Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου για Siemens
  • [02] Μήνυμα Καραμανλή στα Σκόπια
  • [03] Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική
  • [04] Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας
  • [05] Barrage of Developments
  • [06] Κάθε πολίτης μπορεί να κατέχει ένα όπλο
  • [07] Αυλαία για τη Νάνα Μούσχουρη
  • [08] Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου
  • [09] Καταργείται το 15ημερο απαγόρευσης δημοσκοπήσεων
  • [10] Συνομοσπονδία Εμπορίου για πρόωρες εκπτώσεις
  • [11] Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης και Διακίνησης Ναρκωτικών
  • [12] Σε απόγνωση λόγω λειψυδρίας
  • [13] Λουτρό αίματος στη Μοσούλη
  • [14] Πρώτη ρομποτική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα
  • [15] Χανιά: Αναβολή των πρυτανικών εκλογών
  • [16] Δράσεις για τους ελεύθερους χώρους
  • [17] Στο μικροσκόπιο η μίζα

    [01] Πολιτική

    Συνεχίζεται η δικαστική έρευνα

    Παπανδρέου για Siemens

    26/6/2008 16:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 26/6/2008 18:45:14)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εξελίξεις και πολιτικοί κραδασμοί εξακολουθούν να απορρέουν από την υπόθεση των λεγόμενων "μαύρων ταμείων" της Siemens. Ο κύκλος των εμπλεκομένων διευρύνεται συνεχώς, με τον αριθμό των ατόμων που καλούνται από τον Εισαγγελέα ως ύποπτοι στην υπόθεση, να φτάνει πλέον τους 40. Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για τη Siemens, το Χρηματιστήριο και όλες τις μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν το πανελλήνιο και να μείνει ανοιχτή η Βουλή το καλοκαίρι. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν πρόσωπα που κηλιδώνουν τον πολιτικό βίο, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως βρίσκεται υπό ομηρεία οικονομικών, εξωθεσμικών και ισχυρών συμφερόντων, ενώ ζήτησε εκλογές μετά την απόδοση των ευθυνών. Την κίνηση του κ. Παπανδρέου να δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο για την καταπολέμηση του "μαύρου" χρήματος και για τη διαφάνεια σχολίασε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος. Το αίτημα τους για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής επανέλαβαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, η γραμματέας του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρου Τσουκάτου, Ισμήνη Πιστώνη, στην κατάθεση που παραχώρησε σήμερα, φέρεται να αποκάλυψε συναντήσεις του Θόδωρου Τσουκάτου στο γραφείο του με τον δικηγόρο του, τον Σπύρο Αυγερινό και τη Δήμητρα Παπαχρήστου, στις 19 Ιουνίου, δηλαδή πριν την κλήση του από τον Εισαγγελέα.

    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

    "Το ΠΑΣΟΚ έδειξε άμεσα αντανακλαστικά στην υπόθεση της Siemens ενώ αντιθέτως η κυβέρνηση κωφεύει", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο Ζάππειο. Ζήτησε αφού διαλευκανθούν πλήρως υποθέσεις όπως της Siemens, του Χρηματιστηρίου, τις υποκλοπές και την υπόθεση των Πακιστανών τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη διαφάνεια, την αυτονομία της πολιτικής και την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης ώστε στη συνέχεια η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

    Πολλοί χρησιμοποίησαν την κομματική σημαία για να κάνουν τις δουλείες τους, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άσκησε δριμεία κριτική στο καθεστώς των διαρροών, που προέρχονται - όπως είπε - είτε από τη Δικαιοσύνη που χειραγωγείται από τη Ν.Δ, είτε από δικηγορικά γραφεία, κάνοντας ονομαστική αναφορά στον κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

    Πρότεινε δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων και ιδιωτική μόνο από μέλη και φίλους.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε και μηνύματα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω την εύνοια κανενός, δεν θα χάσω την ανεξαρτησία μου, τόνισε και αναφορικά με τα εσωκομματικά διευκρίνισε ότι "δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να γίνει ΝΔ και ΚΚΕ δαιμονοποιώντας τη διαφορετική άποψη η οποία ωστόσο θα πρέπει να εντάσσεται στις κομματικές διαδικασίες.

    Όσον αφορά για τον Κώστα Σημίτη είπε ότι δεν αμφισβητείται η εντιμότητα του πρώην πρωθυπουργού, αλλά απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση αν ο κ. Σημίτης θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εκλογές.

    Αν υπάρχουν εποικοδομητικές προτάσεις από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα τις μελετήσει, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ρουσόπουλος .

    Το ΚΚΕ ζητά εξεταστική για το σκάνδαλο Siemens, είπε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, αλλά είναι φανερό ότι όσο υπάρχουν Siemens θα υπάρχουν και μίζες.

    Όσον αφορά στα μέτρα που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέρ της διαφάνειας, με ανακοίνωση του το ΚΚΕ επίσημανε πως "έχουν την αξία των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την ακρίβεια. Είναι γενικολογίες, ευχολόγια και αποπροσανατολισμός".

    Τη σύγκληση άμεσα Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα ερευνήσει όλες τις υποθέσεις της Siemens και όχι μόνο όσες ήδη έχουν αναδειχθεί ως βρώμικες ζήτησε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος .

    Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να λυπηθεί κανένα, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο υπουργός μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης . Το σκάνδαλο -πρόσθεσε- δεν αφορά τη Ν.Δ.

    Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στη ΝΔ στελέχη που εμπλέκονται στην υπόθεση, θα πρέπει να φύγουν, διαφορετικά θα φύγω εγώ δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας .

    Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο κ. Σούρλας, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος είπε πως δεν πρόκειται να απαντήσει διότι η ίδια η ζωή έχει αποδείξει το πως έχει χειριστεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τέτοιου είδους υποθέσεις.

    Διεύρυνση του κύκλου εμπλεκομένων

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κλήσεις του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Π. Αθανασίου, για την υπόθεση Siemens

    Προθεσμία για τη Δευτέρα ζήτησε και πήρε ο Νίκος Δεβλέτογλου ένας από τους χρηματιστές που έχουν κληθεί ως ύποπτοι, όπως και ο χρηματιστής Αθανάσιος Ράμμος.

    Εκ νέου καλείται για διευκρινίσεις ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρίας Saic Γιώργος Τερπεκλης ο όποιος φέρεται να πήρε αμοιβή 6,5 εκ ευρώ από την εταιρεία για τη σύμβαση του C4I.

    Τη Δευτέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν, με την ιδιότητα του υπόπτου, ενώπιον του Εισαγγελέα, δύο χρηματιστές σε λογαριασμούς των οποίων κατευθύνθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά από off shore εταιρίες, οι οποίες φέρονται να διακινούσαν χρήματα από τα παράνομα ταμεία της Siemens.

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Νίμιτς-Μπακογιάννη

    Μήνυμα Καραμανλή στα Σκόπια

    26/6/2008 15:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 26/6/2008 17:39:01)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Μήνυμα στα Σκόπια, να αφήσουν πίσω τους τις προκλητικές ρητορείες, ώστε να επιτύχουν τις ευρωατλαντικές τους επιδιώξεις, έστειλε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νίκολα Σπίριτς. "Ευελπιστούμε ότι η νέα κυβέρνηση θα αφήσει πίσω της τις προκλητικές ρητορείες της προεκλογικής περιόδου, για να καταλήξουμε από κοινού σε λύση", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε με έμφαση ότι "σημασία δεν έχει ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης, αλλά η πολιτική βούληση". Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσφάτως έθεσε ρητά την προϋπόθεση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο Σκοπιανό, στο πλαίσιο καλής γειτονίας, ως κριτήριο για την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια την ευρωπαϊκή προοπτική για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, υπό την αυτονόητη, βεβαίως, προϋπόθεση τής εκπλήρωσης των θεσμοθετημένων όρων και κριτηρίων μεταξύ των οποίων καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση ο σεβασμός της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας". Από τη πλευρά του ο κ. Σπίριτς τάχθηκε υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των Σκοπίων. Την ίδια ώρα, ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς είχε συνάντηση στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ενώ αύριο ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί στη FYROM. Όπως ανέφεραν σε κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση, συζήτησαν μια σειρά ιδεών σχετικά με το θέμα της ονομασίας.

    Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς

    Την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, στο νέο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά το Βουκουρέστι, για τις εκλογές στη γειτονική χώρα και για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαν η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο διεθνής μεσολαβητής Μ. Νίμιτς, το μεσημέρι, στο υπουργείο Εξωτερικών.

    "Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση, κατά την οποία έγινε μια ουσιαστική ανασκόπηση και αξιολόγηση του πολιτικού και διπλωματικού περιβάλλοντος, το οποίο προέκυψε μετά το Βουκουρέστι, τις εκλογές στα Σκόπια και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", είπε η κα Μπακογιάννη σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης. Επαναβεβαίωσε τη "σταθερή και ειλικρινή βούληση της Ελλάδας για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης" και διευκρίνισε ότι "ως συμφωνία νοείται η τελική και οριστική, δηλαδή χωρίς αιρέσεις", υπογραμμίζοντας ότι "δεν νοούνται ασάφειες και αμφιβολίες στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων".

    Ειδικότερα για το θέμα του δημοψηφίσματος, που εγείρει η γειτονική χώρα, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι "οι όποιες εσωτερικές διαδικασίες δεν μας αφορούν, αλλά η τελική λύση θα έχει επιστέγασμα μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα ισχύει χωρίς αιρέσεις". Επιπλέον, η υπουργός διευκρίνισε ότι η συζήτηση με τον κ. Νιμιτς αφορά την δεσμευτική εντολή από τον ΟΗΕ "για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας και την εφαρμογή της" και αρνήθηκε -όπως άλλωστε και ο κ. Νίμιτς, σε χωριστές δηλώσεις που έκανε λίγο νωρίτερα- την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος και δη αυτό της 9ης Ιουλίου.

    Στην ερώτηση αν είμαστε πιο κοντά στη λύση, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι συνεχίζουμε τη συζήτηση και "μπαίνουμε σε ουσιαστικά θέματα της διαπραγμάτευσης", ενώ επανέλαβε την επιθυμία της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατόν.

    Ο κ Νίμιτς, ο οποίος μετά την Αθήνα μεταβαίνει στα Σκόπια, όπου συναντάται αύριο το μεσημέρι με την πολιτική ηγεσία, ανέφερε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση αλλά "κάποιες ιδέες", που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε λύση, ότι "το κύριο στοιχείο της συζήτησης ήταν το θέμα του ονόματος" και πώς "αυτό εμπίπτει στο διεθνές πλαίσιο", επισημαίνοντας ότι "συζητήσαμε διάφορες πτυχές του θέματος αυτού".

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της "ταυτότητας", που εγείρει μέρος της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ως προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης, ο διεθνή μεσολαβητής είπε ότι "δεν ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν" και συμπλήρωσε "ποτέ μου δεν έχω ασχοληθεί με θέματα γλώσσας και ταυτότητας, το θέμα της ταυτότητας πηγάζει από τον ίδιο τον λαό", προσθέτοντας ότι έχει τεράστια εκτίμηση για την ταυτότητα των λαών και ότι "υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ταυτότητα και των δύο χωρών".

    Για το ενδεχόμενο απευθείας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς είπε ότι "αν θεωρούσα ότι θα οδηγούσε σε ευτυχή κατάληξη, θα το είχα συστήσει" και πρόσθεσε "δεν το προτείνω αυτή τη στιγμή".

    Τέλος, για το χρονικό όριο της 9ης Ιουλίου, προκειμένου τα Σκόπια να προλάβουν το "τρένο" της ένταξης στο ΝΑΤΟ μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, απάντησε ότι δεν βλέπει ούτε αυτή την ημερομηνία, ούτε καμιά άλλη. "Επιθυμούμε αυτά τα θέματα να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό", είπε, "είναι πολύπλοκα θέματα" και "ούτε τις επόμενες ημέρες βλέπω να υπάρξει κάποια εξέλιξη".

    Συνάντηση Καραμανλή- Σπίριτς

    Η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Βοσνίας βρέθηκαν στη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Ν. Σπίριτς στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός τόνισε από την πλευρά του ότι η τελευταία συνάντησή του με τον κ. Σπίριτς στο Σεράγεβο, πριν ένα χρόνο, ήταν σταθμός για τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η τέλεση των εγκαινίων του κτηρίου Ελληνοβοσνιακής φιλίας, η ανακατασκευή του οποίου κατέστη δυνατή με χρηματοδότηση από τη χώρα μας (από το ΕΣΟΑΒ) ήταν "μία στιγμή υψηλού συμβολισμού για τη φιλία και τη συνεργασία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον". Μίλησε ακόμη για την χρηματοδότηση, από την Ελλάδα, του νοσοκομείου Κασίντο στο ανατολικό Σεράγεβο, καθώς επίσης και για την πιλοτική αναβάθμιση του διμερούς θεσμικού πλαισίου με την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και την πρόοδο της κυρωτικής διαδικασίας δύο πολύ σημαντικών οικονομικών συμφωνιών, τη συμφωνία οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας και τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.

    Από την πλευρά του, ο Βόσνιος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αρχηγικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ελλάδος στα Δυτικά Βαλκάνια και ζήτησε να ενισχυθεί περαιτέρω αυτός ο ρόλος "για το καλό των δυτικών Βαλκανίων". Υπενθύμισε ότι η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσεγγίσει με εντατικότερους ρυθμούς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ευχαρίστησε τη χώρα μας για τα 19,5 εκατ. ευρώ, με τα οποία χρηματοδότησε το κτήριο Ελληνοβοσνιακής φιλίας και τα 3,5 εκατ. ευρώ με τα οποία ενίσχυσε το νοσοκομείο Κάσιντο του Σεράγεβο.

    [03] Κοινωνία

    Υψηλός ο κίνδυνος λέει η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

    Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

    26/6/2008 17:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 26/6/2008 18:30:56)

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105,8

    Τέσσερις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα σε 40 λεπτά, στην Ανατολική Αττική από τις 16.10 μέχρι τις 16.50, σε δασικές περιοχές. Συγκεκριμένα, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στο Ντράφι, τη λεωφόρο Λαυρίου 75 στα Γλυκά Νερά, στην περιοχή Παπάγου πάνω από τις σήραγγες της Αττικής οδού και στο Χέρωμα Βάρης. Και οι τέσσερις τέθηκαν υπό έλεγχο από δυνάμεις της Πυροσβεστικής που κινητοποιήθηκαν άμεσα. Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνεται έρευνα από τη διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού. Χθες, περίπου 1.000 στρέμματα πευκοδάσους έγιναν στάχτη στον Υμηττό, από τη φωτιά που ξεκίνησε από τα Γλυκά Νερά και λόγω των δυνατών ανέμων πέρασε στη δυτική πλευρά του βουνού, με κατεύθυνση προς Χολαργό, Παπάγο και Καισαριανή. Τέσσερις ώρες έδιναν μάχη με τις φλόγες εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στην Λυγαριά Λαμίας, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, στη Θάσο και στην Καστροσυκιά Πρέβεζας. Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Μαγούλα, ενώ σβήστηκε η φωτιά στην Αμφιλοχία.

    Για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα και αύριο Παρασκευή, σε Αθήνα, Ανατολική Αττική, Πειραιά και Εύβοια προειδοποιεί η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Η Πολιτική Προστασία εφιστά την προσοχή των πολιτών καλώντας τους να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων ή την ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Εν τω μεταξύ, ελλείψεις σε κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό για την πυροπροστασία του Σέιχ Σου, διαπίστωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, κατά την αυτοψία του στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και προειδοποίησε ότι αναμένεται να δώσει εντολή σε πταισματοδίκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί πού οφείλονται οι παραλείψεις στην εφαρμογή των μέτρων.

    [04] Οικονομία

    Στη Βουλή το θέμα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

    Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

    26/6/2008 16:16:00 (Τελευταία ενημέρωση: 26/6/2008 18:02:19)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Την ενεργοποίηση δυο ακόμη από τα 41 μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Συγκεκριμένα, συστήνεται υπηρεσία εποπτείας της αγοράς που θα στελεχωθεί από 120 άτομα, ενώ δημιουργείται Παρατηρητήριο Τιμών για τα υγρά καύσιμα που θα λειτουργήσει σε περίπου ένα μήνα και στο οποίο οι βενζινοπώλες θα ανακοινώνουν τις τιμές τους σε εθελοντική βάση. Το θέμα της ακρίβειας θα συζητηθεί αύριο σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    Η ακρίβεια έφερε νωρίτερα τις εκπτώσεις. Οι έμποροι ξεκίνησαν ήδη τις προσφορές χωρίς να περιμένουν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων στις 15 Ιουλίου, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας παροτρύνει τα μέλη του να διαθέτουν τα προϊόντα τους με μειωμένες τιμές. Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου είναι αντίθετη με την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αυθαίρετες τακτικές ισοδύναμου αποτελέσματος με εκπτώσεις. "Καλούμε τόσο τους καταναλωτές να μην εντυπωσιάζονται από επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις, όσο και τις εμπορικές επιχειρήσεις να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να τις βάλει σε περιπέτειες". Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης τάχθηκε υπέρ της απόφασης του Εμπορικού Συλλόγου, υπογραμμίζοντας ότι το λιανεμπόριο και η βιομηχανία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαλόγου του υπουργείου και στην έκκλησή του για συγκράτηση και μείωση τιμών. "Σχεδόν στο ακέραιο, όλοι με κάποιο τρόπο ανταποκρίθηκαν", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου σήμερα έχει μπει στο λεξιλόγιο της αγοράς η "μείωση των τιμών".

    Φώλιας: "Συνεχής η μάχη κατά της ακρίβειας"

    Ο υπουργός Ανάπτυξης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η Υπηρεσία Ελέγχου Αγοράς θα αποτελέσει ένα νέο διοικητικό φορέα με 100-120 άτομα προσωπικό αρχικά και ενδέχεται να υποστηριχθεί από ιδιώτες, αλλά κυρίως θα στελεχωθεί από μετατάξεις και αποσπάσεις, ενώ θα γίνουν και νέες προσλήψεις. Οι απολαβές των υπαλλήλων θα είναι τέτοιες, ώστε να αποτελούν κίνητρο για τους εργαζόμενους να εκτελέσουν το έργο τους σωστά και να μην υποκύπτουν σε εκφοβισμούς και εκβιασμούς. Ειδικός γραμματέας θα προΐσταται του νέου διοικητικού σχήματος και θα ενσωματωθούν σε αυτό οι τρεις διευθύνσεις τιμοληψίας, κοστολόγησης και ελέγχου που υπάγονται σήμερα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ενώ σε πρώτη φάση θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο και στη συνέχεια θα είναι πανελλαδικής εμβέλειας.

    Όπως είπε ο κ. Φώλιας, η συνεργασία με τις άλλες υπηρεσίες είναι υποχρεωτική και η μη συνεργασία συνεπάγεται πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ προβλέπονται σύντομες δικονομικές διαδικασίες, όπως στο πρώην ΣΔΟΕ για την ταχεία δικαστική διεκπεραίωση των υποθέσεων. Επιπλέον προβλέπεται και θέση Ειδικού Αντακριτικού Υπαλλήλου. Επίσης, οι επιχειρήσεις που δεν συνεργάζονται με την υπηρεσία κατά τη διαδικασία του ελέγχου, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και τις 300.000 ευρώ, ενώ οι υπάλληλοι θα έχουν το δικαίωμα επιβολής προστίμου, όταν εντοπίζουν παράπτωμα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο αγορανομικός κώδικας.

    Όσον αφορά στο Παρατηρητήριο Καυσίμων, το οποίο σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει πιλοτικά, θα είναι μια βάση δεδομένων στο Ιντερνετ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fuelprices.gr οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν την τιμή των υγρών καυσίμων στα πρατήρια όλης της χώρας. Τα στοιχεία θα τα εισάγουν στο σύστημα οι ίδιοι οι βενζινοπώλες μέσω ειδικού κωδικού που θα τους δοθεί και ήδη για το θέμα αυτό έχουν συμφωνήσει οι συνδικαλιστικοί φορείς των πρατηριούχων. Η υπαγωγή στο Παρατηρητήριο είναι προαιρετική, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί ότι θα ανταποκριθούν οι πρατηριούχοι. Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ορθότητα των στοιχείων.

    Ο κ. Φώλιας ανακοίνωσε ακόμη ότι στους αμέσως επόμενους στόχους του, στο πλαίσιο της πάταξης των καταχρηστικών όρων, ολιγοπωλίων, μονοπωλίων και γενικά των δυσλειτουργιών της αγοράς, βρίσκεται η ενίσχυση και αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι η δημόσια διαβούλευση για το θέμα λήγει στις 27 Ιουνίου και θα αναμένει τα συμπεράσματα της Επιτροπής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πιθανότητες που υπάρχουν να υιοθετηθούν τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή, σημείωσε ότι "οποιαδήποτε πρόταση γίνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής".

    Επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος τόνισε ότι στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του υπουργείου για την πολιτική των τραπεζών, εκτός από την πρόσφατη υπουργική απόφαση για τους καταχρηστικούς όρους, θα γίνει πρόταση στα συναρμόδια υπουργεία να υποδείξουν εκπροσώπους για τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα ετοιμάσει ρυθμίσεις - κανόνες που θα αφορούν στις εισπρακτικές εταιρείες.

    Γνωστοποιήθηκε εξάλλου ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή με θέμα την ακρίβεια. Επίσης, σχεδιάζεται μέσα στον Αύγουστο η αναβάθμιση της τηλεφωνικής γραμμής καταναλωτή 1520, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική, ενώ από την 1η Ιουλίου υπενθύμισε ότι αρχίζει η αναγραφή του μέτρου των εκπτώσεων στα τιμολόγια, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι ελεγκτικοί φορείς ποια είναι η τιμή εκκίνησης και ποια η τιμή στο ράφι.

    [05] Papandreou's Comments on Siemens Case

    Barrage of Developments

    26 Ιουν 2008 16:29:0 (Last updated: 26 Ιουν 2008 17:51:4)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑNA-ΜPA

    The Siemens "black coffers" continue triggering turbulence in the Greek political life. The number of those who testified to the Prosecutor has reached 40, while PASOK leader George Papandreou has asked the setting up of inquiry committees that would examine the Siemens case, the Athens Stock Exchange case and other important issues. He argued that some politicians had blemished the political life, accusing the government of being a hostage of strong interests. Furthermore, he demanded elections after the end of inquiries. The government spokesman commented on Mr Papandreous move to give a Press Conference on the "black money" and transparency. At the same time, KKE (Communist Party of Greece) and SYRIZA (Coalition of the Radical Left) reiterated their request for the setting up an inquiry committee. Finally, PASOK MP Theodoros Tsoukatos former secretary Ismini Pistoni revealed that Mr Tsoukatos had met with his lawyer Spyros Avgerinos and Ms Dimitra Papachristou at his office on 19 June, that is before summoned by the Prosecutor.

    Press Conference on All

    At a Press Conference at noon, Mr Papandreou argued that his party reacted immediately on the Siemens case, while the government remained silent.

    He spoke of leakages from Justice, which is controlled by the ND law offices.

    He proposed political parties to be financed by the stated and only by party members and friends, adding that he would not tolerate intra-party conflict.

    He did not question Mr Costas Simitis honesty but avoided stating whether he would be in the PASOK ballot lists in the next elections.

    KKE has asked the setting up of an inquiry committee, while Ms Papariga stated that kickbacks would never stop.

    KKE described Papandreous measures on transparency general, disoriented and similar to the ND partys measures.

    SYRIZA Head Alekos Alavanos also demanded the setting up of an inquiry committee that would investigate all Siemens cases.

    In parallel, Transport Minister Costis Hatzidakis stated that Justice should show mercy to nobody, adding that the scandal is not related to the ND party.

    Parliament Vice President Giorgos Sourlas told NET 105.8 that the independent authority should carry out checks, adding that if it is proved that there persons who had broken the law they should leave the ND party or then he would have to leave himself.

    Number of Involved Rises

    Meanwhile, Prosecutor P. Athanasiou has summoned more suspects to testify on the Siemens case.

    Mr Nikos Devletoglou one of the suspect stock brokers will testify on Monday, while Giorgos Trepeklis, the representative of the American company Saic, who appears to have received 6.5 million euros from the company for the C4I contract, have been summoned to re-testify.

    Two more stock brokers will testify on Monday as large sums of money had been deposited by off-shore companies to their bank accounts. These companies had been trafficking money from the illegal coffers of Siemens.

    Translated by John Crystallidis

    [06] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Κάθε πολίτης μπορεί να κατέχει ένα όπλο

    26/6/2008 18:27:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ επιβεβαίωσε σήμερα ότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να κατέχει ένα όπλο, (και το δικαίωμα αυτό) δεν μπορεί να περιοριστεί στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας. Με πέντε ψήφους έναντι τεσσάρων, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επιβεβαίωσε την ακύρωση ενός νόμου της πόλης της Ουάσινγκτον, ο οποίος απαγόρευε στους κατοίκους της να κατέχουν πιστόλια. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια που το ανώτατο δικαστήριο αποφαίνεται γι αυτό το υπέρ-ευαίσθητο ζήτημα στις ΗΠΑ, που θεωρείται ουσιαστικό για την αμερικανική ταυτότητα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

    Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να επιτρέψει στους υποστηρικτές των όπλων να θέσουν υπό αμφισβήτηση το σύνολο των τοπικών νόμων που καθορίζουν το θέμα της οπλοκατοχής και οπλοφορίας, κυρίως αυτά που έχουν τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας στις μεγάλες πόλεις όπως το Σικάγο ή η Νέα Υόρκη.

    [07] Πολιτισμός

    Στις 23 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

    Αυλαία για τη Νάνα Μούσχουρη

    26/6/2008 18:06:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την τελευταία συναυλία της σπουδαίας καριέρας της δίνει η Νάνα Μούσχουρη, στη χώρα από όπου ξεκίνησε, την Ελλάδα.

    "Αυτό το κορίτσι είναι ένα καράβι που ταξιδεύει έλεγε ο Νίκος Γκάτσος. Το κορίτσι και το όνειρό του άνοιξαν τα πανιά τους, ταξίδεψαν και γνώρισαν τον κόσμο ολόκληρο, και όπου και να βρέθηκαν δημιούργησαν αποικίες πολιτισμού και βωμούς τέχνης" είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με αφορμή τη συναυλία της Νάνας Μούσχουρη στις 23 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε προς τιμή της στην αίθουσα τελετών στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

    "Το κορίτσι και το όνειρό του ξεκίνησαν από την Ελλάδα και επιστρέφουν στην Ελλάδα, και για εμάς, το όνειρο που λέγεται Νάνα Μούσχουρη είναι βέβαιο ότι δε θα τελειώσει ποτέ" είπε ο κ. Κακλαμάνης ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να τιμήσει τη σπουδαία καλλιτέχνιδα με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης της Αθήνας, την ημέρα της συναυλίας της, στην οποία έχουν προσκληθεί δήμαρχοι από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    "Επειδή είμαι Ελληνίδα είχα υποσχεθεί ότι θα τελειώσω την αποχαιρετιστήρια περιοδεία μου στην Αθήνα" είπε η Νάνα Μούσχουρη εμφανώς συγκινημένη και πρόσθεσε:"Ήθελα να κάνω έναν απολογισμό για τη δουλειά μου, την ελληνική φωνή μου, και αυτό θα κάνω στη σκηνή" Η καταξιωμένη τραγουδίστρια έκανε έναν σύντομο απολογισμό της μουσικής της πορείας μιλώντας για το ξεκίνημά της στην Ελλάδα και τις δεκαετίες που ακολούθησαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Ωστόσο, "το μεγαλύτερό μου κατόρθωμα είναι ότι η μουσική μας επέζησε 50 χρόνα δίπλα στις άλλες μουσικές υπάρξεις. Γνώρισα πολλά στυλ, τα τραγούδησα χωρίς να χάσω την ελληνική μου φωνή" πρόσθεσε η κ. Μούσχουρη, ενώ σχετικά με το χώρο διεξαγωγής της συναυλίας, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό και συγκινητικό για εκείνη να επιστρέφει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ύστερα από 24 χρόνια, αφού η τελευταία της συναυλία εκεί έγινε το 1984 μετά από πρόσκληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τον εορτασμό των 10 χρόνων της Δημοκρατίας.

    "Φτάνει μια στιγμή που πιστεύεις ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από νέους" είπε η κ. Μούσχουρη εξηγώντας ότι έχει φτάσει η ώρα να αποσυρθεί από το τραγούδι.

    [08] Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου

    26/6/2008 17:57:00

    «Σημαντικό καλλιτεχνικό θεσμό, ο οποίος επί 26 ολόκληρα χρόνια υπηρετεί το Ελληνικό και το ξένο Θέατρο» χαρακτήρισε τις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων την Τετάρτη 2 Ιουλίου.

    Οι «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» που διοργανώνονται επί 26 συνεχή χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, θα διαρκέσουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν δεκατέσσερις παραστάσεις και δύο επιπλέον παράλληλες παραγωγές στο Θέατρο Δάσους.

    Τις παραστάσεις ανοίγει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το οποίο από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου θα παρουσιάσει το έργο «Βάκχες» του Ευριπίδη. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις όπως οι «Πέρσες» του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας με πρωταγωνίστρια την Εύα Κοταμανίδου, ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, «Ο έμπορος της Βενετίας» με το Γιώργο Μεσσάλα από το «Σωματείο Οι φίλοι του Μοντέρνου Θεάτρου» και οι «Ζακυνθινές ομιλίες» από την Ελένη Γερασιμίδου με το θίασο «Βήματα» .

    Στο Θέατρο Δάσους στις 14 και 15 Ιουλίου, η «Θεατρική Διαδρομή», θα παρουσιάσει το έργο «Του Κουτρούλη ο Γάμος» του Ραγκαβή με τους Παύλο Χαϊκάλη, Δημήτρη Μαυρόπουλο και στις 21 και 22 Ιουλίου θα «ανέβει» η παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη, με τους Σμαράγδα Καρύδη, Γιώργο Καπουτζίδη, Θοδωρή Αθερίδη, Γιάννη Βούρο.

    [09] Πολιτική

    Καταργείται το 15ημερο απαγόρευσης δημοσκοπήσεων

    26/6/2008 17:54:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο θα συζητηθεί τον Ιούλιο σε θερινό Τμήμα της Βουλής, καταργείται το 15ημερο απαγόρευσης δημοσίευσης δημοσκοπήσεων πριν τις εκλογές. Συγκεκριμένα, με τη διάταξη επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων μέχρι και την Παρασκευή προ εκλογών, Ευρωεκλογών ή Δημοψηφισμάτων.

    [10] Οικονομία

    Συνομοσπονδία Εμπορίου για πρόωρες εκπτώσεις

    26/6/2008 17:49:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με αφορμή δημοσιεύματα για πρόωρη έναρξη εκπτώσεων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) υπενθυμίζει ότι, βάσει του νόμου, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2008 θα αρχίσουν κανονικά στις 15 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου.

    Τριάντα ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων απαγορεύεται στους υπεύθυνους των εμπορικών καταστημάτων να ανακοινώνουν προς το κοινό, εκπτώσεις ή προσφορές με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.

    Κατ αυτή τη χρονική περίοδο των 30 ημερών, απαγορεύεται στις εμπορικές επιχειρήσεις η διενέργεια προωθητικών ενεργειών πωλήσεων, εκτός εάν ασκούν τις συγκεκριμένες πρακτικές καθόλο το έτος και μπορούν να το αποδείξουν.

    Κατόπιν αυτών, η ΕΣΕΕ καλεί τόσο τους καταναλωτές "να μην εντυπωσιάζονται από επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις, όσον και τις εμπορικές επιχειρήσεις να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να τις βάλει σε περιπέτειες, καθότι οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρές και οικονομικά επώδυνες".

    Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι "υποστηρίζει το παρόν καθεστώς των οριοθετημένων από τον νόμο σταθερών ημερομηνιών εκπτώσεων, που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Ανάπτυξης με τους νόμους 3377/2005 και 3557/2007 και καλεί τους εμπόρους της χώρας να περιφρουρήσουν την ανάκτηση του κύρους, αυτού του απαξιωμένου παλαιότερα θεσμού, που αποτελεί επιτυχία όλων μας και να μην επιχειρήσουν αυθαίρετες "τακτικές ισοδυνάμου αποτελέσματος με εκπτώσεις", τόσο προ της έναρξης όσο και μετά την λήξη αυτών".

    [11] Κόσμος

    Μήνυμα του Γ.Γ του ΟΗΕ

    Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης και Διακίνησης Ναρκωτικών

    26/6/2008 17:31:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης των Ναρκωτικών, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν έστειλε μήνυμα: " Πριν από δέκα χρόνια, τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσαν μια Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης ανταποκρινόμενα έτσι στη σοβαρότητα του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών. Στη σύνοδο υιοθέτησαν ένα δυναμικό σχέδιο δράσης για τον περιορισμό τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης των ναρκωτικών.

    Σήμερα, τα ναρκωτικά συνεχίζουν να καταστρέφουν ζωές, να γεννούν το έγκλημα και να απειλούν την αειφόρο ανάπτυξη. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε καλύτερα το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη χρήση και την εμπορία των ναρκωτικών. Οι πολιτικοί ιθύνοντες έχουν στη διάθεσή τους όλο και περισσότερα στοιχεία για την τοξικοεξάρτηση και τις τάσεις στη χρήση των ναρκωτικών. Η διεθνής συνεργασία και η τεχνική βοήθεια βελτιώνουν τη δυνατότητα επιβολής του νόμου. Η αυξημένη αναπτυξιακή βοήθεια συμβάλει στη μείωση της φτώχειας και της πώλησης παράνομων σοδειών, παρέχοντας στους αγρότες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Η ιδιαίτερη προσοχή που δίδεται στην πρόληψη και τη θεραπεία, θέτει την υγεία στο κέντρο των στρατηγικών ελέγχου των ναρκωτικών ενώ συμβάλει στην επιβράδυνση της διάδοσης του AIDS. Τόσο μέσα στις κοινωνίες όσο και μεταξύ των κρατών, υπάρχει η γενική συναίνεση ότι ο έλεγχος των ναρκωτικών αποτελεί κοινή μας ευθύνη και ότι όλοι έχουμε έναν ρόλο να διαδραματίσουμε.

    Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να μειώσουμε την απειλή των ναρκωτικών. Τα κράτη με αδύναμο ποινικό σύστημα και περιορισμένη ικανότητα επιβολής του νόμου χρειάζονται βοήθεια για να μειώσουν την παράνομη εμπορία ναρκωτικών, εξαιτίας της οποίας διαδίδεται το έγκλημα, η διαφθορά και η αστάθεια, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

    Καθώς φέτος εορτάζουμε την 60η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέλω να υπενθυμίσω στα κράτη-μέλη το καθήκον τους για πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των φυλακισμένων τοξικομανών και των προφυλακισμένων για εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Ανάμεσα στα δικαιώματα αυτά είναι το δικαίωμα στη ζωή και σε δίκαιη δίκη. Επίσης, καλώ τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν σε όλους όσους παλεύουν με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Κανείς δεν πρέπει να στιγματίζεται ή να γίνεται αντικείμενο διάκρισης λόγω της εξάρτησης του από τα ναρκωτικά.

    Οι συνδυασμένες προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών συνέβαλλαν σημαντικά στην κατανόηση του προβλήματος των ναρκωτικών παγκοσμίως, ενώ ενίσχυσαν την ικανότητα και την αποφασιστικότητα μας να μειώσουμε τη βλάβη που προκαλούν τα ναρκωτικά στους χρήστες, στα αγαπημένα τους πρόσωπα, στην κοινωνία και στη χώρα τους. Τη φετινή Διεθνής Ημέρα κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης των Ναρκωτικών ας επωμιστεί ο καθένας τις ευθύνες του για την πρόληψη και τη μείωση της βλάβης που προκαλούν τα ναρκωτικά. Ας οικοδομήσουμε έναν πιο υγιή και ασφαλή κόσμο."

    [12] Κοινωνία

    Σε απόγνωση λόγω λειψυδρίας

    26/6/2008 16:00:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων του νομού Τρικάλων βρέθηκαν σήμερα στο Νομαρχιακό Κατάστημα προκειμένου να ζητήσουν τη συνδρομή της Πολιτείας για μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο, αναφερόμενοι κυρίως στο επίμαχο ζήτημα της έλλειψης πόσιμου νερού για τα ζώα τα οποία όπως υπογράμμισαν απειλούνται με αφανισμό. Οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου ζήτησαν περισσότερα έργα που θα δώσουν τη δυνατότητα στα ζώα να μην αντιμετωπίζουν ακόμα και θέμα επιβίωσης σε περιοχές που η λειψυδρία αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τρικάλων "Η Στάνη" μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως αν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς το συγκεκριμένο πρόβλημα τότε θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα

    [13] Ιράκ

    Δεκαοκτώ νεκροί από βομβιστική επίθεση

    Λουτρό αίματος στη Μοσούλη

    26/6/2008 15:37:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα κοντά στο γραφείο του περιφερειακού κυβερνήτη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 και να τραυματιστούν 62 άτομα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ντουράιντ Κασμούλα.

    Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις εκρήξεις από δύο ρουκέτες Κατιούσα κοντά στο γραφείο του Κασμούλα, στην Μοσούλη, 390 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Εξάλλου, η αστυνομία στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι κατά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε νωρίτερα σε σύνοδο συμβουλίου των φυλών στην πόλη Γκάρμα, 30 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, σκοτώθηκαν 20 και τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι.Μεταξύ των νεκρών είναι τρεις αστυνομικοί. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 15 νεκρούς.

    Η κατάσταση πολλών από τους τραυματίες είναι κρίσιμη. Η πόλη Γκάρμα είναι στην επαρχία Ανμπάρ στην οποία οι αμερικανικές δυνάμεις προτίθενται να παραδώσουν την ευθύνη για την τήρηση της ασφάλειας στις ιρακινές δυνάμεις, το Σάββατο.Θα είναι η πρώτη σουνιτική επαρχία της οποίας την ασφάλεια θα αναλάβουν οι ιρακινές αρχέ

    [14] Υγεία

    Πρώτη ρομποτική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα

    26/6/2008 14:42:00

    Η πρώτη επέμβαση Ρομποτικής Διαδερμικής Σπονδυλοδεσίας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Θεραπευτηρίου, η επέμβαση διενεργήθηκε από την ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Υγεια, υπό τον χειρουργό κ. Μπενάρδο Νικόλαο, σε ασθενή 70 ετών με το ρομποτικό σύστημα Spine Assist για χειρουργικές επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη.

    Όπως δήλωσε μετά το πέρας της επέμβασης ο κ. Ν. Μπενάρδος, «σε αντίθεση με τις συμβατικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων με πολύ μικρές τομές, εξασφαλίζει ακρίβεια δεκάτων του χιλιοστού και εκμηδενίζει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, λαμβανομένου υπόψη ότι από τη σπονδυλική στήλη διέρχονται τα νεύρα και ο νωτιαίος μυελός. Επιπλέον, η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή, ο χρόνος νοσηλείας και αποκατάστασης του ασθενούς είναι αισθητά μικρότερος, ενώ εξασφαλίζεται ταχεία επάνοδος σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής λίγες μόλις ώρες αμέσως μετά την εγχείριση».

    Το σύστημα Spine Assist παρέχει στο χειρουργό τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης βασισμένης στην αξονική τομογραφία του ασθενούς. Μέσω του ειδικά σχεδιασμένου λογισμικού, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει τα κατάλληλα εμφυτεύματα και να ελέγξει τη σωστή τοποθέτησή τους σε κάθε σπόνδυλο ξεχωριστά.

    Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το 23% των εμφυτευμάτων τοποθετείται σε λάθος θέση. Η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα της προσομοίωσης της επέμβασης πριν το χειρουργείο, προκειμένου ο ιατρός να προγραμματίσει όλες τις λεπτομέρειες της επέμβασης στον Η/Υ του ρομποτικού μηχανήματος, για να εκτελεστεί με απόλυτη ακρίβεια.

    Η ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες των περιπτώσεων όπου απαιτείται χειρουργείο, όπως δισκοπάθειες, σπονδυλολισθήσεις, κατάγματα, διορθωτικές επεμβάσεις σκολίωσης.

    [15] Κοινωνία

    Χανιά: Αναβολή των πρυτανικών εκλογών

    26/6/2008 13:08:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς από χθες το βράδυ το ίδρυμα τελεί υπό κατάληψη από ομάδα φοιτητών που αντιδρά στην εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο για την παιδεία.

    Το πρωί τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών βρήκαν κλειστές με λουκέτο τις πόρτες τόσο στο κτήριο της πρυτανείας όσο και στην πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι όπου βρίσκoνταν φοιτητές.

    Όπως δήλωσε ο πρύτανης Ιωακείμ Γρυσπολάκης, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι εκλογές να γίνουν το Σάββατο 28 Ιουνίου.

    Όπως τόνισε η θητεία της πρυτανικής αρχής λήγει στις 31 Αυγούστου και αν μέχρι τότε δεν εκλεγεί νέος πρύτανης και αντιπρυτάνεις, από την 1η Σεπτεμβρίου το ίδρυμα θα αναστείλει όλες του τις δραστηριότητες.

    [16] Κοινωνία

    Στο Λεκανοπέδιο Αττικής

    Δράσεις για τους ελεύθερους χώρους

    26/6/2008 12:51:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πρωτοβουλίες που θα ξεκινήσουν με συνέντευξη Τύπου με θέμα την "Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη διάσωση των τελευταίων Ελεύθερων Χώρων στο Λεκανοπέδιο" διοργανώνει την Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2008, στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών "Κ. Παλαμάς" (Ακαδημίας 48 και Σίνα), η Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς. Συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια, οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, τα εργατικά κέντρα Αθήνας και Πειραιά, Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ε.Μ.Π, η ΤΕΔΚΝΑ, το ΤΕΕ, κλπ.

    [17] Πολιτική

    Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Siemens

    Στο μικροσκόπιο η μίζα

    26/6/2008 11:58:00

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σε δύο επίπεδα κινείται σήμερα η ειδησεογραφία στο σκάνδαλο με τις χρηματοδοτήσεις από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Στο πολιτικό επίπεδο κυριαρχεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, και η συνέντευξη Τύπου που δίνει από τις δύο το μεσημέρι στο Ζάππειο του Γιώργου Παπανδρέου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Ζάππειο, όπου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης του πολιτικού συστήματος και για την χρηματοδότηση των κομμάτων. Παράλληλα στο δικαστικό επίπεδο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αφού διευρύνεται συνεχώς ο κύκλος των εμπλεκομένων στην υπόθεση που καλούνται από τον εισαγγελέα ως ύποπτοι. Στον Εισαγγελέα σήμερα η γραμματέας του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Χαριλάου Τρικούπη, Θόδωρου Τσουκάτου και ένας χρηματιστής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες- οι ύποπτοι έφθασαν τους 40.

    Τι κατέθεσαν οι υπεύθυνοι οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

    Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου της Siemens ένα 24ωρο πριν από την σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του, Γιώργου Παπανδρέου, φωτιές άναψαν οι αιχμές του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στη ΝΕΤ για όλα προκαλώντας την ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία με επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις, τονίζοντας ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ εκφράζονται από τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Ως αργά χθες τη νύχτα έδινε εξηγήσεις στον εισαγγελέα ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Οικονομικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Αυγερινός, ενώ νωρίτερα είχε καταθέσει η ταμίας του κόμματος την επίμαχη περίοδο -κατά την οποία φέρονται να εισέρρευσαν τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Θόδωρου Τσουκάτου- Δήμητρα Παπαχρήστου.

    Η πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ότι εκείνη την περίοδο και ενόψει συνεδρίου, έλαβε από τον κ. Τσουκάτο, ίσως και περισσότερα από 200 εκ. δρχ, χωρίς όμως να γνωρίζει από που προέρχονταν. Από τη μεριά του ο κ. Αυγερινός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα χρήματα να κατατεθήκαν τμηματικά.

    Στο μεταξύ εκ νέου καλείται για διευκρινίσεις ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρίας Saic Γιώργος Τρεπεκλης ο όποιος φέρεται να πήρε αμοιβή 6,5 εκ ευρώ από την εταιρεία για τη σύμβαση του C4I.

    Σε συνέντευξη τύπου, στις 14:00 μ.μ. στο Ζάππειο, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης του πολίτικου συστήματος, των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων και τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του απέναντι σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο Κίνημα, όπως η αποπομπή Σημίτη, η υπόθεση Τσουκάτου και οι διαφωνούντες.

    "Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να λυπηθεί κανένα, φθίνει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης. Το σκάνδαλο αυτό -πρόσθεσε- δεν άφορα τη Ν.Δ.

    Το πολιτικό χρήμα και η υπόθεση Siemens κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Βουλής για την τροποποίηση του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.

    "Ο έλεγχος πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας και πρόσθεσε ότι εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν τέτοια πρόσωπα στη ΝΔ, πρέπει να φύγουν, διαφορετικά θα φύγει ο ίδιος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 June 2008 - 16:50:25 UTC