Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφοφορία για τον ΟΤΕ
  • [02] Συνεργασία Καραμανλή - Μπακογιάννη
  • [03] "Αυλαία" για την Ελλάδα…
  • [04] Στα ύψη ζέστη και ρύπανση
  • [05] Brussels under Siege
  • [06] Ρεκόρ πώλησης έργου τέχνης
  • [07] Απεργιακό διήμερο
  • [08] Διαμάχη για τα εισητήρια
  • [09] Σρεμπρένιτσα: Ομαδικός τάφος
  • [10] Ιταλία: Αναβάλλονται 100.000 δίκες
  • [11] Κηδεύτηκαν τα δύο αδελφάκια
  • [12] Ευρωπαϊκή οδηγία για μετανάστες
  • [13] Προσεχώς στο Κόσοβο, νέες πρεσβείες
  • [14] Μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου
  • [15] Άτυπη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ
  • [16] Ανησυχία για τους πρόσφυγες
  • [17] Δεύτερη μέρα υποβολής δηλώσεων
  • [18] Παραδόθηκε τμήμα της Εγνατίας Οδού
  • [19] Αντιπαράθεση για τον ΟΤΕ
  • [20] Υπόθεση Siemens: Σε αναμονή νέων καταθέσεων
  • [21] "Ο Κώστας Σημίτης προκάλεσε τη σύγκρουση"
  • [22] Συνάντηση Παπαρήγα - Αρχιεπισκόπου
  • [23] Επικίνδυνα ρεβύθια
  • [24] Συνελήφθη ηθοποιός για ναρκωτικά
  • [25] Mίνι καύσωνας με αυξημένους ρύπους
  • [26] Εκεχειρία στη Γάζα
  • [27] Μπροστά ο Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις
  • [28] Μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο
  • [29] Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το μαύρο χρυσό
  • [30] Διάταξη για την αναγραφή των τιμών
  • [31] Αύξηση κύκλου εργασιών των χερσαίων μεταφορών
  • [32] Εγκαίνια ψηφιακής τηλεόρασης
  • [33] Ο άνθρωπος, ο θρύλος, η διάνοια...
  • [34] Ελπίδες για την θεραπεία των καρκινικών όγκων

    [01] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Ψηφοφορία για τον ΟΤΕ

    18/6/2008 22:07:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 23:12:07)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ντόιτσε Τέλεκομ για τον ΟΤΕ, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στην ομίλία του επανέλαβε, ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη συμφωνία στρατηγικής σημασίας προς όφελος και των καταναλωτών και της οικονομίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε εγκληματική τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση την φέρνει στη Βουλή για να αποσείσει τις τεράστιες πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες της. Υπάρχει, είπε, προφανής ζημία του δημοσίου και η κυβέρνηση είναι υπόλογη έναντι του ελληνικού λαού και φοβάμαι και ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι η διαδικασία για τον ΟΤΕ είχε απόλυτη διαφάνεια και η συμφωνία είναι προς όφελος του οργανισμού αλλά και του δημοσίου.

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτήρισε την συμφωνία εξαιρετικά αρνητική για τη χώρα, ενώ για την κυβέρνηση είπε ότι είναι ανίκανη τυχάρπαστη και ακραία επικίνδυνη και πολιτικός στόχος είναι να φύγει.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή έρχεται ως πλυντήριο στη Βουλή, ώστε να κοιμούνται ήσυχοι αύριο, όσοι έχουν εμπλακεί.

    [02] Πολιτική

    Εφ' όλης της ύλης

    Συνεργασία Καραμανλή - Μπακογιάννη

    18/6/2008 14:44:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 22:18:14)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Για το ταξίδι της στην Κύπρο και τις συνομιλίες που είχε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ενημέρωσε την Τετάρτη τον Πρωθυπουργό η υπουργός εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης, ο κ. Καραμανλής και η κ. Μπακογιάννη συζήτησαν για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής που θα ασχοληθεί με την ακρίβεια και την επόμενη μέρα της ΕΕ μετά το ιρλανδικό ΟΧΙ στη μεταρρυθμιστική ευρωσυνθήκη. Στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να επιδιώκει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το Σκοπιανό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί στη γείτονα να αποφύγει εθνικιστικές ακρότητες.

    Με το βλέμμα στη Σύνοδο

    Αναφερόμενη στο αρνητικό αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι αναμφισβήτητα δημιουργεί προβληματισμό και αισθήματα αβεβαιότητας ως προς το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι στην περαιτέρω πορεία και προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής και ισχυρής Ευρώπης. "Θα πρέπει να εκτιμήσουμε γρήγορα όλες τις παραμέτρους της νέας κατάστασης, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ανάλογα γρήγορες αποφάσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι να μην αφήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιπέσει και πάλι σε μία εσωστρεφή αδράνεια" επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συνέχιση της διαδικασίας κύρωσης από τα 8 κράτη-μέλη που δεν έχουν ακόμα κυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας".

    Η υπουργός επισήμανε ακόμη ότι "το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα στοιχείο εκκρεμότητας στη γενικότερη ρευστότητα που χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο " και πρόσθεσε ότι "η Ε.Ε. αναζητά και πάλι το βηματισμό εκείνον που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα τα προβλήματα και τις προκλήσεις ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού παγκοσμιοποιημένου διεθνούς περιβάλλοντος, που γίνονται πλέον αμέσως αισθητά από τον Ευρωπαίο πολίτη στην καθημερινότητά του".

    Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, η κ. Μπακογιάννη ανέδειξε ως ιδιαίτερα σημαντικό το πώς θα εξελιχθεί το θέμα του Κοσσόβου μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ενώ τόνισε ότι μεγάλη σημασία έχει και το θέμα της πορείας της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική της προοπτική".

    Σχετικά με την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες εκλογές, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε: "Τα όσα συνέβησαν και εξελίχθηκαν πριν και κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προβληματίζουν. Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας σταθερής και αποτελεσματικής κυβέρνησης που θα εγκαταλείψει μια ακραία - πολλές φορές - εθνικιστική ρητορεία. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας προς όφελος των διμερών σχέσεων, της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας, προς όφελος των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της γειτονικής χώρας".

    Για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για μια χώρα που αναζητά "τρόπους διεξόδου από την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι εκεί πρόσφατες εξελίξεις" και σημείωσε ότι "είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας χρειάζεται μια νέα πνοή, την οποία μόνον η ίδια η Τουρκία μπορεί να δώσει με ουσιαστικές αποφάσεις συνέχισης της μεταρρυθμιστικής της προσπάθειας" .

    Για το Κυπριακό, η υπουργός δήλωσε ότι "βρισκόμαστε και πάλι σε αποφασιστική καμπή" και έκανε λόγο για "γενικότερα μηνύματα και καλή ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τις επαφές των δύο κοινοτήτων που δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία" Επισήμανε πάντως ότι "ο δρόμος, όμως, προς μια λύση, λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας δεν θα είναι στρωμένος με ρόδα".

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται μόνον λίγους μήνες πριν τις Προεδρικές εκλογές, "οι οποίες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα οδηγήσουν σε αλλαγή της σημερινής Αμερικανικής διοίκησης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική", ενώ για την Μέση Ανατολή δήλωσε ότι "παρά τα κάποια δειλά σημάδια βελτίωσης, το πολιτικό και διπλωματικό εκκρεμές συνεχίζει, δυστυχώς, να κινείται μεταξύ καχυποψίας και έντασης".

    [03] Euro 2008

    "Αυλαία" για την Ελλάδα

    18/6/2008 15:36:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η εθνική ομάδα της Ελλάδας ολοκληρώνει απόψε τις υποχρεώσεις της στο 13ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με την αναμέτρηση εναντίον της Ισπανίας, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής ημέρας του Δ΄ ομίλου. Μοναδικός στόχος που έχει πλέον απομείνει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι τουλάχιστον η ισοπαλία και ει δυνατόν με γκολ, προκειμένου να μην αποχωρήσει από το Σάλτσμπουργκ με την «επονείδιστη» μηδενική συγκομιδή σε βαθμούς και τέρματα.

    Από την άλλη πλευρά, οι Ισπανοί έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης και σήμερα το βράδυ ο Αραγονιές αναμένεται να δώσει χρόνο συμμετοχής σε αρκετούς παίκτες του δεν έχουν παίξει, καθώς και κάποια προβλήματα με τραυματισμούς αντιμετωπίζει αλλά και να δώσει «ανάσες» στη βασική ενδεκάδα, ενόψει της σαφώς δυσκολότερης συνέχειας, επιθυμεί.

    Το ίδιο πάντως θα πράξει και ο Ότο Ρεχάγκελ, καθώς και αρκετά προβλήματα με τραυματισμούς έχει αλλά και την ευκαιρία για συμμετοχή σε κάποιους από τους ποδοσφαιριστές που δεν έχουν παίξει θα δώσει.

    Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 21:45 (ΝΕΤ) και θα τον διευθύνει ο Άγγλος Χάουαρντ Γουεμπ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Ντάρεν Καν (1ος) και Μάικλ Μαλάρκ (2ος), ενώ χρέη 4ου διαιτητή θα εκτελέσει ο Γάλλος Στεφάν Λανόι.

    Οι πιθανές συνθέσεις Ελλάδας και Ισπανίας

    Με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή της θα παραταχθεί απόψε η εθνική Ελλάδας εναντίον της Ισπανίας, στον τελευταίο αγώνα της στο EURO 2008. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς, εκτός των αρκετών τραυματισμών που αντιμετωπίζει, ο Ότο Ρεχάγκελ θέλει να δώσει και χρόνο συμμετοχής σε κάποιους ποδοσφαιριστές. Ετσι, αύριο ο Αντώνης Νικοπολίδης θα είναι κάτω από τα δοκάρια στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, δεξί μπακ θα είναι ο Βύντρα, αριστερό ο Σπυρόπουλος, στόπερ οι Κυργιάκος και Δέλλας (Άντζας), στα χαφ οι Μπασινάς, Κατσουράνης και Καραγκούνης, δεξιά στην επίθεση ο Σαλπιγγίδης, αριστερά ο Σαμαράς και στην κορυφή ο Χαριστέας.

    Σχεδόν ολόκληρη τη βασική ενδεκάδα της εθνικής Ισπανίας θα αλλάξει ο Λουϊς Αραγονιές, προκειμένου να ξεκουράσει εν όψει της συνέχειας, αλλά και προφυλάξει τους θεωρούμενους ως βασικούς παίκτες του από ενδεχόμενους τραυματισμούς.

    Σύμφωνα με τον Ντιέγο Ρομάνο Τόρες, ο οποίος καλύπτει το ρεπορτάζ της εθνικής Ισπανίας (και της Ρεάλ Μαδρίτης) για τη μεγαλύτερη ισπανόφωνη εφημερίδα του πλανήτη, την «El Pais», ο Αραγονιές θα παρατάξει το ακόλουθο σχήμα: Τερματοφύλακας ο Ρέινα, δεξί μπακ ο Αρμπελόα, αριστερό ο Ναβάρο, στόπερ οι Αλμπιόλ (δεξιά) και Χουανίτο (αριστερά), αμυντικός μέσος ο Τσάμπι Αλόνσο, κεντρικοί οι Ντε Λα Ρεντ και Φάμπρεγας, δεξί χαφ ο Σέρχιο Γκαρσία, αριστερό ο Ινιέστα ή ο Καθόρλα (αν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του) και στην κορυφή της επίθεσης ο Γκουϊθα. Η διάταξη, λοιπόν, θα είναι 4-5-1 ή 4-1-4-1, και στην ίδια εκτίμηση καταλήγουν, επίσης, ο Κάρλος Σάντσεθ Μπλαθ, που εργάζεται στον ραδιοφωνικό σταθμό «Onda Madrid» και ο Λουϊς Μόρα Πιζάρο, ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού «Canal Plus».

    Η βαθμολογία του Δ΄ ομίλου ΟΜΑΔΑ ΒΑΘ. ΓΚΟΛ 1. Ισπανία 6 6-2 2. Σουηδία 3 3-2 3. Ρωσία 3 2-4 4. Ελλάδα 0 0-3

    [04] Κοινωνία

    Στα ύψη ζέστη και ρύπανση

    18/6/2008 21:29:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μίνι-καύσωνας επικράτησε την Τετάρτη, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στα ηπειρωτικά στους 38 βαθμούς, ενώ αρκετά υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες και αύριο Πέμπτη. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή.

    Εκτός από τη ζέστη, σημειώθηκε και άνοδος του όζοντος στην Αθήνα, που ξεπέρασε τα όρια συναγερμού.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνιστά περιορισμούς στην κυκλοφορία των ΙΧ, τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων και τη διακίνηση υγρών καυσίμων.

    Αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων

    Ιδιαίτερα ζεστός προβλέπεται αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, με τους ανέμους να πνέουν ΒΑ μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 38 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

    Αίθριος καιρός, άνεμοι βόρειοι ασθενείς και θερμοκρασία από 21 έως 39 και από 20 έως 33 βαθμούς αντίστοιχα, προβλέπονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και αύριο, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων, αναφέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωσή του και για το λόγο αυτό συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:

    η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών, η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων κυρίως στο κέντρο της πόλης και η χρησιμοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου και να αποφεύγεται η υπερπλήρωση των δεξαμενών καυσίμων των οχημάτων, η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, βαφεία, χρώματα κ.λ.π.) από 11:00 π.μ. έως τη δύση του ήλιου.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή της Αθήνας έφθασε σήμερα σε μέτρια επίπεδα στο κέντρο της πόλης ως προς το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) και σε υψηλά επίπεδα ως προς το όζον (Ο3) στην περιφέρεια της πόλης. Οι υπόλοιποι ρύποι διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

    Οι μέγιστες τιμές που σημειώθηκαν μέχρι τις 14:00 ήταν:

    διοξείδιο του αζώτου 297 μg/m3,στο σταθμό ΠΑΤΗΣΙΩΝ (ώρα 11:00 ) όζον 253 μg/m3, στο σταθμό ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ (ώρα 14:00 )

    [05] In View of the EU Summit

    Brussels under Siege

    18 Ιουν 2008 17:27:0 (Last updated: 18 Ιουν 2008 16:56:5)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ANA-MPA

    Joining forces in a Pan-European protest against the skyrocketing fuel and food prices, trade unions have pledged to meet in Brussels. Tractors, lorries and cabs are flocking Brussels by thousands, aiming to wreak havoc in the centre of the city on Thursday, the opening day of the EU Summit. The surging fuel prices, the rise in inflation and the taking of measures against the high cost of living plaguing Europe are to run high on the agenda of the 27-nation bloc. The preparation of the Summit was the key work of the European Parliament Plenum on Wednesday, during which European Commission President Jos&#233; Manuel Barroso reiterated that Europe has to answer to the citizens concerns. In the meantime, Greek Prime Minister Kostas Karamanlis met with Foreign Minister Dora Bakoyannis to work on Greeces stance in the Summit.

    Mass Demonstrations

    More than 120 lorries blocked off Brussels central roads, while hundreds of tractors were entering the Belgian capital city from the south.

    Tractors and lorries had gathered on the outskirts of the area, hosting the two-day Summit, which will mainly focus on the surging oil prices.

    "With the barrel reaching 140 and maybe 200 dollars, we can no longer make ends meet," said a transport company chief.

    With the food prices making foodstuffs a luxury and oil prices nearing to break the $150 threshold, thousands of drivers demand emergency measures.

    Lorries drivers want the government increase their customers rates so that they can address the rise in oil prices, while farmers, who suffer from the implications brought about by the rising oil prices, have put down the trimming of their income to the low prices they sell their products.

    Police are trying to keep farmers in the regional roads. The demonstrator, however, have warned they are ready to wreak havoc in central Brussels.

    The EU Is Considering Package of Emergency Measures

    The EU Summit has to give answers to the citizens concerns, which stem from the skyrocketing oils prices, argued European Commission President Jos&#233; Manuel Barroso on the eve of the Summit.

    The Brussels Summit will draw its attention to the rising fuel and food prices that weigh down house budgets and economic activities, said Barroso. He further added that the Summit has to live up to the citizens expectations.

    The European Commission President also spoke of a package of emergency measures meaning to help people in dire need.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Karamanlis-Bakoyannis Cooperation

    [06] Πολιτισμός

    Σίδνεϊ, Αυστραλία

    Ρεκόρ πώλησης έργου τέχνης

    18/6/2008 21:28:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Προσωπογραφία αφηρημένης τεχνοτροπίας του Πάμπλο Πικάσο ξεπέρασε το ρεκόρ για έργο τέχνης που έχει πωληθεί στην Αυστραλία, φθάνοντας τα 6,1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, σε δημοπρασία στο Σίδνεϊ. Πρόκειται για το έργο "Σιλβέτ", που φιλοτεχνήθηκε το 1954, παρουσιάζει καθαρά την εικόνα μίας νεαρής γυναίκας με αλογοουρά, που είναι το μοντέλο και κατοπινή επιτυχημένη καλλιτέχνιδα Σιλβέτ Νταβίντ. Η Νταβίντ είχε ποζάρει για πάνω από 40 έργα του Πικάσο, όταν σε ηλικία 17 ετών ζούσε στο Βαλορί της νότιας Γαλλίας. Ο Ρόντνι Μένζις, πρόεδρος των "Μένζις Αρτ Μπραντς", αγόρασε προ διετίας τον Πικάσο έναντι 4.698.000 δολαρίων και κατόρθωσε να κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον απ όλη την Ασία και την Ευρώπη για τη δημοπράτησή του. "Το Σίδνεϊ είναι η Νέα Υόρκη στην αγορά της τέχνης στο Νότιο Ημισφαίριο", τόνισε η εκπρόσωπος των Γκαλερί Ντόιτσερ-Μένζις Μαρί Γκάισλερ, προσθέτοντας πως η πώληση αυτή αποδεικνύει περίτρανα πως οι αυστραλιανές γκαλερί μπορούν να κάνουν κάλλιστα διεθνείς πωλήσεις. Το έργο αυτό του Πικάσο ξεπέρασε πολύ εύκολα την τιμή των 3,48 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας, που είχαν πληρωθεί τον περασμένο χρόνο για έργο του εκλιπόντος ζωγράφου Μπρετ Γουάιτλι-του μακρυμάλλικου τρομερού παιδιού της αυστραλιανής τέχνης.

    [07] Κοινωνία

    Πέμπτη και Παρασκευή

    Απεργιακό διήμερο

    18/6/2008 21:01:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν την Πέμπτη, οι σχολικοί φύλακες με βασικό αίτημα την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας τους συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά. Ταυτόχρονα η ΠΟΕ ΟΤΑ σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποιεί τετράωρη στάση εργασίας στο τέλος της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας ενώ στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζεται συγκέντρωση στα γραφεία της, στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης. Επίσης την Πέμπτη ξεκινούν 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στις δημοτικές υπηρεσίες "Βοήθεια στο Σπίτι" διαμαρτυρόμενοι επειδή το πρόγραμμα βρίσκεται στον αέρα. Η συγκέντρωσή τους θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη μέρα της απεργίας, στις 11 το πρωί της Παρασκευής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει διαδήλωση προς τη Βουλή προκειμένου να επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

    [08] Κοινωνία

    Στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ

    Διαμάχη για τα εισητήρια

    18/6/2008 20:50:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    "Φωτιές" έχει ανάψει η γενική συνέλευση που έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη το συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΣΑ και όπως αναφέρει και ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, έχει αποφασιστεί να παρέχονται δωρεάν μετακινήσεις στο επιβατικό κοινό με τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια. Με ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΑ, αναφέρει ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στον οργανισμό και δεν γνωρίζει να υπάρχει καμία απόφαση και κατά συνέπεια ανακοίνωση του συνδικάτου των εργαζομένων της ΕΘΕΛ σε σχέση με το θέμα αυτό. Ο ΟΑΣΑ στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι αμφιβάλλει για τη νομιμότητα της ενέργειας αυτής.

    [09] Κόσμος

    Σαράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    Σρεμπρένιτσα: Ομαδικός τάφος

    18/6/2008 20:35:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ανασύρθηκαν από ομαδικό τάφο κοντά στην Σρεμπρένιτσα, τα λείψανα δεκάδων θυμάτων της σφαγής στην πόλη αυτή, στο ανατολικό τμήμα της Βοσνίας. Τον Ιούλιο του 1995 σκοτώθηκαν 8.000 Μουσουλμάνοι από τις σερβο-βοσνιακές δυνάμεις. Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της τοπικής Επιτροπής για τους αγνοούμενους, Μουράτ Χούρτιτς, στο Γαλλικό Πρακτορείο, "ολοκληρώσαμε την εκταφή, βρήκαμε έξι πλήρεις σκελετούς, και 90 άλλα τμήματα από σκελετούς". Πρόσθεσε επίσης ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να προσδιοριστεί μετά τη συναρμολόγηση των τμημάτων των σκελετών και τον προσδιορισμό της ταυτότητας τους με τέστ DNA. Η ανασκαφή του τάφου έγινε στα τέλη Μαΐου σε περιοχή κοντά στο χωριό Ζελένι Γιάνταρ. Πρόκειται για τον έβδομο "δευτερεύοντα" ομαδικό τάφο που ανακαλύπτεται κοντά σε αυτό το χωριό, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ από την Σρεμπρένιτσα. Τα θύματα θάφτηκαν εκεί αφού ανασύρθηκαν από τους αρχικούς ομαδικούς τάφους με στόχο να καλυφτεί το εύρος των εγκλημάτων που έγιναν τότε. Πολλές εκατοντάδες λείψανα θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα έχουν ανασυρθεί από έξι άλλους ομαδικούς τάφους στην περιοχή του Ζελένι Γιάνταρ.

    [10] Κόσμος

    Ρώμη, Ιταλία

    Ιταλία: Αναβάλλονται 100.000 δίκες

    18/6/2008 20:20:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Τουλάχιστον 100.000 δίκες, πρόκειται ν ανασταλούν στην Ιταλία, μεταξύ αυτών και μίας που εκκρεμεί κατά του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι έπειτα από την ψήφιση της αμφιλεγόμενης τροποποίησης, που προώθησε και κατέθεσε η δεξιά πλειοψηφία, κατήγγειλε σήμερα η Εθνική Ένωση Δικαστών (ΑΝΜ) σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον γ.γ της ΑΝΜ Τζουζέπε Κασίνι, "αυτή η τροποποίηση θα γονατίσει την δικαιοσύνη. Θα δημιουργηθεί ένα άνευ προηγουμένου χάος", ο οποίος πρόσθεσε: "Αρνούμεθα να πιστέψουμε πως αναβάλλονται 100.000 για να αποφευχθεί η εκδίκαση μόνο μιας. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά σοβαρό". Η τροποποίηση αυτή, που έχει βαπτισθεί από την αριστερή αντιπολίτευση "Σώστε τον πρωθυπουργό" εγκρίθηκε σήμερα από τη Γερουσία με 160 ψήφους υπέρ της, επί συνόλου 315 ψηφισάντων.

    Οι αριστεροί Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του συμμάχου τους κόμματος της Ιταλίας των Αξιών (IDV) του πρώην δικαστή και σημαιοφόρου της σταυροφορίας Καθαρά Χέρια Αντόνιο ντι Πιέτρο αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Η τροποποίηση θα πρέπει πλέον να κυρωθεί κι από την Κάτω Βουλή, όπου η δεξιά συμμαχία έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με την τροποποίηση, οι δίκες που αναφέρονται σ εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν τις 30 Ιουλίου 2002 θ αναβληθούν για έναν χρόνο κι ιδιαίτερα η δίκη για κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του Μπερλουσκόνι, για την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην βρετανού δικηγόρου του Ντέιβιντ Μιλς με 600.000 δολάρια για να ψευδομαρτυρήσει ενώπιον της ιταλικής δικαιοσύνης σε δίκες στα τέλη της δεκαετίας του 90.

    [11] Κοινωνία

    Αλεξανδρούπολη

    Κηδεύτηκαν τα δύο αδελφάκια

    18/6/2008 19:43:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κηδεύτηκαν το μεσημέρι στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της πόλης, από τον Μουφτή Διδυμοτείχου, τα δύο αδελφάκια, ηλικίας 6 και 8 ετών, που είχαν εξαφανιστεί στις 28 Μαΐου από την Ορεστιάδα και βρέθηκαν νεκρά, την περασμένη Πέμπτη, σε ασανσέρ ακατοίκητου τετραώροφου κτιρίου στο κέντρο της πόλης. Στην κηδεία παραβρέθηκε και ο 31χρονος πατέρας τους, αποφυλακισμένος προσωρινά από τις Φυλακές Κομοτηνής όπου κρατείτο. Η κηδεία των δυο παιδιών καθυστέρησε επί έξη μέρες, καθώς ο πατέρας είχε ζητήσει να παραστεί στην τελετή. Αύριο αναμένεται να κριθούν από τις εισαγγελικές αρχές, το αίτημα της οριστικής αποφυλάκισης του πατέρα, όπως και τα ανάλογα αιτήματα του ζευγαριού από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, που επίσης προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκων, βάσει κατάθεσης της μητέρας των δύο αγοριών. Εν αναμονή βέβαια και των εκθέσεων των δύο επιτροπών εμπειρογνωμόνων που συνεστήθησαν με απόφαση της εισαγγελίας Ορεστιάδας, οι οποίες αναμένεται να φωτίσουν τις συνθήκες που συνέβη το τραγικό περιστατικό. Εξ άλλου στα τέλη της εβδομάδος αναμένονται και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που θα διευκρινίσουν την αιτία θανάτου του 8χρονου Αμέτ και του 7χρονου αδελφού του Αϊχάν.

    [12] Κόσμος

    Παράταση της κράτησης μη νόμιμων μεταναστών

    Ευρωπαϊκή οδηγία για μετανάστες

    18/6/2008 19:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 20:05:28)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Οδηγία που αναφέρεται στο ζήτημα των μεταναστών, που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά, ενέκριναν την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές, με 369 ψήφους υπέρ, έναντι 197 και με 106 αποχές. Με βάση τη νέα οδηγία, οι μη νόμιμοι μετανάστες θα κρατούνται για χρονικό διάστημα άνω των 18 μηνών και θα τους απαγορεύεται η επιστροφή για περισσότερο από πέντε χρόνια στη χώρα από την οποία απελάθηκαν. Προβλέπεται επίσης το δικαίωμα των προς απέλαση μεταναστών, να ασκήσουν έφεση στην απόφασή απέλασής τους. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, θα μπορούν να κρατούνται και παιδιά, αλλά για την μικρότερη προβλεπόμενη περίοδο. Ήδη οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις αυτές, εκτιμώντας ότι το μέτρο αυτό θα ενθαρρύνει τις αρχές να θέτουν υπό κράτηση περισσότερους μη νόμιμους μετανάστες. "Πιστεύουμε ότι το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εγγυάται την επιστροφή των λαθρομεταναστών με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Αποτελεί ένα πολύ κακό παράδειγμα" τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάνω από 8 εκατομμύρια μη νόμιμοι μετανάστες, εκ των οποίων περίπου 200.000 συνελήφθησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 και λιγότεροι από 90.000 απελάθηκαν. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της οδηγίας για τις 27 χώρες μέλη, είναι διετές, αλλά η Βρετανία και η Ιρλανδία, οι οποίες δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν δεν θα εφαρμόσουν την οδηγία αυτή, ενώ η Δανία, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αν θα προχωρήσει στην εφαρμογή της οδηγίας.

    [13] Κόσμος

    Πρίστινα, Σερβία

    Προσεχώς στο Κόσοβο, νέες πρεσβείες

    18/6/2008 19:31:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ανοίγουν προσεχώς εννέα πρεσβείες στο Κόσοβο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου. Οι πρώτες διπλωματικές αποστολές για το νεοσύστατο κράτος μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του εδώ και τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, "ο πρόεδρος του Κοσόβου υπέγραψε διάταγμα για την εγκατάσταση διπλωματικών αποστολών" σε επίπεδο πρεσβειών των χωρών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Αυστρίας, Ελβετίας και Αλβανίας. Στην ανακοίνωση ωστόσο δεν διευκρινίζεται πότε θα αρχίσει η λειτουργία των πρεσβειών αυτών. Το Κόσοβο ανακοίνωσε την ανεξαρτησία του από την Σερβία τον Φεβρουάριο και έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από 40 χώρες παρά το γεγονός ότι η Ρωσία, στενός σύμμαχος και παραδοσιακός εταίρος της Σερβίας, θεωρεί ότι η μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κόσοβου είναι παράνομη.

    [14] Πολιτική

    12 χρόνια από το θάνατό του

    Μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου

    18/6/2008 19:24:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 19:30:09)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Το Σάββατο 21 Ιουνίου, στις 10 π.μ., στο Α Νεκροταφείο Αθηνών, θα τελεστεί μνημόσυνο, για τα 12 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επίσης το Σαββατοκύριακο, κλιμάκια βουλευτών και στελεχών του κινήματος θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε όλους τους νομούς της χώρας προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για τα θέματα της ακρίβειας.

    [15] Κόσμος

    Στο επίκεντρο η βία στη Ζιμπάμπουε

    Άτυπη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

    18/6/2008 19:10:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Η κρίση στη Ζιμπάμπουε, θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στην άτυπη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, υπό την προεδρία της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσαν σήμερα διπλωματικοί κύκλοι. Η κ. Ράις θα βρίσκεται την ίδια ημέρα στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει και στην επίσημη συνεδρίαση του ΣΑ για τη λήψη απόφασης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Οι ΗΠΑ στην τρέχουσα περίοδο ασκούν την προεδρία στο ΣΑ του ΟΗΕ. Και στις δύο συνεδριάσεις θα λάβουν μέρος αρκετοί ΥΠΕΞ, μεταξύ τους και ο επικεφαλής της νοτιοαφρικανής διπλωματίας Νκοσαζάνα Ζούμα, μολονότι στην ανεπίσημη συνεδρίαση για τη Ζιμπάμπουε δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση. Οι δυτικές χώρες κι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε πως επιδίδεται σε μία εκστρατεία κατατρομοκράτησης και βίας κατά των αντιπάλων του, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 27ης Ιουνίου.

    [16] Κοινωνία

    Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

    Ανησυχία για τους πρόσφυγες

    18/6/2008 18:56:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 22:00:53)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στατιστικά στοιχεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως και των αιτούντων άσυλο στις λεγόμενες "ανεπτυγμένες" χώρες αυξήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2007, κυρίως εξαιτίας της κατάστασης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων στους οποίους δόθηκε άμεση ή έμμεση βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία το 2006 ανερχόταν σε 12,8 εκατομύρια, αυξήθηκε σε 13,7 εκατομύρια το 2007. Στην Ελλάδα, το 2007 σε πρώτο βαθμό εξετάσθηκαν 20.692 αιτήσεις και δόθηκε προσφυγικό καθεστώς σε 8 αιτούντες (0,04%). Σε δεύτερο βαθμό εξετάσθηκαν 6.448 αιτήσεις και αναγνωρίσθηκε προσφυγικό καθεστώς σε 132 περιπτώσεις (2,05%). Μέχρι τα τέλη Μαΐου 2008 υποβλήθηκαν 8.421 αιτήσεις. Σε ό,τι αφορά τα κράτη προέλευσης, το 35% των αιτούντων προέρχεται από το Πακιστάν, το 13,5% από το Ιράκ, το 10% από τη Γεωργία, το 10% από το Αφγανιστάν και το 8% από το Μπανγκλαντές. Με αφορμή τον εορτασμό -παράλληλα με τη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο- και με δημοσιοποίηση 100σέλιδης έρευνας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα σε σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τη διεθνή κίνηση των προσφύγων. Aναφερόμενος στη νέα οδηγία που συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Γιώργος Τσαρμπόπουλος, στάθηκε στα νέα προσκόμματα, όπως είπε, που αναδύονται σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του δικαιώματος στο άσυλο, τον κίνδυνο αύξησης των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων -πρακτικών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του ότι : "Καθώς οι πρόσφυγες μετακινούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι λοιποί μετανάστες, μια στοιχειώδης προϋπόθεση για να διατηρηθεί ανοικτή η πύλη του ασύλου είναι να υπάρχει ένα σύστημα υποδοχής των αλλοδαπών στα σημεία εισόδου που να επιτρέπει τον εντοπισμό όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, τη σωστή ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, τη διερμηνεία (ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν στη γλώσσα τους) και την απαραίτητη νομική συνδρομή". Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ελλάδα και αφορούν την ασφαλή είσοδο στην ελληνική επικράτεια, τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα της αίτησης ασύλου, την ίδια τη διαδικασία ασύλου, τα χαμηλά ποσοστά χορήγησης του προσφυγικού καθεστώτος, τα κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο, τις συνθήκες κράτησης, την προστασία τους, τα κοινωνικά δικαιώματα των αναγνωρισμένων προσφύγων.

    Aιτήματα της Υ.Α. του ΟΗΕ

    Τα αιτήματα που απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία προς την Πολιτεία αφορούν: -την άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν και έχουν υποβληθεί από ασυνόδευτους ανηλίκους, -τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας αλλοδαπών ανηλίκων αιτούντων άσυλο και την ενεργητικότερη στήριξη των υπαρχόντων, λιγοστών δομών -τη νομοθετική και πρακτική ενίσχυση του θεσμού της Επιτροπείας και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων αρχών με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

    Αναφορά στο ζήτημα των ανηλίκων, με τονισμό της ανάγκης για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης έκανε και ο πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας Γιώργος Νταλάρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Από τη συμπεριφορά μας και τη στάση της Πολιτείας εξαρτάται αν θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ένταξης αυτών των παιδιών στην ελληνική κοινωνία ή αν θα τα καταδικάσουμε στην περιθωριοποίηση, με όλους τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται".

    Εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη

    Τιμώντας την Ημέρα Προσφύγων το Γραφείο της Υ.Α. στην Ελλάδα αποκεντρώνει τις φετινές εκδηλώσεις του και συμβολικά διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη, σημείο εισόδου πολλών μικτών ομάδων, που περιλαμβάνουν και ανθρώπους που έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία, από τις 20 έως τις 27 Ιουνίου.

    Στις 11 το πρωί της Παρασκευής 20 Ιουνίου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου. Το Σάββατο 21 Ιουνίου στις 7.30μμ εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας "Πρόσφυγες στην Ελλάδα και στον Κόσμο". Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Γκουλιαμάκη Λουίζα, Καζολέα Αθηνά, Μιζάρα Στεφανία, Μουτάφης Γιώργος, Μπεχράκης Γιάννης, Σταφυλίδου Μαριλένα, Τσαρμπόπουλος Γιώργος. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο νομάρχης Π. Βογιατζής, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Ν. Γιακαλής, ο εκπρόσωπος της ομάδας πολιτών "ΠροςΦυγή". Θα ακολουθήσει ομιλία του επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα. Η έκθεση θα λειτουργήσει από 21 μέχρι 27 Ιουνίου. Στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 22 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: "Ασυνόδευτοι ανήλικοι - κατάσταση στην Ελλάδα και τη Μυτιλήνη". Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν: Καλλιόπη Στεφανάκη, υπεύθυνη του Τομέα προστασίας Υ.Α., Γιώργος Μόσχος, βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του παιδιού, Γιάννης Παπαγεωργίου, εμπειρογνώμονας / λέκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ευθαλία Παππά, υπεύθυνη Οικουμενικού προγράμματος Προσφύγων και εκπρόσωπο της ομάδας Πολιτών "ΠροςΦυγή". Τέλος, την Κυριακή 22 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με το συγκρότημα "Πάραλος" στο τουρκικό Λουτρό. Παραδοσιακή μουσική και χορός από την Ελλάδα και τον κόσμο. Παράλληλα θα προβληθεί βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας.

    [17] Κοινωνία

    Aνακοίνωση της Κτηματολόγιο Α.Ε

    Δεύτερη μέρα υποβολής δηλώσεων

    18/6/2008 18:21:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σήμερα, δεύτερη μέρα υποβολής δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο η λειτουργία των Γραφείων Κτηματογράφησης ομαλοποιήθηκε πλήρως και οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Ειδικότερα :

    1. Σήμερα από τα Γραφεία Κτηματογράφησης εξυπηρετήθηκαν πάνω από 40.000 πολίτες, δηλαδή 30% περισσότεροι από χθες, ενώ υποβλήθηκαν περίπου 6.200 δηλώσεις. Συνολικά χθες και σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 11.000 δηλώσεις.

    2. Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα κωδικού μέσω διαδικτύου που αφορούν στην ηλεκτρονική δήλωση ο τελικός χθεσινός αριθμός ήταν 5.780 και συνολικά μέχρι και τώρα έχουν φτάσει τα 9.500.

    3. Δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα ούτε στα Γραφεία Κτηματογράφησης της Αθήνας, ούτε στον Πειραιά, ούτε στο Περιστέρι, ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε σε κάποια άλλη Πρωτεύουσα νομού. Συνωστισμός παρατηρήθηκε μόνο τις δύο πρώτες πρωινές ώρες στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Κοινού στο Μετρό του Συντάγματος, στο οποίο και πάλι συνέρευσε κόσμος για πληροφορίες και έντυπα.

    4. Το Γραφείο Κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ευριπίδου λειτούργησε κανονικά για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την παροχή πληροφοριών, ενώ συνολικά προσήλθαν σ αυτό περισσότεροι από 500 πολίτες.

    5. Ειδικότερα για το Δήμο Αθηναίων σημειώνουμε ότι επειδή στο Γραφείο Κτηματογράφησης που λειτουργεί στο Μετρό του Συντάγματος παρατηρείται μεγάλη προσέλευση κόσμου, που σε μεγάλο βαθμό δεν ανήκει στο Δήμο Αθηναίων, υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τα έξι Γραφεία Κτηματογράφησης που εξυπηρετούν το συγκεκριμένο Δήμο, υπάρχουν άλλα 36 Γραφεία Κτηματογράφησης που εξυπηρετούν τους υπόλοιπους Δήμους του Λεκανοπεδίου.

    6. Παράλληλα για την εξυπηρέτηση του κοινού για πληροφορίες και έντυπα δηλώσεων λειτουργούν τα τέσσερα Κέντρα Εξυπηρέτησης Κοινού στο Μετρό του Συντάγματος, στην πλατεία Κοραή στο κέντρο του Πειραιά, στα κεντρικά της Κτηματολόγιο Α.Ε. (Μεσογείων 288) και στο Περιφερειακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    7. Σχετικά με την τηλεφωνική εξυπηρέτηση του κοινού ενημερώνουμε ότι σήμερα μόνο απαντήθηκαν πάνω 6.000 κλήσεις από τον τετραψήφιο 1015 και το 210 6505600, ενώ ιδιαίτερα αυξημένες ήταν και οι κλήσεις στα απευθείας τηλέφωνα της Κτηματολόγιο Α.Ε. Για το λόγο αυτό έχει ήδη διευρυνθεί το ωράριο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης μέσω του 1015 μέχρι τις 21.00. Παρόλα αυτά ο όγκος των τηλεφωνημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται όλες οι ταυτόχρονες κλήσεις.

    8. Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 21.00 για τα Γραφεία Κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων στο Μετρό του Συντάγματος, του Δήμου Πειραιά στα Ολυμπιακά Ακίνητα Π.Φαλήρου καθώς και του Δήμου Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στο Περίπτερο 2 της Δ.Ε.Θ. συνεχίζεται και σήμερα και για όσο διάστημα ακόμα χρειαστεί.

    [18] Κοινωνία

    Παραδόθηκε τμήμα της Εγνατίας Οδού

    18/6/2008 18:16:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 21:16:23)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Κατά 20 λεπτά συντομεύει η διαδρομή Ιωαννίνων Θεσσαλονίκης, μετά την απόδοση στην κυκλοφορία από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, ενός ακόμη τμήματος της Εγνατίας Οδού, μήκους 20 χιλιομέτρων. Πρόκειται για το κομμάτι της διαδρομής από τον ανισόπεδο κόμβο Ιωαννίνων, μέχρι την γέφυρα Αράχθου Ο κ. Σουφλιάς, επισκέφθηκε επίσης την υπό κατασκευή γέφυρα Αράχθου μήκους 1.050 μέτρων που θα ολοκληρωθεί το 2009, καθώς και την γέφυρα Μετσοβίτικου που θα ολοκληρωθεί εντός του 2008. Εν τω μεταξύ, περαιτέρω διάλογο για τον Χωροταξικό σχεδιασμό τής χώρας, ζητούν με επιστολή τους προς τον Γιώργο Σουφλιά, οι βουλευτές Πέτρος Τατούλης από την Νέα Δημοκρατία, Σπύρος Κουβέλης από το ΠΑΣΟΚ, και Μιχάλης Παπαγιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Παράλληλα ενημερώθηκε από τους αρμόδιους των εργοταξίων για την πορεία των έργων στα τμήματα του αυτοκινητόδρομου από Γιάννινα μέχρι Μέτσοβο και σε κάποιες περιπτώσεις ζήτησε επιτάχυνση των εργασιών, ώστε να παραδοθούν στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του 2008. Όπως δήλωσε, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθούν τα έργα και σε δύο τμήματα που απόμειναν στην Εγνατία, από Γιάννινα μέχρι Ηγουμενίτσα.

    Η Εγνατία Οδός στην Ήπειρο, έχει συνολικό μήκος 123 χλμ. Από αυτά, δόθηκαν στην κυκλοφορία 96 χλμ, ενώ κατασκευάζονται τα υπόλοιπα.

    Σε ότι αφορά τον άλλο αυτοκινητόδρομο την Ιόνια Οδό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι, το Φθινόπωρο θα έχουν εγκατασταθεί οι ανάδοχες εταιρείες για να αρχίσει η κατασκευή του, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι παρακάμψεις Άρτας και Αγρινίου, που αποτελούν τμήματα αυτής της οδικής αρτηρίας.

    Όσον αφορά την επιστολή τους προς τον υπ. ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές Πέτρος Τατούλης από τη ΝΔ, Σπύρος Κουβέλης από το ΠΑΣΟΚ και Μιχάλης Παπαγιαννάκης από το ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να τεθεί σε νέα δημόσια διαβούλευση το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο και να μην έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

    Σημαντική χαρακτήρισε την επιστολή ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς "αναδεικνύει ότι δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο ο χωροταξικός σχεδιασμός", και χαιρετίζει, το θάρρος - όπως λέει- του κ. Τατούλη.

    [19] Πολιτική

    Στην Ολομέλεια η σύμβαση με τη Deutsche Telekom

    Αντιπαράθεση για τον ΟΤΕ

    18/6/2008 17:37:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην ολομέλεια της Βουλής, συνεχίζεται η συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom, για τον ΟΤΕ. Ο Υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη συμφωνία στρατηγικής σημασίας, προς όφελος και των καταναλωτών. Η αντιπολίτευση, την χαρακτηρίζει τριτοκοσμική, και αποικιοκρατική. Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για πολιτικές και νομικές ευθύνες της κυβέρνησης. Την κατάθεση εγγράφων και στοιχείων για τη μελέτη της σύμβασης, πριν από την επικύρωση της, ζήτησε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος. Το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΟΜΕ-ΟΤΕ επέδωσε στους βουλευτές επιστολή διαμαρτυρίας, την ώρα που οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα, την απεργία τους.

    Διαξιφισμοί Αλογοσκούφη - Βενιζέλου

    Με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας να υπεραμύνεται τη "στρατηγικής συμμαχίας συμφωνία" και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι πρόκειται για "ξεπούλημα του ΟΤΕ με μια τριτοκοσμική σύμβαση", ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την επικύρωση της.

    Την πρωινή συνεδρίαση σηματοδότησε η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Σε σύντομη παρέμβαση του, ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι "η κυβέρνηση δεν εξαπατά κανέναν" και ότι "το πρόγραμμα για την περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ και την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ήταν και στις δύο προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, τις οποίες στήριξε με τη ψήφο του ο ελληνικός λαός".

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι συμφωνία προς όφελος, όχι μόνο του Οργανισμού και των καταναλωτών, αλλά και των μικρομετόχων και της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για "προσχηματική τακτική" αφού, όπως ανέφερε, αναζητούσε και η ίδια στρατηγικό επενδυτή, αλλά δεν τα κατάφερε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για "σκοτεινή μακροχρόνια και παράνομη μεθόδευση, που αποδεικνύει και τη νομική και την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης".

    "Η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Την ανακοίνωσε σε δύο προεκλογικές αναμετρήσεις και έλαβε τη θετική ψήφο του ελληνικού λαού. Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ είχε την ίδια πολιτική, προχώρησε επί σειρά ετών στην αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και είχε στις προθέσεις του τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας. Απλά, δεν το κατόρθωσε και το έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ.", σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

    "Η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, εισάγει αυτή τη σκοτεινή παράνομη και μακροχρόνια μεθόδευση, και ζητά από τη Βουλή να την κυρώσει, με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να εξαλείψει τις νομικές και πολιτικές ευθύνες της. Ούτε, όμως, οι πολιτικές, ούτε οι νομικές ευθύνες της συγκαλύπτονται. Η μεθόδευση είναι προφανής, είστε εκτεθειμένοι και πολιτικά και νομικά. Έχετε συντελέσει σε ένα έγκλημα. Αυτό είναι απόδειξη της ανεπάρκειας σας και της βαθιάς σας ενοχής γιατί οργανώσατε αυτό το σχέδιο σε βάρος του ελληνικού δημοσίου", υποστήριξε ο κ Βενιζέλος.

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη σύμβαση για στρατηγικό επενδυτή, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα διαφωνήσει στο μέλλον, αν ο έλεγχος του δημοσίου πέσει κάτω από το 25%.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Μαυρίκος, έκανε λόγο "για λαγό της κυβέρνησης", ενώ νωρίτερα ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, είχε σημειώσει ότι το κόμμα του, "εκφράζει την πιο κατηγορηματική αντίθεση του σε αυτή τη συμφωνία ξεπουλήματος του Οργανισμού τηλεπικοινωνιών".

    "Το ΚΚΕ θα παλέψει για να ακυρωθεί στη πράξη αυτή η συμφωνία και ο ΟΤΕ να παραμείνει στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου προς όφελος και των καταναλωτών και των εργαζομένων", πρόσθεσε.

    Τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, όσο και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισαν "επαίσχυντη και απαράδεκτη" τη συμφωνία του ΟΤΕ με τη Deutsche Telekom, η οποία όπως υποστήριξαν, γίνεται πλέον ο απόλυτος άρχοντας του Οργανισμού.

    Για καίρια ερωτηματικά που δεν έχει απαντήσει πειστικά η κυβέρνηση, μίλησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αστέριος Ροντούλης, έκανε λόγο για ξεκάθαρες προθέσεις της κυβέρνησης "να παραδώσει στους Γερμανούς το μάνατζμεντ".

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας, Νίκος Λέγκας, επέκρινε σκληρά όσους "με θεωρίες συνωμοσίας και ευφάνταστα σενάρια κινδυνολογούν".

    "Η κυβέρνηση υλοποιεί στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Η συμφωνία αυτή είναι δεσμευτική για πάντα, ισχύει στο διηνεκές και το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου δεν θα πέσει από καμία κυβέρνηση κάτω από το 5%", υπογράμμισε ο κ. Λέγκας.

    [20] Πολιτική

    Μπακογιάννη: "Εξεταστική Επιτροπή, εάν χρειαστεί"

    Υπόθεση Siemens: Σε αναμονή νέων καταθέσεων

    18/6/2008 16:41:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Νέες κλήσεις σε μάρτυρες με την ιδιότητα των υπόπτων, οι οποίοι φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens, αναμένεται να αποστείλει ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.

    Σε υπόμνημα που κατέθεσε το πρωί εκπρόσωπος εταιρείας που είχε κληθεί ως ύποπτος και στο όνομα του οποίου φέρεται ότι έχουν γίνει καταθέσεις χρηματικών ποσών, υποστήριξε ότι όλα ήταν νόμιμα.

    Ως μάρτυρας κατέθεσε και δημοσιογράφος ο οποίος αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα για ύποπτο λογαριασμό σε Καναδική τράπεζα στη Γενεύη το άνοιγμα του οποίου θα ζητήσει ο εισαγγελέας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εμπλοκή στην υπόθεση Siemens, πρώην συνεργάτη της, ο οποίος είχε παραλείψει να εξοφλήσει τιμολόγιο της εταιρείας, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε σήμερα ότι έχει δώσει όλες τις απαντήσεις και παρέπεμψε σε συνέντευξη της 8.2.2008 στην εφημερίδα "Καθημερινή". Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τη λύπη της για την εμπλοκή του συνεργάτη της, ο οποίος, όπως είπε, ανέλαβε την ευθύνη του.

    Επανέλαβε δε, ότι τάσσεται υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης από την ελληνική και την γερμανική Δικαιοσύνη. "Πρέπει να υπάρξει απόλυτο φως, διότι είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού κόσμου της χώρας και μετά την πλήρη διαλεύκανση, εάν χρειαστεί Εξεταστική Επιτροπή κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, να γίνει και αυτό", πρόσθεσε.

    [21] Πολιτική

    "Ο Κώστας Σημίτης προκάλεσε τη σύγκρουση"

    18/6/2008 15:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 16:38:13)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές και αλλαγές στο κόμμα του, εμφανίστηκε o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑLTER". Επανέλαβε ότι δεν προκάλεσε αυτός τη σύγκρουση με τον Κώστα Σημίτη, αλλά προκλήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό. Τόνισε, επίσης, ότι σέβεται τις απόψεις του κυρίου Σημίτη και έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος, λέγοντας ότι δε θα επιτρέψει τον κλεφτοπόλεμο και τα μπαϊράκια από στελέχη του κόμματος.

    Μήνυμα προς το κόμμα

    Αποφασισμένος να μην επιτρέψει να συνεχίζονται τα φαινόμενα εσωστρέφειας και διαφοροποιήσεων, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΛΤΕΡ.

    "Δεν είμαι υπέρ των διαγραφών, αλλά δεν θα αφήσω να συνεχιστεί ο κλεφτοπόλεμος", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου και επανέλαβε ότι πήρε την απόφαση διαγραφής για τον Κώστα Σημίτη γιατί προκλήθηκε και όχι για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

    O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι διαφωνεί πολιτικά με τον πρώην Πρωθυπουργό, για το θέμα της Ευρωσυνθήκης και πως δεν υπάρχει θέμα προσωπικής εκτόνωσης.

    Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 16Ο πανεπιστημιακοί, πρώην βουλευτές και υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών του Παρασκευά Αυγερινού, Δημήτρη Τσάτσου και Νίκου Χριστοδουλάκη εκφράζουν την αντίθεση τους για την διαγραφή του Κ. Σημίτη.

    Ενδεικτικό του κλίματος είναι και η δήλωση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ κάνοντας λόγο για εξέλιξη που απομακρύνει το κόμμα από την εξουσία.

    Ο κ. Παπανδρέου ποινικοποίηση τον πολιτικό λόγο διαγράφοντας τον Κώστα Σημίτη, υποστήριξε ο Γιάννος Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει καθαρές θέσεις.

    Τη διαγραφή Σημίτη σχολίασαν μέσω της ΝΕΤ 105,8 και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Θέμα ηγεσίας, το οποίο απέδωσε στις δημοσκοπήσεις, έθεσε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και χαρακτήρισε δράμα τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού.

    Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός αντί να επιλέξει μια ανοικτή αντιπαράθεση στα όργανα του κόμματος, επέλεξε την τακτική του κλεφτοπολέμου.

    Ο Κίμωνας Κουλούρης εκτίμησε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε νίκη και χαρακτήρισε τραγικές φιγούρες όσους βλέπουν την κατρακύλα του κόμματος και σιωπούν.

    Στο ζήτημα της άτυπης διαγραφής του Κώστα Σημίτη αναφέρθηκε και η υπουργός εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη μετά από ερώτηση που της ετέθη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Κανένα μεγάλο κόμμα και κόμμα εξουσίας δεν επιχαίρει για κρίσεις, που υπάρχουν σε άλλο κόμμα. Θα ήταν μια λάθος και κοντόφθαλμη προσέγγιση. Ευχόμαστε το ΠΑΣΟΚ να βρει το βηματισμό του", απάντησε η κ. Μπακογιάννη όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως "η κρίση στο ΠΑΣΟΚ βλάπτει το προφίλ της χώρας στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ο κ. Σημίτης έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην ΕΕ".

    Ο κ. Παπανδρέου πάντως ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να βρίσκονται κοντά στους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται η πανελλαδική εξόρμηση ενημέρωσης για την ακρίβεια.

    Εν τω μεταξύ, για μη σχεδιασμένη πολιτική στον αγροτικό τομέα κατηγόρησαν την κυβέρνηση τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ζήτησαν μεταξύ άλλων, την άμεση καταβολή της επιστροφής του φόρου για το πετρέλαιο ,τη χορήγηση των ενισχύσεων του 2006 και 2007 σε γεωργούς και κτηνοτρόφους ,την πάταξη των καρτέλ και την αναθεώρηση της απόφασης για επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας στους αγρότες.

    [22] Πολιτική

    Συνάντηση Παπαρήγα - Αρχιεπισκόπου

    18/6/2008 16:07:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τις θέσεις του κόμματος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλα τμήματα του λαού και ζήτησε να υπάρξουν από την Κυβέρνηση υποδομές για την αντιμετώπισή τους.

    Το εθιμοτυπικό δεν είναι τυπικό", δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη σημερινή -πρώτη- συνάντησή της με τον κ. Ιερώνυμο.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι η συνάντηση ήταν ουσιαστική και πρόσθεσε ότι "με βάση και τους προβληματισμούς του Αρχιεπισκόπου, εκφράσαμε και εμείς τις θέσεις μας για ορισμένα τμήματα, ομάδες του λαού μας που υποφέρουν ιδιαίτερα, πέρα από τα γενικά προβλήματα".

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ το απασχολούν τα παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες, οι ηλικιωμένοι που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, οι μοναχικοί άνθρωποι, που υποφέρουν από μακροχρόνιες ασθένειες και θέλουν ουσιαστική στήριξη και περίθαλψη.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι ως πολιτικό κόμμα, το ΚΚΕ απαιτεί από την εκάστοτε κυβέρνηση, από το κράτος, να διαμορφώσει τις κοινωνικές υποδομές, σημείωσε όμως ότι "διαπιστώνουμε την ευαισθησία του Αρχιεπισκόπου, της Εκκλησίας να συνδράμει και σε αυτόν τον τομέα. Είναι ένας τομέας καίριος και μάλιστα εμείς είμαστε σε μια περίοδο που ολοκληρώνουμε πιο σύγχρονες επεξεργασίες σε αυτά τα ζητήματα".

    [23] Κοινωνία

    Επικίνδυνα ρεβύθια

    18/6/2008 16:35:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από την εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.» σχετικά με την απόσυρση/ανάκληση ρεβιθιών, στα οποία ανιχνεύτηκαν υπολείμματα του μη εγκεκριμένου φυτοφαρμάκου Lindane.

    Πρόκειται για ρεβίθια, ινδικής προέλευσης, με την εμπορική επωνυμία «Ρεβίθια Χονδρά ΑΒ 500 γρ», με αριθμούς παρτίδας L080131024 και L080201003 και ημερομηνία λήξης 31.12.2009, τα οποία τυποποιήθηκαν από την εταιρεία «3αλφα» για λογαριασμό της «ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.».

    Η συνολική ποσότητα εισαγωγής της συγκεκριμένης πρώτης ύλης ήταν 48.000 κιλά, από τα οποία, σύμφωνα με δήλωση της επιχείρησης «3αλφα», διακινήθηκαν 2.800 κιλά στην εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.», ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στις αποθήκες της.

    Ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άμεσα προέβη σε επόπτευση της διαδικασίας ανάκλησης/απόσυρσης του προϊόντος. Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σχετικοί έλεγχοι.

    Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

    [24] Κοινωνία

    Συνελήφθη ηθοποιός για ναρκωτικά

    18/6/2008 16:14:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 16:30:26)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕτ 105,8

    Γνωστός ηθοποιός συνελήφθη την ώρα που αγόραζε κοκαΐνη στο κέντρο τής Αθήνας. Ο 45χρονος ηθοποιός, που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούσε σε γνωστά σήριαλ της ιδιωτικής τηλεόρασης, συνελήφθη τα ξημερώματα από αστυνομικούς της δίωξης ναρκωτικών. Η αστυνομία συνέλαβε και ένα ακόμα άτομο Έλληνα, 61 ετών, ο οποίος προμήθευε τον ηθοποιό με ναρκωτικές ουσίες και έχει απασχολήσει τις αρχές αρκετές φορές στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν μικροποσότητα κοκαΐνης και 19 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    [25] Κοινωνία

    Συσσώρευση ρύπων

    Mίνι καύσωνας με αυξημένους ρύπους

    18/6/2008 11:56:00

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Οι πρώτες μεγάλες ζέστες του φετινού καλοκαιριού φαίνεται πως αρχίζουν για τα καλά με τη θερμοκρασία να φτάνει σήμερα Τετάρτη τους 39 βαθμούς Κελσίου. Μ ένα μπουκάλι νερό στο χέρι, καπέλο, γυαλιά και αρκετή υπομονή αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από νωρίς το πρωί στο Λεκανοπέδιο. Μόλις 8 το πρωί και το θερμόμετρο στο Σύνταγμα έδειξε 25 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και αύριο, ενώ προβλέπεται ότι θα δροσίσει κάπως την Παρασκευή.

    Ο Ιούνιος και πέρυσι μας επιφύλαξε πολύ μεγάλες ζέστες. Οι θερμοκρασίες το 2ημερο 26-27/6/2007 αλλά και οι σημερινές τιμές είναι χαρακτηριστικές:

    Αθήνα: 46 (07) 39 (08) Θεσσαλονίκη: 41 (07) 37 (08) Άργος: 46 (07) 39 (08) Αγχίαλος: 45 (07) 38 (08) Λάρισα: 45 (07) 38 (08) Μυτιλήνη: 42 (07) 34 (08) Σέρρες: 41 (07) 37 (08)

    [26] Μ. Ανατολή

    Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς

    Εκεχειρία στη Γάζα

    18/6/2008 18:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 18:22:33)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Το Ισραήλ δέχτηκε τις διευθετήσεις, με την μεσολάβηση της Αιγύπτου, για εκεχειρία με την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ. "Το Ισραήλ δέχτηκε τις αιγυπτιακές προτάσεις. Ελπίζουμε ειλικρινά πως από την Πέμπτη οι κάτοικοι του νοτίου Ισραήλ να μην είναι πλέον θύματα συνεχών ρίψεων πυραύλων και οβίδων από τους τρομοκράτες της Λωρίδας της Γάζας", είπε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Ρεγκέβ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε πάντως ότι η εκεχειρία για τον τερματισμό της βίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης, είναι εύθραυστη και μπορεί να αποβεί σύντομη, υπογραμμίζοντας ότι ο ισραηλινός στρατός θα παρέμβει σε περίπτωση σε περίπτωση αποτυχίας. Την ανακοίνωση της συμφωνίας για εκεχειρία χαιρέτισαν Ευρώπη και ΗΠΑ.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία

    "Χαιρετίζουμε την είδηση για την ανακωχή και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις προσπάθειες της Αιγύπτου να επιτευχθεί. Προσβλέπουμε στην ισχύ της ανακωχής", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Συγκρατημένη ικανοποίηση εξέφρασε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος. "Οτιδήποτε οδηγεί στη μείωση του επιπέδου της βίας είναι καλό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

    "Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει πως η Χαμάς θα σταματήσει να ρίχνει ρουκέτες σε αθώους Ισραηλινούς και ότι θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο κλίμα στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Αρχή", πρόσθεσε ο Τζόντροου, σημειώνοντας παράλληλα ότι "η Χαμάς πρέπει να επιλέξει να γίνει ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα και να απαρνηθεί την τρομοκρατία. Δεν μπορεί να συνεχίσει να τα κάνει και τα δύο ταυτοχρόνως".

    Νέο αέρα είδε το Παρίσι να φυσάει στη Μέση Ανατολή μετά τη σύναψη της εκεχειρίας. "Ένας νέος αέρας φυσάει στην περιοχή αυτή, που έχει βυθιστεί τόσες φορές στο πένθος", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, προσθέτοντας ότι "οι θετικές αυτές εξελίξεις είναι βεβαίως ακόμη εύθραυστες και θα πρέπει να παγιωθούν".

    Την ελπίδα η νέα αυτή εκεχειρία να είναι το πρελούδιο συγκεκριμένων βημάτων εξέφρασε η Ρώμη, αναφερόμενη κυρίως στην απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείται από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις από τις 25 Ιουνίου του 2006. Η εκεχειρία είναι "ένα αδιαμφισβήτητο βήμα προς μια λύση της πιο μεγάλης ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης", αναφέρει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε ανακοίνωσή του.

    Την ελπίδα η εκεχειρία αυτή να είναι διαρκής εξέφρασε και το Βερολίνο. "Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει βεβαίως οποιαδήποτε συμφωνία επιτρέπει να μη χυθεί κι άλλο αίμα όπως και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Μάρτιν Γέγκερ.

    [27] Κόσμος

    Μπροστά ο Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις

    18/6/2008 17:33:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 17:49:32)

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Πέντε ποσοστιαίες μονάδες προηγείται του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζον Μακέιν, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα στην κούρσα για την προεδρία στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Zogby ο Ομπάμα προηγείται με 47% του Μακέιν που συγκεντρώνει ποσοστό 42%. Τον Μάιο και πριν η Χίλαρι Κλίντον ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την κούρσα, ο Ομπάμα προηγείτο με 8 μονάδες του Μακέιν. Ο γερουσιαστής από το Ιλινόι προηγείται με μεγάλη διαφορά (52% έναντι 30%), μεταξύ των ανεξάρτητων και με 51% έναντι 36% μεταξύ των γυναικών, δύο κρίσιμες ομάδες ψηφοφόρων που μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανακήρυξη του νικητή στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 1.113 ψηφοφόρων από όλη την χώρα από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο και το περιθώριο λάθους είναι συν-πλην 3 ποσιστιαίες μονάδες.

    [28] Κόσμος

    Σε εξέλιξη

    Μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο

    18/6/2008 15:12:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται πυρκαγιά μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας στην Κύπρο. Η φωτιά που είχε χθες, Τρίτη τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, αναζωπυρώθηκε τα ξημερώματα και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Οι αρχές έδωσαν εντολή για την εκκένωση τεσσάρων χωριών, καθώς η φωτιά πλησίαζε απειλητικά τα σπίτια. Μέχρι στιγμής έχουν καεί εξοχικές κατοικίες και πυκνή βλάστηση. Το έργο πυρόσβεσης δυσχεραίνει ο άνεμος που αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση, ενώ ζητήθηκαν ενισχύσεις από την Ελλάδα και στην Κύπρο αναμένονται δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα

    Άμεσο κίνδυνο διατρέχουν οι κάτοικοι ορεινών χωριών στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι Αρχές έδωσαν οδηγίες για απομάκρυνση των κατοίκων των χωριών Βάσας, Σανίδας, Κλωναρί, Ακαπνού και Κελλάκι, ενώ στο χωριό Ακαπνού της Λάρνακας έχουν ήδη καεί τέσσερα σπίτια και απειλούνται και άλλα.

    Όπως έγινε γνωστό, οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα και το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας του Γλωσσά, έξω από το χωριό Κελλάκι της Λεμεσού, αλλά οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ από τη φωτιά διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο τέσσερις πυροσβέστες, οι οποίοι ευτυχώς απεγκλωβίστηκαν με ελαφρά εγκαύματα.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν κινητοποιηθεί η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Εθνική Φρουρά και άλλες υπηρεσίες.

    Συνολικά επιχειρούν επτά ελικόπτερα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, 96 στελεχωμένα οχήματα του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας και της Πυροσβεστικής, των επαρχιακών Διοικήσεων, των Βρετανικών Βάσεων και της Εθνικής Φρουράς, καθώς και μέλη της Πολιτικής Άμυνας και πολλοί κάτοικοι με εκσκαφείς και γεωργικούς ελκυστήρες.

    Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Νικολάου, δήλωσε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, καθώς η φωτιά ενισχυμένη από τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, μαίνεται σε πολλά μέτωπα και σε δύσβατες περιοχές και το έργο των πτητικών μέσων δυσκολεύεται λόγω των πυκνών καπνών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό της φωτιάς, είναι υπεράνθρωπες. Δυστυχώς, όμως, οι ισχυροί άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς και αναζωπυρώνουν νέες εστίες.

    [29] Οικονομία

    Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το μαύρο χρυσό

    18/6/2008 17:09:00

    Την ανιούσα πήραν και πάλι οι τιμές του μαύρου χρυσού μετά την ανακοίνωση ότι οι εργαζόμενοι στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Νιγηρίας είναι έτοιμοι να κατέβουν σε απεργία. Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώνεται στα 134,57 δολάρια και του Μπρεντ στα 134,15 δολάρια το βαρέλι.

    Η Σαουδική Αραβία κινείται για να κατευνάσει τις αγορές παράγοντας περισσότερο πετρέλαιο από τον ερχόμενο μήνα, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τους κερδοσκόπους, αποκάλυψαν σχέδιο να θέσουν περιορισμούς στις θέσεις που λαμβάνουν οι επενδυτές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αμερικανικού ελαφρού αργού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE στο Λονδίνο.

    Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών θα τεθούν σήμερα τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων, που θα ανακοινώσει η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να θα δείξουν νέα μείωση.

    Για "σχετική αδυναμία" των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών του καυσίμων, έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Μίκαελ Γκλος, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Σαββατοκύριακο στη συνάντηση πετρελαιοπαραγωγών και καταναλωτριών χωρών που θα φιλοξενηθεί στη Τζέντα.

    "Διόρθωση" τιμών προβλέπει η JP Morgan

    "Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνει συνεχώς και οι καταναλώτριες χώρες δεν κάνουν και πολλά για να σταματήσει αυτό" είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο ZDF. "Δεν μπορούμε παρά να απευθύνουμε έκκληση στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους", πρόσθεσε.

    Οσον αφορά την γερμανική οικονομία, ο Μίκαελ Γκλος εξέφρασε ανησυχίες για την ολοένα αυξανόμενη προσφυγή στο φυσικό αέριο ως μοναδική πηγή ενέργειας, παρά το ότι οι τιμές του φυσικού αερίου συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου. "Αυτό αυξάνει την εξάρτησή μας", τόνισε ο Γκλος ο οποίος δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της ατομικής ενέργειας. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η Gazprom αναμένει αύξηση 62% των φετινών κερδών της από εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κάτι που αντιστοιχεί στο ποσό ρεκόρ των 64 δισ. δολαρίων.

    Παράλληλα, σφυγμομέτρηση που παρήγγειλε η σημαντικότερη γερμανική οικονομική εφημερίδα στη Γερμανία "Handelsblatt" και που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της, έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των επικεφαλής των γερμανικών επιχειρήσεων αναμένουν μέση τιμή του πετρελαίου την επόμενη διετία πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι, ενώ το 50% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει ενδεχόμενο 180 δολαρίων το βαρέλι τουλάχιστον.

    Περισσότερο ευοίωνες οι εκτιμήσεις της τρίτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της JP Morgan Chase & Co, η οποία θεωρεί ότι ο καλπασμός των τιμών του πετρελαίου φτάνει στο τέλος του. Στηρίζει τη θέση της στο ότι οι διακυμάνσεις γίνονται ολοένα μεγαλύτερες και η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε να αυξήσει την προσφορά.

    Όπως σημειώνει το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, αναλυτές στη JP Morgan εκτιμούν, ότι η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα παγκοσμίως ενδέχεται, το 2010, να φτάσει σε 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, επανερχόμενη στα επίπεδα του 2002 και 2003, όταν η τιμή του βαρελιού ήταν 30 δολάρια.

    Για το 2008, η εκτίμηση της JP Morgan κάνει λόγο για 90 δολάρια το βαρέλι του αργού τύπου μπρεντ κατά μέσον όρο - η μέση εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν σε αντίστοιχη σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ κάνει λόγο για 108 δολάρια - ενώ για την τριετία 2009-2011 η JP Morgan αναμένει 85 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με τα 110 δολάρια, 105 δολάρια και 100 δολάρια που αναμένουν οι αναλυτές για το 2009, το 2010 και το 2011, αντιστοίχως

    [30] Οικονομία

    Διάταξη για την αναγραφή των τιμών

    18/6/2008 16:44:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκδόθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Βλάχο Αγορανομική Διάταξη, που θα ισχύει σε όλη τη χώρα από 1ης Ιουλίου 2008, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος αναγραφής των τιμών τόσο σε συσκευασίες αγαθών όσο και σε υποσυσκευασμένα είδη, σε καταστήματα λιανικής πώλησης.

    Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση του καταναλωτή ως προς την τιμή που καλείται να καταβάλει ως τίμημα για την αγορά προϊόντων στα καταστήματα λιανικής πώλησης, αλλά και η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια των συναλλαγών.

    Ετσι από 1ης Ιουλίου 2008, θα πρέπει υποχρεωτικά η πινακίδα με την τιμή, για όλα τα πωλούμενα είδη σε καταστήματα λιανικής πώλησης, να είναι τοποθετημένη στο σημείο πώλησης, με απόλυτη εγγύτητα χώρου, ώστε να γίνεται αντιληπτή άμεσα από τους καταναλωτές, σε ποιο είδος αντιστοιχεί.

    Επιπλέον, για συσκευασίες ειδών που διατίθενται σε ποσότητες (ανά συσκευασία) διαφορετικές από τη μονάδα μέτρησης τους, (κιλό, λίτρο, τεμάχιο κ.λ.π.), προβλέπεται η αναγωγή της τιμής πώλησης και σε τιμή πώλησης ανά μονάδα μέτρησης.

    Επίσης, όλα τα είδη που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης πρέπει να φέρουν και ένδειξη τιμής πώλησης σε κάθε επιμέρους συσκευασία τους. Η ένδειξη αυτή αναγράφεται είτε μηχανικά (π.χ. με σφραγίδα), είτε με την επικόλληση σταθερής ετικέτας.

    Εναλλακτικά, αντί της υποχρέωσης αυτής, και εφόσον τα πωλούμενα είδη φέρουν επί της συσκευασίας Γραμμωτό Κώδικα (bar code), μπορεί να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης και ελέγχου τιμών (price checker), σε σημεία τέτοια του καταστήματος, που να μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί από κάθε καταναλωτή, πριν φτάσει στο ταμείο. Τα ηλεκτρονικά αυτά συστήματα θα πρέπει το κάθε ένα να αντιστοιχεί σε 300 τ.μ. χώρου πώλησης του καταστήματος και, στις περιπτώσεις Υπεραγορών, να βρίσκονται ιδίως σε χώρους πώλησης ειδών διατροφής και καθαριότητας, και γενικότερα ειδών οικιακής χρήσης.

    Για τεμαχιζόμενα και διατιθέμενα χύμα τρόφιμα (τυριά, κρέατα κ.λ.π.), που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία-βιτρίνες, οι προβλεπόμενες πινακίδες θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι τοποθετημένες επί των τεμαχιζόμενων ειδών (είτε έχουν τεμαχιστεί, είτε τεμαχίζονται ενώπιον του καταναλωτή) και όχι σε ετικέτες που επικολλούνται σε κάποιο σημείο της βιτρίνας του ψυγείου

    [31] Οικονομία

    Αύξηση κύκλου εργασιών των χερσαίων μεταφορών

    18/6/2008 12:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 13:45:19)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αύξηση 9,6% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στις χερσαίες μεταφορές το α τρίμηνο 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α τριμήνου 2007, έναντι αύξησης 24,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του έτους 2007 προς 2006.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ο δείκτης κύκλου εργασιών στις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές το α τρίμηνο 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α τριμήνου του 2007 παρουσίασε αύξηση 6,9%, έναντι αύξησης 24,4% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του έτους 2007 προς 2006.

    Επίσης, ο δείκτης κύκλου εργασιών στις εναέριες μεταφορές το α τρίμηνο του 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α τριμήνου 2007 παρουσίασε αύξηση 3,3%, έναντι αύξησης 19,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του έτους 2007 προς 2006.

    Σε ό,τι αφορά το δείκτη κύκλου εργασιών στις "συναφείς προς τις μεταφορές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτικών γραφείων" η αύξηση μεταξύ α τριμήνου 2008 και α τριμήνου 2007, ήταν 16,3%, έναντι αύξησης 8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του έτους 2007 προς 2006.

    Ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα του τουρισμού το α τρίμηνο 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α τριμήνου 2007, παρουσίασε αύξηση 4,8% έναντι αύξησης 10,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του έτους 2007 προς 2006.

    10 δισ. $ οι ζημίες των αερομεταφορέων

    Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες προέβησαν στην εκτίμηση ότι, λόγω της απογείωσης του κόστους των καυσίμων, οι ζημίες τους ενδέχεται να ανέλθουν φέτος στα 10 δισ. δολάρια, ποσό το οποίο είναι σχεδόν το ίδιο με τις μεγαλύτερες ζημίες που είχε ποτέ ο κλάδος, το 2002.

    Επιπλέον, σε κατάθεσή του σε επιτροπή της Γερουσίας σχετικά με τις κερδοσκοπικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, ο Τζον Μέι της Air Transport Association είπε ότι έως και 200 κοινότητες ενδέχεται να χάσουν την αεροπορική σύνδεση που έχουν μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα της μείωσης δυναμικότητας από τις αεροπορικές εταιρίες η οποία επιβάλλεται από την εξοικονόμηση δαπανών.

    "Η οικονομία αυτής της Αμερικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα του συστήματος αερομεταφορών του. Εάν οι αεροπορικές εταιρίες εξακολουθούν να είναι σε καθοδική τροχιά, το ίδιο θα συμβεί και στην οικονομία", είπε ο Μέι.

    Ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένουν και αναλυτές στη Γουόλ Στριτ στις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, που δαπανούν φέτος 50% περισσότερο για καύσιμα. Το συνολικό κόστος για καύσιμα αναμένεται να υπερβεί τα 61 δισ. δολάρια.

    [32] Πολιτισμός

    Εγκαίνια ψηφιακής τηλεόρασης

    18/6/2008 15:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 21:04:19)

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν την ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ εγκαινίασε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Αμέσως μετά ο κ. Ρουσόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκαν στους χώρους των νέων εγκαταστάσεων από τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, ο οποίος τους ενημέρωσε και για τον τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης. Σε δήλωσή του ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η ψηφιακή τηλεόραση είναι πλέον κληρονομιά για την ΕΡΤ, μια παρακαταθήκη, όπως είπε, για τη δημόσια τηλεόραση. Πρόσθεσε, ότι αν και η χώρα μας άργησε λίγο να μπει στον κόσμο της ψηφιακής τηλεόρασης, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και πολύ σύντομα, τόνισε, ο πολίτης θα μπορεί να είναι σε πλήρη διαδραστική σχέση με αυτόν που εκπέμπει το σήμα.

    Παρουσία του Υπουργού Επικράτειας και του προέδρου της ΕΡΤ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εγκαινίασε σήμερα το νέο κτήριο, το στούντιο και τις εγκαταστάσεις της ψηφιακής τηλεόρασης

    Ο κ. Ρουσόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος ξενάγησαν τον αρχιεπίσκοπο στις εγκαταστάσεις.

    Ο Αρχιεπίσκοπος άκουσε με ενδιαφέρον τις δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

    Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος συνομίλησε με τους εργαζομένους στα τρία κανάλια της ψηφιακής και ενημερώθηκε αναλυτικά για το ΙΝΦΟ το νέο κανάλι που από το Σεπτέμβριο θα είναι στον αέρα προσφέροντας διακρατικές υπηρεσίες κειμένου με χρηστικές πληροφορίες.

    "Η ψηφιακή τηλεόραση είναι μια κληρονομιά πια για την ΕΡΤ, μια σημαντική παρακαταθήκη για τη δημόσια τηλεόραση. Η ψηφιακή τεχνολογία έχει έρθει εδώ και πολλά χρόνια στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς αργήσαμε λίγο, αλλά το σημαντικό είναι ότι τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει . Βλέπω με πολλή χαρά ότι τα προγράμματά της αναπτύσσονται συνεχώς. Θέλω να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους της ΕΡΤ, από τη διοίκηση έως τον τελευταίο εργαζόμενο, που βάζουν ένα λιθαράκι στην τεχνολογία του αύριο αλλά και στην ποιότητα που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία. Όταν λέω ποιότητα, εννοώ ότι τώρα πια -ακόμη κι αν αυτό δε γίνεται από σήμερα, πάντως πολύ σύντομα- ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα της πλήρους διαδραστικής συμμετοχής στη δημόσια τηλεόραση. Άρα, έτσι θα επιτυγχάνεται κάτι που στο παρελθόν φαινόταν ουτοπικό. Θα ήθελα να δώσω σε όλους συγχαρητήρια και ελπίζω ότι αυτό το βήμα που γίνεται με την εγκαινίαση των νέων γραφείων της ψηφιακής τηλεόρασης, θα είναι ένα βήμα σημαντικό για την ίδια τη δημόσια τηλεόραση", δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Ρουσόπουλος.

    Το βάρος τώρα δίνεται στην ανάπτυξη των τριών καναλιών που ήδη εκπέμπουν, το ΣΙΝΕ, το ΣΠΟΡ ΠΛΑΣ ,και το ΠΡΙΣΜΑ, αλλά και στην ανάπτυξη των διακρατικών υπηρεσιών του ΙΝΦΟ.

    [33] Πολιτισμός

    Ντοκιμαντέρ για το Μίκη

    Ο άνθρωπος, ο θρύλος, η διάνοια...

    18/6/2008 11:24:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 15:17:07)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρία ολόκληρα χρόνια αφιέρωσε η κ. Ελένη Ευαγγέλου, ομογενής από το Περθ της Αυστραλίας, στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

    "Πρόκειται για μια έρευνα βάθους", δηλώνει, με τίτλο "Mikis the man, the legend, the genius". Μίκης Θεοδωράκης ο άνθρωπος, ο μύθος, η διάνοια".

    Η κ. Ευαγγέλου ταξίδεψε πέντε φορές στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον ίδιο τον κ. Θεοδωράκη. "Σε κάθε συνάντηση κατέθετα τις πληροφορίες και τα νέα στοιχεία που συγκέντρωνα. Εισέπραττα ότι ο συνθέτης παρακολουθούσε με αγάπη την πρόοδο της δουλειάς μου, κι αυτό μου έδινε δύναμη να συνεχίσω.

    Στην τελευταία μας συνάντηση, όταν τελείωσε το ντοκιμαντέρ, καθίσαμε στο σαλόνι και μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες. Φάνηκε ενθουσιασμένος. Όπως καταλαβαίνετε, η ικανοποίησή μου ήταν και είναι μεγάλη", δήλωσε.

    Το ντοκιμαντέρ αρχίζει με τον μουσικοσυνθέτη στο σπίτι του, συνεχίζει με εικόνες και αναφορές στη Χίο, το νησί που γέννησε τον μέγα δημιουργό και μέσα από το φακό, γίνεται η καταγραφή ενός μεγάλου ταξιδιού στο χρόνο. Με το Μίκη να αποκαλύπτει προσωπικές πτυχές και να αφηγείται με μοναδικό τρόπο σταθμούς της πορείας του.

    "Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τις τρεις μεγάλες του αγάπες. Τη θάλασσα, τη μουσική και την Ελλάδα".

    Η Ελένη Ευαγγέλου -τηλεπαρουσιάστρια και παραγωγός, με σπουδές στην Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ- θα πει ότι το ταλέντο του συνθέτη είναι κληρονομικό και η ανάγκη να δημιουργεί μουσικά, πηγάζει από την καρδιά του. "Αυτό δεν είναι αγάπη, είναι πάθος", αναφέρει και προσθέτει ότι "μερικές από αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της ζωής του, είχαν αντίκτυπο στην δουλειά του".

    Η ομογενής, που εργάζεται στο τηλεοπτικό κανάλι 9, είχε, επίσης, συναντήσεις με φίλους και συνεργάτες του μουσικοσυνθέτη. Μεταξύ αυτών και η Αυστραλή καθηγήτρια Gail Holst, η οποία, αφού μελέτησε και ανέλυσε το έργο του Θεοδωράκη, έγραψε βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στον Μίκη Θεοδωράκη και την προσφορά του και τον οποίο χαρακτηρίζει, ως έναν από "τους κορυφαίους συνθέτες του 20ου αιώνα".

    Τι λένε οι φίλοι του Μίκη

    Η ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, που συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ, θα πει: "Όπου κι αν βρεθώ, επιστρέφω στο δρόμο που μου χάραξε ο Μίκης Θεοδωράκης. Με συνδέει μαζί του ο απόλυτος έρωτας".

    Τυχερό για τη γνωριμία και συμμετοχή στις ανά τον κόσμο συναυλίες θεωρεί τον εαυτό του και ο Πέτρος Πανδής, ο οποίος λέει: "Η ιστορία της Ελλάδας είναι γραμμένη στο κορμί του Μίκη. Είναι ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας".

    Η κ. Ευαγγέλου, διανθίζει το ντοκιμαντέρ με τραγούδια και ιστορικές φωτογραφίες του Μίκη, έχοντας εξασφαλίσει πρόσβαση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αθήνας και δικαιώματα σε συνθέσεις.

    "Θαυμάζω τη δύναμη εσάς των Ελλήνων της διασποράς, που αφήσατε την πατρίδα σας Ελλάδα και φτιάξατε τη ζωή σας σε ξένη χώρα. Είμαστε περήφανοι, γιατί με τις πράξεις σας, τιμάτε την Ελλάδα. Θέλουμε να μαθαίνουμε για την πρόοδό σας", ακούγεται σαν επίλογος η φωνή του Θεοδωράκη, ενώ για τους νέους θα πει: "Μαθαίνω ότι η νεολαία της Αυστραλίας είναι κοντά στις ρίζες. Ευχή μου, να αγαπάτε την καινούργια σας πατρίδα και να μην ξεχάσετε ποτέ την Ελλάδα!".

    Το ντοκιμαντέρ έγινε σε συνεργασία με τον βραβευμένο σκηνοθέτη, κ. Russell Goodrick και επί του παρόντος βρίσκεται στο στούντιο της SBS για την ετοιμασία ελληνικών υποτίτλων.

    Όσο για την Ελένη, το "ετοίμασες μια υπέροχη ιστορία της ζωής μου!", δια στόματος Μίκη Θεοδωράκη, θεωρεί ότι είναι το καλύτερο αντίδωρο.

    [34] Υγεία

    Δημιουργεί η ογκομετρική θεραπεία

    Ελπίδες για την θεραπεία των καρκινικών όγκων

    18/6/2008 12:24:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέα δεδομένα και θεαματικά αποτελέσματα στην θεραπεία των καρκινικών όγκων, που μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να ακτινοβοληθούν, δημιουργεί η ογκομετρική θεραπεία. "Η Ογκομετρική θεραπεία, Tomotherapy (10-15 λεπτά) και RapidArc (μικρότερη από 2 λεπτά) είναι μια καινοτόμος - πρωτοποριακή μέθοδος ακτινοθεραπείας και πράγματι ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, καθώς μέσα στο ίδιο μηχάνημα υπάρχει γραμμικός επιταχυντής και αξονικός τομογράφος» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Παναγιώτης Παντελάκος, μιλώντας με αφορμή το Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη 19 με 22 Ιουνίου. "Είναι ένα ακόμη ισχυρό όπλο, συνέχισε ο κ. Παντελάκος, στη φαρέτρα της ιατρικής κοινότητας στον πόλεμο κατά του καρκίνου, καθώς επιτρέπει -με ακρίβεια μικρότερη του ενός χιλιοστού -την ακτινοβολία και θεραπεία όγκων, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να χτυπηθούν με τις κλασσικές τεχνικές".

    Η ογκομετρική θεραπεία, είναι μια από τις τελευταίες τεχνικές εφευρέσεις στο χώρο της ακτινοθεραπείας, καθώς συνδυάζει μέσα στο ίδιο μηχάνημα γραμμικό επιταχυντή ηλεκτρονίων και φωτονίων, που περιστρέφεται γύρω από τον ασθενή και σύστημα απεικόνισης IGRT, με τομές αξονικής τομογραφίας, του οποίου οι απεικονίσεις επιτρέπουν την ακτινοβολία με ακρίβεια μικρότερη του χιλιοστού.

    Παρελθόν παρών και μέλλον

    Παλαιότερα ακτινοβολούσαν τον όγκο με ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας, σταθερής έντασης με 2-4 πεδία (γωνίες ακτινοβολίας) και τοποθετούσαν για την προστασία των, γύρω από τον όγκο, υγιών οργάνων ειδικά μολύβια (blocks).

    Λόγω της περιορισμένης ακρίβειας κατά την τοποθέτηση, η θεραπεία σχεδιάζονταν με μεγάλα περιθώρια γύρω από τον όγκο στόχο, ώστε να είναι σίγουρο ότι θα ακτινοβοληθεί το σύνολο του όγκου. Δυστυχώς όμως ακτινοβολούνταν αναγκαστικά και υγιείς ιστοί , που βρίσκονταν γύρω από τον όγκο. Έτσι προκειμένου να προστατεύσουν τους υγιείς ιστούς μείωναν την δόση, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ολοσχερή καταστροφή του όγκου.

    Με την εξέλιξη της τεχνολογίας είχαμε μέχρι σήμερα τη δυναμική τεχνική IMRT που επέτρεψε να γίνεται σχεδιασμός με ακόμη περισσότερα πεδία, και μεγαλύτερη ακρίβεια (2 χιλιοστά) αλλά και ακόμη μικρότερο χρόνο θεραπείας 5 10 λεπτά.

    Με τη νέα τεχνική της ογκομετρικής θεραπείας (IGRT, δηλαδή ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από εικόνες) επιτυγχάνουμε την ακτινοβόληση του όγκου από πάρα πολλά πεδία μεταβλητής έντασης με υψηλή ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, όταν συνδυάζεται με σύστημα On Board Imager.

    Έτσι χάρις στον καθοδηγούμενο από ηλεκτρονικό υπολογιστή γραμμικό επιταχυντή και το διάφραγμα η δόση ακτινοβολίας επικεντρώνεται στον όγκο και δεν έχουμε δυσάρεστες παρενέργειες στους γειτονικούς υγιής ιστούς.

    Η καθημερινή λήψη εικόνων από τον αξονικό τομογράφο επιτρέπει όχι μόνο την ακριβή επανατοποθέτηση του ασθενή σε κάθε συνεδρία, αλλά και την προσαρμογή του πλάνου της ακτινοθεραπείας στην περίπτωση ανατομικών αλλαγών του ασθενή η συρρίκνωση του όγκου.

    Μια ακόμη επιπλέον βοήθεια είναι και το σύστημα RPM - σύστημα που βοηθά τον συγχρονισμό της ακτινοβολίας με την αναπνοή του ασθενή ώστε η ακτινοβολία να πέφτει πάντα στον όγκο στόχο ανεξάρτητα από τις κινήσεις που προκαλούνται από την αναπνοή.

    Σήμερα, ο συνδυασμός των παραπάνω τεχνικών IMRT και IGRT σε συνδυασμό με την εξέλιξη της υπολογιστικής τεχνολογίας κατέστησαν δυνατή την επαναστατική τεχνική θεραπείας RapidArc.

    Η νέα αυτή τεχνική ακτινοθεραπείας RapidArc είναι μια ογκομετρική θεραπεία με τόξα διαμορφούμενης έντασης και δίδει μια τρισδιάστατη κατανομή δόσης με υψηλή ακρίβεια σε μια μόνο περιστροφή 360 μοιρών του γραμμικού επιταχυντή κατά την οποία διαμορφώνεται σε κάθε γωνία-πεδίο το σχήμα του προς ακτινοβολία όγκου, και αυξομειώνεται ή ακτινοθεραπευτική δόση.

    Έτσι, ο όγκος ακτινοβολείται τρισδιάστατα με υψηλή ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, με πολλαπλά πεδία μεταβλητής έντασης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μικρότερο των 2 λεπτών (χρόνος μικρότερος από τον χρόνο αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων).

    Η νέα τεχνική υπόσχεται υψηλότερους ρυθμούς ίασης ασθενών με καρκίνο, περισσότερους ασθενείς προς θεραπεία (μείωση σε λίστες αναμονής) και μείωση της πιθανότητας της κίνησης (αλλαγή θέσης) του ασθενούς κατά την θεραπεία.Σήμερα στην Ευρώπη 2 κέντρα άρχισαν θεραπείες με την νέα τεχνική (RapidArc).

    Πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής Rapidarc:

    Κατάλληλη τεχνική θεραπείας για όλους τους όγκους που θεραπεύονται με την ακτινοθεραπεία. Προς το παρόν έρευνες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα σε όγκους λεκάνης (προστάτη, μήτρα, παχύ έντερο...), σε όγκους κεφαλής τραχήλου, σε όγκους εγκεφάλου και όγκους βάσης κρανίου. Περισσότερες έρευνες γίνονται και σε άλλες περιοχές θεραπείας καθώς και σε παιδιά όπου η τεχνική RapidArc έχει σπουδαίο ρόλο για σημαντική μείωση ακτινοβόλησης υγιών ιστών. Κατάλληλη τεχνική θεραπείας για θεραπεία όγκων σε πρώιμο στάδιο , σε προχωρημένα στάδια καθώς και για παρηγορητικές θεραπείες.

    Ο σκοπός της θεραπείας στα πρώιμα στάδια είναι συνήθως ιάσιμος και η τεχνική RapidArcTM σίγουρα βελτιώνει την πιθανότητα ίασης .Με την τεχνική RapidArc μειώνεται σημαντικά η ακτινοβόληση υγιών οργάνων και ιστών ενώ ταυτοχρόνως αυξάνεται η στόχευση του όγκου. Ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες δόσεις θεραπείας στον όγκο και φυσικά αυξημένες πιθανότητες για ίαση:

    Στόχευση του όγκου με υψηλότερη ακρίβεια και βέλτιστη αποφυγή υγιών οργάνων με αποτέλεσμα καλύτερη ίαση και λιγότερες επιπλοκές. Επίσης σύμφωνα με τις αρχές της ακτινοβιολογίας περισσότερα ογκολογικά κύτταρα «σκοτώνονται» όταν ακτινοβολούνται σε χρόνο μικρότερο των 2 λεπτών.

    Σε ποιες μορφές καρκίνου προτείνεται

    Η Ογκομετρική Θεραπεία προτείνεται από τους γιατρούς σε ασθενείς που έχουν ανάγκη μια σύνθετης ακτινοβόλησης, η οποία με τις κλασσικές τεχνικές δεν μπορούν να πραγματοποιηθεί.

    Αφορά κυρίως τους όγκους του εγκεφάλου, της ωτορινολαρυγγικής περιοχής, του πνεύμονα, της περιοχής του μεσοθωρακίου, του προστάτη, γυναικολογικούς όγκους, σαρκώματα μαλακών μορίων η οστών, παρασπονδυλίους όγκους, νευράξονα καθώς επίσης και ολικές ακτινοβολήσεις.

    Αποτελέσματα θεραπείας μορφών καρκίνου

    Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν από το σύνολο των ασθενών που θεραπεύτηκαν από καρκίνο το 40% υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία (μόνο η ως συνδυασμένη θεραπεία) το 49% χειρουργήθηκε και το 11% υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία (μόνο η ως συνδυασμένη θεραπεία).

    Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, καθώς η τομοθεραπεία άρχισε να εφαρμόζεται από το 2003, δείχνουν ότι παρατηρείται δραστική μείωση των δυσάρεστων παρενεργειών της ακτινοθεραπείας με ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τον τοπικό έλεγχο της ασθένειας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος του κόστους της θεραπείας ενός ογκολογικού ασθενή που υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία είναι 3000 ευρώ, ενώ τα 7.000 ευρώ φτάνει αυτού που χειρουργείται και 17.000 ευρώ αυτού που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 June 2008 - 20:50:39 UTC