Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σπεύδουν για τις τελευταίες αγορές
  • [02] Κορύφωση του Θείου Δράματος
  • [03] Κατά του μποϊκοτάζ ο Μπαρόζο
  • [04] Έκρηξη βόμβας στη Σρι Λάνκα
  • [05] Μέσω διαδικτύου "συναντήσεις" πατέρα -παιδιών
  • [06] Και πάλι υποψήφια για πρόεδρος η Σεγκολέν;
  • [07] Επεισόδια στη Ζιμπάμπουε
  • [08] Μειωμένα δρομολόγια στα ΜΜΜ

    [01] Κοινωνία

    Στη Βαρβάκειο ο υφυπουργός Ανάπτυξης

    Σπεύδουν για τις τελευταίες αγορές

    25/4/2008 12:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2008 4:38:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αυξημένη είναι και σήμερα Μ. Παρασκευή η κίνηση στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν για τις προμήθειες του πασχαλινού τραπεζιού. Η τιμή των ντόπιων αρνιών κυμαίνεται από 6 έως 10,50 ευρώ το κιλό και των εισαγόμενων από 5,5 έως 7 ευρώ. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές είναι αυξημένες κατά 2 με 3 ευρώ. Τσουχτερές είναι οι τιμές στα οπωροκηπευτικά, τα τσουρέκια και τα αυγά. Αυξημένο σε σχέση με πέρυσι από 13 έως 20% είναι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, σύμφωνα με τις καταναλωτικές ενώσεις, ενώ με βάση τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ακριβότερο κατά 6%. Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν στις 7 το βράδυ, ενώ σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία στις 8. Αύριο, Μεγάλο Σάββατο, θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 3 μετά το μεσημέρι ενώ τα καταστήματα στον Πειραιά θα ανοίξουν μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 8 το πρωί.

    Ικανοποίηση από τη λειτουργία της αγοράς και τη συντονισμένη προσπάθεια Πολιτείας και πολιτών για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στη Βαρβάκειο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος και σημείωσε ότι οι υπερβολές που ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όσον αφορά καταγγελίες για καρτέλ κρέατος, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθούν άμεσα τα στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις βουλευτών των άλλων κομμάτων για την κατάσταση στην αγορά δήλωσε ότι "ο λαϊκισμός δεν οδηγεί πουθενά, κανένα από τα κόμματα δεν κατέβηκε στην αγορά να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση, κάθε κόμμα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί στη μάχη κατά της ακρίβειας".

    [02] Κοινωνία

    Κορύφωση του Θείου Δράματος

    25/4/2008 2:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Μεγάλη Παρασκευή και η Ορθοδοξία βιώνει με κατάνυξη την κορύφωση του Θείου Δράματος. Σε ολόκληρη τη χώρα χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν το πρωί τους Ιερούς ναούς όπου παρακολούθησαν την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου Ιησού και προσκύνησαν με ευλάβεια τον Επιτάφιο. Στην ακολουθία των μεγάλων ωρών, στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστάτησε ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, λόγω της απουσίας του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημειώνει ότι "δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο να μοιραστούμε παρά φως και Ανάσταση".

    [03] Κόσμος

    Των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο

    Κατά του μποϊκοτάζ ο Μπαρόζο

    25/4/2008 11:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2008 5:18:51 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Κατά του μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Μπαρόζο ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο τόνισε ότι το Θιβέτ αποτελεί μέρος της Κίνας και εξέφρασε την ελπίδα να δει σύντομα θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναφέρθηκε στο θέμα του μποϊκοτάζ της τελετής έναρξης που ζητούν ορισμένοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ τους και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Πεκίνο για το θέμα του Θιβέτ.

    Σοκαρισμένος δηλώνει ο Σαρκοζί

    Ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος δήλωσε ότι "σοκαρίστηκε" απ όσα συνέβησαν στο Θιβέτ και όπως επισήμανε το ανέφερε και στον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο, άφησε για ακόμη μια φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Διευκρίνισε δε ότι "θα κάνει τα πάντα" ώστε οι χώρες της Ευωπαϊκής Ένωσης (την προεδρία της οποίας θα έχει τότε η Γαλλία) να λάβουν μια "κοινή θέση" στο θέμα

    Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε από την Κίνα να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση στο Θιβέτ των ξένων δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί και η καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας.

    "Όποιος ενδιαφέρεται να επιτύχει από τους άλλους καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας θα πρέπει να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση του Τύπου. Η ελευθερία της έκφρασης είναι μια ουσιαστική αξία" επισήμανε με έμφαση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος στους δημοσιογράφους στο Θιβέτ έχει απαγορευτεί αφότου ξεκίνησαν τα επεισόδια στην πρωτεύουσα Λάσα στις 14 Μαρτίου, ενώ παράλληλα οι κινεζικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τα εμπόδια στους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί για να καλύψουν το πέρασμα της ολυμπιακής φλόγας από το Εβερεστ.

    Όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, τις προσεχείς ημέρες Κινέζοι αξιωματούχοι θα έχουν επαφές και διαβουλεύσεις με απεσταλμένο του, Δαλάι Λάμα, ύστερα από αίτημα του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης το 1989, πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ.

    "Ελπίζουμε μέσω των επαφών και των διαβουλεύσεων, η πλευρά του Δαλάι Λάμα να προχωρήσει σε αξιόπιστα βήματα για τη διακοπή δραστηριοτήτων που έχουν στόχο να βλάψουν την Κίνα, να σταματήσει τη συνωμοσία και την προτροπή σε βία και να σταματήσει να διαταράσσει και να σαμποτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις για συνομιλίες", δήλωσε κινέζος αξιωματούχος.

    Την απόφαση αυτή χαιρέτισαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ινδία.

    Παράλληλα Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στην ανάγκη εξισορρόπησης του εμπορικού ισοζυγίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα άνω των 159 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2007, ενώ οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές χώρες αυξάνονταν κατά 27% ετησίως την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [04] Κόσμος

    Σε σταθμό λεωφορείων

    Έκρηξη βόμβας στη Σρι Λάνκα

    25/4/2008 5:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2008 7:07:17 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 23 άτομα σκοτώθηκαν και 20 άλλα τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη βόμβας σε ένα λεωφορείο, το οποίο βρισκόταν στο εσωτερικό ενός σταθμού στο προάστιο Φιλιγιαντάλα της πρωτεύουσας Κολόμπο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος εξερράγη, όπως ανέφεραν οι πρώτες αστυνομικές πληροφορίες, δίπλα σε ένα λεωφορείο που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τακτικό δρομολόγιο και ήταν γεμάτο με πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Κολόμπο σοβαρά τραυματισμένοι. Καμία οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, οι αρχές της χώρας όμως κατηγορούν συνήθως τους αντάρτες Ταμίλ για τις επιθέσεις αυτού του τύπου.

    [05] Παράξενα

    Στην Ιταλία

    Μέσω διαδικτύου "συναντήσεις" πατέρα -παιδιών

    25/4/2008 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Για πρώτη φορά στα δικαστικά δεδομένα της Ιταλίας, δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει σε έναν πατέρα να "συναντά" τα παιδιά του μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για έναν 44χρονο Σικελό που χώρισε από τη γυναίκα του πριν δύο χρόνια και επειδή εκείνη μεταφέρθηκε σε άλλη πόλη μαζί με τα δυο τους παιδιά, για να μην χάσει την επαφή με την 12χρονη κόρη του και τον 13χρονο γιο του, της πρότεινε να τα βλέπει και να συνομιλεί μαζί τους, μέσω διαδικτύου. Με ήχο και εικόνα, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, για τις "εικονικές αυτές συναντήσεις" και τη φορητή κάμερα, που συνδέεται με τον υπολογιστή και επιτρέπει την οπτική επικοινωνία σε όποιον κάνει τσάτινγκ. Λόγω, όμως, της αντίδρασης της μητέρας των παιδιών, ο 44χρονος Σικελός, ζήτησε και πέτυχε τη συναίνεση και τη στήριξη της δικαιοσύνης.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα αποφάνθηκε το δικαστήριο της πόλης Νικοζία, στη Σικελία, δυο φορές την εβδομάδα, ο ευρηματικός πατέρας θα μπορεί να συνομιλεί με τα παιδιά του μέσω ίντερνετ. Υπό τον όρο, όμως, να αγοράσει με δικά του έξοδα, στα δύο ανήλικα, υπολογιστή και webcam.

    Οι διάλογοι "εξ αποστάσεως", πάντως, δεν αντικαθιστούν τις προσωπικές επαφές, που έχουν ήδη συμφωνηθεί, συμπληρώνει το δικαστήριο.

    Εμφανής η ικανοποίηση του δικηγόρου του Σικελού μπαμπά, ο οποίος, εξουσιοδοτημένος από τον πελάτη του, δήλωσε: "Μόνον με τις παραδοσιακές, αληθινές συναντήσεις, μπορεί κανείς να μεταδώσει όλη του την αγάπη και την στοργή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, το διαδίκτυο, βοηθά καθοριστικά στο να μην ατονίσει επικίνδυνα, η σχέση του γονιού με τα παιδιά του".

    [06] Κόσμος

    Συνέντευξη σε γαλλικό ραδιοσταθμό

    Και πάλι υποψήφια για πρόεδρος η Σεγκολέν;

    25/4/2008 4:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος για την γαλλική προεδρία στις εκλογές του 2007, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό France Inter Radio ότι προετοιμάζεται να κατέβει υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2012. "Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή... αλλά δεν θα πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία ότι αναλαμβάνω όλες τις υπευθυνότητες ως πολιτικός αρχηγός" τόνισε η κ. Ρουαγιάλ και στην επίμονη ερώτηση του δημοσιογράφου εάν θα είναι υποψήφια δήλωσε ξεκάθαρα: "Ναι βεβαίως".

    Η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που έθεσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2007, ηττήθηκε από το δεξιό Νικολά Σαρκοζί με 53% έναντι 47%.

    Η ήττα της προκάλεσε έντονη κριτική εναντίον της από μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που χαρακτήρισαν την προεκλογική εκστρατεία της κ. Ρουαγιάλ "πολύ μέτρια". Μετά την ήττα επήλθε μεγάλη κρίση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που ξεπεράστηκε όμως ύστερα από τη θεματική νίκη του σε όλες σχεδόν τις πόλεις στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στην αρχή του τρέχοντος έτους.

    Σημειώνεται ότι έχει γίνει γνωστό πως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές του 2012 ενδέχεται να είναι και ο εξαιρετικά δημοφιλής δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράντ Ντελανοέ.

    [07] Κόσμος

    Επεισόδια στη Ζιμπάμπουε

    25/4/2008 4:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2008 7:02:38 μμ)

    Η ένοπλη αστυνομία καταστολής διαδηλώσεων της Ζιμπάμπουε πραγματοποίησε σήμερα επιδρομή στην έδρα του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Χαράρε και συνέλαβε αρκετούς πολίτες, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του κόμματος "Κίνημα για την Δημοκρατική Αλλαγή", Νέλσον Σαμίζα. Όπως κατήγγειλε ο Σαμίζα περίπου αστυνομικοί επιχείρησαν να εκδιώξουν όλους όσοι είχαν καταφύγει στην Xαράρε. Η αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε, που διαβεβαιώνει ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, καταγγέλλει τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ότι έχει εξαπολύσει έναν "πόλεμο" εκφοβισμού και πιέσεων κατά των μελών και οπαδών του "Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή" για να μην καταλάβει την εξουσία.

    [08] Κοινωνία

    Μειωμένα δρομολόγια στα ΜΜΜ

    25/4/2008 12:27:00 μμ

    Δεν θα ισχύσει την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο το διευρυμένο, μεταμεσονύχτιο ωράριο λειτουργίας του Μετρό, ενώ παράλληλα, μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, αραιώνει η συχνότητα των δρομολογίων. Συγκεκριμένα αύριο, Μ. Παρασκευή η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι 7 και 10 λεπτά αντίστοιχα, για τις δύο γραμμές του Μετρό, ενώ το τελευταίο δρομολόγιο από το Σύνταγμα για όλες τις κατευθύνσεις θα αναχωρήσει στις 00:20. Το Μεγάλο Σάββατο η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 10 λεπτά, ενώ την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 12 λεπτά. Με μειωμένα δρομολόγια θα κινηθούν τις επόμενες τρεις ημέρες και τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 April 2008 - 16:50:12 UTC