Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή
  • [02] Υπογραφές στήριξης Σημίτη
  • [03] Βρετανία: Οι πολίτες λένε "όχι" στην Ευρωσυνθήκη
  • [04] Κύπρος: Νέα συνάντηση Πάσκο -Ταλάτ
  • [05] Ομιλία Α. Τσίπρα στο Αγρίνιο
  • [06] Γάζα: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
  • [07] Σύνοδος για πυρηνική τρομοκρατία
  • [08] Στάσεις εργασίας δικαστικών υπαλλήλων

    [01] Πολιτική

    Για τη συνθήκη της Λισαβόνας

    Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή

    17/6/2008 19:49:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 23:15:00)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σε χαμηλούς τόνους διεξάγεται από το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε ότι το κόμμα της ζητάει δημοψήφισμα γιατί είναι αναγκαία η ευρύτερη κοινωνική ενημέρωση, η συμμετοχή και η νομιμοποίηση της Συνθήκης. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για το ΟΧΙ των Ιρλανδών λέγοντας ότι αποτελεί ράπισμα κατά της ευρωσυνθήκης και πλήγμα γενικότερα κατά της ίδιας της ΕΕ. Ο βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως είναι επιταγή του Συντάγματος η ανάγκη να εκφράζεται ο λαός με δημοψήφισμα σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, ενώ υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης επεσήμανε ότι όλες οι Συνθήκες κυρώνονται από τη Βουλή και χαρακτήρισε ευτελισμό του κοινοβουλίου εάν προχωρήσουμε τώρα σε δημοψήφισμα. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση γίνεται με απόντα τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, μετά την εσωκομματική κρίση που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ, η επιστολή του στον Γιώργο Παπανδρέου, για την τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό.

    "Εάν θεωρείτε ότι το 83% των βουλευτών, που ψήφισαν υπέρ της κύρωσης της συνθήκης της Λισαβόνας, δεν εκφράζει τη λαϊκή βούληση, τότε θεωρείτε πως υπάρχει άλλο πρόβλημα, πολύ μεγαλύτερο από το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας", ανέφερε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας.

    "Δεν φοβόμαστε την αντίθετη άποψη. Με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε εγγυηθεί χρόνο για δημόσια συζήτηση επί της Συνθήκης για τη Λισαβόνα, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την κοινωνία, το πολιτικό μας σύστημα και τη χώρα. Θα είναι επίσης θετική εξέλιξη, γιατί θα εκφραστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα ενισχυθεί η δημοκρατική λειτουργία και η λαϊκή κυριαρχία" τόνισε στην ομιλία του ο Χρήστος Παπουτσής.

    "Αντίθετο προς το Σύνταγμα που επιτρέπει δημοψηφίσματα μόνον για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα", έκρινε το αίτημα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης.

    "Η ουσία του επιχειρήματός σας είναι ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη λαϊκή ετυμηγορία και να μην τη διακινδυνεύσουμε" απάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Πάγκαλος.

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, χαιρέτησε το λαό της Ιρλανδίας για το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα και σημείωσε ότι έσωσε την τιμή ολόκληρης της Ευρώπης. Επέκρινε την κυβέρνηση για την άρνησή της να δεχτεί και στην Ελλάδα δημοψήφισμα λέγοντας πως είναι μια κυβέρνηση που φοβάται και αποφεύγει το λαό.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι: "Είναι γνωστή η εχθρική θέση της ΝΔ στα δημοψηφίσματα αλλά και του ΠΑΣΟΚ που όψιμα τα θυμήθηκε αφού ως κυβέρνηση έχει επικυρώσει όλες τις συνθήκες ερήμην του ελληνικού λαού". Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για όψιμο ενδιαφέρον λέγοντας πως "δεν είδαν, δεν άκουσαν όταν δήλωναν παρών στη Συνθήκη του Άμστερνταμ. Εμείς θέλαμε και θέλουμε το δημοψήφισμα, όχι για να δώσουμε άλλοθι στην ΕΕ και να κάνουμε συνένοχο τον ελληνικό λαό, αλλά με στόχο να δημιουργηθούν οι διεργασίες στην κοινωνία για να ανατρέψει τις αντιλαϊκές επιλογές της".

    Aπό την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σχολίασε ότι: "Η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα πρέπει να μείνει στέρεο, και θα μείνει στέρεο, από την ώρα που οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια παίρνουν τις ευθύνες τους και στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους. Το άλλοθι ενός δημοψηφίσματος δεν πρέπει να το επιλέγουν οι πολιτικοί όταν έχουν στα χέρια τους την τύχη της χώρας".

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Με την Ευρωσυνθήκη δε γίνεται καν το βήμα με το Ευρωσύνταγμα. Κι αυτό δεν ήταν επί της ουσίας Ευρωσύνταγμα, αλλά ενοποίηση συνθηκών. Θα δικαιολογείτο δημοψήφισμα όταν η Ευρώπη θα έχει ενοποιηθεί τότε θα μιλάγαμε για μια άλλη κρατική οντότητα. Εδώ έχουμε μια συνθήκη που οδηγεί σε μια Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε δημοψήφισμα όταν μπήκαμε στη Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    "Η πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας αναδεικνύει την νέα φυσιογνωμία και τον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ, που θέτει στο επίκεντρό του τον πολίτη τον οποίο επιθυμεί ενημερωμένο και ενεργό για τις αποφάσεις που τον αφορούν", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει μια πολιτεία που δεν φοβάται τον πολίτη αλλά συνεργάζεται και διαμορφώνει πολιτική μαζί του όπως και με την περιφέρεια την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς εταίρους. Κανένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να εξαλείψει το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα επί ΝΔ αλλά είναι ένα συμβολικό και ουσιαστικό βήμα για τη δημοκρατία. Μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε πως θα περίμενε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησής του. Δεν το έκανε όμως, διότι όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός μόνο ως ακροατής έχει παραστεί στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης και της πειθούς των πολιτών, ώστε διά των δημοψηφισμάτων να αντιμετωπιστούν οι ευρωφοβικοί των άκρων.

    [02] Πολιτική

    Από 159 προσωπικότητες

    Υπογραφές στήριξης Σημίτη

    17/6/2008 21:49:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 23:03:41)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην αντεπίθεση προχώρησε η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τη δημοσιοποίηση 159 υπογραφών από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και στην Ευρωβουλή και με κείμενό τους, χαρακτηρίζουν σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατική ζωή της χώρας και τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών την αντιμετώπιση της άποψης του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με τη συνθήκη της Λισσαβώνας, με διαγραφή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ των στελεχών διακρίνονται οι πρώην υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης και Δημήτρης Κρεμαστινός, καθώς και οι πρώην ευρωβουλευτές Παρασκευάς Αυγερινός, Δημήτρης Τσάτσος και Άννα Καραμάνη.

    [03] Κόσμος

    Λονδίνο, Βρετανία

    Βρετανία: Οι πολίτες λένε "όχι" στην Ευρωσυνθήκη

    17/6/2008 22:49:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Μία σημαντική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο "YouGov", για λογαριασμό της Λέσχης Διαμόρφωσης Ιδεολογίας "Open Europe", προέκυψε σήμερα στη Βρετανία με τη συμμετοχή 1.300 εκλογέων. Περισσότεροι από τους μισούς εκλογείς θα επέλεγαν να ψηφίσουν "όχι" στη Συνθήκη της Λισαβόνας, λίγο αφότου δημοσιοποιήθηκε το ιρλανδικό "όχι" στο σχετικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ποσοστό 54% των ερωτηθέντων εκλογέων απάντησε ότι η ανωτέρω Συνθήκη "δεν πρέπει" να επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο. Μόνον 14% των ερωτηθέντων εκλογέων εκτιμά το αντίθετο. Ωστόσο, στους εκλογείς που ψηφίζουν τους κυβερνώντες Εργατικούς, σημειωτέον 46% θέλουν την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, εναντιώνεται δε σε αυτήν ένα ποσοστό 19%. Εξάλλου, ποσοστό μόνον 29% των ερωτηθέντων επιθυμεί η Βρετανία και μελλοντικά να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, ενώ ένα 24% ευνοεί αποχώρηση της χώρας από την Ένωση. Ειδικότερα, ποσοστό 38% θέλει το Λονδίνο να παραμείνει μόνον στην οικονομική ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αποστασιοποιούμενο όμως από κάθε πολιτική δομή της Ένωσης.

    Μετά το ιρλανδικό "όχι" ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν τόνισε ότι θα επισπευστεί η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας από το βρετανικό κοινοβούλιο.

    [04] Κόσμος

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    Κύπρος: Νέα συνάντηση Πάσκο -Ταλάτ

    17/6/2008 20:39:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 21:22:21)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συναντήθηκε εκ νέου το απόγευμα στα κατεχόμενα, ο βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Λιν Πάσκο. Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι δεν θα προσέλθει στο αποψινό δείπνο με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών και τον πρόεδρο Χριστόφια. Προηγουμένως, ο κ. Πάσκο είχε συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε, μετά τη συνάντηση Χριστόφια - Πάσκο ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε στο βοηθό γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τη δέσμευσή του να συνεχίσει να εργάζεται για λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος, πρόσθεσε ο κύριος Στεφάνου, θα πρέπει να είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Αυτές, επεσήμανε, είναι θέσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. "Αν αφήνουμε στο περιθώριο τα συμφωνηθέντα, αν τα παραποιούμε και αν τα παραχαράσσουμε, μειώνουμε τις προοπτικές λύσης", κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [05] Πολιτική

    Εφ όλης της ύλης

    Ομιλία Α. Τσίπρα στο Αγρίνιο

    17/6/2008 20:27:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολιτική ομιλία στο Αγρίνιο στα πλαίσια της περιοδείας του στην περιοχή, πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος στις τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: Aυτή την περίοδο βλέπουμε την κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρές πρωτοβουλίες. Προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Συγκεκριμένα, προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού. Έχει επιστρατεύσει τους επικοινωνιολόγους της και εκπονεί το σχέδιό της. Ποιο είναι αυτό το σχέδιο; ΝΑ πειστούμε όλοι ότι η ακρίβεια και η ασύστολη κερδοσκοπία είναι φυσικό φαινόμενο. Μας έρχεται απ έξω, όπως οι μετεωρίτες. Και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Εκτός από το να δείχνουμε ανήσυχοι. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια με επιστολές στον κ. Μπαρόζο. Έτσι του είπαν οι επικοινωνιολόγοι του, έτσι κάνει. Ώστε να δείξει στους αγαθούς και τους ευκολόπιστους ότι από την μια μεριά δεν είναι αυτός υπεύθυνος ενώ από την άλλη είναι εξαιρετικά ευαίσθητος". Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: "Φυσικά δέχεται επίθεση η κοινωνία. Συστηματικά τα δέκα τελευταία χρόνια. Όταν μέσα από διαδοχικές κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, οι μεγάλες επιχειρήσεις απέκτησαν εν λευκώ το δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν. Και σήμερα βουλιάζουν στα κέρδη. Οι τράπεζες βουλιάζουν στα κέρδη, οι εταιρείες πετρελαίου βουλιάζουν στα κέρδη, οι εταιρείες που ελέγχουν την αγορά τροφίμων βουλιάζουν στα κέρδη, οι φαρμακευτικές εταιρείες βουλιάζουν στα κέρδη. Και ο κόσμος εξωθείται στο όριο της φτώχιας. Αυτή είναι η κατάσταση, την οποία ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αντιμετωπίσει με επιστολές στον Μπαρόζο. Αλλά όταν κοροϊδεύεις συνειδητά τον εαυτό σου, δεν μπορείς να κοροϊδέψεις κανέναν άλλον. Γιατί όλη αυτή την αισχροκέρδεια, την παίρνει μετά ο κ. Αλογοσκούφης, την αθροίζει και λέει να έχουμε έκρηξη της επιχειρηματικότητας, η οικονομίας μας είναι σε ανάπτυξη. Αυτό είναι το σχέδιο. Το σχέδιο είναι να ενθαρρυνθεί η ασύστολη κερδοσκοπία δέκα μεγάλων επιχειρήσεων, και ίσως στην Δευτέρα Παρουσία να υπάρξουν και οφέλη για την κοινωνία".

    Δικομματισμός, εργασιακά, Ευρωσυνθήκη

    O πρόεδρος του Συνασπισμού, μίλησε για το δικομματισμό που εξάντλησε τα περιθώριά του και δεν μπορεί να ξεγελάσει πλέον τον κόσμο, δεν μπορεί να βγει από την βαθιά του κρίση, ενώ σημείωσε πως: "Το μόνο όπλο που τους έχει μείνει είναι η υποτίμηση της κοινής νοημοσύνης. Όταν θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, θα βγούμε από το λούκι, θα ανασάνει η κοινωνία. Τόσα χρόνια γιατί δεν κατάφερε καμία κυβέρνηση να τον κάνει να λειτουργήσει; Γιατί δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στις τράπεζες; Γιατί δεν λειτουργεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, γιατί δεν λειτουργεί στα καύσιμα; Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον σε αυτό το πεδίο. Το μέλλον είναι εδώ και λειτουργεί με εξαιρετικά αποδοτικό τρόπο. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί ήδη μια χαρά. Είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις και την κοινωνία".

    Εργασιακά

    Για το ζήτημα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις ο κ. Τσίπρας είπε: "Είναι θετικό ότι η κοινωνία ξυπνάει. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Γιατί το σύστημα όσο βλέπει να βυθίζεται σε κρίση, τόσο επιθετικό θα γίνεται. Δείτε αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη. Μέσα σε μια κατάσταση βαθύτατης κρίσης, με τις πολλά υποσχόμενες ελεύθερες αγορές να τρώνε τις σάρκες τους, με τις κυβερνήσεις να ξοδεύουν αφειδώς δημόσιο χρήμα για να μαζέψουν τα συντρίμμια τραπεζικών κολοσσών, οι υπουργοί Απασχόλησης μαζεύτηκαν και αποφάσισαν οτι ήρθε η ώρα, μετά από ενάμισι αιώνα να επανέλθουμε στην κατάργηση του ωραρίου, στις εξήντα και εξήντα πέντε εργάσιμες ώρες την εβδομάδα. Και το έκαναν όλοι οι υπουργοί μαζί, γιατί αν το έκανε κάποιος μόνος του, θα τελείωνε η πολιτική του καριέρα και η κυβέρνησή του".

    Ευρωσυνθήκη

    Για το θέμα της Ευρωσυνθήκης ο κ. Τσίπρας ανέφερε: "Είδατε τι έγινε προχθές στην Ιρλανδία. Οι ιρλανδοί και οι ιρλανδές απέρριψαν την Μεταρρυθμιστική συνθήκη και έβαλαν τρικλοποδιά σε ένα σχέδιο που θα πήγαινε πίσω ολόκληρη την Ευρώπη. Το ερώτημα στο ιρλανδικό δημοψήφισμα ήταν Ευρώπη για τα κέρδη ή δημοκρατική κοινωνική Ευρώπη για τους λαούς. Και ο ιρλανδικός λαός διάλεξε το δεύτερο. Παντού όπου οι ευρωπαϊκές πολιτικές κατευθύνσεις αναγκάστηκαν να βγουν από τα σκοτεινά γραφεία των λόμπι και να τεθούν υπό την κρίση των λαών, αυτό συνέβη. Οι άνθρωποι δεν διαλέγουν τον απομονωτισμό και τον συντηρητισμό, όπως ισχυρίζονται οι εγχώριοι μουλάδες του νεοφιλελευθερισμού. Καταψηφίζουν την δικτατορία των αγορών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσο πιο γρήγορα το πάρουν χαμπάρι τόσο καλύτερα".

    [06] Μ. Ανατολή

    Μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

    Γάζα: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

    17/6/2008 20:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 22:36:19)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Σε ισχύ από την Πέμπτη η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από τη μεσολαβητική συμφωνία που επετεύχθη και που θεωρητικά θα βοηθήσει για να σταματήσει ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας που ελέγχεται από την Χαμάς. Όπως δήλωσε από το Κάιρο ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χασάμ Ζακί, ύστερα από εβδομάδων ξεχωριστές συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς, "εκλήθησαν κι οι δύο πλευρές να σταματήσουν όλες τις εχθροπραξίες και όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον αλλήλων". Ο κ. Ζακί, επιβεβαιώνοντας παλαιστινιακές πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, είπε ότι κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει από τις 06.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη.

    "Η διάρκεια της κατάπαυσης που θα τεθεί εν ισχύ από τις 06.00, ώρα Ελλάδος, θα έχει εξάμηνη διάρκεια, με βάση την συμφωνία που καταλήξαμε με την Αίγυπτο", τόνισε ο Χαλίλ αλ Χάγια, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε κι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα Μαχμούντ αλ Ζάχαρ, κι οι υπόλοιπες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στη Λωρίδα υποστηρίζουν την συμφωνία που συμπράχθηκε με την Αίγυπτο.

    "Εκείνο που έχει σημασία είναι όχι οι λέξεις αλλά οι πράξεις" ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ, Μαρκ Ρεγκέβ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

    Γενικώς, η ισραηλινή πλευρά δεν επιβεβαιώνει ούτε και αρνείται την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε απλώς ότι το Ισραήλ "εξακολουθεί να ενδιαφέρεται" για την επίτευξη εκεχειρίας.

    Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, ένας αξιωματούχος του υπουργείου, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, θα βρίσκεται από σήμερα το βράδυ στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλειμάν.

    Δηλώσεις Εχούντ Μπαράκ

    Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ δήλωσε σήμερα ότι "είναι ακόμα πρόωρο" να ανακοινωθεί μια εκεχειρία με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. "Μελετάμε την πιθανότητα να επιτευχθεί ταχέως ηρεμία. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ηρεμία και όταν αυτή τεθεί σε ισχύ, εάν υποθέσουμε ότι θα τεθεί σε ισχύ, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, πόσο καιρό θα διαρκέσει", τόνισε ο κ. Μπαράκ, πρώην πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο "10". "Η δοκιμή θα γίνει επί του εδάφους. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε εξέλιξη", πρόσθεσε ο κ. Μπαράκ. Σύμφωνα με τον ίδιο "είναι σημαντικό να διερευνηθεί η πιθανότητα επίτευξης μιας εκεχειρίας, πριν να εξαπολυθεί μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας".

    [07] Κόσμος

    Μαδρίτη, Ισπανία

    Σύνοδος για πυρηνική τρομοκρατία

    17/6/2008 19:53:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 22:40:05)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Στα πλαίσια μίας αμερικανο-ρωσικής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της πυρηνικής τρομοκρατίας, συνεδριάζουν σήμερα στη Μαδρίτη κεκλεισμένων των θυρών, οι αντιπρόσωποι από 55 χώρες, ανακοινώθηκε από την ισπανική αστυνομία. Στη σύνοδο, τεχνικού χαρακτήρα, θα παραστούν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Κίσλιακ κι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Ρουντ, καθώς κι αντιπρόσωποι από την ΕΕ και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ). Η σύνοδος αυτή, είναι η τέταρτη του είδους μετά από την εκδήλωση της "παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της πυρηνικής τρομοκρατίας" -το 2006- από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σκοπός της συνάντησης της Μαδρίτης, "ν αναπτυχθεί και να συνταχθεί ένα σχέδιο διεθνούς συνεργασίας τεχνικού χαρακτήρα, για να βελτιωθεί η μάχη κατά της πυρηνικής τρομοκρατίας", τόνισε το ισπανικό ΥΠΕΞ. Στο τέλος της συνόδου, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα συμμετέχοντα κράτη στον τομέα αυτό, μέσω της "ανταλλαγής πληροφοριών" και μίας "από κοινού βελτίωσης της ικανότητας των ελέγχων", οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ισπανίας θα παραχωρήσουν μία συνέντευξη Τύπου.

    [08] Κοινωνία

    Στάσεις εργασίας δικαστικών υπαλλήλων

    17/6/2008 19:33:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν τρίωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας στο Εφετείο Αθηνών από την Τετάρτη 18 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 20 Ιουνίου από τις 12.00 το μεσημέρι έως πέρατος ωραρίου. Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ των άλλων, τα εξής: "Η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και αποφάσισε την αύξηση των δικασίμων χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των δικαστικών υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτό προσέθεσε νέα προβλήματα στην εκδίκαση των υποθέσεων οδηγώντας τους δικαστικούς υπαλλήλους σε αδυναμία ανταπόκρισης στα καθήκοντά τους. Είναι παράδοξο φαινόμενο ο δυσανάλογος αριθμός των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών στο Εφετείο Αθηνών σε σχέση με τους υπηρετούντες γραμματείς, αφού υπηρετούν 163 δικαστικοί υπάλληλοι και αντίστοιχα 254 εφέτες και πρόεδροι εφετών".

    Διεκδικούν: "Την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων (γραμματέων, δακτυλογράφων - χειριστών Η/Υ και επιμελητών δικαστηρίων), καθώς την αύξηση και ανακατανομή των οργανικών θέσεων, σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Την εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής και μηχανοργάνωσης. Την πιστή εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας του Εφετείου που αφορά στον αριθμό των εγγραφόμενων υποθέσεων. Το περιορισμό των διακοπών των συνεδριάσεων για επόμενη ημέρα έως ότου προσληφθούν νέοι γραμματείς". Καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 June 2008 - 20:49:56 UTC