Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η 20η Ιουνίου
  • [02] Σφραγίστηκε το θέατρο Λυκαβηττού
  • [03] Ζέστη και ισχυροί άνεμοι
  • [04] Ισραήλ: Πρόβα επίθεσης κατά του Ιράν
  • [05] Ελαφρά άνοδο για το πετρέλαιο
  • [06] ΟΗΕ: Τακτική πολέμου ο βιασμός
  • [07] "Συμφωνημένες" εγκυμοσύνες ανηλίκων
  • [08] ΗΠΑ: Συγνώμη Ομπάμα σε μουσουλμάνες
  • [09] Αποτελέσματα πανελλαδικών εξετάσεων

    [01] Κοινωνία

    Σημαντικές διαστάσεις στο πρόβλημα

    Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η 20η Ιουνίου

    20/6/2008 10:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2008 10:49:04)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Αυξητική τάση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στον αριθμό των διωκόμενων για την πίστη τους, τις πολιτικές ιδέες ή την καταγωγή τους. Στην Ελλάδα, περίπου 20.000 αιτήσεις για άσυλο, κατατίθενται σε ετήσια βάση. Σε 26 εκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα, υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι από συγκρούσεις ή διώξεις, στα τέλη του 2007 και σε 11.400.000 οι πρόσφυγες εκτός των χωρών τους. "Όσο μακριά και αν νομίζουμε ότι είναι το πρόβλημα των προσφύγων, οι συνέπειες δεν σταματούν στα όρια του αναπτυγμένου με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά αγγίζουν το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας", τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σε μήνυμά του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζει μεταξύ άλλων ότι: "Η Ελλάδα, ιδίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ακολουθεί μία σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της, βασισμένη στις αρχές της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και θεμελιωμένη στον πλήρη σεβασμό της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Η πολιτική αυτή ανταποκρίνεται - και μάλιστα στο ακέραιο - και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Χώρα μας, τόσο διεθνώς όσο και, ιδίως, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο, βεβαίως, ισχύει - και μάλιστα πρωτίστως - και για το ζήτημα των προσφύγων και της χορήγησης ασύλου".

    Αποκεντρωμένες εκδηλώσεις πραγματοποιεί από σήμερα έως τις 27 Ιουνίου στη Μυτιλήνη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Την ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία που παρατείνει το χρόνο κράτησης των μη νομίμων μεταναστών. Ένας στους δύο πρόσφυγες είναι παιδί, σύμφωνα με τη UNICEF, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων.

    [02] Πολιτισμός

    Για λόγους ασφαλείας

    Σφραγίστηκε το θέατρο Λυκαβηττού

    20/6/2008 8:39:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2008 10:28:20)

    Σφραγίστηκε χθες με απόφαση του Δήμου Αθηναίων το θέατρο Λυκαβηττού, για λόγους ασφαλείας. Ο Δήμος Αθηναίων επικαλέστηκε επιστολή της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, ιδιοκτήτριας και υπεύθυνης για τη διαχείριση του Θεάτρου του Λυκαβηττού, σύμφωνα με την οποία καθίσταται πλέον αναγκαία η άμεση διακοπή της λειτουργίας του θεάτρου ώστε να γίνουν οι περαιτέρω έλεγχοι, να εκπονηθεί τεχνική μελέτη και να ξεκινήσουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα επισκευής, που θα εξασφαλίσουν τη στατική επάρκεια των κερκίδων. Η εν λόγω εξέλιξη άφησε μετέωρες τις συναυλίες που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο χώρο. Ως εκ τούτου, ακυρώθηκαν οι δύο εμφανίσεις του James Blunt, χθες και σήμερα, (όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια καλούνται να τα επιστρέψουν μέχρι την Πέμπτη 31/7, προκειμένου να τους επιστραφεί το αντίτιμο), ενώ ανακοινώσεις αναμένονται για τις υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Η απόφαση του Δήμου προκάλεσε την αντίδραση του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Κόντρα Κακλαμάνη - Λούκου

    Η Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., ενοικιαστής του Θεάτρου Λυκαβηττού, ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του Δήμου Αθηναίων για σφράγιση του θεάτρου, τονίζοντας ότι το έγγραφο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) "ανακλήθηκε στη συνέχεια από την ίδια την ΕΤΑ με σχετική ανακοίνωση στο Δήμο, στην οποία μάλιστα επιβεβαιώνεται ότι δεν συντρέχει κίνδυνος από τη λειτουργία του θεάτρου". Επιπλέον, σημείωσε πως θεωρεί πως η σχετική απόφαση υπήρξε "αποτέλεσμα ασυνεννοησίας μεταξύ του Δήμου και της ΕΤΑ".

    "Η δυσμενής αυτή εξέλιξη τραυματίζει καίρια ένα καθιερωμένο θεσμό, όπως είναι οι εκδηλώσεις του Θεάτρου Λυκαβηττού, και οι καλλιτέχνες φαίνεται να χάνουν για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές διοργανώσεις" προστίθεται στην ανακοίνωση.

    "Λυπάμαι για τις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, κ. Γ. Λούκου, ενός ανθρώπου που όπως πολύ καλά γνωρίζει υπήρξα και εξακολουθώ να είμαι ένθερμος υποστηρικτής", τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, και προσθέτει:

    "Ο Δήμος της Αθήνας ουδεμία σχέση έχει με το Φεστιβάλ Αθηνών ούτε με το Θέατρο του Λυκαβηττού. Η εντολή για το στατικό έλεγχο του θεάτρου εδόθη από τους πολιτικούς προϊσταμένους του ΕΟΤ, η αρχική πραγματογνωμοσύνη ουδέποτε ανακλήθηκε, προφανώς γιατί οι υπογράφοντες μηχανικοί αρνήθηκαν να το πράξουν, η εντολή για σφράγιση εδόθη πριν από 14 ημέρες από την ΕΤΑ και, τέλος, η ελληνική δικαιοσύνη την επιβεβαίωσε μη ανακαλώντας την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου για την άμεση σφράγιση. Κατά τον κ. Λούκο οι υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας, θα έπρεπε να αγνοήσουν τη δικαστική απόφαση επειδή είχαν προπωληθεί εισιτήρια; Άραγε αν το δικαστήριο της Αβινιόν είχε βγάλει μια παρόμοια εντολή ο κ. Λούκος θα ισχυριζόταν τις ίδιες δικαιολογίες; Η δημοτική αστυνομία απλά διεκπεραίωσε την εντολή που της εδόθη, εκεί αρχίζει και εκεί τελειώνει ο ρόλος της.".

    Πάντως, από την αρχή Ιουνίου έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες στο θέατρο Λυκαβηττού παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε το θέμα της σφράγισης του ή όχι.

    "Αστεγες" μέχρι νεωτέρας και έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα μένουν η συναυλία των C Real και Stavento στις 23 Ιουνίου, δύο εμφανίσεις της Χάρις Αλεξίου στις 27-28 Ιουνίου. Για τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί συναυλίες του Φίλιππου Πλιάτσικας στις 4 του μηνός, των Ρink Μartini στις 7, της Gloria Gaynor δύο ημέρες μετά στις 9, του Ornette Coleman στις 11 Ιουλίου, η διπλή συναυλία των Οrishas και Federico Aubele στις 14 Ιουλίου, η εμφάνιση του Γιάννη Αγγελάκα με τους Επισκέπτες στις 17, των Ιced Εarth και Venom στις 20, η θεατρική παράσταση "Λοκαντιέρα" από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 28, ενώ την 1η Αυγούστου στη σκηνή του Λυκαβηττού θα ανέβαινε ο Lenny Kravitz.

    Για τις παραπάνω εκδηλώσεις αναμένονται ανακοινώσεις. Στο μεταξύ, όσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για τον Blunt (οι εμφανίσεις ήταν σχεδόν sold out), πρέπει να τα επιστρέψουν μέχρι και Πέμπτη 31 Ιουλίου, προκειμένου να τους επιστραφεί το αντίτιμο: στα γραφεία της Ticketnet, Κηφισίας 46, Αμπελόκηποι 115 26, τηλ: 211 10 86 000, Ωράριο Λειτουργίας: 9:00 21:00 στα Virgin Megastores Αθήνα: Σταδίου 7-9 Σύνταγμα, τηλ.: 6944 050 785, Ωράριο Λειτουργίας: Δευτ. - Παρ: 10:00 - 20:00,Σαβ: 10:15 - 17:45, Μαρούσι στο The Mall: Ανδρέα Παπανδρέου 35 - Μαρούσι τηλ.: 210 63 00 224 Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:45 - 20:45, Δευτέρα, Τετάρτη : 15:45 - 20:45 Σαβ.: 11:00 - 20:00. στο Public, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος 105 63 Αθήνα, τηλ: 210 3246210, Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές: 09.00-21.00, Σάββατο: 09.00-20.00

    [03] Κοινωνία

    Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία

    Ζέστη και ισχυροί άνεμοι

    20/6/2008 8:17:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Πτώση παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή η θερμοκρασία, η οποία θα κυμανθεί γύρω στους 33 βαθμούς, ενώ θα πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι τοπικά στο Αιγαίο και θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Υψηλός είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Ανατολική Αττική και Εύβοια, σύμφωνα με το χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Αττική

    καιρός: γενικά αίθριος. άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    καιρός: γενικά αίθριος και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις. άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα ασθενείς. Θερμοκρασία: από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    Μακεδονία, Θράκη

    καιρός: γενικά αίθριος και μόνο στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στα ορεινά. άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 τοπικά 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: από 14 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Δυτική Ελλάδα

    καιρός: γενικά αίθριος και μόνο το απόγευμα στις βορειότερες περιοχές θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 16 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

    καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στις βορειότερες περιοχές. άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στα κεντρικά και νότια 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    καιρός: αίθριος. άνεμοι: βόρειοι 5 και από το μεσημέρι 6 και κατά τόπους 7 μποφόρ . Θερμοκρασία: από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

    καιρός: αίθριος. άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και κατά τόπους 7 μποφόρ . Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

    τοπική Πρόγνωση για τις σεισμόπληκτες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας

    καιρός: γενικά αίθριος.

    άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

    [04] Μ. Ανατολή

    Ισραήλ: Πρόβα επίθεσης κατά του Ιράν

    20/6/2008 11:00:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πρόσφατα μεγάλη στρατιωτική άσκηση που έμοιαζε με δοκιμή επιχείρησης βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times. Επικαλούμενοι πληροφορίες μη κατονομαζόμενων Αμερικανών αξιωματούχων οι New York Times αναφέρουν ότι "περισσότερα από 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-15 έλαβαν μέρος σε ασκήσεις επάνω από την ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου". Η άσκηση φάνηκε να επικεντρώνεται σε επιδρομές μεγάλης ακτίνας και αντανακλά την σοβαρότητα με την οποία το Ισραήλ αντιμετωπίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν το θέμα της άσκησης. Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε μόνο ότι η ισραηλινή αεροπορία "εκπαιδεύεται συστηματικά για ποικίλες αποστολές ώστε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που προέρχονται από απειλές εναντίον του Ισραήλ". Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου ο οποίος ενημερώθηκε σύμφωνα με τους New York Times για την άσκηση δήλωσε ότι στόχος της ήταν η εξάσκηση σε τακτικές πτήσεις, σε εναέριο ανεφοδιασμό και άλλα στοιχεία πιθανού πλήγματος εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και των ιρανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο δεύτερος στόχος της άσκησης ήταν η αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αναλάβει στρατιωτική δράση εάν αποτύχουν οι άλλες προσπάθειες για να αποτραπεί η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν.

    "Ήθελαν να το μάθουμε εμείς, ήθελαν να το μάθουν οι Ευρωπαίοι και ήθελαν να το μάθουν οι Ιρανοί. Υπάρχει αποστολή μηνυμάτων σε διάφορα επίπεδα", δήλωσε στους New York Times ο μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος.

    Άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν πιστεύουν ότι το Ισραήλ αποφάσισε να πλήξει το Ιράν, ούτε θεωρούν ότι επίκειται τέτοια επίθεση.

    [05] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας

    Ελαφρά άνοδο για το πετρέλαιο

    20/6/2008 10:34:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ελαφρά άνοδο καταγράφουν σήμερα Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά την κατακόρυφη υποχώρηση που σημείωσαν χθες λόγω της ανακοίνωσης της Κίνας για αύξηση των δασμών στο πετρέλαιο, αλλά και της επιβεβαίωσης για την ενίσχυση της ημερήσιας παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου ήταν ενισχυμένη κατά 12 σεντς στα 132,05 δολάρια. Η τιμή του Μπρεντ κατέγραφε επίσης αύξηση κατά 9 σεντς στα 132,09 δολάρια το βαρέλι. Χθες Πέμπτη η τιμή του αργού υποχώρησε σχεδόν κατά 5 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και έκλεισε στα 131,93 δολάρια. Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές λιανικής για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης για πρώτη φορά στους τελευταίους οκτώ μήνες. Οι δασμοί στο πετρέλαιο και τη βενζίνη θα αυξηθούν κατά 1000 γιουάν (145 δολάρια) τον τόνο και της κηροζίνης για τα αεροσκάφη κατά 1500 γιουάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχο της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. "Το γεγονός αυτό θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο στην Κίνα, συμβάλλοντας έτσι στην εκτόνωση της πίεσης στις τιμές του μαύρου χρυσού", τόνισε ο αναλυτής Ντέιβιντ Μουρ της "Commonwealth Bank" της Αυστραλίας.

    [06] Κόσμος

    Ομόφωνη η απόφαση του ΟΗΕ

    ΟΗΕ: Τακτική πολέμου ο βιασμός

    20/6/2008 10:00:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτορείο

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε ομόφωνα την απόφαση 1820 η οποία χαρακτηρίζει τον βιασμό τακτική πολέμου και απαιτεί τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των αμάχων κατά τη διάρκεια των ένοπλων συρράξεων, πρακτική που είναι πολύ διαδεδομένη στις πολεμικές ζώνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Η απόφαση υιοθετήθηκε έπειτα από συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ με θέμα "γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια" υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

    Η απόφαση "ζητεί από όλες τις πλευρές των ένοπλων συρράξεων να θέσουν αμέσως και πλήρως τέλος σε όλες τις πράξεις σεξουαλικής βίας εναντίον των αμάχων".

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί από όλες τις πλευρές "να λάβουν αμέσως τα ενδεδειγμένα μέτρα" για την προστασία των γυναικών και ειδικότερα των κοριτσιών, από κάθε μορφή σεξουαλικής βίας, χρησιμοποιώντας, συγκεκριμένα, στρατιωτικές πειθαρχικές κυρώσεις".

    Απειλώντας εμμέσως με παραπομπή των υπόπτων για την τέλεση τέτοιων πράξεων ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το κείμενο της απόφασης υπενθυμίζει ότι "ο βιασμός και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας μπορούν να αποτελέσουν έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ή συστατικό στοιχείο του εγκλήματος της γενοκτονίας".

    "Ο βιασμός αποτελεί έγκλημα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση και ωστόσο σε καταστάσεις ένοπλων συρράξεων σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γυναίκες και τα κορίτσια υφίστανται πράξεις γενικευμένες και σκόπιμες πράξεις σεξουαλικής βίας", δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Κοντολίζα Ράις.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατάσταση των γυναικών στη Δημοκρατία του Κονγκό, στη επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν, όπου πράξεις σεξουαλικής βίας διαπράττονται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα.

    "Η απόφαση προβλέπει έναν μηχανισμό που επιτρέπει να έλθουν στο φως όλες αυτές οι φρικαλεότητες", είπε.

    Με το κείμενο της απόφασης ζητείται από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για τη συγκέντρωση πληροφοριών ως προς την προσφυγή στη σεξουαλική βία στις ένοπλες συρράξεις και την παρουσίασή τους στο Συμβούλιο.

    Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch χαιρέτισε την υιοθέτηση της απόφασης 1820 ως "ιστορική πράξη ενός οργάνου που έχει αγνοήσει την τύχη των γυναικών και των κοριτσιών στις ένοπλες συρράξεις".

    [07] Κόσμος

    "Συμφωνημένες" εγκυμοσύνες ανηλίκων

    20/6/2008 9:54:00

    Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Μασαχουσέτης η "συμφωνία εγκυμοσύνης" των μαθητριών ενός λυκείου που επέλεξαν να μείνουν έγκυες για να μεγαλώσουν όλες μαζί τα παιδιά τους.

    Σύμφωνα με το περιοδικό "Τάιμ" που επικαλείται το διευθυντή του λυκείου της πόλης Γκλόσεστερ, Τζόζεφ Σάλιβαν, δεκαεπτά μαθήτριες, όλες τους κάτω των 16 ετών, εγκυμονούν, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σχεδόν οι μισές από αυτές ομολόγησαν ότι είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους να επιδιώξουν την εγκυμοσύνη για να γεννήσουν την ίδια χρονιά.

    Οι υπεύθυνοι του κέντρου υγείας του λυκείου άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν διαπίστωσαν ότι είχε αυξηθεί εντυπωσιακά ο αριθμός των κοριτσιών που ζητούσαν να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης.

    "Κάποια από τα κορίτσια έδειχναν να ταράζονται περισσότερο επειδή δεν ήταν έγκυες, παρά αν ήταν", πρόσθεσε ο Σάλιβαν.

    Ορισμένοι από τους πατεράδες των παιδιών είναι ηλικίας περίπου 25 ετών (μεταξύ αυτών και ένας άστεγος άνδρας) ενώ οι υπόλοιποι είναι συμμαθητές των κοριτσιών.

    Η δήμαρχος της πόλης, Κάρολιν Κερκ, είπε ότι οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα να παραπέμψουν τους άνδρες με την κατηγορία του βιασμού ανηλίκου. "Είμαστε στα πρώτα στάδια αντιμετώπισης αυτού του περίπλοκου προβλήματος. Πρέπει να σκεφτούμε και τα αγόρια. Για ορισμένα από αυτά θα αλλάξει η ζωή τους, ακόμη και αν ήταν συναινετική η συνεύρεση, λόγω της ηλικίας τους -- και όχι από το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι αρχές εναντίον τους αλλά τι μπορούν να κάνουν οι οικογένειες των κοριτσιών", πρόσθεσε.

    Με βάση τη νομοθεσία της Μασαχουσέτης η ερωτική συνεύρεση με άτομα ηλικίας μικρότερης των 16 ετών είναι κακούργημα.

    Στο Γκλόσεστερ, στο σχολείο όπου φοιτούν 1200 μαθητές, δόθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 150 τεστ εγκυμοσύνης σε μαθήτριες. Οι σχολικές αρχές απαγορεύουν τη διανομή προφυλακτικών ή αντισυλληπτικών χαπιών χωρίς έγκριση των γονέων και, για το λόγο αυτό, παραιτήθηκαν τον περασμένο Μάιο από τη θέση τους ο γιατρός και η νοσοκόμα του σχολείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    [08] Κόσμος

    Για απομάκρυνσή τους από κοντά του

    ΗΠΑ: Συγνώμη Ομπάμα σε μουσουλμάνες

    20/6/2008 9:41:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Άμεση ήταν η αντίδραση του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Μπάρακ Ομπάμα, σε περιστατικό κατά το οποίο δεν επετράπη δύο μουσουλμάνες να καθίσουν πίσω από το βήμα από το οποίο θα μιλούσε επειδή φορούσαν ισλαμικές μαντίλες. Το περιστατικό συνέβη στο Ντιτρόιτ σε βάρος της Σιμάα Αμπντελφαντέλ και της Χέμπα Αρέφ. Ο λόγος της απαγόρευσης ήταν επειδή οι δύο γυναίκες θα ήταν ορατές στο ευρύ κοινό μέσω των τηλεοπτικών πλάνων. Ζητώντας συγνώμη από τις δύο γυναίκες ο κ. Ομπάμα τόνισε: "Επικοινώνησα με την κ. Αμπντελφαντέλ και της εξέφρασα τη βαθιά συγγνώμη μου για το επεισόδιο με τους εθελοντές στην ομιλία μου στο Ντιτρόιτ. Η συμπεριφορά των εθελοντών ήταν απαράδεκτη και δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική της εκστρατείας μου. Θα συνεχίσω να μάχομαι κατά των διακρίσεων εναντίον ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές ή φυλετικές ομάδες". Αποδεκτή έγινε η συγνώμη από την κ. Αμπντελφαντέλ, ενώ εκκρεμεί και η απάντηση της κ. Αρέφ. Εκτός του κ. Ομπάμα, συγγνώμη είχε ζητήσει και από τις δύο γυναίκες και εκπρόσωπος του επιτελείου του.

    [09] Κοινωνία

    Την Τρίτη 24 Ιουνίου

    Αποτελέσματα πανελλαδικών εξετάσεων

    20/6/2008 9:06:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με το μάθημα των αγγλικών άρχισαν σήμερα Παρασκευή 20 Ιουλίου και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Παρασκευή 27 του μηνός οι εξετάσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα. Την Τρίτη 24 Ιουλίου, θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, οι υποψήφιοι, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να συμπληρώσουν, τα μηχανογραφικά τους δελτία. Οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές, αναμένεται να ανακοινωθούν, μετά τις 25 Αυγούστου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 June 2008 - 8:51:06 UTC