Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Στο "κόκκινο" το θερμόμετρο
  • [03] PASOK in Turbulence
  • [04] Μήνυμα Κ. Παπούλια για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
  • [05] Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε αυτοκίνητα
  • [06] Φεστιβάλ "Cosmopolis" στην Καβάλα
  • [07] Ενδαγγειακή Χειρουργική σώζει καταδικασμένους ασθενείς
  • [08] Τα βλαστοκύτταρα σωτηρία για τη λευχαιμία
  • [09] "The Gospel at Colonus"
  • [10] Άρση διατίμησης για το ελαιόλαδο
  • [11] Ο.Α.: Μηνυτήρια αναφορά από τους πιλότους
  • [12] Κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών
  • [13] Πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκη
  • [14] Έντυπα δηλώσεων για το Κτηματολόγιο και στα ΚΕΠ
  • [15] Την Τρίτη οι βαθμολογίες στα λύκεια
  • [16] Κάτω από 136 δολ. το βαρέλι
  • [17] Κόντρα για τα εφετεία
  • [18] Τραγικό δυστύχημα με ναυτεργάτες στη Σιγκαπούρη

    [01] Πολιτική

    Αποπομπές λόγω Siemens

    Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ

    19/6/2008 14:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2008 18:37:26)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο θέμα της Siemens. Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα αναστέλλει την κομματική ιδιότητα όσων στελεχών του εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση. Ήδη με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη και του πρώην βουλευτή Θόδωρου Τσουκάτου. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε καμία περίπτωση η σχετική απόφαση δεν προδικάζει και δεν αποτελεί τεκμήριο για το αποτέλεσμα της δικαστικής και ανακριτικής διαδικασίας. Κατηγόρησε, παράλληλα την κυβέρνηση ότι απαντά με ένοχη σιωπή στις προσκλήσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Στο δικαστικό μέρος, φαίνεται ότι ο Εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση έχει στα χέρια του σοβαρά στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών. Η φημολογία περί πολιτικών προσώπων που έχουν χρηματιστεί οργιάζει τις τελευταίες ημέρες. Ο Τάσος Μαντέλης, με χθεσινή δήλωσή του διέψευσε ότι έχει πάρει χρήματα από οποιαδήποτε εταιρεία, ενώ ο Θόδωρος Τσουκάτος ανέφερε ότι δεν είχε καμία προσωπική ή αθέμιτη ανάμιξη στην υπόθεση και δήλωσε πως μεσολάβησε για τη λήψη ποσού ενός εκατομμυρίου μάρκων από τη Siemens υπό τη μορφή προσφοράς προς το ΠΑΣΟΚ για την προεκλογική του εκστρατεία. Απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις Τσουκάτου ο Οικονομικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ κατά την εν λόγω περίοδο, Σπύρος Αυγερινός.

    "Δεν προδικάζουμε το αποτέλεσμα της έρευνας"

    "Το ΠΑΣΟΚ, σε αντιδιαστολή με την τακτική συγκάλυψης, που ακολουθεί η ΝΔ, θα αναστέλλει την ιδιότητα του μέλους του Κινήματος σε όσους έχουν σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση της Siemens", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου . Διευκρίνισε ότι η αναστολή αυτή "δεν αποτελεί τεκμήριο για το αποτέλεσμα της δικαστικής ερευνητικής διαδικασίας" και πρόσθεσε ότι "το ΠΑΣΟΚ περιμένει να το ακολουθήσει σε αυτή του την πράξη και η ΝΔ".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η υπόθεση αυτή φέρνει στην επιφάνεια τις μεγάλες αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προτάσεις που έχει κάνει για την καταπολέμηση της διαφθοράς ο Γιώργος Παπανδρέου , στις οποίες εκτός από τη δέσμη συγκεκριμένων μέτρων, περιλαμβάνονται η δημόσια πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό και το αίτημα συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι στο θέμα της Siemens το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου έχουν επανειλημμένως ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέναντι στις προσκλήσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς απαντά με ένα πέπλο ενοχής σιωπής την ώρα που πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή και να προστατευτεί το κύρος του πολιτικού μας συστήματος και της κομματικής και πολιτικής ζωής στη χώρα.

    Ερωτηθείς για τις εξελίξεις για τη Siemens ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι επιβάλλεται από τη δική της πλευρά προκειμένου να διευκολυνθεί η διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, σέβεται την ανεξαρτησία της και περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας.

    "Πρέπει να γίνει ο έλεγχος με ταχύτητα, σε βάθος και προς όλες τις πλευρές. Στα πλαίσια αυτού του ελέγχου, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το θέμα της υπόθεσης C4I και συγκεκριμένα να δοθεί άμεσα από την κυβέρνηση η σύμβαση που υπογράφηκε μετά την επαναδιαπραγμάτευση, διότι υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά και σημαντικά στοιχεία. Από κει και πέρα χρειάζεται άμεσα Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή" σημείωσε και ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος , ο οποίος έκανε λόγο και για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης με τη συνδρομή και της κυβέρνησης, που αρνείται την Εξεταστική Επιτροπή.

    Διαψεύδουν Τσουκάτος - Μαντέλης

    Στην αντεπίθεση πέρασε ο Θόδωρος Τσουκάτος λίγο μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    Σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι δέχτηκε επίσκεψη στο γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ από τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος του πρότεινε οικονομική συνεισφορά στην καμπάνια του κόμματος ενόψει των εκλογών -μάλλον το 2000- και στο πλαίσιο αυτό του ζήτησε τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό για τη μεταφορά των χρημάτων.

    Ο κ. Τσουκάτος συνεχίζει, λέγοντας ότι απευθύνθηκε σε γνωστό του πρόσωπο που ανέλαβε να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς δικό του όφελος και διεκπεραίωσε τη σχετική διαδικασία.

    Τα χρήματα, ύψους 1 εκατομμυρίων μάρκων ή 420.000 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Τσουκάτο, πήγαν στον τομέα Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ, παρελήφθησαν από τους αρμόδιους του τομέα και εισήλθαν στο ακέραιο στο ταμείο του κόμματος.

    Καταλήγει λέγοντας ότι δεν είχε ποτέ καμία προσωπική ανάμειξη ή άλλη αθέμιτη συμμετοχή καθώς οι δραστηριότητές του στο ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα πολιτικές και κινήθηκαν στα πλαίσια που όριζαν κάθε φορά τα αρμόδια όργανα του Κινήματος.

    Επιφυλάχθηκε δε για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του στην περίπτωση που συνεχιστεί η εμπλοκή του ονόματός του, ότι έχει προσποριστεί οποιοδήποτε όφελος.

    Άμεσα αντέδρασε ο Σπύρος Αυγερινός, Οικονομικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο που αναφέρθηκε ο κ. Τσουκάτος, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι επί της θητείας του ουδέποτε έφτασε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ τέτοιο ποσό, με αυτόν τον τρόπο (δηλαδή μέσω λογαριασμού), από οποιαδήποτε εταιρεία. Όπως είπε ποσά, τα ίδια ή και μεγαλύτερα, εισέρχονταν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κατά τις προεκλογικές περιόδους, όπως άλλωστε συνηθίζεται, αλλά τμηματικά και πάντα με τη μορφή κουπονιών ή μετρητών, τα οποία καταγράφονταν λεπτομερώς στα λογιστικά βιβλία του κόμματος.

    Από την πλευρά του, ο Τάσος Μαντέλης διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. "Είναι εξοργιστικώς ψευδή και βαρύτατα συκοφαντικά τα δημοσιεύματα του Τύπου που με εμφανίζουν πως δήθεν εισέπραξα εκατομμύρια μάρκα από την Siemens. Ζητώ όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, να δοθούν στη δικαιοσύνη για να πράξει το καθήκον της και να αποκατασταθεί η αλήθεια" ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωση του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Μαντέλη, ο πρώην υπουργός δεν έχει σχέση με το θέμα τονίζοντας πως ανέλαβε χαρτοφυλάκιο το Σεπτέμβριο του 1997 αφότου είχε εγκριθεί η σύμβαση την οποία διερευνά ο Εισαγγελέας.

    Προχωρά η διερεύνηση

    Σε μάρτυρες, που όμως θα κληθούν να καταθέσουν και με την ιδιότητα των υπόπτων, αναμένεται να στείλει ειδοποιητήρια ο Εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση.

    Σήμερα κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις επιχειρηματίας- εκπρόσωπος εταιρίας- που φέρεται ότι πήρε χρήματα από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έχει ποινική εμπλοκή στην υπόθεση, ισχυριζόμενος ότι έκανε εξυπηρέτηση σε άλλο επιχειρηματία.

    Ο εν λόγω επιχειρηματίας εξεταζόμενος από τον Εισαγγελέα έκανε λόγο για εμπλοκή στην υπόθεση, πολιτικού στελέχους.

    [02] Κοινωνία

    Στο "κόκκινο" το θερμόμετρο

    19/6/2008 12:23:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι πρώτες μεγάλες ζέστες του φετινού καλοκαιριού έχουν αρχίσει για τα καλά, με το θερμόμετρο να φτάνει και σήμερα σε ορισμένες περιοχές τους 40 βαθμούς.

    Από αύριο, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πτώση της θερμοκρασίας έως και πέντε βαθμούς, με την θερμοκρασία ωστόσο να μην πέφτει από τους 33 βαθμούς και τους ανέμους στα πελάγη να φτάνουν τα 7 μποφόρ.

    Μέτρα αυτοπροστασίας

    Την Τετάρτη ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις γυμνασίων και λυκείων και από το πρωί οι παραλίες άλλαξαν εικόνα, αφού οι μαθητές κατέκλυσαν τις παραλίες.

    Ωστόσο, η ζέστη δημιουργεί πνιγηρή ατμόσφαιρα και οι ρύποι προκαλούν προβλήματα. Την Τετάρτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή της Αθήνας έφθασε σε μέτρια επίπεδα στο κέντρο της πόλης ως προς το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) και σε υψηλά επίπεδα ως προς το όζον (Ο3) στην περιφέρεια της πόλης. Οι υπόλοιποι ρύποι διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

    Πάντως από αύριο τα δεδομένα αλλάζουν, με τον υδράργυρο να κάνει βουτιά έως και πέντε βαθμούς.

    Από την πλευρά τους, οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας.

    [03] Removed Due to Siemens Case

    PASOK in Turbulence

    19 Ιουν 2008 14:37:0 (Last updated: 19 Ιουν 2008 19:08:5)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ANA-MPA

    The Siemens scandal has brought about radical political developments. The Panhellenic Socialist Movement (PASOK) said Thursday it decided to suspend the party identity of its officials implicated in the case. Former minister Tassos Mantelis and former MP Theodoros Tsoukatos are the first to lose the party identity. As per party spokesman Giorgos Papakonstantinou this decision cannot serve as evidence for the result of the judicial procedure. In parallel, he accused the government of keeping silent on PASOKs provocations on how to combat corruption. Meanwhile, it appears the Prosecutor, who is investigating the case, has serious evidence on politicians graft. Tassos Mantelis rejected rumors yesterday as per which he had received money from any company; while Thedoros Tsoukatos reported that he had not been involved in the case personally, adding that he had mediated in receiving one million marks from Siemens in form of a donation to PASOK for its pre-election campaign. PASOK Economy sector Head Spyros Avgerinos rejected Tsoukatos accusations.

    "Not Forejudging the Result of the Investigation"

    "Contrary to the cover-up tactic followed by the ruling party of ND (New Democracy), PASOK decided to strip its officials implicated in the Siemens case off their capacity as party member," said PASOK Press spokesman Giorgos Papakonstantinou.

    The PASOK spokesman claimed that the case above has surfaced the weaknesses of the Greek political system, while he did not miss touching on George Papandreous anti-corruption proposals, which, apart from a package of measures, include a public invitation to the Prime Minister and a meeting of the political leaders under the President of the Hellenic Republic.

    Papakonstantinou also said that PASOK and its leader George Papandreou have repeatedly requested a committee of inquiry to address the Siemens case.

    Finally, he accused the government of keeping silent against PASOKs provocations regarding the combating of corruption, at a time when ample light should be shed on the case and Greeces political system protected.

    Commenting on developments in the Siemens case, Mr Antonaros stated that the government had done what was necessary to help justice investigate the case. He said that the government trusts justice and respects its independence, awaiting the completion of the investigation.

    SYRIZA (Coalition of the Radical Left) Parliamentary Group President Alekos Alavanos proposed a fast and an in depth check to all sides, adding that in inquiry committee should be set up.

    Tsoukatos-Mantelis Reject Accusations

    In a written statement, Theodoros Tsoukatos reports that he received former managing director of Siemens Hellas Michalis Christoforakos, who donated 420,000 euros for PASOKs pre-election campaign in 2000. "All money ended into PASOKs funds," said Tsoukatos, adding that had never been personally involved. He also said he reserved the right to protect his name if more accusations are launched against him.

    PASOK Economy sector Head Spyros Avgerinos reacted arguing that PASOK had never received the above some in that period.

    Tassos Mantelis, from his side, rejected the accusations as per which he received millions of marks from Siemens, demanding all existing evidence to be released.

    [04] Πολιτική

    Οι καταραμένοι του κόσμου

    Μήνυμα Κ. Παπούλια για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

    19/6/2008 17:51:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Όσο μακριά από μας και αν νομίζουμε ότι είναι το πρόβλημα των προσφύγων, οι συνέπειες δεν σταματούν στα όρια του αναπτυγμένου με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά αγγίζουν το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

    "Η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων -αναφέρει ο κ. Παπούλιας- μας δίνει την ευκαιρία, να θυμηθούμε τους δικούς μας πρόσφυγες, να σκύψουμε πάνω σ΄ αυτούς τους ανθρώπους -τους εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους ανά τον κόσμο- που επιδεικνύουν εξαιρετικό κουράγιο και θέληση. Να αναλογισθούμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας. Και να ονειρευτούμε μαζί τους μία καλύτερη και αξιοπρεπέστερη ζωή".

    Ίσως καμιά άλλη λέξη δεν συμπυκνώνει το ανθρώπινο δράμα, όπως η λέξη πρόσφυγας, σημειώνει ο κ. Παπούλιας και προσθέτει:

    "Εξ ορισμού ο πρόσφυγας ζει μια ζωή χωρίς ταυτότητα. Το επίκεντρο της διήγησης κάθε πρόσφυγα, παραμένει πάντα το ίδιο: ``Να γεννιέσαι σε ένα μέρος. Να γερνάς σε ένα άλλο. Και να αισθάνεσαι ξένος και στα δύο μέρη``. Προερχόμενος από ζώνες πολέμου και χώρες στις οποίες επικρατεί κάθε είδους καταπίεση, στέρηση και καταστροφή, ο πρόσφυγας βιώνει τη ``συμφορά`` της απώλειας της εστίας, το δράμα του να αγωνίζεσαι για το δικαίωμα απλά στη ζωή".

    Όπως υπενθυμίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέρυσι, εκατομμύρια άνθρωποι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας των διώξεων ή των συγκρούσεων. Εσωτερικοί μετανάστες εξαιτίας των βιαιοτήτων στην ίδια τους την πατρίδα, ανέστιοι λόγω φυσικών καταστροφών. Εκτοπισμένοι λόγω πολέμων.

    "Οι πρόσφυγες -σημειώνει ο κ. Παπούλιας- δεν υπάρχουν μόνο στις τηλεοπτικές οθόνες, όταν τους βλέπουμε να μετακινούνται δυστυχισμένοι και εξαθλιωμένοι στη δική τους Οδύσσεια. Όταν ναυαγούν στις ακτές της ``ευημερούσας Ευρώπης``. Δεν βρίσκονται μόνο στα μονόστηλα των εφημερίδων με τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό ``λαθρομετανάστες``. Στα ψηφίσματα των κυβερνήσεων για έλεγχο και περιορισμό της εισροής μεταναστών στον ανεπτυγμένο κόσμο".

    [05] Κοινωνία

    Ιωάννινα

    Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε αυτοκίνητα

    19/6/2008 17:40:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Συνοριακοί φύλακες, αστυνομικοί, μία τελωνειακός και ιδιώτες Έλληνες και Αλβανοί, ήταν μέλη σπείρας που διακινούσε κλεμμένα αυτοκίνητα στα ελληνοαλβανικά σύνορα και με αμοιβή διευκόλυναν Αλβανούς λαθρομετανάστες να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, ύστερα από πολύμηνη έρευνα, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος εννέα Αλβανών, τριών συνοριακών φυλάκων, δύο κατώτερων αστυνομικών εκ των οποίων ο ένας απόστρατος, πέντε ημεδαπών ιδιωτών, ενός ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. σε αποστρατεία και μιας τελωνειακού υπαλλήλου, κατηγορουμένων για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση, που ενεργούσαν κατ επάγγελμα, διακινώντας με κλεμμένα αυτοκίνητα μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου στο Νομό Ιωαννίνων στο εσωτερικό της χώρας, λαθρομετανάστες από την Αλβανία με αμοιβές που εισέπρατταν και κυμαίνονταν από 1.000 έως 2.000 ευρώ κατ άτομο.

    Από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα δραστηριοποιείτο από δεκαετίας στο Νομό Ιωαννίνων, είχε διεθνείς διασυνδέσεις, δρούσε μεθοδικά και οργανωμένα χρησιμοποιώντας κλεμμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, είτε ενοικιασμένα με πλαστά έγγραφα από γραφεία των Αθηνών είτε μεταχειρισμένα επίσης μεγάλου κυβισμού, τα οποία τους προμήθευαν συνεργοί τους οι οποίοι τα αγόραζαν από το εξωτερικό και κυρίως στην Ιταλία και τη Γερμανία σε πολύ χαμηλές τιμές. Επέλεγαν κυρίως αυτά που λόγω παλαιότητας είχαν αποσυρθεί της κυκλοφορίας, ούτως ώστε να μην προκύπτει καθεστώς ιδιοκτησίας. Προκειμένου να αποφεύγουν το ενδεχόμενο της επισήμανσης και εντοπισμού τους, άλλαζαν τακτικά πινακίδες κυκλοφορίας, τοποθετώντας σ αυτά είτε κλεμμένες που αφορούσαν άλλα οχήματα της περιοχής είτε πινακίδες του εμπορίου. Για να αποφεύγουν ελέγχους χρησιμοποιούσαν συνεργάτες «προπομπούς», οι οποίοι τους ενημέρωναν έγκαιρα για τυχόν αστυνομικούς ελέγχους στους δρόμους.

    Για κάθε συνδρομή, τα μέλη της σπείρας λάμβαναν προκαταβολικά από κάθε λαθρομετανάστη 1.500 έως 2.000 ευρώ, ενώ οι συνοριακοί φύλακες και οι αστυνομικοί λάμβαναν από 300 έως 800 ευρώ.

    Μόνο το 2007 οργάνωσαν, συντόνισαν και συμμετείχαν σε δέκα τουλάχιστον περιπτώσεις διακίνησης λαθρομεταναστών με δεκαπέντε αυτοκίνητα, που κατασχέθηκαν και σχηματίσθηκαν ισάριθμες δικογραφίες. Μέλη του ιδίου κυκλώματος είχαν δραστηριοποιηθεί και στη διακίνηση πολυτελών αυτοκινήτων, που είχαν κλαπεί στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια τα προωθούσαν στην Αλβανία.

    Ήδη δεσμεύθηκαν τραπεζικές καταθέσεις ύψους 656.000 ευρώ, ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς κατηγορουμένων, ενώ κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε μετρητά και επιταγές, βιβλιάρια καταθέσεων, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα και άλλα πειστήρια σχετικά με την υπόθεση. Από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ασκήθηκε ποινική δίωξη για «συγκρότηση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση, επιδιώκουσα τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων όπως διακεκριμένων κλοπών, καθώς και για τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου σε ελληνικό έδαφος υπηκόων τρίτης χώρας, εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη?», καθώς και για άλλα αδικήματα και παρέπεμψε την όλη υπόθεση στον ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

    Μέχρι τώρα από τον ανακριτή εκδόθηκαν πέντε εντάλματα σύλληψης, εκ των οποίων εκτελέστηκαν τα τρία σε βάρος ενός συνοριακού φύλακα και δύο ιδιωτών εξαδέλφων του, ενώ αναζητούνται δύο εκ των κατηγορουμένων Αλβανών. Σε βάρος του συνοριακού φύλακα κινήθηκε αμέσως η διαδικασία επιβολής του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας (ήδη τελεί σε διαθεσιμότητα για άλλο πειθαρχικό παράπτωμα), καθώς και της οριστικής απόλυσης από το Σώμα.

    [06] Πολιτισμός

    Από 16 έως 20 Ιουλίου

    Φεστιβάλ "Cosmopolis" στην Καβάλα

    19/6/2008 17:30:00

    Για 8η χρονιά το "Cosmopolis" , ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του φεστιβάλ στην Ελλάδα, απλώνει τα χρώματά του στην Καβάλα. Φέτος το πράσινο χρώμα είναι πιο έντονο. Το "Cosmopolis" συνεργάζεται με τη WWF και στηρίζει τον αγώνα για ένα καλύτερο περιβάλλον και για έναν καλύτερο κόσμο μέσα από θεματικές εκδηλώσεις που συμπληρώνουν το πλούσιο πρόγραμμά του.

    Κυρίαρχο άκουσμα στα μουσικά γεγονότα που θα φιλοξενηθούν στην κεντρική σκηνή του "Cosmopolis" είναι ο ήχος της punk, που παντρεύεται με τους ήχους της world music. Η αναβίωση της punk ως έκφραση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων - φτώχεια, απομόνωση, παγκοσμιοποίηση, καταστροφή του περιβάλλοντος - ήταν η αιτία που οδήγησε τους διοργανωτές στην απόφαση να παρουσιάσουν φέτος τρία από τα πιο γνωστά ονόματα της σύγχρονης world music με punk μουσικές προεκτάσεις.

    Πρόγραμμα συναυλιών:

    Στις 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία των "Mad Manoush". Ξέφρενοι ρυθμοί σε τσιγγάνικους ήχους με punk-rock διάθεση από μια εξαιρετική μπάντα, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη σκηνή του "Cosmopolis". Μπορεί η απόπειρα διασταύρωσης της τσιγγάνικης jazz με την pop-rock-punk να φαίνεται τρελή και δύσκολη - όχι όμως για τους "Mad Manoush". Ο Egon Egemann, ο ιδρυτής των "Mad Manoush", βιολιστής και αρχηγός του συγκροτήματος, από μικρή ηλικία επηρεάστηκε από τη μουσική του Django Reinhardt και του Stephane Grappelli. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Egon μαγεύτηκε από την gypsy punk σκηνή της Νέας Υόρκης όπου ανακάλυψε την κύρια πηγή έμπνευσης που τελικά τον οδήγησε στη δημιουργία των "Mad Manoush". Την άνοιξη του 2004, ο Egon παρευρίσκεται στο αφιέρωμα στον Djangο Reinhart στο Augsburg της Γερμανίας και εκεί γνωρίζει το είδωλο της gypsy jazz, Robin Nolan. Συγκινημένος από την επαναστατική ιδέα του Egon για τη μίξη αυθεντικής gypsy jazz με μοντέρνα στοιχεία, ο Nolan αυθόρμητα αποφασίζει να αναλάβει το εγχείρημα. Αποτέλεσμα της συνεργασία τους το τραγούδι "Django. Οι "Mad Manoush" γεννιούνται! Και μαζί τους γεννιέται ένα νέο, συναρπαστικό μουσικό είδος, το οποίο φέρνει μια φρέσκια, πικάντικη γεύση στη σκηνή της world music. Μέσα στο 2006 οι "Mad Manoush" κυκλοφορούν το άλμπουμ-ντεμπούτο τους "Gadjo", το οποίο μπήκε κατευθείαν στο Top 20 των European World Music Charts. Ακολούθησαν εμφανίσεις σε πολλά και σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το Jazz Festival του Μοντρέ, το Bardentreffen της Νυρεμβέργης και πολλά άλλα, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζουν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο "Gypsy R-Evolution".

    Τη συναυλία των "Mad Manoush" ανοίγουν οι ελληνοϊταλοί "X Darawish", που συνδυάζουν στα τραγούδια τους τα μουσικά ιδιώματα της Μεσογείου με σύγχρονους ήχους. Οι "X Darawish" ιδρύθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας το 1997 και αποτελούνται από τους Στράτο Διαμαντή, Έντσο Λεόνε και Δημοσθένη Τσάμη. Η διαφορετική τους καταγωγή συνδυάζει στα τραγούδια τους φαινομενικά ετερόκλητα στοιχεία ανάμεσα σε ανατολή και δύση, έχοντας σαν κοινό σημείο αναφοράς τα μουσικά ιδιώματα της Μεσογείου.

    Ο Στράτος και ο Έντσο γνωρίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 80 στο πανεπιστήμιο του Μπάρι και υπήρξαν μέλη του συγκροτήματος "Al Darawish". Όταν το 1997 οι "Al Darawish" διαλύθηκαν μέρος αυτών σχημάτισε τους Radiodervish, ενώ ο Στράτος Διαμαντής με τον Έντσο Λεόνε έδωσαν ζωή στους "X Darawish". Την ίδια χρονιά κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο pop n rock festival στην Αθήvα διοργανωμένο από το ωδείο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ, το ραδιόφωνο ROCK FM και την FM RECORDS.

    To 1998 ηχογράφησαν τον πρώτο τους δίσκο UNA RATSA - ΜΙΑ ΦΑΤΣΑ (FM RECORDS) ο οποίος κυκλοφόρησε το 2000 σε όλη την Ευρώπη και στον οποίο συμμετείχαν μουσικοί όπως ο Βασίλης Σαλέας στο κλαρίνο και ο Αντρέας Παπάς στα κρουστά. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το videoclip του single "Narghile" σκηνοθετημένο από τον Νίκο Σούλη. Το CD single Narghile επιλέχτηκε από το Γαλλικό ραδιόφωνο RFI musique στη συλλογή Top of the European pops.

    Οι "X Darawish" έχουν δώσει πάνω από εξακόσιες συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και έχουν μοιραστεί τη σκηνή με μουσικούς όπως ο Elvis Costello, o Bob Dylan, o Nick Cave, η Noa και o James Taylor.

    17 Ιουλίου:

    "Balkan Xpress". Ένα μαγευτικό ταξίδι στους ήχους των Βαλκανίων με "μηχανοδηγό" τον περίφημο Dj Kosta Kostov και με το βλέμα στραμμένο σε σύγχρονους μουσικούς ορίζοντες. Γεννημένος στη Βουλγαρική Μαύρη Θάλασσα, ο Kosta Kostov είναι ο ιθύνων νους και μόνιμος "μηχανοδηγός" του "BalkanXpress", του ταραχώδους πάρτι στο Club Gebaeude 9 στην Κολωνία. Τον Απρίλιο του 2004 το "BalkanXpress" ξεκίνησε πρώτα στη σκηνή των clubs της Κολωνίας σαν ένα κανονικό πάρτι, με σκοπό να παρουσιάσει και να εκπροσωπήσει την πολύμορφη μουσική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πολύ γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους που αγαπούν την αυθόρμητη και γεμάτη πάθος διασκέδαση όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλα "εδάφη" όπως τα clubs Sala Apolo και Sidecar της Βαρκελώνης - που σταθμεύει συχνά - στο Divan du Monde του Παρισιού, στο Altera Pars της Αθήνας και πολλά άλλα . Το "BalkanXpress" μας πάει σε ένα εκστατικό ταξίδι χορού, μέσα στις "κοιλάδες και τους λόφους" των Βαλκανικών ρυθμών, πάντα με το βλέμμα μπροστά σε νέους ορίζοντες.

    - "Imam Baildi". Remixes από παλιά ελληνικά κομμάτια, mixes από hip-hop, samba και original κομμάτια σε ένα άκρως χορευτικό set. Οι "Imam Baildi" είναι ένα ιδιαίτερο project, αποτέλεσμα των πειραματισμών του Ορέστη και του Λύσανδρου Φαληρέα πάνω σε παλιούς και καινούργιους ήχους. Αντλούν υλικό από το παρελθόν και καταφέρνουν να φέρουν αυθεντικές εκτελέσεις στο σήμερα διατηρώντας, ωστόσο, όλη τη συγκίνηση του πρώτου ακούσματος. Tραγούδια σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών όπως το "Η ζωή μας είναι λίγη" με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, το "Δε θέλω πια να ξαναρθείς" με τη φωνή του Μανώλη Χιώτη και της Μαίρης Λίντα, "Το Μινόρε της Αυγής", "Τα ξένα χέρια" του Βασίλη Τσιτσάνη, το "Ντυμένη σαν Αρχόντισσα", το "Πόσο λυπάμαι" με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, αλλά και "Ο πασατέμπος" με τη φωνή της Ιωάννας Γεωργακοπούλου και του Μανώλη Χιώτη?

    Οι "Imam Baildi" καταφέρνουν να κινηθούν αριστοτεχνικά και με εξαιρετική αρμονία ανάμεσα στις κλασικές φόρμες και την ηλεκτρονική μουσική.

    18 Ιουλίου

    "The Locos". H μετεξέλιξη των περίφημων Ska-P! Τρελοί ρυθμοί και αστείρευτη ενέργεια από εννέα μουσικούς στην πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, στη σκηνή του Cosmopolis. Οι Locos δημιουργήθηκαν από πρώην μέλη του Ισπανικού Ska-punk συγκροτήματος Ska-P. Δεν πέρασε καιρός από την ανακοίνωση των Ska-P για "αδιέξοδο και έχουμε ήδη τον Pipi, τραγουδιστή τους και showman να παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό set με μια συμπαγή και γεμάτη ενέργεια μπάντα. Τα μέλη του συγκροτήματος που συνοδεύουν τον Pipi είναι οι: Santi (από Μαδρίτη, άλλοτε μέλος των Canallas) στην κιθάρα, Hatkey (από Μεξικό, από τους Vantroi) στα τύμπανα, Coco (από Αργεντινή, πρώην μέλος των Trujaman) στο μπάσο, Sam και Ismael (από την Γκουανταλαχάρα, μέλη των Clandestinos) στο τενόρο σαξόφωνο και στην τρομπέτα. Αυτός ο συνδυασμός, υπό την καθοδήγηση ενός εξαιρετικά ευρηματικού και θεατρικού αρχηγού μας δίνει αυτό το "τρελό εξαμελές group με το σχιζοφρενές set". Τα τραγούδια τους χαρακτηρίζονται από φρενήρη ρυθμό, αντιεξουσιαστικά μηνύματα και ζωηρά ηχοχρώματα της πολύπαθης καθημερινότητάς μας. Αν ρωτήσουμε τον Pipi για τις επιρροές τους, θα αναφερθεί στους εδώ και χρόνια αγαπημένους του μουσικούς: La Polla Records, Mano Negra, Mighty Mighty Bosstones, Porretas, Rancid και Ska-P.

    - "Victory Collapse". Τη συναυλία των Locos ανοίγουν οι Victory Collapse, μια πολλά υποσχόμενη ελληνική μπάντα που μας ταξιδεύει στο post-punk, τη σκηνή του Liverpool και το Kraut. Oι Victory Collapse σχηματίστηκαν το 2004 ορμώμενοι από τον Πύργο Ηλείας και το Βόλο Μαγνησίας. Για τους ίδιους η ζωή στην επαρχία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη μουσική και την τέχνη σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Το Δεκέμβριο του 2007 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους e.p, μια ανεξάρτητη δισκογραφική δουλειά, με τίτλο Rumors το οποίο περιέχει 4 τραγούδια και στα οποία αποτυπώνεται η μέχρι τώρα εξέλιξη του ήχου τους.

    19 Ιουλίου:

    "The Tossers". Από τις σημαντικότερες celtic punk μπάντες στον κόσμο, οι Tossers έρχονται από το Σικάγο για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, στη σκηνή του Cosmopolis. Οι Tossers, επταμελής μπάντα από το Σικάγο, είναι ένα τέλειο ιρλανδικό μουσικό υβρίδιο! Επηρεασμένοι από τον Shane Macgowen και τους Pogues με πολλούς τρόπους, οι Tossers παντρεύουν τον ήχο παραδοσιακών οργάνων της Ιρλανδικής μουσικής (μαντολίνο, μπάντζο, βιολί ή φυσαρμόνικα) με την παραζάλη και τον μουσικό "χαλασμό" της punk. Παρ όλο που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι κατά βάση είναι μια folk irish μπάντα, η ενέργεια και η ένταση των ζωντανών τους εμφανίσεων και οι πολιτικές αναφορές που εκφράζονται ξεκάθαρα στα τραγούδια τους κατατάσσουν αναπόφευκτα την μπάντα στο χώρο της punk-rock. Τραγούδια αστεία αλλά και τραγικά, για τη χαρά, τη σοφία, την αγάπη, την απώλεια και τον θάνατο. Οι Tossers είναι από εκείνες τις μπάντες που έχουν την ικανότητα σε μια συναυλία τους να ψυχαγωγούν το κοινό με τους ξέφρενους ρυθμούς τους και παράλληλα να περνάνε μηνύματα αφύπνισης. Στο ενεργητικό τους έχουν 7 δισκογραφικές δουλειές, πολλές επιτυχίες, περιοδείες σε Αμερική και Ευρώπη και κοινές εμφανίσεις με τους Pogues, τους Dropkick Murphy, τους Flogging Molly, τους Street Dogs, κ.α.

    - "Cosmicray". Τη συναυλία των Tossers ανοίγουν οι Cosmicray, το νέο συγκρότημα του Άγγελου Μουρβάτη, που κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας δισκογραφική του δουλειά με τίτλο "Love is". Ξένο όνομα, ξένος στίχος, ελληνικές ρίζες. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Άγγελου Μουρβάτη με τον ταλαντούχο νέο τραγουδιστή John Jeff Touch. Είναι η 5η καλλιτεχνική προσπάθεια του Άγγελου Μουρβάτη, ιδιαίτερα μετά το πετυχημένο κιθαριστικό album "never break a window in the winter", του οποίου τραγούδια μεταδόθηκαν από δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Ευρώπη και Αμερική. Η συνάντηση με τον ταλαντούχο νέο τραγουδιστή John Jeff Touch (με πολλά πανευρωπαϊκά βραβεία νέων καλλιτεχνών, αλλά και συνεργασίες με ξένα συγκροτήματα), οδήγησε στη δημιουργία των "Cosmicray". Ένα pop rock συγκρότημα, με ξένο στίχο, και τραγούδια που μπορούν να μεταδοθούν άπειρες φορές από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Pop μελωδίες - catchy ρεφρέν - εξαιρετικές κιθάρες - συνθέτουν το "LOVE IS", που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2007.

    20 Ιουλίου

    Άλκηστις Πρωτοψάλτη . Τραγούδια που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε από μια από τις σημαντικότερες φωνές της χώρας μας, που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στο ωραιότερο σημείο της ελληνικής μουσικής. Δύο χρόνια μετά την τελευταία της περιοδεία, δύο χρόνια με βραβεία και απονομές, και με ένα ακόμη προσωπικό πλατινένιο δίσκο στο ενεργητικό της, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ανανεώνει το ραντεβού με το κοινό της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δίνει ραντεβού " Στο ωραιότερο σημείο" και μας καλεί να "Πάμε Χαβάη".

    Η κορυφαία ερμηνεύτρια, πλαισιωμένη από μια ομάδα επίλεκτων μουσικών και τον ταλαντούχο συνθέτη και τραγουδιστή Γιάννη Χριστοδουλόπουλο , θα μας ταξιδέψει επίσης στον πλανήτη των ανεπανάληπτων τραγουδιών της, από το "Κυκλοφορώ και οπλοφορώ" μέχρι τον "Άγγελο", το "Θεός αν είναι", την ανεπανάληπτη "Σκανδάλη", το δυναμικό "Όλα αυτά που φοβάμαι", το ρυθμικό "Κάθε φορά" και το τρυφερό "Προλαβαίνω" αλλά και τραγούδια που αγαπήσαμε πιο παλαιά όπως "Ο Αδωνις", η "Έξοδος Κινδύνου" και το "Ανθρώπων Έργα".

    Κάθε συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη είναι μια αξέχαστη εμπειρία από αυτές που αφήνουν βαθιά αποτυπώματα στη μνήμη, είναι ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι αφού η ερμηνεία της, η ενέργειά της αλλά και η δυναμική παρουσία της στη σκηνή μας δημιουργούν μοναδικά συναισθήματα.

    Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν οι χώρες: Αλβανία, Ισπανία, Μαλαισία, Νεπάλ, Νιγηρία, Ρωσία (Βόρεια Οσσετία), Πουέρτο Ρίκο, Τατζικιστάν, ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Σιάτιστα Κοζάνης.

    Οι "CosmoΧοροί", οι "CosmoΣυναυλίες", οι "CosmoΓεύσεις", το "CosmoΣινεμά", τα "CosmoΔρώμενα" και τα "CosmoΜαγειρέματα" αποτελούν τις βασικές ενότητες του φεστιβάλ, που περιλαμβάνουν πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις.

    Την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2008, η WWF στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της στο Cosmopolis διοργανώνει στρογγυλή τράπεζα με θέμα την κλιματική αλλαγή και ομιλητές: Αχιλλέας Πληθάρας (Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής, WWF Ελλάς), Γεώργιος Χατζηγιάννης (Διευθυντής Γεωθερμίας και Θερμομεταλλικών Υδάτων Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών &lt;ΙΓΜΕ&gt;), Ελευθέριος Ιωαννίδης (Εκπρόσωπος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης), Ευτύχιος Σαρτζετάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Σεραφείμ Φυντανίδης, (Δημοσιογράφος).

    Μια ακόμη στάση στα "COSMOΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ", όπου ο Στάθης Παναγιωτόπουλος και ο Δημήτρης Σταρόβας από το "Νηστικό Αρκούδι" και ο Ευτύχης Μπλέτσας από την "Κουζίνα της μαμάς" "δραπετεύουν" από την τηλεόραση και έρχονται στο Cosmopolis για να μας μυήσουν στα μυστικά της έθνικ κουζίνας και... της καλής ζωής.

    Για πρώτη χρονιά φέτος το "ΠαιδοCosmopolis", άλλη μια βασική ενότητα του φεστιβάλ, αποκτά την "αυτονομία" του και λειτουργεί ως προφεστιβαλική εκδήλωση. Το "ΠαιδοCosmopolis" θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 15 Ιουλίου στο Δημοτικό Πάρκο Φαλήρου. Για μια ακόμη φορά οι νεαροί φίλοι του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν παιχνίδια απ όλο τον κόσμο και να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών και να ταξιδέψουν στο χρόνο και στο χώρο μέσα από την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από τις χώρες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση

    [07] Υγεία

    Ενδαγγειακή Χειρουργική σώζει καταδικασμένους ασθενείς

    19/6/2008 17:01:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, καταδικασμένοι σε θάνατο ή αναπηρία μετά από εγκεφαλικό ή άλλο αγγειακό επεισόδιο, σώζονται πλέον χάρις και στην "Ενδαγγειακή Χειρουργική", που άλλαξε τον τρόπο αποκατάστασης των αγγειακών νόσων. "Έτσι λοιπόν σήμερα επτά στις δέκα περιπτώσεις ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής και το 50% των περιφερικών αρτηριακών βλαβών αντιμετωπίζονται θετικά και οι ασθενείς αποφεύγουν το θάνατο η τον ακρωτηριασμό". Αυτό τόνισε σήμερα Πέμπτη ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Μπαστούνης, σε συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του XXIII World Congress of the International Union of Angiology, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 21 με 25 Ιουνίου.

    Όπως εξήγησε ο κ Μπαστούνης η αγγειακή χειρουργική έχει υποστεί επαναστατική μεταβολή τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στον τρόπο αποκατάστασης των αγγειακών νόσων, οι οποίες γίνονταν παλαιότερα με χειρουργικές μεθόδους, που απαιτούσαν πολύωρες επεμβάσεις και τώρα γίνονται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

    Επειδή οι επεμβάσεις αυτές στηρίζονται στην προσπέλαση των βλαβών μέσα από τον αυλό των αγγείων, χαρακτηρίσθηκαν με τον όρο "ενδαγγειακή χειρουργική".

    Σήμερα η ενδαγγειακή χειρουργική θεωρείται ένα ακόμη όπλο στο οπλοστάσιο που διαθέτουν οι αγγειοχειρουργοί για να αντιμετωπίσουν τις δραματικές εκδηλώσεις της αρτηριοσκλήρυνσης.

    "Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, τόνισε ο καθηγητής, η οποία προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στον ασθενή όπως:

    Μικρότερη περίοδο ανάρρωσης. Τοπική ή περιοχική αναισθησία αντί της ολικής αναισθησίας. Μικρότερες τομές δέρματος καθώς και λιγότερο στρες για την καρδιά σε περιπτώσεις ασθενών με "συνοδές παθήσεις". Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί την θεραπεία εκλογής και σε άλλες μια εξαιρετική εναλλακτική μέθοδο στα πλαίσια της αντιμετώπισης των αγγειακών παθήσεων.

    Που χρησιμοποιείται σήμερα

    Η Ενδαγγειακή Χειρουργική χρησιμοποιείται σήμερα σε έναν μεγάλο αριθμό επεμβάσεων με κυριότερες:

    Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Την στένωση καρωτίδων. Την στένωση της νεφρικής αρτηρίας. Την περιφερική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων. Στην περίπτωση της αποκατάστασης των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής, μιας σοβαρής πάθησης που αποτελεί την 13η αιτία θανάτων παγκοσμίως, υπήρξε μεγάλη εξέλιξη από την εφαρμογή της μεθόδου.

    Η πρώτη γενιά ενδαγγειακών μοσχευμάτων ήταν χειροποίητα μοσχεύματα ραμμένα πάνω σε ήδη υπάρχοντα stent. Λόγω της ιδιαίτερης ανατομικής μορφολογίας των ανευρυσμάτων, μόνο το 10% αυτών μπορούσε να αποκατασταθεί με τον συγκεκριμένο τύπο ενδομοσχεύματος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ενδαγγειακή αποκατάστασή τους.

    Με την εξέλιξη όμως των ενδομοσχευμάτων το ποσοστό αυτών που μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδαγγειακά έφτασε το 70% και είναι ακόμη μεγαλύτερο αν προστεθούν και άλλες τεχνικές, όπως o εμβολισμός των έσω λαγονίων αρτηριών με coils.

    Έτσι, με την σωστή προεγχειρητική επιλογή των ασθενών επιτυγχάνεται η τοποθέτηση του ενδομοσχεύματος σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Στα πλαίσια της επιλογής των ασθενών για ενδαγγειακή ή ανοιχτή αποκατάσταση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα πλεονεκτήματα της ενδαγγειακής μεθόδου.

    Σημαντικά αποτελέσματα - Πτώση θνησιμότητας

    Αναλυτικότερα, η περιεγχειρητική θνητότητα ήταν 1,7% στην ενδαγγειακή μέθοδο έναντι 4,7% της ανοιχτής μεθόδου. Επίσης η χρήση παραγώγων αίματος καθώς και η διαμονή στο νοσοκομείο ήταν μικρότερη στην ενδαγγειακή μέθοδο.

    Ακόμη και στις περιπτώσεις ρήξεως των ανευρυσμάτων που συνοδεύεται με πολύ υψηλή θνητότητα [περίπου 50%], η ενδαγγειακή μέθοδος φαίνεται να υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα, καθώς οι μελέτες δείχνουν να μειώνει τους θανάτους πάνω από το ήμισυ.

    Φυσικά , η νέα μέθοδος απέχει από του να θεωρείται πανάκεια και δεν έχει περιθωριοποιήσει την κλασική ανοικτή τεχνική αποκατάστασης. Απαιτείται γνώση και εμπειρία έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός να προτείνει την καταλληλότερη για τον ασθενή του μέθοδο.

    Ακολούθως, η αγγειοπλαστική και το stenting της καρωτίδας υπόσχεται πολλά στην αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου, η οποία είναι υπεύθυνη για τα &#190; των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, ειδικά σε ασθενείς υψηλού εγχειρητικού κινδύνου με βαριά καρδιακή ή αναπνευστική νόσο, με προηγούμενες επεμβάσεις ή ακτινοβολία στον τράχηλο, καθώς και σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε ενδαρτηριεκτομή και έχουν εμφανίσει επαναστένωση.

    Η ενδαγγειακή αποκατάσταση της καρωτιδικής νόσου μας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε όλες τις κλασσικές επιπλοκές της ανοιχτής μεθόδου καθώς και τον τραυματισμό κρανιακών νεύρων και την πιο εύκολη αντιμετώπιση δύσκολων ανατομικών παραλλαγών. Επειδή όμως είναι μια νέα μέθοδος, βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη.

    Στην περίπτωση της περιφερικής αρτηριοπάθειας των κάτω άκρων η ανοιχτή χειρουργική μέθοδος με χρήση παρακάμψεων[bypass] καθώς και η διαδερμική αγγειοπλαστική είναι πλέον και οι δύο ευρέως χρησιμοποιούμενες μέθοδοι.

    Η διαδερμική αγγειοπλαστική με μπαλόνι είναι χαμηλού ρίσκου και χαμηλού κόστους μέθοδος αλλά σχετίζεται με πιο μεγάλο ποσοστό επαναστένωσης σε σχέση με το bypass. Σε γενικές γραμμές, η διαδερμική αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται σε μικρές εντοπισμένες στενώσεις των αρτηριών των κάτω άκρων, ενώ το bypass σε πολλαπλές διάχυτες στενώσεις.

    Παρόλα αυτά οι ενδαγγειακές συσκευές εξελίσσονται καθημερινά έτσι ώστε να αποτελούν μια καλή και ασφαλή εναλλακτική μέθοδο στην αντιμετώπιση ολοένα και περισσότερων παθήσεων των αγγείων.

    "Εναι χαρακτηριστικό, συμπλήρωσε ο κ. Μπαστούνης, το γεγονός ότι οι ενδαγγγειακές επεμβάσεις έχουν πολλαπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια, πιθανόν μέχρι και 10 φορές σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και ασφαλώς έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην μείωση των ακρωτηριασμών κατά 20-30% σε σχέση με τα περασμένα χρόνια"και κατέληξε: "Συμπερασματικά, η ενδαγγειακή χειρουργική αποτελεί πλέον ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του αγγειοχειρουργού. Η σωστή επιλογή των υποψήφιων ασθενών, η κατάλληλη εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς η σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή συνεισφέρουν στην διάσωση από βέβαιο θάνατο δεκάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας".

    [08] Υγεία

    Τα βλαστοκύτταρα σωτηρία για τη λευχαιμία

    19/6/2008 16:42:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στα σκουπίδια πετιούνται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες Ομφαλικά Μοσχεύματα (βλαστοκύτταρα), τα οποία δίνουν ανεκτίμητη βοήθεια και λύση στο πρόβλημα της λευχαιμίας, τη στιγμή που ένας στους τρεις Έλληνες που πάσχει από την ασθένεια και χρειάζεται μεταμόσχευση πεθαίνει, λόγω έλλειψης συμβατού δότη. Αυτό αποκάλυψε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων (21 με 28 Ιουνίου). "Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων", συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος και πρόσθεσε: "Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να ιδρύσει άμεσα δίκτυο Δημόσιων Τραπεζών στις μεγάλες πόλεις υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Μ, καθώς η συλλογή 20.000 μοσχευμάτων θα έδιδε τη δυνατότητα μεταμόσχευσης στο 95% των ασθενών που αναζητούν δότη και δεν βρίσκουν". Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 100.000 γεννήσεις και τα ομφαλικά μοσχεύματα πετιούνται στα σκουπίδια τη στιγμή που μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες συνανθρώπους μας.

    Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες σε ότι αφορά τα αλλογενή ομφαλικά μοσχεύματα αποδείχθηκε ότι είναι ισοδύναμα με συμβατούς εθελοντές δότες και στα παιδιά και στους ενήλικες.

    Στους ενήλικες χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μονάδες -από δύο διαφορετικούς ανθρώπους- και αυτό βοήθησε στην καλή εμφύτευση των αιμοποιητικών κυττάρων και στη μείωση του χρόνου απλασίας. Η χρησιμότητα των αλλογενών ομφαλικών μοσχευμάτων είναι ανεκτίμητης αξίας, επειδή μπορεί να ξεπερασθεί το πρόβλημα της έλλειψης δοτών!

    Από αυτούς που χρειάζονται δότες το 1/3 τους βρίσκει από την οικογένεια, το 1/3 από ξένους εθελοντές δότες και το υπόλοιπο 1/3 δεν βρίσκει και χάνει την ευκαιρία της μεταμόσχευσης και της ζωής! Δεδομένου ότι οι γεννήσεις παιδιών φτάνουν τις 100.000 κάθε χρόνο, η δωρεά ομφαλικών μοσχευμάτων σε Δημόσιες Τράπεζες θα έλυνε το πρόβλημα για όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση και δεν βρίσκουν δότη στην οικογένεια ή εθελοντή.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι η ιδιωτική κατάθεση ομφαλικού μοσχεύματος δεν έχει επιστημονική βάση, δηλαδή το μόσχευμα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί επωφελώς για το ίδιο το παιδί από το οποίο προέρχεται, τότε η ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία είναι επείγουσα. Το ομφαλικό μόσχευμα του ασθενούς δεν είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση προς τον ίδιο, επειδή είτε πάσχει σίγουρα και το ίδιο (σε κληρονομικές παθήσεις) είτε πάσχει δυνητικά (σε περιπτώσεις εμφάνισης της λευχαιμίας τα πρώτα έτη της ζωής). Επιπλέον, σε περιπτώσεις λευχαιμιών το αυτόλογο μόσχευμα (από τον ίδιο τον ασθενή) υστερεί του αλλογενούς (από άλλον άνθρωπο) επειδή στερείται αντιλευχαιμικής δράσης.

    Να σημειωθεί ότι στην Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία, που αποτελεί το 80% των λευχαιμιών της παιδικής λευχαιμίας και ιάται σε ποσοστό 75% με τη συμβατική θεραπεία, η αυτόλογη μεταμόσχευση έχει καταργηθεί ως αναποτελεσματική. Τα αποτελέσματά της είναι ισοδύναμα της συμβατικής χημειοθεραπείας.

    Δημιουργία τραπεζών ομφαλικών μοσχευμάτων

    Το Υπουργείο Υγείας πρέπει άμεσα να ιδρύσει δίκτυο Δημόσιων Τραπεζών στις μεγάλες πόλεις ( π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, κ.α.) υπό την εποπτεία του ΕΟΜ. Μάλιστα η συλλογή μόνο 20.000 μοσχευμάτων θα έδιδε τη δυνατότητα μεταμόσχευσης στο 95% των ασθενών που αναζητούν δότη και δεν βρίσκουν!

    "Οι ιδιωτικές τράπεζες Ομφαλικών Μοσχευμάτων δεν είναι χρήσιμες, είναι παράνομες (απαγορεύει τη λειτουργία τους ο νόμος περί μεταμοσχεύσεων), ασυδοτούν και παραπληροφορούν τους γονείς, είναι καθαρές εμπορικές επιχειρήσεις. Τα μοσχεύματα που συλλέγουν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους μεταμοσχευτές, ακόμη και αν συνέβαινε να χρειασθεί κάτι τέτοιο, για λόγους δεοντολογίας, νομικούς και κυρίως βιωσιμότητας του μοσχεύματος. Όσοι έχουν την ευθύνη να προστατεύουν την υγεία και τα συμφέροντα των πολιτών πρέπει να δράσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Οι ζωές που χάνονται δεν μπορούν να περιμένουν", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Αναγνωστόπουλος.

    Στην κατεύθυνση αυτή όπως ανακοίνωσε ο κ Αναγνωστόπουλος η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία διοργανώνει Ημερίδα την 1η Νοεμβρίου 2008 στο ξενοδοχείο Caravel με θέμα: "Ομφαλικά Μοσχεύματα σήμερα και αύριο: λειτουργικά, κοινωνικά και ηθικά προβλήματα".

    Νέα ισχυρά φάρμακα στην επιστημονική φαρέτρα

    Στην περίπτωση της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρα αισιόδοξα. Η ιατρική άλλαξε τη φυσική πορεία της νόσου με το σχεδιασμό ενός νέο φαρμάκου imatinib (Glivec), που στοχεύει στη μοριακή βλάβη που υπάρχει στο DNA του ασθενούς. Είναι ο πρώτος αναστολέας της τυροσινικής κινάσης. Άνοιξε το δρόμο σε παρόμοια φάρμακα για ποικιλία νεοπλασματικών παθήσεων (λεμφώματα κ. α.). "Η εμπειρία των τελευταίων επτά χρόνων μας δείχνει, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Αιματολογικής Εταιρείας ότι ασθενείς που ζούσαν παλαιότερα λίγα χρόνια και είχαν πιθανότητα ίασης μόνο με τη μεταμόσχευση, τώρα ζουν φυσιολογικά και χωρίς επίπονες θεραπείες με μικρά ποσοστά αποτυχίας".

    Πρόσφατα η ιατρική έβαλε ακόμη δύο δυνατά όπλα στη φαρέτρα της κατά της λευχαιμίας. Το Sprycel (Dasatinib), ένας νέος πολύ ισχυρός αναστολέας τυροσινικής κινάσης, που χρησιμοποιείται ήδη σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια μυελογενή λευχαιμία ή οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας, με ανθεκτικότητα ή δυσανεξία στο Glivec (imatinib) και σε άλλες προηγούμενες θεραπείες και το Tasigna (Nilotinib) που ξεκίνησε λίγο αργότερα.

    Οι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης δρουν σε πολλαπλά βιολογικά μονοπάτια και σύμφωνα και με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατα διεθνή και ελληνικά Συνέδρια της Αιματολογίας παρέχουν σημαντικές και διαρκείς αιματολογικές και κυτταρογενετικές ανταποκρίσεις σε αυτούς τους ασθενείς. Όλα αυτά μαζί είναι καλά νέα για τους ασθενείς.

    Η μεταμόσχευση εξακολουθεί να θεωρείται ακόμη η μοναδική μέθοδος που επιφέρει ίαση αλλά λόγω μεγάλης τοξικότητας χρησιμοποιείται μετά από αποτυχία των φαρμάκων (αναστολείς της τυροσινικής κινάσης).

    Η οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία είναι συχνότερη στους ενήλικες και η επίπτωσή της αυξάνει με την ηλικία. Η θεραπεία της βασίζεται στην εντατική χημειοθεραπεία και σε μεγάλο βαθμό στην μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει σταθερή αύξηση του ποσοστού επιβίωσης κυρίως για τους νεότερους ασθενείς, που μπορούν να υποβληθούν σ αυτές τις θεραπείες.

    Τα ποσοστά ίασης γενικά κυμαίνονται από 30-45% και αυξάνουν με τη μεταμόσχευση στελεχιαίων αιμοποιητικών κυττάρων. Τα νεότερα επιτεύγματα της επιστήμης αφορούν μονοκλωνικά αντισώματα και εξειδικευμένα φάρμακα που απευθύνονται στοχευμένα στα λευχαιμικά κύτταρα και στις γενετικές βλάβες που φέρουν, αποφεύγοντας έτσι τις επιπλοκές της χημειοθεραπείας.

    Σαν παράδειγμα η χρήση της ουσίας ρετινοϊκό οξύ (Versanoid) μετέτρεψε την οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία στην πιο ιάσιμη μορφή οξείας λευχαιμίας, ποσοστά επιτυχίας &gt; 80%. Ενισχυτικά δρα σε υποτροπές και το αρσενικό.

    Αυξάνει ο ρόλος της μοριακής βιολογίας

    Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα στην οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία σε ασθενείς με φυσιολογικό καρυότυπο: αν βρούμε τη γενετική διαταραχή FLT3-ITD αρνητική και την NPM μεταλλαγμένη, τότε η 5ετής επιβίωση χωρίς νόσο ξεπερνάει το 60% με συμβατική χημειοθεραπεία και δεν απαιτείται πια μεταμόσχευση σε πρώτη πλήρη ύφεση, όπως συνήθως γινόταν έως τώρα.

    Ενισχύεται η υπόθεση της αιτιολογικής σχέσης μικροοργανισμών και λευχαιμιών ή λεμφωμάτων

    Ο ρόλος των παθογόνων μικροοργανισμών στη δημιουργία λεμφωμάτων και λευχαιμιών ολοένα και εμφανίζεται μεγαλύτερος. Στη Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία πρόσφατα in vitro δεδομένα και επιδημιολογικές μελέτες παρέχουν ενδείξεις για το ρόλο λοιμώξεων από κοινά παθογόνα μικρόβια (βακτήρια και ιοί) στην παθογένεση της.

    Ισχυρές ενδείξεις για το ρόλο κοινών μικροβίων στην παθογένεση των λεμφωμάτων ενισχύθηκε τελευταία, π.χ. λεμφώματα οφθαλμού και λοιμώξεις από Chlamydia. Σε αυτά έχουμε ύφεση του λεμφώματος με αντιβιοτικά (τετρακυκλίνη) για τα χλαμύδια. Πρόσφατα αναδείχθηκε με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο η παρουσία χλαμυδίων μέσα στα νεοπλασματικά κύτταρα.

    Βασικά προβλήματα

    Έλλειψη προσωπικού και χώρων

    Η στελέχωση των υπαρχόντων Τμημάτων έχει μειωθεί δραματικά σε νοσηλευτικό, υπολείπεται σε ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό και διοικητική υποστήριξη. Χρειάζονται επειγόντως διορισμοί και δημιουργία νέων χώρων.

    Αιμοδοσία

    Καθυστερεί αδικαιολόγητα η αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας και η προσαρμογή της στα νεότερα δεδομένα, όπως αυτά εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/98/ΕΚ.

    Ο νόμος 3402 (ΦΕΚ 258/17-10-05) έχει μείνει στα χαρτιά, ενώ το Ε.ΚΕ.Α έχει αλλάξει δύο Διοικητικά Συμβούλια (ΦΕΚ 303/02-12-2005, 252/29-08-2006) και δεν έχει ακόμα επιλύσει ζωτικά θέματα λειτουργίας του. Η κατακερματισμένη οργανωτική δομή της Αιμοδοσίας που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας (94 υπηρεσίες) αδυνατεί να εξασφαλίσει τον απαραίτητο συντονισμό έργου, επάρκεια αίματος και παραγώγων του και την μέγιστη ασφάλεια στην αλυσίδα της μετάγγισης.

    Καθυστερεί επί μακρόν η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για πλήρη μοριακό έλεγχο όλων των μονάδων αίματος και των παραγώγων του στη χώρα μας.

    [09] Πολιτισμός

    "The Gospel at Colonus"

    19/6/2008 16:36:00

    "Οιδίπους επί Κολωνώ" σε διασκευή αφροαμερικάνικου γκόσπελ, "σαν θρησκευτική λειτουργία, σε εκκλησία Πεντηκοστής, όπου ο μαύρος ιερέας, αντί της βίβλου, διαβάζει στο ποίμνιό του την τραγωδία του Σοφοκλή και οι θεατές συμμετέχουν τραγουδώντας και χορεύοντας, "ώσπου να φτάσουν στη λύτρωση", είναι η κατά Λή Μπρούερ και Μπομπ Τέλσον εκδοχή της σοφόκλειας τραγωδίας, που ανεβαίνει το Σάββατο, στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με το Αμερικανο-ελληνικό Κέντρο Τεχνών και υπό την αιγίδα της αμερικανικής πρεσβείας, στην Αθήνα.

    Το έργο "The Gospel at Colonus", θεωρείται ορόσημο του αμερικανικού μιούζικαλ και όπως επισήμανε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Μπρούερ, που μαζί με τον συνθέτη Τέλσον διασκεύασαν το έργο, πριν 25 χρόνια, "γίνεται σύνδεση του παγανισμού με τον χριστιανισμό, με κοινή απόληξη τη λύτρωση του βασανισμένου Οιδίποδα, σε έναν ευτυχισμένο θάνατο".

    "Στην Ευρώπη, το έργο χαρακτηρίζεται "μουσική παράσταση", στις ΗΠΑ "όπερα", αλλά ασυνήθιστη, που δεν έχει να κάνει με την παραδοσιακή ιταλική, γαλλική ή γερμανική παράδοση. Έχει να κάνει με την αφροαμερικανική του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης", τόνισε ο Λη Μπρούερ και δήλωσε ευτυχής, που το έργο ανεβαίνει στο Ηρώδειο, λίγα μέτρα από το θέατρο του Διονύσου, όπου είχε παρουσιαστεί κατά την αρχαιότητα.

    Στην παράσταση συμμετέχουν θρύλοι της μουσικής γκόσπελ, όπως οι Blind Boys of Alabama, οι The Legendary Soul Stirrers και οι The Abyssinian Baptist Church in the City of New York (έτος ιδρυσης 1808). Σ΄αυτή την τελευταία χορωδία, μάλιστα, έπαιζε όργανο ο Μπομπ Τέλσον, όταν τον άκουσε ο Λη Μπρουερ και του ζητησε να συνεργαστούν για το γκόσπελ του Οιδίποδα επί Κολωνώ.

    Ο σκηνοθέτης, πάντως, καλεί τους Έλληνες θεατές να σηκωθούν από τις θέσεις τους, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να συμμετάσχουν στα επί σκηνής δρώμενα. "Αρκετά με το Καρτεσιανό πνεύμα, που παρατηρεί και κριτικάρει μόνο. Καιρός να συμμετέχουν και οι θεατές", είπε χαρακτηριστικά ο Μπρούερ.

    Τους συντελεστές χαιρέτησε και ο Αμερικανός πρέσβης, Ντέηβιντ Σπέκχαρντ, και αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου Τεχνών και τη "συνεισφορά του στην παιδεία και τον πολιτισμό της Ελλάδας

    [10] Οικονομία

    Άρση διατίμησης για το ελαιόλαδο

    19/6/2008 16:27:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Ξεπαγώνει" από αύριο η τιμή του ελαιολάδου, καθώς με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχου αίρεται το "πάγωμα" της τιμής που είχε επιβληθεί με την Αγορανομική Διάταξη 6/2008.

    Πιο συγκεκριμένα με τη νέα Α.Δ. 9/2008 μετατάσσονται από την κατηγορία των διατιμημένων ή ελεγχομένου κέρδους ειδών, στην κατηγορία των μη ελεγχομένων ειδών, μόνο τα ελαιόλαδα των κατηγοριών "εξαιρετικό παρθένο", "παρθένο" και "ελαιόλαδα αποτελούμενα από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα", τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά σε επώνυμες και κλειστές συσκευασίες των ονομαστικών ποσοτήτων (σε λίτρα) 0,10- 0,25- 0,50- 0,75- 1- 2- 3- 5.

    Για τους άλλους τύπους ελαίων ισχύει ως έχει η Αγορανομική Διάταξη 6/2008.

    [11] Κοινωνία

    Ο.Α.: Μηνυτήρια αναφορά από τους πιλότους

    19/6/2008 16:13:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος της διοίκησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών προχωράει η Ένωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ), προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, η ΕΧΠΑ κατηγορεί τη διοίκηση των Ο.Α., αλλά και τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, ότι "ακολουθούν μια πολιτική συρρίκνωσης και απαξίωσης της εταιρείας προς όφελος των εγχώριων και ξένων ανταγωνιστών". Ειδική αναφορά κάνει η ΕΧΠΑ στην απώλεια των slots (δικαιωμάτων προσγείωσης) σε σημαντικά αεροδρόμια, όπως Λονδίνο (Γκάτγουικ), Φρανκφούρτη και Μόναχο, γεγονός που, κατά τους πιλότους, μειώνει περισσότερο την αξία της εταιρείας. Στην ανακοίνωσή της η ΕΧΠΑ καλεί "τη Διοίκηση και το Μέτοχο να αναθεωρήσουν άμεσα την βλαπτική για την εταιρεία και την χώρα τακτική τους, γιατί, αλλιώς, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με τη μήνι των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού, που με ιώβεια υπομονή στηρίζει τον εθνικό αερομεταφορέα".

    [12] Κοινωνία

    Κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών

    19/6/2008 16:10:00

    Προειδοποιητικό για την εκδήλωση πυρκαγιών εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με ανακοίνωσή της η Γ.Γ. προειδοποιεί ότι για την Παρασκευή, υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής και Εύβοιας. Η Πολιτική Προστασία ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    -να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    -να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    -να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [13] Πολιτισμός

    Πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκη

    19/6/2008 15:52:00

    Το περίφημο εναρκτήριο γκαλά όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας επανέρχεται, οι παραγωγές αυξάνονται και το Μέγαρο Μουσικής επανέρχεται δριμύτερο, μετά από μια διετία συρρίκνωσης του προγράμματός του, σε πλήρη και αδιάλειπτη λειτουργία.

    Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2008 - όπως αυτό παρουσιάστηκε σήμερα από τον καλλιτεχνικό του διευθυντή κ. Νίκο Αθηναίο- περιλαμβάνει 14 νέες παραγωγές.

    Η έναρξη γίνεται και πάλι (όπως είχε καθιερωθεί από την έναρξη λειτουργίας του Μεγάρου τον Ιανουάριο του 2001 και κάθε χρόνο με εξαίρεση τον περασμένο Σεπτέμβριο) στις 16 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία θανάτου της Μαρίας Κάλλας) με το γκαλά όπερας στη μνήμη της που φέτος θα περιλαμβάνει αποσπάσματα και άριες από την όπερα «Κάρμεν» του Ζ.Μπιζέ - μια όπερα που η διάσημη σοπράνο δεν τραγούδησε ποτέ επί σκηνής παρά μόνο σε ηχογραφήσεις. Το ρόλο της Κάρμεν θα ερμηνεύσει η Αντιγόνη Παπούλκα, Δον Χοσέ θα είναι ο Βαγγέλης Χατζησίμος και Μικαέλα η Μαρίνα Βουλογιάννη. Συμμετέχει η Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διδασκαλία της Αγγελικής Κρίσιλα και η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση Νίκου Αθηναίου.

    Το πρόγραμμα συνεχίζεται την 1η και στις 10 Οκτωβρίου με το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» με έργα Λ.Β.Μπετόβεν.

    Η όπερα του Β.Α,Μότσαρτ «Η Απαγωγή από το Σεράι» θα παρουσιαστεί 11, 15, 17 και 19 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των «43ών Δημητρίων» και είναι η 14η παραγωγή όπερας του Μεγάρου. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το «Τεάτρο ντελε μιούζε « της Αγκόνα.

    Η Ορχήστρα Δωματίου «Μάλερ» κάνει -δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της - την πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Kύκλου Διάσημες Ορχήστρες - Διάσημοι Ερμηνευτές στις 29 Οκτωβρίου σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπό τη διεύθυνση του Ντάνιελ Χάρντινγκ , και με σολίστ τους Κριστιάν Τετζλάφ (βιολί) και Κιάρα Τονέλι (φλάουτο) θα παρουσιάσει έργα του Γ.Μπράμς και του Π.Μπουλέζ.

    Ακολουθεί στις 30 Οκτωβρίου ρεσιτάλ πιάνου με το Βασίλη Βαρβαρέσο και έργα Μπετόβεν, Σοπέν και Λίστ.

    Το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Komitas» από την Αρμενία (βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο) συμπράττει με τον Ούβε Μάτσκε (καθηγητή μουσικής στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας) στο πιάνο σε συναυλία του Κύκλου «Μουσική Δωματίου» στις 8 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας τα κουιντέτα με πιάνο των Γ.Μπράμς και Ρ.Σούμαν.

    Με μουσική από το θέατρο και τον κινηματογράφο του συνθέτη Μίμη Πλέσσα συνεχίζει το πρόγραμμα στις 10 και 11 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο του κύκλου «Ελληνική Μουσική» παρουσιάζεται το αφιέρωμα αυτό με τίτλο «Πλέσσας: αυτός ο άγνωστος» με τους Αντώνη Ρέμο και Εύη Σιαμαντά.

    Από το βερολινέζικο καμπαρέ στις σκοτεινές μπαλάντες του Τομ Γουέιτς θα ταξιδέψουν το κοινό η Γεωργία Συλλαίου (τραγούδι, αφήγηση) και ο Στέργιος Βαλιούλης (πιάνο) στην τελευταία βραδιά του κύκλου «Δευτέρες στο Φουαγιέ» την 1η Δεκεμβρίου.

    Τα αυριανά αστέρια του Θεάτρου Mariinsky (Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova) ξεδιπλώνουν τη μαγεία του χορού στο ΜΜΘ στις 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου.

    Η εκδήλωση Παραμυθένια Μουσική θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως και τις 17 Δεκεμβρίου παρουσιάζοντας δυο παραμύθια («Τα τρία μικρά γουρουνάκια « του Πολ Πάτερσον και «Ο Χιονάνθρωπος» του Χάουγορντ Μπλέικ) με μουσική, αφήγηση, εικόνες, και χορό.

    Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλη την Ευρώπη θα ταξιδέψουν το κοινό στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο γκαλά για τα παιδιά της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π στις 23 Δεκεμβρίου. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Τσέχικη Χορωδία αγοριών «Μπόνι Πουέρι» της Πράγας και το Ελληνικό Σύνολο Χάλκινων Πνευστών «Μέλος Μπράς».

    [14] Κοινωνία

    Έντυπα δηλώσεων για το Κτηματολόγιο και στα ΚΕΠ

    19/6/2008 15:27:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν και στα ΚΕΠ, αλλά και στα γραφεία των Δήμων που εντάχθηκαν στο Κτηματολόγιο τα έντυπα των δηλώσεων ιδιοκτησίας και πληρωμής των πάγιων τελών. Το 1015 που παρέχει πληροφορίες για το Κτηματολόγιο θα λειτουργεί ως τις 9 το βράδυ. Εκτάκτως και μόνο για σήμερα το γραφείο κτηματογράφησης της Αθήνας που λειτουργεί στο Μετρό του Συντάγματος θα κλείσει στις 6 το απόγευμα λόγω της πορείας. Από αύριο θα λειτουργεί κανονικά έως τις 9. Στις 2 πρώτες ημέρες λειτουργίας των Γραφείων Κτηματολόγησης υποβλήθηκαν πάνω από 11.500 δηλώσεις και δόθηκαν 10.000 κωδικοί για ηλεκτρονικές δηλώσεις.

    Ο εντοπισμός του ακινήτου αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο. Ακόμα και οι πλίνθοι Στις αεροφωτογραφίες που βλέπουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα Γραφεία Κτηματογράφησης διακρίνονται ακόμα και τα μικρότερα αντικείμενα.

    Το επόμενο βήμα είναι ο νομικός έλεγχος όλων των στοιχείων των δηλώσεων και των πιστοποιητικών που επισυνάπτονται .

    Το τρίτο και τελευταίο βήμα είναι η καταχώριση της δήλωσης

    Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας έντυπα δηλώσεων και πληρωμής των τελών θα βρίσκονται στα ΚΕΠ και στους δήμους που εντάχθηκαν τώρα στο Κτηματολόγιο.

    Η δήλωση κληρονομιών χωρίς αποδοχή φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο. Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου, το πιστοποιητικό των εγγύτερων συγγενών, το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης και περί μη αποποίησης της κληρονομιάς.

    Τα έντυπα οδηγιών για τη συμπλήρωση των δηλώσεων λύνουν κάθε απορία. Τυχόν λάθη διορθώνονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης, χωρίς να χρειάζονται έξοδα για τη βοήθεια ειδικών.

    [15] Κοινωνία

    Την Τρίτη οι βαθμολογίες στα λύκεια

    19/6/2008 15:15:00

    Την προσεχή Τρίτη 24 Ιουνίου, θα αναρτηθούν σε όλα τα Γενικά Λύκεια της χώρας οι πίνακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων για εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η ανάρτηση των βαθμολογιών θα γίνει μετά τις 11 το πρωί.

    [16] Οικονομία

    Κάτω από 136 δολ. το βαρέλι

    19/6/2008 15:07:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υποχώρησαν, το μεσημέρι, κάτω από τα 136 δολάρια το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενόψει της συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών αλλά και των καταναλωτριών χωρών για το "μαύρο χρυσό", το Σαββατοκύριακο, στην Τζέντα. Μία συνάντηση κατά την οποία πολλοί αναλυτές αναμένουν ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου. Νωρίτερα, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 137 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο της είδησης ότι η Royal Dutch Shell ανέστειλε την παραγωγή από μία σημαντική υπεράκτια πετρελαιοπηγή στα νοτιοανατολικά της Νιγηρίας μετά από επίθεση ανταρτών, καθώς και της αναθεώρησης προς τα πάνω της εκτίμησης της Goldman Sachs για τη μέση τιμή του βαρελιού του Μπρεντ φέτος. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε το μεσημέρι 98 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 135,70 δολάρια - η τιμή κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 137,13 δολαρίων και 135,52 δολαρίων.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου Μπρεντ υποχωρούσε, το μεσημέρι, στα 135,20 δολάρια - κυμάνθηκε εντός εύρους 137,26 δολαρίων και 134,82 δολαρίων - χάνοντας 1,24 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Η στιγμιαία εκτίναξη των τιμών οφειλόταν στην ανακοίνωση εκπροσώπου της Royal Dutch Shell ότι ανεστάλη η παραγωγή από το υπεράκτιο κοίτασμα Μπόνγκα, το οποίο δίνει 200.000 βαρέλια την ημέρα, μετά από επίθεση ενόπλων. Η Νιγηρία παράγει, ήδη, 20% κάτω από το δυναμικό της, συμβάλλοντας στον καλπασμό των τιμών του πετρελαίου έως και στα 140 δολάρια, σχεδόν, το βαρέλι, στις αρχές της εβδομάδας.

    Στην εκτίναξη των τιμών συνέβαλε και η προς τα πάνω αναθεώρηση από την Goldman Sachs της εκτίμησης για τη μέση τιμή του αργού τύπου Μπρεντ το 2008. Η νέα εκτίμηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου κάνει λόγο για 117,40 δολάρια το βαρέλι του Μπρεντ, κατά μέσον όρο, φέτος, έναντι 108 δολαρίων, σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση.

    Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι σειράς άλλων νομισμάτων, καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ανέκοψε τον καλπασμό του ελβετικού φράγκου.

    Αναλυτές επεσήμαναν ότι οι επενδυτές ενδέχεται να δουν στην απόφαση της Swiss National Bank λόγο για να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την αύξηση που αναμένεται τον Ιούλιο.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5487 δολάρια - η ισοτιμία των δύο νομισμάτων κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 1,5585 δολαρίων ανά ευρώ και 1,5478 δολαρίων ανά ευρώ - έναντι 1,5534 δολαρίων αργά χθες βράδυ.

    [17] Πολιτική

    Κόντρα για τα εφετεία

    19/6/2008 12:58:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένταση επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την ίδρυση εφετείων σε Ηράκλειο Κρήτης και Χαλκίδα. Κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπαγεωργίου, ο Αλέκος Αλαβάνος εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο ότι ανέχεται μικροκομματικά παιχνίδια στην Κρήτη. Άμεσα αντέδρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος τον κάλεσε "να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά", καθώς η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσει την ίδρυση των εφετείων.

    "Δεν υπάρχει θέμα στο οποίο να μη δημιουργείτε σύγκρουση στις κοινωνικές ομάδες" κατηγόρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης τον κ. Αλαβάνο, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για μη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο θέμα του εφετείου και για υποταγή της σε κυκλώματα και μικροκομματικά συμφέροντα.

    Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων του κ. Αλαβάνου για το εφετείο Ηρακλείου Κρήτης και του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπαγεωργίου για το εφετείο Χαλκίδας, ο κ. Χατζηγάκης κάλεσε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ "να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά" και να μην προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους νομούς Χανίων και Ηρακλείου. Αναφερόμενος μάλιστα στη συνάντηση που είχε με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το Ηράκλειο, είπε ότι υποστήριξαν το αίτημά τους για εφετείο στο νομό όχι ως κομματάρχες αλλά με ευπρέπεια και ως άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους. "Εγώ όμως, δεν θα αφήσω να αιματοκυληθεί ο κόσμος επειδή ορισμένα μικροκομματικά συμφέροντα θέλουν να πάρουν τα εφετεία και να παίξουν παιχνίδι" είπε ο κ. Χατζηγάκης: Δεν έχουμε κανένα κομματικό συμφέρον, αντιμετωπίζουμε όλους τους νομούς το ίδιο, ακολουθούμε το δρόμο της σύνεσης, της σωφροσύνης και της κοινωνικής ειρήνης και "δεν θα θυσιάσουμε στον κομματισμό που δήθεν επικαλείστε κ. Αλαβάνο, το ευρύτερο εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της δικαιοσύνης" είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι γελοία εικόνα των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές των οποίων, στον ένα νομό να απειλούν ότι θα παραιτηθούν εάν γίνει το εφετείο στον άλλο νομό. "Υπάρχετε ως κομματικές οντότητες ή άγεστε και φέρεστε από πιέσεις και αντιπαραθέσεις που κυκλώματα και κομματάρχες;" ρώτησε ο κ. Αλαβάνος τον υπουργό Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση βουλιάζει την Κρήτη στις πιο αναχρονιστικές και καθυστερημένες παραδόσεις των τοπικιστικών αντιπαραθέσεων.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαγεωργίου ζήτησε χρονοδιάγραμμα ίδρυσης του εφετείου στη Χαλκίδα, και δήλωσε ότι δεν πρέπει να πληρώσει η Χαλκίδα την αντιπαράθεση Ηρακλείου-Χανίων. "Επειδή θέλετε να αποφύγετε τις εντάσεις δεν σημαίνει ότι θα κρατήσετε το εφετείο της Χαλκίδας για να μη φανεί ότι δεν γίνεται μόνο το εφετείο του Ηρακλείου" είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τον υπουργό να απεγκλωβίσει την υπόθεση "από αυτή τη διαπάλη".

    Ο κ. Χατζηγάκης διαβεβαίωσε το βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ ότι θα λυθεί το θέμα και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ίδρυση του Εφετείου στη Χαλκίδα.

    [18] Κόσμος

    Τραγικό δυστύχημα με ναυτεργάτες στη Σιγκαπούρη

    19/6/2008 9:23:00

    Δυο Ινδοί ναυτεργάτες, 21 και 25 ετών, που εργάζονταν σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στη Σιγκαπούρη έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα που οι αρχές πιστεύουν ότι οφείλεται σε δηλητηρίαση λόγω έκλυσης αερίων, αναφέρει η εφημερίδα The Straits Times σήμερα Πέμπτη. Πέντε εργαζόμενοι νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. Οι επτά Ινδοί που εργάζονταν στο εσωτερικό πλοίου το οποίο υφίστατο μετατροπές ώστε να υπηρετήσει ως σκάφος καταγραφής σεισμικών φαινομένων ξαφνικά αντιμετώπισαν οξύτατο αναπνευστικό πρόβλημα, ανέφερε η εφημερίδα.

    Είναι το δεύτερο δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη μέσα στο μήνα. Ένας Ινδός υπήκοος, 42 ετών, υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί όταν έκρηξη σε πλοίο το οποίο βαφόταν σε κοντινό ναυπηγείο την 9η Ιουνίου του είχε προκαλέσει σχεδόν καθολικά εγκαύματα.

    Η κυβέρνηση διέταξε να σταματήσει κάθε εργασία στο σκάφος.

    Οι επτά άνδρες πιστεύεται ότι έκαναν θερμοκόλληση. Δεν σημειώθηκε έκρηξη.

    Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στους Τάιμς, το δυστύχημα πιθανώς οφείλεται σε τοξικά αέρια ή έλλειψη οξυγόνου.

    Το 2007 στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της Σιγκαπούρης σημειώθηκαν εννέα θάνατοι εργαζομένων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 June 2008 - 16:50:21 UTC