Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσφεύγει στη δικαιοσύνη
  • [02] ΕΚΤ: Προς άνοδο των επιτοκίων
  • [03] Επιστολή Σαρκοζί προς ΠΓΔΜ - Νέες προκλήσεις ΥΠΕΞ Σκοπίων
  • [04] "Καμπάνα" της Κομισιόν για τα Ναυπηγεία
  • [05] Πρόταση να απορριφθεί η αίτηση Αναστασιάδη
  • [06] Κωνσταντινούπολη: 5ο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ
  • [07] Έντονο ενδιαφέρον για δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια
  • [08] Στη "φάση Β" το εμβόλιο κατά του Aids
  • [09] 528 συλλήψεις κατά κυκλώματος διακίνησης ανθρώπων
  • [10] Έκθεση Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη
  • [11] Συνάντηση Α. Παπαρήγα με συνδικάτα ΜΜΕ
  • [12] Λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής
  • [13] Δροσερό Pink Martini στο Λυκαβηττό
  • [14] Αυλαία στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [15] Ιρανική προειδοποίηση για αντίποινα
  • [16] Περιοδεία Α. Αλαβάνου στα Χανιά
  • [17] Συναντήσεις Καραμανλή
  • [18] Στη δίνη φημών
  • [19] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πεντέλη
  • [20] Επιθεώρηση στόλου από τον Κ. Παπούλια
  • [21] Φροντίδα στους πυροπλήκτους της Μεσσηνίας
  • [22] Καταθέσεις για καταλήψεις σχολείων
  • [23] Διαμαρτυρία αστυνομικών για τις Μαλάδες
  • [24] Ισραήλ: Επίθεση με εκσκαφέα

    [01] Πολιτική

    Ο Μιχάλης Λιάπης για την υπόθεση Siemens

    Προσφεύγει στη δικαιοσύνη

    2/7/2008 14:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 18:29:52)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απαντά ο υπουργός Πολιτισμού στα δημοσιεύματα και τις φημολογίες που τον φωτογράφιζαν ως τον Υπουργό για τον οποίο προγραμματίστηκε ταξίδι στην Γερμανία από την Siemens ώστε να παρακολουθήσει την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στον αγώνα της με την Βραζιλία. Ο Μιχάλης Λιάπης προανήγγειλε την κατάθεση αγωγής κατά της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" διεκδικώντας αποζημίωση δυο εκατομμυρίων ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Υπουργός σε δήλωση του αναφέρει ότι το ταξίδι του για τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας ήταν ιδιωτικό και επισημαίνει ότι ταξίδεψε με τον γιό του και ότι οργάνωσε και πλήρωσε το ταξίδι ο ίδιος, τονίζοντας ότι έχει όλα τα σχετικά παραστατικά. Η Κυβέρνηση κάλυψε πλήρως τη δήλωση του κ. Λιάπη, δια του εκπροσώπου της, Θόδωρου Ρουσόπουλου. Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου κάνοντας λόγο για συντονισμένες προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου και επίορκους δικαστές. Το μεσημέρι ορίστηκε από τον προϊστάμενο του πρωτοδικείου της Αθήνας ο ειδικός ανακριτής που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση της Siemens και του C-4Ι.

    "Η δήλωση είναι σαφής και καλύπτει την κυβέρνηση"

    "Ως εδώ και μη παρέκει". Με αυτή τη φράση αγανάκτησης ο Υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ξεκίνησε την δήλωση του για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν ως τον Υπουργό που ταξίδεψε στην Γερμανία με έξοδα του πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάς.

    Το δημοσίευμα της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" παρουσιάζει εσωτερική αλληλογραφία του Μιχάλη Χριστοφοράκου στα γερμανικά, με την οποία ζητεί να οργανωθεί το ταξίδι στη Γερμανία για τον ίδιο, την οικογένειά του και έξι ακόμη άτομα συνοδεία υπουργού, όπως αναφέρει.

    Ο Μιχάλης Λιάπης που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα την περίοδο εκείνη ήταν στη Γερμανία, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για λάσπη που σκοπεύει να βλάψει τον ίδιο προσωπικά και την κυβέρνηση και προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.

    "Πλήττοντας εμένα προσωπικά, θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση, για να αντισταθμίσουν τα αποδεδειγμένα πια ανομήματα των πολιτικών μας αντιπάλων. Το πα λοιπόν και το ξαναλέω: Το ταξίδι μου στην Γερμανία, για τους αγώνες της εθνικής μας ομάδας, ήταν ιδιωτικό, ταξίδεψα μόνο με τον γιό μου, το οργάνωσα και το πλήρωσα ο ίδιος. Και για να εμπεδωθεί από τους λασπολόγους μου καλύτερα: όλα τα ιδιωτικά μου ταξίδια τα πληρώνω πάντα με δικά μου χρήματα. Και κρατάω και τα σχετικά παραστατικά. Όλα τ άλλα είναι ψευδή και συκοφαντικά. Την πολιτική τρομοκρατία δεν θα την ανεχθώ. Γι αυτό και θα δώσουν λόγο στην Δικαιοσύνη. Διότι δεν θα αλλάξουμε την έννομη τάξη στην Ελλάδα, όπου ο δεχόμενος την λάσπη είναι υποχρεωμένος και να αποδεικνύει, συνεχώς και καθημερινά, την πασιφανή αλήθεια.", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η δήλωση του Μιχάλη Λιάπη είναι σαφής και καλύπτει την κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην γραπτή δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού για το επίμαχο θέμα.

    "Είναι τόσο σαφής η δήλωσή του, που δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα εγώ", τόνισε ο εκπρόσωπος και αρνήθηκε να σχολιάσει το σημερινό δημοσίευμα της εφ. "Ελευθεροτυπία".

    "Η έρευνα έχει γίνει και δεν έχει αποδείξει ότι Υπουργός έχει ταξιδέψει με τον τρόπο που αναφέρουν φήμες και το δημοσίευμα", πρόσθεσε.

    Για το αν θα κινηθεί δικαστικά ο κ. Λιάπης κατά του κ. Καρατζαφέρη, ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε πως "όταν ο υπουργός θελήσει να πει κάτι περισσότερο από όσα αναφέρει στη δήλωσή του, θα το πει".

    Για το λόγο, για το οποίο "δεν έχουν περαστεί χειροπέδες" στον κ. Χριστοφοράκο, όπως είχε συμβεί στην υπόθεση των "κουμπάρων", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη αποφασίζει και όχι η κυβέρνηση.

    Πρόσθεσε δε πως παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια να θεωρηθεί ότι γίνεται στο παρασκήνιο κάτι για να κουκουλωθεί η υπόθεση, βλέπουμε ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί και βγάζει στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα θέματα.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σύγχυση λόγων και έργων και πρόσθεσε ότι κάποιοι νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου.

    "Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε ένα κόμμα που κατηγορεί την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη - και απαντώ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης - ότι καθυστερεί και κάτι κρύβεται από αυτά και μιλούν για κουκούλωμα και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρωί μιλά για καθυστέρηση και το μεσημέρι για άρον-άρον κλείσιμο της υπόθεσης", είπε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως "δεν κλείνει η υπόθεση, αλλά υπάρχει έρευνα που συνεχίζεται στην κύρια ανάκριση".

    Σε ό,τι αφορά, την υπόθεση Siemens είπε ότι η κυβέρνηση από το Δεκέμβριο του 2006 έχει δώσει την αρωγή της στη γερμανική και την ελληνική Δικαιοσύνη και πάει στην κύρια ανάκριση, ενώ έχει ζητηθεί και άνοιγμα λογαριασμών. "Πού βλέπετε προσπάθεια σιωπής;", αναρωτήθηκε.

    Σκληρή απάντηση ΠΑΣΟΚ-Αντιδράσεις κομμάτων

    Σφοδρότατη φραστική επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, του κ. Καραμανλή προσωπικά και της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens.

    Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίσθηκε ότι "σημειώθηκε πολιτική και δικαστική εκτροπή την αποκλειστική ευθύνη για την οποία φέρει πλέον ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση και η ηγεσία της Δικαιοσύνης", κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάχρηση εξουσίας, λέγοντας ότι "σπάνια, στα 44 χρόνια από τη μεταπολίτευση, είχαμε παρόμοια κατάχρηση εξουσίας η οποία συνιστά και υπονόμευση της δημοκρατίας" και επίσης ότι "με τον πιο θρασύ τρόπο, κατέλυσε θεσμούς και αξίες προφανώς διότι θα έβγαιναν στοιχεία τα οποία θα την ενοχοποιούσαν".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στην πλειοψηφία των δικαστών καλώντας τους "να μην υποκύψουν σε πιέσεις, διότι έχουν το λαό μαζί τους" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει ακατάπαυστα τον αγώνα, ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί και ότι η χώρα θα απαλλαγεί από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ζήτησε από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, να τοποθετηθεί επί της ουσίας του κλεισίματος της υπόθεσης Siemens από την δικαιοσύνη.

    "Στην κατακραυγή της κοινωνίας για την συγκάλυψη και για την πρωτοφανή χειραγώγηση της δικαιοσύνης, ο κύριος Ρουσόπουλος απαντά με σοφιστείες. Εμείς ξαναλέμε, Εξεταστική στην Βουλή τώρα, για να βγουν όλα στο φως. Σε αυτό, έχει να απαντήσει κάτι ο κύριος Ρουσόπουλος;" Τόνισε σε δήλωσή του.

    Την ίδια ώρα ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δικαιοσύνης, Γιώργος Παπαδημητρίου, εξαπέλυε σφοδρή επίθεση εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, και του ανακριτή της υπόθεσης Siemens, Παναγιώτη Αθανασίου.

    Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του κ. Αθανασίου να κλείσει την υπόθεση, πρωτοβουλία την οποία χαρακτήρισε "εσπευσμένη", ανήκει ουσιαστικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον οποίο χαρακτήρισε "καθοδηγητή και προστάτη του κ. Αθανασίου".

    Ο κ. Παπαδημητρίου, τέλος, απευθυνόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς, τούς κάλεσε "να περιφρουρήσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αποδεικνύοντας κάθε στιγμή ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητη".

    "Μυρίζει κουκούλωμα, συγκάλυψη. Συμβαίνουν δύο πράγματα: Ή η δικαιοσύνη δεν θέλει να κάψει τα χέρια της, σε ένα τόσο δύσκολο έργο, ή η αλήθεια δεν έφτασε καν προς τα εκεί", δήλωσε για την υπόθεση Siemens η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως ο κύκλος του δικομματικού συστήματος έκλεισε και ότι ο τόπος χρειάζεται βαθιά και μεγάλη πολιτική αλλαγή.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και την ελληνική Δικαιοσύνη ότι δεν μπορεί να βρει πολιτικά πρόσωπα και τις ευθύνες τους, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας έκλεισε άρον- άρον το φάκελο της προανάκρισης.

    Για σοβαρή κρίση του πολιτικού συστήματος της χώρας έκανε λόγο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρίζοντας ότι "η Ελλάδα ζει σε στιγμές σαπουνόπερας" και επαναδιατυπώνοντας το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    Ο κ. Αλαβάνος, άσκησε σκληρή κριτική και σε βάρος και της Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα "έχει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες".

    Επίσης ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης για την χθεσινή απόφαση του εισαγγελέα να κλείσει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Siemens, δήλωσε:

    "Η επιλογή του κ. Αθανασίου για να διεκπεραιώσει το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο δεν ήταν η ιδανική. Το είχα καταγγείλει στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου από τον περασμένο Φεβρουάριο παρόντος του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη. Δυστυχώς μετά από πέντε μήνες δικαιώθηκα. Οι σκιές είναι περισσότερες από ποτέ και αυτό βλάπτει το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να φτάσει γρήγορα η υπόθεση στη Βουλή. Πολιτική που εξυπηρετεί μόνον την Κυβέρνηση".

    Έντονη αντίδραση Χατζηγάκη

    Έντονη ήταν η αντίδραση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

    "Ούτε βιαστικό κλείσιμο της υπόθεσης ούτε αιφνιδιαστική απόφαση της προανάκρισης ούτε βεβαίως ουδεμία διάθεση κάλυψης ευθυνών και στοιχείων υπήρξε στην υπόθεση της Siemens, τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Σωτήρης Χατζηγάκης και χαρακτηρίζει ανεύθυνους τους ισχυρισμούς και τις διαρκείς επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό η Δικαιοσύνη με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στις τελευταίες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι χαρακτηρίζονται από έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής σοβαρότητας ενώ επισημαίνει ότι συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα πιστοποιούν ότι η υπόθεση της Siemens είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη δικαστική απόφαση.

    Ο κ. Χατζηγάκης υπεραμύνεται των ενεργειών της Δικαιοσύνης η οποία όπως αναφέρει έπρεπε να κινηθεί σε ένα μαίανδρο επαφών και διαδρομών, ενώ επισημαίνει όσον αφορά στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι υπήρξε ανεπιφύλακτη και αποφασιστική διάθεσή τους να ερευνηθεί η υπόθεση προς κάθε κατεύθυνση και για οποιοδήποτε πρόσωπο.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει αναληθές ότι η ανάκριση αναβάλλεται για το Φθινόπωρο και σημειώνει ότι θα συνεχιστεί καθόλο το διάστημα του καλοκαιριού αναφέροντας μάλιστα ότι ήδη ορίστηκε ανακριτής ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του.

    Εμμένει το ΛΑΟΣ για Νίκο Παπανδρέου

    Την ίδια ώρα ο Γιώργος Καρατζαφέρης εμμένει στις δηλώσεις του ότι γιος πρώην πρωθυπουργού συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΛΑΜΨΑ που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία μαζί με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, φωτογραφίζοντας, έτσι, τον Νίκο Παπανδρέου.

    "Το ΠΑΣΟΚ, κατά την προσφιλή του μέθοδο, είπε τη μισή αλήθεια. Παρεδέχθη, ότι ο Πολυπράγμων αδερφός του Προέδρου του κινήματος κ. Νίκος Παπανδρέου, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΛΑΜΨΑ Α.Ε. (Ξενοδοχείο Μ. ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ), ιδιοκτησίας του κ. Λασκαρίδη. Αρνήθηκε το ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε ανάμειξη του κ. Μ. Χριστοφοράκου, χρηματοδότη του κινήματος, μέσω του κ. Τσουκάτου στην εταιρεία ΛΑΜΨΑ Α.Ε. Ο κ. Μ. Χριστοφοράκος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ επιμελητηρίου ως εκπρόσωπος της ΛΑΜΨΑ Α.Ε. Με ποιου Διοικητικού Συμβουλίου την απόφαση τοποθετήθηκε;", τονίζει το ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του.

    Η εταιρεία με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι η σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου είναι γνωστή.

    "Τα μέλη του ΔΣ είναι εκλεγμένα νομίμως από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων και δεν έχουν καμιά σχέση με την Εταιρεία Siemens".

    Ορίστηκε ο ανακριτής

    Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι ορίστηκε από τον προϊστάμενο του πρωτοδικείου της Αθήνας ο ειδικός ανακριτής που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση της Siemens και του C-4Ι.

    Πρόκειται για τον τέταρτο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό ο οποίος εντός της ημέραςθα παραλάβει την πλέον των τριάντα φακέλων δικογραφία, που σχηματίστηκε από την έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου,.

    Ο κ. Αθανασίου χθες με το πέρας της πολύμηνης έρευνάς του άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου και του ΟΤΕ, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση εσόδων.

    Στο πλαίσιο της έρευνας ο εισαγγελέας εξέτασε με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων περίπου σαράντα άτομα.

    [02] Οικονομία

    Για να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός

    ΕΚΤ: Προς άνοδο των επιτοκίων

    2/7/2008 17:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 18:25:29)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων ανακοινώνει την Πέμπτη σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την εκτίμηση επιβεβαιώνει εμμέσως και η αναφορά του Προέδρου της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, περί κινδύνου "έκρηξης" του πληθωρισμού εάν η Κεντρική Τράπεζα δεν ενεργήσει με αποφασιστικότητα. Η νέα άνοδος των επιτοκίων αναμένεται να πλήξει τα νοικοκυριά που έχουν συνάξει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς το κόστος δανεισμού θα καταστεί ακριβότερο. Αν όντως ισχύσει μια νέα άνοδος επιτοκίων της τάξης του 0,25% από τον Δεκέμβριο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2008, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα έχουν ανέβει κατά δυο μονάδες. Ο αρμόδιος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια αναφερόμενος στο πρόβλημα τόνισε ότι "θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στον αγώνα κατά του πληθωρισμού".

    [03] Πολιτική

    Επιστολή Σαρκοζί προς ΠΓΔΜ - Νέες προκλήσεις ΥΠΕΞ Σκοπίων

    2/7/2008 16:26:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επιστολή στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απέστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Στην επιστολή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι, ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει την ετοιμότητα της χώρας του για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Παρισιού-Σκοπίων.

    Εκφράζει, επίσης, τη στήριξή του στην προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως έχουν εκπληρωθεί τα απαιτούμενα κριτήρια και το μόνο που απομένει να επιλυθεί είναι η εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, προγραμματίζει να έχει σύντομα στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δυο χωρών, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη καθοριστεί ακριβείς ημερομηνίες.

    Σαρκοζί: Να διπλασιάσετε τις προσπάθειες

    "Μου φαίνεται ότι είναι αναγκαίο να κλείσει αυτό το θέμα, προκειμένου να μην αποτελεί εμπόδιο στις νόμιμες φιλοδοξίες των πολιτών σας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Στηρίζω πλήρως τις προσπάθειες του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Καλώ εσάς, όπως κάλεσα και την ελληνική ηγεσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα, τον Ιούνιο, να διπλασιάσετε τις προσπάθειες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις", αναφέρει- μεταξύ άλλων- στην επιστολή του ο Γάλλος πρόεδρος.

    Ο κ. Σαρκοζί εκφράζει, επίσης, τη βεβαιότητα ότι παρά τα γεγονότα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, η ΠΓΔΜ έχει τη δημοκρατική ικανότητα και την απαιτούμενη νομιμότητα προκειμένου να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την ένταξή της στην Ε.Ε.

    Ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει ακόμη ότι η Γαλλία, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και ως ασκούσα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσει να στηρίζει την ΠΓΔΜ στο "δρόμο" προς την επιτυχή ένταξή της στην "ευρωπαϊκή οικογένεια".

    Μιλόσοσκι: Η Αθήνα διευρύνει την "ατζέντα"

    Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς αναφέρθηκε με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    " Είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε στη διαπραγματευτική διαδικασία, στην οποία θα επιθυμούσαμε να ανταλλάξουμε επιχειρήματα σχετικά με τις θέσεις μας".

    Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος με το τελευταίο "πακέτο" προτάσεων του κ. Νίμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απάντησε πως την επόμενη περίοδο θα διαπιστωθεί τι έχει κομισθεί. "Προς το παρόν δεν υπάρχουν νέες επίσημες εισηγήσεις ή νέες συγκεκριμένες προτάσεις" είπε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι, η Αθήνα είναι αυτή που διευρύνει την "ατζέντα" των προ συζήτηση θεμάτων σε κάθε νέα συνεδρίαση. "Εκτιμούμε πως εάν ακολουθηθεί μια τέτοια αρχή, τότε είναι καλό να κλείσουν όλα τα θέματα που ενδέχεται να προκαλέσουν παρεξηγήσεις στο μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει και την επιστροφή των περιουσιών στους απογόνους των προσφύγων, που είναι Μακεδόνες πολίτες και έχουν δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας, αφού έχουν γεννηθεί εκεί" τόνισε.

    Αναφερόμενος στο εάν είναι ακριβές ότι η Ουάσιγκτον θέτει χρονοδιαγράμματα για το "κλείσιμο" του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι είπε πως δεν υπάρχουν προθεσμίες, παρά μόνο προσπάθειες από διάφορες πλευρές προκειμένου να έρθουν εγγύτερα οι θέσεις των δύο χωρών.

    "Θα ικανοποιούμασταν εάν η θέση της Αθήνας ήταν πιο εποικοδομητική, ώστε να καταστεί δυνατή η προσέγγιση των θέσεών μας το συντομότερο δυνατό", σημείωσε ο κ. Μιλόσοσκι.

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ, ο κ. Μιλόσοσκι είπε πως η χώρα του θα συνεχίσει την οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με τη Συμμαχία.

    "Αυτός είναι ένας οργανισμός που ακολουθεί μια ενταξιακή στρατηγική, παρά το γεγονός ότι ένα κράτος- μέλος μπορεί να την μπλοκάρει (τη στρατηγική αυτή)" δήλωσε και πρόσθεσε πως οι δυνατότητες βέτο μιας χώρας- μέλους είναι πολύ κατώτερες της στρατηγικής αποφασιστικότητας του ΝΑΤΟ να εντάξει στους κόλπους του τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσει να συμβάλλει στις ειρηνευτικές αποστολές" σημείωσε

    [04] Οικονομία

    Ζητά να επιστραφούν στο κράτος 230 εκ. ευρώ

    "Καμπάνα" της Κομισιόν για τα Ναυπηγεία

    2/7/2008 15:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 18:26:16)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παράνομες έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγηθήκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ ) την περίοδο 1996-2002, υπό τη μορφή 16 διαφορετικών ενισχυτικών μέτρων. Ύστερα από έρευνα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι πολλές από τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν δεν είχαν προηγουμένως εγκριθεί και δεν ήταν συμβατές με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Ως εκ τούτου με σημερινή ανακοίνωσή της ζητά από το ελληνικό κράτος να ανακτήσει από τα ναυπηγεία το εν λόγω ποσό.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας η ετυμηγορία της Κομισιόν αφορά μόνο το εμπορικό τμήμα των δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων, καθώς το σύνολο των εικαζόμενων κρατικών ενισχύσεων που εξέτασε, ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

    Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι "η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε, μετά από μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αναγνωριστεί ότι το 75% των συνολικών δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων αφορούσαν στρατιωτικές δραστηριότητες και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις της συνθήκης Ε.Κ. (άρθρα 87-88)".

    Για αθέμιτο ανταγωνισμό

    Ειδικότερα στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται πως μεταξύ 1996 και 2002, η Ελλάδα έλαβε 16 διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης για την ΕΝΑΕ, σε μια περίοδο που το ναυπηγείο αντιμετώπιζε δυσχέρειες. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι πολλές από τις ενισχύσεις αυτές χορηγήθηκαν στην ΕΝΑΕ από το ελληνικό κράτος και την ΕΤΒΑ υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου χωρίς προηγουμένως να εγκριθούν από την Επιτροπή, όπως σαφώς ορίζει για ανάλογες περιπτώσεις το Δίκαιο της ΕΕ. Η Επιτροπή αναφέρει επίσης πως έκρινε ότι τα διάφορα δάνεια και εγγυήσεις που χορήγησε το ελληνικό κράτος και η τότε κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα ΕΤΒΑ στην ΕΝΑΕ συνιστούν μη συμβατές προς το κοινοτικό Δίκαιο ενισχύσεις, δεδομένου ότι χορηγήθηκαν είτε κάτω του τιμήματος αγοράς είτε σε εποχή κατά την οποία η χρηματοοικονομική κατάσταση της ΕΝΑΕ είχε καταστεί τόσο δυσχερής ώστε καμία τράπεζα δεν θα της είχε χορηγήσει δάνειο.

    Η Επιτροπή αναφέρει στη συνέχεια πως διαπίστωσε ότι η Ελλάδα και η ΕΝΑΕ δεν τήρησαν ούτε τους όρους που συνόδευαν εκείνες τις κρατικές ενισχύσεις τις οποίες η Επιτροπή είχε εγκρίνει το 1997 και το 2002. Όσον αφορά τις ενισχύσεις αναδιάρθρωσης ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν το 1997 η ΕΝΑΕ εφάρμοσε, κατά την Επιτροπή, μέρος μόνο του επενδυτικού σχεδίου που ήταν αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό του ναυπηγείου. Επιπλέον, η έγκριση της ενίσχυσης συνοδευόταν από τον όρο της εφαρμογής μιας συμφωνίας που αφορούσε την πώληση του 49% των μετοχών της ΕΝΑΕ στους εργαζόμενούς της αντί τιμήματος 24 εκατ. ευρώ, καταβλητέου εντός 12 ετών. Ωστόσο, από την έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα ουδέποτε εισέπραξε το συμβατικό τίμημα αγοράς από τους εργαζόμενους. Όσον αφορά τις ενισχύσεις ύψους 29,5 εκατομμυρίων ευρώ για το κλείσιμο εγκαταστάσεων, που εγκρίθηκαν το 2002 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μείωση του δυναμικού για τις εμπορικές δραστηριότητες, η ΕΝΑΕ δεν τήρησε, κατά την Επιτροπή, τον περιορισμό του δυναμικού σε 420 000 ανθρωποώρες ετησίως, που επέβαλλε η απόφαση.

    Με βάση τα ανωτέρω η Επιτροπή σημειώνει πως όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία συνολικά υπερβαίνουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ, προσπόρισαν όφελος στις εμπορικές δραστηριότητες της ΕΝΑΕ, παρέχοντάς της έτσι αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της και θα πρέπει επομένως να ανακτηθούν από το ελληνικό Δημόσιο εντόκως. Ωστόσο το ακριβές ποσό που πρέπει να επιστραφεί θα προσδιορισθεί, όπως σημειώνει η Επιτροπή, στη διάρκεια της διαδικασίας ανάκτησης.

    Η Επιτροπή διαπίστωσε εξάλλου ότι ορισμένα από τα μέτρα τα οποία διερευνήθηκαν, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν συνιστούν επί της ουσίας παράνομη κρατική ενίσχυση. Ορισμένα αποτελούν κατά την Επιτροπή συμβατές προς το κοινοτικό Δίκαιο ενισχύσεις και ορισμένα στήριξαν την κατασκευή στρατιωτικών πλοίων για το Ελληνικό Ναυτικό και, επομένως, εξαιρούνται - όπως σαφώς ορίζει το κοινοτικό Δίκαιο - από την εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

    Από την έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθηκε επίσης ότι ο μηχανισμός με βάση τον οποίο η Ελλάδα δεσμεύθηκε συμβατικά να αποζημιώσει τον αγοραστή της ΕΝΑΕ (δηλ. την κοινοπραξία HDW/Ferrostaal, διάδοχος της οποίας είναι η ThyssenKrupp) για οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση που θα πρέπει τυχόν να ανακτηθεί μελλοντικά από την ΕΝΑΕ, συνιστά παράνομη ενίσχυση της τελευταίας και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

    Τέλος η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος Νέλι Κρος σε δήλωσή της επί του θέματος ανέφερε τα εξής: "Το 1997, η Επιτροπή έδωσε στην Ελλάδα την ευκαιρία να προβεί σε αναδιάρθρωση των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΝΑΕ, εγκρίνοντας ενισχύσεις ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς, ορισμένοι κρίσιμοι όροι που συνόδευαν την έγκριση αυτή δεν τηρήθηκαν. Επιπλέον, η Ελλάδα προέβη επανειλημμένα σε παράνομη και μη συμβατή χρηματοδότηση των ζημιογόνων εμπορικών δραστηριοτήτων του ναυπηγείου μέχρι το 2002. Οι παράνομες αυτές ενισχύσεις πρέπει τώρα να ανακτηθούν".

    [05] Πολιτική

    Για εξαίρεση του δεύτερου ειδικού ανακριτή

    Πρόταση να απορριφθεί η αίτηση Αναστασιάδη

    2/7/2008 15:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 18:26:52)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, προκειμένου να κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε την Τρίτη ο Θέμος Αναστασιάδης, κατά του δεύτερου ειδικού ανακριτή, Δημήτρη Οικονόμου, που χειρίζεται την υπόθεση Ζαχόπουλου. Σήμερα Tετάρτη, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σπύρος Παπάς, αφού μελέτησε την αίτηση, υπέβαλε προς το Συμβούλιο πρόταση για την απόρριψή της. Τόσο η πλευρά του αιτούντος, αλλά και οι συνήγοροι του κ. Ζαχόπουλου, ως πολιτική αγωγή, θα πρέπει εντός 24ωρων ωρών να έχουν γνωστοποιήσει στο Συμβούλιο τις θέσεις τους, ενώ εάν επιθυμεί μπορεί γραπτώς να κοινοποιήσει την άποψή του και ο ανακριτής. Η απόφαση για την αίτηση εξαίρεσης αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα προσδιοριστεί εκ νέου η ημέρα απολογίας του κ. Αναστασιάδη. Στο μεταξύ, αναβάλλεται η αυριανή απολογία δημοσιογράφου της εφημερίδας "Το Πρώτο Θέμα", ο οποίος βαρύνεται με άμεση συνέργεια στην παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και αυτό γιατί πρέπει να προηγηθεί η απολογία του κ. Αναστασιάδη.

    [06] Πολιτική

    Ανακοίνωση ΥΠΑΝ

    Κωνσταντινούπολη: 5ο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ

    2/7/2008 19:12:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών του 5ου Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ, που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι ανάμεσά σας, ανταλλάσσοντας χρήσιμες σκέψεις και προβληματισμούς για το θέμα της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας και ανάπτυξης. Θέμα μείζονος στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά πιστεύω και για όλες τις χώρες του συγχρόνου κόσμου. Είναι πεποίθησή μας ότι οι χώρες που συνθέτουν το γεωπολιτικό τρίγωνο Α. Μεσόγειος, Εύξεινος Πόντος και Κασπία Θάλασσα θα έχουν διαρκώς αυξανόμενο ρόλο στην παγκόσμια ισορροπία της ενεργειακής αγοράς στο εγγύς μέλλον. Το ενεργειακό τους δυναμικό, τους επιτρέπει να διευρύνουν περαιτέρω τον όγκο των προμηθειών τους στην ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Παράλληλα, η στρατηγική τους θέση ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση συγκεντρώνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές.

    Η λέξη "κλειδί" λοιπόν είναι οι διασυνδέσεις. Τα ενεργειακά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή πρέπει να φτάσουν στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Να φτάνει με ασφάλεια και σε επαρκείς ποσότητες το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προς τις καταναλώτριες χώρες. Και εδώ ο ρόλος τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας καθίσταται καίριος. Οι χώρες μας μπορούν και έχουν καθοριστική συμβολή για την επιτυχή έξοδο των ενεργειακών προϊόντων της περιοχής στην ευρωπαϊκή αγορά. Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι μεγάλων διεθνών ενεργειακών δρόμων και δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων. Αντιθέτως! Οφείλουμε να είμαστε ενεργοί πρωταγωνιστές, ενεργοί παίκτες στην «καρδιά» των εξελίξεων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γεωπολιτική της ενέργειας καθορίζει σφαίρες επιρροής και χώρους ζωτικών συμφερόντων. Η Ελλάδα με συνέπεια, μεθοδικότητα και ειλικρίνεια αξιοποιεί αυτές τις νέες ευκαιρίες. Στοχεύουμε αφενός να προσφέρουμε στη χώρα μας ενεργειακή επάρκεια και, ταυτόχρονα, ως ενεργειακός κόμβος να έχουμε μια πολύ θετική συνεισφορά στην κάλυψη των μεγάλων αναγκών των ενεργοβόρων οικονομιών της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκαν μείζονος σημασίας εξελίξεις στον τομέα των ενεργειακών διασυνδέσεων που προσδιορίζουν και τη βούληση της Ελλάδος για στρατηγικής σημασίας αναπτυξιακές συμμαχίες".

    [07] Κοινωνία

    ΕΕ - Ευρωβαρόμετρο - Ελλάδα

    Έντονο ενδιαφέρον για δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια

    2/7/2008 18:28:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Tη λήψη όλο και περισσότερων αποφάσεων σε κοινοτικό επίπεδο για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας υποστηρίζουν τόσο οι Έλληνες όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, το 73% των Ελλήνων (πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά την Ισπανία με 77% και τη Βουλγαρία με 75%) πιστεύει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις για ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης σε επίπεδο Ε.Ε. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 63%.

    Ως προς την ανταλλαγή αστυνομικών και δικαστικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, οι Έλληνες σε ποσοστό 72% τάσσονται υπέρ (22% κατά), με το υψηλότερο αντίστοιχο ποσοστό να καταγράφεται στο Βέλγιο (86%), ενώ ιδιαίτερα υψηλά στη χώρα μας είναι και τα ποσοστά υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα (86%), την καταπολέμηση των ναρκωτικών (84%), την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (86%) και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε (79%). Στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της Ε.Ε., οι Έλληνες ερωτηθέντες θεωρούν πιο σημαντική την αντιμετώπιση της τοξικομανίας (68%) και ακολουθούν η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (55%) και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών (43%).

    [08] Υγεία

    Ιταλία

    Στη "φάση Β" το εμβόλιο κατά του Aids

    2/7/2008 18:08:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ιταλικό υπουργείο Υγείας άναψε το πράσινο φως στη «φάση Β» του πειραματικού εμβολίου κατά του aids, της ερευνήτριας Μπάρμπαρα Ένσολι. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και από τα ως τώρα αποτελέσματα, το «εμβόλιο Ένσολι», δεν είναι τοξικό για τον οργανισμό.

    Κατά το νέο στάδιο πειραμάτων, θα πρέπει να εξακριβωθεί η θετική επίδρασή του στον πάσχοντα και η στήριξη του ανοσοποιητικού του συστήματος. Το εν λόγω εμβόλιο, «παγώνει» την δράση της πρωτεϊνης Τατ, αναγκαίας για την αναπαραγωγή του ιού μέσα στον οργανισμό.

    «Οι δυσκολίες που συναντήσαμε έως τώρα, αφορούσαν κυρίως την εξεύρεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων, διότι η προσπάθειά μας δεν συνδέεται με καμμιά φαρμακευτική βιομηχανία. Είναι αποτέλεσμα, αποκλειστικά και μόνο των ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας», δήλωσε η Ένσολι. Εντέλει, συγκεντρώθηκαν, συνολικά, 21 εκατ. ευρώ και η δεύτερη πειραματική φάση, θα διεξαχθεί σε 10 νοσοκομεία της Ιταλίας, με 128 οροθετικούς εθελοντές.

    Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας, Φρούτσιο Φάτσιο, αναμένεται να γίνουν γνωστά, σε ένα χρόνο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και τρίτη φάση πειραμάτων, με πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών εθελοντών, που θα προέρχονται και από χώρες υπό ανάπτυξη. Ως τώρα, πάντως, εκτός από τη «μη τοξικότητα» του εμβολίου, έχει εξακριβωθεί και η θετική αντίδραση των πειραματόζωων πιθήκων, απέναντι σ΄ αυτό. Η Ιταλίδα επιστήμονας ελπίζει να μπορέσει να συμβάλλει καθοριστικά, τόσο στη θεραπεία των ασθενών, όσο και στην πρόληψη της διάδοσης του ιού. Η οριστική απάντηση, ωστόσο, για τη δυνατότητα εφαρμογής της ιταλικής προσπάθειας, δεν πρόκειται να έρθει πριν το 2012.

    [09] Κόσμος

    Βρετανία- Επιχείρηση "Pentameter 2"

    528 συλλήψεις κατά κυκλώματος διακίνησης ανθρώπων

    2/7/2008 18:00:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Περισσότεροι από 500 άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης διάρκειας έξι μηνών που διεξήχθη στη Βρετανία και στην Ιρλανδία κατά των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, που επέτρεψε να βρεθούν 167 θύματα, μεταξύ των οποίων 13 ανήλικοι, ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ.

    Η επιχείρηση της αστυνομίας "Pentameter 2" οδήγησε στη σύλληψη 528 ανθρώπων που είναι ύποπτοι για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Είκοσι τέσσερις από αυτούς είχαν ήδη καταδικαστεί σε ποινές που δεν διευκρινίστηκαν. Η επιχείρηση αυτή, η πιο σημαντική του είδους που διεξήχθη ποτέ στη Βρετανία και στην Ιρλανδία, επέτρεψε τον εντοπισμό 167 θυμάτων, στην πλειονότητά τους γυναίκες. Από τα θύματα αυτά, τα 13 ήταν ηλικίας 14 ως 17 ετών τα οποία είχαν καταναγκαστεί σε πορνεία ή εργασία.

    "Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων είναι ένα απεχθές έγκλημα, το οποίο διαπράττουν εγκληματικές συμμορίες, στόχος των οποίων είναι να βγάζουν χρήματα από την ανθρώπινη δυστυχία", κατήγγειλε η υπουργός. Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης, η παράνομη διακίνηση παιδιών από τη Βρετανία συνιστά πλέον ένα "αυξανόμενο πρόβλημα". Προηγουμένως, τα κυκλώματα εκμεταλλεύονταν κυρίως ανηλίκους που προέρχονταν από το εξωτερικό.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας του Γκλόστερσαϊρ, στη ΝΔ Αγγλία, Τιμ Μπρέιν, ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση, σημείωσε ότι η αστυνομία βρήκε πολλούς οίκους ανοχής να στεγάζονται σε διαμερίσματα σε κατοικημένες ζώνες. Στις 800 τοποθεσίες πορνείας στις οποίες έγιναν έρευνες, οι 600 ήταν ξεχωριστά διαμερίσματα και τα 157 ινστιτούτα μασάζ, μανικιούρ ή σάουνας, που μπορούν να εξυπηρετήσουν ως βιτρίνα για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

    "Είναι αδύνατο να πούμε σε αυτό το στάδιο αν πρόκειται για μια αλλαγή συμπεριφοράς", δήλωσε ο Μπρέιν, σημειώνοντας ότι "σε ορισμένες περιπτώσεις οι γείτονες δεν είχαν ποτέ υποπτευθεί (ότι εκεί γίνονταν) ασυνήθιστες δραστηριότητες".

    [10] Πολιτισμός

    Έκθεση Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

    2/7/2008 17:38:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άνοιξε τις πύλες της στην Εθνική Πινακοθήκη η έκθεση του Φρανθίσκο Γκόγια με τίτλο "Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα".

    Πρόκειται για τις τέσσερις σειρές με τα 212 σπανιότατα και πολύτιμα χαρακτικά του Φρανθίσκο Γκόγια , που είχε αποκτήσει η Εθνική Πινακοθήκη την δεκαετία του 1960 χάρη στον τότε διευθυντή της, Μαρίνο Καλλιγά, ο οποίος τα είχε εντοπίσει και αγοράσει σε δημοπρασίες στην Ελβετία.

    Με την έκθεση αυτή, η Εθνική Πινακοθήκη μετέχει στις παγκόσμιες επετειακές εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού.

    Στον προάγγελο της μοντέρνας τέχνης του 20ου αιώνα και της μοντέρνας συνείδησης του ασυμβίβαστου καλλιτέχνη, Φρανσίσκο Γκόγια, αναφέρθηκε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, προσκαλώντας το κοινό να επισκεφθεί την έκθεση, που επιμελήθηκε η Μαριλένα Κασιμάτη.

    Οι χαλκογραφίες, μαζί με τα έργα της αποκαλούμενης "μαύρης ζωγραφικής" του Γκόγια, συνιστούν, κατά τους ειδικούς, την κρυφή εξομολόγηση και ταυτόχρονα τη φανερή οργή του ζωγράφου για το ισπανικό καθεστώς της εποχής του (1746-1828), παρ όλο που υπήρξε και ζωγράφος της αυλής του Κάρολου του Δ΄.

    "Ανοίγει τον 19ο αιώνα, αλλά ουσιαστικά τον 20ό αιώνα γιατί είναι μοντέρνος ζωγράφος, ανυπότακτος, ελεύθερος, διαποτισμένος από τις ιδέες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, έχει συνείδηση ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να καταγγέλλει την εποχή του. Και ο Γκόγια το κάνει αυτό με τρόπο κινηματογραφικό, συλλαμβάνει την κίνηση την ώρα του γεγονότος, με τρομερή παρατηρητικότητα και δύναμη σχεδιαστική", σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Λαμπράκη-Πλάκα.

    Οι διάσημες χαλκογραφίες του Γκόγια, περιλαμβάνουν τέσσερις σειρές που αντιστοιχούν σε ισάριθμες θεματικές ενότητες:

    - "Τα Καπρίτσια", με 80 χαρακτικά , αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν, σύμφωνα με τον ίδιο τον ζωγράφο "τα ανθρώπινα πάθη και τις διαστροφές". Ολοκληρώθηκαν το 1799 και η σειρά της Πινακοθήκης προέρχεται από την Α΄έκδοση, του 1803.

    - Στα "Δεινά του πολέμου"`, ο Γκόγια εκφράζει, σε 80 χαλκογραφικές πλάκες που χαράχτηκαν ανάμεσα στα 1810-1820, την οργή, την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό του για τις βαναυσότητες που διέπραξαν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα κατά την εισβολή τους στην Ισπανία αναμεσα στα 1808-1814. Στην ίδια σειρά ο καλλιτέχνης απευθύνει έναν ύμνο στην ηρωική αντίσταση του λαού που κορυφώνεται στο αριστούργημά του "Οι εκτελέσεις της 3ης Μαΐου" (Μουσείο Πράδο). Τα "Δεινά του πολέμου" αποτελούν ένα αντιπολεμικό μανιφέστο, με διαχρονική αξία. Η σειρά της Πινακοθήκης προέρχεται από την Α΄εκδοση του 1863.

    - Οι "Ταυρομαχίες", με 33 χαλκογραφίες, πρωτοκυκλοφόρησαν το 1816. Ο Γκόγια, φανατικός οπαδός του εθνικού αθλήματος της Ισπανίας, αφηγείται στη σειρά αυτή την προϊστορία της ταυρομαχίας και απεικονίζει μεγάλες στιγμές επώνυμων ταυρομάχων. Η σειρά αυτή της Πινακοθήκης προέρχεται από την Γ ΄Εκδοση του 1853.

    - "Η Τρέλα", τα παράταιρα, τα παράλογα, χαράσσονται ανάμεσα στα 1815-1824. Στα 18 έργα της σειράς, η φαντασία το όνειρο, ο τρόμος, ο ίλιγγος, εισάγουν στη ρομαντική αισθητική του "υψηλού" και η σειρά αποτέλεσε ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους ρομαντικούς, τους συμβολιστές, τους σουρεαλιστές καλλιτέχνες έως και τον Πικάσο. Προέρχεται από την Β΄έκδοση του 1864 με τίτλο "Παροιμίες".

    [11] Πολιτική

    Για το ασφαλιστικό

    Συνάντηση Α. Παπαρήγα με συνδικάτα ΜΜΕ

    2/7/2008 17:09:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Συνάντηση με τη συντονιστική επιτροπή των συνεργαζόμενων ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στην έδρα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με θέμα συζήτησης, μετά τις εξελίξεις που προέκυψαν από την ψήφιση του ασφαλιστικού, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Παπαρήγα: "Στηρίζουμε απολύτως τις δραστηριότητες και όλες τις μορφές πάλης που θα αποφασίσουν τα σωματεία που συντονίζονται στον χώρο του Τύπου, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενοποίησης των ταμείων στη βάση του γνωστού αντιασφαλιστικού, αντιεργατικού νόμου που ψηφίστηκε. Πλήττεται κυρίως ο κλάδος της Υγείας και αποδεικνύεται λοιπόν, ότι ο στόχος της αναδόμησης - όπως έλεγαν - και της μεταρρύθμισης στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν ήταν μόνο οι συντάξεις αλλά και οι κοινωνικές παροχές, με αποτέλεσμα νέοι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτούς τους χώρους να χάνουν κεκτημένα, να μειώνονται οι κατακτήσεις τους, να επιβάλλονται νέα χαράτσια στον τομέα της Υγείας. Θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία, την οποία παίρνουν είναι σημαντική, γιατί ο νόμος πρέπει να παρεμποδιστεί, πρέπει να δυσκολευτεί να εφαρμοστεί σε όλες του τις εκφράσεις και τις διαστάσεις".

    Ποιοί συμμετείχαν

    Τα κλαδικά σωματεία των ΜΜΕ με τα οποία συναντήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, ήταν: Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, Ένωση Τεχνικών Ημερησίου Περιοδικού Τύπου Αθηνών, Πανελλαδική Ένωση λιθογράφων, Ένωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών, Ένωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά, Ένωση Προσωπικού Πρακτορειών Εφημερίδων Αθηνών, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και Ένωση Προσωπικού Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.

    [12] Κοινωνία

    Λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής

    2/7/2008 16:42:00

    Και άλλες λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής, όπως αυτή που υπάρχει στην οδό Πανεπιστημίου, σχεδιάζει το Υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να μην είναι εφικτή η παραβίαση τους από οδηγούς των Ι.Χ. και των ταξί. Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης που συναντήθηκε με εκπροσώπους μη κρατικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, η αστυνόμευση των υπαρχουσών λεωφορειολωρίδων θα μπορούσε να είναι καλύτερη, ωστόσο δεν είναι δυνατόν και διπλά σε κάθε πολίτη να υπάρχει και από ένας αστυνομικός. Στη συνάντηση συζητήθηκε η επέκταση των ποδηλατοδρόμων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πως θα μπορούσε να αυξηθεί η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    [13] Πολιτισμός

    Στις 7 Ιουλίου

    Δροσερό Pink Martini στο Λυκαβηττό

    2/7/2008 16:42:00

    Το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού μετά τις πρόσφατες περιπέτειές του ξανανοίγει με τους αγαπημένους στο ελληνικό κοινό Pink Martini, οι οποίοι ανεβαίνουν στη σκηνή στις 7 Ιουλίου για ένα στιλάτο πάρτι, παραδίδοντας τη σκυτάλη στη βασίλισσα της disco, την Gloria Gaynor, η οποία υπόσχεται μια ξέφρενη βραδιά γεμάτη ντίσκο, funky και soul ρυθμούς στις 9 του μηνός. Οι Pink Martini μετά το Λυκαβηττό θα εμφανιστούν στις 8 Ιουλίου στο Μύλο της Θεσσαλονίκης.

    Οι Pink Martini θεωρούνται ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της lounge - jazz σκηνής με φανατικό κοινό, που ανέδειξε το άλμπουμ "Sympatique" σε πλατινένιο και το "Hang on Little Tomato", σε χρυσό, στη χώρα μας.

    Η επιτυχία τους αυτή στηρίζεται στην φαντασία και την φρεσκάδα της μουσικής τους που συνδυάζει ρετρό και τζαζ μοτίβα με ροκ και ποπ ρυθμούς.

    Οι Pink Martini έρχονται για άλλη μια φορά στη χώρα μας για να μας μεταφέρουν από τη Γαλλία του Μεσοπολέμου στη μυστηριώδη Αραβία, από τη σημερινή Νέα Υόρκη στην Αβάνα του 30, από το εξωτικό Σεν Τροπέ ως την μυστικιστική Κίνα. Και είναι μια μοναδική ευκαιρία να βροντοφωνάξετε μεσούντος του καλοκαιριού τους στίχους "Je ne veux pas travailler", να ερωτευθείτε ξανά ψιθυρίζοντας το "Amado mio", να αναπολήσετε τραγουδώντας "Τα παιδιά του Πειραιά", και να ονειρευτείτε ακούγοντας το "Una notte a Napoli".

    Το δωδεκαμελές συγκρότημα, με μουσικούς που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και μουσικές επιρροές, από κλασική μουσική μέχρι τζαζ και ροκ, δημιουργήθηκε το 1994 από τον πιανίστα, απόφοιτο του Χάρβαρντ, Τόμας Λόντερντέιλ, ως μια μικρή ορχήστρα τεσσάρων ατόμων με βάση το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Το 1997 μπαίνει στο σχήμα η τραγουδίστρια Τσάινα Φόρμπς, η οποία είχε συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον Λότερντειλ όντας συμφοιτητές στο Χάρβαρντ.

    Κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ "Sympatique" σε δική τους παραγωγή, πουλώντας πάνω από 1,3 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως. Την επόμενη χρονιά έκαναν το ντεμπούτο τους στην Ευρώπη, στο Φεστιβάλ των Καννών, συνοδευόμενοι από την Συμφωνική Ορχήστρα του Όρεγκον, όπου απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Έκτοτε άρχισαν να περιοδεύουν με τεράστια επιτυχία σε διάφορες χώρες, όπως Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Τουρκία, Ταϊβάν, Λίβανο, όπου εμφανίζονταν είτε μόνοι τους, είτε συνοδευόμενοι από διάφορες ορχήστρες.

    Η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο τους συναυλιακό προορισμό καθώς μας επισκέπτονται από το 2001 με sold out εμφανίσεις αποδεικνύοντας έτσι πως είναι και ένα από τα αγαπημένα γκρουπ των Ελλήνων.

    Λάτρεις του κινηματογράφου έχουν δώσει τραγούδια τους σε πολλές ταινίες, ενώ οι κινηματογραφικές επιρροές είναι εμφανείς στα τραγούδια τους που πολλές φορές θυμίζουν εικόνες από φιλμ νουάρ ή μιούζικαλ.

    "Είμαστε σαν μουσικοί αρχαιολόγοι που ανασύρουμε μελωδίες και ρυθμούς από διάφορα μέρη του κόσμου και δημιουργούμε ένα είδος μοντέρνας μουσικής" όπως περιγράφει ο ιδρυτής τους Τ. Λόντερντέιλ.

    Ώρα Έναρξης: 9:30

    Τιμές εισιτηρίων: Αθήνα 40 & πόρτα 45 Θεσσαλονίκη 35

    Προπώληση: Αθήνα: Metropolis - Ticket House - www.ticketservices.gr Θεσσαλονίκη: Metropolis Μυλος- www.ticketservices.gr

    [14] Πολιτική

    Στο Λαγονήσι

    Αυλαία στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    2/7/2008 16:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 18:27:17)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, οι τριήμερες εργασίες του 23ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Λαγονήσι και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο κλείσιμο των εργασιών: "Θα κάνω τα πάντα για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας. Οι σοσιαλιστές θα τεθούν επικεφαλής στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές. Καταλήξαμε σε κοινές θέσεις για περίπλοκα προβλήματα, όπως η παγκόσμια οικονομία, η ισότητα, η κρίση των τροφίμων, η μετανάστευση και η παγκόσμια ειρήνη. Είμαστε απαραίτητοι, έχουμε τις λύσεις, αλλά και τον τρόπο για να αλλάξουμε τον κόσμο. Θα κάνουμε την διαφορά και έχουμε το θάρρος να κάνουμε την διαφορά". Οι εργασίες της σημερινής τελευταίας μέρας του 23ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ολοκληρώθηκαν με την έγκριση, από το σώμα του Συνεδρίου, των ψηφισμάτων για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της παγκόσμιας οικονομίας, της μετανάστευσης, της κρίσης τροφίμων και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Επίσης άλλα θέματα που αναπτύχθηκαν, ήταν το Μεσανατολικό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Το τυπικό κλείσιμο των εργασιών έγινε με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου και Λουίς Αγιάλα.

    [15] Κόσμος

    Σε περίπτωση επίθεσης σε βάρος του

    Ιρανική προειδοποίηση για αντίποινα

    2/7/2008 15:46:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Από το βήμα του 19ου συνεδρίου για το πετρέλαιο, που διεξάγεται στη Μαδρίτη, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γολάμ Χοσεΐν Νοζαρί, απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε μια πιθανή επίθεση σε βάρος της χώρας του. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νοζαρί: "Το Ιράν δεν θα παραμείνει απαθές και θα αντιδράσει άγρια σε οποιαδήποτε εξωτερική εχθρική ενέργεια κατά του πυρηνικού προγράμματός του. Τη στιγμή που και μόνον η αναφορά (μιας ενδεχόμενης επίθεσης) προκαλεί μεγάλη αστάθεια στην αγορά, μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε σε περίπτωση οποιασδήποτε ενέργειας, ποιό θα ήταν το αποτέλεσμά της στην αγορά πετρελαίου".

    [16] Πολιτική

    Επισκέψεις σε αεροδρόμιο και νοσοκομείο

    Περιοδεία Α. Αλαβάνου στα Χανιά

    2/7/2008 14:20:00

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Περιοδεία στα Χανιά πραγματοποίησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, επισκεπτόμενος το νοσοκομείο Χανίων και το αεροδρόμιο, όπου και ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για τα προβλήματά τους. Ο κ. Αλαβάνος δεσμεύτηκε να φέρει στη Βουλή το θέμα της αναβάθμισης των δύο αεροδρομίων της Κρήτης, εστιάζοντας στην ανάγκη κατασκευής νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος Ηρακλείου. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: "Oι υπηρεσίες που σήμερα παρέχουν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια του νησιού, δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε. Οι ελλείψεις υποδομών δημιουργούν τεράστιες δυσλειτουργίες, ειδικά τους μήνες της αυξημένης κίνησης. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, που πρόσφατα επισκέφθηκε το Ηράκλειο, δεν ανέλαβε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι". Επίσης ο κ. Αλαβάνος επισκέφτηκε τη Δημοτική Αγορά, συνομίλησε με εμπόρους και καταναλωτές και δήλωσε ότι: "Επισκέφθηκα σήμερα την αγορά των Χανίων. Ποτέ δεν υπήρξε αυτή η θερμότητα και ζεστασιά, όπως σήμερα στην αγορά των Χανίων. Εμείς δεσμευτήκαμε να τους στηρίξομε στο δύσκολο αγώνα που κάνουν ενάντια στα πολυκαταστήματα, αλλά και την ακρίβεια". Μία ημέρα μετά την ισχυρή έκρηξη στο κτίριο των τοπικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για θρασύδειλη και ακραία επικίνδυνη ενέργεια "από κυκλώματα και παραεξουσίες", ενώ τη βομβιστική επίθεση καταδίκασαν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα.

    [17] Πολιτική

    Στο Μέγαρο Μαξίμου

    Συναντήσεις Καραμανλή

    2/7/2008 13:07:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 17:26:02)

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 12 το μεσημέρι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στορ και στη συνέχεια με τον αρχιεπίσκοπο Βορείου Αμερικής κ. Δημήτριο. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τις συναντήσεις.

    [18] Πολιτική

    Η πολιτική ζωή της χώρας

    Στη δίνη φημών

    2/7/2008 11:55:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 15:07:31)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Εν μέσω αποκαλύψεων και αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, τερμάτισε χθες την προανακριτική διαδικασία για το σκάνδαλο με τα "μαύρα" ταμεία της Siemens και άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα. Ο δικαστικός λειτουργός επανέλαβε ότι δε διαπίστωσε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Μεγάλη συζήτηση έγινε για το ταξίδι Υπουργού στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2005. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος μίλησε για φημολογία και πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ με σημερινή του ανακοίνωση ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης δίνει σκληρή απάντηση σε όσους διασύρουν το όνομα του με ανυπόστατες φήμες και προαναγγέλλει την πρόθεση του να κινηθεί δικαστικά εναντίον όσων των συκοφαντούν, όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Το ΠΑΣΟΚ, άσκησε δριμεία κριτική τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην Δικαιοσύνη και έκανε λόγο για αήθη προσπάθεια να εμπλακεί ο Γιώργος Παπανδρέου στην υπόθεση Siemens.

    Η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη:

    "Ως εδώ και μη παρέκει. Για μέρες διασύρεται το όνομά μου με ανυπόστατες φήμες. Φήμες που ενώ κάθε μέρα αυτοδιαψεύδονται, παρ όλα αυτά συνεχίζονται. Λάσπη κατά κύματα. Ο στόχος προφανής: Πλήττοντας εμένα προσωπικά, θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση, για να αντισταθμίσουν τα αποδεδειγμένα πια ανομήματα των πολιτικών μας αντιπάλων. Το πα λοιπόν και το ξαναλέω: Το ταξίδι μου στην Γερμανία, για τους αγώνες της εθνικής μας ομάδας, ήταν ιδιωτικό, ταξίδεψα μόνο με τον γιό μου, το οργάνωσα και το πλήρωσα ο ίδιος. Και για να εμπεδωθεί από τους λασπολόγους μου καλύτερα: όλα τα ιδιωτικά μου ταξίδια τα πληρώνω πάντα με δικά μου χρήματα. Και κρατάω και τα σχετικά παραστατικά. Όλα τ άλλα είναι ψευδή και συκοφαντικά. Την πολιτική τρομοκρατία δεν θα την ανεχθώ. Γι αυτό και θα δώσουν λόγο στην Δικαιοσύνη. Διότι δεν θα αλλάξουμε την έννομη τάξη στην Ελλάδα, όπου ο δεχόμενος την λάσπη είναι υποχρεωμένος και να αποδεικνύει, συνεχώς και καθημερινά, την πασιφανή αλήθεια".

    Για πολιτικό παιγνίδι από συγκεκριμένο κόμμα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις φήμες για ταξίδι Υπουργού τον Ιούνιο του 2005 μαζί με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

    Τις απόψεις τους για την υπόθεση εξέφρασαν μέσω της ΝΕΤ105,8 και πολλά στελέχη των κομμάτων. Από τη ΝΔ ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δήλωσε ότι ο Υπουργός -όποιος κι αν είναι αυτός- πρέπει να πει τι συνέβη και να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

    Ο Θόδωρος Καράογλου επανέλαβε ότι θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει εξεταστική επιτροπή ενώ ο πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης σημείωσε πως ο τρόπος που τελείωσε η ερευνά δημιουργεί την αίσθηση ότι κάτι δεν έγινε καλά.

    Από το ΠΑΣΟΚ ο εκ των στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου συγγραφέας Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε τίμιους και λαμόγια και ζήτησε από τον Κώστα Σημίτη να μην μείνει μόνο στο "λυπάμαι", αλλά να καταδικάσει δημόσια αυτή την υπόθεση.

    Από τον ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε για δυσάρεστη εντύπωση, από το γεγονός ότι δεν προσωποποιήθηκαν οι κατηγορίες και επανέλαβε την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

    Για κακοπαιγμένο θέατρο, που παίζουν από κοινού οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν, έκανε λόγο το ΚΚΕ.

    [19] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη επιχείρηση κατάσβεσης

    Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πεντέλη

    2/7/2008 15:35:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 18:25:27)

    Υπό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Πεντέλη, κατακαίοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά ξεκίνησε στις 15:00 μετά το μεσημέρι όταν σταθμευμένο λεωφορείο, από άγνωστη αιτία τυλίχθηκε στις φλόγες οι οποίες κατόπιν επεκτάθηκαν στο δάσος και με τη βοήθεια των ανέμων που πνέουν στην περιοχή κατευθύνθηκαν και προς τη Νέα Μάκρη. Στο λεωφορείο επέβαιναν 48 μαθητές, οι οποίοι απομακρύνθηκαν σώοι από το μέτωπο της φωτιάς, ενώ το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Για την κατάσβεση της φωτιάς, επιχειρεί πυροσβεστική δύναμη 81 ατόμων με 27 οχήματα και 10 υδορφόρες, ενώ τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα συνδράμουν στο έργο με ρίψεις νερού. Νωρίτερα ένα όχημα της πυροσβεστικής κάηκε ολοσχερώς, χωρίς να κινδυνεύσουν πυροσβέστες.

    Προειδοποιήσεις και για την Πέμπτη

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας ) προβλέπεται για αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ,σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    [20] Κοινωνία

    Ναυτική Εβδομάδα 2008

    Επιθεώρηση στόλου από τον Κ. Παπούλια

    2/7/2008 15:28:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τα πλοία του στόλου επιθεώρησε, σήμερα Τετάρτη από τη ναυαρχίδα του στόλου, τη φρεγάτα "Θεμιστοκλής", ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Ναυτική Εβδομάδα 2008. Όπως δήλωσε ο κ. Παπούλιας: "Είναι μεγάλη ημέρα σήμερα για το Πολεμικό Ναυτικό που διαδραμάτισε πάντοτε σημαντικό ρόλο σε όλους τους αγώνες του έθνους και ανέδειξε εξαίρετους πολέμαρχους όπως το Λάμπρο Κατσώνη, τον Κανάρη, το Μιαούλη, τον Κουντουριώτη, το πλήρωμα του Αδρία. Όλοι οι αγώνες ήταν ή για την απελευθέρωση της Ελλάδας ή για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιβουλή από εκείνες τις δυνάμεις, που σκέφτηκαν να μοιράσουν τις θάλασσες της Ελλάδας στη μέση. Οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι ναύτες είναι εκείνοι που μοχθούν και υπερασπίζουν τα εδάφη, την εδαφική ακεραιότητα, τις θάλασσές μας. Αποδίδω σε όλους αυτούς μεγάλη τιμή και τους εύχομαι να εκτελούν το εθνικό τους καθήκον όπως μέχρι σήμερα το ανέδειξε η ιστορία και εξακολουθούν και εκείνοι να ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα".

    Στην επιθεώρηση συμμετείχαν: Oι πυραυλαύκατοι Ρουσέλ, Κρυσταλλίδης, Σιμιτζόπουλος, Ντεγιάννης, Σακίτης, Μπάτσης, Τουρνάς, Πεζόπουλος και Σταράκης. Οι κανονιοφόροι Τόλμη, Αήτητος, Μαχητής, Ναυμάχος, Αρματωλός και Δόξα. Τα υποβρύχια Αμφιτρίτη, Τρίτων, Νηρεύς, Πόντος, Ποσειδών και Γλαύκος. Τα ναρκαλιευτικά Κίσσα, Αλκυών, Πλοιάς, Κίρκη και Αηδών. Τα αρματαγωγά Λέσβος και Χίος, τα πλοία γενικής υποστήριξης Προμηθεύς, Αλιάκμονας και Αξιός και οι φρεγάτες Μπουμπουλίνα, Κανάρης και Σπέτσαι. Τον κ. Παπούλια συνόδευαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι υφυπουργοί Κώστας Τασούλας και Γιάννης Πλακιωτάκης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Γράψας και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διον. Χατζηδάκης. Στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, όπου αυτά είναι ελλιμενισμένα, από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου.

    [21] Κοινωνία

    Από τους "Γιατρούς του Κόσμου"

    Φροντίδα στους πυροπλήκτους της Μεσσηνίας

    2/7/2008 14:48:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Το Νομό Μεσσηνίας και συγκεκριμένα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Ανδανίας, θα επισκεφθεί η κινητή ιατρική μονάδα των Γιατρών του Κόσμου "ΖΩΗ" στις 5 και 6 Ιουλίου 2008. Η ιατρική ομάδα, που θα βρεθεί στο νομό Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος "ΖΩΗ", θα εξετάσει και παράσχει ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες της περιοχής που πέρυσι το καλοκαίρι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, η κινητή μονάδα θα βρίσκεται στην Καλαμάτα και το Δήμα Ανδάνιας, όπου ομάδα των ΓτΚ αποτελούμενη από τρεις γιατρούς και δύο νοσηλευτές, πρόκειται να εξετάσει και να περιθάλψει κατοίκους των περιοχών.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα επισκέψεων της κινητής μονάδας έχει ως εξής:

    Δήμος Ανδάνιας Σάββατο 5 Ιουλίου: 9:00π.μ. Η «ΖΩΗ» θα επισκεφθεί το τοπικό διαμέρισμα Δεσύλλα.

    15:00μ.μ.Η Μονάδα θα βρίσκεται στο τοπικό διαμέρισμα Καρνασίου.

    Δήμος Καλαμάτας Κυριακή 6 Ιουλίου: 9:00π.μ.Η "ΖΩΗ" θα βρίσκεται στο τοπικό διαμέρισμα Αρτεμισίας.

    16:00μ.μ. Η Μονάδα θα βρίσκεται στο τοπικό διαμέρισμα Πηγών.

    Η μονάδα παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της Ελλάδας καθώς και ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις περιουσίες τους και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Παράλληλα, ψυχολόγοι των ΓτΚ υποστηρίζουν μικρά παιδιά για το πώς να ξεπεράσουν τη φοβία της φωτιάς που πιθανόν τους έχει δημιουργηθεί. Επίσης, παρέχονται στους κατοίκους κοινωνικές υπηρεσίες με σκοπό την ενημέρωσή τους για το πού μπορούν να απευθυνθούν ώστε να αποζημιωθούν από ζημιές που υπέστησαν.

    [22] Κοινωνία

    Μαθητές, καθηγητές, διευθυντές σχολείων και γονείς

    Καταθέσεις για καταλήψεις σχολείων

    2/7/2008 14:06:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στον Εισαγγελέα καλούνται για κατάθεση, μαθητές, καθηγητές, διευθυντές σχολείων και γονείς για τις καταλήψεις του περασμένου φθινοπώρου στα σχολεία, όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ΟΛΜΕ ζητά να μην ασκηθεί δίωξη για τις καταλήψεις καθώς όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της, μια τέτοια ενέργεια θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ποινικοποίηση της κάθε απεργιακής κινητοποίησης. Στις διεκδικήσεις της ομοσπονδίας των καθηγητών είναι και η απόσυρση της εγκυκλίου σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το επόμενο σχολικό έτος, η οποία προβλέπει την κοινοποίηση στο σχολικό σύμβουλο κάθε περιοχής αντιγράφων των τεστ και των βαθμολογικών επιδόσεων των μαθητών.

    [23] Κοινωνία

    Διαμαρτυρία αστυνομικών για τις Μαλάδες

    2/7/2008 12:16:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον τραυματισμό των τριών συναδέλφων τους από χασισοκαλλιεργητή στις Μαλάδες Ηρακλείου, θα πραγματοποιήσουν οι αστυνομικοί της Κρήτης, την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί, έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου. Σε συνέντευξη Τύπου όλα τα συνδικαλιστικά σωματεία των αστυνομικών στο νησί, άφησαν αιχμές κατά της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας, λέγοντας ότι δεν υλοποιήθηκε καμία από τις δεσμεύσεις που έγιναν μετά τα γεγονότα στα Ζωνιανά Ρεθύμνης.

    [24] Μ. Ανατολή

    Εναντίον λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ

    Ισραήλ: Επίθεση με εκσκαφέα

    2/7/2008 12:38:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 18:15:01)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ο οδηγός ενός εκσκαφέα οδήγησε το όχημά του εναντίον λεωφορείου, το οποίο ανέτρεψε, συγκρούσθηκε με άλλα αυτοκίνητα και παρέσυρε και χτύπησε πεζούς στην κεντρική λεωφόρο της Χάιφας στον εβραϊκό τομέα της Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel Two, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 45 τραυματίσθηκαν. Δημοσιογράφος του ισραηλινού ραδιοφώνου δήλωσε ότι έπειτα από το περιστατικό, το οποίο η ισραηλινή αστυνομία αντιμετωπίζει ως επίθεση, ένας άνθρωπος σκαρφάλωσε στη σκεπή της καμπίνας του εκσκαφέα και πυροβόλησε τον οδηγό, μάλλον Άραβα, πολλές φορές. Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν άλλοι τρεις νεκροί, εκτός από τον οδηγό του εκσκαφέα. Την ευθύνη για την επίθεση, ανέλαβε η οργάνωση που αποκαλείται Ταξιαρχίες Ιμάντ Μουγνίγια της Ελεύθερης Γαλιλαίας, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η γνησιότητα της ανάληψης. Στο παρελθόν η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από άλλες οργανώσεις. Ο Μουγνίγια, κορυφαίος ηγέτης του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ, δολοφονήθηκε το Φεβρουάριο στη Δαμασκό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 July 2008 - 16:50:36 UTC