόνο χάπια ορμονοθεραπείας. Dr. Pavlakis George, (Director National Cancer Institut, at Frederick, Human Retrovirus section, USA). Ηγείται της ερευνητικής ομάδας που, μέσω της μεταφοράς γονιδίων και της γονιδιακής θεραπείας, βρίσκεται σε πολύ κοντά στην παρασκευή εμβολίου για τον ιό HIV (AIDS). Dr. Canellos George, (Prof. of Medicine Harvard University, Dana-Farber Cancer Institute, Boston USA). Η συμβολή του στην καθιέρωση της ογκολογίας ως ειδικότητα της ιατρικής, η ανάδειξη της ποιοτικής ιατρικής ογκολογικής έρευνας και η καθιέρωση πρωτοπόρας θεραπείας των κακοήθων λεμφωμάτων, τον εντάσσουν στους πρωτοπόρους παγκόσμια ερευνητές. Dr Christopher J. Logothetis, (Prof./Director Genitourinary Dpt. MD Anderson Cancer Center, Houston USA). Διεθνώς αναγνωρισμένος για την έρευνά του στον καρκίνο του προστάτη, με νέους συνδυασμούς κυτταροτοξικών φαρμάκων και με προεγχειρητική γονιδιακή θεραπεία (p53 gene).

    [11] Κοινωνία

    Για κατάχρηση εξουσίας

    Μήνυση Θ. Αναστασιάδη σε Δ. Οικονόμου

    3/7/2008 14:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2008 16:19:42)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Πλούσια ήταν η δραστηριότητα στην υπόθεση του Θέμου Αναστασιάδη, καθώς ο εκδότης κατέθεσε μήνυση κατά του δεύτερου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, που χειρίζεται την υπόθεση Ζαχόπουλου, για κατάχρηση εξουσίας, ενώ απέσυρε τελικά την αίτηση εξαίρεσης του δεύτερου ειδικού ανακριτή με αίτημα ανάκλησης, που θα συζητηθεί στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο ενδεχομένως και εντός της ημέρας. Στη μήνυση ο κ. Αναστασιάδης κατηγορεί τον κ. Οικονόμου, ότι χωρίς μάρτυρες και στοιχεία κατασκεύασε ένα κακούργημα σε βάρος του ακούγοντας όπως δήλωσε μόνο τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Επίσης ο κ. Αναστασιάδης συνόδεψε για συμπαράσταση το δημοσιογράφο της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" Γιάννη Μακρυγιάννη, στον οποίο δόθηκε από τον ανακριτή προθεσμία για την Τετάρτη. Ο κ. Μακρυγιάννης κατηγορείται για απλή συνέργεια σε παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

    [12] Πολιτική

    Το ΚΚΕ

    Σε ρυθμούς ευρωεκλογών

    3/7/2008 14:24:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές και με το πολιτικό σκηνικό να παρουσιάζει τάσεις αναδιάταξης, το ΚΚΕ δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις του για την εκλογική τους αξιοποίηση. Τη Δευτέρα 7/7 και ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου) η κ. Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου θα παρουσιάσει τη διακήρυξη του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2009. Με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη στον Περισσό η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    [13] Κόσμος

    Καταγγελία από τον ΟΗΕ

    Παιδιά στρατιώτες στο Αφγανιστάν

    3/7/2008 13:57:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Tην απάνθρωπη διάσταση της χρησιμοποίησης παιδιών στις πολεμικές συγκρούσεις, στο Αφγανιστάν κατήγγειλε η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις Ραντίκα Κουμαρασουάμι, που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην ασιατική χώρα. Ο θάνατος παιδιών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, η χρησιμοποίησή τους από ένοπλες οργανώσεις, είτε είναι ανταρτικές ομάδες, είτα τμήματα του κρατικού μηχανισμού, η εμφάνιση του φαινομένου ανηλίκων βομβιστών καμικάζι, βρέθηκαν στο στόχαστρο της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ. Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Κουμαρασουάμι: "Ήρθα για να εγκαθιδρύσω ένα σύστημα συλλογής και ελέγχου πληροφοριών για την κατάσταση των παιδιών στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο μιας συνολικής έκθεσης που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα παιδιά είναι τα ξεχασμένα θύματα της σύγκρουσης. Δεν πιστεύω πως σε κάποια άλλη χώρα του κόσμου τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο απ ό,τι στο Αφγανιστάν, όχι μόνο λόγω των τρομερών βιαιοτήτων του πολέμου, αλλά επίσης λόγω της τρομερής φτώχειας και των εργασιών που υποχρεώνονται να κάνουν". Εκφράζοντας την ανησυχία της για τις επιθέσεις με στόχο τα σχολεία (228 το 2007 με 75 νεκρούς και 83 ως τώρα το 2008) η κ. Κουμαρασουάμι συμπλήρωσε: "Συναντήσαμε παιδιά θύματα επιθέσεων των Ταλιμπάν και άλλα ακρωτηριασμένα από τους βομβαρδισμούς και τις νυκτερινές επιδρομές των ξένων δυνάμεων. Ζητήσαμε από τις διεθνείς δυνάμεις να επανεξετάσουν τις διαδικασίες τους για να ελαχιστοποιήσουν τις παράπλευρες απώλειες. Ζητούμε απ όλα τα μέρη, και ιδιαίτερα από τα αντικυβερνητικά στοιχεία, να πάρουν μέτρα για να μη χρησιμοποιούνται παιδιά στο πεδίο της μάχης", συνέχισε η αντιπρόσωπος.

    [14] Οικονομία

    Ξέφρενο "ράλι" του πετρελαίου

    3/7/2008 13:13:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέα ρεκόρ σημείωσαν, σήμερα, για πέμπτη φορά στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς το δολάριο υποχώρησε λόγω των αρνητικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, τις απώλειες του δείκτη Dow Jones και τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση των διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, οι φόβοι για ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Δύσης με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξακολουθούν να στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,65 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 145,22 δολάρια. Νωρίτερα, άγγιξε τα 145,25 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου Μπρεντ ανερχόταν στα 145,90 δολάρια, κερδίζοντας 1,64 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο". Νωρίτερα, άγγιξε τα 146,34 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

    Το δολάριο υποχώρησε, χθες, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών έναντι του ευρώ στον απόηχο της δημοσιοποίησης έκθεσης, σύμφωνα με την οποία ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ προχώρησε στη μεγαλύτερη περικοπή θέσεων εργασίας στα τελευταία έξι χρόνια σχεδόν και καθώς ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες.

    Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το επιτοκιακό πλεονέκτημα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος πυροδοτώντας, ενδεχομένως, νέες πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

    "Έχουμε το πιο αδύναμο δολάριο, την πτώση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων. Ενδέχεται, σήμερα το βράδυ, να δούμε περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις με στόχο την κατοχύρωση κερδών, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από το δολάριο", τόνισε ο Τζέραρντ Ρίγκμπι, στη Fuel First Consulting στο Σίντνεϊ.

    Τις ανησυχίες των επενδυτών τροφοδότησαν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι, την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουνίου, τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια και υποχώρησαν, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο κάτω από τα 300.000 βαρέλια, στα 299,8 εκατομμύρια βαρέλια.

    Στην αντιπαράθεση της Δύσης με το Ιράν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέχρ Μοτακί εμφανίστηκε χθες συμβιβαστικός λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σύντομα σε προσφορά από Δυτικές χώρες η οποία έχει στόχο να πείσει το Ιράν να μην προχωρήσει στο πυρηνικό πρόγραμμά του.

    [15] Κοινωνία

    Καλά στην υγεία τους οι 15 αλλοδαποί επιβαίνοντες

    Προσάραξη αλιευτικού στη Σάμο

    3/7/2008 12:00:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε αμμώδη αβαθή στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη νησίδα Βαρελούδι Σάμου, προσάραξε, το αλιευτικό σκάφος "LIKYA" σημαίας Τουρκίας με 15 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στη στεριά και είναι καλά στην υγεία τους. Το αλιευτικό αποκολλήθηκε με τη βοήθεια των αλιευτικών σκαφών και στη συνέχεια με συνοδεία πλωτού περιπολικού κατέπλευσε στο λιμάνι της Σάμου, όπου θα παραμείνει μέχρι να υπάρξει βεβαίωση από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί. Δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων ούτε ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής.

    [16] Πολιτική

    Πολιτική-δικαστική εκτροπή "βλέπει" ο Γ.Παπανδρέου

    Υψηλοί τόνοι

    3/7/2008 11:31:00

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο για την υπόθεση της Siemens, ενώ νέο έγγραφο για το ταξίδι του Μιχάλη Λιάπη στην Γερμανία δημοσιεύεται σήμερα. Προηγήθηκε διάψευση από τον Υπουργό Πολιτισμού του χθεσινού δημοσιεύματος της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" που τον φωτογράφιζε ως τον Υπουργό που συνταξίδεψε στη Γερμανία με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο για να παρακολουθήσει αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ο Μιχάλης Λιάπης προανήγγειλε αγωγή κατά της εφημερίδας, διεκδικώντας αποζημίωση 2 εκατ. για συκοφαντική δυσφήμιση. Υποστηρίζει ότι το ταξίδι το οργάνωσε και το πλήρωσε ο ίδιος και διαθέτει όλα τα σχετικά παραστατικά. Η "Ελευθεροτυπία" ανακοίνωσε πως δημοσίευσε μόνο στοιχεία, παρατηρώντας ότι αν ο Υπουργός έδινε στη δημοσιότητα τα παραστατικά που κρατάει για τον εαυτό του, δεν θα είχε προκύψει ζήτημα γι αυτόν. Η Κυβέρνηση δήλωσε καλυμμένη από τις εξηγήσεις του Υπουργού ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε πολιτική και δικαστική εκτροπή, με αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

    Δεν υπήρξε, ούτε βιαστικό κλείσιμο της υπόθεσης, ούτε αιφνιδιαστική απόφαση της προανάκρισης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης και τόνισε πως η ανάκριση δεν αναβάλλεται για το φθινόπωρο, αλλά θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι. Ήδη ορίστηκε ειδικός ανακριτής ο Νίκος Ζαγοριανός. "Ο κ. Παπανδρέου, αφού απέτυχε να συγκαλύψει το σκάνδαλο, τώρα επιλέγει τις ύβρεις", σχολίασε η Κυβέρνηση.

    [17] Μ. Ανατολή

    Σε κατάσταση αμόκ ο δράστης της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ

    3/7/2008 11:11:00

    Την πιθανότητα να βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στην Ιερουσαλήμ εξέφρασε σήμερα ο δικηγόρος της οικογένειας του ο οποίος τόνισε ότι ο 30χρονος Παλαιστίνιος δεν ανήκε σε ένοπλη οργάνωση. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Σίμον Κόκο, 30χρονος Παλαιστίνιος Χουσάμ Ντουγουγιάτ από την ανατολική Ιερουσαλήμ, ο οποίος σκότωσε χθες τρεις Ιραηλινούς όταν οδήγησε τον εκσκαφέα του εναντίον οχημάτων στην Ιερουσαλήμ, δεν ανήκε σε κάποια ένοπλη οργάνωση και ενδέχεται να καταλήφθηκε από αμόκ και επεσήμανε ότι αν δεν είχε σκοτωθεί από τα πυρά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα θεωρούνταν ικανός να δικαστεί. Ο Κόκο τόνισε ότι ο 30χρονος δράστης είχε καταδικαστεί για κακούργημα, με κατηγορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά και το κίνητρο της επίθεσής του δεν ήταν θρησκευτικό. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε, μάλιστα, ότι ο δράστης είχε καταδικαστεί για βιασμό και είχε εκτίσει διετή ποινή φυλάκισης.

    Ο δικηγόρος της οικογένειάς του δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποδείξει ότι ο Ντουγουγιάτ ήταν πραγματικά τρομοκράτης προτού προχωρήσει στην κατεδάφιση του σπιτιού του, κάτι που έχουν ζητήσει Ισραηλινοί πολιτικοί. Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν αντιπροσωπεία του στρατού και εκπρόσωποι του εισαγγελέα προκειμένου να συζητήσουν για τα νομικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση.

    Ο Ντουγουγιάτ ήταν ο δεύτερος κάτοικος της ανατολικής Ιερουσαλήμ που πραγματοποίησε επίθεση στον δυτικό, ισραηλινό τομέα της πόλης μέσα στη χρονιά. Τον Μάρτιο, ένας άλλος κάτοικος της ανατολικής Ιερουσαλήμ εισέβαλε σε θρησκευτικό σχολείο, άνοιξε πυρ και σκότωσε οκτώ μαθητές.

    Σώθηκε βρέφος από τη χθεσινή επίθεση

    Από τον παραλογισμό της βίας και τα συντρίμμια.. στο θαύμα της ζωής. Ένα κοριτσάκι έξι μηνών βγήκε εντελώς αλώβητο από την χθεσινή επίθεση σε αστικό λεωφορείο και αυτοκίνητα, στην Ιερουσαλήμ.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες η μητέρα του, Μπατσέβα Άντερμαν οδηγούσε το αυτοκίνητο της, στην Ιερουσαλήμ, έχοντας στο πίσω κάθισμα την έξι μηνών κορούλα της, όταν είδε ξαφνικά τον Παλαιστίνιο οδηγό του εκσκαφέα να έρχεται κατά πάνω της. Αστραπιαία, πέταξε το μωρό της από το παράθυρο για να το σώσει.

    Το μητρικό ένστικτο ήταν αυτό που έσωσε το έξι μηνών κοριτσάκι, όχι όμως και την 33χρονη μητέρα που λίγο αργότερα, ανασυρόταν νεκρή μέσα από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου της.

    Αυτόπτες μάρτυρες που είδαν την προσπάθεια της μάνας να σώσει το παιδί της έτρεξαν και το πήραν στα χέρια τους. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το παιδί δεν είχε ούτε μία γρατζουνιά, ούτε καν έκλαιγε.

    Η μικρούλα Εφράτ μεταφέρθηκε προληπτικά σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις και τώρα βρίσκεται στα χέρια του πατέρα της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 July 2008 - 16:50:23 UTC