Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό έλεγχο η φωτιά στον Υμηττό
  • [02] Μπαράζ καταθέσεων
  • [03] Για μια θέση στον ήλιο
  • [04] Εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας οργάνων
  • [05] Hymettus Fire under Control
  • [06] Νέος κανονισμός στη Βουλή
  • [07] Διακόπηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ
  • [08] "Σαρώνουν" την περιοχή
  • [09] "Προγραμματισμένη" η επίσκεψη στο Ισραήλ
  • [10] Αντιναρκωτική δράση από το Δήμο Αθηναίων
  • [11] Ισραήλ: Ελεύθερος "λόγω καλής διαγωγής"
  • [12] "Έφυγε" ο Νίκος Καραντηνός
  • [13] 75 χρόνια Ναυτική Εβδομάδα

    [01] Κοινωνία

    Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

    Υπό έλεγχο η φωτιά στον Υμηττό

    25/6/2008 22:47:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στους πρόποδες του Υμηττού και πήρε απειλητικές διαστάσεις, λόγω των δυνατών ανέμων, καίγοντας χίλια στρέμματα δασικής έκτασης. Σε πολύ λίγα λεπτά έφτασε στις πλαγιές του Υμηττού προς την Αγία Παρασκευή και τον Χολαργό. Από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ισχυρές δυνάμεις αλλά και εθελοντικές οργανώσεις έσπευσαν στην περιοχή.

    Παρά τους ισχυρούς ανέμους, τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής και της πολεμικής αεροπορίας, βρέθηκαν πάνω από τα δυο μέτωπα. Χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τις δεκάδες μικροεστίες, πολλές από τις οποίες ήταν σε δύσβατα σημεία. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος εννέα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, 90 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή, ενώ ο υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης από το συντονιστικό κέντρο επικοινωνούσε συνεχώς με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δύσβατη δασική περιοχή, κοντά στο ελικοδρόμιο, στη Σταμάτα Αττικής.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς έκανε λόγο για εμπρησμό, σημειώνοντας την ταυτόχρονη σχεδόν εκδήλωση των δύο πυρκαγιών, ενώ ταυτόσημη θέση εξέφρασε και μέσω της ΝΕΤ ο δήμαρχος των Γλυκών Νερών.

    Σημειώνεται ότι αντίστοιχες είναι οι καταγγελίες πολιτών, ενώ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής έγιναν τηλεφωνήματα που ανέφεραν για πυρκαγιές στην Αίγινα και στο Αττικό Άλσος, αλλά οι δυνάμεις που πήγαν εκεί δεν διαπίστωσαν κάτι τέτοιο γι αυτό εκτιμάται ότι επρόκειτο για παραπλανητικά τηλεφωνήματα.

    Καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας παραμένει ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής για τον φόβο αναζωπυρώσεων.

    Για αύριο πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Αθήνα, την Ανατολική Αττική, τον Πειραιά και τη Νότια Εύβοια.

    Πυρά από την αντιπολίτευση

    Ανικανότητα και ολιγωρία καταλόγισαν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    "Έχουμε όλοι μας την αίσθηση ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Είναι η δεύτερη χρονιά που υπάρχει τόσο μεγάλη πυρκαγιά κοντά στην Αθήνα, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχουν παρθεί τα στοιχειώδη μέτρα και είναι προφανές ότι έχουν παρθεί λιγότερα προληπτικά μέτρα απ ότι πέρσι» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με την φωτιά που ξέσπασε στον Υμηττό.

    Άμεσα μέτρα για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση ζητεί το ΚΚΕ.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Μουζά Μαργαρίτη, ενημερώθηκε για την κατάσταση της πυρκαγιάς που καίει από το μεσημέρι στον Υμηττό. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού θέλησε να ενημερωθεί για την καθυστέρηση στην άφιξη των εναέριων μέσων κατάσβεσης, για τον αριθμό και τον εξοπλισμό των πυροσβεστών που συμμετέχουν στην κατάσβεση και γενικότερα για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην άφιξη των εναέριων μέσων, παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν είναι υπό έλεγχο, ενώ ανησυχία προκαλεί η ισχύς και η κατεύθυνση των ανέμων. "Οι γνωστοί άγνωστοι εμπρηστές αφήνονται ελεύθεροι να εκτελούν απρόσκοπτα το εγκληματικό τους έργο τονίζει ο ΛΑΟΣ.

    Άμεση η κινητοποίηση της Νομαρχίας Αθηνών

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Νομαρχίας Αθηνών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στον Υμηττό. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, από την πρώτη στιγμή διατέθηκαν δέκα βυτιοφόρα οχήματα προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της κατάσβεσης στην περιοχή των Γλυκών Νερών, τα οποία αργότερα μετακινήθηκαν και εντάχθηκαν στις δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούσαν στην περιοχή του Δήμου Χολαργού.

    Ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, που ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, είχε καλέσει νωρίτερα τους Δημάρχους της περιοχής να στείλουν και τα μέσα των δικών τους δήμων.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αθηνών παραμένει σε επιφυλακή και βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την Πυροσβεστική και τους Δήμους της περιοχής.

    [02] Πολιτική

    Υπόθεση Siemens

    Μπαράζ καταθέσεων

    25/6/2008 22:25:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/6/2008 23:18:30)

    Πηγή: NET, NET 105,8, AΠE

    Τους σαράντα αγγίζουν οι ύποπτοι για διάπραξη αδικημάτων που έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος ερευνά την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens. Ο κ. Αθανασίου απέστειλε την Τετάρτη τρεις νέες κλήσεις σε υπόπτους. Οι κλήσεις αφορούν τρεις χρηματιστές (εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε ήδη υπόμνημα), που εμπλέκονται στην υπόθεση εμβασμάτων από οφ σορ εταιρία, η οποία φέρεται να διακινούσε χρήματα από τα κρυφά ταμεία της Siemens. Ενώπιον του εισαγγελέα κατατέθηκε υπόμνημα από επιχειρηματία που κλήθηκε ως ύποπτος, καθώς σε λογαριασμό εταιρίας του με έδρα την Κύπρο κατατέθηκαν το χρονικό διάστημα 2004 έως 2005 συνολικά ποσά 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από την οφ σορ εταιρία που διακινούσε χρήματα της Siemens. Στο υπόμνημά του ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι διέθεσε το λογαριασμό της εταιρίας του για να εξυπηρετήσει φίλο του χρηματιστή, χωρίς να γνωρίζει ότι τα ποσά αυτά προέρχονταν από τη Siemens. Όπως τονίζει, τα χρήματα τα παρέδωσε σε ρευστό στο χρηματιστή. Ο κ. Αθανασίου έλαβε ανωμοτί κατάθεση από συνδικαιούχο στο λογαριασμό στους οποίους μοιράστηκε το ένα εκατομμύριο ευρώ, που σύμφωνα με τον κ. Τσουκάτο διατέθηκε από τη Siemens προς το ΠΑΣΟΚ το 1999. Για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου ευρώ κατέθετε επί τρίωρο, ως μάρτυρας η πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ Δήμητρα Παπαχρήστου, η οποία είπε μεταξύ άλλων ότι εκείνη την περίοδο μπήκαν πολλά χρήματα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Τσουκάτο και πως εκείνη πήρε περίπου 200 εκατ. δραχμές από αυτόν, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν το 1 εκατ. προήλθε από την Siemens. Για την Πέμπτη έχει οριστεί η κατάθεση της γραμματέως του Θόδωρου Τσουκάτου. Επίσης κατέθεσε και ο υπεύθυνος οικονομικών του κόμματος την επίμαχη περίοδο Σπύρος Αυγερινός. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αυγερινός είπε ότι ουδέποτε μπήκαν στα ταμεία του κόμματος τα 1 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα, ωστόσο δεν απέκλεισε να είχαν μπει τμηματικά και να εκδόθηκαν κουπόνια. Τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, κατάθεση στον κ. Αθανασίου έδωσε και ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας SAIC που ανέλαβε το πρόγραμμα C4I, Σίμος Δήμας. Ως ύποπτος κλήθηκε και ο σύμβουλος του εκπροσώπου της SAIC στην Ελλάδα Γιώργου Τερπεκλή, κ. Καρατζάς ο οποίος φέρεται να εισέπραξε 350.000 ευρώ ως αμοιβή. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και το μεσημέρι ο πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη τύπου, όπου θα εξειδικεύσει τα μέτρα για το θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων.

    [03] Euro 2008

    Σήμερα ο πρώτος ημιτελικός του Euro

    Για μια θέση στον ήλιο

    25/6/2008 20:01:00

    Πηγή: AΠΕ

    Γερμανία και Τουρκία θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις στον πρώτο ημιτελικό, που θα διεξαχθεί στο "Σεντ Τζέικομπς Παρκ" της Βασιλείας (21:45 ΝΕΤ), με έπαθλο την πρόκριση στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Οι δύο ομάδες δηλώνουν έτοιμες για τη μεγάλη μάχη, στην οποία θεωρούνται οι Γερμανοί το φαβορί, λόγω και των πολλών αγωνιστικών προβλημάτων της τουρκικής ομάδας. Η Γερμανία έφθασε στα ημιτελικά, αφού απέκλεισε στα προημιτελικά την Πορτογαλία, ενώ η Τουρκία επικράτησε της Κροατίας. Στον αγωνιστικό τομέα, πανέτοιμος για τον ημιτελικό είναι ο Τόρστεν Φρινγκς, όπως ανακοίνωσε περιχαρής ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας, Γιόακιμ Λεβ. "Είμαι τυχερός που μπορώ να πω ότι και οι 23 παίκτες που έχω στη διάθεσή μου προπονούνται κανονικά και είναι ετοιμοπόλεμοι" επεσήμανε ο Λεβ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, και συνέχισε: "Ο Τόρστεν προπονήθηκε κανονικά, φορώντας έναν προστατευτικό επίδεσμο. Είπε πως δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα". Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις ο Φρινγκς δεν θα ξεκινήσει στην αρχική ενδεκάδα και τη θέση του θα πάρει και πάλι ο Σάιμον Ρόλφες, ενώ ο Λεβ θα χρησιμοποιήσει το σύστημα του αγώνα με την Πορτογαλία, με τον Ποντόλσκι στην επίθεση στο πλευρό του Μίροσλαβ Κλόζε και τον Μπάστιαν Σβαϊστάινγκερ στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής. Από την άλλη πλευρά η τουρκική ομάδα θα παραταχθεί χωρίς τους... μισούς παίκτες της! Χθες, ο Φατίχ Τερίμ προπόνησε τους 14 ποδοσφαιριστές που έχουν απομείνει στην αποδεκατισμένη από τραυματισμούς και τιμωρίες ομάδα του. Δηλαδή ένδεκα βασικούς και τρεις αλλαγές! Από τους υπόλοιπους εννέα της αποστολής, οι έξι είναι σίγουρα εκτός ημιτελικού. Πρόκειται για τους τιμωρημένους Βολκάν Ντεμιρέλ, Τουντσάι Σανλί, Εμρέ Ασίκ, Αρντά Τουράν και τους τραυματίες Εμρέ Γκιουνκόρ και Νιχάτ Καχβετσί. Άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές είναι τραυματίες, με τον Τουμέρ Μετίν της Λάρισας να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να προλάβει να παίξει, έστω και για λίγο. Όσο για τους Εμρέ Μπελόζογλου, Σερβέτ Τσετίν οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ τους... Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ελβετός, Μάσιμο Μπουζάκα.

    Οι πιθανές συνθέσεις: Γερμανία (Γιοακίμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Μερτεσάκερ, Μέτσελντερ, Λαμ, Σβαϊστάνγκερ, Ρόλφες, Μπάλακ, Χίτζλσπέργκερ, Ποντόλσκι, Κλόζε. Τουρκία (Φατίχ Τερίμ): Ρουστού, Αλτιντόπ, Μποράλ, Ζαν, Μπαλτά, Σαριόγλου, Καραντενίζ, Τοπάλ, Αουρέλιο, Καζίμ, Σεντούρκ.

    [04] Κοινωνία

    Εφιαλτικές διαστάσεις

    Εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας οργάνων

    25/6/2008 20:24:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/6/2008 22:05:58)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Τρείς γυναίκες, μία γιατρός και δύο επιχειρηματίες, συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Αττικής ως μέλη του κυκλώματος που αλίευε νεφροπαθείς από ελληνικές κλινικές και τους έστελνε στην Ινδία για μεταμόσχευση. Για κάθε ασθενή το κύκλωμα έπαιρνε ως μίζα δέκα χιλιάδες ευρώ και χρειάζονταν άλλες 50 χιλιάδες ευρώ για να γίνει η επέμβαση. Ο Ινδός γιατρός που έκανε τις μεταμοσχεύσεις είχε συλληφθεί πριν από μερικούς μήνες. Στη λειτουργία του κυκλώματος, μια Ελληνίδα γιατρός- νεφρολόγος, γνωστής ιδιωτικής νοσηλευτικής μονάδας, δύο Ινδοί συνάδελφοί της και δύο Ελληνίδες επιχειρηματίες ήταν οι κεντρικοί πυλώνες της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, μετά από έρευνες πεντάμηνης διάρκειας, που αποκάλυψαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το κύκλωμα που εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα και έστελνε δεκάδες νεφροπαθείς στο Νέο Δελχί για μεταμοσχεύσεις νεφρών. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 10 άτομα έχουν πεθάνει από επιπλοκές μετά τις εγχειρήσεις. Εναντίον των κατηγορουμένων στην υπόθεση εμπορίας οργάνων ασκήθηκε ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα, μεταξύ των οποίων συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εμπορία ανθρώπων με σκοπό την αφαίρεση οργάνων, παράβαση άρθρου για μεταμοσχεύσεις ανθρωπίνων ιστών και οργάνων, ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, εκβίαση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Όλοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία από τακτικό ανακριτή για την ερχόμενη Παρασκευή. Οι δύο γυναίκες επιχειρηματίες, πλησίαζαν νεφροπαθείς τους οποίους εντόπιζαν σε μονάδες αιμοκάθαρσης και τους έπειθαν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση στην Ινδία. Το κόστος κυμαινόταν από 40 έως 80.000 ευρώ, ενώ οι φτωχοί δότες- κυρίως Ινδοί- έπαιρναν γύρω στα 1500 ευρώ. Η ελληνίδα γιατρός πιστοποιούσε εγγράφως ότι η μεταμόσχευση ήταν επιβεβλημένη ακόμη και αν δεν την επέτρεπε η υγεία του ασθενούς. Ο Ινδός χειρουργός που χαρακτηρίζεται από την αστυνομία "δόκτωρ θάνατος" είχε κάνει πάνω από πεντακόσιες τέτοιες επεμβάσεις, σε νοσοκομείο που λειτουργούσε μη σύννομα στο Δελχί. 46 από αυτές σε Έλληνες, δέκα από τους οποίους δεν επέστρεψαν ποτέ ζωντανοί στην πατρίδα, ενώ ένας πέθανε δέκα μέρες αφότου γύρισε. Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα τέσσερα άτομα με δευτερεύοντες, αλλά αμειβόμενους ρόλους. Περισσότερο φως στη δράση της εγκληματικής επιχείρησης θα ρίξει ο τακτικός ανακριτής. Παράλληλη έρευνα συνεχίζει η Ιντερπόλ και η ινδική αστυνομία.

    Αναλυτικά οι κατηγορίες

    Ποινική δίωξη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων άσκησε ο εισαγγελέας για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίου ανθρώπινων οργάνων.

    Η δίωξη περιλαμβάνει τα εξής κακουργήματα:

    - συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη των κακουργημάτων της εμπορίας ανθρώπων και της εκβίασης

    - εμπορία ανθρώπων με σκοπό την αφαίρεση οργάνων με την εκμετάλλευση της ευάλωτης θέσης των παθόντων κατ επάγγελμα, κατά συρροή και κατά συναυτουργία

    - άμεση συνέργια στην παραπάνω πράξη κατ επάγγελμα

    - μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οστών και οργάνων τελεσθείσης κατ επάγγελμα, κατά συνήθεια, κατ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία

    - άμεση συνέργεια στην παραπάνω πράξη κατ επάγγελμα κατά συνήθεια

    - ανθρωποκτονία με πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συναυτουργία και κατά συρροή

    - εκβίαση με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο ζωής

    - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά συναυτουργία.

    Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.

    [05] On Alert in Case of Rekindling

    Hymettus Fire under Control

    25 Ιουν 2008 22:47:0 (Last updated: 25 Ιουν 2008 23:38:1)

    By Katerina Ioannidou

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    The fire that broke at Glykar Nera at Hymettus foothill out Wednesday noon is now abating. The fire picked up fast due to strong winds blowing in the area, burning 1,000 square meetres of forestland. Then, it spread fast towards to Agia Paraskevi and Holargos. The fire brigade and volunteers arrived on the spot fast and helped in containing the fire.

    It took the fire brigade four hours to put the fire under control despite the strong blowing winds. Nine fire-fighting planes, three water-dropping helicopters, 90 firemen with 30 fire engines and 26 trekkers fought the blaze.

    Another fire that broke out near a helicopter airport in Stamata Attiki was also put under control.

    The opposition from its side described the government incompetent. PASOK spokesman Giorgos Konstantinou spoke of fewer precautionary measures compared to last year, while KKE asked for additional measures for the protection of forests.

    From its side, the Athens Prefecture argued that 10 water trucks were sent on the spot to contain the fire in Glyka Nera. Athens Prefect Giannis Sgouros was in constant contact with Interior Minster Prokopis Pavlopoulos to brief him on the developments.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Wildfre on Hymettus Abating

    [06] Πολιτική

    Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης

    Νέος κανονισμός στη Βουλή

    25/6/2008 23:24:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο το οποίο τροποποιεί τον υφιστάμενο Κανονισμό της Βουλής, Η πλειοψηφία των άρθρων του ψηφίστηκε ομόφωνα (22 άρθρα), ενώ 19 άρθρα καταψηφίστηκαν, κυρίως από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων.

    [07] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Διακόπηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ

    25/6/2008 23:21:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη διακοπή της Συγκλήτου του ΑΠΘ, που συνεδρίαζε την Τετάρτη, αποφάσισε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Αναστάσιος Μάνθος, μετά την παρέμβαση ομάδας φοιτητών αριστερών παρατάξεων, που εισήλθε αυτόκλητα στο χώρο, προκειμένου να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση. Ο πρύτανης ζήτησε την αποχώρηση των φοιτητών, εφόσον, όπως τόνισε, δεν αποτελούν μέλη της Συγκλήτου και δεν εκπροσωπούν θεσμικά όργανα, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Για την σημερινή παρέμβαση φοιτητών στη Σύγκλητο, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της, ο πρύτανης, κ. Μάνθος, ξεκαθάρισε ότι τα συλλογικά όργανα συνεδριάζουν μόνο με τα νόμιμα μέλη τους, χωρίς την παρουσία τρίτων. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η Σύγκλητος κάλεσε τα μέλη της σε "σιωπή απαξίωσης της βίας, άρνηση του διαλόγου μέχρι διακοπή της βίας και σιωπηρή ηθική καταδίκη αυτών που υποβιβάζουν την ακαδημαϊκή λειτουργία".

    Θετική απόφαση, στο μέτρο βεβαίωσης εισόδου οχημάτων εντός του πανεπιστημιακού χώρου, έλαβε ομόφωνα σήμερα η Σύγκλητος του ΑΠΘ, η οποία συζήτησε το θέμα στην τακτική συνεδρίασή της, μετά το αίτημα της ανοιχτής Συγκλήτου, που είχε πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου, με αφορμή τα βίαια επεισόδια εναντίον υπαλλήλων φύλαξης του πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος καταδίκασε τις πράξεις βίας και τις καταστροφές υποδομών εισόδου και εξόδου της πανεπιστημιούπολης και επισήμανε ότι "τέτοιες πράξεις εντάσσονται στο κοινό ποινικό δίκαιο, παραβιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο και καταλύουν ανθρώπινα δικαιώματα".

    Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή παρέμβαση ομάδας φοιτητών στη διάρκεια γενικής συνέλευσης τμήματος της Νομικής, κατά την οποία μέλη της κρατήθηκαν όμηροι, η Σύγκλητος ανακοίνωσε ότι "Αποτελεί κατάλυση κάθε έννοιας ελευθερίας διακίνησης ιδεών και στοιχειώδους δημοκρατίας, όταν με τη χρήση βίας απειλείται και διατάσσεται ένα συλλογικό όργανο να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις ή να διαλύσει τη συνεδρίασή του ή ακόμη να κρατηθεί σε ομηρία", ανακοίνωσε η Σύγκλητος.

    Διακοπή προεδρικών εκλογών στο ΠΑΜΑΚ

    Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες, για σήμερα Τετάρτη, προεδρικές εκλογές του τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, καθώς δεν υποβλήθηκε καμία υποψηφιότητα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο εκλογών, που προβλέπεται από το νόμο πλαίσιο.

    Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας διακόπηκε η διαδικασία των προεδρικών εκλογών στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με απόφαση της εφορευτικής επιτροπής για την αποφυγή πρόκλησης επεισοδίων, ύστερα από ενδείξεις παρεμπόδισης προσέλευσης ψηφοφόρων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρυτανείας, "υπήρχαν πληροφορίες ότι στο Πανεπιστήμιο έκαναν την εμφάνισή τους μικρές ομάδες, εξοπλισμένες με ρόπαλα, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ, που συμμετείχαν στη διαδικασία".

    [08] Κοινωνία

    Κρήτη

    "Σαρώνουν" την περιοχή

    25/6/2008 22:32:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Οι έρευνες της Αστυνομίας για το εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, που τραυμάτισε τους τρεις αστυνομικούς το βράδυ της Κυριακής, σε χασισοφυτεία της κοίτης του Γιόφυρου ποταμού, στις Μαλάδες, επικεντρώνονται τώρα στην περιοχή του Αγίου Σίλα, του Προφήτη Ηλία και της Τυλίσσου. Οι αστυνομικές αρχές έχουν στο στόχαστρο συγκεκριμένα άτομα από τους παραπάνω οικισμούς και την ίδια ώρα οι προσαγωγές συνεχίζονται. Οι αστυνομικοί παράλληλα "σαρώνουν" την περιοχή της αιματηρής συμπλοκής, για να εμπλουτίσουν τα υπάρχοντα στοιχεία που περιορίζονται σε τρεις κάλυκες καλάσνικοφ και ένα κουβά που εικάζεται ότι ο δράστης χρησιμοποιούσε στο πότισμα της φυτείας και άρα φέρει τα αποτυπώματά του. Σε ότι αφορά την κατάσταση των δύο αστυνομικών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, παραμένει σταθερή, Τα νέα για τον Πουλιανάκη είναι πιο ευχάριστα καθώς αποσωληνώθηκε, συνομίλησε με τους δικούς του ανθρώπους και αν δεν παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, σύντομα θα μεταφερθεί σε δωμάτιο της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, όπου και θα συνεχιστεί η νοσηλεία του. Θετικό είναι το γεγονός ότι ούτε ο Γενιτσαρίδης που έχει τραυματιστεί στο κεφάλι, έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα επιπλοκές, καθώς και στις δύο περιπτώσεις οι γιατροί φοβούνται τις λοιμώξεις.

    [09] Κόσμος

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

    "Προγραμματισμένη" η επίσκεψη στο Ισραήλ

    25/6/2008 22:03:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αυτής αναμένεται στο Ισραήλ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Μάλεν, στο πλαίσιο "προγραμματισμένης" επίσκεψης, εν μέσω πάντως φημολογίας, ότι το Ισραήλ αναζητεί τη "σιωπηρή" έγκριση από την Ουάσινγκτον, για να επιτεθεί κατά του Ιράν. Ο ναύαρχος Μάλεν "αναχώρησε ήδη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το εξωτερικό, όπου θα επισκεφθεί ομολόγους του και θα έχει ανταλλαγή απόψεων για θέματα με την Ασφάλεια. Σύμφωνα με το επίσημο αμερικανικό ανακοινωθέν στην Ουάσινγκτον, το Ισραήλ δεν αποτελεί τον μοναδικό σταθμό στην περιοδεία που ξεκίνησε". Όπως υπογραμμίζεται σε αυτό το ανακοινωθέν, "πρόκειται για μία προγραμματισμένη από μακρού χρόνου περιοδεία". Στις αμερικανικές εφημερίδες δημοσιεύτηκαν προσφάτως ρεπορτάζ, για στρατιωτικά γυμνάσια "μεγάλης κλίμακας", με συμμετοχή 100 ισραηλινών πολεμικών αεροπλάνων, στην αρχή Ιουνίου (και στον εναέριο χώρο Ελλάδας), με τον χαρακτήρα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε "πολύ μεγάλη απόσταση".

    "Καμία επίθεση κατά του Ιράν δεν σχεδιάζουμε", αντέδρασε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν μπεν Ελιέζερ, που ρωτήθηκε σήμερα. "Αν όμως το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, τότε θα καταστραφεί", τόνισε ταυτοχρόνως.

    Ο διπλωματικός σύμβουλος του τηλεοπτικού δικτύου CBS Μάικλ Ορεν σχολίασε ότι "η κυβέρνηση Μπους διαβεβαίωσε το Ισραήλ, ότι δεν θα επιτρέψει το Ιράν να αποκτήσει την πυρηνική δύναμη", πρόσθεσε δε ότι "αβέβαιοι είναι οι Ισραηλινοί για την πολιτική έναντι του Ιράν που θα ακολουθήσει η (αμερικανική) κυβέρνηση, που θα προέλθει από τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου φέτος". Η σχετική φημολογία αναθερμάνθηκε πάντως μετά τα σχόλια αυτήν την εβδομάδα του Αμερικανού πρώην πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος δήλωσε στη βρετανική "Ντέϊλι Τέλεγκραφ", ότι το Ισραήλ μπορεί να προκρίνει να πλήξει το Ιράν μεταξύ της 4ης Νοεμβρίου και της 20ης Ιανουαρίου 2009, την παραμονή της επίσημης ανάληψης καθηκόντων από τον ερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [10] Κοινωνία

    Σειρά παρεμβάσεων

    Αντιναρκωτική δράση από το Δήμο Αθηναίων

    25/6/2008 22:00:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σειρά παρεμβάσεων έχει προγραμματίσει ο Δήμος Αθηναίων με αφορμή την 26η Ιουνίου 2008, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Το απόγευμα της Παρασκευής από τις 6μμ έως τις 8μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία μαθητών που διοργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Αγωγής Υγείας του Δήμου Αθηναίων, έξω από το σταθμό ηλεκτρικού στο Θησείο. Ακολούθως στις 9 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, θα γίνει εκδήλωση με τίτλο "ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ", στην οποία θα τιμηθεί ο Σύλλογος Οικογένειας της Θεραπευτικής Κοινότητας "ΣΤΡΟΦΗ", η οποία συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας της "ΣΤΡΟΦΗΣ" θα παρουσιάσει το πρόγραμμα "ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ-ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ: Συνομιλούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους Αθηναίους", το οποίο θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και στο οποίο απεξαρτημένοι και γονείς, θα συνομιλούν με τους Αθηναίους πολίτες κάθε βδομάδα και σε άλλη γειτονιά,. Η έναρξη του Προγράμματος θα γίνει με συναυλία την οποία θα διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός στις 12 Σεπτεμβρίου 2008, στο Σύνταγμα. To Σεπτέμβριο, με την έναρξη του νέου Σχολικού Έτους 2008 - 2009, ο Δήμαρχος Αθηναίων θα διανείμει δωρεάν το παραμύθι "Ο κήπος με τις 11 γάτες", σε 10.000 παιδιά (όλους τους μαθητές των τάξεων της τρίτης και τετάρτης δημοτικού του Δήμου Αθηναίων), που αποτελεί έκδοση του ΚΕΘΕΑ και έχει σαν στόχο την πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών από τα παιδιά.

    "Αθήνα - Ζωή"

    Επίσης στο Δήμο Αθηναίων έχει παραχωρηθεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ιδιόκτητο οικόπεδο για τη στέγαση του Κέντρου Απεξάρτησης του Δήμου της Αθήνας "Αθήνα-Ζωή". Απομένει να δοθεί από το Υπουργείο Υγείας η άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας και στη συνέχεια θα εκδοθεί και η άδεια οικοδόμησης. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία εκταμίευσης των τριών εκατομμυρίων ευρώ που δίνει ετησίως το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το "Αθήνα-Ζωή" . Στο χώρο του Κέντρου Απεξάρτησης θα ανεγερθούν τρία κτίρια, ένα για τη στέγαση του Κέντρου Σωματικής Απεξάρτησης για 32 ενήλικες και δύο για τα Στεγνά Προγράμματα εφήβων και ενήλικων. Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση από το Υπουργείο Υγείας, και την Πολεοδομία μέσα σε ενάμιση χρόνο θα λειτουργήσει, ενώ θα έχουν αρχίσει και οι προσλήψεις προσωπικού.

    [11] Μ. Ανατολή

    Ο γιος του Σαρόν

    Ισραήλ: Ελεύθερος "λόγω καλής διαγωγής"

    25/6/2008 21:43:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Ο 43χρονος γιός του Αριελ Σαρόν, πρώην βουλευτής Ομρι Σαρόν, μετά από την έκτιση από αυτόν μιάς ποινής φυλάκισης τεσσάρων μηνών (η καταδίκη του ήταν όμως 12μηνη) αποφυλακίστηκε τις μεσημεριανές ώρες σήμερα από τη φυλακή Μαασιγιάχου, που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, "λόγω καλής διαγωγής" όπως διέρρευσε. Η "πρόωρη" αποφυλάκισή του, αποφασίστηκε τη Δευτέρα, επειδή ο πρώην βουλευτής στη φυλακή. Ο Ομρι Σαρόν, καταδικάστηκε το έτος 2006 για : "υπεξαίρεση, προς ίδιον όφελος" πολλών (έξι) εκατομμυρίων σεκέλ, από τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πολιτικής εκστρατείας του πατέρα του στη διάρκεια του 1999", της οποίας εκστρατείας ο στόχος ήταν να κατακτηθεί η ηγεσία του τότε κόμματος "Λικούντ", δηλαδή του πρόδρομου κομματικού σχήματος του σημερινού "Καντίμα"-"Εμπρός".

    Στον πρώην βουλευτή είχε σημειωτέον δοθεί η άδεια, να αρχίσει να εκτίει την ποινή του ετεροχρονισμένα ως προς την απαγγελία της, ώστε να μπορεί να επισκέπτεται τον πατέρα του, ο οποίος είναι σε κώμα στην μονάδα εντατικής θεραπείας από του Ιανουαρίου του 2006. Αποδεχόμενος την ενοχή του, ο Ομρι Σαρόν "είδε" μεν την ποινή της παραμονής στη φυλακή να μειώνεται, αλλ υποχρεώθηκε και σε καταβολή προστίμου 88 χιλ. δολαρίων (300 χιλ.σεκέλ). Στην απολογία του είχε καταθέσει ότι με τα χρήματα για τον πατέρα του που τελικά ο ίδιος οικειοποιήθηκε, "χρηματοδότησε δικές του επιχειρήσεις".

    [12] Κοινωνία

    Σε ηλικία 88 ετών

    "Έφυγε" ο Νίκος Καραντηνός

    25/6/2008 19:46:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/6/2008 21:52:08)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, με πλούσια συνδικαλιστική και αντιστασιακή δράση. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ο Νίκος Καραντηνός πάντα έδινε το παρόν στις δραστηριότητες του δημοσιογραφικού κλάδου και στα πλαίσια αυτά, τίμησε με την παρουσία του και το πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε για το θάνατο του Ν. Καραντηνού: "Ο Νίκος Καραντηνός, τόσο με την πένα του, όσο και με την αντιστασιακή και μετέπειτα συνδικαλιστική του δράση, αγωνίστηκε με συνέπεια για τις αξίες και τα ιδανικά που τον ενέπνευσαν. Το ξεχωριστό του ήθος, διακριτό στοιχείο του χαρακτήρα του για όποιον τον γνώριζε καλά, δίδαξε πολλές γενιές δημοσιογράφων".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για τον θάνατο του Νίκου Καραντινού: "Εκφράζουμε την βαθύτατη λύπη μας για τον θάνατο του Νίκου Καραντινού. Ήταν ένας αγωνιστής με όραμα και απαράμιλλο ήθος. Υπηρέτησε με πάθος τη δημοσιογραφία και ήταν πάντα παρών στους αγώνες του λαού μας. Οι συνάδελφοί του τον τίμησαν γι αυτό, εκλέγοντάς τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ επί σειρά ετών. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια".

    Η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της "με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του παλαίμαχου δημοσιογράφου κομμουνιστή Νίκου Καραντηνού. Ο Νίκος Καραντηνός γεννήθηκε το 1920 στο Ληξούρι. Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής και της Ιταλικής Φιλολογίας. Πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Το 1941 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και οργανώθηκε στο ΕΑΜ νέων της Φιλοσοφικής. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του παράνομου νεολαιίστικου τύπου στην Αθήνα. Αναδείχθηκε σε μέλος του ΚΣ της ΕΠΟΝ και αρχισυντάκτη της "Νέας Γενιάς". Για την αντιστασιακή του δράση διώχθηκε και καταδικάστηκε από στρατοδικείο. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στην Ικαρία. Από το 1974 μέχρι το τέλος της ζωής του εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον "Ριζοσπάστη". Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο κίνημα των δημοσιογράφων. Υπήρξε για χρόνια μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ο Νίκος Καραντηνός σε όλη του τη ζωή έζησε ως μαχόμενος κομμουνιστής δημοσιογράφος, ταγμένος αταλάντευτα με το δίκιο της εργατικής τάξης και τα επαναστατικά ιδανικά και σκοπούς του ΚΚΕ. Με την πένα του συνέβαλε στην προβολή, στην ανάδειξη και την υπεράσπιση της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ρόλου του ΚΚΕ. Ως το τέλος της ζωής του είχε ανοιχτό μέτωπο με τους μηχανισμούς συκοφάντησης και διαστρέβλωσης της ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Η ΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του".

    Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού με ανακοίνωσή του, "αποχαιρετά τον Νίκο Καραντηνό, αντιστασιακό, αριστερό δημοσιογράφο, παλαίμαχο συνδικαλιστή στην ΕΣΗΕΑ".

    Ανακοινώσεις ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να παραστεί στην εξόδιο λειτουργία που θα γίνει την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008, στις 11 το πρωί, από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (οδός Σκουφά). Να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς της σορού του Νίκου Καραντηνού για να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Μιχαλιτσάτα Ληξουρίου Κεφαλονιάς. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. να παραστεί στην ταφή του στην Κεφαλονιά, που θα γίνει το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι. Αντί στεφάνων να κατατεθεί ποσό 1.000 ευρώ στο Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-΄44, Νίκου Καραντηνού Όλοι οι δημοσιογράφοι θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε το πνευματικό ανάστημα, την συνέπεια και αταλάντευτη αγωνιστική δράση αυτού του δάσκαλου της δημοσιογραφίας, που φώτισε με την παρουσία του τον χώρο μας. Στο πρόσωπό του αποτυπώνεται εύγλωττα το ελεύθερο πνεύμα μιας ολόκληρης εποχής και οι οραματισμοί μας. Επίσης οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τις αρχές, το ήθος και την δράση του σε εποχές δύσκολες και ανελεύθερες. Έντιμος, επίμονος, σεμνός, τολμηρός, διορατικός και οραματιστής, ο Νίκος Καραντηνός, βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή και μας ενέπνεε με την παρουσία του. Υπήρξε επί πολλά χρόνια στέλεχος του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού και η παρακαταθήκη που αφήνει είναι για μια δημοσιογραφία οχυρό της αλήθειας, της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης. Η ΠΟΕΣΥ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια, στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-΄44, τους φίλους και συναδέλφους του.

    [13] Κοινωνία

    Γνωριμία με τους ανθρώπους της θάλασσας

    75 χρόνια Ναυτική Εβδομάδα

    25/6/2008 18:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/6/2008 21:32:57)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Υπό τον τίτλο "Ελάτε να γνωρίσετε τους ανθρώπους της θάλασσας", αρχίζουν οι εκδηλώσεις της "Ναυτικής Εβδομάδας" -που γίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα- ενός θεσμού που εφέτος συμπληρώνει 75 χρόνια.

    Το εφετινό μήνυμα, που επίκεντρο των εφετινών εκδηλώσεων είναι η Θεσσαλονίκη, ως κύρια πόλη εορτασμού της "Ναυτικής Εβδομάδας", είναι "η γνωριμία του κόσμου με τους ανθρώπους της θάλασσας".

    Όπως ειπώθηκε στη σχετική συνέντευξη Τύπου, η αφίσα για τον εφετινό εορτασμό, που επελέγη μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό, δίνεται το νόημα της "Ναυτικής Εβδομάδας" που δεν είναι μόνο το Πολεμικό Ναυτικό, δεν είναι μόνο το εμπορικό, αλλά είναι κάθε βιωματικό ερέθισμα από την θάλασσα.

    Αυτό το κάλεσμα «ελάτε να γνωρίσετε τους ανθρώπους της θάλασσας» που αναφέρεται στην αφίσα, αφήνει τον κάθε έναν να ταξιδέψει με την φαντασία του και να προσεγγίσει το ξεχωριστό κόσμο των ανθρώπων της θάλασσας.

    Το ιστορικό της "Ναυτικής Εβδομάδας"

    Η Ναυτική Εβδομάδα θα μπορούσε κανείς να πει ότι εφέτος είναι επετειακός ο εορτασμός μιας και συμπληρώνονται 75 χρόνια του θεσμού αυτού.

    Η Ναυτική Εβδομάδα καθιερώθηκε να εορτάζεται από το 1933 με μόνη εξαίρεση την περίοδο της κατοχής, με εκδηλώσεις που γίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός.

    Οι ρίζες της Ναυτικής Εβδομάδας είναι καθαρά ελληνικές και πηγάζουν από την αρχαιότητα, όταν στις παραλιακές πόλεις εορτάζονταν με ξεχωριστή επισημότητα τα Δελφίνια, τα Πλοιοθέσια, τα Κυβερνήσια και τα Ποσειδώνια.

    Η μακρά αυτή ιστορία και παράδοση που έχει πλέον δημιουργηθεί, επιβάλλει σε όλους που βρίσκονται δίπλα στην θάλασσα, να αισθάνονται το βαρύ φορτίο που επωμίζονται σήμερα, ώστε όχι μόνο να φέρουν εις πέρας την διοργάνωση αυτή, αλλά και να εξασφαλίσουν ότι θα είναι η καλύτερη από κάθε άλλη φορά.

    Σκοποί της "Ναυτικής εβδομάδος"

    Οι βασικοί σκοποί της διοργάνωσης της "Ναυτικής εβδομάδος", είναι: η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και του Εμπορικού Ναυτικού και η διατήρηση της επαφής των κατοίκων των πόλεων της ενδοχώρας με τα σώματα αυτά, ως παραγόντων εθνικής ισχύος και οικονομικής προόδου, η διατήρηση της αγάπης μας προς τη θάλασσα, η ανάπτυξη της καλλιέργειας του ναυτικού πνεύματος στους νέους, για την προσέλκυση τους στα ναυτικά επαγγέλματα & η ανάπτυξη και ενίσχυση του θαλασσίου αθλητισμού και των σχετιζομένων με τη θάλασσα εκδηλώσεων.

    Την Ναυτική Εβδομάδα δεν την μονοπωλεί το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο απλώς κινητοποιεί τους διαφόρους φορείς, θέτει την όλη σειρά των εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του και με την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που εκφράζεται μέσω του Λιμενικού Σώματος, που συνδιοργανώνουν μια σειρά από εκδηλώσεις, μιας κι αυτό με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές φθάνει το μήνυμα της Ναυτικής Εβδομάδας σε κάθε σημείο της πατρίδας μας που βρέχεται από την θάλασσα.

    Για τον λόγο αυτό, έχει καταρτιστεί πρόγραμμα επισκέψεων του κοινού σε διάφορα πλοία του στόλου, ενώ πέντε πολύ τυχεροί -υπό την σχετική δημοσιογραφική κάλυψη- θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μία μοναδική εμπειρία.

    Άλλοι θα πετάξουν με ελικόπτερο του ναυτικού και άλλοι θα επιβιβαστούν εν πλω σε υποβρύχιο. Η επιλογή των τυχερών έγινε μετά από την νικηφόρα συμμετοχή τους σε σχετικό διαγωνισμό, έπαθλο του οποίου ήταν η συμμετοχή τους σε αυτές τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

    Το πρόγραμμα της "Ναυτικής Εβδομάδας"

    Α. Την Παρασκευή 27 Ιουνίου και ώρα 20.00 παρουσία του κ. ΥΕΘΑ, στο πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ» -όπως έχει καθιερωθεί κατά τις τελευταίες Ν.Ε. πραγματοποιείται η τελετή έναρξης και περιλαμβάνει: Ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ στο πλοίο μουσείο «Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ», Τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού αφίσας και των δωρητών της «Ναυτικής Εβδομάδας 08» & Παράθεση δεξίωσης στους επίσημους προσκεκλημένους στο Πλοίο Μουσείο «Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ».

    Β. Την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008 και ώρα 12:00, επιθεώρηση του Στόλου από την ΑΕ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στο Φαληρικό όρμο.

    Γ. Το Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής με έργα διασήμων Ελλήνων ζωγράφων, αλλά και ναυτικού περιεχομένου τόσο στην Αττική, όσο και στην κύρια πόλη εορτασμού. Σε άλλες δραστηριότητες που οργανώνει η τοπική αυτοδιοίκηση περιλαμβάνουν διαγωνισμό παιδικής αφίσας, επιδείξεις θαλάσσιου μοντελισμού, επιδείξεις και διαγωνισμοί από συλλόγους, σωματεία, οργανώσεις που ασχολούνται με τη θάλασσα (π.χ. πρόσκοποι, αλιείς, δύτες κ.λπ.), καθώς και διαγωνισμό καλλίτερης βιτρίνας με ναυτικό θέμα όπου τα Εμπορικά Επιμελητήρια Αθηνών και Πειραιώς δραστηριοποιούνται σε συνεργασία με τους Δήμους και αθλοθετούν τα εν λόγω βραβεία.

    Πέραν των ανωτέρω οργανώνονται καταθλιπτικοί αγώνες, όπως ιστιοπλοϊκοί αγώνες OPTIMIST, το PIREAS CLASSIC WEEK (ιστιοπλοϊκό ράλλυ κλασσικών σκαφών, παράλληλα με διαδρομή οχημάτων που χαρακτηρίζονται «αντίκες») από τον Πειραιά στον Πόρο, αγώνες κολύμβησης, κ.λπ. με συμμετοχή Ολυμπιονικών και αθλητών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις όπου αθλοθετούνται από κατά τόπους Ναυτικούς Σταθμούς, Λιμεναρχεία, και Τοπικές Αρχές κοινά μετάλλια Ναυτικής Εβδομάδας.

    Δ. Οι Βατραχάνθρωποι διατίθενται στην κύρια πόλη εορτασμού της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ειδικές μονάδες του ΛΣ για επιδείξεις. Η διασπορά των Πολεμικών Πλοίων συνίσταται στην παραμονή πλοίων σε διάφορα λιμάνια για περίπου 3 ημέρες μέσα στο διάστημα της Ν.Ε.. Κατά την εκεί παραμονή των πλοίων θα επιτρέπεται η είσοδος και ξενάγηση του κοινού.

    Ε. Είναι γνωστή η σημασία και η επιβλητική ιστορία του ένδοξου μνημείου των ναυτικών αγώνων του θρυλικού Θωρηκτού Γ. ΑΒΕΡΩΦ, το οποίο λειτουργεί ως Ναυτικό Μουσείο που αποτελεί το μοναδικό σε όλο τον κόσμο πλοίο τέτοιου τύπου και όπου θα λειτουργεί και έκθεση κειμηλίων και φωτογραφιών από τη δράση του, καθώς και έκθεση ζωγραφικής γνωστών θαλασσογράφων. Επίσης δίπλα στο θρυλικό θωρηκτό μας στέκονται περήφανα το πλοίο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα Α/Τ ΒΕΛΟΣ, καθώς και αντίγραφο Αρχαίας Αθηναϊκής Τριήρους του 5ου π.Χ. αιώνα, στο οποίο δόθηκε η συμβολική ονομασία «ΟΛΥΜΠΙΑΣ».

    ΣΤ. Η τελετή λήξης στην κύρια πόλη εορτασμού διεξάγεται με μέριμνα του ΑΛΣ και περιλαμβάνει ομιλία, τελετή λήξης της έκθεσης και κυρίως την δεξίωση στις Τοπικές Αρχές, την Δευτέρα 7 Ιουλίου, παρουσία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 June 2008 - 20:50:10 UTC